دوره 10، شماره 3 - ( یافته 1387 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 96-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (18410 مشاهده)

مقدمه: آفلاتوکسین‌ها،گروه بزرگی از مایکوتوکسین‌ها هستند که آلودگی به آنها می‌تواند موجب بروز عوارضی چون سندرم ریه، سرطان مری، تضعیف سیستم ایمنی و سرطان‌کبدی، جلوگیری از ساخته شدن RNA و پروتئین و هموآگلوتیناسیون در انسان می‌شوند. همچنین آلودگی با آفلاتوکسین عارضه‌های متعددی در دستگاه تناسلی، گوارشی و تنفسی ایجاد می‌کند و در اثر داشتن قدرت تومورزایی و مسمومیت، مایه‌ی بروز عوارض متعددی در دام‌ها می‌گردند. این تحقیق با هدف تعیین میزان و فراوانی آلودگی ضایعات نان به آفلاتوکسین در استان لرستان و مقایسه‌ آن با استانداردهای معتبر جهانی اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی( WHO ) و سازمان خواربار ملل متحد( (FAO ‌انجام گردید .

مواد و روش‌ها: این تحقیق مقطعی به روش میدانی وآزمایشگاهی با نمونه‌گیری از180 نمونه ضایعات نان خشک درسال 1385و با توزیع تصادفی درسطح استان لرستان و تشخیص آلودگی نمونه‌ها به آفلاتوکسین با استفاده از دستگاه HPLC فلورسانس انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS و در سطح 5% صورت گرفت .

یافته‌ها: میزان متوسط انواع آفلاتوکسین B1 ، B2 ، G1 ، G2 و مجموع انواع آفلاتوکسین در ضایعات نان خشک مورد بررسی(آلوده، نیمه آلوده و سالم) درسطح استان لرستان به ترتیب عبارت است از: 5304/22، 4369/2، 1923/0، 1022/0 و( µg/kg ) 2636/25. میزان متوسط کمترین و بیشترین آلودگی به آفلاتوکسین نوع B1 و مجموع انواع آفلاتوکسین به ترتیب مربوط به شهرهای خرم‌آباد ( µg/kg 9403/42 و µg/kg 7153/47)و بروجرد( µg/kg 8611/1 و µg/kg 9833/1)است.میزان متوسط آفلاتوکسین نوع B1 در انواع نان‌های آلوده، نیمه آلوده و سالم به ترتیب 0536/64، 9167/1 و( µg/kg ) 5629/0 و میزان متوسط مجموع انواع آفلاتوکسین در انواع نان‌های آلوده، نیمه آلوده وسالم به ترتیب 0257/72، 999/1 و( µg/kg )5753/0 است.همچنین میزان آفلاتوکسینِ نوع B1 29 نمونه از180 نمونه، بیش از حد استاندارد و میزان مجموع انواع آفلاتوکسینِ 18 نمونه نیز بیش از حد استاندارد بوده است.

بحث و نتیجه‌گیری: نتایج مطالعات انجام شده نشان داد شیر گاوهایی که از نان خشک تغذیه می کنند دارای مقادیر فراوانی از متابولیت های آفلاتوکسین است بنابراین تا حد امکان باید از مصرف نان‌های خشک در تغذیه دام و مصرف انسانی خودداری کرد.

متن کامل [PDF 209 kb]   (3696 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1387/12/18 | پذیرش: 1396/9/1 | انتشار: 1387/7/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.