فریده دوستان، شهریار اقتصادی، محمد رهبانی نوبر، رضوانیه صالحی، ماه بانو تاتا، پیمان جمشیدی، نادره رشتچی زاده، مهران مسگری،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: در تحقیقات متعدد ثابت شده است که رادیکال های آزاد از طریق اکسیداسیون لیپیدها موجب تغییرLDL، تسهیل رسوب آن و تشکیل پلاک های آترواسکلروتیک می گردند. تولید رادیکال آزاد در حضور آهن،کاتالیز و تشدید می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی شاخص های سرمی وضعیت آهن در بیماران مبتلا به بیماری کرونر قلب (CAD)،ارزیابی شده با آنژیوگرافی کرونر در مرکز قلب و عروق شهید مدنی تبریز انجام گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه ۲۴۱بیمار(۱۸۲مرد و۵۹ زن) مراجعه کننده به مرکز قلب برای انجام آنژیوگرافی کرونر، درمحدوده سنی ۷۷-۴۰ سال انتخاب و بررسی شدند. ۱۶۸ نفر (۱۳۴ مرد و۳۴ زن) دچار آترواسکلروز کرونر (گروه با CAD) و ۷۳ نفر (۴۸مرد و ۲۵زن) فاقد آن بودند (گروه بدون CAD). دو گروه از نظر سن و جنس همسان بودند.عوامل خطر اصلی CAD شامل سن، جنس، لیپیدهای سرم، چاقی، سیگار، فشارخون، شاخص های سرمی وضعیت آهن (آهن، TIBC،درصد اشباع ترانسفرین و فریتین) وCRPبا روش های استاندارد تعیین شدند.
نتیجه گیری: با توجه به پائین بودن در خور توجه میانگین غلظت سرمی TIBCدر مردان باCAD درمقایسه با مردان بدون CAD، چنین استنباط می شود که ذخایر آهن بدن وعروق ممکن است در ایجاد آترواسکلروز کرونر در مردان تحت بررسی نقش داشته باشد.
یافته ها: در مردان باCAD مورد بررسی، میانگین غلظتTIBC سرم بطور معنی دار کمترازمردان بدونCAD بود (۰۵/۰P<). میانگین غلظت سایر شاخص های سرمی آهن(فریتین، آهن و درصداشباع ترانسفرین) در مردان با CAD، بالاتراز میانگین آنها درمردان بدونCAD بود؛ اما این تفا وت ها معنی دار نبود. در زنان تحت مطالعه در دو گروه میانگین غلظت شاخص های سرمی آهن تفاوت معنی دار ی را نشان نداد. در افراد بررسی شده، بین غلظت تری گلیسرید سرم با فریتین (۱۹۶/۰r=) و آهن سرم (۲۳۹/۰= r) و ارتباط های مثبت و معنی دار دیده شد (۰۱/۰p=).