جلد 23 - ویژه نامه                   جلد 23 - ویژه نامه صفحات 188-180 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه بهداشت حرفه ای، مرکز تحقیقات بهداشت و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده:   (1306 مشاهده)
 مقدمه: نوبت کاری از جمله عوامل زیان بار شغلی خصوصا"برای کارکنان مراکز بهداشتی و درمان است.با توجه به ضرورت نظام نوبت کاری در کارکنان اتاق عمل این پژوهش به منظور بررسی مشکلات ناشی از نوبت کاری در کارشناسان اتاق عمل بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی خرم آباد در سال 1399 انجام گرفت.
مواد و روش­ها: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی بود که بر روی کارشناسان اتاق عمل شاغل در بیمارستان­های آموزشی خرم آباد در سال 1399 انجام شد. از 115 نفر کارشناس اتاق عمل شاغل در بیمارستان­های مذکور 105 نفر آن ها که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند به صورت سرشماری انتخاب شدند.ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه Survey of shift work(SOS) بود. کلیه آزمون‌های آماری با استفاده از نرم افزار22SPSS در سطح معناداری P<0.05انجام شد.
نتایج: میانگین سنی افراد  مورد مطالعه  5.67±30.21  سال بود که 82.9درصد آن زن و 17.1درصد مرد بودند. یافته ها نشان داد که بین جنسیت و مشکلات مختلف ناشی از نوبت کاری ارتباط معنی داری وجود ندارد. در این مطالعه بیشترین مشکلات مربوط به نوبت کاری افراد مورد مطالعه مشکلات گوارشی با۷۸.۱٪ بود. نتایج نشان داد که بین سن کارکنان نوبت کار و بروز مشکلات قلبی عروقی به لحاظ آماری ارتباط معناداری وجود دارد.( P<0.05) همچنین این مطالعه نشان داد که بین نوبت کاری و مشکلات خانوادگی و اجتماعی به لحاظ آماری اختلاف معنا داری وجود دارد (P<0.05). 
نتیجه­ گیری: نتایج حاصل از این مطالعه مشخص کرد که نوبت کاری، پتانسیل بروز عوارض جسمی از جمله بروز بیماری های گوارشی، قلبی- عروقی، روحی و برهم زدن ریتم های سیرکادین را دارد. از این رو  باید تمهیداتی از جمله انتخاب افراد به طور داوطلبانه در نظام شیفت کاری و وجود برنامه های چرخشی منظم برای جلوگیری از بروز این عوارض در افراد نوبت کار اندیشیده شود.
متن کامل [PDF 324 kb]   (824 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ایی
دریافت: 1400/6/14 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/8/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.