محسن قیاسی، عبدالرضا دیانی،
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۴ )
چکیده
مقدمه: بیماریهای قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و میر در جهان محسوب میشوند. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۲۲ این بیماریها موجب مرگ نزدیک به ۸/۱۹ میلیون نفر در سراسر جهان شده است. یکی از اصلیترین چالشهای پیش رو در مدیریت این بیماریها تشخیص زود هنگام و درمان به موقع این بیماریها است. به طور کلی برخی از نشانگرهای مورد استفاده در حال حاضر اختصاصیت چندانی ندارند، لذا نیاز به نشانگرهای اختصاصیتری در این بیماریها به شدت احساس میگردد. اگزوزومها، به عنوان یکی از ویزیکولهای خارج سلولی تقریباً در تمامی سلولهای یوکاریوتی تولید میشوند. این میکرووزیکولها با یک غشای دولایه فسفولیپیدی پوشیده شدهاند و پروتئین ها، اسیدهای نوکلئیک، لیپیدها و... را حمل میکنند.
مواد و روش ها: مطالعات انجام شده در این زمینه از طریق یک مقاله مرور روایی مورد بررسی قرار گرفتند و مقالات موجود در پایگاههای بینالمللی PubMed، Scopus و Web of Science را در بر میگیرد.
یافته ها: عوامل متعددی از جمله استرس، آسیب سلولی، داروها و سموم بر تولید و ترشح اگزوزومها تأثیر میگذارند. اگزوزومها نقش مهمی در ارتباطات بین سلولی ایفا میکنند و میتوانند به عنوان نشانگرهای زیستی برای استراتژیهای تشخیصی و پیش آگهی عمل کنند. همچنین اگزوزومها دارای پتانسیل درمانی هستند و به عنوان ناقلهای زیستی برای ارائه داروها به شیوه هدفمند به قلب عمل میکنند.
بحث و نتیجه گیری: استفاده از اگزوزومها در تشخیص و درمان بیماریهای قلبی عروقی میتواند به مدیریت بهتر این بیماریها کمک کند، اما این کاربرد با چالشهایی در زمینه بالینی مواجه است. این مقاله به بررسی پتانسیل اگزوزومها به عنوان ابزاری نوین در این زمینه میپردازد. |