دوره 10، شماره 3 - ( یافته 1387 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 65-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (23071 مشاهده)

مقدمه: دوران کودکی از مهمترین مراحل زندگی است که در آن شخصیت فرد پایه ریزی و شکل می گیرد. اغلب اختلالات رفتاری ناشی از کمبود توجه به دوران حساس کودکی است. این بی توجهی منجر به عدم سازش با محیط و بروز مشکلات رفتاری برای کودک می شود. مشکل رفتاری به رفتار فردی اطلاق می شود که بدون پایین بودن بهره هوشی، تعادل روانی و رفتاری از اندازه عمومی اجتماع دور و دارای شدت، تکرار، مداومت در زمانها و مکانهای متعدد باشد. به طوریکه در عملکرد تحصیلی، رفتاری دچار درماندگی و یا کاهش میزان کارایی فرد گردد، این گونه کودکان مرتب از سوی اطرافیان طرد میشوندو در مدرسه مرتب از انها گله و شکایت دارند. لذا توجه به مشکلات شایع رفتاری کودکان یکی از موضوعات حائز اهمیت وشناسایی سریع و به موقع اختلالات، امکان درمان سریعتر آنان را مهیا می ساز د. لذا مطالعه حاضر با هدف تعین شیوع مشکلات رفتاری در کودکان پیش دبستانی شهر خرم آباد 1385 انجام گرفت .

مواد و روش‌ها: مطالعه فوق توصیفی تحلیلی مقطعی است که 600 کودک پیش دبستانی بر اساس شیوع 50% اختلالات رفتاری از شهر و روستا بروش تصادفی یک مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه مشتمل دو بخش مشخصه های فردی و علایم رفتاری بر گرفته از DSM IV) ) در رابطه با علایم اختلالات رفتاری تنظیم شده بود. روایی صوری و محتوی فرم پرسشنامه توسط اساتید تایید و پایایی پرسشنامه با روش باز آزمایی با ضریب همبستگی 98% r= کسب شد اطلاعات در یک مرحله و با روش مصاحبه با مادر کودک در مدرسه توسط روانشناس کسب و سپس از
نرم افزار
spss 11 در قالب آمار توصیفی و استنباطی کای دو تجزیه وتحلیل شدند .

یافته‌ها: نتایج نشان داد که3/79% از کودکان شهری و 68% کودکان روستایی حداقل گرفتار یکی از مشکلات رفتاری مورد مطالعه بودند. اضطراب جدایی، بهانه گیری زیاد و بی مورد، گریه فراوان، در کودکان شهری بالاتر و مشکلات رفتاری مثل دفع بی اختیار ادرار، وحشت شبانه، دندان قروچه، کوبیدن سر به در و دیوار، مشکلات خواب در کودکان روستایی بالاتر بود. برخی مشکلات رفتاری کودکان مانند دفع بی اختیار ادرار، لکنت زبان، جویدن ناخن و... با جنس رابطه معنی دار و بین سن، تحصیلات و شغل والدین، رتبه تولد و بعد خانوار با برخی مشکلات رفتاری ارتباط معنی داری حاصل گردید .

بحث و نتیجه‌گیری: ای ن نتایج نشان داد که اکثر کودکان پیش دبستانی به نحوی از مشکلات رفتاری رنج می برند که نیازمند توجه و حمایت بیشتری در زمینه بهداشت روان هستند و این امر مستلزم یک برنامه ریزی جامع و دقیق در زمینه بهداشت روان می باشد. بدین منظور بررسی سطح سلامت روانی کودکان در پایگاه سنجش و ارائه خدمات بهداشت روان در مدارس و آموزش به والدین و مربیان به منظور پیشگیری از بروز اختلالات رفتاری و تشخیص و درمان به موقع آن در کودکان ضروری است .

متن کامل [PDF 180 kb]   (7907 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1387/12/18 | انتشار: 1387/7/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.