جستجو در مقالات منتشر شده



لیلا زارعی، مهری کوهکن، رحیم محمدی، امیر بلوری،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: التیام زخم حاصل برهم کنش پیچیده­ای از وقایع سلولی و بیوشیمیایی می­ باشد که منجر به بازیابی انسجام بافتی و قدرت کششی آن می­گردد. دیابت در انسان یک عامل موثر در تاخیر ترمیم زخم می‏ باشد. تحقیقات انجام شده بر روی آلکالوئیدهای پیرولیزیدین موید خواص آنتی اکسیدانی آنها می باشدکه سبب تسهیل روند التیام زخم می شوند. . هدف ارزیابی کاربرد ترکیب سنتزی جدید (متیل'۲- متیل-۱,۳-دی اکسو -۱'٬۱'٬۲'٬۳'٬۵'٬۶'٬۷'a۷ -اکتا هیدرو اسپایرو] ایندن-'۲٬۳-پیرولیزیدین-'۲[ ۲- کربوکسیلات (ترکیب ۶) بر روی التیام زخم های برداشتی تمام ضخامت پوست در موش صحرایی دیابت بود.
مواد و روش ­ها: ۶۰ سر موش صحرایی  نر نژاد ویستار پس از ایجاد زخم به سه گروه ۲۰ تایی تقسیم­بندی شدند. گروه ۱: کنترل سالم، گروه ۲: کنترل دیابتی ( القای دیابت در موش ­ها و ایجاد زخم باز و تزریق داخل صفاقی ۱۰۰ میکرولیتر DMSO ۲۵/۰ درصد به مدت ۱ هفته )، گروه ۳: گروه درمان (القای دیابت در موش ­ها و ایجاد زخم باز همراه با تزریق ۱۰۰ میکرولیتر داخل صفاقی ترکیب (۶) به مدت ۱ هفته با دوز ۶۰ میکروگرم/ کیلوگرم که در DMSO ۲۵/۰ درصد حل شده بود. مطالعات بافت شناسی در روزهای ۷، ۱۴ و ۲۱ و درصد کاهش سطح زخم در روزهای ۳، ۶، ۹، ۱۲، ۱۵، ۱۸ و ۲۱ انجام گرفت.
یافته­ ها: مطالعات بافت شناسی بیانگر کاهش معنی­ دار سلول­ های التهابی و افزایش معنی ­دار فیبروبلاست­ها در گروه درمان در مقایسه با گروه کنترل دیابتی بود (P<۰,۰۵). درصد سطح زخم در گروه درمان نسبت به گروه کنترل دیابتی کاهش معنی داری نشان داد (P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه­ گیری:  درمان با ترکیب جدید (۶) سبب افزایش سرعت ترمیم زخم برداشتی در موش­های صحرایی دیابتی گردید.

 

وجیهه حاتم وند، سیف الله بهرامی کیا، فاطمه بردی نشین، پرستو شوهانی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: اخیراً تلاش‌های رو به رشد زیادی بر روشن ساختن مکانیسم مولکولی تشکیل آمیلوئید و بررسی ترکیبات مؤثر برای مهار ساختارهای آمیلوئیدی صورت گرفته است. بررسی فرایند فیبریل‌زایی از طریق القا و مهار آن با استفاده از ترکیبات خاص مانند مشتقات آروماتیک اطلاعات مفیدی در جهت پایدارسازی ساختار پروتئین در اختیار می ­گذارد. در مطالعه حاضر، اثرات ضد‌‌‌آمیلوئیدوژنیکی و ناپایدارکنندگی مریم گلی در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از انسولین گاوی به عنوان پروتئین الگو بررسی شد.
مواد و روش‌ها: برای القای فیبریل‌زایی، انسولین پانکراس گاوی به مدت ۱۰ روز در بافر گلایسین ۵۰ میلی‌مولار با ۲/۲=pH در دمای ۵۷ درجه سانتی‌گراد انکوبه شد. ایجاد آمیلوئید با استفاده از روش‌های اسپکتروسکوپی جذب CR، فلورسانس ANS، THT و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FE-SEM) بررسی شد. سپس تأثیر غلظت‌های مختلف عصاره‌ مریم گلی  (نسبت­های  ۱/۰، ۱ و ۵ عصاره تام به ۱ پروتئین) روی مهار فیبریلاسیون و ناپایدارکردن فیبریل‌های از پیش شکل گرفته انسولینی بررسی شد.
یافته ها: نتایج حاکی از کاهش قابل توجه تجمعات فیبریل‌های آمیلوئیدی در نمونه‌های انکوبه شده با دارو نسبت به نمونه شاهد بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که عصاره مریم گلی در همه غلظت­ ها به ویژه در نسبت ۱:۱ دارو به پروتئین، دارای اثر مهاری قوی بر فرآیند فیبریلاسیون و دفیبریلاسیون پروتئین انسولین است.
بحث و نتیجه­ گیری:نتایج نشان داد که با تخلیص و جداسازی ترکیبات مؤثره گیاه مریم گلی و اثر آن بر فیبریل‌های آمیلوئیدی، احتمالاً می‌توان از این گیاه برای درمان بیماری‌های آمیلوئیدی استفاده کرد.

