جستجو در مقالات منتشر شده


۹۷۳ نتیجه برای نوع مطالعه: پژوهشي

روح اله یگانه، امیر هومن کاظمی مطلق،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : کیست مزانتریک, توده های داخل شکمی نادری هستند که شیوع آنها در افراد بالغ یک در ۱۴۰۰۰۰ مورد در بیمارستانهای جنرال گزارش شده است . این بیماری بیشتر در کودکان مشاهده می شود و شیوع آنها یک مورد در ۲۰۰۰۰ در بیمارستانهای اطفال است. کیست‌های مزانتر اکثرا“ دارای ماهیت خوش خیم بوده و با تظاهرات بالینی بسیار متنوعی باعث مراجعه به پزشک می شوند . تشخیص بالینی آنها بسیار مشکل است. و ظن قوی به کیست با کمک گرفتن از روش های پاراکلینیک تشخیص را مسجل می کند. در این مطالعه یک مورد کیست مزانتر با تظاهرات غیر معمول مورد بررسی قرار گرفته است. معرفی بیمار : بیمار معرفی شده آقای ۵۰ ساله ‌ای است که با شکایت از اتساع شکم به همراه درد مبهم مراجعه کرده بود. در معاینه شکم ,توده‌ای واضح لمس نشد؛ اما دیستانسیون منتشر وجود داشت . برای بیمار در ابتدا تشخیص انسداد روده مطرح بود؛ اما با توجه به یافته های تصویر برداری ، سونوگرافی ونمای سی تی اسکن و در پی شک بالینی ,بیمار با تشخیص کسیت مزانتر مورد عمل جراحی قرار گرفت و کیست‌های متعددی از شکم بیمار خارج شد. پاتولوژی توده ها Lymphatic cysts of mesentry گزارش گردید . بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد.
علی اکبر طاهریان، کتایون برجیس،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

بارداری چهار قلو خود به خودی یک رخداد نادر است. که با عوارض شدید سقط , زایمان زودرس , خونریزی سه ماهه اول و کم خونی , .... همراه است. ‌بیمار مورد معرفی خانمی ۲۹ ساله با سابقه یک مورد بارداری دوقلوی نافرجام است .در ماه سوم بارداری دوم, با انجام سونوگرافی متوجه چهار قلو بودن جنین می شود که عمل سرکلاژ برای وی انجام می گیرد. در ۲۶ هفتگی با تشخیص زایمان زود رس در بیمارستان الزهراء بستری می شود و در سن ۲۹ هفته و دو روز بارداری, تحت سزارین قرار می گیرد . از چهار نوزاد متولد شده دو نوزاد دختر و یک نوزاد پسر سالم هستند و نوزاد پسر دیگر به علت سندرم زجر تنفسی بعد از ۲۴ ساعت فوت کرد.
منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : اختلال چربیهای خون یکی از مهمترین فاکتورهای خطر ناک در ایجاد آترواسکلروز شریانهای کرونر قلب هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت و دانه شنبلیله بر سطوح لیپیدهای پلاسما و ایجاد پلاکهای آترواسکلروزی بوده است. مواد و روشها : در این مطالعه آزمایشی ۴۵ خرگوش نر سفید در دمای Ċ۱± ۲۲ نگهداری و به ۹ گروه , پنج تایی تقسیم شدند . به گروه ۱و۲ به ترتیب رژیم عادی و پر کلسترول و به گروههای ۳ تا ۹ رژیم پر کلسترول به همراه عصاره های دارویی(بصورت تکی وترکیبی) به مدت ۶۰ روز داده شد. قبل و بعد از مطالعه سطح پلاسمایی لیپیدهاو بعد از مطالعه فشار خون مستقیم حیوانات اندازه گیری شد. همچنین جدار شریان آئورت از لحاظ وجود یا عدم وجود پلاکهای آترواسکلروزی بررسی شد. یافته ها : نتایج نشان داد عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت هر کدام به تنهایی سطح پلاسمایی کلسترول تام و LDL را بطور معنی داری کاهش داده اند ؛ اما اثر عصاره دانه شنبلیله بی تاثیر بوده است. از طرفی مصرف عصاره دانه شنبلیله به همراه عصاره برگ شاه توت و برگ زیتون اثر آنها را روی کلسترول تام و LDL تقویت کرد. عصاره برگ زیتون سطح پلاسماییHDL را بالا برد و تری گلیسرید را کاهش داد؛ اما عصاره برگ شاه توت و دانه شنبلیله هیچ گونه اثری بر HDL نداشتند. عصاره برگ زیتون و برگ شاه توت از تشکیل سریع پلاکهای آترواسکلروزی جلوگیری نمود و اثر این دو با هم قویتر از اثر آنها به تنهایی بود. هیچ کدام از عصاره ها روی فشار خون طبیعی تاثیری نداشتند. نتیجه گیری : بنا به نتایج بدست آمده مصرف مقادیر مشخصی از برگ زیتون و برگ شاه توت خواص هیپوکلسترولمیک و آنتی آترواسکلروتیک دارد اما هیچ گونه اثری روی فشار خون طبیعی ندارد.
