جستجو در مقالات منتشر شده



عاطفه بهرامی نژاد، افسانه بیرانوند، سودابه زارع، معصومه ارنواز،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: هوش هیجانی نوعی پردازش هیجانی اطلاعات است که می تواند باعث محافظت فرد در برابر مصرف مواد شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.  
مواد و روش‌ها: در این پژوهش توصیفی–تحلیلی تعداد ۲۲۳ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.اطلاعات از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک ، گرایش به اعتیاد (APS) و هوش هیجانی  (berry-graves)جمع آوری و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافته ­ها: میانگین امتیاز گرایش به مصرف مواد در دانشجویان ۴۷/۲۸  و میانگین امتیاز هوش هیجانی ۷۲/۸۱ بود.یافته های این پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد ارتباط منفی معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<).  همچنین بر اساس نتایج پیرسون، بین گرایش به اعتیاد و خرده آزمون های خودآگاهی ،خود مدیریتی ،آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه ،ارتباط معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه ­گیری: افراد با هوش هیجانی پایین تر ،تمایل بیشتری به سوء مصرف مواد دارند. برنامه های آموزش هوش هیجانی می تواند عامل پیش گیرنده در اعتیاد محسوب شود.


علی حسنوند، علی فلاحتی، کیومرث سهیلی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: اغلب نظریات اقتصادی اعتقاد بر این دارند که تمرکززدایی هزینه‌های عمومی منجر به افزایش منافع استانی و درنتیجه بهبود شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی می‌شود. هدف از این مطالعه تحلیل تأثیر تمرکززدایی مالی بر بخش سلامت در ایران می‌باشد.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش کاربردی، با استفاده از مدل خود رگرسیونی برداری پانل و داده‌های آماری ۳۱ استان ایران در بازه زمانی ۱۳۹۴-۱۳۸۰ و با ۳۷۲۰ تعداد مشاهده، به بررسی موضوع پرداخته ‌شده است.
یافته ­ها: نتایج نشان می‌دهند تمرکززدایی مالی بر اساس شاخص‌های بررسی‌شده در این مطالعه، رابطه علیت مثبتی با میزان تخت‌های فعال بیمارستانی و سهم هزینه‌های بهداشت عمومی از تولید ناخالص داخلی دارد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس می‌توان اذعان نمود که تغییرات بخش بهداشت و سلامت به‌صورت عمده ناشی از تغییرات تمرکززدایی مالی و سهم مخارج بخش بهداشت بوده و به ترتیب ۵۸/۱ و ۴۸/۰ درصد از نوسانات را توضیح می‌دهند. نتایج بررسی توابع عکس‌العمل آنی نیز نشان‌دهنده تأثیرات مثبت شوک‌های تمرکززدایی درآمد بر روی میزان شاخص بخش سلامت و بهداشت می‌باشد.
بحث و نتیجه­ گیری: با تمرکززدایی مالی و توزیع مناسب بودجه دولت مرکزی ایران در استان‌های کشور، می‌توان از طریق افزایش هزینه‌های بهداشتی استانی و همچنین بهبود شاخص‌های بهداشت و سلامت، شاهد رشد سطح سلامت عمومی در کل کشور بود.
 
 

محسن روشن‌پژوه، رکسانا میر کاظمی، مهرداد احترامی، هومان نارنجی‌ها، حسین ملک افضلی، حمیدرضا صرامی، مجید رضا زاده، ابتسام داشی، ماریت قازاریان،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: اختلال مصرف مواد یکی از مشکلات اساسی سلامت در ایران است و کیفیت زندگی را تهدید می‌کند و معضلات اجتماعی فراوانی را به همراه می‌آورد. اساس برنامه ریزی و انتخاب روش‌های مقابله با این پدیده، وجود اطلاعات دقیق و بروز می‌باشد، هر چند که تخمین شیوع مصرف مواد چالشی بلند مدت در کشور است، این پیمایش با  هدف تعیین شیوع و الگوی مصرف مواد در جمعیت استان لرستان بود.
مواد و روش ­ها: پژوهش از نوع مقطعی و پیمایش خانوار بر روی نمونه ۳۹۶۰ نفری از ساکنین ۱۵ تا ۶۴ ساله استان لرستان و در سال ۱۳۹۴ انجام گرفت. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، فرم محقق ساخته‌ای بود که اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مصرف انواع مواد در هفته، ماه و سال گذشته و در طول عمر را جمع‌آوری می‌کرد. برای تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی استفاده شد.
یافته­ ها: در مجموع ۳۸۷۸ نفر در مطالعه شرکت نمودند. میزان شیوع مصرف در طول عمر در استان لرستان برای سیگار ۳/۱۳%، برای قلیان ۶۸/۱۲%، برای مشروبات الکلی ۱۴/۴% و برای مواد ۳/۷% بود. این میزان در هفته‌ی گذشته برای سیگار۷/۱۰%، برای قلیان ۵۸/۷%، برای مشروبات الکلی ۹۱/۰% و برای مواد ۴۵/۳% بود.
بحث و نتیجه ­گیری:  این مطالعه نشان داد میزان شیوع مصرف سیگار، قلیان، مشروبات الکلی و مواد در طول عمر در استان لرستان پائین تر از میانگین کل کشور است. این میزان برای مصرف قلیان در هفته گذشته، بالاتر از آمارهای کشوری و برای مصرف مواد، سیگار و مشروبات الکلی در هفته گذشته کمتر از میزان شیوع در کشور است.

محمد صادق آرمان فر، رضا رجبی، شهناز شهربانیان، محمد حسین علیزاده،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: آزمون غربالگری حرکتی عملکردی(FMS) ابزاری است که توانایی تعیین پتانسیل فرد برای امکان ابتلاء به ناهنجاری های اسکلتی عضلانی و آسیب ورزشی را دارد.آزمون های FMS، شامل هفت آزمون حرکتی عملکردی می باشند که ارزیابی های تنه، قدرت و ثبات مرکزی، هماهنگی عصبی-عضلانی، عدم تقارن در حرکت و انعطاف پذیری را انجام می دهند.  هدف از اجرای این تحقیق تعیین نورم آزمون غربالگری حرکتی عملکردی در دانش ­آموزان پسر ۱۷-۱۵ ساله استان لرستان بود.
مواد و روش ­ها: روش تحقیق مطالعه حاضر  بر اساس ماهیت و نحوه گردآوری داده‌ها مقطعی (cross-sectional) و به لحاظ هدف کاربردی می‌باشد. بدین منظور ۳۷۰ دانش آموز پسر با اجرای۷ تست FMS مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ­ها: نورم آزمون FMS در دانش ­آموزان ۱۵ ساله  ۱/۷۹±۱۵/۶۶، در دانش ­آموزان ۱۶ ساله ۹۱/۱±۱۵/۱۶ و در دانش ­آموزان ۱۷ساله۷۵/۱±۱۷/۱۶بود. می­ توان اعلام داشت نورم  FMSدر این جامعه آماری نسبت به مطالعات مرتبط در این گروه سنی از وضعیت بهتری برخوردار هستند. همچنین نورم آزمون­ها به تفکیک نشان داد که ۸۰ درصد این جامعه از ثبات کافی در ناحیه مرکزی تنه برخوردار نیستند.
بحث و نتیجه ­گیری:  در بسیاری از فعالیتهای ورزشی حرکات اندام فوقانی و تحتانی مستلزم داشتن ثبات و پایداری کافی در ناحیه مرکزی می باشد، چنانچه در این ناحیه ثبات نباشد انتقال انرژی به خوبی صورت نمی گیرد. از آنجایی که این گروه سنی در شروع مسابقات ورزشی رسمی قرار دارند و با توجه به این که سودمندی کلینیکی FMS با فقدان شاخص نورم در ایران محدود شده است متخصصین طب ورزش و مربیان تیم های ورزشی می توانند ارزش نمرات نورم را برای تشخیص و شناسایی افراد در معرض خطر ناهنجاری بدنی و آسیب در سنین مختلف استفاده نمایند و تمرینات بدنسازی و اصلاحی را بر اساس آن برنامه ریزی نمایند.

سیدامیریاسین احمدی، علی کبیر،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: اگرچه استفاده از ضدّ انعقادها و ضدّ پلاکت­ها در مدیریت بیماران کووید۱۹ رایج است، ولی اثربخشی، ضرورت و اندیکاسیون­های آن­ها مبهم است. در پژوهش حاضر به بررسی تأثیر این داروها بر پیامد کووید۱۹، شامل کشندگی و طول مدّت بستری در این بیماران پرداختیم. 
روش­ ها: مطالعه به­روش داده­کاوی (data mining) برروی ۶۰۵۴ پرونده­ی الکترونیک بیماران قطعی کووید۱۹ بستری در بیمارستان­های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. بررسی ارتباط با کشندگی با استفاده از رگرسیون لوجیستیک و بررسی ارتباط با طول مدّت بستری با استفاده از رگرسیون پوآسون انجام گرفت.
یافته­ ها: تحلیل کای­اسکوئر نشان داد که هر چهار متغیّر جنس مرد، بستری در ICU، هپارین و آسپرین با افزایش خطر کشندگی همراه هستند (۰,۰۵>P برای جنس و ۰,۰۰۱>P برای سه مورد دیگر). پس از تعدیل اثر متغیّرها در رگرسیون لوجیستیک اثر خطرناک هپارین از بین رفت (۰,۵۵۰=P). نمودار تحلیل مارجینال نشان داد که تجویز هپارین در بالای ۶۰ سالگی با کاهش مرگ بیماران بستری در ICU همراه است. هیچ کدام از این داروها نتوانستند طول مدّت بستری را کاهش دهند.
بحث و نتیجه ­گیری: مطالعه­ی حاضر نشان داد که هپارین تأثیری بر کشندگی کووید۱۹ ندارد. هپارین توانست خطر مرگ را در بیماران بالای ۶۰ سال و بستری در ICU کاهش دهد. آسپرین برای خطر کشندگی افزایش نشان­داد که الزماً به معنای مضر بودن آن نیست. با تکمیل شواهد می­توان قبل از تجویز هپارین اقدام به بررسی خطر ترومبوز در بیماران نمود.

علی حسنوند، محسن عارف نژاد، اسما سلیمانی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: لازمه ­ی توسعه کشورها در دنیای کنونی رشد و توسعه اقتصادی است. با بررسی ادبیات موضوع می توان دریافت مهمترین عامل در توسعه و رشد اقتصادی، نیروی انسانی سالم و کارآمد است و این امر نشان دهنده اهمیت کارآمدی و اثربخشی بخش بهداشت و درمان در کشور ها می­ باشد. با توجه به اهمیت حوزه بهداشت و درمان، استفاده از سیستم ­های اطلاعاتی کارآمد برای تحقق اهداف کارآیی، اثربخشی، بهره­ وری، کیفیت خدمات و نیز رضایتمندی مراجعین، ضرورتی انکار ناپذیر به شمار می ­رود. هدف از این تحقیق شناسایی و اولویت ­بندی عوامل مؤثر بر بهره ­وری سیستم­ های اطلاعاتی بیمارستانی بوده است.
مواد و روش­ ها: با توجه به اینکه در این تحقیق ترکیبی از مصاحبه و پرسشنامه برای شناسایی عوامل مؤثر بر بهره ­وری سیستم ­های اطلاعاتی بیمارستانی استفاده می شود، این تحقیق ترکیبی است. جامعه آماری این تحقیق، خبرگان و متخصصان سیستم های اطلاعاتی بیمارستانی (مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات و کارشناسان پشتیبانی سامانه ها) هستند که بر اساس روش نمونه ­گیری هدفمند ۲۲ نفر انتخاب شدند. در جریان تحقیق حاضر ابتدا با استفاده از روش تحقیق پیمایشی نظر خبرگان درباره عوامل مؤثر بر بهره ­وری سیستم ­های اطلاعاتی بیمارستانی، شناسایی شدند. بعد از مصاحبه با خبرگان و شناسایی عوامل مؤثر مربوطه، از پرسشنامه و روش دلفی فازی، عوامل اولویت‌بندی می‌شوند.
یافته ­ها: پس از تجزیه و تحلیل یافته ها مشخص شد که عواملی مانند رضایت پزشکان، کیفیت اطلاعات، سهولت در استفاده، پشتیبانی مناسب، توانایی گزارش گیری بالا، تحت وب بودن و آموزش مناسب کاربران از عوامل مؤثر بر بهره­ وری سیستم ­های اطلاعاتی بیمارستانی می ­باشند.
بحث و نتیجه­ گیری: مسئولین بیمارستانها با در نظر گرفتن یافته های این مطالعه در زمان اجرای پروژه های سیستم های اطلاعاتی می ­توانند نقش بسزایی در بهبود سلامت جامعه در راستای رشد و توسعه اقتصادی داشته باشند.