بهروز یحیایی، محمدصالح صباغ،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: درمطالعه حاضر، خواص سمیت نانوذرات مغناطیسی در بافت کلیه و رفتار آنها در بدن موشهای صحرایی در حضور و عدم حضور میدان الکترومغناطیس مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: نانو ذرات آهن مغانطیس با استفاده از قارچFusarium oxysporoum  و کلرید آهن،  تولید شد. با استفاده از اسپکتروفوتومتری، TEM و پراش اشعه ایکس تایید شد. سپس سمیت سلولی نانوذرات به وسیله روش  MTT  در کشت سلولی سلولی فیبروبلاست غیر سرطانی مورد بررسی قرار گرفت. نهایتا میزان IC۵۰ نانوذرات مذکور در کشت سلول تعیین و نانوذرات با دوز غیر سمی به درون بدن موش صحرایی تزریق شدند.  موش های صحرایی به ۴ گروه شاهد، گروه دریافت کننده نانو ذرات بدون حضور میدان الکترومغناطیس، گروه دریافت کننده نانو ذرات با حضور میدان الکترومغناطیس، گروه بدون دریافت نانوذرات و با حضور میدان الکترومغناطیس تقسیم شدند.
یافته ها: نانوذرات آهن مغناطیسی توسط قارچ Fusarium oxysporum قابل تولید بود. نانوذرات دارای سایز حدود ۳۵ نانومتر بودند و در کشت سلول سمیت وابسته به دوز اعمال نمودند نانوذرات بیولوژیک فاقد سمیت شدیدی در بافت کلیه بوده و تنها در حضور میدان الکترومغناطیس اندکی تغییرات بافت همبندی و خونی و نیز تغییرات در گلومرول های کلیه مشاهده شد هرچند که در گروه فاقد میدان الکترومغناطیس نیز تغییرات خفیفی در گلومرول ها مشاهده شد که میتوان به طبیعت خود نانوذرات نسبت داد.
بحث و نتیجه گیری: نانوذرات آهن بیولوژیک فاقد سمیت در بدن بوده و در تحقیقات درون تنی با هدف دارورسانی برای درمان سرطان ها و سایر بیماریها میتوان از آنها بهره گرفت.

سامان دالوند، اعتصام ملک‌زاده، حامد زمانی، سهیل علم‌طلب،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: رادیوداروی ۱۷۰Tm-EDTMP به عنوان یک رادیودارو با ویژگی‌های مطلوب و یک جایگزین برای رادیوداروی ۸۹Sr-Cl۲ برای درمان تسکینی بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی مطرح شده است. هدف از این پژوهش محاسبه‌ی دز جذبی ۱۷۰Tm-EDTMP در استخوان بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی بود.
مواد و روش­ها: در این پژوهش، از یک فانتوم استخوان ران انسان بالغ و جعبه‌ابزار مونت‌کارلوی GATE به منظور شبیه‌سازی استفاده شد. ۱۷۰Tm-EDTMP در بخش استخوان فانتوم توزیع و دز جذبی به ازای واپاشی در بخش‌های مختلف فانتوم محاسبه شد. برای مقایسه و اعتبارسنجی نتایج، شبیه‌سازی‌ها با شرایط مشابه برای ۸۹Sr-Cl۲  نیز صورت پذیرفت. سپس دز جذبی به ازای اکتیویته‌ی تزریقی رادیوداروها در استخوان و مغز استخوان با استفاده از روش MIRD محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردید.
یافته­ها: دز جذبی به ازای اکتیویته‌ی تزریقی  ۱۷۰Tm-EDTMP در استخوان ۵۲/۵ برابر بیشتر از ۸۹Sr-Cl۲  بود، در حالیکه دز جذبی مغز استخوان توسط ۱۷۰Tm-EDTMP ۱۱/۲ برابر بیشتر از ۸۹Sr-Cl۲ بود.
بحث و نتیجه‌گیری: باتوجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، ۱۷۰Tm-EDTMP یک رادیوداروی مناسب برای استفاده در درمان تسکینی بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی است. با این حال نیاز به انجام مطالعات بالینی در بیماران به منظور بررسی بیشتر وجود دارد.

مهدی رفیعیان بروجنی، رضوان رضایی نسب،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: موتاسیون هایی که باعث بیان بالای فاکتور رشد اپیدرمی می شوند منجر به ایجاد سرطان می شوند. از این رو، این فاکتور به عنوان یک هدف مولکولی بالقوه برای درمان سرطان است و مهارکننده های این آنزیم در زمینه ی درمان سرطان اهمیت خاصی دارند. هدف این پژوهش بررسی بیوانفورماتیکی مهار آنزیم EGFR بوسیله ی تعدادی از مشتقات کینازولینون است.
مواد و روش­ ها: این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی انجام شد. برای بررسی نحوه اتصال مشتقات کینازولینون به جایگاه فعال آنزیم، در ابتدا ساختار شیمیایی ترکیبات با استفاده از نرم افزار ChemBioDrawUltra نسخه ۱۴ ترسیم شد. سپس به منظور بهینه سازی انرژی، به نرم افزار Hyperchem انتقال یافت. مطالعات داکینگ به وسیله نرم افزار AutoDock ۴,۲ انجام شد و در مرحله نهایی، نتایج با استفاده از سه برنامه AutoDockTools ، DS Visualizer و Ligplot مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافته­ ها: بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات داکینگ، مهم ترین پیوندهای درگیر در اتصال دارو با گیرنده، اتصالات هیدروفوبیک و پیوند هیدروژنی هستند. در میان تمام ترکیبات مورد مطالعه، بهترین نتایج داکینگ مربوط به ترکیب شماره ۳ است. این ترکیب با منفی ترین سطح انرژی اتصال (-۷,۵۳ Kcal/mol ΔGbind=) تمایل بیشتری برای اتصال به اسیدهای آمینه ی کلیدی جایگاه فعال آنزیم EGFR دارد.
بحث و نتیجه ­گیری: در پایان با توجه به اثربخشی بالا و نتایج داکینگ می توان نتیجه گرفت که ترکیب شماره ۳ می تواند به عنوان مهار کننده موثر آنزیم EGFR مطرح شود.

شادی حسیوندی، فیروزه اسدی، ایرج سلیمی کیا،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: ایسکمی رپرفیوژن کلیوی به عنوان پاتوفیزیولوژی زمینه ی انواع اختلالات بالینی مانند کاهش نارسایی حاد کلیه شناخته شده است. با توجه به اهمیت گونه های فعال اکسیژن و استرس اکسیداتیو در طی ایسکمی رپرفیوژن، یکی از مهم ترین استراژی های درمان برای کاهش آسیب ایسکمی رپرفیوژن، استفاده از آنتی اکسیدان ها می باشد. گیاهان جنس سالویا از جمله .Boiss Salvia macrosiphon غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند. در مطالعه حاضر اثر حفاظتی این گیاه و فلاونوئید آن در جلوگیری از آسیب کلیوی ناشی از ایسکمی رپرفیوژن بررسی شد.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه تجربی ۴۲ رت در ۶ گروه ۷ تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل شم، کنترل و ۴ گروه درمانی بود که یک گروه با ماده استاندارد لوتئولین و ۳ گروه با غلظت های (۱۵۰، ۱۰۰، ۵۰) میلی گرم بر کیلوگرم به صورت روزانه با عصاره  متانلی گیاه سالویا ماکروسیفون به مدت ۲۰ روز قبل از ایجاد ایسکمی پیش درمانی شدند. ۲۴ ساعت پس از ایجاد ایسکمی از رت ها خونگیری انجام شد و سطح سرمی کراتینین و اوره آنها اندازه گیری شد.
یافته ­ها: دوز ۱۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره متانلی گیاه سالویا با اختلاف معناداری کمتر از ۰۰۱/۰ باعث کاهش سطح اوره و کراتینین شد. همچنین لوتئولین توانست به صورت معنی دار سطح هر دو فاکتور را کاهش دهد.
بحث و نتیجه ­گیری: در این مطالعه اثر مثبت و معنادار فلاونوئید لوتئولین و عصاره گیاه سالویا بر سطح اوره و کراتینین اثبات شد. این تأثیر مربوط به خاصیت آنتی اکسیدانی فلاونوئید و عصاره متانلی گیاه می باشد.


جواد قاسمیان یادگاری، جواد خلیلی فرد، فاطمه دهقان، زهرا حقیقتیان، مرضیه رشیدی پور، حمیدرضا محمدی، احمد آدینه،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: کلرپیریفوس یک نوع سم ارگانوفسفره می باشد که علی رغم استفاده فراوان، می توانند منجر به آسیب بافتی از جمله بافت طحال ­شود. گیاه مرزه خوزستانی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و در کاهش آسیب­های ناشی از استرس اکسیداتیو مؤثر است، هدف از این تحقیق بررسی اثر اسانس گیاه مرزه خوزستانی در سمیت طحال ناشی از سم کلرپیریفوس در موش­های صحرایی نر نژاد ویستار بود.
مواد و روش ­ها: در این تحقیق تجربی تعداد ۲۸ سر موش صحرایی نر بالغ با وزن بین ۲۲۰-۱۸۰ گرم انتخاب و به ۴ گروه ۷ تایی تقسیم شدند پس از تیمار ده روزه موش ها با سموم ارگان های طحال جداسازی شده و از لحاظ پاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. مقایسه آماری بین گروه کنترل، اسانس مرزه خوزستانی mg/kg ۲۵، سم کلرپیریفوس mg/kg ۰۱/۰ و گروه اسانس مرزه خوزستانی mg/kg ۲۵+سم کلرپیریفوس mg/kg ۰۱/۰ با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۲ و آزمون مجذور کای با شبیه سازی مونت کارلو تحت سطح معناداری ۰۵/۰ انجام شد.
یافته­ ها: آزمون مجذور کای نشان داد بین گروه های مختلف از نظر توزیع انواع آسیب بافتی طحال تفاوت آماری معناداری وجود داشته است (۰۰۵/۰=P) ؛ به طوری که در گروه سم کلرپیریفوس آسیب های بافتی همچون تجمع ماکروفاژ و پیگمان و تحلیل پالپ سفید طحال مشاهده شده و این در حالی است که در سایر گروه ها هیچ نوع آسیب بافتی مشاهده نگردید.
بحث و نتیجه­ گیری: مطالعه ما نشان داد که گیاه مرزه خوزستانی به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی چون کارواکرول به منظور جلوگیری از آسیب بافتی موثر است همچنین با توجه به تاثیرات منفی کلرپیریفوس در دوزهای پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی، بررسی های بیشتر ضروری است.

