جستجو در مقالات منتشر شده


۲۲ نتیجه برای حسن زاده

طاهره جوادی، اعظم محسن زاده، علی فرهادی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : سرخک بیماری است که به راحتی از شخصی به شخصی دیگر سرایت می کند.گرچه امروزه تعداد موارد ابتلا به سرخک به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یافته؛ اما هنوز هم بیماری شایعی می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی موارد ابتلا به سرخک در کودکان شهرستان خرم آباد بود. مواد و روشها : این مطالعه بصورت توصیفی ـ مقطعی انجام شد .کلیه کودکانی که در بیمارستان شهید مدنی خرم آباد با تشخیص سرخک بستری شده بودند (۱۲۴ بیمار) مورد بررسی قرار گرفتند. متغییرهای مورد مطالعه شامل سن, جنس, ماه و فصل بستری بود. اطلاعات توسط پرسشنامه جمع آوری و بوسیله نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته ها : از ۱۲۴ بیمار تحت بررسی , ۷۸ نفر(۹ /۶۲%) پسر و ۴۶ نفر (۱/۲۷%) دختر بودند. بیشتر موارد در سنین زیر ۹ ماهگی (۶/۴۷%) و ۷-۶ سالگی (۹/۳۷%) روی داد. بین سن ابتلا به سرخک و همچنین بین جنس و ابتلا به سرخک رابطه آماری معنی داری وجود داشت. (۰۵/۰p<). بیماران بستری شده طی فروردین تا اسفند ۱۳۸۱, ۳۱ نفر ( ۲۵%)و طی فروردین تا تیر ۱۳۸۲, ۹۳ نفر( ۷۵%) بودند. نتیجه گیری : در این مطالعه بیشترین میزان بروز سرخک قبل از ۹ ماهگی و پس از ۶ سالگی بودو این در حالی است که طبق دستورالعمل وزارت بهداشت ایران، واکسن سرخک طی دو دوز شامل۹ ماهگی و ۱۵ ماهگی تزریق می گردد. بنابراین توصیه می شود در صورت تائید نتایج این مطالعه در سایر شهرستانها، تغییرات اساسی در برنامه واکسیناسیون ایران انجام شود.
پرستو گلشیری، بهزاد شمس، احمدرضا زمانی، سیامک پورعبدیان، اکبر حسن زاده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: بررسی کشوری رشد کودکان نشان داده است که درصد زیادی از کودکان کشور دچار افت رشد هستند. از طرفی، مشارکت مردمی از اصولی است که سازمان بهداشت جهانی و منابع علمی برای ارتقای سلامت بر آن تاکید دارند. بنابراین می توان یکی از راهکارهای بهبود رشد کودکان را توجه به مشارکت بیشتر مادران دانست. در مطالعه حاضر با ارائه یک الگوی مشارکت مادران، بهبود عملکرد آنان در مراقبت از کودکان خود بررسی می شود. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی مبتنی بر جامعه (community - based trial) است و بر روی ۷۴ زوج مادر و کودک انجام شده است. بدین منظور الگویی با استفاده از سه منبع (سطوح مشارکت مردمی، تجارب کشور ایران و سایر کشورها در مورد مشارکت و الگوی CIPP) و هم چنین در نظر گرفتن ویژگی های فرهنگی – اجتماعی و نظام ارائه خدمات بهداشتی کشور طراحی شد. موضوع مشارکت، رشد و تغذیه کودکان بود. برای اجرا با همراهی گروه اصلی مادران داوطلب، نیازسنجی، برنامه ریزی،‌اجرا، نظارت و ارزشیابی پروژه انجام شد. عملیات با آموزش گروه یاد شده آغاز و توسط آنها به کلیه مادران انتقال داده شد. به منظور ارزشیابی این الگو، شاخص های دستیابی به اهداف در زمینه دانش و عملکرد و توانمندی های فردی و اجتماعی مادران تعیین گردید و از طریق مصاحبه، مشاهده و تکمیل پرسش نامه، اطلاعات جمع آوری و با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری ویل کاکسون، مک نمار و t زوج تحلیل گردید. یافته ها: میانگین مجموع نمرات آگاهی مادران در زمینه محتوای آموزشی الگو، قبل و پس از مداخله به ترتیب ۲۳ و ۳۴ و میانگین مجموع نمرات عملکرد آنان قبل و پس از مداخله ۳/۴۷ و ۲/۶۰ بود (اختلاف معنی دار با ۰۰۱/۰p<). شاخص های حاصل از مشارکت مانند تأثیر بر اعتماد به نفس، اشتیاق به یادگیری مطالب جدید، تمایل به استمرار فعالیت گروه، تمایل به حل مشکلات و ابتکار در زندگی تغییرات شایان توجهی داشت. نتایج طرح از جمله اثربخشی، حاصل نهایی، استمرار برنامه و قابلیت انتقال آن با الگوی CIPP ارزشیابی شد.نتیجه گیری: افزایش سطوح همکاری مادران در ابعاد مختلف مشارکت شامل ارزیابی نیازها،‌اجرا، نظارت، ارزشیابی و تشکیل یک تشکل مردمی (NGO) بهبود قابل توجهی را در دانش و عملکرد مادران در زمینه مراقبت ازکودکان خود ایجاد کرد. هم چنین سبب افزایش توانمندی های فردی و اجتماعی آنان شد که بیانگر کارایی الگوی ارائه شده بود. از آنجا که در طراحی این الگو به ویژگی های فرهنگی ـ اجتماعی و نظام ارائه خدمات بهداشتی کشور توجه شده است، می توان آن را در سایر مناطق و برای توسعه خدمات بهداشتی دیگر به کار برد.
اعظم محسن زاده، مهرداد نامداری، علیرضا قینی، کوروش شاه کرمی، امیر خشایار ورکوهی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: بیماران تالاسمی ماژور به علت آنمی شدید به طور مداوم به تزریق خون نیاز دارند. یکی از عوارض مهم در این بیماران رسوب آهن در بافت قلب است که باعث فیبروز و اختلال کار قلب می شود. اختلال قلبی یکی از علل اصلی مرگ و میر در این بیماران است. هدف ازاین مطالعه بررسی عوارض قلبی دربیماران بتا تالاسمی ماژور بود. مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی ـ تحلیلی انجام گرفت. حجم نمونه کلیه بیماران بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی خرم آباد در نیمه اول سال ۱۳۸۲ (۱۰۰ بیمار) را شامل می شد. متغیرهای این مطالعه شامل سن, جنس, فریتین سرم, سن تزریق خون, سن استفاده از دسفرال, گروه خونی و سطح هموگلوبین بود. ازتمام بیماران معاینه کامل واکوکاردیوگرافی توسط متخصص قلب انجام و اطلاعات با پرسش نامه جمع آوری شد و به وسیله برنامه SPSS تحلیل آماری انجام گرفت. نتیجه گیری: بر اساس آزمون آماری کای ـ دو بین سن بیماران، سن استفاده از دسفرال و فریتین سرم با بیماری قلبی رابطه معنی دار وجود داشت (۰۵/۰p<)؛ اما بین جنس بیماران و گروه خونی رابطه معنی دار پیدا نشد. پیشنهاد می شود که تزریق خون و استفاده از دسفرال به طور منظم در بیماران بتاتالاسمی ماژور انجام شود. همچنین بررسی های دوره ای کار قلب در این بیماران ضروری است. یافته ها: از ۱۰۰ بیمار مورد مطالعه ۳۳ درصد از بیماران دارای بیماری قلبی بودند. از جمله ۶ نفر اختلال سیستولیک بطن چپ از نوع محدود کننده واختلال دیاستولیک بطن چپ باکسر جهشی ۵۵-۵۰ درصد داشتند. بزرگی هر چهار حفره و کاردیو میوپاتی بانارسایی برون ده بالا باکسرجهشی ۵۰-۴۵ درصد در ۲ بیمار مشاهده شد. فشار خون ریوی شدید ,نارسایی دریچه آئورت و سه لختی, اختلال بطن چپ و راست, پریکاردیال افیوژن باکسرجهشی ۵۵-۴۵ درصد در ۲ بیمار و بزرگی بطن چپ به تنهایی یا همراه بزرگی بطن راست باکسرجهشی ۶۰ درصد در بقیه بیماران قلبی وجود داشت. ۵/۵۴% بیماران قلبی مذکر و ۵/۴۵ % مونث بودند. در ۲۳% فریتین سرم بین ۲۰۰۰-۱۵۰۱ نانوگرم درمیلی لیتر بود. بیشترین تعداد بیماران درگروه سنی ۲۰-۱۱ سال قرار داشتند. سن شروع تزریق خون در۲۰%بین یک تا دوسالگی بوده است. سن استفاده از دسفرال در ۲۵% بعد از پنج سالگی بود. بیشتر بیماران تالاسمی مبتلا به بیماری قلبی، گروه خونی O داشتند. دو مورد مرگ به علت نارسایی قلبی وجود داشت.
