جستجو در مقالات منتشر شده


۲۷ نتیجه برای رشیدی

مریم رف رف، رضا مهدوی، محمد رضا رشیدی، حسین کوشاور، لعیا فرزدی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: ویتامین A یکی از مهمترین سیستم های دفاعی آنتی اکسیدان غیر آنزیمی به شمار می رود و یک عامل رژیمی مهم برای کاهش وقوع بیماری های قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت سرمی ویتامین A در بانوان مصرف کننده قرص های ضد بارداری خوراکی (OCs) با دوز پائین محتوی mg۱۵/۰ لونورژسترول و mg۰۳/۰ اتینیل استرادیول و نیز در بانوان یائسه تحت درمان جایگزینی هورمون (HRT) و مقایسه آنها با گروه های شاهد انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد ـ شاهدی، ۱۳۹ نفر از زنان سالم غیر باردار و غیر شیرده با میانگین سنی ۳۲ سال (۷۰ نفر استفاده کننده از OCs و ۶۹ نفر از غیر کاربران OCs) و ۶۰ نفر زنان یائسه سالم با میانگین سنی ۵۱ سال (۳۰ نفر تحت درمان HRT و ۳۰ نفر بدون درمان HRT) با استفاده از روش های بیوشیمیایی، تن سنجی و مصاحبه مورد مطالعه قرار شدند. داده ها با استفاده از آزمون t و x۲ تجزیه و تحلیل شد. نتیجه گیری: استفاده ازOCs و تغییرات هورمونی ناشی از آن عاملی مؤثر بر افزایش سطح ویتامین A سرم در بانوان سنین باروری است. درمان با HRT با ترکیب به کار رفته تغییری بر وضع این ویتامین در گروه یائسه ایجاد نکرده است. یافته ها: بر اساس یافته های بدست آمده، اختلاف آماری معنی داری از نظر میانگین BMI، تعداد بارداری، دریافت ویتامین A و فیبر بین دو گروه OCs و غیر OCs و نیز بین دو گروه HRT و غیر HRT وجود نداشت. در گروه مصرف کننده OCs میانگین سطح ویتامین A سرم به طور معنی داری (۰۰۱/۰p<) بیش از گروه غیر OCs (µg/dl۵۶/۲۳±۹۷/۷۹ در مقابل µg/dl ۱۵/۲۲±۵۶/۶۴) بود. بین میانگین سطح سرمی ویتامین A سرم در دو گروه HRT و غیر HRT اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد(به ترتیب µg/dl ۹۱/۱۵±۷۶/۷۱ و µg/dl ۳۹/۲۲±۶۵/۶۷). با استفاده از آزمون x۲ رابطه آماری معنی داری بین وضعیت ویتامین A سرم و استفاده از OCs به دست آمد (۰۰۴/۰p<). این آزمون در گروه های یائسه رابطه معنی داری نشان نداد.
منصور شهرکی، جعفر مجیدی، محمد رضا رشیدی، سلطانعلی محبوب، اردوان غازانچای، مهران مسگری، توران شهرکی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: گرچه مصرف سه و کمتر از سه وعده در روز ( رژیم کم وعده ) در بسیاری ازکشورها رایج میباشد ولی در حال حاضر در کشورهای غربی گرایش فزاینده ای به سوی تعداد وعده های غذایی بیشتر ولی با حجم کمتر(رژیم پر وعده) مشاهده میگردد. تا بحال ، اثرات تعداد وعده های غذایی بر ایمنی هومورال در حیوانات آزمایشگاهی مورد بررسی قرار نگرفته است. همچنین اطلاعات انسانی و حیوانی در مورد اثرات تعداد وعده های غذایی بر روی میزان انسولین سرم نیز ضد و نقیض است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تعداد وعده های غذایی بر پروفایل ایمونوگلوبولین ها برای اولین بار روی موش صحرایی می باشد. همچنین در مطالعه اخیر، اثر تعداد وعده های غذایی روی میزان انسولین سرم نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مواد و روش ها: در یک مطالعه تجربی قبل و بعد مدل حیوانی، ۳۰ موش صحرایی ماده از نوع Wistar با ۱۱ هفته سن (۱۵±۲۱۰ گرم) بعد از ۱۰ روز دوره سازگاری وزن و به طور تصادفی به دو گروه کاملاً مساوی تقسیم گردیدند.حیوانات غذای یکسان را یا بصورت ۸ وعده به فواصل هر ۲ ساعت یکبار از ساعت ۶ بعد از ظهر (رژیم پر وعده) و یا بصورت ۲ وعده در ساعات ۹ شب و ۶ صبح ( رژیم کم وعده ) به مدت ۶۰ روز دریافت نمودند. از هر حیوان قبل و بعد از مداخله خون گرفته شد. جهت اندازه گیری میزان انسولین و ایمونوگلوبولین های سرم از ELISA استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری Student’s t-test صورت گرفت . پروژه تحقیقاتی توسط کمیته اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز مورد مطالعه و به تصویب رسید. بحث و نتیجه گیری: رژیم غذایی پر وعده اثرات بهتری بر روی میزان انسولین، IgM و IgG سرم نسبت به رژیم کم وعده دارد .تحقیقات بیشتر در این زمینه روی انسان و حیوان توصیه میگردد. یافته ها: هر دو رژیم غذایی باعث کاهش غیر معنی داری (۰۵/۰> P ) در مقادیر انسولین و IgA سرم بعد از ۶۰ روز مداخله گردیدند. گرچه در هر دو رژیم غذایی میزان انسولین سرم بطور غیر معنی دار کاهش پیدا کرده بود، اما درصد کاهش در رژیم پر وعده در قیاس با رژیم کم وعده بیشتر بود (۳/۵%- در برابر۳/۲%- ). میزان IgMو IgG سرم در هر دو رژیم غذایی بطور معنی داری(۰۵/۰< P ) افزایش پیدا کرده بود، اما اختلاف بین دو رژیم قبل و بعد از مداخله معنی دار (۰۵/۰p<) نبود. گرچه، در هر دو گروه میزان IgMو IgG سرم بطور معنی داری(۰۵/۰< P ) افزایش پیدا کرده بود، اما درصد افزایش در رژیم پر وعده در قیاس با رژیم کم وعده بیشتر بود(به ترتیب ۵۶% در مقابل ۳۸% و ۳۷% در مقابل۷/۲۸% برای IgM و IgG سرم ). دریافت آب و غذا بطور غیر معنی داری(۰۵/۰> P ) در رژیم کم وعده در قیاس با رژیم پر وعده کمتر بود.
سهیلا اکبری، نصرت اله رشیدی، فرحناز چنگاوی، فاطمه جنانی، محمد جواد طراحی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: با توجه به هدف سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت و درمان مبنی بر کاهش میزان سزارین باید به دنبال روشهای جایگزین سزارین انتخابی باشیم. به همین دلیل برآن شدیم اثرات زایمان در آب را به عنوان یک روش زایمان طبیعی بدون مداخله پزشکی بر کاهش میزان درد و طول مدت زایمان مورد ارزیابی قرار دهیم.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بوده و جامعه مورد پژوهش خانمهای باردار و با سن حاملگی ۳۸-۴۲W بوده اند که به درمانگاه بیمارستان عسلیان مراجعه کرده بودند. حجم نمونه ۱۰۰ مورد بود که در دو گروه ۵۰ نفری زایمان به روش معمولی و زایمان در آب قرار گرفتند. و طول مدت زایمان و میزان درد با استفاده از تستهای آماری کای اسکور، کروسکال والیس و من وینتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و ۰۵/۰ p< معنی دار تلقی گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین طول مدت مرحله فعال زایمان در روش زایمان در آب ۸/۰ ± ۱/۳ ساعت بود که در مقابل طول مدت مرحله فعال زایمان در گروه مقابل که ۸/۰ ± ۷/۴ ساعت بوده به طور معنی داری کاهش دارد (۰۵/۰ p< ) و همچنین طول مدت مرحله دوم زایمان در گروه زایمان در آب ۲۲/۰ ± ۵۳/۰ ساعت و در گروه مقابل ۴۳/۰ ± ۸۸/۰ ساعت بود که باتوجه به ۰۵/۰ p< به طور معنی داری طول مدت مرحله دوم زایمان نیز در روش زایمان در آب کاهش داشته است.میزان درد نیز در هر دو گروه با استفاده از روش میزان معیار درد تعیین شد. در گروه زایمان در آب ۷۹/۰ ± ۵۳/۳ و در گروه مقابل ۷/۱ ± ۹۶/۶ برآورد شد. که با توجه به ۰۵/۰ p< کاهش میزان درد در گروه زایمان در آب معنی دار تلقی گردید.

بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می دهد که زایمان در آب به علت کاهش طول مدت زایمان و کاهش میزان درد و کاهش نیاز به مداخلات پزشکی می تواند جایگزین مناسب غیر دارویی و غیر تهاجمی برای موارد سزارین های انتخابی باشد.


فریبا طرهانی، رجب رشیدی، شبنم دالوند، سکینه طرهانی، رامش ساکی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه: بسیاری از دانش آموزان تمایل به حمل کیف های کوله پشتی دارند. حمل کیف های سنگین بطور فزاینده دانش آموزان را در معرض خطر قرار داده و ممکنست منجر به آسیب های دراز مدت به بدن در حال رشد آنها شود. این تحقیق بر روی دانش آموزان دبستانی شهر خرم آباد جهت بررسی وزن کیف های آنها و نحوه بارگیری و حمل کیف ها ی آنها ، نحوه بار گیری و حمل کیف ها و وجود سابقه کمر درد در آنها انجام شده است .

مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی _ مقطعی روی ۱۰۰۹ دانش آموز دبستانی انجام شد. دانش آموزان و کیف های آنها توزین شده و درصد وزن کیف از وزن دانش آموز تعیین شد. در عین حال سوالاتی در مورد نحوه بار گیری ، حمل کیف ها و سابقه کمر درد در کودکان انجام و ثبت گردید .

یافته ها: ۸/۵۷% از کودکان مورد بررسی کیف های سنگین حمل می کردند. ۶/۲۴% تنها از یکی از بند های شانه برای حمل کیف استفاده می کردند و سابقه کمر درد در ۱/۲۶% آنها وجود داشت. رابطه معنی داری بین کیف های سنگین و حمل آنها روی یک شانه و سابقه کمر درد در کودکان وجود داشت .

بحث و نتیجه گیری : بسیاری از دانش آموزان کیف های سنگین تر از وزن استاندارد و با روش غلط حمل می کنند که منجر به ایجاد کمر درد و سایر عوارض در آنها می شود .


بهرام دلفان، مجتبی هاشم نیا، امیر جوانبخت، محمد نظری، رقیه جبرئیلی، مهدی بیرجندی، مرضیه رشیدی پور،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

بیماری زونا در نتیجه فعالیت مجدد ویروس واریسلا زوستر ایجاد می شود. شایعترین عارضه زونا پست هرپتیک نورالژیا (PHN) می باشد.PHN دردی است که بیش از ۳۰ روز از بروز ضایعات پوستی بیماری پایدار بماند.علی رغم وجود درمانهای مختلف، هیچیک درمان قطعی محسوب نمی شوند.برخی از داروهای رایج مانند کاپسیسین منشأ گیاهی دارند. ساتوریا خوزستانیکا که از گیاهان بومی لرستان و خوزستان است دارای اثرات اثبات شده ای در تسکین دردهاست. در این مطالعه تاثیر اسانس ساتوریا خوزستانیکا برPHN بررسی گردید. مواد و روش ها : این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسویه کور روی ۵۰ بیمار مبتلا به PHNانجام شد. بیماران بصورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مورد، محلول حاوی اسانس ساتوریا خوزستانیکا با غلظت %۵ و گروه شاهد دارونما را دریافت نمودند. شدت درد قبل و بعد از مصرف، در مقیاس عددی ثبت گردید. نتایج با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر، آزمون تی و تی زوجی و من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها : میانگین شدت درد در گروه مورد قبل و بعد از مصرف بترتیب ۴۸/۱± ۱۲/۸ و ۹/۲±۷۲/۵ بود و میانگین شدت درد قبل و بعد از مصرف دارونما در گروه شاهد بترتیب ۴۶/۱±۰۴/۸ و ۵۲/۱±۸۴/۷بود که در مقایسه دو گروه، اختلاف معناداری وجود داشت. .همچنین بصورت معناداری پاسخدهی مردان به دارو بیش از زنان بود. %۶۰ بیماران اثرات تسکینی دارو را تجربه نمودند. عوارض جانبی بصورت سوزش و قرمزی در۹ بیمار مشاهده شد که همگی در عرض یک ساعت برطرف گردید. اختلاف آماری معناداری داری از نظر جنس و سن بین دو گروه وجود نداشت. بحث و نتیجه گیری : اسانس ساتوریا خوزستانیکا در تسکین PHN موثر است و نسبت به بسیاری از درمانهای موجود از نظر زمان شروع اثر، پایداری اثر، پذیرش از سوی بیماران و عوارض جانبی مناسب تر است.
بهرام دلفان، منصور اسماعیلی دهج، مریم جعفری، مرضیه رشیدی پور،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

: آرترواسکلروز به معنای تجمع چربی و سخت و سفت شدن جدار شریان ها می باشد و تمایل به درگیری نواحی خاصی از سیستم گردش خون دارد که بر اساس ناحیه گرفتار شدت درگیری و ویژگی های مربوط به ضایعه، تظاهرات و شواهد بالینی خاصی را به وجود می آورد. تنها عامل ضروری در پدید آمدن آترواسکلروز، سطح بالای کلسترول LDL است. امروزه از داروهایی نظیر لووستاتین، کلیسترامین و کلوفیبرات جهت کاهش سطح LDL و افزایش HDL استفاده می شود. مواد و روش ها: در این مطالعه اثر مصرف جداگانه و توام دانه جوانه زده شنبلیله و کلوفیبرات بر سطح سرمی چربی های خون و ایجاد رگه های چربی در آئورت ۲۵ خرگوش نر سالم بررسی شده است. خرگوشها به پنج گروه پنج تایی تقسیم شدند و برای مدت ۴۵ روز به ترتیب زیر، رژیم غذایی و دارویی دریافت کردند، گروه یک: رژیم غذایی نرمال بدون دریافت دارو، گروه دو: رژیم غذایی پرچرب بدون دریافت دارو، گروه سه: رژیم غذایی پرچرب به اضافه کلوفیبرات ( ۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز)، گروه چهار: رژیم غذایی پر چرب به اضافه کلوفیبرات (۵۰ میلی گرم دو بار در روز) و گروه پنج: رژیم غذایی پرچرب به اضافه کلوفیبرات (۲۰۰ میلی گرم دو بار در روز) و پودر دانه جوانه زده شنبلیله (۶۰۰ میلی گرم دو بار در روز). نمونه گیری از خون حیوانات به صورت ناشتا در ابتدا و انتهای مطالعه انجام شد و از نظر محتوای سرمی چربیها مورد بررسی قرار گرفت. همچنین پس از مطالعه نمونه های پاتولوژی از آئورت حیوانات تهیه و بررسی میکروسکوپی شد. بحث و نتیجه گیری: کلسترول تام، LDL، و تری گلیسیرید در گروههای سه، چهار و پنج در طی مطالعه نسبت به گروه دو افزایش کمتری داشت، در صورتی که افزایش HDL در این گروهها نسبت به گروه دو بیشتر بود. علاوه بر این شدت کمتری از درگیری آئورت با رگه های چربی در گروه پنج دیده شد. نتایج: این نتایج سودمند بودن دانه جوانه زده شنبلیله را هنگام مصرف با کلوفیبرات در پیشگیری و درمان هیپرلیپیدمی و آترواسکلروز در خرگوش مطرح می سازد (P<۰,۰۵).
حسین مطوریان پور، مرضیه رشیدی پور، بهرام دلفان، محمد جواد طراحی،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

: ملاسمانوعی افزایش پیگمانتاسیون پوست شایع و اکتسابی است که به طور عمده در زنان و در مناطق در معرض آفتاب در صورت بروز می نماید. در حال حاضر روش های درمانی مختلفی از جمله داروهای کاهش دهنده پیگمانتاسیون پوست در درمان این بیماری به کار می رود که نتایج درمانی متفاوتی از آنها حاصل شده است. داروی هیدروکینون در حال حاضر به عنوان درمان استاندارد ملاسما شناخته شده است. عصاره شیرین بیان حاوی تعداد زیادی مواد طبیعی مانند Glabridin و Liquiritin می باشد که تاثیرات مفید متعددی روی پوست دارد که از آن جمله می توان از خواص روشن کنندگی پوست نام برد. مطالعه حاضر جهت مقایسه تاثیر درمانی کرم هیدروکینون ۴ درصد و کرم عصاره شیرین بیان ۴ درصد در درمان ملاسما انجام شده است. مواد و روش ها: این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی روی ۳۸ بیمار زن دچار ملاسما که در فاصله زمانی اردیبهشت ۱۳۸۶ و اردیبهشت ۱۳۸۷ به درمانگاه پوست بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد مراجعه و دچار هیپرپیگمانتاسیون دوطرفه و قرینه در ناحیه مالار صورت بودند انجام گرفته است. در این مطالعه کرم هیدروکینون در یک سمت صورت و کرم شیرین بیان در طرف مقابل بصورت یکبار در روز به هنگام شب و به مدت ۸ هفته بر روی پوست مالیده شد. مقدار Modified melasma area and severity index (MMASI) برای هر طرف صورت بصورت جداگانه در ابتدای مطالعه و بعد از آن هر ۲ هفته تا انتهای مطالعه اندازه گیری شد. آنالیز یافته ها با استفاده از نرم افزار spss و روش های آماری فریدمن Friedman ) )وآزمون رتبه ای علامت ویلکاکسون( Wilcoxon )به عمل آمد. نتایج: ۲۷ تن از بیماران مصرف دارو را تا انتهای مطالعه ادامه دادند.مقدار mmasi در سمتی که باکرم عصاره شیرین بیان درمان گردید از۱۰/۶± ۵۹/۱۰ به ۱۷/۲± ۵۹/۲ و در سمتی که با کرم هیدروکینون تحت درمان بود از۳۴/۶± ۸۱/۱۰ به ۵۵/۱± ۶۳/۱ در پایان ۸ هفته کاهش یافت. این نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار mmasi در سمت تحت درمان با کرم عصاره شیرین بیان بود (۰۰۱/۰ P< ). با این همه میزان کاهش mmasi در سمت تحت درمان با هیدروکینون به صورت قابل ملاحظه ای بالاتر از آن در مقایسه با سمت تحت درمان باکرم عصاره شیرین بیان بود (۰۰۲/۰ P< ). نتیجه گیری: با اینکه میزان کاهش پیگمانتاسیون ناشی از درمان با کرم عصاره شیرین بیان ۴ درصد پس از ۸ هفته درمان قابل ملاحظه می باشد (۰۰۱/۰ P< ) ولی کرم هیدروکینون ۴ درصد در این مورد به طور قابل توجهی موثرتر از کرم شیرین بیان ۴ درصد است (۰۰۲/۰P= ).
دکتر بهرام رسولیان، مرجان جاویدنیا، مینا پولادچنگ، مرضیه رشیدی پور، دکتر بهرام دلفان، سمیرا گودرزی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