محمد صادق آرمان فر، شهناز شهربانیان، سمیه یوسفوند، مهدیه کاظمی، سمیه صبوری،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: در پایان دسامبر ۲۰۱۹ گسترش یک بیماری عفونی جدید در شهر ووهان چین گزارش شد که رسما توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان کووید-۱۹ نامگذاری گردید. این بیماری همه گیر نه تنها میزان بالای مرگ و میر ناشی از عفونت ویروسی را به همراه دارد بلکه سبب فاجعه روانی در سراسر جهان شده است. عدم قطعیت و پیش بینی ناپذیری این بیماری، پتانسیل بالایی برای ترس روانی از سرایت بیماری دارد. برای پیشگیری از شیوع بیشتر کووید-۱۹ ممکن است به دلیل کمبود واکسن، مداخلات غیردارویی، قرنطینه و رعایت فاصله گذاری اجتماعی لازم باشد، اما اجرای این سیاست های بهداشتی علیرغم پیامدهای مثبت، موجب اثرات منفی روانشناختی در سطح جامعه شده است.ترس از بیماری، ترس از مرگ، انتشار اخبار غلط و شایعات و کاهش روابط اجتماعی، سلامت افراد جامعه را تهدید می نماید. هنوز مشخص نیست که تاثیرات این موضوع بر سلامت روانی در چنین دوری گزینی و انزوای طولانی مدت اجتماعی تا چه اندازه و به چه نحوی خواهد بود. بطوریکه احتمالا در دوران پسا کرونا، با شمار زیادی از افرادی که با مشکلاتی مانند اضطراب، وسواس، خود بیمار انگاری، افسردگی و اختلالات روانی دچار شده اند روبرو خواهیم شد. بنابراین با کمک گرفتن از راه حل های مناسب جهت جلوگیری از این پیامدها باید افراد را از حالت تنهایی و درون گرایی به یک وضعیت فعال و پرتحرک تشویق کرد. تحرک بدنی و انجام ورزش منظم و استفاده از تغذیه مناسب یکی از راههای جلوگیری از این گونه اختلالات روانی می تواند باشد.

شیرین قاضی، فاطمه قاسمی، افشین بازگیر، سجاد روستا،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: گستردگی پاندمی بیماری کووید-۱۹، سلامت همه افراد را به خطر انداخته است. کارکنان مراقبتهای بهداشتی، به خصوص کارکنان اورژانس و بخش های ویژه بیمارستان همواره در خط اول مبارزه با اینگونه بیماریهای عفونی هستند. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان آگاهی و خودمراقبتی کارکنان بخشهای اورژانس و مراقبتهای ویژه در پیشگیری از بیماری کرونا ویروس جدید (کووید ۱۹) در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد انجام شد، ۱۶۲پرستار مورد مطالعه قرار گرفتند. شرکت کنندگان با استفاده از نمونه گیری به روش سرشماری، پرسشنامه آنالین طراحی شده را تکمیل کردند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS تحلیل و تفسیر شدند.
یافته ­ها: میانگین سنی شرکت کنندگان ۱۲/۵ ± ۲۸/۳۲ سال بود که ۸۷ درصد از آنها زن بودند. میانگین نمره آگاهی در بین افراد حاضر در مطالعه ۶/۲± ۵/۲۱ و میانگین نمره خودمراقبتی ۱/۴± ۱/۳۶ بود. ۹/۸۷ درصد از افراد شرکت کننده از آگاهی مطلوبی در زمینه پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ برخوردار بودند. ۲/۸۵ درصد از شرکت کنندگان نیز عملکرد مناسبی در زمینه خودمراقبتی از بیماری کووید-۱۹ داشتند.
بحث و نتیجه­ گیری: یافته‌های مطالعه حاضر نشان می‌دهد، وضعیت آگاهی و خودمراقبتی پرسنل اورژانس و بخشهای مراقبت ویژه بیمارستان شهدای عشایر در زمینه پیشگیری از کووید-۱۹ وضعیت خوبی دارد. هرچند در برخی از موارد، برای عملکرد بهتر در زمینه پیشگیری از کووید-۱۹، نیاز به آموزش های بیشتر احساس می شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb