دوره 15، شماره 2 - ( 5-1392 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 83-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (12153 مشاهده)

  بحث و نتیجه­گیری : عصاره‌های متانولی و استونی گال‌خرنوک بر روی همه‌ باکتری‌های مورد آزمایش فعالیت ضد باکتریایی نشان دادند. بنابراین، نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که عصاره‌های متانولی و استونی گال خرنوک از بلوط Quercus infectoria را می توان به عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی در درمان پیشنهاد نمود.

  مواد و روش ها : این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در پاییز 1390 انجام شد. گال­ها از جنگل‌های بلوط لرستان جمع‌آوری شد. گال‌، خشک و آسیاب گردید و با حلال‌های متانول و استون به روش خیساندن عصاره‌گیری شد. غلظت‌های 50، 25، 5/12، 25/6، 12/3، 56/1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر از عصاره‌های متانولی و استونی به روش سری رقت تهیه گردید. خاصیت ضد باکتریایی عصاره‌های حاصل در غلظت‌های مختلف، با استفاده از روش انتشار چاهک بر باکتری‌های مذکور، مورد بررسی قرار گرفت. روش میکرودایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی( MIC ) و حداقل غلظت کشندگی ( MBC ) عصاره‌ها استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس انجام شد.

  یافته‌ها: عصاره­های متانولی و استونی گال خرنوک اثرات ضدباکتریایی قابل قبولی علیه باکتری­های مورد آزمایش داشتند. بین فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های متانولی و استونی گال و غلظت عصاره‌ها ارتباط معناداری وجود داشت(05/0> (p . اثر ضد باکتریایی عصاره­های متانولی و استونی گال خرنوک بر باکتری استافیلوکوکوس آرئوس بیشتر از باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره‌های گال خرنوک mg/ml 56/1 تا 13/3 بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره‌های گال خرنوک mg/ml 13/3 تا25/6 بدست آمد.

  مقدمه: گال بلوط گونه دارمازو به عنوان داروی گیاهی سابقه استفاده طولانی دارد. گال خرنوک در اثر رشد غیرطبیعی بافت گیاهی تحت تأثیر واکنش زنبورها بر روی جوانه‌های جانبی و انتهایی سرشاخه‌های درخت بلوط گونه دارمازو به وجود می‌آید. در این پژوهش خاصیت ضد باکتریایی عصاره‌های متانولی و استونی گال‌ Andricus moreae با نام‌ محلی خرنوک از درخت بلوط گونه Quercus infectoria بر باکتری‌های گرم مثبت شامل استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس مورد بررسی قرار گرفت.

 

متن کامل [PDF 236 kb]   (2498 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1392/5/5 | پذیرش: 1392/7/27 | انتشار: 1392/7/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.