هادی حیاتی، جواد خلیلی فرد،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: نسخه نویسی مطابق با استانداردها باعث افزایش اثربخشی درمان و مدیریت بهینه منابع مالی از جمله کاهش هزینه‌های ناشی از کسورات بیمه ها می گردد. بنابراین کاهش ﮐﺴﻮرات نسخ دارویی ﺑﺮای اداره ﮐﺮدن داروﺧﺎﻧـﻪ، ﻧـﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﻻزم، ﺑﻠﮑﻪ ﺿﺮوری ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﯽرﺳﺪ. ﻟﺬا ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺎ ﻫﺪف ﺑﺮرﺳﯽ تحلیل نسخ دارویﯽ و ﮐﺴﻮرات بیمه ای داروخانه دولتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گردید.
مواد و روش­ ها: ایﻦ ﭘﮋوﻫﺶ یﮏ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ مقطعی ﮔﺬﺷﺘﻪﻧﮕﺮ است که شامل بررسی ﺗﻤﺎﻣﯽ ﻧﺴﺦ ﺑﯿﻤﻪﻫﺎی ﺗﺄﻣﯿﻦ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﻧﯿﺮوﻫـﺎی ﻣﺴـﻠﺢ می باشد. اﻃﻼﻋـﺎت ﻣـﻮرد ﻧﻈـﺮ از ﻃﺮیـﻖ ﭼﮏ ﻟﯿﺴﺖ ﺟﻤﻊآوری ﮔﺮدیﺪ. سپس دادهﻫﺎ با ﻧﺮم اﻓـﺰار ۲۲ SPSS ﻣـﻮرد ﺗﺠﺰیﻪ و ﺗﺤﻠﯿﻞ آﻣﺎری ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ.
یافته ­ها: ﻧﺘﺎیﺞ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ بیشترین تعداد نسخ تجویزی مربوط به پزشکان عمومی می باشند و در ارتباط با کسورات ریالی این دو بیمه، بیشترین میزان ریالی ماهانه بیمه نیروهای مسلح مربوط به تعدیل قیمتی و درخواستی کمتر (۱۷۰۰۶۰۶ ریال) و در ارتباط با بیمه تامین اجتماعی بیشترین میزان کسورات مربوط به کد نظام پزشکی اشتباه ( ۴۶۱۷۱۲۵ ریال) بود.
بحث و نتیجه ­گیری: ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎیﺞ ﺣﺎﺻﻞ ﻣﯽﺗﻮان ﻧﺘﯿﺠﻪ ﮔﺮﻓﺖ که مهمترین علت کسورات مربوط به خطای انسانی بود از این رو ﺑﺮای ﮐـﺎﻫﺶ دادن ﮐﺴﻮرات ﻧﺴﺨﻪﻫﺎ ابتدا باید هماهنگی بیشتری بین بیمه ها و داروخانه ها جهت اموری از ﻗﺒﯿﻞ ﻣﺸﺨﺺ ﮐﺮدن ﻣﻮارد ﺗﺤﺖ ﭘﻮﺷﺶ ﺑﯿﻤﻪ و آیین نامه ها صورت گیرد و همچنین ﻧﻈﺎرت و آﻣﻮزش به روز افراد درباره ﺻﺤﯿﺢ وارد ﮐﺮدن اﻃﻼﻋﺎت نسخ مبتنی بر استانداردها و آیین نامه ها اﻧﺠـﺎم شود.

نسرین شعربافچی زاده، گلرخ عتیقه چیان، بابک عبدالکریمی، الهه رحمتی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: شیوع و همه ­گیری کووید-۱۹ به ­عنوان یک بیماری نوپدید، بسیاری از دستاوردهای سلامت را به چالش طلبید. در بیمارستان­ها به عنوان محور فعالیت­های مدیریت ­بحران، تدوین برنامه آمادگی ­بحران بسیار حیاتی است. در این مطالعه به ارزیابی ­آمادگیِ پاسخ­ بیمارستان­های شهر ­خرم ­آباد در بحران­ کووید-۱۹ پرداخته شد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه یک پژوهش­ توصیفی­ کاربردی بوده که به صورت مقطعی در تابستان سال­۱۴۰۰ در دو مرحله انجام گرفت.در مرحله ­اول وضعیت ۳ بیمارستان ­دانشگاهی­ خرم ­­آباد بر ­اساس چک­ لیست ­ WHO-EMRO ارزیابی ­آمادگیِ ­پاسخ­ بیمارستان برای مقابله با بیماری­ کووید انجام شد. داده­ ها پس از ثبت در Excel، تحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست­ آمده، نقاط ضعف هر بیمارستان استخراج و از طریق پانل ­مدیریتی و مصاحبه ­های ­انفرادی بررسی و در نهایت راهکارهای ­اجرایی ارائه شدند.
یافته­ها: بیمارستان"الف" از نظر حیطه­ های منابع­ انسانی، شناسایی ­سریع و کنترل­ عفونت دارای آمادگی ­نسبی بوده؛ بیمارستان "ب" در حیطه ­های تداوم ­ارائه ­خدمات­، شناسایی ­سریع، ایزولاسیون و مدیریت­ بیماران آمادگی ­نسبی داشت؛ بیمارستان "ج" نیز در حیطه­ های اطلاعات، منابع ­انسانی، شناسایی­ سریع و کنترل­ عفونت آمادگی نسبی داشت؛ در سایر حیطه­ ها دارای آمادگی کامل بودند. دو بیمارستان "ب و ج" در سطح آمادگی کامل و بیمارستان "الف" در مرز آمادگی کامل و میزان آمادگی ­کلی با ۸۱ درصد، در سطح مطلوب برآورد شد.
بحث و نتیجه­ گیری: با توجه به آمادگی مطلوب بیمارستان­های شهر خرم ­آباد در مقابله با بحران اپیدمی کووید-۱۹، بایستی برای مواجهه با بحران­های آینده به آموزش و تخصیص نیروی ­انسانی کافی، تخصیص ­بودجه به برنامه ­های ­آمادگی ­بحران، طراحی ­زنجیره ­تامین ­استاندارد و ارزیابی برنامه­ های ­مدیریت ­بحران توجه بیشتری شود.

مهناز محمدی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: مطالعات فراوانی در زمینه آثار سوء مصرف مواد آنتی باکتریال صنعتی و شیمیایی بر سلامت بدن انسان و همچنین مقاومت طیف وسیعی از گونه های باکتریایی به مواد آنتی بیوتیک صورت گرفته است. خیار دریایی یکی از جانوران مهم آبزی است که دارای خواص درمانی و تغذیه ای  و ضد باکتریایی می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثر ضد باکتریایی نانوذره سلنیوم و عصاره خیار دریایی بر روی باکتری های استافیلوکوکوس ارئوس، کلبسیلا پنومونیه و باسیلوس سرئوس است.   
مواد و روش­ ها: فعالیت ضد باکتری عصاره خیار دریایی و نانو ذرات سلنیوم بر روی سه گونه باکتری به کمک روش های استاندارد انتشار دیسک، چاهک گذاری، تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی و تعیین حداقل غلظت کشندگی مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه فعالیت ضد باکتریایی سه نوع باکتری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون مقایسات دوبدوی شفه استفاده شد.
یافته­ ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، کـه عـصاره متانولی خیار دریایی با غلظت ۱۰ میلی گرم در میلی لیتر، همچنین نانو ذرات سلنیوم با غلظت ۱میلی گرم در میلی لیتر ، و ترکیب غلظت ۱۰ میلی گرم در میلی لیتر عصاره خیار دریایی با ۱ میلی گرم در میلی لیتر از نانو ذرات سلنیوم ، دارای بهترین اثــر ضــد بــاکتریایی بر روی سه باکتری مورد نظر بوده است. 
بحث و نتیجه­ گیری: استفاده ترکیبی از عصاره خیار دریایی و نانو ذرات سلنیوم دارای میزان بالاتری از خاصیت آنتی باکتریال است.

منصور قادرپوری، علی جعفری، مهدیه جانبزرگی،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: مواد آلی طبیعی در بسیاری از آب‌ها وجود دارند و باعث مشکلات زیادی در فرایندهای تصفیه و کیفیت آب می­گردند و اثرات نامطلوبی بر روی سلامتی انسان می­گذارند، بنابراین باید به نحو مناسبی از آب حذف گردند. چارچوب‌های فلزی-آلی جاذب­ه ای نوظهوری هستند که در سال­های اخیر به‌طور گسترده­ای مورداستفاده قرار گرفته ­اند. هدف از این مطالعه سنتز و استفاده از جاذب Uio-۶۶-NH۲ به‌عنوان یک جاذب جدید، برای حذف اسید هیومیک از آب بود.
مواد و روش­ ها: این مطالعه در یک راکتور ناپیوسته و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. ابتدا مشخصات جاذب سنتز شده مورد بررسی قرار گرفت. سپس تأثیر پارامترهای مختلف از قبیل pH، مقدار جاذب و غلظت اولیه اسید هیومیک بر روی فرایند جذب بررسی شد. همچنین ایزوترم ها و سینتیک­ های جذب اسید هیومیک بر روی جاذب Uio-۶۶-NH۲ تعیین شد و برای تحلیل داده ­ها و مقایسه ایزوترم ­ها از رگرسیون خطی و ضریب تعیین استفاده گردید.
یافته ­ها: آنالیزهای تعیین، مشخصات ساختار و ویژگی‌های جاذب ساخته‌ شده را تائید کرد و مساحت سطح جاذب ۴/۶۷۳ مترمربع به ازای هر گرم به دست آمد. نتایج نشان داد که pH بهینه برای جذب اسید هیومیک در محدوده ۵ تا ۷ بود و مقدار بهینه جاذب ۸/۰ گرم بر لیتر بود و حداکثر جذب اسید هیومیک ۲/۲ میلی‌گرم به ازای هر گرم جاذب بود.
بحث و نتیجه ­گیری: ایزوترم جذب اسید هیومیک بر روی جاذب با مدل ایزوترمی لانگمویر متناسب بود و سینتیک جذب آن از مدل سینتیکی شبه درجه دوم تبعیت نمود. این مطالعه نشان داد که با بهینه‌سازی فرایند می‌توان از این جاذب برای حذف مواد آلی استفاده کرد.

مریم احساسات‌وطن، بهرام باغبان کهنه‌روز،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: پپتید شبه گلوکاگون-۱ (GLP-۱) یک پپتید امیدوارکننده برای درمان دیابت نوع-۲ (T۲DM) است. با این حال، پتانسیل استفاده درمانی از GLP-۱ به دلیل نیمه‌عمر بسیار کوتاه آن محدود شده است. در این تحقیق، یک پروتئین همجوشی متشکل از پپتید شبه گلوکاگون-۱ تغییر یافته مقاوم به پروتئاز (mGLP-۱) و دارپین متصل شونده به آلبومین سرم انسانی (HSA-DARPin) که با استفاده از لینکرهای انعطاف‌پذیر و لینکرهای سخت مارپیچ به یکدیگر متصل شده‌اند برای افزایش نیمه عمر این پپتید دارویی طراحی گردید.
مواد و روش ­ها: ساختارهای اولیه و ثانویه پروتئین‌های همجوشی‌ طراحی­ شده به روش محاسباتی با ابزارهای بیوانفورماتیکی مطالعه و ویژگی‌های اساسی آنها پیش‌بینی شد. مدل سه‌بعدی با استفاده از سرور TrRosetta از پروتئینهای همجوشی ایجاد و داکینگ مولکولی بین پروتئین همجوشی و گیرنده‌های مورد نظر با استفاده از سرور ClusPro انجام شد.
یافته ­ها: بررسی ساختارهای حاصل نشان داد که لینکر ۳(EAAAK) بهترین ساختار و پایداری را به پروتئین همجوشی طراحی‌شده می‌دهد، و پروتئین همجوشی می‌تواند ساختار اصلی مولکول‌های GLP-۱ و دارپین را حفظ کند. نتایج داکینگ پروتئین-لیگاند تأیید کننده اتصال بین پروتئین همجوشی طراحی­ شده با گیرنده‌های مورد نظر بود.
بحث و نتیجه ­گیری: در تولید پروتئین‌های همجوشی جدید، نمایش و تأیید این که هر دمین از ساختار طراحی‌شده باید به اندازه همولوگ طبیعی آن پایدار و به طور مؤثر کارآمد باشد ضروری به نظر می‌رسد. نتایج این مطالعه نشان داد که پروتئین همجوشی mGLP-۱-(EAAAK)۳-DARPin می‌تواند در مهندسی پایداری و افزایش نیمه عمر داروی پپتیدی GLP-۱ در ترکیب با دارپین متصل شونده به آلبومین سرم انسانی بطور موثر مورد استفاده قرار گیرد.

صبا صفری جعفرآباد، سیف الله بهرامی کیا، فرانک هادی، حدیث اسدالهی، شیما مستعد، فاطمه زرینی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: در این تحقیق اثر حلال (آبی و هیدروالکلی) عصاره گیری بر محتوای ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و فعالیت آنتیاکسیدانی شش گیاه دارویی مختلف شامل بلوط ایرانی، آویشن شیرازی، بابونه آلمانی، مریم نخودی، نسترن زرد و زرشک کوهی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ­ها: برای سنجش میزان فنول و فلاونویید به ترتیب از معرف‌های فولین سیوکالتیو و کلرید آلومینیوم و برای اندازه‌گیری پتانسیل آنتی‌اکسیدانی از روش DPPH استفاده شد. میزان محتوی ترکیبات فنولی و فلاونوییدی به ترتیب به صورت میلی گرم معادل گالیک اسید و کاتچین به ازای هر گرم از وزن خشک گیاه محاسبه گردید. جهت تجزیه­و­تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه ۱۴ استفاده شد.  
یافته­ ها: با توجه به نتایج مطالعه، میزان فنول و فلاونویید در عصاره هیدروالکلی جفت بلوط، نسترن زرد، آویشن شیرازی، آرد بلوط، بابونه آلمانی و زرشک کوهی بیشتر از عصاره آبی بود و این اختلاف از نظر آماری معنی‌دار بود(۰۰۱/۰< P). بیشترین میزان فنول و فلاونویید به ترتیب مربوط به عصاره هیدروالکلی جفت بلوط با مقادیر mg/g ۵/۲±۲/۳۱۰ و mg/g ۰/۱ ± ۲/۲۴۱ و کمترین مقدار مربوط به عصاره آبی بابونه آلمانی (mg/g ۱/۱±۱/۵۳) و عصاره آبی آرد بلوط ( mg/g۵/۱ ± ۹/۲۳) بود. بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی(IC۵۰)  مربوط به عصاره هیدروالکلی جفت بلوط (µg/ml۴/۱±۴/۳۹) و کمترین مربوط به عصاره آبی بابونه آلمانی ( µg/ml۳/۳±۳/۳۱۵) بود.
بحث و نتیجه­ گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نوع حلال استفاده‌ شده برای عصاره‌گیری گیاهان تاثیر زیادی بر جداسازی ترکیبات فنول و فلاونویید، مقدار و هم‌چنین فعالیت آنتی‌اکسیدانی آنها دارد.

مسعودعلی کرمی، هادی حیاتی،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: سرطان همواره از مهم‌ترین عوامل مرگ‌ومیر بیماران بوده است و تأمین داروهای ارزان و دارای اثربخشی مناسب و در دسترس بیماران از مهم‌ترین اهداف نظام‌های سلامت بوده است بنابراین در این مطالعه شناسایی مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر میزان در دسترس بودن داروهای ارزان و دارای توان مالی پرداخت برای بیماران در داروخانه‌های شهر خرم‌آباد هدف‌گذاری شد.
مواد و روش ­ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به‌ صورت مقطعی در سال  ۱۴۰۱ انجام شد. در این مطالعه داروخانه‌ها به‌ عنوان خوشه در نظر گرفته‌ شده و سپس ۹۶ نسخه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه‌کننده به داروخانه‌های سطح شهر خرم‌آباد که به روش تصادفی ساده انتخاب‌شده بودند موردبررسی قرار گرفت. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۱ انجام گرفت.
یافته­ ها: نتایج این مطالعه نشان داد که ازنظر دسترسی به دارو بیش از نیمی از بیماران رضایت قابل قبولی از موجود بودن داروهای نسخ آن‌ها در داروخانه‌ها داشتند اما با توجه به درآمد و وضعیت اقتصادی آن‌ها توان مالی پرداخت هزینه‌های دارویی را نداشتند. همچنین مهم‌ترین عامل اجتماعی-اقتصادی مؤثر بر دسترسی و توان مالی پرداخت هزینه‌های نسخ دارویی سطح درآمد افراد بوده است هرچند در گروه‌های با درآمد نسبتاً بالا توانایی مالی پرداخت هزینه‌های دارویی نسبتاً پایین بود.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به آنکه بسیاری از درامد خانوارها صرف سایر هزینه‌های غیر از نظام سلامت و همچنین غیر دارویی می‌گردد بنابراین جهت افزایش بهره‌وری سیاست‌گذاری‌های سلامت دولت باید یارانه‌های لازم را به دارو اختصاص داده و یا آنکه پوشش بیمه‌ای این داروها را افزایش دهد.

ناصر نظری، فریبا شریف نیا، فهیمه سلیم پور، محمد مهرنیا، افسانه گران،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: گیاه شقایق دارای آلکالوئیدهای متنوع بوده که در ساخت داروهای شل ­کننده ماهیچه و ... استفاده می­شود. به همین منظور، این پژوهش جهت بررسی تغییرات فیتوشیمیایی و آلکالوئیدهای گیاه شقایق انجام شد.
مواد و روش­ ها: جمع ­آوری نمونه ­های ۶ گونه شقایق از استان­های کرمانشاه، تهران، خوزستان و لرستان انجام شد. ترکیبات فیتوشیمیایی مورد بررسی در پژوهش، برای اندازه ­گیری آلکالوئیدها روش HPLC، فنول، فلاونوئید و آنتی ­اکسیدان از دستگاه اسپکتوفتومتری و از روش­ه ای آماری چند متغیره مولفه ­های اصلی و آنالیز خوشه ­ای به روش وارد استفاده شد.
یافته ­ها: بیش­ترین و کم­تربن میزان فنول کل به ترتیب در نمونه­ های Papaver hybridum و P.rhoeas از لرستان، بیش­ترین و کم­ترین میزان فلاونوئید کل به ترتیب در نمونه لرستان از گونه P.bracteatum  و نمونه استان خوزستان از گونه P.rhoeas و بیش­ترین و کم­ترین فعالیت آنتی­ اکسیدانی به ترتیب در استان کرمانشاه از گونه P.bracteatum و نمونه استان خوزستان از گونه P.rhoeas  گزارش شد. نتایج آنالیز تجزیه به مولفه ­های اصلی نشان داد که دو عامل اصلی و مستقل در مجموع ۶/۷۰ درصد واریانس کل را تبیین نمودند. نتایج آنالیز خوشه ­ای، نشان داد ­که تمام استان­های مورد مطالعه از نظر P.rhoeas تشابه بسیاری داشتند و همچنین استان­های لرستان، کرمانشاه و خوزستان از نظر گونه­ های P.dubium، P.macrostomum، P.hybridum و P.bracteatum تا حدوی مشابه بودند.
بحث و نتیجه ­گیری: میزان فنول، فلاونوئید، فعالیت آنتی­ اکسیدانی و آلکالوئیدهای گیاه شقایق در این مطالعه، تحت تاثیر شرایط محیطی محل جمع ­آوری و نوع گونه قرار داشت. بطور کلی، گونه P.bracteatum از نظر خصوصیات فیتوشیمیایی مورد مطالعه غنی ­تر بوده و می­تواند در برنامه ­های اصلاحی و اهلی ­سازی مورد توجه قرار گیرد.

سید سجاد حسینی واحد، هادی حیاتی، احمد آدینه، فروزان احمدپور،
دوره ۲۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: خطاهای دارویی از مهم‌ترین خطاهای پزشکی هستند که با پیشگیری از آنان میتوان از بروز زیان‌های مالی و جانی فراوانی جلوگیری کرد. ازاین‌رو مطالعه حاضر باهدف شناسایی و تعیین ریسک خطاهای دارویی با استفاده از تکنیک تحلیل حالات و اثرات خطا (FMEA یا Failure Mood and Effect Analysis) به‌عنوان یک ابزار پیشگیرانه و بررسی ارتباط آن‌ها با متغیرهای دموگرافیک انجام‌ شده است.
مواد و روش­ ها: این مقاله یک مطالعه توصیفی _ تحلیلی بوده که به‌صورت کیفی _ کمی خطاهای دارویی بیمارستان اعصاب و روان مهر خرم‌آباد در سال ۱۴۰۲ را با کمک تکنیک تحلیل حالات و اثرات خطا ارزیابی کرده است. دادهها از طریق چک‌لیست ایمنی و بر اساس کاربرگ استاندارد جمعآوری شدند و بر اساس عدد اولویت ریسک (RPN یا Risk Priority Number) میزان خطا محاسبه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: ۵۹ حالت خطا در ۱۳ حیطه دارودهی شناسایی شد که بیشترین امتیاز مربوط به گرفتن شرح‌حال و تاریخچه دارویی و کمترین امتیاز مربوط به انتقال دارو به باکس بود. میانگین نمره ریسک RPN کل برابر ۱۶/۱۰ به دست آمد. ارتباط RPN کل با ۷ متغیر دموگرافیک هم بررسی شد که فقط در ارتباط با نوع بخش رابطه معناداری مشاهده شد (۰۰۱/۰>P).
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به فراوانی خطاهای دارویی و لزوم جلوگیری از آنان میتوان با روش‌های پیشگیرانه‌ای نظیر شرح‌حال کامل و درست به‌ عنوان مبانی دارودهی، علاوه بر شناسایی و اولویت‌بندی خطاها، با ارائه راهکارهای مناسب در جهت کاهش خطاهای دارویی گام برداشت و هزینه‌های مالی و جانی درمان را کاهش داد.

حامد خرمی، مهسا عباسی، سپیده گراوند، فائزه عباسی، محمد ابراهیم مینایی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: اندوسولفان یک حشره ­کش و کنه ­کش با کلر ارگانیک است که در سطح جهانی در حال حذف‌شدن است. نگرانی­ های فزاینده­ای در مورد اثرات اندوسولفان به دلیل ماندگاری آن در محیط و سمیت وجود دارد. جایگزین‌های آن­ها شامل حشره‌کش‌های جدیدتر، کم‌­دوام و سمی‌تر و همچنین شیوه‌های مدیریت یکپارچه آفات است که استفاده کلی از آفت‌کش‌ها را کاهش می‌دهد.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه با رویکردی آسان، CdTe QDهای با پوشش اسیدتیوگلیکولیک (TGA) از طریق روش‌های هیدروترمال سنتز شدند و به­عنوان نانو حسگرهای فلورسنت جدید برای سم آلی کلر در نمونه های بیولوژیکی استفاده شدند. این سنسور موجود همچنین می­تواند برای تشخیص داروی اندوسولفان در نمونه های آماده شده با گزینش ­پذیری عالی، حساسیت بالا، محدوده خطی وسیع و حد تشخیص کم استفاده شود؛ بنابراین، این روش یک رویکرد نسبتاً عملی و اقتصادی ارائه می‌کند.
یافته ­ها: این نوع نانوحسگر فلورسنت  CdTe QDs برای تعیین اندوسولفان در سطح میکرومولار قابل‌ قبول است. طبق نتایج XRD هیچ تغییری در ساختار کریستالی CdTe QDs ایجاد نشد. شدت فلورسانس با تغییر حجم بافر و CdTe QD، pH، قدرت یونی و زمان افزایش و یا کاهش می­یابد. طبق نتایج با استفاده از روش طیف جذبی UV-Vis، مکانیسم خاموش کردن بررسی شد.
بحث و نتیجه­ گیری: یک نوع استراتژی ساده IFE در مقایسه با فرایندهای پیچیده و پرهزینه در تعیین اندوسولفان مورد مطالعه قرار گرفت که می‌تواند به­ عنوان یک روش جایگزین ساده، اختصاصی و فوری برای حل مشکل واقعی تشخیص اندوسولفان توصیه شود.

امین حسنوند، عارفه غیاثوند، محمدجواد نورمحمدی، فاطمه حاتمی، زهرا حقیقتیان، یاسر مخیری، مجتبی خاکساریان،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: درد­های نوروپاتیک که از مهمترین مشکلات مزمن و پاتولوژیک است، با افزایش فعالیت سایتوکین­ های التهابی و افزایش فعالیت اکسیداتیو همراه است، که می­تواند باعث افزایش آسیب عصب شوند. داروی آدالیموماب یک داروی آنتی مونوکلونال انسانی با اثرات درمانی در بیماری­های مختلف است. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات ضددردی آدالیموماب در مدل درد تجربیChronic constriction Injury(CCI) در موش صحرایی است.
مواد و روش­ ها: ۲۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول: کنترل، گروه دوم: موش­های صحرایی القا شده درد تجربی (CCI)، گروه سوم: CCI+ آدالیموماب (mg/kg۵)، گروه چهارم: CCI+ آدالیموماب (mg/kg۱۰)، گروه­های مورد بررسی در این آزمایش بودند. تست­ های رفتاری در حیوانات در زمان­های ۴، ۷ و ۱۴ روز بعد از القاء CCI انجام گرفت، و در نهایت با جداسازی نخاع، از سوپرناتنت آن جهت تجزیه و تحلیل آنزیم­های التهابی و اکسیداتیو استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ­های به دست آمده از نرم افزار آماری Prism Graphpad، استفاده گردید.
یافته­ ها: تحلیل داده­ های به دست آمده نشان داد که تزریق آدالیموماب در گروه­ های سوم و چهارم، باعث کاهش فعالیت سیتوکین­های التهابی از جمله TNF-α، IL-۶ و CRP شد، و همچنین فعالیت MDA کاهش یافت و فعالیت آنزیمهای SOD و CAT افزایش یافت. همچنین آدالیموماب موجب بهبود تست­ های آلودینیای حرارتی، آلودینیای مکانیکی و هیپرآلژزی حرارتی گروه­ های سوم و چهارم گردید.
بحث و نتیجه ­گیری: تجویز داروی آدالیموماب می­تواند با فعالیت ضدالتهابی و آنتی­اکسیداتیو خود، ضمن داشتن اثرات نوروپروتکتیو، جهت درمان و یا کاهش دردهای نوروپاتیک مورد استفاده قرار گیرد.

مجید پرنوری، وحید تأدیبی،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: با توجه به شیوع مصرف مکمل سیترولین مالات برای بهبود عملکرد ورزشی و یافته ­های متناقض موجود در این زمینه، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حاد مکمل سیترولین مالات بر قدرت بیشینه و توان بی هوازی تنیس­ بازان مرد میانسال بود.
مواد و روش ­ها: این کارآزمایی بالینی با یک طرح دوسویه کور متقاطع و با موازنه متقابل انجام شد. بدین منظور، تعداد ۱۶ تنیس­باز مرد داوطلب با دامنه سنی ۶۴-۴۵ سال به­ طور تصادفی در هر دو شرایط مصرف مکمل و دارونما قرار گرفتند. مکمل سیترولین مالات به صورت نوشیدنی حاوی هشت گرم سیترولین مالات مصرف شد. در شرایط دارونما، مالتودکسترین جایگزین سیترولین مالات شد. یک هفته دوره پاکسازی بین دو شرایط مصرف مکمل و دارونما در نظر گرفته شد تا آثار احتمالی مکمل از بین برود. یک ساعت پس از مصرف مکمل یا دارونما، به ترتیب و با فاصله زمانی پنج دقیقه­ای، قدرت چنگش، پرش عمودی و آزمون بی­هوازی وینگیت اجرا شد. برای تجزیه‌ و تحلیل داده ­ها از آزمون تی زوجی استفاده شد.
یافته ­ها: تحلیل­ های آماری نشان داد که پس از مصرف مکمل سیترولین مالات، اوج و میانگین توان بی هوازی در آزمون وینگیت به ­طور معناداری بالاتر از شرایط دارونما بود (۰۰۱/۰P<). همچنین، رکورد پرش عمودی پس از مصرف سیترولین مالات در مقایسه با مصرف دارونما بیشتر بود (۰۰۱/۰P<). حداکثر و میانگین قدرت چنگش نیز با مصرف مکمل بیش از شرایط دارونما بود (۰۰۱/۰P<).
بحث و نتیجه­ گیری: مصرف مکمل سیترولین مالات، یک ساعت پیش از فعالیت ورزشی منجر به بهبود معنادار در قدرت بیشینه و توان بی­هوازی تنیس ­بازان مرد میانسال می­شود.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb