دوره 6، شماره 4 - ( 11-1383 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 11-3 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fallahi E, , Mohtadinia J, Mahboob S A. Effect of whole bread baked from cultivated wheat with micronutrient fertilizers on serum Zinc. yafte 2005; 6 (4) :3-11
URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-942-fa.html
فلاحی ابراهیم، مهتدی نیا جواد، محبوب سلطانعلی. تأثیر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر روی سرم. مجله علمی پژوهشی یافته. 1383; 6 (4) :3-11

URL: http://yafte.lums.ac.ir/article-1-942-fa.html


چکیده:   (12743 مشاهده)
مقدمه: نظر به اهمیت کمبود روی و تلاش برای یافتن راه حل های مناسب جهت مبارزه با آن و به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر روی سرم این مطالعه در سال 1381 انجام گرفت. مواد و روشها: این تحقیق به صورت کارآزمایی صحرایی دو سو کور در دو روستای تجرق و خانقاه(تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت.تعداد 350 نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هریک از روستاهای مورد بررسی بر اساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. 257 نفر از روستای تجرق و 268 نفر از روستای خانقاه در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش 24 ساعت یاد آمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هر نمونه انجام شد. 5 سی سی خون از هر فرد اخذ شد. اندازه گیری روی سرم با روش جذب اتمی برای هر یک ازنمونه ها به عمل آمد. 50 تن گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت 4 ماه به اهالی روستای تجرق داده شد. اهالی روستای خانقاه نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس روی سرم مجددا اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله 160 نفر در روستای تجرق و 150نفر در روستای خانقاه بود. یافته ها: میزان آهن و روی موجود در نانهای غنی شده و معمولی (شاهد) تفاوت معنی دار داشت (01/0p<). نسبت مولی اسید فیتیک به روی در نان غنی شده کمتر از نان شاهد بود ولی نسبت مولی آهن به روی و برعکس در دو نوع نان تفاوتی نداشت. روی دریافتی در گروههای شاهد و مورد باهم تفاوت معنی داری داشت؛اما آهن دریافتی تنها در گروه های سنی مردان و زنان60-13سال باهم تفاوت معنی دار داشت و در سایر گروهها تفاوتی مشاهده نشد.روی سرم در همه گروههای سنی روستای تجربی و شاهد(بجز مردان) افزایش یافت(01/0 p<سنی). نتیجه گیری: به نظر می رسد برای تولید گندم مناسب باید ترکیب عناصر در کود به صورتی که تداخلی بین آنها ایجاد نشود اصلاح گردد ونسبت مولی اسیدفیتیک به روی نیز به زیر 15 وحتی پایین ترکاهش یابد.
واژه‌های کلیدی: گندم غنی شده، کود میکرو، روی سرم
متن کامل [DOC 129 kb]   (1617 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1391/10/12 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1383/11/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb