فرشته سادات هاشمیزاده، بهنام زمانزاد، سعید جهاندیده، نجمه انصاری، ابوالفضل قلیپور، فروغسادات هاشمیزاده، رضا میرنژاد،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: امروزه کلبسیلا پنومونیه مقاوم به چند دارو تولیدکننده بتالاکتامازها، یکی از عوامل مهم عفونتهای بیمارستانی محسوب شده و مشکلات درمانی در دنیا ایجاد نمودهاند. هدف از این مطالعه شناسایی کلبسیلا پنومونیه تولیدکننده بتالاکتامازهای وسیعالطیف KPC (blakpc ) در نمونههای بالینی در ایران میباشد.
مواد و روشها: پس از تعیین هویت تا سطح گونه با استفاده از روشهای کشت و بیوشیمیائی، تعیین حساسیت ۱۸۰ ایزوله کلبسیلا پنومونیه به ۱۴ آنتیبیوتیک مختلف با استفاده از روش دیسک دیفیوژن انجام گردید و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) برای مروپنم و ایمیپنم تعیین شد. سپس تمامی ایزولههای کلبسیلا برای وجود ژن blakpc با روش مولکولی PCR مورد بررسی قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به وجود ژن blakpc در کلبسیلا پنومونیه و امکان انتقال افقی این ژنها به باکتریهای دیگر، بایستی ضمن تغییر در الگوی مصرف آنتی بیوتیکها، به معیارهای کنترل عفونتهای بیمارستانی توجه بیشتری گردد.
یافتهها: در این تحقیق از ۲۰۲ ایزوله کلبسیلا، ۱۸۰ ایزوله (۱/۸۹%) به عنوان کلبسیلا پنومونیه و ۲۲ ایزوله به عنوان کلبسیلا اکسیتوکا (۹/۱۰%) تعیین هویت شدند که بیش از ۵۵% کلبسیلا پنومونیهها مقاوم به چند دارو بودند و به مروپنم و ایمیپنم مقاومت بالای ۴۰% نشان دادند. MIC ایزولههای مقاوم به کرباپنمها بالای µg/ml ۳۲ بود. نتایج PCR نشان داد که ۲۲ مورد (۹/۱۱%) از ایزولهها دارای ژن blakpc بودند که اغلب این ایزولهها از نمونههای ادرار و خون بیماران بستری در ICUو بخش اطفال جداسازی شده بودند.