چکیده: (۱۳۴۷۳ مشاهده)
مقدمه: نظر به اهمیت کمبود روی و تلاش برای یافتن راه حل های مناسب جهت مبارزه با آن و به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر روی سرم این مطالعه در سال 1381 انجام گرفت.
مواد و روشها: این تحقیق به صورت کارآزمایی صحرایی دو سو کور در دو روستای تجرق و خانقاه(تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت.تعداد 350 نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هریک از روستاهای مورد بررسی بر اساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. 257 نفر از روستای تجرق و 268 نفر از روستای خانقاه در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش 24 ساعت یاد آمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هر نمونه انجام شد. 5 سی سی خون از هر فرد اخذ شد. اندازه گیری روی سرم با روش جذب اتمی برای هر یک ازنمونه ها به عمل آمد.
50 تن گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت 4 ماه به اهالی روستای تجرق داده شد. اهالی روستای خانقاه نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس روی سرم مجددا اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله 160 نفر در روستای تجرق و 150نفر در روستای خانقاه بود.
یافته ها: میزان آهن و روی موجود در نانهای غنی شده و معمولی (شاهد) تفاوت معنی دار داشت (01/0p<). نسبت مولی اسید فیتیک به روی در نان غنی شده کمتر از نان شاهد بود ولی نسبت مولی آهن به روی و برعکس در دو نوع نان تفاوتی نداشت. روی دریافتی در گروههای شاهد و مورد باهم تفاوت معنی داری داشت؛اما آهن دریافتی تنها در گروه های سنی مردان و زنان60-13سال باهم تفاوت معنی دار داشت و در سایر گروهها تفاوتی مشاهده نشد.روی سرم در همه گروههای سنی روستای تجربی و شاهد(بجز مردان) افزایش یافت(01/0 p<سنی).
نتیجه گیری: به نظر می رسد برای تولید گندم مناسب باید ترکیب عناصر در کود به صورتی که تداخلی بین آنها ایجاد نشود اصلاح گردد ونسبت مولی اسیدفیتیک به روی نیز به زیر 15 وحتی پایین ترکاهش یابد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/10/12 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1383/11/27