اعظم محسن زاده، طاهره جوادی، فاطمه یاری، کوروش شاه کرمی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: هیپربیلیروبینمی مشکل شایع نوزادان است که حدود ۶۰% نوزادن ترم ( رسیده ) و ۸۰% نوزادان پره ترم ( نارس) در هفته اول تولد به آن مبتلا می شوند. با توجه به آن که عده نسبتا کثیری از مردم لرستان به طور سنتی از آرد جو برای درمان هیپربیلیروبینمی استفاده می کنند و در موارد بسیاری نوزاد را به پزشک ارجاع نمی دهند , هدف از این مطالعه, آن بود که در صورت موثر بودن آرد جو برای درمان هیپربیلیروبینمی، به عنوان یکی از شیوه های طب سنتی به جامعه پزشکی ارائه گردد و در صورت موثر نبودن به مردم استان اعلام و عوارض ناشی از زردی شدید اخطار داده شود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده آرد جو همراه با فتوتراپی مؤثرتر از فتوتراپی به تنهائی بود؛ اما باید به مردم آگاهی داده شود که در صورت ابتلای نوزاد به زردی حتما تحت درمان پزشکی قرار گیرند و آرد جو به تنهائی درمان قابل اعتمادی نیست. یافته ها: از ۹۰ نوزاد مورد مطالعه، ۶۲ نفر(۹/۶۸%) پسر و ۲۸ نفر(۱/۳۱%) دختر بودند. مدت زمان بستری در گروه مورد در اکثر موارد ( ۴/۴۴%) ۲ روز با میانگین ۷/۲روز و در گروه کنترل (۳/۳۳%) ۴ روز با میانگین ۷/۳ روز بود. حداکثر مدت زمان بستری شدن در گروه مورد ۴ روز و در گروه شاهد ۷ روز بود. بین میانگین مدت زمان بستری دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود داشت ( ۰۰۱/۰< P ). تفاوت آماری معنی داری بین میانگین بیلی روبین در دو گروه آزمایش و کنترل طی ۲۴و۴۸ساعت پس از بستری وجود داشت (۰۵/۰p<) و مدت زمان بستری در گروه آزمایش کوتاهتر از گروه کنترل بود. مواد و روش ها: این مطالعه به روش کارآزمائی بالینی کنترل شده روی ۹۰ نوزاد رسیده ( ترم) با سطح بیلیروبین mg/dl۱۵ به بالا طی مدت یکسال( ۱۳۸۳) در بخش نوزادان بیمارستان شهید مدنی خرم آباد وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان , انجام شد. نوزادان به ترتیب در دو گروه ۴۵ نفره مورد و شاهد تقسیم شدند. در گروه مورد , علاوه بر فتوتراپی , آرد جو نرم و صاف شده روی تمام بدن نوزاد بجز دور ناف و صورت پاشیده شد. در گروه شاهد , نوزادان فقط تحت درمان با فتوتراپی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و تست های آزمایشگاهی بود.
طاهره جوادی، اعظم محسن زاده،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: هیپر بیلیروبینمی مشکل شایع نوزادان است که حدود ۶۰% نوزادان ترم و ۸۰% نوزادان پره ترم در هفته اول تولد به آن مبتلا می گردند. کرن ایکتروس یکی از عوارض نادر اما جدی هیپر بیلیروبینمی تشخیص داده نشده می باشد که طی آن بیلیروبین غیر مستقیم در سلول مغزی رسوب کرده و باعث اختلال کار مغز به طور موقتی یا صدمه دائمی مغزی میشود.هدف از این مطالعه بررسی علل زردی نوزادان بستری در بیمارستان شهید مدنی بود نتیجه گیری: در این مطالعه بیشترین علت زردی نوزادان را زردی شیر مادر از نوع زودرس تشکیل می دهد. بنابراین باید به به مادران در خصوص افزایش تعداد دفعات شیردهی و تاثیر آن بر کاهش بروز زردی در نوزادان آموزشهای لازم داده شود. یافته ها: از ۱۲۳ نوزاد تحت مطاله ۷۲% مذکر و ۲۸% مؤنث بودند . از نظر علل زردی ۹/۳۹ % از نوزادان مبتلا به زردی شیر مادر از نوع زودرس بودند که به علت مصرف کم شیر مادر و کاهش دریافت کالری بود,۱ /۲۱%دارای ناسازگاری ABO , ۴/۲% ناسازگاری Rh و ۹% نقص G۶PD داشتند. ۳ /۱۶%سپسیس , ۶ /۱% مبتلا به عفونت دستگاه ادراری و ۷/۵ % دچار اسفکسی بودند و ۶ /۱% انسداد دستگاه گوارش داشتند. ۶/۱%دچار سفال هماتوم و ۸/۰%دچار دیابت مادر بودند. از ۱۲۳ نوزاد, ۴/۷۶% با فتوتراپی و ۴/۲۳ % با تعویض خون درمان شدند. ۴/۲ % از نوزادان تحت بررسی قبل از مراجعه به بیمارستان دچار عارضه کرن ایکتروس شده بودند.مواد و روش ها: این مطالعه بصورت توصیفی –مقطعی وآینده نگر انجام شد. نمونه گیری به روش آسان بود. جامعه آماری را کلیه نوزادانی که با تشخیص زردی غیر فیزیولوژیک در سال ۱۳۸۲ در بیمارستان شهید مدنی خرم آباد بستری شدند تشکیل داد.حجم نمونه ۱۲۳ نوزاد بود متغیرهای مورد بررسی شامل,جنس, سن, سابقه خانوادگی مثبت, تغذیه با شیر مادر, دیابت مادر, زمان شروع زردی بود. با توجه به فول ترم یا نارس بودن نوزاد, سن بعد از تولد و سطح بیلیروبین خون, درمان با فتوتراپی یا تعویض خون انجام شد. اطلاعات لازم بوسیله پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.
مرتضی سعدی نژاد، اعظم محسن زاده، امیر خشایار ورکوهی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: تشنج ناشی از تب شایعترین فرم تشنج در طول دوران کودکی است. این بیماری بیشتر در سنین ۹ ماهگی تا ۵ سالگی دیده می شود. تشنج ناشی از تب علت و پاتوژنزمشخصی ندارد، لذا بررسی علل احتمالی آن می تواند ارزشمند باشد..هدف از انجام این مطالعه بررسی و تعیین سطح سرمی منیزیم در اطفال ۹ ماه تا ۵ ساله مبتلا به تشنج ناشی از تب در مقایسه با اطفالی که صرفا مبتلا به تب بوده و دچار تشنج نشده اند. مواد و روش ها: در این مطالعه که به صورت علمی ـ مقایسه ای انجام شد،یک گروه ۱۰۲ نفری از اطفال ۹ ماه تا ۵ سال مبتلا به تشنج ناشی از تب به عنوان گروه بیمار (مورد) و یک گروه ۱۰۲ نفری از اطفال در همان گروه سنی که صرفا به علت تب مراجعه نموده واز لحاظ سن،رژیم غذایی، وزن و کلاخصوصیات فردی با گروه بیمارجور (Match) بودند به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. متغیرهای مورد مطالعه شامل جنسیت،محل سکونت (شهری و روستا) ونوع آب آشامیدنی غالب بود.اطفالی که حائز شرایط انتخاب نمونه بودند از طریق روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شد. ابتدا پرسشنامه مربوط به طرح جهت آنها تکمیل و سپس نمونه سرمی آنها تهیه شده و سطح سرمی منیزیم آن از طریق روش سنجش بیوشیمیایی اندازه گیری شد. همین فرایند جهت گروه کنترل نیز انجام شد و درنهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss و تستهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتیجه گیری: پایین بودن سطح سرمی منیزیم در گروه بیمار نسبت به گروه کنترل می تواند بیانگر وجود رابطه بین سطح سرمی منیزیم و ابتلا به تشنج ناشی از تب در اطفال ۹ ماه تا ۵ سال باشد. پیشنهاد می شود مطالعات مشابهی با حجم نمونه بالاتر در مناطق مختلفی از ایران و جهان انجام گردد یافته ها: در کل بین میانگین سطح سرمی منیزیم در دو گروه اختلاف معنی داری بدست آمد. به طوریکه میانگین سطح سرمی منیزیم در گروه مورد به مراتب از میانگین سطح سرمی منیزیم در گروه کنترل پایین تر بود (۰۰۰۱/۰p<). بین سطح سرمی منیزیم با جنسیت، در دو گروه ارتباط معنی داری بدست نیامد.همچنین بین سطح سرمی منیزیم با محل سکونت و نوع آب آشامیدنی غالب در هیچیک از دو گروه بیمار و شاهد ارتباط معنی داری بدست نیامد. بین سطح سرمی منیزیم وسن اطفال نیز در هیچیک از دو گروه ارتباط معنی داری بدست نیامد. یک نکته جالب در این پژوهش این بود که میانگین سطح سرمی منیزیم در هر دوگروه نسبت به دامنه نرمال به طور معنی داری بالاتر بود.
مهناز مردانی، اعظم محسن زاده، مصطفی یاری پور،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : شیر مادر به تنهایی تنها منبع تغذیه مناسب در ۶ ماه اول زندگی است و در صورت تغذیه مناسب و کافی مادر در دوران شیر دهی ، انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل شیرخوار تأمین خواهد شد. اطلاعات و دانش ناکافی و یا باورهای غلط راجع به تغذیه شیرخوار ، شاغل بودن مادران و گرایش مادران شاغل به تغذیه شیرخوار با شیر خشک و یا شروع زودتر از موعد تغذیه تکمیلی، افزایش گرایش مادران به سزارین و فاصله افتادن بین نوزاد و مادر در ساعات طلائی اولیه شیر دهی و همچنین تبلیغات فریبنده در مورد شیر خشک همگی بخشی از علل کاهش گرایش به شیر مادر و افزایش استفاده از شیر خشک است . لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی مادران زائو در زمینه اهمیت تغذیه شیرخوار با شیر مادر بوده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، به منظور بررسی آگاهی مادران زائوی مراجعه کننده به بیمارستان حاج کریم عسلی خرم آباد در آذر ماه سال ۱۳۸۵ در زمینه اهمیت و مزایای تغذیه با شیر مادر کلیه زنان زائو در این فاصله زمانی مورد بررسی قرار گرفتند و پرسشنامه ای حاوی ۱۷ سؤال بصورت تستی سه گزینه ای در اختیار مادران قرار می گرفت این سوالات در خصوص فوائد و اهمیت تغذیه شیرخوار با شیر مادر وهمچنین ترکیبات موجود در شیر مادر بود . پس از تکمیل پرسشنامه ها ، کد بندی متغیرها صورت گرفت و در نرم افزار کامپیوتری وارد گردید و میزان آگاهی مادران بر حسب هر یک از متغیرها با بکارگیری تستهای آماری مناسب سنجش گردید. .

یافته‌ها: از مجموع ۵۵۰ نفر مادر زائوی مراجعه تعداد ۳۳ نفر (۶%) میزان آگاهی ضعیف ، ۲۱۶ نفر (۳۹%) میزان آگاهی متوسط ، ۳۰۱ نفر (۵۵%) میزان آگاهی بالا داشتند . همچنین بین سن مادر و میزان آگاهی آنان ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که میانگین سن مادران با میزان آگاهی ضعیف حدود ۲۶ سال ، مادران با آگاهی متوسط حدود ۲۸ سال و مادران با آگاهی بالا حدود ۳۱ سال بود . از طرفی مادران دارای تعداد فرزند بیشتر میزان آگاهی بیشتری داشتند . بین سطح سواد مادران و میزان آگاهی آنها ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش میزان تحصیلات میزان آگاهی مادران در مورد اهمیت تغذیه با شیر مادر افزایش می یافت . در بین مادران شاغل میزان آگاهی بالاتر از مادران خانه دار بود و از نظر محل سکونت نیز مادران ساکن شهر میزان آگاهی بالاتری نسبت به مادران ساکن روستا داشتند . در این پژوهش همچنین مشخص گردید که بین سطح درآمد خانواده و میزان آگاهی مادران ارتباط معنی داری وجود ندارد .