وحید منتظری، محسن سکوتی، مقصود صدیق،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : صدمات تراکئو برونشیال عارضه نادر و گاها“ کشنده ای است که در موارد معدودی از ترومای غیر نافذ قفسه سینه دیده می شود و اگر زود تشخیص داده نشود, عوارض و مرگ و میر بالائی خواهد داشت. آمار ۷ ساله این موارد از ۴ مرکز تروما در لس آنجلس ۹ مورد بوده است؛ ولی اخیرا“ در مقالات علمی موارد بیشتری از این تروما گزارش شده و علت این افزایش را وجود مراکز پیشرفته و تشخیص زودرس دانسته اند . پارگی برونش راست شایع تر است و اغلب این موارد با شکستگی دنده و ترقوه همراه هستند. در این مطالعه صدمات تراکئوبرونشیال در ترومای غیر نافذ قفسه سینه هدف بررسی بوده است. گزارش موارد: در این مقاله اطلاعات بالینی و پاراکلینیک ۳ بیمار که به علت صدمات غیر نافذ تراکئوبرونشیال در ۱۰ سال اخیر به ما مراجعه کرده اند از جمله تظاهرات بالینی و یافته های تشخیصی , نوع درمان و سیر بالینی مورد بررسی قرار گرفته است. در هر ۳ بیمار , که به فاصله ۵-۲ ساعت از بروز حادثه تشخیص داده شده و تحت عمل جراحی قرار گرفته اند نتیجه رضایت بخش بوده و مرگ و میر نداشته ایم . نتیجه گیری: این نتایج با دستاوردهای مطالعات دیگر که بر اهمیت تشخیص و درمان زود هنگام این گونه صدمات تاکید کرده اند هماهنگ است.


حسین خدمت، فاطمه یاری ،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : استفراغ یکی از شایع ترین مشکلات دوران بارداری است که در ۵۰% حاملگی ها اتفاق می افتد.استفراغ های شدید حاملگی وضعیت نادری است که تقریبا ۱ در۵۰۰ حاملگی ها اتفاق می افتد . اگر چه علت استفراغ های شدید نامشخص است؛ ولی چندین مطالعه ارتباط هلیکوباکترپیلوری را با بروز این مشکل مطرح می نماید . با توجه به این امر, پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط هلیکو باکترپیلوری و استفراغ های شدید حاملگی و مقایسه آن با افراد سالم انجام شد . مواد و روشها : این پژوهش یک بررسی مورد ـ شاهدی است که درآن ۲۰۰ نفر از زنان باردار به عنوان گروه شاهد و مورد در درمانگاه های شهرستان خرم آباد مورد بررسی قرار گرفتند . تمامی افراد باردار و از نظر تعدادجنین تک قلو بودند. از افراد واجد شرایط نمونه گیری انجام شد وبا استفاده از آزمایشات سرولوژیک و روش ELISA غلظتIgG درافراد مورد و شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت . یافته ها : نتایج بدست آمده نشان داد, شیوع عفونت هلیکوباکترپیلوری در گروه مورد۸/۷۹% نسبت به گروه کنترل (۸/۴۶%) با۰۰۱/۰ p< اختلاف معنی داری را نشان می دهد . همچنین بین دو گروه از نظر سن , سن حاملگی , وضعیت اقتصادی - اجتماعی و سطح تحصیلات تفاوت معنی داری وجود نداشت . نتیجه گیری : نتایج مطالعه نشان می دهد هلیکوباکترپیلوری نقش مهمی در اتیولوژی استفراغ های شدید حاملگی به عهده دارد .
حسن تیموری، سید سعید نجفی، زبیده حاتمی ،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : از آنجا که اولین اقدام در برخورد با بیماران بدحال , نگهداری راه هوائی است و هر گونه تعلل در اینکار عواقب خطرناکی ازجمله آسپیراسیون و در نهایت مرگ را بدنبال دارد ، لذا بسیاری از این بیماران نیازمند لوله گذاری تراشه می باشند. روش متداول لوله گذاری تراشه ،تزریق وریدی دیازپام و پتیدین و گاهی شل کننده های عضلانی می باشد ؛ ولی دربیشتر بیماران با ≤۷ GCS, استفاده از داروهای مذکور سبب کاهش بیشترسطح هوشیاری می گردد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه لوله گذاری تراشه با دو روش بلوک عصبی و تزریق وریدی بود. مواد و روشها : در این کار آزمایی بالینی ۶۰ بیمار نیازمند لوله گذاری تراشه, به صورت تصادفی در دو گروه ۳۰ نفره تقسیم شدند. قبل از لوله گذاری در گروه اول تزریق وریدی پتیدین ،لیدوکائین و دیازپام انجام شد و در گروه دوم با استفاده از لیدوکائین۲ % عصب سوپرالارنجیال دو طرفه و ترا نس تراکئال بلوک شدند .هر دو گروه بیماران ازنظر عوارض لوله گذاری مانندشلی فک، حرکت تارهای صوتی و زورزدن مورد مقایسه قرار گرفتند . یافته ها : آزمون آماری نشان داد در گروه بلوک عصبی در مقایسه با گروه تزریق وریدی حرکت تارهای صوتی ، قدرت زورزدن بمراتب کمتر و شلی فک بیشتر بود ( ۰۰۱/۰ p<) . نتیجه گیری: براساس نتایج بدست آمده استفاده از بلوک عصبی دربیماران با ≤۷ GCS بیماران پیشنهاد می شود.
محسن تولیت کاشانی، شعبان مهرورز، فرزاد پناهی ،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : اثرات ناشی از اصابت گلوله و ترکشهای با سرعت بالا (High velocity bullets ) به خصوص اثرات موج انفجاری آنها روی احشاء داخل شکم امری بدیهی است. اکثر جراحان عقیده دارند که در صورت اصابت گلوله به جدار شکم, بیمار بایستی تحت عمل لاپاراتومی تجسمی قرار گیرد تا ضایعات مخفی نیز کشف و درمان شود . با توجه به وجود موارد زیادی لاپاراتومی منفی و پیشرفت تکنیکهای رادیولوژیک (سونوگرافی , سی تی اسکن و MRI ) پیشنهاد شده است که این بیماران در صورت نداشتن علائم بالینی دال بر صدمات احشایی داخل شکمی به روش غیر جراحی انتخابی درمان شوند. هدف این مطالعه بررسی درمانهای غیر جراحی در اصابت گلوله به شکم بود. مواد و روشها : مطالعه به صورت مقاله مروری است و گزارشات منتشر شده از طریق اطلاعات موجود در مدلاین و کتب مرجع جراحی و تروما بررسی گردید و مباحث مربوط به معایب و محاسن این روش درمانی تجزیه و تحلیل شد. یافته ها و نتیجه گیری : با گرایش روز افزون پزشکی به روش های غیر جراحی و غیر تهاجمی, امروزه بیمارانی که ترومای گلوله به جدار شکم دارند, می توانند درمان حمایتی شوند و نتایج رضایت بخشی نیز داشته باشند . مطالعه مروری ما نشان داده است که درمان انتخابی غیر جراحی در بیمارانی که گلوله به شکم آنها اصابت کرده, یک روش مناسب و مطمئنی است, و لاپاراتومی های غیر ضروری و هزینه های بیمارستانی را بطور چشمگیری کاهش می دهد در این روش درمانی بایستی احتیاط لازم به عمل آید تا سلامت این روش درمانی در مطالعات کار آزمایی بالینی بعدی ثابت شود.
بهرام دلفان، رقیه جبرئیلی، مهناز مردانی، اکبر کردی، حسن نیکنام،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : عوارض ناشی از کمبود ید گریبان گیر میلیونها نفر در سراسر جهان است . نمک ید دار و ید محلول در روغن برای جبران این کمبود مناسب است؛ بطوریکه یک دوز از ید محلول در روغن می تواند کمبود ید را برای ۵-۳ سال تصحیح نماید. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوارض پوستی آمپول لیپیدول در شهر خرم آباد بود. مواد و روشها : در این مطالعه به بررسی عوارض پوستی ناشی از تزریق ید به میزان ۱-۵/۰ میلی لیتر از ید محلول در روغن Lipiodol در ۱۱۶ بیمار که با عوارض پوستی به درمانگاه تخصصی پوست شهر خرم آباد طی نیمه اول سال ۷۶ مراجعه کرده بودند, مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. یافته ها : از ۱۱۶ نفر مراجعه کننده ۱۱۵ نفر زن و ۱ نفر مرد بودند . حدود ۷۸% عوارض پوستی در عرض یکماه پس از تزریق روی داده بود. از نظر سنی نیز بیشتر عوارض در گروه سنی ۳۳-۲۴ سال (۹۶/۴۳%) قرار داشتند . ۸/۲۵% دارای سابقه حساسیت به انواع داروها و غذاها بودند. اکثر ضایعات ۳/۹۱% محدود به ناحیه تزریق بوده (بازو یا باسن) و در بقیه موارد هم (۷/۸%) به صورت ژنرالیزه بوده است . ضایعات عمدتا“ با خارش در ناحیه تزریق شروع شده؛ سپس یکسری راشهای اریتماتو با ادم موضعی نیز به آن اضافه شده بود. در تعدادی از موارد, ادم و اریتم کل اندام را گرفتار کرده بود. نتیجه گیری : بنا به اطلاعات موجود می توان استنباط کرد که مکانیزم احتمال بروز ضایعات پوستی افزایش واکنش حساسیتی تاخیری می باشد (Delayed Hypersensivity) . بنابراین با توجه به بروز بسیار کم عوارض پوستی ناشی از تزریق Lipiodol , هنوز هم این روش ید رسانی در مناطق هیپراندمیک گواتر می تواند مفید باشد؛البته مشروط به اینکه برای افراد پر خطر تمهیدات ویژه در نظر گرفته شود.
محمود صدوقی ، محمد صوفی زاده ،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : التهاب گوش میانی یکی از عفونتهای شایع کودکان است. بالغ بر ۸۰% کودکان سنین یک تا شش سال به عفونت حاد باکتریال گوش میانی دچار می شوند و علی رغم استفاده وسیع آنتی بیوتیک ها در درمان التهاب گوش میانی عوارض عفونی به وفور در این بیماران دیده می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی التهاب مزمن گوش بود. مواد و روشها : روش این مطالعه توصیفی است که با استفاده از پرونده بیماران به بررسی مشخصات کلینیکی ، نحوه درمان و اتیولوژی کلیه بیمارانی که طی شش ماه اول سال ۱۳۸۰ , التهاب مزمن گوش میانی به بیمارستان امیر اعلم تهران مراجعه کرده بودند , پرداخته شد. یافته ها : نتایج مطالعه نشان داد که ۲۱۲ بیمار جهت درمان در طول شش ماهه اول سال به بیمارستان مراجعه نمودند . در بیشتر بیماران ،‌بیماری در سنین بلوغ پیدا شده بود. نسبت مرد به زن مساوی بود . شکایت عمده بیماران درهنگام مراجعه در ۱۱۵ مورد (۵۴%) ترشح از گوش و ۵۵ مورد (۲۶%) کاهش شنوایی و بقیه شامل سردرد ، تهوع،‌استفراغ،‌تب ولرز بود.یافته های پاتوبیولوژیک نشان داد که ۱۲۰ مورد (۵۷%) دارای پارگی بزرگ مرکزی ، ۸۲ مورد (۳۹%) کلستاتوم،۸۰ مورد(۳۸%) پارگی حاشیه ای خلفی فوقانی و بقیه شامل تمپانو اسکلروز ، پولیپ ، بافت گرانولوسیون ،اوتیت میانی و چسبنده و کلستاتوم مادر زادی بود . گزارش اتاق عمل نشان میدهد که در ۷۶% بیماران تخریب زنجیره استخوانی وجود داشت . نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان داد که بیماری التهاب مزمن گوش میانی در ایران بیشتر در سنین بالا بوده که میتواند به علت سابقه بیماری در کودکی و عدم درمان به موقع و کامل بیماری در سنین کودکی باشد که این خود میتواند موضوع مطالعات بیشتر در این زمینه باشد .
محمود رضا طاهریان ،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : مطالعات مربوط به بیولوژی و اکولوژی عقربها در ایران با محدودیت شدیدی مواجهه است و این مطالعات می بایست با شناسایی زیستگاهها و فون عقربهای هر منطقه در کشور آغاز و با بررسی خصوصیات زیستی (بیولوژی ) و زیست محیطی (اکولوژی ) آنها کامل گردد. هدف از این بررسی نیز شناسایی و تعیین فون عقربهای استان لرستان بود. مواد و روشها : در این مطالعه توصیفی پنج منطقه از شهرستان خرم آباد تاشعاع بیست کیلومتری از هر طرف شهر انتخاب و در دو فصل بهار و تابستان با تعیین دمای محیط اقدام به صید عقرب گردید . در مجموع ۵۲ عقرب از این مناطق صید شد.جهت تغذیه عقربها از بندپایان مختلف مثل سوسرهای شرقی Blatta orientalis و آلمانی Blatella gremania لارو پروانه , خرخاکی و مگس بالغ خانگی در آزمایشگاه استفاده شد تا تمایل تغذیه ای عقرب ها مشخص شود. یافته ها: بر اساس نتایج بدست آمده, از مجموع ۵۲ عقرب صید شده ۲۹ عقرب آن از خانواده بوتیدهButhidae و ۲۳ عقرب از خانواده اسکورپیونیده Scorpionidae بودند . وفور جمعییت برای خانواده بوتیده در شهرستان خرم آباد ۵۶% و برای خانواده اسکورپیونیده ۴۴% می باشد که برای هر دو خانواده با توجه به مدت زمان محدود نمونه برداری وفور قابل توجه ونسبتا بالایی را نشان می دهد . برای نگهداری عقربها در آزمایشگاه لانه های مصنوعی از مقوا تهیه و در دسترس آنها قرار داده شد که به خوبی مورد استقبال واقع گردید. بیشترین تمایل تغذیه ای عقرب به مگس خانگی بالغ بود. نتیجه گیری : بر اساس نتایج بدست آمده بیشتر عقربها مربوط به خانواده بوتیده و از نوع Buthuthus Snulcyi بود که این عقرب دارای نیش دردناکی است و روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد .در کودکان و افراد مسن بسیار کشنده است. لذا شناخت این گونه راههای مقابله با آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
رقیه جبرئیلی، مرضیه مومن نسب، افشین قنبری ، حسن علی ویسکرمی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : سلاحهای شیمیایی که سابقه آنها به جنگ جهانی اول بر می گردد به کلیه عواملی اطلاق می شود که اثرات مستقیم سمی بر روی انسان , حیوانات و گیاهان دارند. رژیم عراق در طی دوران جنگ تحمیلی از سموم مختلف به خصوص گاز خردل و اعصاب به طور قابل ملاحظه ای استفاده نمود که اثرات آن پس از گذشت سالها همچنان مشهود است. مواد و روشها : این مطالعه توصیفی ـ مقطعی با هدف بررسی ضایعات پوستی در جانبازان شیمیایی استان لرستان در سال ۸۱ انجام شد. اطلاعات به وسیله معاینه بالینی جمع آوری و در پرسشنامه ثبت شد و در مجموع ۹۵جانباز که در دوران جنگ در معرض مستقیم با گازهای شیمیایی بودند, مورد بررسی قرار گرفتند . یافته ها :‌کلیه جانبازان شیمیایی مورد مطالعه , مرد با میانگین سنی ۲۶/۳۹سال و همگی مبتلا به ضایعات پوستی بودند. شایعترین علائم پوستی: خارش ، سوزش ، خشکی و پوسته پوسته شدن بود.از نظر نوع ضایعه, اریتم (۸۱%)، اکسکوریاسیون (۹/۸۷%)و پاپول (۵/۴۹%)فراوانترین ضایعات پوستی بودند. تشخیص نهایی در ۷۸درصد جانبازان شیمیایی مورد مطالعه درماتیت مزمن و ۷/۷درصد درماتیت سبوره ئیک و ۸/۸درصد درماتیت مزمن و سبوره ئیک به صورت توأم بوده است .در هنگام مواجهه با گازهای شیمیایی فقط ۹/۳۷درصد جانبازان از ماسک و ۴۰درصد از لباس بطور کامل و صحیح استفاده کرده و بقیه یا استفاده نکرده یا بطور ناقص این وسایل را به کاربرده بودند . ضایعات اکثراًدر نواحی سینه ، کمر و پشت ، اندام تحتانی ، شکم و سرو صورت بوده و ۷۸درصد جانبازان دارای ضایعات متعدد بودند. نتیجه گیری : با توجه به نتایج این مطالعه, کلیه جانبازان شیمیایی این استان از ضایعات پوستی مختلف و با درجات متفاوت رنج می برند. هر چند پیش از نیمی از آنان نوع گاز را نمی دانستند . لذا پیشنهاد می شود مطالعات گسترده تری بر روی اثرات دراز مدت این گازها انجام شود.
میترا صفا، علی فرهادی، بهروز خوردبین،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : در سالهای اخیر مطالعات گوناگونی در رابطه با نگرش اقشار مختلف جامعه نسبت به بیماری های روانی انجام شده است که نتایج آن توانسته است با برنامه ریزی بهینه در این مقوله، تحولات مثبتی در بهبود نگرش جامعه ایجاد نماید. هدف از انجام این مطالعه نیز بررسی نگرش دانش آموزان دبیرستانی نسبت به اختلالهای روانی بود. مواد و روشها : در این مطالعه توصیفی - مقطعی به بررسی نگرش دانش آموزان دبیرستانی نسبت به اختلالهای روانی پرداخته شد. تعداد ۶۰۰ دانش آموز (شامل ۳۰۱ دانش آموز دختر و ۲۹۹ دانش آموز پسر)به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات یک پرسشنامه شامل: سوالاتی پیرامون مشخصات دموگرافیک و سنجش نگرش دانش آموزان بود. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار۹,۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها : نتایج بدست آمده نشان داد که ۸/۵۸ درصد دانش آموزان دارای نگرش منفی و ۲/۴۱ درصد دارای نگرش مثبت نسبت به اختلالهای اعصاب و روان بودند.آزمون آماری t اختلاف معنی داری بین میزان نوع نگرش دانش آموزان دختر و پسر نشان نداد(۰۵/۰ (p> . بین پایه تحصیلی با نگرش دانش آموزان نسبت به اختلالات اعصاب و روان از لحاظ آماری رابطه معنی دار وجودداشت (۰۵/۰p<). ۷۷ درصد دانش آموزان اظهار داشتند در صورت برخورد با بیماران مبتلا به اختلال اعصاب و روان به آنها توصیه مراجعه به پزشک و افراد واجد صلاحیت را می دهند. ۵۴ درصد دانش آموزان، عدم آگاهی و توجه والدین به فرزندانشان را در بروز اختلالهای اعصاب و روان مؤثر دانستند. ۳/۴۶ درصد تنبیه بدنی از طرف معلم و مسئولین مدرسه را در بروز اختلالات اعصاب و روان مؤثر دانستند. ۹۰% آنها به آموزش از طریق روانپزشک یا روانشناس در مدرسه علاقه زیادی نشان دادند. نتیجه گیری : نتایج این مطالعه نشان می دهد نگرش دانش آموزان دبیرستانی شهر خرم آباد نسبت به اختلالات اعصاب و روان در سطح مطلوبی نیست. با توجه به اینکه ریشه بیشتر اختلالهای اعصاب و روان از عدم آگاهی و نگرش نادرست به این مقوله است، ضروری است که با نگاهی ژرف به این مسئله با برنامه ریزی صحیح در جهت تغییر نگرش دانش آموزان گام مؤثری در جهت سلامت و بهداشت روانی نوجوانان برداشته شود.
سعید فروغی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : کیست مزانتریک, توده های داخل شکمی نادری هستند که شیوع آنها در افراد بالغ یک در ۱۴۰۰۰۰ مورد در بیمارستانهای جنرال گزارش شده است . این بیماری بیشتر در کودکان مشاهده می شود و شیوع آنها یک مورد در ۲۰۰۰۰ در بیمارستانهای اطفال است. کیست‌های مزانتر اکثرا“ دارای ماهیت خوش خیم بوده و با تظاهرات بالینی بسیار متنوعی باعث مراجعه به پزشک می شوند . تشخیص بالینی آنها بسیار مشکل است. و ظن قوی به کیست با کمک گرفتن از روش های پاراکلینیک تشخیص را مسجل می کند. در این مطالعه یک مورد کیست مزانتر با تظاهرات غیر معمول مورد بررسی قرار گرفته است. معرفی بیمار : بیمار معرفی شده آقای ۵۰ ساله ‌ای است که با شکایت از اتساع شکم به همراه درد مبهم مراجعه کرده بود. در معاینه شکم ,توده‌ای واضح لمس نشد؛ اما دیستانسیون منتشر وجود داشت . برای بیمار در ابتدا تشخیص انسداد روده مطرح بود؛ اما با توجه به یافته های تصویر برداری ، سونوگرافی ونمای سی تی اسکن و در پی شک بالینی ,بیمار با تشخیص کسیت مزانتر مورد عمل جراحی قرار گرفت و کیست‌های متعددی از شکم بیمار خارج شد. پاتولوژی توده ها Lymphatic cysts of mesentry گزارش گردید . بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد.
ابراهیم فلاحی، جواد مهتدی نیا ، سلطانعلی محبوب ،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین و شایعترین مشکلات تغذیه ای دنیاست .این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر شاخصهای خونی آهن انجام شد. مواد و روشها : این تحقیق بصورت کارآزمایی صحرایی و بصورت دوسوکور بر روی دو روستای تجرق و خانقاه (به عنوان تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت. تعداد ۳۵۰ نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هر روستا براساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در مرحله اول خونگیری cc۵ خون از هر فرد اخذ شد. ۲۵۷ نفر از روستای تجربی و ۲۶۸ نفر از روستای شاهد در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش ۲۴ ساعت یادآمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هرفرد انجام شد.آزمایشات Hb (هموگلوبین)، آهن،TIBC (ظرفیت باند شدن آهن)، فریتین برای هر یک از نمونه ها بعمل آمد. درصد اشباع ترانسفرین نیزمحاسبه گردید. گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت ۴ ماه به اهالی روستای تجربی داده شد. روستای شاهد نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس همان شاخصهای ذکر شده اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله ۱۶۰ نفر در روستای تجربی و ۱۵۲ نفر در روستای شاهد بود. برای مقایسه یافته های بین گروههای تجربی و شاهد (در هر گروه سنی) از آزمون Independent t test و برای مقایسه یافته ها در آغاز و پایان مطالعه از paired t test استفاده شد. در مورد فریتین سرم از تستهای غیر پارامتری استفاده شد. یافته ها : نتایج در گروههای مختلف سنی بصورت زیر بود: تفاوت معنی داری بین مصرف نان و دریافت مواد مغذی در هر دو روستا دیده نشد.Hb در گروه سنی ۱۲- ۵ سال روستای تجربی و شاهد نسبت به آغاز مطالعه افزایش معنی داری داشت (۰۵/۰>p)؛ ولی در سایر گروههای سنی تغییر معنی داری مشاهده نشد. درصد اشباع ترانسفرین در همه گروههای سنی روستای تجربی افزایش معنی داری داشت (۰۵/۰>p ). این مقادیر در پایان ماه چهارم در روستای تجربی نسبت به روستای شاهد تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰>p). در روستای شاهد گروه سنی ۱۲ و ۱۳ سال حتی کاهش درصد اشباع ترانسفرین را نشان داد (۰۵/۰>p ). شاخص فریتین سرم در همه گروههای سنی روستاهای تجربی و شاهد کاهش معنی داری داشت ( ۰۱/۰>p ). نتیجه گیری : بجز در گروه سنی ۱۲-۵ سال تفاوت معنی داری در نتایج حاصل از دو نوع گندم بدست نیامد. مصرف هر دو نوع گندم نیز باعث کاهش فریتین سرم شد. برای اظهار نظر در مورد مصرف این نوع گندم نیاز به مطالعات بیشتری است.
کیوان بصیری، محمد زارع، سعید خسروی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : رفلکس چشمک از تست های جدید الکترودیاگنوستیک است که توسط یک قوس رفلکسی که شاخه آوران آن عصب V و شاخه وابران آن عصب VII کرانیال است ایجاد می شود. پاسخ های این رفلکس بصورت امواج R۱ و R۲ و R۲C است. محل آناتومیک مراکز این رفلکس در مغز هنوز بطور کامل مشخص نشده است و در مطالعات مختلف نتایج متفاوتی گزارش شده است؛ از جمله در استروک های نیمکره ای، اختلال در جزء R۲ به تنهایی و یا اختلال در هر دو جزء R۱ و R۲ (هم بصورت یک طرفی و هم بصورت دو طرفی) گزارش شده است . هدف از انجام این مطالعه، بررسی مسیر آناتومیک قوس رفلکس چشمک بود. مواد و روشها : در این مطالعه ، بیست بیمار مبتلا به سکته مغزی نیمکره ای در طول ۵/۱ سال مورد بررسی قرار گرفتند و با ۱۴ بیمار کنترل سالم( با سن و جنس مشابه) مقایسه شدند. رفلکس چشمک با روشی که بوسیله هوکیمررا توصیه شده با استفاده از یک دستگاه Toennis multilinear، اندازه گیری شد.در هر دو گروه رفلکس چشمک با شرایط مشابه انجام شد و نتایج آنها با یکدیگر مقایسه گردید. یافته ها : رفلکس چشمک در ۱۹ مورد غیرطبیعی و در یک مورد نرمال بود. پاسخ R۱ در ۱۸ بیمار طبیعی و در ۲ مورد طولانی بود. پاسخ R۲ در ۱۸ مورد بدست نیامد و یا طولانی بود که در ۱۵ مورد بصورت دوطرفی مختل بود. در دو مورد پاسخ R۲ طبیعی بود. شایعترین ریسک فاکتور در بیماران مورد مطالعه هیپرتانسیون و بعد از آن دیابت ملیتوس بود. نتیجه گیری : رفلکس چشمک در ۹۵% بیماران غیرطبیعی بود و اختلال جزء‌ R۲ در ۹۰% بیماران مشاهده گردید که در ۷۵% بصورت دوطرفی بود. نتیجه گیری نهایی این بود که اگر چه در بیماران مبتلا به سکته های نیمکره ای ممکن است اختلال رفلکس چشمک هم در موج R۱ و هم در موج R۲ مشاهده شود؛ ولی بیشترین الگوی اختلال، بدست نیامدن یا طولانی شدن موج R۲ بصورت دو طرفی می باشد.
علی اصغر کیانی ، حسین مزدارانی ، علی اکبر پور فتح ا.. ،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه: خونسازی یک سیستم پویا بوده و در مغز استخوان انجام می شود .تعداد محدودی از سلولهای مغز استخوان را سلولهای بنیادی خونساز تشکیل می دهند که شامل سلولهای بنیادی اولیه ، سلولهای پیش ساز و سلولهای پیشتاز می باشند. سلولهای بنیادی اولیه دارای توانایی ایجاد کلونی در محیط کشت ( CFU-C) و طحال موش اشعه دیده ( CFU-S) هستند. آسیب دیدن این سلولها می تواند سبب نوتروپنی ، آگرانولوسیتوز ، ترومبوسیتوپنی ، پان سیتوپنی یا آنمی آپلاستیک شود . یک سلول خونساز وقتی زنده و فعال به حساب می آید که توانایی تکثیر و ایجاد کلونی را داشته باشد و در غیر اینصورت عملا سلولی مرده به حساب خواهد آمد. سنجش عملکرد سلولهای بنیادی توسط دو سیستم in vivo و in vitro انجام شده که سیستمهای in vivo ارجح تر می باشند. اغلب داروهای ضد سرطان دارای آثار مخرب بر سلولهای خونساز مغز استخوان هستند و نوتروپنی عمومی ترین عامل محدود کننده استفاده از شیمی درمانی است. مواد و روشها : در تحقیق حاضر حدود ۱۵۰ سر موشBlab/c نر سفید خریداری شده از موسسه رازی مورد استفاده قرار گرفت.همچنین از دانوروبیسین که داروی مهمی در درمان لوسمی میلوئید حاد (AML) است ، به عنوان عامل آسیب رسان به مغز استخوان و از سایمتیدین به عنوان عامل محافظ مغز استخوان در مقابل این دارو استفاده شد. در این تحقیق روش سنجش کلونی طحال مورد استفاده قرار گرفت.اساس این روش تزریق سلولهای مغز استخوان به موشهایی است که دوز کشنده اشعه گاما را دریافت نموده اند. ۱۰-۸ روز پس از تزریق سلولهای خونساز جدا شده از مغز استخوان ، هر سلول بنیادی در طحال موش اشعه دیده یک کلونی ایجاد می کند .تعداد کلونیها شمارش شده و سپس نسبت بقاء (SF) مورد آنالیز آماری قرار گرفت. یافته ها : توسط روش سنجش کلونی طحال نشان داده شدکه سایمتیدین با غلظت ۱۵ میلی گرم بر کیلوگرم می تواند نسبت بقای سلولهای مغز استخوان موش را در مقابل دانوروبیسین در غلظتهای ۵ و ۱۰ و ۲۰ میلی گرم بر کیلو گرم افزایش دهد . احتمالا سایمتیدین توسط جمع آوری رادیکال های آزاد و از طریق مهار سیتوکروم P۴۵۰ و جلوگیری از متابولیسم کبدی گلوتاتیون و نیز با مهار اثر هیستامین و تعدیل سیستم ایمنی اثر محافظتی خود را اعمال می نماید. نتیجه گیری : سایمتیدین قادر است اثر سایتولتیک و سایتوتوکسیک دانوروبیسین را بر روی سلولهای بنیادی مغز استخوان موش کاهش دهد.
افشین نظری، حمید فراهانی ،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : در سالهای اخیر کارا یی محلولهای هیپرتونیک در احیا, شوک هموراژیک در مطالعات آزمایشگاهی وبررسی های کلینیکی نشان داده شده است. ازطرفی تجویز ATP-MgCl۲ نیزدر درمان شوک هموراژیک جهت بهبود برون ده قلبی, کارایی قلب ,پرفوزیون بافتی بکار می رود. در این تحقیق اثرات محلولهای هیپرتونیک همراه با محلول ATP-MgCl۲در درمان شوک هموراژیک رات بررسی شد. مواد و روشها : در این مطالعه تجربی ۲۱ رات نر از نژاد ویستار به طور تصادفی درسه گروه قرار گرفتند.پس از بیهوش نمودن, شوک هموراژیک بوسیله خونریزی ایجاد وحیوانات بمدت ۳۰دقیقه در حالت شوک نگهداری شدند. سپس به گروه اول محلول هیپرتونیک کلرور سدیم ۵%،به گروه دوم ATP-MgCl۲ و به گروه۳ هر دو محلول تزریق شد. فاکتورهای فشارخون ،الکترولیتهای سرم(سدیم و پتاسیم)،هماتوکریت،پروتئین توتال، آلبومین،ضربان قلب، اسمولالیته سرم و ادرار قبل، ,بلافاصله بعد از شوک ویک ساعت پس از تزریق محلولها اندازه گیری شد. فشار خون با استفاده از دستگاه فیزیوگراف و سدیم و پتاسیم با فلم فتومتر و سایر فاکتورهای خونی توسط کیت های مخصوص اندازه گیری شد. همچنین اسمولالیته سرم و ادرار توسط دستگاه اسمومتر اندازه گیری شد. یافته ها : میانگین غلظت سدیم یکساعت بعد از احیا، در گروه ۱و۳ نسبت به گروه ۲ افزایش معنی داری داشت (۰۵/۰p<) ومیانگین غلظت آلبومین سرم در گروه ۲ نسبت به گروههای دیگر افزایش معنی داری از خود نشان داد (۰۵/۰p<).از نظر اسمولالیته سرم وادرار در سه گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت.میانگین فشار خون سیستولی در ۱۵ دقیقه اول بعد از احیا, در گروه ۲ کاهش معنی داری را نسبت به گروه ۱و۳ از خود نشان داد (۰۵/۰p<) و در بین گروه ۱و۳ ,گروه ۳ افزایش بیشتری داشت هر چند که اختلاف معنی دار نبود. نتیجه گیری : اگر چه تغییراتی در غلظت سدیم یا آلبومین پلاسما بعد از درمان در گروه ۲ نسبت به سایر گروهها مشاهده شدو نیزدر گروه سه در ۱۵ دقیقه اول بعد از احیاء موفق شد که فشار خون را از دیگر گروهها بالاتر ببرد؛ ولی نتوانست در پایان احیاء، فشار خون را در آن محدوده حفظ کند، به نظر میرسد محلول ATP-MgCl۲ به تنهایی و توام آن با محلول هیپرتونیک در مقایسه با محلول هیپرتونیک به تنهایی اثرات مفیدی را در بهبود پارامترهای همودینامیک و آزمایشگاهی در احیاء شوک نداشته باشد.
رسول یوسفی مشعوف، سید حمید هاشمی ، صفر شمس،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : مننژیت باکتریال هنوز به عنوان یکی از خطرناکترین بیماری های عفونی شناخته شده است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، با عوارض و تلفات زیادی همراه خواهد بود. هدف از این مطالعه، بررسی شایع ترین عوامل باکتریایی مننژیت کودکان زیر ده سال و تعیین مقاومت دارویی باکتری های جدا شده در مراجعین به بیمارستان های آموزشی شهر همدان بود. مواد و روشها: در طی دوسال (از خرداد ماه سال ۷۷ لغایت اردیبهشت سال ۷۹) تعداد ۵۸۲ کودک مشکوک به مننژیت از نظر کشت مایع نخاع، توزیع سنی، جنسی، فصلی و نتایج آنتی بیوگرام مورد بررسی قرار گرفتند.اطلاعات ضروری بیماران در پرسشنامه تنطیمی درج و سپس توسط نرم افزار آماری Epi-۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. گونه های میکروبی با روشهای بیوشیمیایی و سرولوژیک شناسایی شدند. برای آزمایش آنتی بیوگرام نیز از روش دیسک دیفیوژن کربی-بائر استفاده شد. یافته ها : از مجموع ۵۸۲ کودک زیر ده سال مشکوک به مننژیت تنها ۴۶ کودک (۹/۷%) دارای کشت مثبت باکتریایی بودند که از این تعدد ۹/۵۸% باکتریهای گرم مثبت و ۱/۴۱% باکتریهای گرم منفی جدا شد. شایع ترین باکتریهای جدا شده عبارت بودند از: استرپتوکوک پنومونیه ۹/۲۳% ، استافیلوکوک اورئوس ۱/۱۳%، اشریشیا کلی ۹/۱۰%، نایسریا مننژیتیدیس و پسودوموناس آئروژینوزا هرکدام ۵/۶%. بیشترین میزان بروز عفونت (۳/۲۸%) در کودکان با گروه سنی ۲ -۰ساله (۳/۲۸%) ، جنس مذکر (۴/۵۴%) و در فصل پائیز (۷/۴۳%) بود. در مورد نتایج آنتی بیوگرام از هشت آنتی بیوتیک تست شد، موثرترین آنتی بیوتیک برای هر دو گروه باکتری گرم مثبت و منفی جدا شده از بیماران، سفتی زوکسیم، کانامایسین و جنتامایسین بود؛ اما نسبت به آموکسی سیلین، آمپی سیلین و کلرامفنیکل مقاومت نسبتا" بالایی وجود داشت. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه، می توان چنین نتیجه گیری نمود که باکتری های گرم مثبت بویژه استرپتوکوک پنومونیه و استافیلوکوک اورئوس از عوامل اصلی ایجاد کننده مننژیت باکتریال کودکان منطقه مورد بررسی بشمار میآیند. اکثر گونه ها نسبت به آنتی بیوتیک های رایج مانند آموکسی سیلین، آمپی سیلین و کلرامفنیکل مقاومت نسبتا" بالایی داشتند.
فریبا طرهانی، امیر هومن کاظمی ،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : عفونت ادراری از بیماری های شایع باکتریال دوران کودکی است. حدود ۵-۳% دختران و ۱% پسران مبتلا به عفونت ادراری می شوند. درمان عفونت ادراری به واسطه افزایش شیوع سوشهای مقاوم، مشکل و درمان تجربی با آنتی بیوتیک های رایج مثل آمپی سیلین، کوتریموکسازول و آموکسی سیلین منجر به ایجاد مقاومت بیشتر و صرف هزینه های بیشتر شده است. هدف ما از این مطالعه بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران زیر ۱۴ سال با کشت مثبت ادرار بر اساس نتیجه آنتی بیوگرام بود. مواد و روشها : در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی کلیه بیمارانی که در طی یکسال (۸۱-۸۰) با عفونت ادراری به بیمارستان کودکان خرم آباد مراجعه کرده بودند (۱۲۷ نفر)، مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری برای انجام کشت و آنتی بیوگرام در بیماران واجد کنترل ادراری، گرفتن نمونه وسط ادرار و در اطفال بدون کنترل، اسفنکتری، آسپیراسیون سوپراپوبیک بود. یافته ها : بر اساس یافته های آزمایشگاهی، ارگانیسم رشد کرده در کشت ادرار مبتلایان به این شرح بود: اشرشیاکولی (۳/۷۳%) ، پروتئوس (۶/۱۲%) ، کلبسیلا (۴/۹%) انتروباکتر (۱/۳%)، سیتروباکتر (۸/۰%) و یرسینیا (۸/۰%). در مجموع مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران ۹/۹۶% بود و میزان مقاومت میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک های کشت شده به این شرح بود: آمپی سیلین (۲/۸۸%) ، آموکسی سیلین (۶/۸۶%)، کوتریموکسازول (۶/۷۵) نیتروفورانتوئین (۹/۱۸%)، نالیدیکسیک اسید (۲/۱۰%)،سفی کسیم (۷/۴%) سفتریاکسون (۱/۳%)، جنتامایسین (۸/۱۱%)، آمیکاسین (۱/۳%)، سیپروفلوکساسین (۷/۴%). نتیجه گیری : نتایج نشان داد میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های خوراکی که به طور رایجی در سایر عفونت ها تجویز می شوند بارز تراست.
فرناز خیراندیش ، ابراهیم بادپروا ، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : در کشور ما از دیرباز مسئله انگل مورد توجه مردم و پزشکان بوده است و در حال حاضر بیماری های انگلی در جامعه ما هنوز از مسائل مهم بهداشتی است.هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان شیوع انگل های روده ای در کارگران نانوایی شهر خرم آباد بود. مواد و روشها : در این مطالعه کلیه نانوائی های شهر خرم آباد به تعداد ۲۷۰ مورد و تمامی کارگران شاغل در نانوائی ها به تعداد ۹۳۳ نفر به صورت سرشماری انتخاب شدند و مدفوع آنها به روش فرمل – دترجنت مورد آزمایش قرار گرفت. یافته ها : نتایج نشان داد که فراوانی کلی انگل های روده ای ۲/۱۳ درصد است. از این تعداد ۴/۱۲% به یک انگل و ۸/۰% به دو نوع انگل آلوده بودند. بیشترین فراوانی در عفونت با تک یاخته ها مربوط به ژیاردیا(۹/۷% ) بود. یافته ها بیانگر این بود که افراد با سطح سواد بالا دارای میزان آلودگی انگلی روده ای کمتری هستند. همچنین اگر چه آگاهی از راه انتقال بیماری باعث کمتر شدن شیوع آلودگی می شود اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. از نظر میزان آلودگی , بین دو گروه دارای کارت تندرستی و گروه فاقد کارت تندرستی نیز تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتیجه گیری : جهت کاهش آلودگی در این افراد, مواردی مثل آزمایش مدفوع هر سه ماه یکبار با روش های برتر تغلیظی، نظارت و اعمال ضوابط و مقررات دقیق بهداشتی از سوی کارشناسان بهداشت، آموزش های مستقیم در مورد بهداشت فردی و اجتماعی و آموزش نحوه انتقال انگل ها پیشنهاد می شود.

صفحه ۱ از ۴۹    
اولین
قبلی
۱
...
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb