دوره 21، شماره 1 - ( 2-1398 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 134-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، ص. پ . 3697- 19395، تهران، ایران
چکیده:   (4107 مشاهده)
مقدمه: کاندیدیازیس شایع‌ترین عفونت انسانی در جهان است که در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف جزء بیماری‌های خطرناک محسوب می‌شود و با توجه به مقاومت آن‌ها به داروهای ضدقارچی و عود مکرر و عوارض شناخته شده داروهای شیمیایی، برای اولین بار خواص ضدقارچی بخش‌های مختلف گیاه Echium italicum در مقایسه با آنتی‌بیوتیک‌ها‌ مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش­ ها: پس از جمع‌آوری گیاه، شناسایی و خشک کردن آن، عصاره‌های آبی، ان-هگزانی و متانولی از بخش هوایی و ریشه گیاه به روش خیساندن تهیه شد. اثرات ضدقارچی غلظت‌های مختلف عصاره‌ها با استفاده از روش انتشار دیسک و MIC (حداقل غلظت ممانعت از رشد)، MFC(حداقل غلظت قارچ‌کشی) به روش میکرودایلوشن بررسی شد. آنتی‌بیوتیک نیستاتین و فلوکونازول به عنوان کنترل مثبت، DMSO به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. داده‌ها توسط آزمون t تست و واریانس یک طرفه ANOVA آنالیز شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که عصاره‌های آبی، ان-هگزانی و متانولی بخش‌های مختلف گیاه E.italicum فعالیت ضدقارچی را بر علیه کاندیدا آلبیکنس نشان دادند به طوری‌که عصاره متانولی و ان-هگزانی ریشه در غلظت 5 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بیشتر از میانگین قطر هاله عدم رشد آنتی‌بیوتیک نیستاتین برای کاندیدا آلبیکنس می‌باشد (05/0˂ P). کمترین میزان MIC و MFC مربوط به عصاره متانولی ریشه گیاه مذکور با مقدار مساویμg/μl 62/15 می‌باشد.
بحث و نتیجه­ گیری:  عصاره‌های این گیاه می‌تواند برای درمان عفونت‌های ناشی از کاندیدا آلبیکنس مورد استفاده قرار گیرد.

متن کامل [PDF 365 kb]   (1151 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قارچ شناسی پزشکی
دریافت: 1397/7/10 | پذیرش: 1398/2/22 | انتشار: 1398/3/18

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.