جستجو در مقالات منتشر شده



رجب رشیدی، عاطفه رک رک، سکینه مهدوی، زهرا حق شناس دارونه، محمد الماسیان،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: بر اساس تحقیقاتی که اخیراً انجام گرفته است، علت بیش از نیمی از غیبت‌های محیط کار و دلیل یک‌سوم درخواست غرامت‌های ناشی از کار را اختلالات اسکلتی عضلانی تشکیل می‌دهند. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی ریسک ابتلا به این اختلالات در جوشکاران شهر خرم‌آباد انجام شده است.
مواد و روش ­ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش سرشماری بر روی ۱۷۰ نفر از جوشکاران شهر خرم‌آباد انجام شده است. میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک بررسی شد. به منظور ارزیابی خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی از روش QEC استفاده شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از شاخص آمار مرکزی و آزمون t انجام گرفت.
یافته­ ها: نتایج مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب در نواحی کمر (۷۰%)، زانو (۱/۵۴%) و تنه (۵۰%) بالاترین میزان را دارد. نتایج ارزیابی به روش QEC نشان داد که ۸/۸۳% از موارد، سطح ریسک ابتلا به اختلالات بالا و بسیار بالا دارند.
بحث و نتیجه ­گیری: این مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در بین جوشکاران مورد مطالعه بالا است و همچنین ریسک ابتلا به این اختلالات نیز بالا می‌باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، از علل ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی در شغل جوشکاری می‌توان به پوسچر نامطلوب، بلند کردن و حمل دستی بار و خمش و پیچش کمر اشاره کرد. افزون بر این نتایج، این مطالعه نشان داد که روش QEC می‌تواند نتایج قابل اعتمادی را ارائه دهد.


رجب رشیدی، زهرا حق شناس دارونه، سکینه مهدوی، عاطفه رک رک، محمد الماسیان،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: استرس حرارتی یک واکنش فیزیولوژیک در برابر فشار گرمایی محیط است. هدف از این مطالعه بررسی میزان استرس حرارتی در نانوایی های صنعتی و سنتی خرم آباد با استفاده از شاخص(WBGT) Wet-bulb globe temperature می باشد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی مقطعی صورت گرفت. از ۲۶۷  نانوایی خرم آباد ۲۰۲ نانوایی صنعتی و ۶۵ نانوایی سنتی است. تعداد ۸۸ نانوایی به روش تصادفی ساده انتخاب گردید. با استفاده از دستگاه WBGT پارامترهای دمای خشک، تر، گوی سان و رطوبت اندازه گیری شدند. سپس استرس حرارتی با استفاده از شاخصWBGT در مرداد ماه و ساعات کاری (۱۱:۳۰-۱۳) در محل استقرار کارگران اندازه گیری شد.
یافته­ ها: طبق نتایج، نانوایی های سنتی نسبت به صنعتی استرس حرارتی بالاتری را  نشان دادند. میانگین شاخص WBGT به صورت جداگانه در نانوایی های سنتی ºC ۶۹/۶ ± ۴۹/۴۴ و در نانوایی های صنعتی ۸۸/۳۹ ± ۳۸/۴۳ بوده است. میانگین مقادیر شاخص WBGT در نانوایی های سنتی انحراف بیشتری را نسبت به نانوایی های صنعتی از حد مجازدارد. تحلیل نتایج با استفاده از آزمون t مستقل نشان داد که بین میانگین دمای تر محیط، دمای گوی سان، رطوبت وWBGT در نانوایی های صنعتی و سنتی تفاوت معنی دار وجود دارد. (P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه ­گیری: در این مطالعه میزان استرس حرارتی بالاتر از حد استاندارد بوده است. که نشان دهنده وضعیت استرس گرمایی نگران کننده در نانوایی های شهر خرم آباد است. و در نتیجه برنامه ریزی در جهت کنترل استرس های حرارتی در نانوایی های شهر خرم آباد ضروری می باشد.