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه مذکور، میزان آگاهی مادران تقریباً خوب می باشد ولی هنوز تعداد زیادی از مادران از آگاهیهای لازم در مورد تغذیه شیرخواران برخوردار نیستند . به ویژه مادران جوان و مادران ساکن روستا . لذا لزوم توجه بیشتر به این گروه از مادران ارائه برنامه های آموزشی مناسب در زمینه شیر مادر معطوف می شود .


اعظم محسن زاده، مهناز مردانی، کوروش شاه کرمی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: شواهد زیادی از فوائد شیر مادر برای سلامت نوزاد و مادر وجود دارد. در بعضی مناطق جهان میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی شیرخوار کاهش یافته است. همچنین مهمترین فاکتورهای مربوط با کاهش میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی عوامل اقتصادی - اجتماعی مانند سن مادر، وضعیت اشتغال مادر، سطح سواد مادرو فاصله بین شیرخوار از فرزند قبلی وبعدی است. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی – توصیفی تحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه مادران دارای کودک ۶ ماهه تا یکساله بودند. حجم نمونه ۳۴۰ نفر بود. متغیرها شامل سن، شغل مادر، رتبه زایمان، جنس کودک،نوع زایمان تحصیلات مادر، علت تغذیه غیر انحصاری،فاصله سنی کودک فعلی با قبلی، وضعیت تغذیه انحصاری با شیر مادرو مدت تغذیه انحصاری به ماه بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار spss جهت آنالیز آماری قرار گرفت. در این تحقیق همچنین از آزمون های مانند آزمون کای- دو، آزمون دقیق فیشر، آزمون من ویتنی، آزمون کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته‌ها: از ۳۴۰ نمونه، ۱۵۱ نفر زایمان به طریق سزازین داشتند. تعداد مادران شاغل ۵۷ نفر و تعداد مادران خانه دار ۲۸۳ نفر بودند.از ۳۴۰ بچه ۱۸۵ نفر پسر و ۱۵۵ نفر دختر بودند که ۱۰ نفر دو قلو بودند. میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی ۱/۷۹% بدست آمد. ۹/۲۰% شکست در تغذیه انحصاری داشتند. از میان ۲۶۸ شیرخوار که تغذیه انحصاری داشتند ۱۴۴ نفر پسر و ۱۲۴ نفر دختر بودند. تعداد مادرانی که تحصیلات دانشگاهی داشتند ۵۳ نفر بودند و تعداد مادرانی که تحصیلات متوسطه داشتند ۱۴۵ نفر و مادرانی که بیسواد یا کم سواد بودند ۱۴۲ نفر بودند. علل شکست تغذیه انحصاری عبارتند از: افت در منحنی رشد، شاغل بودن، چند قلویی و سایر علل بود. بین شغل مادر، سواد مادر، زایمان به روش سزارین و شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی ارتباط معنی داری وجود داشت. دلیل اصلی برای شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر کاهش رشد فرزندان گزارش شده بود. بحث و نتیجه‌گیری: براساس یافته های بدست آمده میزان شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی شیرخواردر شهر خرم آباد ۹/۲۰% بود. بنابراین ما پیشنهاد میکنیم مادران شاغل حداقل ۶ ماه مرخصی زایمان جهت تغذیه انحصاری بنابه توصیه سازمان بهداشت جهانی داشته باشند، محل مناسبی برای شیردهی کودکان درمحل کار فراهم شود یا ساعت کاری کاهش یابد. مادران باید با جدول رشد نرمال بچه ها وعلل کاهش رشد آنها بیشتر آشنا باشند، همچنین با یدبه مادران در مورد فوائد شیرمادر در طی حاملگی، زایمان و در مراکز بهداشتی درمانی آموزش داده شود.


مهناز مردانی، اعظم محسن زاده، قدرت الله دهستانی اردکانی، مهدی بیرجندی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: مطالعات متعدد حاکی از آن است که اسهال در مبتلایان به سوء تغذیه شایع تر است، زیرا سوء تغذیه زمینه ساز عفونت شده و عفونت نیز منجر به اسهال می شود که خود چرخه معیوب شناخته شده ای است با توجه به شیوع بالای گاستروانتریت در کودکان، و تاثیر وضعیت تغذیه ای بر بروز عفونتهای تنفسی و گوارشی، همچنین هزینه های بالای وارده بر دولت و خانواده ها به دلیل دوره های بستری طولانی مدت کودکان، این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین وضعیت تغذیه ای کودکان مبتلا به گاستروانتریت با طول مدت بستری آنها، در بیمارستان شهید مدنی خرم آباد در سال ۱۳۸۶ انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: این تحقیق به صورت مقطعی بر روی ۱۰۰ کودک زیر ۲ سال مبتلا به گاستروانتریت انجام گرفت بیماران به دو گروه ۵۰ نفری، شامل کودکان با «وضع تغذیه مناسب» و کودکان مبتلا به «سوء تغذیه» تقسیم شدند. جهت از بین بردن متغیرهای مخدوشگر، کودکان مورد مطالعه با داشتن : وزن هنگام تولد بالاتر از ۲۵۰۰ گرم، فاصله تولد با نوزاد قبلی بیشتر از ۲ سال، نداشتن سابقه بستری به علت هرگونه بیماری در ۶ ماهه گذشته و محدوده سنی مادران بین ۲۰ تا ۳۵ سال، به روش متوالی انتخاب شده و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید میانگین مدت بستری در دو گروه فوق مقایسه گردید و تاثیر متغیرهای مداخله گر احتمالی با فاصله اطمینان ۹۵ درصد تعیین گردید.

