جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای توکلی

منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : اختلال چربیهای خون یکی از مهمترین فاکتورهای خطر ناک در ایجاد آترواسکلروز شریانهای کرونر قلب هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت و دانه شنبلیله بر سطوح لیپیدهای پلاسما و ایجاد پلاکهای آترواسکلروزی بوده است. مواد و روشها : در این مطالعه آزمایشی ۴۵ خرگوش نر سفید در دمای Ċ۱± ۲۲ نگهداری و به ۹ گروه , پنج تایی تقسیم شدند . به گروه ۱و۲ به ترتیب رژیم عادی و پر کلسترول و به گروههای ۳ تا ۹ رژیم پر کلسترول به همراه عصاره های دارویی(بصورت تکی وترکیبی) به مدت ۶۰ روز داده شد. قبل و بعد از مطالعه سطح پلاسمایی لیپیدهاو بعد از مطالعه فشار خون مستقیم حیوانات اندازه گیری شد. همچنین جدار شریان آئورت از لحاظ وجود یا عدم وجود پلاکهای آترواسکلروزی بررسی شد. یافته ها : نتایج نشان داد عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت هر کدام به تنهایی سطح پلاسمایی کلسترول تام و LDL را بطور معنی داری کاهش داده اند ؛ اما اثر عصاره دانه شنبلیله بی تاثیر بوده است. از طرفی مصرف عصاره دانه شنبلیله به همراه عصاره برگ شاه توت و برگ زیتون اثر آنها را روی کلسترول تام و LDL تقویت کرد. عصاره برگ زیتون سطح پلاسماییHDL را بالا برد و تری گلیسرید را کاهش داد؛ اما عصاره برگ شاه توت و دانه شنبلیله هیچ گونه اثری بر HDL نداشتند. عصاره برگ زیتون و برگ شاه توت از تشکیل سریع پلاکهای آترواسکلروزی جلوگیری نمود و اثر این دو با هم قویتر از اثر آنها به تنهایی بود. هیچ کدام از عصاره ها روی فشار خون طبیعی تاثیری نداشتند. نتیجه گیری : بنا به نتایج بدست آمده مصرف مقادیر مشخصی از برگ زیتون و برگ شاه توت خواص هیپوکلسترولمیک و آنتی آترواسکلروتیک دارد اما هیچ گونه اثری روی فشار خون طبیعی ندارد.
خلیل الله ناظم، بهشاد بوذری پور بوئینی، عبدالرضا توکلی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده

گلوکزآمین وکوندروتین سولفات اجزای تشکیل دهنده غضروف مفصلی هستند و درخصوصیات فیزیولوژیک ومکانیکی این بافت نقش دارند. گلوکز آمین به عنوان ماده پیش ساز واحد دی ساکاریدی درمولکول گلوکز آمینوگلیکان غضروف نقش مهمی دارد. استفاده از گلوکزآمین وکوندروتین سولفات جهت درمان علامتی استئوآرتریت مورد بحث است ودلایل موافق ومخالف فراوان دارد. صنعت تولید این مواد دارویی طبیعی یک پدیده غیر قابل تنظیم است. این محصولات تحت آزمایش دقیق قرار نگرفته اند؛ کیفیت پایین دارند واغلب جزء فعالی در ترکیب آنها وجود ندارد. با این حال در ارزیابی اثر این مواد طبیعی در محیط مطمئن مصنوعی In vitro و In Vivo (حیوانات آزمایشگاهی وانسان)، شواهد کلینیکی کارآیی ومنظم بودن این محصولات را نشان داده است. این محصولات می توانند جایگاه مهمی در درمان غیر جراحی استئوآرتریت داشته باشند. از جمله این محصولات می‌توان به گلوکز آمین و کوندروتین سولفات اشاره کرد که مدارک متعدد از جمله بیوشیمی کشت بافت مدلهای حیوانی و انسانی آرتریت و شواهد رادیولوژیک، نقش این دو ماده را در درمان استئوآرتریت و جلوگیری از عوارض آن تأئید کرده است. بعد از اینکه تشخیص استئوآرتریت مسجل شد این دو ماده طبیعی نقش خط اول درمان برای بهبود علامتی بیماری و نیز پتانسیل تغییر ماهیت و ساختار بیماری را دارند. گلوکز آمین باید با دوز ۴۰۰ میلی گرم روزانه داخل عضلانی و یا ۱۵۰۰ میلی گرم خوراکی حداقل برای یک ماه تجویز شود.
مجید طوافی، عبدالرحمن حاج دزفولیان، محمد هادی کوچک، حیات ممبینی، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: نفروپاتی دیابتی یکی از علل مرحله نهایی بیماری کلیوی است .به علت هیپرگلیسمی در کلیه آنژیوتانسین II بطور موضعی افزایش یافته و موجب القاء ضایعات کلیوی بویژه ضایعات گلومرولی می شود. دراین تحقیق گیرنده نوع۱ آنژیوتانسینII(AT۱)توسط لوزارتان بلوکه وتاثیر این دارو در مهار ضایعات کلیوی بطور کمی ارزیابی گردید. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۲۴ رت نر دوماهه نفرکتومی چپ گردیده و بطور تصادفی به سه گروه ۸ تایی تقسیم شدند. سپس با تزریق آلوکسان(mg/Kg ۱۲۰زیرجلدی)در گروههای دوم و سوم دیابت القاء گردید,۵ روز بعد از القاء دیابت به گروه سوم مدت ۸ هفته لوزارتان(mg/Kg/day ۵)از راه دهان داده شد.سپس کلیه حیوانات تمام گروههابرداشته وفیکس گردید. هر کلیه به اسلایسهایی با ضخامت یک میلی متر بریده (نمونه گیری تصادفی سیستماتیک)وبعداز پردازش بافتی از هر اسلایس زوج برش با ضخامت ۵ میکرون تهیه و با روش PAS رنگ آمیزی شدند. با استفاده از روش کاوالیری و دایسکتور فیزیکی حجم کلیه، حجم گلومرولهاو تعداد گلومرولها در هر کلیه برآورد گردید. تفاوت میانگینهای متغیرهادربین گروهها بانرم افزار SPSS۱۲و روش آماری Mann withneyدر P<۰.۰۵ ارزیابی گردید. یافته ها: نتایج بدست آمده نشان دادند درمان با لوزارتان در گروه درمانی نسبت به گروه دیابتی بدون درمان در هر سه متغیر حجم کلیه،حجم گلومرولها وتعداد گلومرولها تفاوت معنی داری داشته است (۰۵/۰p<) وتوانسته است در مهار ضایعات مؤثر باشد. نتیجه گیری: مصرف لوزارتان در دز پایین و دراز مدت در رتهای دیابتی –نفرکتومی یکطرفه توانسته است بطور معنی داری در جلوگیری از افزایش حجم کلیه (حدود ۸۴%) تأثیر داشته و افزایش حجم گلومرولی را ۶۷% مهار ودر جلوگیری از کاهش تعداد گلومرولها حدود ۶۸% مؤثر باشد.برای حصول نتایج بهتر ترکیب درمانی با داروهای دیگر پیشنهاد می گردد.
منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه السادات، حجت الله اعلائی، اسدالله توکلی، غلامرضا شهسواری، محمد جواد طراحی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: آلکالوئید استروئید های مجزا شده از گونه های گیاهی متعدد به علت خواص فارماکولوژیک متنوع توجه زیادی را به خود جلب کرده اند . در این تحقیق هدف بر این بوده است تا اثرات آلکالوئید استروئید های مجزا شده از برگ زیتون بر ایسکمی مغزی در رت بررسی شود نتیجه گیری: این نتایج نشان می دهند که آلکالوئید استروئیدهای مجزا شده از برگ زیتون اثرات محافظتی روی آسیب ایسکمی مغزی –خونرسانی مجدد در رت دارند و مکانیسم آن ممکن است با کاهش دادن تجمع کلسیم و پراکسیداسیون لیپیدها ارتباط داشته باشد. یافته ها: تزریق داخل وریدی آلکالوئید استروئید ها (mg/kg ۵/۰، ۱، ۵/۱) اندکس سکته را کاهش ، دامنه الکتروانسفالوگرام (EEG) راافزایش و غلظت لیپید پراکسیداز (LPO) و محتوی کلسیم قشر مغز را به روش وابسته به دوز کاهش دادند؛ اما هیچ تفاوت معنی داری در غلظت سدیم و محتوی آب قشر مغز مشاهده نشد. مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشی ۴۸ رت نژاد ویستار به شش گروه ۸ تایی تقسیم شدند و ایسکمی مغزی بوسیله مسدود کردن شریانهای کاروتید و مهره ای دو طرف به مدت ۱۰ دقیقه ایجاد شد و سپس به مدت ۵ روز بعد از باز شدن شریانها مورد بررسی قرار گرفتند .
اسدالله توکلی، بهرام دلفان، منصور اسماعیلی دهج،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: نوروپاتی یکی از عوارض دیابت است که از اهمیت خاصی برخوردار است . کاهش سرعت هدایت عصب که هم در نوروپاتی های دیابتی در انسان و هم در مدلهای حیوانی دیابت بوجود می آید به عنوان یک شاخص مهم نوروپاتی دیابتی در نظر گرفته می شود. در این تحقیق اثر داروی انالاپریل بر کاهش سرعت هدایت عصب، تعداد مویرگهای اندونوریوم و ضخامت غشای پایه مویرگها در عصب سیاتیک حرکتی در موش صحرائی دیابتیک بررسی شده است. مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در آن از ۵۰ سر موش صحرائی نر (gr۴۵۰-۳۰۰)استفاده شد. موشها به پنج گروه ۱۰تائی (کنترل، شم، دیابتی، پیشگیری و درمان) تقسیم شدند. القای دیابت بوسیله تزریق زیر جلدی آلوکسان (mg/kg۱۴۰) انجام گرفت. وزن بدن و گلوکز خون حیوانات در روز شروع آزمایشات و در پایان هر هفته اندازه گیری شد. به گروههای شم و پیشگیری از روز شروع آزمایشات وبه گروه درمان ازپایان هفته پنجم به بعد به مدت چهار هفته‌روزانه mg/kg ۵ انالاپریل به صورت خوراکی تجویز شد. سرعت هدایت عصب درعصب سیاتیک حرکتی در روزپایان آزمایشات اندازه‌گیری شد ، سپس تعداد مویرگهای داخل عصب و وضعیت ضخامت غشای ‌پایه مویرگها در گروههای مختلف بررسی گردید. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان می دهد که تجویز خوراکی داروی انالاپریل که یک مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین می باشد ، می تواند نقش مؤثری در پیشگیری و درمان نوروپاتی دیابتی داشته باشد. یافته ها: دیابت به مدت ۵ هفته باعث کاهش سرعت هدایت عصب به میزان ۴۵% گردید‌ (۰۵/۰p<). در گروه پیشگیری تجویز خوراکی وروزانه انالاپریل به مدت ۵ هفته توانست از کاهش سرعت هدایت عصب در موشهای دیابتی شده به میزان ۶۲% جلوگیری کند (۰۵/۰ p<) . تجویز روزانه انالاپریل به موشهای گروه درمان باعث بهبود کاهش سرعت هدایت عصب به میزان ۶۶% (۰۵/۰p<) و همچنین افزایش تعداد مویرگهای اندونوریوم به میزان ۶۷% نسبت به گروه دیابتیک گردید(۰۵/۰p<). داروی انالاپریل بر سرعت هدایت عصب و تعداد مویرگهای اندونوریوم در موشهای غیر دیابتی اثری نداشت.
عبدالرحمن حاج دزفولیان، مجید طوافی، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: نفروپاتی دیابتی یکی از علل مرحله نهایی بیماری کلیوی است. در دیابت قندی افزایش IGF-۱ (فاکتور رشد شبه انسولینی –۱) موضعی و افزایش هورمون رشد موجب القاء ضایعات کلیوی بویژه افزایش مزانژیوم داخل گلومرولی ودرنهایت اسکلروز گلومرولی میگردد. در این تحقیق تولید IGF-۱ و هورمون رشد توسط اکتروتید مهار و تأثیر آن بر مهار اسکلروز گلومرولی بطور کمی بررسی گردید. مواد و روش ها: در این بررسی تجربی۲۱ راس رت نر دوماهه نفرکتومی چپ گردیده و بطور تصادفی به سه گروه ۷ تایی تقسیم شدند. با تزریق آلوکسان(mg/Kg ۱۲۰ زیرجلدی) در گروههای دوم و سوم دیابت القاء گردید,۵ روز بعد از القاء دیابت به گروه سوم مدت ۸ هفته اکتروتید(۱۰ میکروگرم در روز)بصورت زیر پوستی تزریق گردید، سپس تمام حیوانات نفرکتومی شده و کلیه برداشته شده و فیکس گردید. هر کلیه را به اسلایسهایی با ضخامت یک میلی متر بریده وبعداز پردازش بافتی از هر اسلایس برشی با ضخامت ۵ میکرون تهیه و با روش PAS رنگ آمیزی شدند. با استفاده از روش کاوالیری و شمارش نقطه، حجم کورتکس کلیه، حجم گلومرولهاو حجم مزانژیوم برآورد گردید. تفاوت میانگین متغیرها با نرم افزار SPSS ۱۲ و تست آماری Mann Withney در P<۰.۰۵ ارزیابی گردید. نتیجه گیری: مهار افزایش حجم کورتکس و مهار افزایش مزانژیوم درمان با اکتروتید بطور معنی داری نسبت به دیابتی بدون درمان مؤثرمی باشد.ولی این درمان نتوانسته است در مهار هیپرتروفی گلومرولی در رتهای دیابتی اثر معنی داری نشان دهد. یافته ها: مصرف اکتروتید با مقدار پایین و دراز مدت در رتهای دیابتی توانسته است نسبت به دیابتی های بدون درمان در جلوگیری از افزایش حجم کورتکس کلیه حدود ۶۷% و در جلوگیری از افزایش حجم مزانژیوم حدود ۵۳% بطور معنی دار مؤثر باشد. این درمان افزایش حجم گلومرولی را ۲۶% مهار می کند.
سمانه چهارمیری دوخواهرانی، وجیهه کرباسی زاده، مریم محمدی سیچانی، مجید توکلی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: امروزه عفونت‌های باکتریایی و مقاومت آنتی بیوتیکی عوامل‌ایجاد کننده آن‌ها از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی سیستم‌های بهداشتی می‌باشند. از‌ این رو اخیراً استفاده از عوامل ضد میکروبی با منشا طبیعی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. هدف از‌این تحقیق بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره‌ی آبی گال‌های مازوج و قلقاف بر باکتری‌های گرم منفی بود. مواد و روش‌ها: فعالیت ضد باکتریایی عصاره آبی دو گال بر سویه‌های باکتریایی جدا شده از نمونه‌های بالینی با مقاومت دارویی چندگانه (Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli ) و سویه‌های باکتریایی مرجع به روش آگار دیفیوژن و آگار دایلوشن تعیین گردید. بحث و نتیجه‌گیری:‌این بررسی نشان داد که گال‌های مازوج و قلقاف منابعی از ترکیبات ضد باکتریایی می‌باشند که می‌توان از آن‌ها علیه باکتری‌های گرم منفی با مقاومت چند گانه استفاده نمود؛ لذا مطالعه بر روی فعالیت ضد باکتریایی سایر عصاره‌های‌ این دو گال و بررسی‌های فارماکولوژیک ضروری می‌نماید. یافته‌ها: عصاره آبی هر دو گال فعالیت ضد باکتریایی بالایی را علیه تمام سویه‌های مورد بررسی نشان دادند. قطر هاله عدم رشد برای عصاره آبی گال‌های قلقاف ومازوج به ترتیب در محدوده ۲۰-۸ و ۲۶-۸ میلی متر بود. اندازه‌ی قطر هاله‌ی عدم رشد با غلظت عصاره نسبت مستقیم داشت (۰۵/۰>p). پایین ترین میزان MIC مربوط به عصاره آبی گال مازوج (mg/ml ۱۲۸/۰) بود.
فرشته جهانیان نجف آبادی، مریم محمدی سیچانی، مجید توکلی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

