گروه بهداشت حرفه ای، مرکز تحقیقات بهداشت و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده: (2822 مشاهده)
مقدمه: با توجه به افزایش دانش و آگاهی در مورد انتقال بیماریها، مشخص شده است که بیماری های مشخصی می توانند از طریق استخرهای شنا و سواحل آلوده به واسطه تماس یا بلعیدن آب آلوده منتقل شوند. مطالعه حاضر جهت بررسی شاخصهای بهداشتی آب استخرهای شنا در استان لرستان و مقایسه آن با استانداردهای موجود در کشور در دو فصل زمستان و تابستان در سال 95 انجام گردید. |
مواد و روش ها: در این مطالعه ﺗﻮﺻـﻴﻔﻲ- مقطعی، از کل استخرهای سرپوشیده و فعال استان لرستان که تعداد آنها در سال 95 به 20 عدد میرسید, در طی دو فصل زمستان و تابستان نمونه برداری انجام شد و پارامترهای فیزیکی شامل pH , درجه حرارت و کدورت و پارامترهای شیمیایی, شامل میزان کلر آزاد باقیمانده و پارامترهای میکروبی شامل کلیفرم کل, کلیفرم مدفوعی، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوک اورئوس, استرپتوکوک مدفوعی و باکتریهای هتروتروف مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری هر 2 هفته یکبار و به مدت 6 ماه انجام شد به گونه ای که در هر فصل 120 نمونه و در مجموع 240 نمونه بارعایت اصول نمونهبرداری سنجش کیفیت میکروبی استاندارد انجام شد. در نهایت داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS از طریق آمار توصیفی و همچنین آﻧﺎﻟﯿﺰ واریﺎﻧﺲ یﮏ ﻃﺮﻓﻪ، ﺿﺮیﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ پیرﺳﻮن و اﺳﭙﯿﺮﻣﻦ تجزیه و تحلیل شدند. |
یافته ها: بررسیها نشان داد که میزان کلر آزاد باقیمانده در 58/59 %, pHدر 07/67%, کدورت در 66/61% و دما در 08/77% نمونههای مورد بررسی در حد مطلوب بود. در ﻫﯿﭻ ﮐﺪام از اﺳﺘﺨﺮﻫﺎ اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﮐﻮک ﻣﺪﻓﻮﻋﯽ و اﺳﺘﺎﻓﯿﻠﻮﮐﻮک اورﺋﻮس از ﺣﺪ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺗﺠﺎوز ﻧﮑﺮد. میزان کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی, ﺳﻮدوﻣﻮﻧﺎس آﺋﺮوژیﻨﻮزا, اﺳﺘﺎﻓﯿﻠﻮﮐﻮک اورﺋﻮس, اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﮐﻮک ﻣﺪﻓﻮعی و باکتریهای هتروتروف به ترتیب در 91/62% , 75/73%, 25/66%, 66/91%, 49/97% و 08/82% درصد موارد وضعیت مطلوب بوده است. آنا لیز آﻣﺎری دادهﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد ارﺗﺒﺎط ﺑﯿﻦ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎ و ﮐﻠﺮ آزاد ﺑﺎقیمانده رابطه معنی دار و معکوس و بین ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎ و کدورت رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. (p<0/005) |
بحث و نتیجه گیری: ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎیﺞ، پارامترهای کلر و کدورت و کل کلیفرم کمترین تطابق را با استاندارد داشت که نشان دهنده ﭘﺎیﺶ ﻣﺪاوم ﮐﻠﺮ آزاد باقیمانده همراه با تنظیم pHآب استخرها میباشد. |
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت حرفه ایی دریافت: 1398/4/31 | پذیرش: 1399/3/17 | انتشار: 1399/3/17