دوره 24، شماره 1 - ( 2-1401 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 57-47 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه قم، قم، ایران
چکیده:   (1263 مشاهده)
مقدمه: یائسگی یک دوره زمانی بالینی مهم است که با تغییرات هورمون تخمدان، علائم وازوموتور و افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی CVD)) مشخص میشود. یکی از علل اصلی حمله های قلبی تغییرات و عدم تعادل سیستم هموستاز است. کم تحرکی و افزایش سن نیز تأثیرات نامناسبی برسیستم هموستاز دارند. یکی از روش های درمانی که سال ها در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد داشته است، طب ایرانی-اسلامی می‌باشد. بنابراین در این مطالعه اثر حجامت و تمرینات هوازی بر میزانLDL , HDL  و فیبرینوژن مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش نیمه تجربی­30 زن یائسه غیرفعال با دامنه سنی 55 تا 65 شرکت کردند. داوطلبین به صورت تصادفی به سه گروه تمرین هوازی­، حجامت و گروه ­کنترل تقسیم شدند. تمرینات هوازی با شدت 50 تا 75 درصد ضربان قلب ذخیره هفته‌ای سه جلسه و در طی 6 هفته اجرا شد و گروه حجامت دوبار در هفته دوم و پنجم حجامت شدند. قبل از شروع دوره تمرینی و 48 ساعت پس از اتمام آخرین جلسه تمرین خونگیری جهت اندازه‌گیری شاخص‌های فیبرینوژن،LDL, HDL  انجام گرفت. سپس با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس ­برای مقایسه بین گروهی و مقایسه پیش‌آزمون و پس‌آزمون بین گروه‌ها از آزمون t زوجی درسطح معناداری a<0.05  تحلیل صورت گرفت.
یافته ­ها: تمرین هوازی و حجامت کاهش معنی‌دار فیبرینوژن (04/0P=) و LDL (001/0P=) و افزایش LDH (003/0P=) نشان دادند. نتایج آزمون T زوجـی حـاکی از کـاهش معنـادار فیبرینوژن،LDL  و HDL پس آزمون نسبت به پیش آزمون پس از مداخله بود.
بحث و نتیجه ­گیری: حجامت و فعالیت بدنی هوازی عواملی موثر بر کاهش معنی دار سطح فیبرینوژن و LDL و فیبرینوژن و افزایش HDL بر در زنان یائسه می باشد. با توجه به نتایج احتمالا ورزش میتواند نسبت به حجامت آثار بهتری بر فیبرینوژن و لیپید های خونی که از جمله مهمترین عوامل خطر زای بیماری قلبی- عروقی و تصلب شرایین است، داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: حجامت، تمرین هوازی، LDL، LDH، فیبرینوژن
متن کامل [PDF 291 kb]   (702 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1401/1/29 | پذیرش: 1401/2/10 | انتشار: 1401/2/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.