چکیده: (۲۱۵۴۰ مشاهده)
مقدمه: هیپربیلیروبینمی مشکل شایع نوزادان است که حدود 60% نوزادن ترم ( رسیده ) و 80% نوزادان پره ترم ( نارس) در هفته اول تولد به آن مبتلا می شوند. با توجه به آن که عده نسبتا کثیری از مردم لرستان به طور سنتی از آرد جو برای درمان هیپربیلیروبینمی استفاده می کنند و در موارد بسیاری نوزاد را به پزشک ارجاع نمی دهند , هدف از این مطالعه, آن بود که در صورت موثر بودن آرد جو برای درمان هیپربیلیروبینمی، به عنوان یکی از شیوه های طب سنتی به جامعه پزشکی ارائه گردد و در صورت موثر نبودن به مردم استان اعلام و عوارض ناشی از زردی شدید اخطار داده شود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده آرد جو همراه با فتوتراپی مؤثرتر از فتوتراپی به تنهائی بود؛ اما باید به مردم آگاهی داده شود که در صورت ابتلای نوزاد به زردی حتما تحت درمان پزشکی قرار گیرند و آرد جو به تنهائی درمان قابل اعتمادی نیست.
یافته ها: از 90 نوزاد مورد مطالعه، 62 نفر(9/68%) پسر و 28 نفر(1/31%) دختر بودند. مدت زمان بستری در گروه مورد در اکثر موارد ( 4/44%) 2 روز با میانگین 7/2روز و در گروه کنترل (3/33%) 4 روز با میانگین 7/3 روز بود. حداکثر مدت زمان بستری شدن در گروه مورد 4 روز و در گروه شاهد 7 روز بود. بین میانگین مدت زمان بستری دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود داشت ( 001/0< P ). تفاوت آماری معنی داری بین میانگین بیلی روبین در دو گروه آزمایش و کنترل طی
24و48ساعت پس از بستری وجود داشت (05/0p<) و مدت زمان بستری در گروه آزمایش کوتاهتر از گروه کنترل بود.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش کارآزمائی بالینی کنترل شده روی 90 نوزاد رسیده ( ترم) با سطح بیلیروبین mg/dl15 به بالا طی مدت یکسال( 1383) در بخش نوزادان بیمارستان شهید مدنی خرم آباد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان , انجام شد. نوزادان به ترتیب در دو گروه 45 نفره مورد و شاهد تقسیم شدند. در گروه مورد , علاوه بر فتوتراپی , آرد جو نرم و صاف شده روی تمام بدن نوزاد بجز دور ناف و صورت پاشیده شد. در گروه شاهد , نوزادان فقط تحت درمان با فتوتراپی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و تست های آزمایشگاهی بود.
واژههای کلیدی: زردی،
فتوتراپی،
آرد جو
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/11/7 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1384/5/24