عباسی عزیزالله، فرزانگان رویا، کرمی غلامرضا، والی زاده مهرناز، شادمهر محمدبهگام، عرب مهرداد، و همکاران.. بررسی موارد تنگی نای بعد از لوله گذاری به دنبال خودکشی. مجله علمی پژوهشی یافته. ۱۳۸۴; ۷ (۲) :۳-۱۱
URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-۱-۱۰۷۳-fa.html
چکیده: (۱۵۵۳۰ مشاهده)
مقدمه: میزان خودکشی در سالهای اخیر رو به افزایش گذاشته است. ارائه یک مجموعه از بیمارانی که بعد از اقدام به خودکشی زیر ونتیلاتور قرار گرفتهاند و در اثر لولههای داخل نای دچار عارضه تنگی در مجرای هوایی (تراشه) شدهاند، باعث شناخت بیشتر این عارضه و راههای مقابله و پیشگیری از آن میشود.
مواد و روش ها: طی یک مطالعه آینده نگر، از میان بیمارانی که به علت تنگی مجرای هوایی ناشی از لوله گذاری به مرکز ما معرفی شده بودند، آنهایی که علت لوله گذاری اقدام به خودکشی کرده بودند، بررسی شدند. این کار با پرکردن پرسشنامه تنظیم شده ثبت کامپیوتری اطلاعات آماری و پیگیری منظم بالینی، در مدت 15 ماه (اردیبهشت 1382 تا تیر ماه 1383) انجام گرفت.
نتیجه گیری: بهنظر میرسد در بیماران ما مشکلات اجتماعی نظیر بیکاری، تجرد و کمسوادی بیشتر از اختلالات روانی زمینهساز اقدام به خودکشی بوده است. بیمارانی که بعد از خودکشی زیر ونتیلاتور قرار میگیرند و دچار تنگی تراشه میشوند با عمل رزکسیون آناستوموز قابل درمان میباشند، اگر چه میزان عود تنگی در آنها بیشتر از گروههای دیگر است.
یافته ها: از میان 100 بیمار مبتلا به تنگی ناشی از لوله گذاری، تعداد 19 بیمار وارد مطالعه شدند (میانگین سنی
96/9+3/25 سال، محدوده 56-17 سال، 10 نفر مؤنث و 9 نفر مذکر). نوع بیماری و علت خودکشی براساس تشخیص روانپزشک عبارت بود از: 11 مورد استرس روانی اجتماعی در زمینه شخصیت مشکلدار یا نابالغ و 7 مورد وجود اختلال روانی، در یک نفر علت نامعلوم بود. علل مستقیم اقدام به خودکشی عبارت بودند از: مشکلات خانوادگی 10 مورد، مسائل عشقی 2 مورد، اعتیاد 3 مورد، ناراحتی سیستم عصبی و افسردگی 6 مورد، مشکلات اجتماعی 2 مورد. بعضی از بیماران 2 علت را ذکر کرده و یک بیمار نیز از ذکر علت خودکشی خودداری کرد. مدت لوله گذاری بیماران بهطور متوسط 78/14 روز بود (محدوده 3-30 روز)، 8 بیمار تراکئوستومی شده بودند و طول تنگی بهطور متوسط 12/35 میلیمتر بود (محدوده 50-20 میلیمتر). درمانهای انجام شده شامل رزکسیون آناستوموز محل تنگی و نیز دیلاتاسیون متناوب تنگی بود. 3 بیمار با دیلاتاسیون درمان شدند و در 16 بیمار عمل رزکسیون آناستوموز تراشه انجام شد. 8 مورد عود تنگی بعد از رزکسیون ایجاد شد که با رزکسیون مجدد (4 نفر) و با دیلاتاسیون متناوب (2 نفر) بهبودی یافتند و در 2 مورد نیز استنت گذاشته شد. این گروه از بیماران با یک گروه مشابه که بهعلل مختلف دیگری دچار تنگی بعد از لولهگذاری شدهبودند، مقایسه شد. میزان عود تنگی (P=0/011) و طول تنگی (P=0/011) در گروه خودکشی بیشتر از گروه شاهد بود.
واژههای کلیدی: خودکشی،
لوله گذاری،
نای
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/11/7 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1384/5/24