یافته‌ها: در این مطالعه بین میانگین مدت بستری (بر حسب روز) با وضع تغذیه، در دو گروه کودکان مورد مطالعه تفاوت معنی دار آماری مشاهده گردید (۰۰۱/۰ p< )، بطوریکه متوسط مدت بستری در کودکان زیر ۲ سال مبتلا به گاستروانتریت توام با «سوء تغذیه»، ۸۶/۳ روز بود، حال آنکه در کودکان با «وضع تغذیه مناسب» ۵۸/۲ روز بود از بین متغیرهای مخدوشگر موثر بر طول مدت بستری، فقط، تغذیه انحصاری با شیر مادر بر طول مدت بستری تاثیر آماری معنی داری داشت (۰۰۱/۰ < p ) .

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که درمیان کودکان مبتلا به گاستروانتریت طول مدت بستری در بیمارستان ارتباط معنی داری با وضع تغذیه آنان دارد.


مژگان ساکی، اعظم محسن زاده، محمدجواد طراحی، ماندانا ساکی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: نوزادان حتی وقتی سالم متولد می شوند ممکن اسن تحت عملیات دردناک قرار گیرند. کاهش درد حین مداخلات پزشکی حق هر موجود زنده ای می باشد. در بسیاری از مطالعات ثابت شده است که تجربیات دردناک دوران نوزادی علاوه بر عوارض زودرس از قبیل تاکیکاردی، تاکی پنه و افزایش نیازهای متابولیک بدن می تواند پاسخ های رفتاری و فیزیولوژیک فرد نسبت به درد را در دوره های بعدی زندگی تشدید نماید. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر وضعیتهای مختلف نوزادان بر روی پاسخ های آنان به درد درحین خونگیری وریدی می باشد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است.جامعه مورد مطالعه شامل نوزادان بستری به دلیل زردی فیزیولوژیک در بیمارستان کودکان خرم آباد در نیمه دوم سال ۱۳۸۴ بودند که هیچگونه بیماری زمینه ای دیگری نداشتند. نوزادان به جززردی از لحاظ کلیه معاینات سیستمیک طبیعی بودند. حجم نمونه ۵۰ نفر بوده، ازهمه نوزادان در طی سه روز متوالی در سه وضعیت مختلف دمر (Supine) ، به پشت خوابیده (Prone) و در آغوش مادر (Kangaroo Care) و از مکانهای مشابه بدن نوزاد خونگیری وریدی به عمل آمد. جهت بررسی پاسخ های نوزادان به درد از معیار DAN استفاده شد. پس از ثبت اطلاعات مورد نیاز اعم از جنسیت، وضعیت ترم، سن و وزن، داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و تستهای آماری کولموگروف اسمیرنوف، فریدمن، ویلکاکسون، همبستگی و T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که کمترین پاسخ نوزادان به درد در وضعیت KC یعنی حالتی که نوزاد در آغوش مادر بوده و تماس پوستی مستقیم وجود دارد می باشد. پاسخ های ضد درد دروضعیت Supine بیشترین مقدار رانشان داد (۰۰۱/۰ p< ).همچنین مشخص گردید که بین میزان انواع پاسخ های ضد درد در نوزادان (تغییرات صورت، حرکات اندامها، پاسخ های صوتی) در سه پوزیشن مورد مطالعه، در تمامی موارد مقایسه از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود دارد.

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به یافته های این مطالعه، وضعیت KC در کاهش درد وی حین فرآیند های دردناک می تواند مؤثرتر از دیگر وضعیتها باشد. جهت تکمیل نتایج این مطالعه توصیه می شود که مطالعات مشابهی صورت بگیرد.


اعظم محسن زاده، علی فرهادی، محمد جواد طراحی، آینور پدرام،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

از آنجایی که جدی ترین عارضه مربوط به اختلالات خواب کودکان ، مشکلات شناختی است و این مشکل کودکان را در معرض اختلالات تحصیلی، مشکلات خانوادگی و اجتماعی و روانی قرار می دهد، مطالعه انواع اختلالات خواب و نحوه مقابله با آنها مهم است. مطالعه حاضر به منظور بررسی شیوع انواع اختلالات خواب در کودکان دبستانی ۷-۱۲ ساله شهر خرم آباد در سال تحصیلی ۸۶-۸۵ انجام گرفته است. مواد و روش ها: ر این مطالعه توصیفی مقطعی ۳۶۴ نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر خرم آباد به روش تصادفی چند مرحله ای در هر دو جنس پسر و دختر به تعداد مساوی انتخاب و بررسی شدند. روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. یافته ها: نتایج شیوع انواع اختلالات خواب را به ترتیب شیوع به این صورت نشان داد: تنفس با دهان باز ۷/۳۵ درصد ، صحبت کردن در خواب ۷/۲۴ درصد، خروپف عادتی ۳/۲۰ درصد، کابوس شبانه ۸/۱۹ درصد، دندان قروچه ۹/۱۵ درصد ، خواب آلودگی مفرط روزانه ۱۰ درصد، شب ادراری ثانویه ۲/۸ درصد، شب ادراری اولیه ۱/۷ درصد، آپنه خواب ۶/۶ درصد، راه رفتن در خواب ۶/۶ درصد . همچنین آزمون های آماری نشان داد میان شب ادراری اولیه و ثانویه با جنس رابطه معناداری برقرار بوده و در جنس پسر شیوع بیشتری داشت. (۰۰۴/۰= P-value) همچنین میان دندان قروچه و خروپف ، آپنه و خروپف، تنفس با دهان باز و خروپف ارتباط معناداری برقرار بود. (۰۰۱/۰> P-value). بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های تحقیق ، تنفس با دهان باز شایعترین اختلال خواب در جامعه مورد مطالعه بود که ارتباط نزدیک و معناداری با خروپف شبانه داشت که لزوم بررسی از نظر مشکلات طبی و جسمی زمینه ای و روانی را مطرح می سازد. لذا پیشنهاد می شود که ، به دلیل قابلیت درمان محافظه کارانه و غیر دارویی در اغلب اختلالات خواب و سودمند بودن این روش در نتایج مطالعه، بالا بردن سطح آگاهی خانواده ها از طریق مدارس و جلسات اولیاء و مربیان و کاهش شرایط استرس آور، انجام شود.
اعظم محسن زاده، صادق رضاپور، مهدی بیرجندی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