رجب رشیدی، توران یاراحمدی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: با توجه به افزایش دانش و آگاهی در مورد انتقال بیماریها، مشخص شده است که بیماری­ های مشخصی می­ توانند از طریق استخرهای شنا و سواحل آلوده به واسطه تماس یا بلعیدن آب آلوده منتقل شوند. مطالعه حاضر جهت بررسی شاخص‌های بهداشتی آب استخرهای شنا در استان لرستان و مقایسه آن با استانداردهای موجود در کشور در دو فصل زمستان و تابستان در سال ۹۵ انجام گردید.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه ﺗﻮﺻـﻴﻔﻲ- مقطعی، از کل استخرهای سرپوشیده و فعال استان لرستان که تعداد آنها در سال ۹۵ به ۲۰ عدد می­رسید, در طی دو فصل زمستان و تابستان نمونه­ برداری انجام شد و پارامترهای فیزیکی شامل pH , درجه حرارت و کدورت و پارامترهای شیمیایی, شامل میزان کلر آزاد باقیمانده و پارامترهای میکروبی شامل کلیفرم کل, کلیفرم مدفوعی، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوک اورئوس, استرپتوکوک مدفوعی و باکتری‌های هتروتروف مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ­برداری هر ۲ هفته یکبار و به مدت ۶ ماه انجام شد به گونه ­ای که در هر فصل ۱۲۰ نمونه و در مجموع ۲۴۰ نمونه بارعایت اصول نمونه­برداری سنجش کیفیت میکروبی استاندارد انجام شد. در نهایت داده ­ها با استفاده از نسخه ۱۶ نرم افزار SPSS از طریق آمار توصیفی و همچنین آﻧﺎﻟﯿﺰ واریﺎﻧﺲ یﮏ ﻃﺮﻓﻪ، ﺿﺮیﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ پیرﺳﻮن و اﺳﭙﯿﺮﻣﻦ تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ ها: بررسی­ها نشان داد که میزان کلر آزاد باقیمانده در ۵۸/۵۹ %,  pHدر ۰۷/۶۷%, کدورت در ۶۶/۶۱% و دما در ۰۸/۷۷% نمونه­های مورد بررسی در حد مطلوب بود. در ﻫﯿﭻ ﮐﺪام از اﺳﺘﺨﺮﻫﺎ اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﮐﻮک ﻣﺪﻓﻮﻋﯽ و اﺳﺘﺎﻓﯿﻠﻮﮐﻮک اورﺋﻮس از ﺣﺪ اﺳﺘﺎﻧﺪارد ﺗﺠﺎوز ﻧﮑﺮد. میزان کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی, ﺳﻮدوﻣﻮﻧﺎس آﺋﺮوژیﻨﻮزا, اﺳﺘﺎﻓﯿﻠﻮﮐﻮک اورﺋﻮس, اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﮐﻮک ﻣﺪﻓﻮعی و باکتری­های هتروتروف به ترتیب در ۹۱/۶۲% , ۷۵/۷۳%, ۲۵/۶۶%, ۶۶/۹۱%, ۴۹/۹۷% و ۰۸/۸۲% درصد موارد وضعیت مطلوب بوده است. آنا لیز آﻣﺎری دادهﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد ارﺗﺒﺎط ﺑﯿﻦ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎ و ﮐﻠﺮ آزاد ﺑﺎقیمانده رابطه معنی دار و معکوس و بین ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺑﺎﮐﺘﺮیﻫﺎ و کدورت  رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. (p<۰/۰۰۵)
بحث و نتیجه ­گیری:  ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎیﺞ، پارامترهای کلر و کدورت و کل کلیفرم کمترین تطابق را با استاندارد داشت که نشان دهنده ﭘﺎیﺶ ﻣﺪاوم ﮐﻠﺮ آزاد باقیمانده همراه با تنظیم  pHآب استخر‌ها می‌باشد.


رجب رشیدی، مریم خوشناموند، رسول محمدی، خاطره عنبری،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: نیدل استیک شدن یکی از مشکلاتی است که کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی به ویژه پرستاران با آن مواجه هستند. با توجه به اهمیت این موضوع هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان فراوانی و علل آسیب نیدل استیک در بین پرستاران می­باشد.
مواد و روش ­ها: این پژوهش مطالعه مقطعی- تحلیلی بود و جامعه پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان­های آموزشی شهر خرم آباد در سال ۱۳۹۹ تشکیل دادند. ابزار جمع­آوری اطلاعات پرسش­نامه­ای شامل دو بخش اصلی بود. بخش نخست در زمینه مشخصات دموگرافیک و بخش دوم شامل سؤالات تخصصی درباره نیدل استیک بود. برای تحلیل داده­ها از نرم افزار SPSS نسخه ۱۵ وآزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.
یافته ­ها: دراین مطالعه بصورت تصادفی ساده ۳۸۰پرستار از کل  بیمارستان­های آموزشی شهر خرم­آباد انتخاب شدند.  از کل ۳۸۰ نمونه، ۲۰۴ پرستار (۷/۵۳%) نیدل استیک شده بودند و ۱۷۶ نفر (۳/۴۶%) نیدل استیک نداشتند، ۳۰۱ نفر (۲/۷۹%) زن و ۷۹ نفر (۸/۲۰%) مرد بودند. ۱۹۴ نفر (۵۲%) بین ۲۰-۳۰ سال، ۱۴۲ نفر (۱/۳۸%) بین ۳۰-۴۰ سال و ۳۷ نفر (۹/۹%) بالای ۴۰ سال سن داشتند. به لحاظ آماری نتایج نشان داد که همبستگی معناداری بین نوبت کاری و نیدل استیک شدن (۰۰۳/۰=P)، سابقه کار و نیدل استیک شدن (۰۲۷/۰= P) و بخش محل خدمت و نیدل استیک شدن (۰۱۵/۰=P) وجود دارد. نتایج نشان داد که همبستگی معناداری بین جنسیت، سن، بیمارستان محل خدمت، تحصیلات و نیدل استیک شدن وجود ندارد.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به این که در کشور ما به دلایل مختلف استفاده از ابزار و روش ­های جدید تزریق رایج نیست لذا کوشش برای تغییر رفتار شغلی پرستاران باید با تأکید بیشتری انجام گیرد.

رسول محمدی، رجب رشیدی، خاطره عنبری،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

 مقدمه: نوبت کاری از جمله عوامل زیان بار شغلی خصوصا"برای کارکنان مراکز بهداشتی و درمان است.با توجه به ضرورت نظام نوبت کاری در کارکنان اتاق عمل این پژوهش به منظور بررسی مشکلات ناشی از نوبت کاری در کارشناسان اتاق عمل بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی خرم آباد در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت.
مواد و روش­ها: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی بود که بر روی کارشناسان اتاق عمل شاغل در بیمارستان­های آموزشی خرم آباد در سال ۱۳۹۹ انجام شد. از ۱۱۵ نفر کارشناس اتاق عمل شاغل در بیمارستان­های مذکور ۱۰۵ نفر آن ها که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند به صورت سرشماری انتخاب شدند.ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه Survey of shift work(SOS) بود. کلیه آزمون‌های آماری با استفاده از نرم افزار۲۲SPSS در سطح معناداری P<۰,۰۵انجام شد.
نتایج: میانگین سنی افراد  مورد مطالعه  ۵,۶۷±۳۰.۲۱  سال بود که ۸۲.۹درصد آن زن و ۱۷.۱درصد مرد بودند. یافته ها نشان داد که بین جنسیت و مشکلات مختلف ناشی از نوبت کاری ارتباط معنی داری وجود ندارد. در این مطالعه بیشترین مشکلات مربوط به نوبت کاری افراد مورد مطالعه مشکلات گوارشی با۷۸.۱٪ بود. نتایج نشان داد که بین سن کارکنان نوبت کار و بروز مشکلات قلبی عروقی به لحاظ آماری ارتباط معناداری وجود دارد.( P<۰,۰۵) همچنین این مطالعه نشان داد که بین نوبت کاری و مشکلات خانوادگی و اجتماعی به لحاظ آماری اختلاف معنا داری وجود دارد (P<۰,۰۵). 
نتیجه­ گیری: نتایج حاصل از این مطالعه مشخص کرد که نوبت کاری، پتانسیل بروز عوارض جسمی از جمله بروز بیماری های گوارشی، قلبی- عروقی، روحی و برهم زدن ریتم های سیرکادین را دارد. از این رو  باید تمهیداتی از جمله انتخاب افراد به طور داوطلبانه در نظام شیفت کاری و وجود برنامه های چرخشی منظم برای جلوگیری از بروز این عوارض در افراد نوبت کار اندیشیده شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb