۱۴ نتیجه برای زمانی
پرستو گلشیری، بهزاد شمس، احمدرضا زمانی، سیامک پورعبدیان، اکبر حسن زاده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: بررسی کشوری رشد کودکان نشان داده است که درصد زیادی از کودکان کشور دچار افت رشد هستند. از طرفی، مشارکت مردمی از اصولی است که سازمان بهداشت جهانی و منابع علمی برای ارتقای سلامت بر آن تاکید دارند. بنابراین می توان یکی از راهکارهای بهبود رشد کودکان را توجه به مشارکت بیشتر مادران دانست. در مطالعه حاضر با ارائه یک الگوی مشارکت مادران، بهبود عملکرد آنان در مراقبت از کودکان خود بررسی می شود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی مبتنی بر جامعه (community - based trial) است و بر روی ۷۴ زوج مادر و کودک انجام شده است. بدین منظور الگویی با استفاده از سه منبع (سطوح مشارکت مردمی، تجارب کشور ایران و سایر کشورها در مورد مشارکت و الگوی CIPP) و هم چنین در نظر گرفتن ویژگی های فرهنگی – اجتماعی و نظام ارائه خدمات بهداشتی کشور طراحی شد. موضوع مشارکت، رشد و تغذیه کودکان بود. برای اجرا با همراهی گروه اصلی مادران داوطلب، نیازسنجی، برنامه ریزی،اجرا، نظارت و ارزشیابی پروژه انجام شد. عملیات با آموزش گروه یاد شده آغاز و توسط آنها به کلیه مادران انتقال داده شد. به منظور ارزشیابی این الگو، شاخص های دستیابی به اهداف در زمینه دانش و عملکرد و توانمندی های فردی و اجتماعی مادران تعیین گردید و از طریق مصاحبه، مشاهده و تکمیل پرسش نامه، اطلاعات جمع آوری و با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری ویل کاکسون، مک نمار و t زوج تحلیل گردید.
یافته ها: میانگین مجموع نمرات آگاهی مادران در زمینه محتوای آموزشی الگو، قبل و پس از مداخله به ترتیب ۲۳ و ۳۴ و میانگین مجموع نمرات عملکرد آنان قبل و پس از مداخله ۳/۴۷ و ۲/۶۰ بود (اختلاف معنی دار با ۰۰۱/۰p<).
شاخص های حاصل از مشارکت مانند تأثیر بر اعتماد به نفس، اشتیاق به یادگیری مطالب جدید، تمایل به استمرار فعالیت گروه، تمایل به حل مشکلات و ابتکار در زندگی تغییرات شایان توجهی داشت. نتایج طرح از جمله اثربخشی، حاصل نهایی، استمرار برنامه و قابلیت انتقال آن با الگوی CIPP ارزشیابی شد.نتیجه گیری: افزایش سطوح همکاری مادران در ابعاد مختلف مشارکت شامل ارزیابی نیازها،اجرا، نظارت، ارزشیابی و تشکیل یک تشکل مردمی (NGO) بهبود قابل توجهی را در دانش و عملکرد مادران در زمینه مراقبت ازکودکان خود ایجاد کرد. هم چنین سبب افزایش توانمندی های فردی و اجتماعی آنان شد که بیانگر کارایی الگوی ارائه شده بود. از آنجا که در طراحی این الگو به ویژگی های فرهنگی ـ اجتماعی و نظام ارائه خدمات بهداشتی کشور توجه شده است، می توان آن را در سایر مناطق و برای توسعه خدمات بهداشتی دیگر به کار برد.
مریم قاسمی پور، وحید قاسمی، احمد رضا زمانی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
بیماریهای مزمنی همچون دیابت از بیماری های غیر قابل درمانی است که می توان آن را کنترل کرد، اما بیمار همواره در معرض عوامل تنش زای جسمی، روانی و اجتماعی قرار دارد، لذا در این مطالعه قصد بر آن است ضمن تعیین کیفیت زندگی بیماران دیابتی، ابعاد مختلف آن نیز سنجیده شود. مواد و روش ها: این پژوهش، یک مطالعه توصیفی است که در سال ۱۳۸۷ انجام شد، جامعه آماری، کلیه بیماران مبتلا به دیابت در شهر خرم آباد بودند که جهت پیگیری درمان بیماری خود به بیمارستان مراجعه میکردند که ۱۵۰ نفر از آنان با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه مشتمل بر دو بخش مشخصات دموگرافیک و کیفیت زندگی به صورت پرسشگری و خودایفا پاسخ دادند. کیفیت زندگی از سه قسمت تشکیل شده است: بعد جسمی، بعد روانی و بعد اجتماعی. برای اعتبار پرسشنامه از روش اعتبار محتوا از نوع اعتبار صوری استفاده شد و برای تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، میزان کیفیت زندگی بیماران بر اساس نمره به دست آمده به دو قسمت نا مطلوب (نمرات کمتر از ۵۴) و مطلوب (نمرات مساوی یا بیشتر از ۵۴) تعریف شد. یافته ها: نتایج نشان داد کیفیت زندگی ۳/۵۸ درصد آزمودنی ها نامطلوب و ۷/۴۱ درصد مطلوب بوده است، ضمن اینکه ۹/۷۹ درصد در بعد جسمی، ۵/۷۱ درصد در بعد روانی دارای کیفیت زندگی نامطلوب هستند، در حالیکه ۶/۸۰ درصد در بعد اجتماعی از کیفیت زندگی مطلوب برخوردار بودند، همینطور متغیرهای سن، جنس، وضعیت تأهل، وضعیت شغلی، وضعیت تحصیلی و مدت ابتلا به بیماری دیابت از نظر آماری دارای ارتباط معنی دار با کیفیت زندگی می باشد. بحث و نتیجه گیری: با توجه به اینکه نیمی از بیماران در ابعاد جسمی و روانی دارای کیفیت زندگی نامطلوب بودند توصیه می شود، مسئولین برنامه هایی با محتوای مشاوره ای، آموزشی و مادی اتخاذ نمایند که در ارتقای کیفیت زندگی بیماران تأثیر گذار باشد.
حامد اسمعیل لشکریان ، کیانا شاه زمانی، جمشید راهب،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه، باکتریهای بومی مولد کلسترول اکسیداز جدا گردید. این دو باکتری بواسطه خصوصیات مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و روشهای تائید مولکولی جزء گونه Rhodococcus طبقه بندی گردید.
مواد و روشها: تعداد ۱۸۷ نمونه از پساب کارخانه چرم وپوست و صابون سازی ، خاک ، لبنیات و آب های راکد جمع آوری گردید. پس از کشت نمونه ها، باکتریهای رشد یافته با تست های میکروبی و بیوشیمیایی تعیین هویت گردید. برای تایید فعالیت کلنی های مولد آنزیم کلسترول اکسیداز، روشهای رنگ سنجی و قهوه ای نمودن محیط کشت استفاده شد. از تکنیک ۱۶s rRNA PCR برای تایید قطعی سویه های بدست آمده استفاده شد.
یافتهها: از ۱۸۷ نمونه ،تنها ۲ باکتری از خاک جداسازی گردید و نتایج نشان داد که متعلق به گونه رودوکوکوس می باشند . همچنین در آزمایش قهوه ای نمودن و رنگ سنجی، فعالیت کلسترول اکسیدازی هر دو باکتری تایید شد. هویت مولکولی سویه های مزبور با تعیین توالی ژن ۱۶s rRNA تایید شد.
مقدمه: کلسترول اکسیداز آنزیمی است که اکسیداسیون کلسترول را همراه با احیای اکسیژن مولکولی به پراکسیدهیدروژن انجام می دهد . این آنزیم توسط برخی میکروارگانیسم های بیماریزا و غیر بیماریزا تولید می شود و ازمهمترین آنزیم های تجاری دنیاست که کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف پیدا کرده است. هدف از این مطالعه جداسازی باکتریهای بومی مولد کلسترول اکسیداز و تعیین هویت آنها با استفاده از روشهای میکروبی، بیوشیمیایی و ژنتیکی می باشد.
سمیه سبزعلی، سالار بختیاری، کریمه حقانی، آرمان رستم زاد، کیانا شاهزمانی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: درمان بیماریهای باکتریایی توسط آنتی بیوتیکهای سنتتیک با بروز مشکلاتی از قبیل ایجاد عوارض جانبی در انسانها و ایجاد مقاومت در میکروارگانیسمها همراه است. اخیراً به استعمال گیاهان در درمان بیماریهای باکتریایی توجه زیادی شده است. از آنجایی که استفاد از گیاه تیمبرا اسپیکاتا در طب سنتی ایران مرسوم است، در این تحقیق اثر ضد باکتریایی عصاره این گیاه بر روی تعدادی از باکتری های بیماریزا بررسی شد.
مواد و روشها: گیاه مذکور از کوههای زاگرس شهر ایلام جمع آوری و پس از شناسایی و نامگذاری، عصاره به روش ماسراسیون تهیه شد. غلظتهای مختلف عصاره با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بر روی باکتریها تأثیر داده شد. از آنتیبیوتیکهای تشخیصی به عنوان کنترل مثبت و از DMSO به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. میزانMIC و MBC نیز مشخص شد.
یافتهها: بیشترین تأثیر عصاره در باکتری های گرم مثبت دیده شد. بیشترین قطر هاله در غلظت mg/ml ۷۶ مشاهده، و در این میان S. aureus و S. epidermidis بیش از سایر میکروارگانیسمها حساس بودند (۰۵/۰P<). کمترین میزان MIC مربوط بهS. aureus ۱۸۸۵ با میزان mg/ml۵/۲ و S. epidermidis ۲۴۰۵ با mg/ml۵ بوده و E. coliو K. pneumonia با ۱۵ میلیمتر قطر هاله عدم رشد، حساس-ترین باکتریهای گرم منفی به عصاره بودند (۰۵/۰P<).
بحث و نتیجهگیری: عصاره هیدروالکلی تیمبرا تأثیر ضد باکتریایی قابل ملاحظهای داشت. بررسی قطر هالههای عدم رشد نشان داد که عصاره در غلظتهای مورد استفاده بر باکتریهای گرم مثبت مؤثرتر بوده است.
شهربانو عریان، محمد نبیونی، مسعود باقرپور زارچی، مرتضی نظری سرنجه، علی باقرپور زارچی، کیانا شاهزمانی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: این نتایج پیشنهاد داد که تزریق STZ در بطن های جانبی مغز موجب آسیب شدید در حافظه و یادگیری مشابه بیماری آلزایمر می شود ولی اریتروپویتین از این آسیب همراه با کاهش در هماتوکریت جلوگیری می کند. مواد و روشها: جهت ایجاد مدل آلزایمری در رت ها، استرپتوزوتوسین در بطن های طرفی مغزی تزریق گردید. ۲ هفته پس از القاء آلزایمر داروی اریتروپویتین با دوز های متفاوت به صورت سیسترنامگنایی جهت درمان آلزایمر همراه با کاهش عوارض جانبی این دارو تزریق گردید. بعد از دوره درمان همه رت ها تحت مطالعه رفتاری آزمون یادگیری اجتنابی غیر فعال توسط دستگاه شاتل باکس و سنجش هماتوکریت خون قرار گرفتند. یافتهها: هرچند اریتروپویتین تأثیر معنی داری بر بهبود فرآیند های یادگیری و حافظه در هر دو گروه کنترل و شم نداشت ولی باعث ایجاد تفاوت معنی داری در بهبود این بیماری نسبت به گروه STZ(استرپتوزوتوسین) شد که این درمان با کاهش هماتوکریت نسبت به گروه دوز U/Kg۵۰۰۰ همراه شد. مقدمه: بیماری آلزایمر یک بیماری شایع نورودژنراتیو پیش رونده ای است که منجر به زوال عقل و نابودی سلول های مغزی به ویژه در ناحیه هیپوکامپ می شود. به تازگی مشخص شده اریتروپویتین با عمل حفاظت عصبی خود باعث بهبود در عملکردهای شناختی در طول این بیماری می گردد. هدف این مطالعه یافتن روشی جایگزین نسبت به روش مرسوم تزریق صفاقی برای تحویل اریتروپویتین به مغز توسط دور زدن سد خونی مغزی است.
کیانا شاه زمانی، حامداسمعیل لشکریان، امید علی پاپی، حمید مخیری،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: روشهای تشخیصی مولکولی ابزار عمدهای در مدیریت بیماران مبتلا به ویروس هپاتیتHCV)C هستند. مطالعات نشان دادهاند که بار ویروسی با مرحله عفونت و میزان پاسخ به درمان مرتبط میباشد و لذا ارزیابی و تعیین بار ویروسی اهمیت بسزایی دارد. هدف از این مطالعه بکارگیری روش دقیق و در عین حال ارزان قیمت جهت سنجش کمی بار ویروسی در پلاسمای بیماران میباشد.
مواد و روش ها: پس از راه اندازی و تعیین اعتبار روش راه اندازی شده، سنجش کمی بار ویروسی بر روی پلاسمای ۲۰۰ بیمار آلوده به فرم مزمن HCV انجام شد. بار ویروس با استفاده از منحنی استاندارد خارجی و با بهره گیری از پانل استاندارد RNA صورت گرفت. نتایج حاصل از این روش با نتایج بدست آمده از کیت تجاری آرتوس مقایسه شد.
یافته ها: محدوده تعیین این روش IU/ml ۵۰ میباشد. میانگین بار ویروسی اندازهگیری شده در مقیاس لگاریتمی (۲۲/۰ ۸۱/۵)، (۰۵/۰P<) بدست آمد. آنالیز موازی نمونهها با استفاده از این روش و کیت تجاری آرتوس همبستگی خوبی بین دو روش نشان داد (۰۵/۰>P، ۹۸۸/۰=R۲).
بحث و نتیجه گیری: تعیین کمی بار ویروسی HCV در افراد آلوده به این ویروس در شهرستان خرم آباد برای اولین بار گزارش شده است. توجه به نتایج، این روش دارای حساسیت خوب و ویژگی برای سنجش کمی HCV RNA در مقیاس بزرگ است. این روش میتواند جایگزین مناسبی برای کیتهای تجاری بهویژه برای ارزیابی بالینی درمان باشد.
صیاد خانی زاده، کیانا شاه زمانی، هادی رضوی نیکو، حامد اسمعیل لشگریان،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: ویروس هپاتیت C (HCV) به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماری زا برای بیماریهای مزمن کبدی محسوب میشود. مطالعات قبلی نشان دادهاند که پروتئینهای ویروس HCV میتوانند با شبکه های تنظیمی ژن از قبیل microRNAs میانکنش برقرار کنند. هدف از این مقاله بررسی اثر پروتئین core ویروس HCV بر روی بیان miR-۱۵۰ در یک مدل کشت سلولی بود.
|
مواد و روش ها: پلاسمیدهای بیان کننده طول کامل پروتئین Core ویروس HCV به داخل رده سلولی Huh۷ ترانسفکت گردیدند، در حالیکه در کنار آن از یک پلاسمید بیان کننده GFP خالی به عنوان یک گروه کنترل منفی استفاده شد. سپس RNA تام استخراج شده و Real-Time PCR جهت اندازه گیری سطح بیان miR-۱۵۰ انجام شد. علاوه براین، تست trypan blue exclusion جهت بررسی اثر پروتئین core بر روی زندهمانی سلولی نیز انجام گرفت.
|
یافته ها: آنالیز بیان ژن miR-۱۵۰ در سلولهای Huh۷ نشان داد که پروتئین core درون زاد ویروس HCV میتواند بهطور معناداری باعث کاهش بیان miR-۱۵۰ در قیاس با پلاسمید کنترل بیان کننده GFP و سلول طبیعی شود (۰۱/۰P<). در کنار این، پروتئین core هیچگونه اثرات کشندگی سلولی یا تحریک کنندهای را بر روی سلولهای کبدی پس از انجام تست trypan blue exclusion نشان نداد (۰۵/۰P<).
|
بحث و نتیجه گیری: مطالعه ما نشان میدهد که پروتئین core ویروس HCV میتواند منجر به کاهش بیان miR-۱۵۰ شود. این نتایج بیانگر آنست که میانکنش پروتئینهای HCV با ماشین تنظیمی سلولی ممکن است در پاتوژنز مزمن بیماریهای کبدی نقش داشته باشد.
|
سعید باجلان، امیرحسین مقصود، علیرضا زمانی، خدیجه سپهوند، محمد فلاح،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: توکسوپلاسما از شایعترین انگلهای مشترک انسان و حیوان است. گربه های ولگرد به علت دسترسی به مواد گوشتی و شکار جونده و پرنده آلوده شده و با پخش کیست، نقش مهمی در آلوده سازی میزبان های واسط ایفا میکنند. هدف این مطالعه جستجوی آنتیبادی ضد توکسوپلاسما در خون و اواوسیست در مدفوع، ارتباط برخی متغیرها مثل سن و جنس و منطقه جغرافیایی زندگی گربه ها با میزان آلودگی آنها بود.
|
مواد و روش ها: از ۱۲۵ قلاده گربه ولگرد خرم آباد پس از صید با تله زنده گیر و بیهوشی و ثبت مشخصات آنها، سرم خون آنها تهیه و به روشIgG- ELISA آزمایش شد. جهت بررسی دفع اواوسیست، مدفوع گربهها از طریق نمونه برداری رکتال تهیه و با روش فلوتاسیون شیتر بررسی گردید. جهت تعیین ارتباط متغیرها، سطح معنیداری P کمتر از ۰۵.۰ در نظر گرفته شد.
|
یافته ها: ۸۰ گربه (۶۴%) دارای IgG ضد توکسوپلاسما، ۴۲ مورد منفی (۶/۳۳%) و ۳ مورد (۴/۲%) حدمرزی بودند. بین جنس و منطقه جغرافیایی صید گربهها با مثبت بودن سرمی ارتباط معنی دار وجود نداشت. بین سن و مثبت بودن سرمی IgG ارتباط معنی دار مشاهده شد (۰۲۱.۰P<). همچنین هیچگونه اواوسیستی که از نظر اندازه شبیه توکسوپلاسما باشد در مدفوع دیده نشد. در چند نمونه، اواوسیست مشابه توکسوپلاسما با اندازه بزرگتر مشاهده و ایزوسپورا تشخیص داده شد.
|
بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد آلودگی به توکسوپلاسما در گربه های منطقه نسبتاً بالاست. در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی احتمال آلودگی انسان قابل توجه میباشد.
|
سمیه سپهوندی، محمد صاحب زمانی، حجت اله فراهانی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: اختلال طیف اوتیسم شایع ترین اختلال نافذ رشد می باشد. نقصان در مهارتهای اجتماعی، علایق، رفتار و فعالیت های تکراری و محدود، علائم مشخصه آن می باشد. |
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که با اجرای قصه گویی به روش ایفای نقش بر واحد های مورد پژوهش انجام شده است. جامعه مورد نظر در این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به اوتیسم، که در مراکز اوتیسم شهرستان خرم اباد در سال۱۳۹۶ پرونده داشتند می باشد. ۳۰ کودک اوتیسمی ۱۶-۵ ساله به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ATECقبل و بعد از اجرای مداخله جمع آوری و سپس پردازش شد. |
یافته ها: میانگین مهارت های ارتباطی (گفتار، زبان و ارتباط) قبل از مداخله ۸۵۵/۰ به ۲۴/۱ بعد از آن رسید، میانگین مهارت های اجتماعی از ۸۲۲/۰ به ۲۱/۱ بعد از مداخله رسید. در این زمینه میزان همبستگی پاسخها قبل و بعد ۶۸۴/۰ مشاهده شد که معنی داری آن با ۰۰۰/۰p= تایید شده است. |
|
بحث و نتیجه گیری: قصه گویی به روش ایفای نقش یکی از مداخلههای درمانی موثر و مقرون به صرفه، برای بهبود عملکرد ارتباطی و اجتماعی کودکان اوتیسمی می باشد. |
نسترن زمانی، شهرام ممدوحی، زهره روزبهانی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز و یکی از عمده ترین علت های ناتوانی ذهنی مادرزادی در نوزادان است که با تشخیص زودرس و درمان قابل پیشگیری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان فراخوان و شیوع بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در شهرستان بروجرد می باشد. |
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی با استفاده از مستندات مراکز بهداشت شهرستان بروجرد انجام شده است. بر اساس پروتکل، کلیه نوزادان در فاصله روزهای ۳ تا ۵ بعد از تولد به مراکز نمونه گیری شهرستان ارجاع داده شدند و تحت غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید قرار گرفتند. در این مرحله نوزادان با TSH بیشتر از ۵ فراخوان شدند. با توجه به دستورالعمل کشوری غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید، نوزادان با ۱۰TSH> میلی واحد در لیتر و ۵/۶˂T۴ میکروگرم در دسی لیتر بیمار در نظر گرفته شدند. |
یافته ها: از ۱۳۷۴۱ نوزاد غربالگری شده ۱۲۵۷ مورد فراخوان شدند. میزان فراخوان ۱۴/۹ درصد برآورد گردید که از این تعداد، ۱۱۱۴ نوزاد دارای TSH بین mlu/L ۵ تا mlu/L ۹/۹ و ۱۲۰ نوزاد دارای TSH بین mlu/L ۱۰ تا mlu/L ۹/۱۹ و ۲۳ نوزاد دارای mlu/L ۲۰TSH≥ بودند. در ۲۲ نوزاد کم کاری مادرزادی تیروئید تشخیص داده شد. بدین ترتیب شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید در شهرستان بروجرد ۶/۱ در ۱۰۰۰ تولد زنده بدست آمد. |
بحث و نتیجه گیری: شیوع بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در شهرستان بروجرد بالاتر از استاندارد جهانی می باشد که ضرورت دارد عوامل مرتبط با شیوع بالای این بیماری مورد بررسی قرار گیرد. |
سامان دالوند، اعتصام ملکزاده، حامد زمانی، سهیل علمطلب،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ویژه نامه ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: رادیوداروی ۱۷۰Tm-EDTMP به عنوان یک رادیودارو با ویژگیهای مطلوب و یک جایگزین برای رادیوداروی ۸۹Sr-Cl۲ برای درمان تسکینی بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی مطرح شده است. هدف از این پژوهش محاسبهی دز جذبی ۱۷۰Tm-EDTMP در استخوان بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی بود. |
مواد و روشها: در این پژوهش، از یک فانتوم استخوان ران انسان بالغ و جعبهابزار مونتکارلوی GATE به منظور شبیهسازی استفاده شد. ۱۷۰Tm-EDTMP در بخش استخوان فانتوم توزیع و دز جذبی به ازای واپاشی در بخشهای مختلف فانتوم محاسبه شد. برای مقایسه و اعتبارسنجی نتایج، شبیهسازیها با شرایط مشابه برای ۸۹Sr-Cl۲ نیز صورت پذیرفت. سپس دز جذبی به ازای اکتیویتهی تزریقی رادیوداروها در استخوان و مغز استخوان با استفاده از روش MIRD محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردید. |
یافتهها: دز جذبی به ازای اکتیویتهی تزریقی ۱۷۰Tm-EDTMP در استخوان ۵۲/۵ برابر بیشتر از ۸۹Sr-Cl۲ بود، در حالیکه دز جذبی مغز استخوان توسط ۱۷۰Tm-EDTMP ۱۱/۲ برابر بیشتر از ۸۹Sr-Cl۲ بود.
بحث و نتیجهگیری: باتوجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، ۱۷۰Tm-EDTMP یک رادیوداروی مناسب برای استفاده در درمان تسکینی بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی است. با این حال نیاز به انجام مطالعات بالینی در بیماران به منظور بررسی بیشتر وجود دارد. |
سمیه سبزعلی، کیانا شاهزمانی، حمزه حسنی، مهدی بیرجندی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: ﺣﻀﻮﺭ ﻋﻮﺍﻣﻞ ﻣﻴﻜﺮﻭﺑﻲ ﺭﻭﻱ ﺳـﻄﻮﺡ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻴﻤﺎﺭﺳﺘﺎﻧﻲ، ﻋﺎﻣﻞ ﺯﻳﺎﻥﺁﻭﺭ ﻣﻬﻤﻲ ﺑﺮﺍﻱ ﺳﻼﻣﺘﻲ ﻣﺤﺴﻮﺏ می شود. استفاده از هیپوکلروس اسید(HOCl) به منظور اهداف بهداشتی در بیش از ۵۰ کشور ارزیابی شده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر ضدعفونیکنندگی و کاهش بار میکروبی محلول های سنیتایزون و ضدعفونیکننده های رایج موجود در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد سایاسپت HP و سایاسپت ۴۲۰ بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی تعداد ۲۰۰ نمونه از بخشهای مراقبت های ویژه تهیه و در قالب ۷ گروه آزمایشی (یک گروه کنترل و ۶ نوع ضد عفونی مختلف) در ۶ بخش مختلف بیمارستانی مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها روی محیط های کشت اختصاصی کشت داده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS-۲۳ تجزیه و تحلیل شد. قدرت میکروب کشی ضدعفونی کننده ها مطابق استاندارد ۱۰۵۰۴ و روش انتشار در آگار مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: استفاده از مواد ضدعفونیکننده باعث کاهش معنی دار بار میکروبی در مقایسه با گروه کنترل شد. محلول های ضدعفونی به طور متوسط منجر به کاهش تعداد کلنی ها از ۱۱۳ کلنی به ۱۲ کلنی شده بودند. همچنین تمامی ضدعفونیکننده ها دارای قدرت میکروبکشی و قارچ کشی مطابق استاندارد (کاهش ۴ لگاریتم باکتری) بودند. محلول سنیتایزون موفق به حذف تمامی میکروارگانیسمها و کاهش بیش از ۷ لگاریتمی میکروارگانیسمهای آزمون شد. ضدعفونیکننده سنیتایزون باعث کاهش بیشتر باکتریهای گرم منفی و قارچها در مقایسه با دیگر ضدعفونیکننده ها شد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده ضد عفونی کننده های سنیتایزون قابلیت استفاده در کنار سایر محصولات ضدعفونیکننده رایج در تمیز کردن سطوح را دارا می باشند. استفاده تناوبی از مواد ضدعفونیکننده با ماده موثره های متفاوت باعث کاهش میزان احتمال بروز مقاومت در میکروارگانیسم ها می شود. |
نسترن زمانی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: ممانتین (MEM) آنتاگونیست گیرندهی NMDA و یکی از داروهای مورد تایید در درمان بیماران مبتلا به آلزایمر است. اسیدفولیک و یا ویتامین B۹ نیز ویتامینی محلول در آب است که در برخی مطالعات پیشین اثرات آن بر بهبود اختلالات شناختی نشان داده شده است. مطالعهی حاضر با هدف بررسی تاثیر ممانتین و تجویز توام آن با اسیدفولیک بر یادگیری و حافظهی فضایی در موشهای صحرایی نر بالغ انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی موشهای صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به ۶ گروه ۷ تایی تقسیم شدند: کنترل، حلال (سالین)، ممانتینmg/kg; ip) ۱۰ ,۵ ,۳ (MEM و mg/kg ۱۰MEM - mg/kg۱۵ FA. تیمار اسیدفولیک به مدت ۷ روز با شروع دو روز پیش از آموزش و تیمار ممانتین به مدت ۵ روز و ۳۰ دقیقه قبل از آموزش انجام شد. موشهای صحرایی به مدت ۵ روز با دستگاه ماز Y شکل آموزش دیدند. بیست و پنج روز بعد از آموزش آزمون فراخوانی حافظه برای ارزیابی حافظهی بلند مدت انجام گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS (نسخهی ۱۶) انجام شد.
یافته ها: در نتایج این مطالعه مقایسه بین گروههای mg/kg۵ MEM (۰۵/۰˂p) و mg/kg۱۰ MEM (۰۰۱/۰˂p) با گروه کنترل کاهش معنیدار یادگیری و حافظه فضایی را نشان میدهد. در صورتیکه در گروه mg/kg۱۰MEM - mg/kg۱۵ FA در مقایسه با گروه mg/kg۱۰ MEM افزایش معنیدار یادگیری و حافظهی فضایی نشان داده شد (۰۵/۰˂p). همچنین در این مطالعه نتایج آزمون فراخوانی حافظه روز سیام در مقایسه با روز پنجم آموزش در گروههای mg/kg۱۰ MEM و ۱۰MEM - mg/kg۱۵ FA کاهش معنیدار یادگیری و حافظه فضایی را نشان داد (۰۵/۰˂p).
بحث و نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه کاهش یادگیری و حافظهی فضایی را در آزمون ماز Y شکل در موشهای صحرایی تحت تیمار با ممانتین به صورت وابسته به مقدار نشان میدهند. علاوه بر این در تجویز توام ممانتین و اسیدفولیک بهبود اختلال یادگیری و حافظهی فضایی ناشی از ممانتین در موشهای صحرایی نر بالغ مشاهده گردید. |
سمیه سبزعلی، سیف الله بهرامی کیا، کیانا شاهزمانی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: افزایش چربی خون خصوصاً کلسترول از جمله بیماریهای مزمن است که به دلیل اختلالات متابولیسمی ناشی از عوامل متعدد ایجاد میشود .با توجه به عوارض جانبی و آثار زیانبخش داروهای شیمیایی مسئله بازگشت به استفاده از داروهای گیاهی و طبیعی بطور جدی مورد توجه واقع شده است. هدف از مطالعه حاضر، معرفی و مرور فرمولاسیونهای مختلف عصارههای گیاهی است که اثربخشی آنها در کاهش میزان پروفایل لیپیدی اثبات رسیده است.
مواد و روش ها: مطالعات انجام شده در این زمینه در قالب یک مقاله مروری روایتی بررسی شد.
یافته ها: باید توجه داشت که تمایل به مصرف گیاهان دارویی کاهنده چربی خون در اکثر جوامع حتی در کشورهای پیشرفته نیز به طور گستردهای عمومیت یافته است. مصرف این گیاهان به خصوص زمانی که درمانهای رایج قادر به کنترل بیماری نباشند، چشمگیر است.
بحث و نتیجه گیری: اگرچه مصرف خودسرانه گیاهان دارویی توسط بیماران مبتلا به چربی خون بالا ممکن است موجب بهبود بیماری شود، ولی احتمال تداخل دارویی با داروهای رایج وجود دارد و به دلیل آنکه مصرف آن نامنظم و با دوز نامشخص و متغیر است، ممکن است موجب اختلال در کنترل بیماری شود. لذا در صورت تمایل به استفاده حتماً باید پزشک معالج را در جریان قرار داد. |