بسیاری از کودکان بستری در بیمارستان از خطاهای پزشکی رنج می برند که ممکن است سبب صدمات جدی به بیماران شود. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی خطاهای پزشکی در کودکان بستری شهید مدنی خرم آباد در شش ماه اول سال ۱۳۸۷ بود. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع بررسی مقطعی بود. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی موارد خطاهای پزشکی در کودکان بستری در بیمارستان شهید مدنی شهر خرم آباد از تاریخ ۱/۱/۸۷ تا ۱/۷/۸۷ بود. روش نمونه گیری از نوع سرشماری بود. در این خصوص تمام پرونده ها از نظر سن، جنس، وزن، میزان تحصیلات پدر و مادر، شغل پدر و مادر، نوع خطا، خطا در چه روزی و توسط چه کسی و در چه شیفتی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها توسط پرسشنامه جمع آوری و با نرم افزا آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: در این مطالعه مشخص شد که از تعداد ۲۲۵۰ پرونده تعداد ۱۵۱ پرونده معادل ۳/۶ درصد دارای خطای پزشکی بودند. ۵۳ درصد از خطاها در دخترها بود. ۴/۴۶ درصد مربوط به گروه سنی کمتر از دو سال بود. بیشتر خطای کودکان در گروه وزنی ۶ کیلوگرم بود. در این مطالعه از نظر انوع خطا شامل دستور دارویی ۳/۴۶% (دوزنادرست دارو۳۷%، فواصل دارو ۲۸%، روش تجویز ۱۹% وغیره ۱۶% ) رونوشت برداری ۱۰%، تجویزدارو ۴/۳۲% وتوزیع دارو ۳/۱۱% بود. بیشترین درصدخطا مربوط به مایع درمانی با ۲/۷۶ درصدو روش تزریقی با ۴/۸۵ درصد بود.خطا در روزهای تعطیل با تعداد ۹۹ مورد، ۶/۵۶ درصد اتفاق افتاده بود. بیشترین درصد خطا ۴۷ درصد مربوط به شیفت شب بود. بحث و نتیجه گیری: خطای پزشکی در بیماران بستری شایع است ودراین پژوهش۳ /۶ درصد دارای خطای پزشکی که باید از بروز آن جلوگیری شود.
مهدی صادقی، لیلا تاجیک، سارا کریمی، محمد فریدن، اکبر حسن زاده،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

اختلالات اسکلتی- عضلانی، خستگی های زودرس ناشی از فعالیت های ایستا و مواردی از این دست ریشه در طراحی نامناسب ابزار، وسایل، ساختمان ها و محیط های کاری دارد. مبلمان آموزشی با طراحی نامناسب سبب کمردرد، آسیب های کمری، دردهای ماهیچه ای، درد کتف و گردن و اختلال در گردش خون پاها می شوند. لذا ضروری است که این موضوع با دقت بیشتر مورد مطالعه قرار گیرد تا بتوان بر اساس معیارهای مدون به انتخاب این تسهیلات در مراکز آموزشی اقدام کرد. مواد و روش ها: این طرح یک مطالعه توصیفی – تحلیلی و از نوع مقطعی(Cross-sectional) می باشد. نمونه ها از میان سالن های مطالعه خوابگاه های دانشجویی و دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انتخاب شد(n=۱۵۰). در این مطالعه ۲ ویژگی از میز و ۵ ویژگی از صندلی مورد ارزیابی قرار گرفت. متغیر های مورد مطالعه با استفاده از متر فنری و گونیامتر اندازه گیری شد. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۰ مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها: مقایسه ی میانگین مقادیر اندازه گیری شده برای ارتفاع نشیمنگاه صندلی، ارتفاع سطح رویی میزها، ارتفاع سطح زیرین میزها، عمق نشیمنگاه، پهنای نشیمنگاه و ارتفاع پشتی از سطح نشیمنگاه صندلی با مقادیر محاسبه شده در تمام موارد نشان دهنده ی اختلاف معنی داری بود (P<۰,۰۰۱). بحث و نتیجه گیری: با بررسی و مقایسه وضعیت مبلمان آموزشی موجود در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارتفاع میزها زیاد و علاوه بر آن فاصله آن از تکیه گاه صندلی نامناسب است. در نتیجه دانشجو مجبور است به هنگام یادداشت مطالب بر روی میز خم شده، حمایت پشتی صندلی را از دست می دهد. همین مسئله برای افرادی که در سالن های مطالعه ی خوابگاه به مطالعه می پردازند اتفاق می افتد اما این بار به خاطر فاصله ی میز از پشتی صندلی نیست، بلکه بخاطر بلند بودن ارتفاع نشیمنگاه صندلی به وجود می آید. محققین پیشنهاد می کنند با توجه با یافته های این تحقیق، در استاندارد مربوط به مبلمان مراکز آموزشی تجدید نظر گردد.
مرتضی سعدی نژاد، اعظم محسن زاده،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: چاقی خود زمینه ساز بیماری‌های قلبی عروقی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت سرمی C‏RP به عنوان عامل التهابی پیشگویی کننده و سطح سرمی لیپیدهای خون دراطفال مبتلا به چاقی مرضی و اضافه وزن در مقایسه با اطفال نرمال می باشد. بحث و نتیجه‌گیری: بین ابتلا به چاقی ویا اضافه وزن در اطفال ۸ تا ۱۰ سال با CRP مثبت ارتباط معنی‌دار وجود دارد. یافته‌ها: در رابطه با عامل اصلی مورد بررسی در این پژوهش یعنی CRP،پس از تحلیل‌های به عمل آمده مشخص گردید که بین وضعیت سرمی CRPدر دو گروه اختلاف معنی‌دار وجود دارد به طوری که ۳۱ % اطفال گروه بیمار که شامل کودکان مبتلا به چاقی و یا اضافه وزن بود دارای CRPمثبت بودند در حالی که این درصد در گروه کنترل صفر بود(۰۰۱/۰. (P<از بین چربی‌های خون، تنها بین متوسط مقادیر کلسترول در گروه CRPمثبت و CRP منفی اختلاف معنی‌دار وجود داشت به طوری که متوسط سطح سرمی کلسترول در گروه CRP مثبت ( mg/dl۹/۲۰۱ )از متوسط سطح سرمی کلسترول در گروه کنترل(mg/dl ۱/۱۸۳) بیشتر بود(۱/۲- = , T ۰۴/.=P ). مواد و روش‌ها: در این مطالعه که به صورت مقطعی-تحلیلی انجام گردید، یک گروه ۸۰ نفری از اطفال ۸ تا ۱۰ سال که چاق تشخیص داده شدند به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شد و در مقابل گروه ۸۰ نفری از اطفال در همان گروه سنی به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. سطح سرمی لیپیدهای خون اعم از LDL_C وHDL_C,TG,Cholestrol و وضعیت سرمی C‏RP به صورت کیفی در حالت ناشتا در هر دو گروه سنجش گردید. در نهایت اطلاعات به دست آمده بااستفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های مجذور کای T و فیشر تحلیل گردیدند.
اعظم محسن زاده،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: هلیکوباکترپیلوری از دسته باسیل‌های گرم منفی است که منجر به ایجاد گاستریت‌های هیستولوژیک کاملاً مشخصی گردیده و در ایجاد سرطان‌های معده نیز نقش آن معلوم گردیده است. میزان فراوانی این باکتری در جوامع و گروه‌های سنی مختلف متفاوت است، اما اکثریت افراد در اوایل زندگی آلوده به این باکتری می‌شوند و منجر به ایجاد علائم و بیماری‌های مختلفی مثل گاستریت ، دل درد ، کم خونی و... می‌گردد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی هلیکوباکترپیلوری در اطفال مبتلا به اسهال حاد بستری در بیمارستان شهید مدنی خرم آباد در تابستان ۱۳۸۹ بود. بحث و نتیجه‌گیری: ۷/۱۶% از اطفال مبتلا به اسهال حاد از لحاظ تست سرولوژیک هلیکوباکتر پیلوری مثبت شدند و بروز اسهال درکودکان را ضرورتاً نمی‌توان از علائم همیشگی ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری دانست . یافته‌ها: در کل ۲۴۰ کودک مبتلا به گاستروانتریت مورد بررسی قرار گرفتند که۸/۶۰% آنها مذکر و ۲/۳۹%آنها مؤنث بودند و در مجموع ۷/۱۶% آنها از لحاظ تست سرولوژیک هلیکوباکترپیلوری مثبت شدند. اکثریت موارد مثبت متعلق به جنس مذکر(۶۰%) و گروه سنی زیر ۲ سال (۴۵%) بوده و اکثرا ً(۵/۷۲%) ساکن شهر و مصرف کننده آب لوله‌کشی بهداشتی بودند. در بین موارد مثبت فقط ۵/۱۷% در منزل حیوان خانگی نگهداری می‌کردند که اکثریت با ماکیان بوده و ۵/۶۷% آنها سابقه بستری در مراکز درمانی را ذکر نمودند و شایعترین علت بستری، عفونت‌های تنفسی بود. مواد و روش‌ها: نوع این مطالعه توصیفی ـ مقطعی و روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه اطفالی بودند که در تابستان سال ۱۳۸۹ با تشخیص گاستروانتریت در بیمارستان شهید مدنی خرم‌آباد بستری شدند. البته شرط ورود به مطالعه این بود که اطفال بستری شده، قبلاً تحت درمان ضدهلیکوباکترپیلوری قرار نگرفته باشند. متغیرهای مورد بررسی شامل جنسیت، گروه سنی، محل سکونت، نوع آب آشامیدنی غالب، نگهداری حیوان خانگی و سابقه بستری در مراکز درمانی بود. اطلاعات مربوط به بیماران از طریق پرسشنامه جمع‌آوری گردید و در عین حال نمونه‌های سرمی بیماران، تهیه شده و در آزمایشگاه مرجع از طریق تست ELIZA در رابطه با وجود آنتی بادی (IgG) ضد هلیکوباکترپیلوری مورد آزمایش قرار گرفتند.
افشین نظری، علیرضا غیاثوند، غلامرضا حسن زاده، مرضیه رشیدی‌پور، شهلا احمدی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: گیاهBoiss Taraxacum syriacum از گونه Taraxacum officinalis (قاصدک) است که در طب سنتی برای درمان یرقان و اختلالات کبدی و سنگ صفرا مورد استفاده قرار می گیرد. در تحقیق حاضر اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی ریشه گیاهBoiss Taraxacum syriacum (TSBE) در مسمومیت کلیوی ناشی از استامینوفن مورد بررسی قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه Taraxacum syriacum Boiss در مسمومیت کلیوی ناشی از استامینوفن در موشهای صحرایی تا حدودی نقش محافظتی دارد که به نظر می رسد در این میان نقش ترکیبات فنولی از جمله کارواکرول آن حائز اهمیت است. یافته‌ها: با استفاده از روش ریز استخراج بیست و یک ترکیب مختلف شیمیایی از جمله ۱- ۱ دی متیل دیبوران، ۱ پروپن ۳ اتوکسی، ۳-۵ اکتادین دوآن، نونانال، دکانال، نونانوئیک اسید و کارواکرول در نمونه ریشه گیاه استخراج و شناسایی گردید. کراتینین در TSBE با دوز دویست میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه مسموم کاهش معنی دار پیدا کرده بود. در مطالعات هیستوپاتولوژیک نیز، نکروز کلیوی در گروه‌های عصاره (۱۰۰و۲۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم) کاهش یافته بود. مواد و روش‌ها: استخراج و شناسایی ترکیبات ریشه گیاه با استفاده از روش SPME-GC/MS (Solid Phase Microextraction ) انجام گرفت. در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی ۳۰ موش نر بالغ به طور تصادفی پنج گروه تقسیم شدند (۶= n). حیوانات در ابتدا با مقادیر مختلف TSBE (۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم، گاواژ) روزانه به مدت هفت روز پیاپی تیمار شدند، سپس در معرض دوز سمی استامینوفن (APAP) ( ۷۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم داخل صفاقی) قرار گرفتند. در گروه کنترل آب مقطر به مدت هفت روز تجویز شد. در گروه سمی استامینوفن آب مقطر به مدت هفت روز دریافت و در روز هفتم دوز سمی استامینوفن تزریق شد. بیست و چهار ساعت بعد نمونه خونی برای اندازه گیری کراتینین سرمی مجزا گردید و کلیه موش‌ها جدا شده و برای بررسی های هیستوپاتولوژیک در فرمالین ده درصد قرار داده شدند.
اعظم محسن زاده، ساسان ساکت، شکوفه احمدی پور، بابک بهاروند،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: بیماری های مادرزادی قلب شایع ترین ناهنجاری مادرزادی در نوزادان است. هدف ازاین مطالعه بررسی شیوع بیماری مادرزادی قلبی وانواع آن در نوزادان متولد شده در شهر خرم آباد بود. بحث و نتیجه‌گیری: در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی و نقص دیواره بین دهلیزی شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی قلب بودند و فراوانی جنسیت نوزاد پسر تقریباً دو برابر نوزاد دختر بود. یافته‌ها: از ۴۳۱۹۵ نوزاد متولد شده ۱۷۷ مورد بیماری مادررزادی قلبی داشتند و میزان شیوع بیماری های مادرزادی قلبی در هر ۱۰۰۰ تولد زنده در این مطالعه ۲/۴ بود. در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی ۴۴ درصد و نقص دیواره بین دهلیزی ۲۱ درصد شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی قلب بودند. ۸/۶۳ درصد از نوزادان پسر (۰۰۵/۰P=)، ۴/۸۰ درصد از نوزادان ترم (۰۰۱/۰< P)، ۵/۹۳ درصد از نوزادان بدون سیانوز، نسبت فامیلی والدین در ۲۸ درصد، سابقه بیماری های مادرزادی قلب در والدین در ۳/۱۰ درصد، سابقه بیماری دیابت در۳/۹ درصد مادران و ۶/۵ درصد از نوزادان آنومالی سایر اعضا از جمله شکاف کام و لب داشتند. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی و روش نمونه گیری به صورت سر شماری بود. تمام نوزادان متولد شده در شهر خرم آباد از اول اردیبهشت سال۱۳۸۵ تا پایان فروردین ۱۳۹۰ که در اکو کاردیوگرافی آنها بیماری های مادرزادی قلب تشخیص داده شد مورد مطالعه قرار گرفتند. متغیرهای مورد مطالعه شامل جنس، نارسی نوزاد، سیانوز، آنومالی سایر اعضاء، سن بالای ۴۰ سال مادر، نسبت فامیلی پدر و مادر، مصرف دارو در دوران بارداری، سابقه بیماری در مادر و نوع ناهنجاری قلبی بود. اطلاعات مربوط به بیماران از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
ساسان ساکت، سید نصراله حسینی، غلامرضا گودرزی، اعظم محسن زاده، خاطره عنبری، ندا بیرانوند،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: هلیکوباکتر پیلوری یکی از عوامل عفونت‌زای انسانی است که باعث ایجاد گاستریت و زخم پپتیک می‌شود و با بدخیمی معده در ارتباط می‌باشد. با توجه به نقش غیرقابل انکار این باکتری در ایجاد ناراحتی‌های سیستم گوارشی و فقدان اطلاعاتی در خصوص شیوع این عفونت درکودکان ۱ تا ۱۴ ساله استان لرستان، این مطالعه با هدف تعیین شیوع عفونت سرمی هلیکوباکتر پیلوری در مراجعین به بیمارستان کودکان شهید مدنی شهر خرم‌آباد و بررسی فاکتورهای خطر مرتبط با آن انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس مقادیر سرمی آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری؛ شیوع این عفونت با سن، قد و وزن فعلی کودک ارتباط خطی مستقیم وجود دارد (۰۵/۰>P). به این معنا که با سن و قد و وزن کودک مقادیر آنتی بادی سرمی عفونت هلیکوباکتر پیلوری افزایش معناداری نشان داد. همچنین فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان، به طور معنی دار، بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود. یافته‌ها: در این مطالعه تعداد ۲۰۰ کودک زیر ۱۴ سال از نظر فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی کودکان ۹/۲±۱/۵ سال بود. ۶۱% کودکان پسر و ۳۹% دختر بودند. بر اساس سن، بیشترین فراوانی در گروه سنی ۱۴-۱۰ سال (۹/۵۷%) و کمترین فراوانی در گروه سنی زیر ۱ سال (۷/۱۶%) بود و بر اساس آزمون دقیق فیشر؛ معنادار بود (۰۳۲/۰=P). فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود ( ۲/۵۴%) و بر اساس آزمون کای اسکوئر؛ این اختلاف به لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۶/۰=P). بر اساس نتایج این مطالعه تفاوتی در فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در کودکان ساکن شهر و روستا دیده نشد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر از نوع اپیدمیولوژیک تحلیلی بوده که درسال ۹۱-۱۳۹۰ انجام شد. بدین منظور با والدین کلیه بیماران مراجعه کننده به کلینیک ویژه بیمارستان کودکان مدنی خرم آباد مصاحبه شد و پس از تکمیل پرسشنامه و اخذ رضایتنامه کتبی، کودکان جهت اخذ نمونه به آزمایشگاه ارجاع شدند. سپس سطح سرمی IgG علیه هلیکوباکترپیلوری بیماران به روش الایزا تعیین و در پرسشنامه وارد گردید. اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنس، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر نیز وارد پرسشنامه شد سپس تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS انجام گرفت.
محمد حسن افتخاری، افسانه احمدی، هنگامه خضری، جعفر حسن زاده،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: نوجوانی یکی از بحرانی ترین دوره های رشد انسان محسوب می شود. یکی از شایعترین بیماریهای تغذیه- روانی در این دوران، اختلال خوردن است که می تواند زمینه ساز مشکلات حاد و مزمن جسمی و روحی باشد. بنابراین مطالعه ای با هدف تعیین شیوع نگرش های مربوط به کنترل وزن و اختلالات خوردن و ارتباط آن با شاخص های تن سنجی در دختران نوجوان دانش آموز شیراز طراحی گردید. بحث و نتیجه‌گیری: به دلیل شیوع بالای اختلالات تغذیه‌ای در دختران نوجوان و همراه بودن سوء تغذیه از نوع چاقی و لاغری با این اختلالات، تصحیح این رفتار می تواند از اولویت های سلامت در این شهرستان باشد. یافته‌ها: داده‌ها نشان می‌دهد ۸۰% جمعیت مورد مطالعه در معرض خطر اختلالات خوردن می‌باشند. به گونه‌ای که جمعیت دانش‌آموزان چاق، دارای اضافه وزن و لاغر در گروهی که دچار اختلالات نگرشی تغذیه‌ای بودند، به طور معنی‌داری بیشتر بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی تحلیلی بود که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، ۵۹۴ دانش آموز دختر دبیرستانی انتخاب گردیدند. با استفاده از پرسشنامه نگرش تغذیه‌ای، اطلاعات جمعیت جمع‌آوری شد. به منظور جمع‌آوری اطلاعات دموگرافیک و تن سنجی از پرسشنامه دیگری استفاده شد. با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های T مستقل و کای اسکور اقدام به تجزیه و تحلیل اطلاعات گردید. ۰۵/۰< P به عنوان سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد.
شکوفه احمدی پور، اعظم محسن زاده، هما بابایی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: سندرم استورج وبر جزء اختلالات پوستی عصبی نادر می باشد که فراوانی آن در جامعه ۱ در ۵۰۰۰۰ مورد است و شامل گروهی از علایم و نشانه هاست که عبارتند از: خال صورت به رنگ قرمز آلبالویی، تشنج و ضعف یکطرفه در اندامها دربسیاری از موارد نیز ممکن است با عقب افتادگی ذهنی همراه باشد. بحث و نتیجه‌گیری: یکی از علائم رادیولوژیک ناشایع در سندرم استورج وبر بدشکلی استخوانی در ناحیه دهان- فک بالا - صورت است که تا کنون موارد اندکی گزارش شده است و در بیمار معرفی شده تمام این علائم یافت شده است. گزارش مورد: دختری ۷ ساله با عقب ماندگی ذهنی که از بدو تولد خال صورت داشته و از ۹ ماهگی مبتلا به تشنج های مکرر و آبریزش دهانی بوده و تا کنون تحت درمان دارویی قرارنگرفته است، به علت تشدید تشنج ها، سردرد، ضعف و بی حالی به اورژانس مراجعه کرده بود. در بررسی های انجام شده برای وی سندرم استورج وبر به همراه بدشکلی در استخوانهای دهان- فک بالا- صورت مطرح شد.

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb