مقدمه: یکی از عارضه های شایع در عیوب قرنیه بیماری قوز قرنیه است. در نتیجه پیشرفت سریع و گسترده علم در دهه های اخیر، عمل کاشت حلقه به روشی موفق برای درمان بیماری قوز قرنیه (کراتوکونوس) تبدیل شده ولی انتخاب بیمار در موفقیت این عمل بسیار حائز اهمیت است. در پژوهش حاضر پیش بینی وضعیت قرنیه و یا به عبارت دقیق تر، پیش بینی اندیس های توپوگرافی قرنیه پس از عمل جراحی کاشت حلقه مورد توجه قرار گرفته است.
مواد و روشها: شبکه های عصبی مصنوعی روشی بهینه برای الگوسازی و پیش بینی هستند. در این پژوهش برای نخستین بار به پیش بینی اندیس های توپوگرافی قرنیه بیماران، شش و دوازده ماه پس از عمل جراحی کاشت حلقه با استفاده از شبکه عصبی جلوسوی چندلایه پرداخته شده است. در این پژوهش با بهره گیری از نرم افزار متلب بر پیش بینی اندیسهایی از توپوگرافی قرنیه تمرکز شده است که مستقیماً در تشخیص و پیشروی بیماری قوز قرنیه مؤثر هستند. از این رو دادههای آماری تعدادی از بیماران، شامل اندیس های مؤثر توپوگرافی قرنیه پیش و پس از عمل کاشت حلقه جمعآوری شدند.
یافته ها: با استفاده از دادههای جمعآوریشده، الگوهایی از شبکه عصبی ایجاد شدند و اندیسهای مؤثر توپوگرافی قرنیه بیماران شش و دوازده ماه پس از عمل کاشت حلقههای کرارینگ و مایورینگ پیشبینی شدند. از چهار الگوی شبکه عصبی آموزش یافته، خطای میانگین ۷/۲۲% حاصل شد.
بحث و نتیجه گیری: انتخاب کاندیدای مناسب برای انجام عمل جراحی کاشت حلقه یکی از دغدغه های مهم چشم پزشکان است. بر مبنای نتایج حاصل شده، به منظور کمک به چشم پزشکان در انتخاب کاندیدای مناسب میتوان از قابلیت و توانایی بالای شبکه های عصبی در پیش بینی اندیس های توپوگرافی قرنیه پس از جراحی کاشت حلقه بهره برد.