سیس‌پلاتین از داروهای اصلی شیمی‌درمانی انواعی از سرطان است و نفروپاتی مهمترین عارضه آن محسوب می‌شود. رادیکالهای آزاد اکسیژن نقش مهمی در ایجاد سمیت کلیوی ناشی از این دارو دارند. برخی اسانسهای گیاهی حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدان هستند. هدف از این تحقیق تعیین اثر اسانس گیاه مرزه خوزستانی بر نفروپاتی ناشی از سیس‌پلاتین است. بحث و نتیجه‌گیری: تجویز همزمان اسانس مرزه خوزستانی با سیس‌پلاتین سمیت کلیوی آنرا کم نمی‌کند و ممکن است در دوزهای بالاتر نفروپاتی ناشی از سیس‌پلاتین را شدیدتر کند. یافته‌ها: تجویز اسانس با دوز mg/kg۲۰۰ همزمان با سیس‌پلاتین منجر به مرگ حیوانات شد. تزریق اسانس به مقدار mg/kg۱۰۰ نفروپاتی ناشی از سیس‌پلاتین را تشدید کرد و در دوز mg/kg۵۰ شدت نفروپاتی تفاوت معنی‌داری با گروه کنترل نداشت. تزریق اسانس به‌تنهایی اثری بر عملکرد کلیه نداشت. مواد و روش‌ها: موشهای صحرایی نر ویستار ۳۰۰-۲۰۰ گرمی مورد استفاده قرار گرفتند. در گروه کنترل (۱۰n=) سیس‌پلاتین (mg/kg۵) و در گروههای مورد (در هر گروه ۶n=) اسانس با دوزهای mg/kg۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ و سپس سیس‌پلاتین تزریق شد. در تعدادی از گروهها (در هر گروه ۹-۶n=) نیز اسانس و سپس نرمال سالین (بجای سیس‌پلاتین) تزریق شد. ۳ روز بعد از تجویز سیس‌پلاتین (یا نرمال سالین) غلظت کراتینین و اوره پلاسما و کلیرانس کراتینین و کسر دفع سدیم بعنوان شاخصهای عملکرد کلیه سنجیده شد.
کتایون بختیار، محمد حسین قارونی، حشمت‌‌الله خسروی‌نیا، احسان رشیدیان،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: اسهال کودکان یکی از معضلات عمده‌‌ بهداشتی مردم دنیا به ‌خصوص کشورهای در حال توسعه می‌باشد که هر سال حدود ۴ تا ۵ میلیون کودک به دلیل این عارضه جان خود را از دست می‌دهند. کمپیلوباکتر جوجنای یکی از باکتری‌های بیماری‌زای شایع انسانی می‌باشد که حداقل برابر سالمونلا و شیگلا به عنوان عامل اسهال‌های عفونی نقش دارد. با توجه به مطالعات محدود انجام شده در رابطه با جنبه‌های مختلف اپیدمیولوژیک و شناختی این باکتری در ایران، پژوهش حاضر با هدف تعیین انتریت عفونی ناشی از کمپیلوباکتر جوجنای در کودکان مبتلا به اسهال شهر خرم‌آباد انجام گرفت. مواد و روش‌ها: این تحقیق به منظور بررسی توصیفی اسهال‌های ناشی از کمپیلوباکتر جوجنای در کودکان زیر ۱۲ سال شهر خرم‌‌آباد از شهریور سال ۱۳۸۵ تا شهریور سال ۱۳۸۶ انجام گرفت. نمونه‌ها، از مدفوع کودکان مبتلا به اسهال حاد برداشت و بر روی محیط انتقالی به آزمایشگاه میکروبیولوژی آموزشکده‌ دامپزشکی دانشگاه لرستان انتقال ‌یافت و سپس جهت جداسازی و تشخیص کمپیلوباکتر جوجنای کشت داده شدند. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، شیوع انتریت کمپیلوباکتری در کودکان زیر ۱۲ سال شهرستان خرم‌آباد در سال ۱۳۸۶-۱۳۸۵، ۹۲/۵ درصد بوده است که با نتایج گزارش شده از سایر مطالعات انجام شده در ایران از جمله زاهدان (۶ درصد)، تهران (۵ درصد)، ساری (۸/۴ درصد) و شیراز (۵ درصد) مشابهت دارد. یافته‌ها: از تعداد کل ۳۲۱ نمونه‌ جمع‌آوری شده، ۱۳۰ نمونه (۵/۴۰ درصد) مربوط به کودکان دختر(جنس مؤنث) و ۱۹۱ نمونه (۵/۵۹ درصد) مربوط به کودکان پسر(جنس مذکر) بود. تعداد کودکان مبتلا به انتریت کمپیلوباکتری ۱۹ مورد (۹۲/۵ درصد) بود که شامل ۱۱ مورد (۴۳/۳ درصد) از نمونه‌های دختر و ۸ مورد (۴۹/۲ درصد) از نمونه‌های پسر بود. بیشترین موارد مثبت در گروه‌های سنی زیر یک سال (۸۷/۱ درصد) و یک تا سه سال (۸۷/۱ درصد) بود که این تفاوت بر حسب گروه‌های سنی مورد مطالعه از نظر آماری معنی‌دار بود.
افشین نظری، علیرضا غیاثوند، غلامرضا حسن زاده، مرضیه رشیدی‌پور، شهلا احمدی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: گیاهBoiss Taraxacum syriacum از گونه Taraxacum officinalis (قاصدک) است که در طب سنتی برای درمان یرقان و اختلالات کبدی و سنگ صفرا مورد استفاده قرار می گیرد. در تحقیق حاضر اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی ریشه گیاهBoiss Taraxacum syriacum (TSBE) در مسمومیت کلیوی ناشی از استامینوفن مورد بررسی قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه Taraxacum syriacum Boiss در مسمومیت کلیوی ناشی از استامینوفن در موشهای صحرایی تا حدودی نقش محافظتی دارد که به نظر می رسد در این میان نقش ترکیبات فنولی از جمله کارواکرول آن حائز اهمیت است. یافته‌ها: با استفاده از روش ریز استخراج بیست و یک ترکیب مختلف شیمیایی از جمله ۱- ۱ دی متیل دیبوران، ۱ پروپن ۳ اتوکسی، ۳-۵ اکتادین دوآن، نونانال، دکانال، نونانوئیک اسید و کارواکرول در نمونه ریشه گیاه استخراج و شناسایی گردید. کراتینین در TSBE با دوز دویست میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه مسموم کاهش معنی دار پیدا کرده بود. در مطالعات هیستوپاتولوژیک نیز، نکروز کلیوی در گروه‌های عصاره (۱۰۰و۲۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم) کاهش یافته بود. مواد و روش‌ها: استخراج و شناسایی ترکیبات ریشه گیاه با استفاده از روش SPME-GC/MS (Solid Phase Microextraction ) انجام گرفت. در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی ۳۰ موش نر بالغ به طور تصادفی پنج گروه تقسیم شدند (۶= n). حیوانات در ابتدا با مقادیر مختلف TSBE (۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم، گاواژ) روزانه به مدت هفت روز پیاپی تیمار شدند، سپس در معرض دوز سمی استامینوفن (APAP) ( ۷۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم داخل صفاقی) قرار گرفتند. در گروه کنترل آب مقطر به مدت هفت روز تجویز شد. در گروه سمی استامینوفن آب مقطر به مدت هفت روز دریافت و در روز هفتم دوز سمی استامینوفن تزریق شد. بیست و چهار ساعت بعد نمونه خونی برای اندازه گیری کراتینین سرمی مجزا گردید و کلیه موش‌ها جدا شده و برای بررسی های هیستوپاتولوژیک در فرمالین ده درصد قرار داده شدند.
مریم رضایی، مژگان آزادپور، رضا رومیانی، حمید معادی، مرضیه رشیدی پور، غلامرضا طالعی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: در سال های اخیر، استفاده از مواد طبیعی به جای داروهای شیمیایی سنتتیک دارای عوارض جانبی، در پیشگیری و کنترل عفونت های مختلف تاکید شده است. با افزایش روز افزون مصرف گیاهان دارویی در درمان طبی، این شاخه از طب مکمل، جایگاه ویژه‏ای در درمان بیماری‏ها پیدا کرده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ضد میکروبی عصاره آبی بذر یونجه در مقایسه با آنتی بیوتیک های جنتامایسین، پنی سیلین و سیپروفلوکسازین بر روی سویه های استاندارد باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز صورت پذیرفت. مواد و روش‌ها: آزمایشات با استفاده از روش های دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن انجام شد و MIC (حداقل غلظت مهارکننده رشد) و MBC (حداقل غلظت کشنده) گیاه شناسایی شدند. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس یافته های این تحقیق عصاره آبی گیاه مذکور می تواند کاندید مناسبی برای بررسی های آزمایشگاهی و تکمیلی جهت جداسازی ترکیبات فعال موجود در آن برای دستیابی به داروهای ﻣﺆثر ضد میکروبی باشد. یافته‌ها: حداقل غلظت مهارکننده رشد عصاره آبی گیاه یونجه بر باکتری های گرم مثبت لیستریا منوسایتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب ۲۵/۲۰۶ و۶۶۰۰ میکروگرم بر میلی بوده و بر باکتری های گرم منفی تست شده در این مطالعه تاثیری نداشت.
غلامرضا هوشمند، مهدی گودرزی، بهاره گودرزی، محمدرضا رشیدی نوش آبادی، عیسی مطهری تبار، نوشین اسد مسجدی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: زیرالنون یک مایکوتوکسین استروژنیک است که توسط چندین گونه از قارچ های فوزاریومی تولید می شود و به دلیل اثرات استروژنیک قوی و رخداد گسترده آن، مورد توجه خاصی قرار گرفته شده است. گندم و آرد آن یکی از مهمترین منابع غذایی انسان می‌باشند که ممکن است توسط زیرالنون آلوده شوند. بنابراین این مطالعه برای تعیین میزان آلودگی آرد گندم به زیرالنون انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: اگر چه میانگین غلظت زیرالنون در نمونه ها پایین تر از ماکزیمم سطح توصیه شده بوسیله کدکس بود، ولی وجود مقادیر زیرالنون در این نمونه ها، نیاز بهبود شرایط نگهداری به منظور کاهش سطح آلودگی زیرالنون در گندم را معلوم می دارد. مواد و روش‌ها: پس از استخراج زیرالنون از نمونه های آرد گندم با حلال استخراجی استونیتریل- آب ، مرحله خالص سازی سم بر پایه ستون های ایمونوافینیتی انجام گرفت. نمونه ها به کمک دستگاه HPLC با استفاده از ستون ۱۸C با ابعاد mm ۶/۴×۲۵۰ و اندازه ذرات µm ۵ ، آشکارساز فلورسانس، فاز‌متحرک مخلوط استونیتریل و آب (۳ به ۲) با سرعت جریان ml/min ۱ آنالیز شدند. یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان دادکه در ۵ درصد از نمونه های آرد، سطوح زیرالنون بالاتر از حد مجاز ۲۰۰ میکروگرم بر کیلوگرم می‌باشد. میانگین غلظت زیرالنون در نمونه ها ۵۴ میکروگرم بر کیلوگرم بود. حد تشخیص و حد کمی بودن توسط این روش به ترتیب ۵/۳ و ۱۰ میکروگرم بر کیلوگرم بود.
علی حسن رحمانی، محمد رضا رشیدی نوش آبادی، غلامرضا هوشمند، مهدی گودرزی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: کبد یک ارگان اصلی بدن است که ممکن است با مواد شیمیایی گوناگون، دارو ها و تعداد زیادی زنوبیوتیک نظیر بروموبنزن مورد مواجهه قرار گیرد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر حفاظتی میکروامولسیون عصاره هیدروالکلی گیاه مریم نخودی بر روی سمیت کبدی ناشی از بروموبنزن می باشد. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که میکروامولسیون عصاره هیدروالکلی گیاه مریم نخودی اثر محافظتی روی سمیت کبدی القاء شده توسط برومو بنزن را داراست یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که جویز بروموبنزن سبب افزایش معنادار فعالیت آنزیم‌های کبدی می‌گردد. مصرف میکروامولسیون عصاره در دوزهای mg/kg۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ باعث کاهش معنی دار آنزیم های کبدی گردید. مشاهدات بافت شناسی نیز نتایج این مطالعه را تأیید کرد. مواد و روش‌ها: حیوانات به ۸ گروه ۱۰ تایی تقسیم شدند. گروه یک تا سه به ترتیب سرم فیزیولوژی، پایه میکروامولسیون و میکروامولسیون عصاره مریم نخودی با دوز mg/kg ۴۰۰ به مدت ۱۰ روز خوراکی دریافت کردند. گروه چهار پایه میکروامولسیون و گروه پنج تا هشت به ترتیب دوزهای mg/kg ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ از میکروامولسیون عصاره و سپس ۱ ساعت پس از آخرین تجویز، ml/kg ۳۶/۰ بروموبنزن به صورت داخل صفاقی، دریافت کردند. ۲۴ ساعت بعد، از حیوانات خونگیری به عمل آمد و فعالیت آنزیم های ALT، AST و ALP مورد اندازه گیری قرار گرفت. کبد حیوانات جهت مطالعات بافت شناسی جدا گردید.
رجب رشیدی، محمد الماسیان،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: اولین گام در راستای کنترل آلاینده ها، اندازه گیری و تجزیه آنهاست، زیرا بدون آگاهی کامل ازکیفیت و کمیت آلاینده ها امکان مقایسه با استاندارد های مربوطه و نهایتاً کنترل آنها عملی نخواهد بود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و تعیین مقدار ترکیبات آلی فرار در هوای شهر خرم آباد انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی می‌باشد. در کل از هوای شهر خرم آباد ۱۴۴ نمونه هوا بطور تصادفی در طول سال گرفته شد. نمونه برداری با استفاده پمپ نمونه بردار محیطی و لوله های جاذب کربن فعال صورت گرفت. روش نمونه برداری بصورت تصادفی- مداوم در طول ۲۴ ساعت شبانه روز بوده است. آماده سازی نمونه و استخراج آلاینده ها به وسیله حلال دی سولفید کربن انجام گرفت و تجزیه نمونه ها توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی طیف سنج جرمی مجهز به ستون های مویی انجام گردید. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS-۱۷و استفاده از آزمون آماری T انجام شد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این پژوهش مبنی بر هفت برابر بودن غلظت ترکیبات آلی فرار در هوای شهر خرم آباد نسبت به استاندارد های جهانی، می توان نتیجه گرفت که پیشگیری از آلودگی هوا برای شهر خرم آباد ضروری است و نیازمند طراحی یک سیستم مدیریت مناسب، برنامه ریزی صحیح، سیستم پایش مداوم، و ارتقای سطح آگاهی مردم می باشد. یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مجموع غلظت ترکیبات آلی فرار در هوای شهر خرم آباد µg/m۳ ۹/۱۱۴۰ بوده که حدود ۷ برابر بیشتر از حداکثر غلظت مجاز USEPA می باشد. همچنین یافته های تحقیق نشان داد که بطور کلی میانگین غلظت کلیه BTEX در نقاط مختلف شهر خرم آباد بیشتر از حد مجاز استاندارد EPA برای هوای تنفسی است. در مقایسه میانگین غلظت ترکیبات آلی فرار در هوای شهر خرم آباد در فصول گرم و سرد سال، نتایج آزمون آماری T نشان داد که بین غلظت بنزن و تولوئن و فصل سال رابطه معنی داری وجود دارد (۰۵/۰P<). اما در خصوص سایر هیدرو کربن های شناسایی شده با وجود بیشتر بودن غلظت آنها در فصول گرم، رابطه معنی داری وجود نداشت.
یوسف امیدی خانی آبادی، غلامرضا گودرزی، رجب رشیدی، سودابه زارع، هوشنگ آرمین، مهدی جوروند،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: با توجه به کاربرد سوخت مازوت در فصل زمستان به عنوان سوخت کوره در کارخانه سیمان دورود و شرایط پایداری هوا و اینورژن دمایی در این فصل، شاهد افزایش غلظت آلاینده ها در اتمسفر این شهر هستیم. بنابراین نیاز به تعیین غلظت این آلاینده ها احساس می گردد. هدف از این پژوهش بررسی پراکنش آلاینده هایNOX ،  SO۲و ذرات معلق منتشر شده از دودکش کارخانه  سیمان دورود در پایین دست جهت باد و در فصل زمستان، تا فاصله ۵۰۰۰ متری از منبع انتشار و مقایسه با استاندارد هوای پاک کشور و استاندارد ملی کیفیت هوای آزد (NAAQS) می باشد
مواد و روش ها: در این مطالعه، نمونه برداری گازها با استفاده از دستگاه Testo مدل XL ۳۵۰ و اندازه گیری ذرات خروجی از دودکش کارخانه سیمان نیز توسط دستگاه Westech انجام گرفت. از مدل نرم افزاری SCREEN۳ برای بررسی کیفیت هوای محیط و نحوه پراکنش آلاینده های NOX،  SO۲و PM استفاده گردید. ورودی مدل شامل میزان غلظت و انتشار گازهای آلاینده، فاکتورهای فیزیکی مرتبط با دودکش کارخانه سیمان، ارتفاع، طول و پهنای ساختمان های در مسیر باد، کلاس پایداری و سرعت باد در ارتفاع ۱۰ متری سطح زمین می باشند.
یافته ها:  نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که حداکثر غلظت پیش بینی شده گازهایNOX ، SO۲ و PM توسط نرم افزار SCREEN۳ در شرایط خنثی(D) و سرعت باد ۶ متر بر ثانیه در فاصله ۱۰۸۴ متری دودکش کارخانه سیمان برابر با g/m۳µ ۴۸/۲۶۵، g/m۳µ ۳۹/۱۶۸و g/m۳µ ۵۶/۵۶ مشاهده گردیده است. همچنین در شرایط پایدار (F) و سرعت باد ۴ متر بر ثانیه، در فاصله ۲۶۴۷ متری دودکش حداکثر میزان غلظت این آلاینده ها به ترتیبg/m۳µ ۷۱/۱۹۵،g/m۳µ ۵۴/۳۰۸ وg/m۳µ ۷۳/۶۵ پیش بینی گردیده است.
بحث و نتیجه گیری: به منظور دستیابی به استاندارد های هوای پاک، نیاز به پایش مستمر و استفاده از یک سیستم ارتقا یافته جهت کنترل آلاینده های خروجی از دودکش کارخانه سیمان می باشد.


رجب رشیدی، محمد الماسیان،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: با توجه به تولید آلاینده های گازی و آیروسولی فراوان توسط صنعت چاپ و تکثیر، ارزیابی کیفیت هوا در داخل و خارج این مراکز در سطح شهر خرم آباد مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش­ ها: در یک مطالعه توصیفی، پنج آلاینده گازی از آلاینده های معیار(CO،NO ،NO۲ ،SO۲  وO۳ ) و ترکیبات آلی فرار مورد سنجش قرار گرفت. در کل ۳۶۰ نمونه از هوای داخل و خارج مراکز چاپ و تکثیر در دو فصل تابستان و زمستان گرفته شد. نمونه برداری به دو روش قرائت مستقیم و نمونه برداری محیطی انجام گرفت. در روش قرائت مستقیم از دستگاه آنالایزر محیطی برای سنجش آلاینده های معیار گازی و از دستگاه phochek۵۰۰۰  برای اندازه گیری VOCs استفاده گردید. در نمونه برداری محیطی از پمپ های محیطی و لوله های جاذب کربن فعال SKC به صورت تصادفی-مداوم استفاده گردید. نمونه ها با حلال دی سولفید کربن آماده سازی شدند و با دستگاه کروماتوگراف گازی مورد تجزیه قرار گرفتند. از آزمون آماری t برای آنالیز نتایج استفاده گردید.

یافته ­ها: نتایج پژوهش نشان داد که در بین آلاینده های شاخص بجز گاز CO و در بین ترکیبات آلی فرار غلظت آلاینده های بنزن و تولوئن در هوای مراکز چاپ و تکثیر بیشتر از استاندارد EPA برای اماکن بسته می باشد. همچنین بین غلظت بنزن و تولوئن در فصل تابستان و زمستان اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰P<). در همه اندازگیری ها در فصول تابستان و زمستان میزان گاز O۳ در داخل مراکز چاپ و تکثیر به صورت معناداری بیشتر از فضای آزاد بود (۰۵/۰P<).

بحث و نتیجه­ گیری: هر چند مراکز چاپ و تکثیر نمی توانند بعنوان یک کانون جدی انتشار آلاینده ها برای سایر اماکن عمومی اطراف خود باشند، اما آلاینده های حاصل از آنها بخصوص آلاینده  O۳ می تواند سلامت کارکنان این مراکز را تهدید نماید.


سعید ویس کرمی، محمد حسن فتحی نسری، حسن احمدوند، لادن رشیدی، رضا محمد رضایی خرم آبادی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: مطالعات نشان دادهاند که تولید رادیکالهای آزاد در اثر تمرینات سنگین ورزشی بخصوص گونه اکسیژن (ROS) باعث آسیب به بافتها شده که میتوان با مصرف بهموقع مواد آنتی اکسیدانی از این امر جلوگیری کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی پوست انار بر کاهش اثرات تنش اکسیداتیو ناشی از یک جلسه ورزش درمانده ساز بود.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه تعداد ۳۲ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بهطور تصادفی به چهار گروه هشتتایی تقسیم شدند: ۱)con (گروه کنترل). ۲) PPHE۲۰۰ (mg/kg ۲۰۰ عصاره هیدروالکلی پوست انار)، ۳)PPHE۲۵۰ (mg/kg ۲۵۰ عصاره هیدروالکلی پوست انار) و ۴) vit.E (mg/kg ۵ ویتامین E). حیوانات به مدت ۸ هفته بهطور منظم روزانه یک ساعت ورزش داده شدند و در آخرین جلسه تمرین تحت استرس ورزش درمانده ساز قرار گرفتند. بلافاصله پس از آخرین جلسه تمرین نمونه خون از ورید باب جهت تعیین فعالیت آنزیمهای پاراکسوناز-۱، میلوپراکسیداز و سطح نیتریک اکسید در نمونه سرم تهیه شد.

یافته­ ها: فعالیت آنزیم پاراکسوناز-۱ سرم گروههای PPHE۲۰۰ (۴۷/۱±۰۲/۲۳)، PPHE۲۵۰ (۹۸/۱±۵۹/۲۳) و vitE (۶۵/۲±۳۸/۲۵) در مقایسه با گروه کنترل (۳۸/۱±۵۷/۱۸) افزایش معنی داری داشت (۰۵/۰P<). فعالیت آنزیم میلوپراکسیداز سرم گروههای PPHE۲۰۰ (۹۷/۹±۷۶/۳۲)، PPHE۲۵۰ (۰۵/۶±۴۵/۳۱) و vitE (۵۶/۴±۹۴/۲۴) در مقایسه با گروه کنترل (۱۴/۶±۷۰/۴۰) کاهش معنی داری داشت (۰۵/۰P<). سطح نیتریک اکسید سرم گروههای PPHE۲۰۰ (۴۸/۲±۵۹/۴۶)، PPHE۲۵۰ (۶۲/۲±۲۷/۴۰) و vit E (۸۲/۳±۲۵/۳۶) در مقایسه با گروه کنترل (۳۶/۵±۱۸/۴۷) کاهش معنی داری داشت (۰۵/۰P<).

بحث و نتیجه ­گیری: نتایج تحقیق نشان داد مصرف عصاره پوست انار موجب بهبود وضعیت سیستم آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و کاهش اثرات تنش اکسیداتیو ناشی از فعالیت شدید بدنی میگردد.


نیلوفر درستی، ساناز ضرابی، شهلا احمدی، رضا رستمی، مرضیه رشیدی پور،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: سرطان یک بیماری پیچیده با تغییرات ژنتیکی می­ باشد. از جمله روش‌های متعددی که برای بهبود و پیشگیری این بیماری بکار می­رود شیمی درمانی است که با توجه به مقاومت دارویی، اثرات جانبی داروهای سنتزی و اثبات پتانسیل دارویی بالای گیاهان، هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت دو گیاه پیاز تابستانه لرستانی و پیاز یزدی از دسته لیلیاسه و مقایسه اثرات آنها در برابر دو سلول سرطانی انسان از رده سلول خون K۵۶۲ و گردنه رحم HeLa می ­باشد.

مواد و روش ­ها: در یک مطالعه تجربی پس از تهیه عصاره متانولی دو گیاه پیاز تابستانه لرستانی و پیاز یزدی، اثر سمیت هر کدام بر روی رشد سلول­ های سرطانی انسان از نوع خونی K۵۶۲ و گردنه رحم HeLa در مقایسه با داروی استاندارد سیکلوفسفامید در طی زمان­ های ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت با غلظت از ۲۵/۳۱ تا ۲۵۰ میکروگرم بر میلی­لیتر با استفاده از آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ­ها: نتایج بیولوژیکی بدست آمده در محیط آزمایشگاهی حاکی از آن است که سمیت عصاره ­های متانولی گیاهان مطالعه شده در این تحقیق وابسته به دوز می ­باشد و افزایش غلظت موجب کاهش معنی­دار سلول­ های سرطانی می­ شود. بر اساس داده ­های بدست آمده بیشترین سمیت ۴۸ ساعت پس از افزایش عصاره این گیاهان اتفاق می­ افتد. همچنین آزمون MTT نشان داد که عصاره متانولی پیاز تابستانه لرستانی اثر سمیت بیشتری در مقایسه با پیاز یزدی بر علیه سلول HeLa داشت. درصورتی‌که بر اساس این آزمون حساسیت سلول K۵۶۲ به عصاره پیاز یزدی بیشتر از عصاره پیاز تابستانه بود (۰۱/۰P<). علاوه­براین، عصاره گیاهان سمیت بیشتری در مقابل سلول‌های مطالعه شده از داروی سیکلوفسفامید نشان داد.

بحث و نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج بدست آمده عصاره متانولی پیاز یزدی و پیاز تابستانه لرستانی در غلظت ­های به‌کار رفته دارای اثرات سمیت بر روی سلول­ های K۵۶۲ و HeLa می­ باشد. لذا می­توان جهت مطالعات بیشتر در محیط بدن موجود زنده از عصاره این گیاهان استفاده نمود.


احسان رشیدیان، سکینه نادعلی، سید محمد نایب آقایی، حسن نوروزیان،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: اکثر سویه‌های اشریشیاکلی دارای مقاومت چندگانه دارویی بوده و این باکتری عامل اصلی بیماری کلی‌باسیلوز طیور است، صدمات اقتصادی عفونت‌های حاصل از E.coli خصوصاً در صنعت طیور بسیار بالا بوده و سالانه هزینه‌های زیادی صرف درمان بیماری‌های ناشی از آن با آنتی‌بیوتیک‌ها می‌شود، لذا هدف از این مطالعه ارزیابی حضور ژن bla-CTX-M در جدایه‌های اشریشیاکلی به دست آمده از نمونه‌های مرضی طیور می‌باشد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه ۱۰۰ جدایه باکتری اشریشیاکلی از اندام‌های مختلف طیور مبتلا به کلی‌باسیلوز جداسازی گردید و با استفاده از تست‌های بیوشیمیایی مورد تأیید قرار گرفت، جدایه‌ها از نظر حضور ژن‌های CTX-M به روش PCR بررسی شدند.
یافته‌ها: از ۱۰۰ جدایه مورد بررسی ۴ جدایه (۴%) به صورت ESBL مثبت بودند، از این تعداد نیز ۲۵% دارای ژن CTX-M بودند.
بحث و نتیجه‌ گیری: با توجه به اهمیت اشریشیاکلی در عفونت‌های طیور و همچنین شیوع بالای سویه‌های تولیدکننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف باید از روش‌های تشخیصی سریع در تعیین این سویه‌ها در آزمایشگاه‌ها به صورت روتین استفاده گردد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهند که اشریشیاکلی کومنسال دستگاه گوارش طیور به عنوان مخزنی برای بتالاکتامازهای وسیع‌الطیف بوده که این موضوع از لحاظ بهداشت عمومی و انتقال مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی به انسان دارای اهمیت می‌باشد.


رجب رشیدی، عاطفه رک رک، سکینه مهدوی، زهرا حق شناس دارونه، محمد الماسیان،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: بر اساس تحقیقاتی که اخیراً انجام گرفته است، علت بیش از نیمی از غیبت‌های محیط کار و دلیل یک‌سوم درخواست غرامت‌های ناشی از کار را اختلالات اسکلتی عضلانی تشکیل می‌دهند. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی ریسک ابتلا به این اختلالات در جوشکاران شهر خرم‌آباد انجام شده است.
مواد و روش ­ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش سرشماری بر روی ۱۷۰ نفر از جوشکاران شهر خرم‌آباد انجام شده است. میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک بررسی شد. به منظور ارزیابی خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی از روش QEC استفاده شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از شاخص آمار مرکزی و آزمون t انجام گرفت.
یافته­ ها: نتایج مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب در نواحی کمر (۷۰%)، زانو (۱/۵۴%) و تنه (۵۰%) بالاترین میزان را دارد. نتایج ارزیابی به روش QEC نشان داد که ۸/۸۳% از موارد، سطح ریسک ابتلا به اختلالات بالا و بسیار بالا دارند.
بحث و نتیجه ­گیری: این مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در بین جوشکاران مورد مطالعه بالا است و همچنین ریسک ابتلا به این اختلالات نیز بالا می‌باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، از علل ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی در شغل جوشکاری می‌توان به پوسچر نامطلوب، بلند کردن و حمل دستی بار و خمش و پیچش کمر اشاره کرد. افزون بر این نتایج، این مطالعه نشان داد که روش QEC می‌تواند نتایج قابل اعتمادی را ارائه دهد.



صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb