۱۳ نتیجه برای بهاروند
مهرداد نامداری، ساسان ساکت، بابک بهاروند، محمد جواد طراحی، طاهره زهتاب،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : بیماری عروق کرونر از شایع ترین، جدی ترین، مزمن ترین و کشنده ترین بیماریها در جهان است. این گروه بیماریها شامل طیفی از بیماریهاست که یک سر آن انفارکتوس حاد و سر دیگر آن ایسکمی بدون علامت است. CRP در تعیین پیش آگهی آنژین صدری ناپایدار و انفارکتوس حاد قلبی اهمیت خاص دارد. هدف از انجام این مطالعه سنجش سطح سرمی CRP در تعیین پیش آگهی بیماران مبتلا به سندرمهای حاد کرونری بود.
مواد و روشها : در این مطالعه مقطعی، بیماران بستری در بیمارستانهای شهر خرم آباد با تشخیص آنژین صدری ناپایدار (۳۲ نفر) و انفارکتوس حاد قلبی (۳۲ نفر) با افراد سالم (۳۲ نفر) مقایسه شدند. کلیه یافته های کلینیکی و آزمایشگاهی در هنگام بستری، ۱۲ ساعت بعد، ۴۸ ساعت بعد و هنگام ترخیص جمع آوری شد. تمام بیماران برای ۱۴ روز پس از ترخیص پیگیری شدند.
یافته ها : در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد قلبی میزان CRP بسیار بالاتر از بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار بود. وقوع حوادث قلبی در طی ۱۴ روز پس از ترخیص با میزان CRP در ۴۸ ساعت اول ارتباط معنی دار داشت (۰۲/۰p=). میزان CRP با کسر تخلیه بطنی ارتباط معکوس داشت (۴۴/۰-r=).
نتیجه گیری : بر اساس این مطالعه میزان CRP در بیماران انفارکتوس حاد قلبی بالاتر از بیماران با آنژین صدری ناپایدار بود و بالا بودن CRP با وقایع خارج بیمارستان در طی ۱۴ روز پیگیری ارتباط داشت..
مهرداد نامداری، علی اسماعیلی، بابک بهاروند، صدیقه ندری، ساسان ساکت، محمد جواد طراحی، یعقوب شیرخانی، اصغر سپهوند،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: بیماری عروق کرونر از شایع ترین و مهم ترین علل مرگ در جهان است. زمینه ساز اصلی بیماری، آترواسکلروز عروق کرونراست. این بیماریهای عروق کرونردارای طیف وسیعی است که در یک سر طیف ایسکمی بدون علامت و در سر دیگر طیف، مرگ ناگهانی است. هدف این مطالعه بررسی تفاوت ها و مقایسه تغییرات اجزای c۳ و c۴ کمپلمان در این دو بیماری است. تا شاید بتوان از این اجزا به عنوان شاخص هایی برای تعیین پیش آگهی و عوارض حاد آنها استفاده نمود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی ۳۰ بیمار از هر گروه بیماران دچار انفارکتوس حاد قلبی و آنژین صدری ناپایدار که در بخش مراقبت های ویژه قلبی بستری شده بودند، با ۳۰ فرد سالم داوطلب به عنوان گروه کنترل مقایسه شدند. یافته های بالینی و آزمایشگاهی در زمان بستری، ۱۲ ساعت، ۲۴ ساعت و ۴۸ ساعت بعد جمع آوری شد.
از همه بیماران نوار قلب در بدو ورود و روزانه گرفته شد، اکوکاردیوگرافی به عمل آمد و از همه بیماران نمونه خون برای تعیین سطح سرمی کمپلمان گرفته شد. بیماران تا ۱۴ روز پس از ترخیص پیگیری شدند.نتیجه گیری: در گروه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد قلبی سطح سرمی اجزای کمپمان با بروز نارسایی قلب و انفارکتوس، موج Q و مرگ و میر ارتباط داشت؛ ولی در بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار تنها بیانگر فعال شدن این سیتم است و فقط سطح سرمی C۳ با میزان قدرت انقباضی قلب ارتباط داشت.
یافته ها: در بررسی انجام شده سیستم کمپلمان در هر دو گروه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد و آنژین صدری ناپایدار فعال شده بود. در گروه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میزان فعالیت شدیدتر از گروه بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار بود (۰۱/۰p<). در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد و نارسایی قلبی متعاقب آن و در بیماران با انفارکتوس حاد با موج Q بالاتر از بقیه موارد بود (۰۱/۰p<). در بیماران با انفارکتوس حاد سطح سرمی اجزا ی کمپلمان به طور مستقیم با بالاترین سطح Cratin phospho kinas (CPK) و به طور معکوس با کسر تخلیه بطنی مرتبط بود (۷۱/۰r=) و از طرفی افزایش سطح سرمی کمپلمان به طور مستقیم با افزایش مرگ و میر بیماران ارتباط داشت. در بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار بین سطح سرمی C۳ با کسر تخلیه بطنی ارتباط معنی دار وجود داشت (۷۱/۰r=). مقایسه سطح سرمی کمپلمان دو گروه انفارکتوس حاد و آنژین صدری ناپایدار با گروه کنترل اختلاف معنی داری را نشان داد (۰۱/۰p<).
بابک بهاروند، مهرداد نامداری، یعقوب شیرخانی، افشین نظری،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: نارسایی قلبی یکی از بیماری های شایع قلبی و عروقی است و داروی دیگوکسین در فهرست درمان های دارویی لازم است. این دارو با توجه به تأثیر مثبت آن بر نارسایی قلب متاسفانه سطح سرمی درمانی و توکسیک آن در افراد مختلف، متفاوت و بسیار به هم نزدیک می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی سطح سرمی دیگوکسین در بیماران دچار نارسایی قلبی بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی - مقطعی ۳۱ بیمار با نارسایی قلبی و مصرف کننده دیگوکسین، مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان تأمین اجتماعی و شهدای عشایر خرم آباد، مورد بررسی قرار گرفتند. برخی عوامل مهم و دخیل در تعیین سمیت دیگوکسین از قبیل سن، جنس، کراتینین، کلیرنس کراتینین، تخلیه قلبی، سطح اوره، پتاسیم، کلسیم و دیگوکسین، اندازه گیری شد.
نتیجه گیری: به نظر می رسد جهت پیشگیری ازافزایش سطح دیگوکسین سرم و مسمومیت باآن کنترل مداوم سطح سرمی این دارو به صورت اندازه گیری سرمی و یا با توجه به آن کلیرنس امری ضروری است.
یافته ها: تحلیل آماری نشان دادکه با افزایش سن سطح سرمی، دیگوکسین افزایش می یابد (۰۱/۰p<) . افزایش سطح سرمی دیگوکسین با سطح سرمی اوره، کراتینین و پتاسیم ارتباط داشت (۰۱/۰p<).
بابک بهاروند، مهرداد نامداری، معصومه غفارزاده،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
. مقدمه: فشار خون بالا ناشی از استرس زمانی ایجاد می شود که فشار خون شخص در مطب یا مرکز درمانی بالاست ولی با استفاده از هولتر مانیتورینگ در حد نرمال است. این پدیده باعث می شود تا این افراد به درمانهای رایج ضد فشار خون پاسخ مثبت ندهند. . مواد و روشها: این مطالعه مقطعی توصیفی با هدف بررسی میزان پرفشاری خون ناشی از استرس حضور بیمار در درمانگاه و مطب در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد در طی سالهای ۸۵ تا ۸۶ انجام شد. دویست بیمار مراجعه کننده به درمانگاه پس از اندازه گیری فشار خون توسط دستگاه جیوه ای استاندارد شده و با رعایت سایر شرایط در صورتی که میزان فشار خون بیمار در دوره های پرفشاری خون ملایم و متوسط بود به مدت ۲۴ ساعت توسط دستگاه هولتر مانیتورینگ مدل در منزل نیز مورد بررسی قرار گرفتند. سپس میزان فشارها در دو روش با نرم افزارSPSS و با استفاده از آزمون آماری t مقایسه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. . یافتهها: در این مطالعه مقایسه فشار خون در درمانگاه و سپس اندازه گیری فشار خون ۲۴ ساعته توسط هولتر نشان داد که ۳۵% افرادی که در بدو ورود در درمانگاه در دو گروه پرفشاری ملایم و متوسط قرار گرفته بودند. فشار خون آنها در محدوده نرمال بوده و از این تعداد ۷۰ نفر فشار خون بالا و ۱۰ نفر مبتلا به دیابت و ۴۹ نفر مبتلا به هیپرلپیدمی و ۳۸ نفر سیگار می کشیدند. ۶۵ نفر سابقه پرفشاری فامیلیال داشتند. آزمون آماری t اختلاف معنی داری بین میانگین میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در درمانگاه و مانیتورینگ ۲۴ ساعته فشار خون نشان داد (۰۰۱/p< ). . بحث و نتیجهگیری: در این مطلعه مقایسه میزان فشار خون در درمانگاه و همچنین میزان فشار خون در طی ۲۴ ساعت مانیتورینگ نشان داد که ۳۵% موارد که بطور روتین و با اندازه گیری فشار خون در درمانگاه و مطب تحت درمانهای دارویی و غیر دارویی قرار می گیرند عملا نیازی به درمان ندارند و فشار خون آنها در محدوده طبیعی می باشد. با توجه به اختلاف قابل توجه اندازه گیری فشار خون در مطب (درمانگاه)و فشار خون ۲۴ ساعته در منزل استفاده از هولترمانیتورینگ در اکثر بیماران با فشار خون خفیف و متوسط ضروری است. . کلید واژهها: فشار خون، قابل حمل، استرس، هولتر مانیتورینگ، W.C.H
حسن حسین زادگان، بابک بهاروند، مهناز مردانی، فرزاد ابراهیم زاده، محمد مهدی غدیری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: با توجه به نقش آترواسکلروزیس و بیماری های عروق کرونر در مرگ و میر انسان ها در اکثر نقاط دنیا، در این تحقیق نقش عوامل خطر مختلف در بیماران مشکوک به بیماری های قلبی مراجعه کننده به مرکز آنژیوگرافی شهید مدنی شهر خرم آباد مورد مطالعه قرار گرفته است.
مواد و روش ها: در این مطالعه ابتدا بیماران مشکوک به بیماری های قلبی، با استفاده از آنژیوگرافی به دو دسته بیمار و غیر بیمار(ظاهرا سالم) تقسیم شدند. پس از پر نمودن پرسشنامه مربوط به مشخصات دموگرافیک و تغذیه ای، مقداری از خون هر دو گروه گرفته شده و تیتر آنتی بادی های IgG و IgM ضد کلامیدیا پنومونیه، و مقادیر انواع چربی، فاکتور روماتوئید، CRP و آنتی استرپتولیزین O در سرم بیماران اندازه گیری شدند. سپس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تست تی و کای-دو آنالیز شدند.
بحث و نتیجه گیری: درصد بالای بیماری قلبی در افراد دارای تیتر مثبت سرمی ایمونوگلبولین M ضد کلامیدیا پنومونیه می تواند نشان دهنده ارتباط بیماری فعال یا تکرار عفونت با بیماری قلبی باشد. از طرفی به نظر می آید الگوهای تغذیه ای نیز در ابتلاء به بیماری های قلبی دخیل هستند. لذا به نظر می رسد هر دو عامل میکروبی و رفتارهای غذایی افراد در گروه مورد مطالعه با بروز بیماری عروق کرونر در ارتباط باشند، که قطعا نیازمند مطالعات بیشتری است.
یافته ها: کل بیماران مورد مطالعه ۳۸۰ نفر بودند. حدود ۱۲۰ مورد به علت مخدوش بودن اطلاعات حذف گردید. از ۲۶۰ مورد ۱۶۹ نفر بیمار، و ۹۱ نفر از نظر عروق کرونر سالم تشخیص داده شدند. ۱۴۳ نفر از مراجعین را مردان و ۱۱۷ نفر را زنان تشکیل می دادند. ۶/۷۰% مردان(۱۰۱مورد) و ۵۸% زنان(۶۸مورد) دچار بیماری قلبی بودند. گروه سنی ۶۰-۵۰ سال بیشترین(۶۱ مورد) مبتلایان را داشت. اما گروه سنی ۵۰-۴۰ سال بیشترین درصد ابتلاء(۸/۶۹%) به بیماری را داشتند. مراجعین دارای گروه خونی A بیشترین درصد (۱/۷۴%) ابتلاء به بیماری را داشتند. ۱۰۰ درصد کارمندان مراجعه کننده و بعد از آن ۵/۷۵% افراد مراجعه کننده با شغل دامدار دچار بیماری قلبی بودند. بین مصرف میوه، مصرف کم و زیاد گوشت و بیماری قلبی در افراد دو گروه ارتباط معنی دار بود. در این تحقیق در افراد با تیتر سرمی مثبت آنتی بادی M علیه کلامیدیا پنومونیه درصد بالایی(۵/۸۷%) از بیماری قلبی مشاهده شد.
اعظم محسن زاده، ساسان ساکت، شکوفه احمدی پور، بابک بهاروند،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: بیماری های مادرزادی قلب شایع ترین ناهنجاری مادرزادی در نوزادان است. هدف ازاین مطالعه بررسی شیوع بیماری مادرزادی قلبی وانواع آن در نوزادان متولد شده در شهر خرم آباد بود. بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی و نقص دیواره بین دهلیزی شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی قلب بودند و فراوانی جنسیت نوزاد پسر تقریباً دو برابر نوزاد دختر بود. یافتهها: از ۴۳۱۹۵ نوزاد متولد شده ۱۷۷ مورد بیماری مادررزادی قلبی داشتند و میزان شیوع بیماری های مادرزادی قلبی در هر ۱۰۰۰ تولد زنده در این مطالعه ۲/۴ بود. در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی ۴۴ درصد و نقص دیواره بین دهلیزی ۲۱ درصد شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی قلب بودند. ۸/۶۳ درصد از نوزادان پسر (۰۰۵/۰P=)، ۴/۸۰ درصد از نوزادان ترم (۰۰۱/۰< P)، ۵/۹۳ درصد از نوزادان بدون سیانوز، نسبت فامیلی والدین در ۲۸ درصد، سابقه بیماری های مادرزادی قلب در والدین در ۳/۱۰ درصد، سابقه بیماری دیابت در۳/۹ درصد مادران و ۶/۵ درصد از نوزادان آنومالی سایر اعضا از جمله شکاف کام و لب داشتند. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی و روش نمونه گیری به صورت سر شماری بود. تمام نوزادان متولد شده در شهر خرم آباد از اول اردیبهشت سال۱۳۸۵ تا پایان فروردین ۱۳۹۰ که در اکو کاردیوگرافی آنها بیماری های مادرزادی قلب تشخیص داده شد مورد مطالعه قرار گرفتند. متغیرهای مورد مطالعه شامل جنس، نارسی نوزاد، سیانوز، آنومالی سایر اعضاء، سن بالای ۴۰ سال مادر، نسبت فامیلی پدر و مادر، مصرف دارو در دوران بارداری، سابقه بیماری در مادر و نوع ناهنجاری قلبی بود. اطلاعات مربوط به بیماران از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
پرستو بهاروند، حبیب معظمی گودرزی، محمد معرف زاده،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: نوروپاتی دیابتی مهمترین عارضه دیابت می باشد که باعث ناتوانی در بیماران می شود. شواهد حاکی از آن می باشد که شناسایی زودرس نوروپاتی میتواند باعث کاهش زخم پای دیابتی و قطع عضو شود. این مطالعه با هدف بررسی شیوع نوروپاتی محیطی در بیماران دیابتی طراحی گردید. بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه بر اهمیت غربالگری در شناسایی زود هنگام نوروپاتی در بیماران دیابتی تأکید دارد. پرسشنامه میشیگان با توجه به سادگی، قابلیت اجرا و کم هزینه بودن آن، برای شناسایی افراد در معرض خطر نوروپاتی مناسب به نظر می رسد. یافتهها: شیوع نوروپاتی دیابتی در بیماران بررسی شده ۲۸ درصد بود. بین طول مدت بیماری و نوروپاتی ارتباط مستقیم مشاهده گردید که به لحاظ آماری معنادار بود (۰۲/۰= P) در حالی که بین نوروپاتی و سایر متغیرها ارتباط معناداری مشاهده نگردید. مواد و روشها: مطالعه به صورت توصیفی مقطعی در سال ۱۳۹۴ طراحی شد و نمونه ها به صورت تصادفی از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت خرم آباد انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک، آنتروپومتریک و پرسشنامه میشیگان بود که از دو قسمت مصاحبه (علایم نوروپاتی) و معاینه تشکیل شده است. برای آنالیز داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
سجاد باباخانی، شهرام ملکی، مهدیه بهاروند، غلامرضا عبداله پور،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: لپتوسپیرا متعلق به راسته اسپیروکتها است که موجب بیماری لپتوسپیروز میشود. لپتوسپیروز یک بیماری عفونی مشترک میان انسان و دام با علائم بالینی بسیار متغیر است. هدف مطالعه تعیین شیوع سرمی سرووارهای مختلف لپتوسپیرا در میان شالیکاران ویسیان در استان لرستان بوده است.
|
مواد و روش ها: ۲۰۰ شالیکار ویسیان (مرد و زن) بهصورت تصادفی در بهار ۱۳۹۳ نمونهگیری (نمونه خون) شدند. نمونههای خون به آزمایشگاه منتقل و سرم آنها جدا شد، سرمها تا زمان انجام تست میکروآگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT)در فریزر ۲۰- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. نمونههای سرمی به روش MAT مورد بررسی قرار گرفتند. تیتر نهایی سرمها با رقت سازی ۱:۲۰۰، ۱:۴۰۰ و ۱:۸۰۰ تعیین گردید.
|
یافته ها: از مجموع ۲۰۰ نمونه سرمی مورد آزمایش، ۶۰ نمونه (۳۰%) عیار مثبت سرمی ۱:۱۰۰ (۱:۱۰۰≤) را نشان دادند. از میان ۶۰ نمونه سرمی مثبت، ۳۸ نمونه (۳۳/۶۳%) با سرووار گریپوتیفوزا و ۲۲ نمونه (۶۷/۳۶%) با سرووار کانیکولا واکنش مثبت نشان دادند. میزان عفونت در مردان ۶۵% و در زنان ۳۵% بود. از نظر آماری میان جنسیت و نتایج حاصل از آزمایش MAT ارتباط معنی داری (۰۲/۰p=) وجود دارد. بیشترین و کمترین موارد مثبت به ترتیب در گروه سنی بالای ۵۰ سال و ۳۰-۲۱ سال قرار داشتند.
|
بحث و نتیجه گیری: لپتوسپیروز در میان شالیکاران یک بیماری شایع است و در منطقه ویسیان با توجه به شالیکاری به روش سنتی بهعنوان یک بیماری عفونی مهم مطرح میگردد؛ لذا برای کنترل و پیشگیری از این بیماری باید اقدامات بهداشتی و ایمنی گسترش یابد. همچنین با بکارگیری روشهای مکانیزه کشاورزی تا حدود زیادی از شیوع لپتوسپیروز در این منطقه جلوگیری میشود.
|
سمانه محمدپور، هدایت نظری، پرستو بهاروند، زهرا توکلی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: وجود علایم وسواسگونه در افراد سوءمصرفکننده مواد و نبود مطالعهای منسجم در این زمینه ضرورت انجام مطالعه حاضر را نشان میدهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع اختلال وسواسی-جبری در بیماران وابسته به مواد مخدر مراجعهکننده به کلینیکهای ترک اعتیاد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.
|
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعهی توصیفی مقطعی بود. در این پژوهش ۲۰۰ نفر از بیماران وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان از دی ماه تا اسفند ماه سال ۱۳۹۳ به روش در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه غربالگری وسواس Zohar-fineberg انجام شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS-۲۰ استفاده شد.
|
یافته ها: در این مطالعه تمام شرکت کنندگان مرد بودند. میانگین و انحراف معیار سن و مدت مصرف مواد به ترتیب ۹۶/۱۱±۷۲/۴۱ و ۸۷/۸±۰۲/۱۲ بود. از این افراد ۷۱% متأهل، ۵۶/۰% دارای شغل آزاد و ۴۳/۰% تحصیلات دیپلم داشتند. همچنین ۳۱ نفر (۵/۱۵%) افراد با اختلال وسواسی-جبری و ۱۶۹ نفر (۵/۸۴ %) بدون اختلال وسواسی-جبری بودند.
|
بحث و نتیجه گیری: در ایجاد اختلال سوءمصرف مواد، اختلالات و علایم دیگر میتوانند سهم داشته و مهم باشند، بنابراین تشخیص و توجه به آنها بسیار مهم است. بر همین مبنا، متخصصین بالینی میتوانند براساس نتایج چنین پژوهشهایی به طراحی کارآزمایی های بالینی مناسب و یا اصلاح مداخله های موجود اقدام نمایند.
|
مریم هرمزی، پرستو بهاروند،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: ترکیبات آنتی اکسیدان مشتق از گیاهان در کاهش شیوع بسیاری از بیماریهای مزمن و استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد نقش بسزائی دارند. هدف از این بررسی تعیین و مقایسه خواص آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی و متانولی بومادران منطقه الیگودرز لرستان بود. |
مواد و روش ها: پس از تهیه عصاره اتانولی و متانولی سرشاخه های گل دار بومادران، توان حذف رادیکالهای آزاد از طریق روش ۲و۲ دی فنیل-۱-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی با استفاده از روش فسفو مولیبدینوم و میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصارهها با استفاده از روش فولین سیوکالتو و زیشن بررسی شد. |
یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد که ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، محتوی فنلی تام و ترکیبات فلاونوئیدی عصارههای اتانولی و متانولی مشابه بوده، میزان IC۵۰ عصارههای اتانولی، متانولی بومادران و بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن به ترتیب برابر ۱۶/۵±۴۳/۶۷، ۹۳/۴±۹۶/۶۴ و ۱±۸۸/۳ میکروگرم بر میلی لیتر بود (۰۵/۰P<). |
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که عصاره های اتانولی و متانولی بومادران از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی مشابه بوده و استفاده از حلال اتانول یا متانول در فرایند استخراج عصاره بر خواص آنتی اکسیدانی این گیاه تاثیری ندارد، به نظر می رسد این گیاه منبع خوب و قابل دسترسی از ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی بوده و می توان از آن در فرآورده های غذایی، دارویی و صنعتی استفاده نمود. |
هاشم بهاروند، فواد مکوندی، سیروس کراهیمقدم، قنبر امیرنژاد،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: سازمانهای دولتی بهدلیل فقدان فضای رقابتی با معضل بیانگیزگی و بیتفاوتی کارکنان خود نسبت به اهداف و آینده سازمان مواجه هستند؛ آنچه بیش از هر راهکار دیگری سازمان را به برونرفت از این شرایط کمکمیکند، آزادسازی انرژی سازمانی است. این مهم، پژوهش حاضر را به سمت طراحی الگوی آزادسازی انرژی سازمانی کارکنان در سازمانهای دولتی سوق داد. |
مواد و روش ها: روش پژوهش کیفی، از نوع نظریه داده بنیاد بود. از بین رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی منطقه غرب، مدیران امور مالی و توسعه نیروی انسانی، معاونان توسعه مدیریت و منابع، اساتید دانشگاه در رشتههای مدیریت و علوم رفتاری در این منطقه و مدیران ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به روش نمونهگیری هدفمند تعداد ۳۵ نفر برای مصاحبه عمیق انتخاب شدند و مصاحبهها تا مرحله اشباع نظری ادامه یافتند. دادهها به روش سیستماتیک در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل و در نهایت تصویر عینی از نظریه ایجاد شده، ارائه گردید. |
یافته ها: نظریه به دست آمده نشان داد که انرژی سازمانی، در فرآیندی از عوامل علی (ارزشهای اخلاقی، امنیت شغلی، حمایت مدیریت، جبران خدمت، شخصیت، احساس تعلق، آرمان مشترک، اعتماد و هوش هیجانی سازمانی)، زمینهای (شرایط اداری-مدیریتی، فرهنگی-اجتماعی و اقتصادی سازمان)، مداخلهگر (سیاستهای سازمان، رفتار مدیران، رفتار همکاران، جو سازمانی و ملاحظات خاص سازمانی) و راهبردی (انعطافپذیری، ایجاد هویت مشترک، تشویق و حمایت، مبارزه با فساد اداری، ارتباط اثربخش، کنترل سازمانی، یادگیری سازمانی و مدیریت منابع انسانی) آزاد میشود و این آزادسازی پیامدهای مثبت زیادی را برای کارکنان به همراه دارد. |
|
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه الگویی برای آزادسازی انرژی سازمانی کارکنان وزارت بهداشت و سایر نهادهای دولتی که با معضل بیانگیزگی و بیاشتیاقی کارکنان در مشارکت برای تحقق اهداف استراتژیک سازمان مواجه هستند، است. |
رباب بهاروند، پریسا محمدی، عزت عسگرانی، غلامرضا گودرزی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: ریزگرد شامل گرد و غبار و ذرات معلق در هوا است که باعث کاهش دید می شود و خاستگاه های مختلفی دارد. هدف این مطالعه بررسی فراوانی باکتریهای هوا در هنگام وقوع طوفان ریزگرد در استان لرستان با استفاده از روش کلاسیک بود.
مواد و روش ها: در یک مطالعه مقطعی نمونه برداری در سه شهر استان لرستان انجام شد. باکتری ها هوا با روشهای کلاسیک جدا شدند و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون مجذور کای انجام شد. رابطه فراوانی باکتریها با پارامترهای هواشناسی بررسی گردید و با آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شد.
یافته ها: نتایج مطالعه ما نشان داد که روی محیط TSA، ۹۶ کلنی رشد کرد. ۲/۵۵% این کلنی ها باکتری و ۸/۴۴% مخمر بود. ایستگاه پلدختر با ۲۵% بیشترین و ایستگاه خرمآباد با ۳۳/۸% کمترین فراوانی را نشان داد. روی محیط R۲A، ۱۸۴ کلنی رشد کرد. ۶۹% این کلنی ها باکتری و ۳۱% مخمر بود. ایستگاه کوهدشت با ۸/۳۴% بیشترین و ایستگاه خرم آباد با ۳/۴% کمترین فراوانی را داشت. در محیط های TSA و R۲A، بیشترین جدایه باسیلوس و کمترین آن اکتینومیست بود و بیشترین فراوانی میکروبی مربوط به شهرهای کوهدشت و پلدختر بود. بر اساس آزمون همبستگی اسپیرمن، بین میزان ریزگرد و فراوانی باکتریها رابطه مستقیم (۰۲۶/۰P= ,۶۳۷/۰r=) و بین سرعت باد و تعداد کلنی ها رابطه خطی معکوس معنادار مشاهده شد (۰۴۸/۰P= ,۵۶۹/۰-r= ).
بحث و نتیجه گیری: فراوانی باکتریایی در محیطR۲A بیشتر بود. باکتری غالب در محیط TSA، باسیلوسها و میکروکوکوسها و در محیط R۲A، باسیلوسها و کورینه باکتریومها بودند. نتایج نشان داد میزان ریزگرد و سرعت باد، بر فراوانی و تنوع باکتریهای هوا تأثیر دارد. |
احمد تمجیدی پور، نیلوفر بهاروندی، اصغر رجب زاده،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: عصب فرنیک (Phrenic Nerve) عصبی حسی و حرکتی است و به دلیل عصب دهی عضله دیافراگم ازلحاظ آناتومی و بالینی اهمیت دارد. هدف از این گزارش بیان تغییر آناتومیکی از یک مورد نادر در ارتباط با عصب فرنیک و شریان توراسیک داخلی (Internal Thoracic Artery) است.
مواد و روش ها: در طی تشریح معمولی جسد مردی ۵۳ ساله در ناحیه ریشه گردن مشخص شد که قسمت ابتدایی شریان توراسیک داخلی توسط حلقهای از عصب فرنیک راست در برگرفته شده و سپس به سمت پایین ادامه مسیر داده است.
یافته ها: تغییرات آناتومیکی در مورد عصب فرنیک و شریان توراسیک داخلی همواره از اهمیت بالینی ویژهای برخوردار است و اگر در جراحیهای منطقهای مورد توجه قرار نگیرد میتواند منجر به عوارض بالقوه تهدید کننده زندگی شود.
بحث و نتیجه گیری: بررسی این مورد نشان داد که عصب فرنیک و شریان توراسیک داخلی میتوانند نسبت به یکدیگر موقعیتهای متفاوتی را نشان دهند. به نظر میرسد چون بخش اول و دوم دیوارهی شریان بافت الاستیکی دارد میتواند با تحت تأثیر قرار دادن عصب فرنیک، عصب دهی عضله دیافراگم را مختل کند. |