  بحث و نتیجه­گیری : عصاره‌های متانولی و استونی گال‌خرنوک بر روی همه‌ باکتری‌های مورد آزمایش فعالیت ضد باکتریایی نشان دادند. بنابراین، نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که عصاره‌های متانولی و استونی گال خرنوک از بلوط Quercus infectoria را می توان به عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی در درمان پیشنهاد نمود.

  مواد و روش ها : این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در پاییز ۱۳۹۰ انجام شد. گال­ها از جنگل‌های بلوط لرستان جمع‌آوری شد. گال‌، خشک و آسیاب گردید و با حلال‌های متانول و استون به روش خیساندن عصاره‌گیری شد. غلظت‌های ۵۰، ۲۵، ۵/۱۲، ۲۵/۶، ۱۲/۳، ۵۶/۱ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر از عصاره‌های متانولی و استونی به روش سری رقت تهیه گردید. خاصیت ضد باکتریایی عصاره‌های حاصل در غلظت‌های مختلف، با استفاده از روش انتشار چاهک بر باکتری‌های مذکور، مورد بررسی قرار گرفت. روش میکرودایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی( MIC ) و حداقل غلظت کشندگی ( MBC ) عصاره‌ها استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس انجام شد.

  یافته‌ها: عصاره­های متانولی و استونی گال خرنوک اثرات ضدباکتریایی قابل قبولی علیه باکتری­های مورد آزمایش داشتند. بین فعالیت ضدباکتریایی عصاره­های متانولی و استونی گال و غلظت عصاره‌ها ارتباط معناداری وجود داشت(۰۵/۰> (p . اثر ضد باکتریایی عصاره­های متانولی و استونی گال خرنوک بر باکتری استافیلوکوکوس آرئوس بیشتر از باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره‌های گال خرنوک mg/ml ۵۶/۱ تا ۱۳/۳ بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره‌های گال خرنوک mg/ml ۱۳/۳ تا۲۵/۶ بدست آمد.

  مقدمه: گال بلوط گونه دارمازو به عنوان داروی گیاهی سابقه استفاده طولانی دارد. گال خرنوک در اثر رشد غیرطبیعی بافت گیاهی تحت تأثیر واکنش زنبورها بر روی جوانه‌های جانبی و انتهایی سرشاخه‌های درخت بلوط گونه دارمازو به وجود می‌آید. در این پژوهش خاصیت ضد باکتریایی عصاره‌های متانولی و استونی گال‌ Andricus moreae با نام‌ محلی خرنوک از درخت بلوط گونه Quercus infectoria بر باکتری‌های گرم مثبت شامل استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس مورد بررسی قرار گرفت.

 


افشین نظری، مهرنوش مقدسی جهرمی، اسدالله توکلی، ناصر پژوهی، مجتبی خاکساریان، راحله عصایی، رضوان باطبی، علی شیخیان، معصومه نظری،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: با توجه به نقش نظام آموزشی، لازم است که در طراحی و اجرای فعالیت‌های آن از مطلوب‌ترین شیوه ­ها استفاده شود. ارزیابی درونی فرایندی است که در آن اعضاء گروه آموزشی، هدف‌های گروه را تصریح کرده و عملکرد آن را مورد قضاوت قرار داده و سپس نقش خود را بازنگری و برای عملکرد بهتر، گام‌های اساسی بر می‌دارند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی درونی گروه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی لرستان می ­باشد.

مواد و روش­ها: این ارزیابی یک مطالعه توصیفی- مقطعی بوده که در سال تحصیلی ۹۴-۹۳ اجرا شد. جمع‌آوری اطلاعات بر اساس پرسش‌نامه، مشاهده و مصاحبه انجام و ارزیابی در ۶ حوزه مختلف صورت گرفت. داده­ها با استفاده از مقیاس اندازه گیری لیکرت با دامنه امتیاز ۰ تا ۵ در رتبه ­های مطلوب، نسبتاً مطلوب و نامطلوب طبقه ­بندی گردیدند.

یافته ­ها: حوزه مدیریت گروه (با میانگین اکتسابی ۲۳/۴) اعضای هیأت علمی (۵۷/۳)، دوره ­های آموزشی (۹۶/۳)، برنامه­ های درسی دپارتمان فیزیولوژی (۷۵/۳) رتبه مطلوب و حوزه ­های امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی (۹۲/۲) وضعیت پژوهشی اعضای هیأت علمی (۷۳/۲) رتبه نسبتاً مطلوب را دارا بودند.

بحث و نتیجه ­گیری: گروه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در مجموع حوزه‌های مورد ارزیابی با میانگین ۳۹/۳ طبق مقیاس لیکرت رتبه مطلوب را داراست.


سمانه محمدپور، هدایت نظری، پرستو بهاروند، زهرا توکلی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: وجود علایم وسواس­گونه در افراد سوءمصرف­کننده مواد و نبود مطالعه­ای منسجم در این زمینه ضرورت انجام مطالعه حاضر را نشان می­دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع اختلال وسواسی-جبری در بیماران وابسته به مواد مخدر مراجعه­کننده به کلینیک­های ترک اعتیاد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.

مواد و روش ­ها: پژوهش حاضر یک مطالعه­ی توصیفی مقطعی بود. در این پژوهش ۲۰۰ نفر از بیماران وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به کلینیک­ های ترک اعتیاد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان از دی ماه تا اسفند ماه سال ۱۳۹۳ به روش در دسترس انتخاب شدند. جمع­ آوری داده ­ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت­ شناختی و پرسشنامه غربالگری وسواس Zohar-fineberg  انجام شد. برای تحلیل داده­ ها از شاخص­ های آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS-۲۰ استفاده شد.

یافته­ ها: در این مطالعه تمام شرکت­ کنندگان مرد بودند. میانگین و انحراف معیار سن و مدت مصرف مواد به ترتیب ۹۶/۱۱±۷۲/۴۱ و ۸۷/۸±۰۲/۱۲ بود. از این افراد ۷۱% متأهل، ۵۶/۰% دارای شغل آزاد و ۴۳/۰% تحصیلات دیپلم داشتند. همچنین ۳۱ نفر (۵/۱۵%) افراد با اختلال وسواسی-جبری و ۱۶۹ نفر (۵/۸۴ %) بدون اختلال وسواسی-جبری بودند.

بحث و نتیجه­ گیری: در ایجاد اختلال سوءمصرف مواد، اختلالات و علایم دیگر می­توانند سهم داشته و مهم باشند، بنابراین تشخیص و توجه به آن­ها بسیار مهم است. بر همین مبنا، متخصصین بالینی می­توانند براساس نتایج چنین پژوهش­هایی به طراحی کارآزمایی­ های بالینی مناسب و یا اصلاح مداخله­ های موجود اقدام نمایند.


حدیث توکلی، بهمن اکبری، ارسلان سالاری،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: درد قفسه سینه غیر قلبی بسیار فراگیر و شکایت هشدار دهنده است که افراد را به کلینیک‌های قلب و عروق هدایت می‌کند. اما در بسیاری از موارد علت جسمانی برای این دردها وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی بر راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی بیماران با درد غیرقلبی قفسه سینه بود.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری) با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش ۴۰ بیمار بودند که به­ شکل هدفمند از بیماران مراجعه ­کننده به بیمارستان قلب دکتر حشمت رشت در سال ۱۳۹۶ انتخاب شدند و به ‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی‌ها به دو پرسش‌نامه استاندارد راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت ۸ جلسه درمان ۹۰ دقیقه ­ای گروهی به شکل هفتگی قرار گرفتند و برای گروه کنترل هیچ مداخله­ درمانی صورت نگرفت. نتایج با آزمون­ t مستقل، تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه‌گیری­ های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی بررسی شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد در گروه آزمایش بر خلاف گروه کنترل، میانگین نمرات راهبردهای منفی شناختی تنظیم هیجان کاهش یافت (۰۰۱/۰, p< ۱۶/۱۸= F). میانگین نمرات راهبردهای مثبت شناختی تنظیم هیجان (۰۱۴/۰, p= ۷۶/۴= F) و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی افزایش یافت (۰۰۱/۰, p< ۸۲/۳۰= F)، این یافته ها در پیگیری نیز حفظ شده بود.
بحث و نتیجه ­گیری:  آموزش با روش شناختی رفتاری بر راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روان­شناختی در بیماران دارای درد قفسه سینه غیر قلبی مؤثر است.

مهشید مهدیزاده، هدی کوهستانی دهقی، ماریا توکلی اردکانی، الهام روشندل، مسعود سلیمانی،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: گرچه پیوند سلول های بنیادی خونساز (HSCT/Hematopoietic stem cell transplantation) یک راهکار بوالقوه در درمان بسیاری از بدخیمی های خونی و اختلالات ایمنی می باشد، اما واکنش پیوند علیه میزبان (GVHD/Graft versus host disease) آن را با چالش های فراوانی مواجه کرده است. واکنش مزمن پیوند علیه میزبان ( cGVHD / Chronic graft versus host disease) یکی از دلایل عمده مرگ و میر در بیماران نجات یافته  از فرم حاد (aGVHD/acute Graft versus host disease) این واکنش می باشد به طوریکه تا ۷۰ درصد از بیماران تحت پیوند ممکن است این واکنش مزمن را تجربه کنند. مطالعات مختلفی نقش اساسی سلول های B را در بروز cGVHD به اثبات رسانده اند. این سلول ها با استفاده از مکانیسم های مختلفی نظیر تولید آلو آنتی بادی در فعال کردن کمپلمان، فرایند کشندگی سلولی با واسطه آنتی بادی (ADCC/Antibody dependent cell cytotoxicity ) و عرضه متقاطع کمپلکس های ایمنی نقش دارند و با  عرضه آنتی ژن در آماده سازی (Priming) سلول های TCD۴+ و TCD۸+ دخیل می باشند. همچنین سلول های B می توانند از طریق حذف یا کم کردن سلول های B تنظیمی (Regulatory B cells) باعث از دست رفتن تحمل محیطی سلولهای T و در نهایت تنظیم ایمنی شوند، بنابراین توجه ویژه و هدف قرار دادن سلول های B برای تمامی پیوند های آلوژنیک امری ضروری است.

زهرا توکلی، اشکان علمداری، سید مجید فتاحی، مهدی بیرجندی، مهدی آجورلو،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: شیمی‌ درمانی بر سیستم ایمنی بیماران سرطانی اثر گذاشته و آنها را مستعد ابتلا به عفونت­های فرصت‌طلب مانند سیتومگالوویروس (CMV) می­نماید. در این مطالعه شیوع CMV در بیماران سرطانی تحت شیمی‌ درمانی در شهر خرم‌آباد بررسی گردید.
مواد و روش­ها: در این مطالعه ۲۳۵ نفر شامل ۹۶ زن (۹/۴۰ %) و ۱۳۹ مرد (۱/۵۹ %)، از نظر آنتی‌بادی‌های IgM و IgG ضد CMV و نیز تست PCR مورد بررسی قرار گرفتند. در مطالعه حاضر تأثیر نوع سرطان، مدت زمان شیمی‌درمانی، سن، جنس و وضعیت تأهل بر شیوع CMV مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ­ها: در این مطالعه موارد مثبت شامل ۳/۷۸ % IgG، ۸/۳ % IgM و ۹/۴۲ % PCR  بود. بین شیوع CMV با نوع سرطان، جنس و وضعیت تأهل رابطه معنی‌داری وجود نداشت (۰۵/۰(P≥. فراوانی IgG مثبت در گروه سنی ۸۰-۶۱ سال نسبت به سایر گروه‌های سنی به طور معنی­داری بیشتر بود (۰۱/۰(P= نتایج تست PCR نشان داد میزان شیوع CMV در افراد تحت شیمی‌درمانی طولانی­تر، بصورت معنی­داری بالاتر بود (۲۴-۱۹ ماه در مقایسه با کمتر از ۶ ماه، ۰۰۱/۰(P=.
بحث و نتیجه­ گیری: در مطالعه حاضر موارد مثبتی در تست PCR با نتایج سرولوژی منفی وجود داشت؛ بنابراین پیشنهاد می­گردد از تست مولکولی برای تأیید تست سرولوژی استفاده شود. همچنین ارتباط معنی­ داری بین طول مدت شیمی‌ درمانی با میزان شیوع CMV مشاهده شد. افراد دارای ضعف سیستم ایمنی مانند بیماران سرطانی تحت شیمی‌ درمانی، باید به طور روتین از نظر CMV ارزیابی شوند تا بتوان عوارض مربوط به این عفونت را کاهش داد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb