دوره 5، شماره 2 - ( 10-1382 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 3-11 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Falahi E, Mohtadinia J, Mahboob S A. Effect of consumption of whole bread baked from cultivated wheat with microfertilizers on blood indices of Iron. yafte. 2004; 5 (2) :3-11
URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-970-fa.html
فلاحی ابراهیم، مهتدی نیا جواد، محبوب سلطانعلی. تأثیر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکروبر شاخصهای خونی آهن. مجله علمی پژوهشی یافته. 1382; 5 (2) :3-11

URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-970-fa.html


چکیده:   (10114 مشاهده)
مقدمه : کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین و شایعترین مشکلات تغذیه ای دنیاست .این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر شاخصهای خونی آهن انجام شد. مواد و روشها : این تحقیق بصورت کارآزمایی صحرایی و بصورت دوسوکور بر روی دو روستای تجرق و خانقاه (به عنوان تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت. تعداد 350 نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هر روستا براساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در مرحله اول خونگیری cc5 خون از هر فرد اخذ شد. 257 نفر از روستای تجربی و 268 نفر از روستای شاهد در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش 24 ساعت یادآمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هرفرد انجام شد.آزمایشات Hb (هموگلوبین)، آهن،TIBC (ظرفیت باند شدن آهن)، فریتین برای هر یک از نمونه ها بعمل آمد. درصد اشباع ترانسفرین نیزمحاسبه گردید. گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت 4 ماه به اهالی روستای تجربی داده شد. روستای شاهد نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس همان شاخصهای ذکر شده اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله 160 نفر در روستای تجربی و 152 نفر در روستای شاهد بود. برای مقایسه یافته های بین گروههای تجربی و شاهد (در هر گروه سنی) از آزمون Independent t test و برای مقایسه یافته ها در آغاز و پایان مطالعه از paired t test استفاده شد. در مورد فریتین سرم از تستهای غیر پارامتری استفاده شد. یافته ها : نتایج در گروههای مختلف سنی بصورت زیر بود: تفاوت معنی داری بین مصرف نان و دریافت مواد مغذی در هر دو روستا دیده نشد.Hb در گروه سنی 12- 5 سال روستای تجربی و شاهد نسبت به آغاز مطالعه افزایش معنی داری داشت (05/0>p)؛ ولی در سایر گروههای سنی تغییر معنی داری مشاهده نشد. درصد اشباع ترانسفرین در همه گروههای سنی روستای تجربی افزایش معنی داری داشت (05/0>p ). این مقادیر در پایان ماه چهارم در روستای تجربی نسبت به روستای شاهد تفاوت معنی داری داشت (05/0>p). در روستای شاهد گروه سنی 12 و 13 سال حتی کاهش درصد اشباع ترانسفرین را نشان داد (05/0>p ). شاخص فریتین سرم در همه گروههای سنی روستاهای تجربی و شاهد کاهش معنی داری داشت ( 01/0>p ). نتیجه گیری : بجز در گروه سنی 12-5 سال تفاوت معنی داری در نتایج حاصل از دو نوع گندم بدست نیامد. مصرف هر دو نوع گندم نیز باعث کاهش فریتین سرم شد. برای اظهار نظر در مورد مصرف این نوع گندم نیاز به مطالعات بیشتری است.
واژه‌های کلیدی: غنی سازی، نان کامل، کود میکرو، آهن، روی
متن کامل [PDF 229 kb]   (1265 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: ۱۳۹۱/۱۰/۱۸

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb