scientific magazine yafte
مجله علمی پژوهشی یافته
yafte
Medical Sciences
http://yafte.lums.ac.ir
72
journal72
1563-0773
2981-0779
10.18869/acadpub.yafte
en
jalali
1391
11
1
gregorian
2013
2
1
14
5
online
1
fulltext
en
شناسایی الگوهای غذایی غالب در بزرگسالان ایرانی
Identification of dietary patterns among Iranian adults
پژوهشي
Research
مقدمه: شناسایی الگوهای غذایی دارای اهمیت زیادی است. تا آنجا که ما میدانیم تا کنون مطالعه ای در این زمینه در غرب کشور صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه تعیین الگوهای غذایی غالب در بزرگسالان شهر خرم آباد بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی رژیم غذایی 973 نفر( 736 زن) از بزرگسالان شهر خرم آباد با استفاده از پرسشنامه تکرر مصرف مواد غذایی208 موردی بررسی شد. این اقلام غذایی به 40 گروه غذایی طبقه بندی شدند و با تحلیل عاملی در برنامه SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: سه الگوی غذایی در بزرگسالان 18 تا 70 ساله شهر خرم آباد شناسایی شد. ارتباط این الگوهای غذایی با مشکلات مربوط به سلامت در مطالعه دیگری بحث خواهد شد.
یافتهها: تحلیل عاملی سه الگوی غذایی غالب را مشخص نمود: الگوی غذایی سالم( ماکیان، لبنیات کم چرب و پر چرب، سبزیجات کلمی، زرد و سبز تیره، سایر سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، ماهی، زیتون و میوه)، الگوی غذایی غربی ( گوشت قرمز و فراوری شده، گوشت احشاء، مارگارین، چاشنیها، دسرها، نوشابه، میان وعده، خشکبار، شیرینی و دسر) و الگوی غذایی سنتی(تخم مرغ، چای، آب میوه، غلات تصفیه شده، مغزها، ترشی، روغن جامد، قند و شکر، نمک و ادویه جات). در کل این الگوهای غذایی 88/29% از واریانس را توجیه می کردند. تفاوتی بین مردان و زنان از نظر نوع الگوی غذایی مشاهده نشد.
Background: Identification of food patterns is of crucial important. As far as we know, no study has been yet carried out in the west of Iran. The aim of this study was to determine staple food patterns among adult persons in Khorramabad city.
Materials and Methods: In this cross-sectional study food intake of 973 people (736 women) were gathered by Food Frequency Questionnaire (FFQ 208 food items). These food items were stratified to 40 food groups and using factor analysis were analyzed by SPSS software.
Results: Factor analysis determined 3 major food patterns: healthy dietary pattern (HDP) (high in poultry, low fat dairy products, high fat dairy products, cruciferous vegetables, yellow vegetables, green leafy vegetables, other vegetables, whole grains, fish, olives, and fruits) western dietary patterns (WDP) ( high in meat, processed meat, organ meats, margarine, condiments, sweets and desserts, soft drinks, dried fruits, snacks) traditional dietary patterns (TDP) ( high in eggs, tea, fruit juices, refined grains, nuts, pickles, hydrogenated fats, sugars, salt, spices). In general, these food patterns justified 29.88% of variances. There was no significant difference between men and women from the view point of dietary pattern.
Conclusion: Three food patterns were identified among adults (18-70 y) in Khorramabad. Association between these food patterns and health problems will be discussed in another study.
تحلیل عاملی، الگوی غذایی سالم، الگوی غذایی سنتی، الگوی غذایی غربی، پرسشنامه تکرر مصرفغذایی.
Factor analysis, Healthy dietary pattern, Traditional dietary pattern, Western dietary pattern, FFQ
29
39
http://yafte.lums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-395&slc_lang=en&sid=1
ebrahim
Falahi
ابراهیم
فلاحی
e_falah@yahoo.com
720031947532846006243
720031947532846006243
Yes
Faculty of Health and Nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran,
دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
khatereh
anbari
خاطره
عنبری
720031947532846006244
720031947532846006244
No
Faculty of Medicine, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران