جستجو در مقالات منتشر شده


۲۷ نتیجه برای شمس

رسول یوسفی مشعوف، سید حمید هاشمی ، صفر شمس،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : مننژیت باکتریال هنوز به عنوان یکی از خطرناکترین بیماری های عفونی شناخته شده است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، با عوارض و تلفات زیادی همراه خواهد بود. هدف از این مطالعه، بررسی شایع ترین عوامل باکتریایی مننژیت کودکان زیر ده سال و تعیین مقاومت دارویی باکتری های جدا شده در مراجعین به بیمارستان های آموزشی شهر همدان بود. مواد و روشها: در طی دوسال (از خرداد ماه سال ۷۷ لغایت اردیبهشت سال ۷۹) تعداد ۵۸۲ کودک مشکوک به مننژیت از نظر کشت مایع نخاع، توزیع سنی، جنسی، فصلی و نتایج آنتی بیوگرام مورد بررسی قرار گرفتند.اطلاعات ضروری بیماران در پرسشنامه تنطیمی درج و سپس توسط نرم افزار آماری Epi-۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. گونه های میکروبی با روشهای بیوشیمیایی و سرولوژیک شناسایی شدند. برای آزمایش آنتی بیوگرام نیز از روش دیسک دیفیوژن کربی-بائر استفاده شد. یافته ها : از مجموع ۵۸۲ کودک زیر ده سال مشکوک به مننژیت تنها ۴۶ کودک (۹/۷%) دارای کشت مثبت باکتریایی بودند که از این تعدد ۹/۵۸% باکتریهای گرم مثبت و ۱/۴۱% باکتریهای گرم منفی جدا شد. شایع ترین باکتریهای جدا شده عبارت بودند از: استرپتوکوک پنومونیه ۹/۲۳% ، استافیلوکوک اورئوس ۱/۱۳%، اشریشیا کلی ۹/۱۰%، نایسریا مننژیتیدیس و پسودوموناس آئروژینوزا هرکدام ۵/۶%. بیشترین میزان بروز عفونت (۳/۲۸%) در کودکان با گروه سنی ۲ -۰ساله (۳/۲۸%) ، جنس مذکر (۴/۵۴%) و در فصل پائیز (۷/۴۳%) بود. در مورد نتایج آنتی بیوگرام از هشت آنتی بیوتیک تست شد، موثرترین آنتی بیوتیک برای هر دو گروه باکتری گرم مثبت و منفی جدا شده از بیماران، سفتی زوکسیم، کانامایسین و جنتامایسین بود؛ اما نسبت به آموکسی سیلین، آمپی سیلین و کلرامفنیکل مقاومت نسبتا" بالایی وجود داشت. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه، می توان چنین نتیجه گیری نمود که باکتری های گرم مثبت بویژه استرپتوکوک پنومونیه و استافیلوکوک اورئوس از عوامل اصلی ایجاد کننده مننژیت باکتریال کودکان منطقه مورد بررسی بشمار میآیند. اکثر گونه ها نسبت به آنتی بیوتیک های رایج مانند آموکسی سیلین، آمپی سیلین و کلرامفنیکل مقاومت نسبتا" بالایی داشتند.
پرستو گلشیری، بهزاد شمس، احمدرضا زمانی، سیامک پورعبدیان، اکبر حسن زاده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: بررسی کشوری رشد کودکان نشان داده است که درصد زیادی از کودکان کشور دچار افت رشد هستند. از طرفی، مشارکت مردمی از اصولی است که سازمان بهداشت جهانی و منابع علمی برای ارتقای سلامت بر آن تاکید دارند. بنابراین می توان یکی از راهکارهای بهبود رشد کودکان را توجه به مشارکت بیشتر مادران دانست. در مطالعه حاضر با ارائه یک الگوی مشارکت مادران، بهبود عملکرد آنان در مراقبت از کودکان خود بررسی می شود. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی مبتنی بر جامعه (community - based trial) است و بر روی ۷۴ زوج مادر و کودک انجام شده است. بدین منظور الگویی با استفاده از سه منبع (سطوح مشارکت مردمی، تجارب کشور ایران و سایر کشورها در مورد مشارکت و الگوی CIPP) و هم چنین در نظر گرفتن ویژگی های فرهنگی – اجتماعی و نظام ارائه خدمات بهداشتی کشور طراحی شد. موضوع مشارکت، رشد و تغذیه کودکان بود. برای اجرا با همراهی گروه اصلی مادران داوطلب، نیازسنجی، برنامه ریزی،‌اجرا، نظارت و ارزشیابی پروژه انجام شد. عملیات با آموزش گروه یاد شده آغاز و توسط آنها به کلیه مادران انتقال داده شد. به منظور ارزشیابی این الگو، شاخص های دستیابی به اهداف در زمینه دانش و عملکرد و توانمندی های فردی و اجتماعی مادران تعیین گردید و از طریق مصاحبه، مشاهده و تکمیل پرسش نامه، اطلاعات جمع آوری و با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری ویل کاکسون، مک نمار و t زوج تحلیل گردید. یافته ها: میانگین مجموع نمرات آگاهی مادران در زمینه محتوای آموزشی الگو، قبل و پس از مداخله به ترتیب ۲۳ و ۳۴ و میانگین مجموع نمرات عملکرد آنان قبل و پس از مداخله ۳/۴۷ و ۲/۶۰ بود (اختلاف معنی دار با ۰۰۱/۰p<). شاخص های حاصل از مشارکت مانند تأثیر بر اعتماد به نفس، اشتیاق به یادگیری مطالب جدید، تمایل به استمرار فعالیت گروه، تمایل به حل مشکلات و ابتکار در زندگی تغییرات شایان توجهی داشت. نتایج طرح از جمله اثربخشی، حاصل نهایی، استمرار برنامه و قابلیت انتقال آن با الگوی CIPP ارزشیابی شد.نتیجه گیری: افزایش سطوح همکاری مادران در ابعاد مختلف مشارکت شامل ارزیابی نیازها،‌اجرا، نظارت، ارزشیابی و تشکیل یک تشکل مردمی (NGO) بهبود قابل توجهی را در دانش و عملکرد مادران در زمینه مراقبت ازکودکان خود ایجاد کرد. هم چنین سبب افزایش توانمندی های فردی و اجتماعی آنان شد که بیانگر کارایی الگوی ارائه شده بود. از آنجا که در طراحی این الگو به ویژگی های فرهنگی ـ اجتماعی و نظام ارائه خدمات بهداشتی کشور توجه شده است، می توان آن را در سایر مناطق و برای توسعه خدمات بهداشتی دیگر به کار برد.
صفر شمس، محمدرضا صفری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: رادیکالهای آزاد و در رأس آنها ترکیبات مشتق از اکسیژن فعال (Reactive Oxygen Species=ROS)، مهمترین عوامل شکل گیری واکنش استرس اکسیداتیو هستند. امروزه آسیب رادیکالی به عنوان عامل مؤثری در بسیاری از بیماریها از جمله آلزایمر، آترواسکلروز و سرطان در نظر گرفته می شود. هدف از این تحقیق، ارائه روشی جدید و سریع، برای اندازه گیری رادیکالهای ROS است. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی میزان رادیکال زایی یونهای فلزات واسطه نظیر آهن، مس و وانادیوم در حضور ترکیبات تیول دار گلوتاتیون و سیستئین (به عنوان مواد احیاکننده) و اکسیژن مولکولی، در محیط Invitro با استفاده از آزمون تیوباربیتوریک اسید مورد سنجش قرار گرفت. برای اندازه گیری مقادیر رادیکالهای آزاد تولیدی، از مولکول قند دزوکسی ریبوز، به عنوان معرف استفاده شد. در اثر حمله رادیکالهای آزاد به دزوکسی ریبوز، تعدادی از ترکیبات آلدئیدی نظیر مالون دی آلدهید، تولید شد. سپس مالون دی آلدهید حاصل، با شناساگری بنام تیوباربیتوریک اسید ترکیب شد و محصول رنگی بدست آمده دارای حداکثر جذب در طول موج ۵۳۲ نانومتر بود. همچنین در این تحقیق، اثرات دو ویتامین آنتی اکسیدان یعنی C و E بر روی میزان رادیکال زایی یونهای فلزات مورد مطالعه، بررسی شد. نتیجه گیری: این مطالعه مشخص بود که واکنش فلزات واسطه با مواد تیول دار در حضور اکسیژن، منجر به تولید رادیکالهای ROS می شود و ویتامینهای C و E، رادیکال زایی را مهار می کنند. یافته ها: نتایج حاصل نشان داد که وانادیوم در مقایسه با آهن و مس، دارای بیشترین توان رادیکال زایی بود و از بین آهن و مس، بسته به این که محیط شامل سیستئین یا گلوتاتیون بود با یکدیگر تفاوت داشت. همچنین ویتامینهای C و E، بر روی ساخت رادیکال آزاد در هر سه یون مورد استفاده، اثرات مهاری داشتند. بخصوص ویتامین C در غلظت صد میکرومولار، دارای بیشترین تأثیر (۸۳درصد) بر روی کاهش تولید رادیکال بود.
صفر شمس، حسن تکمه داشی ،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: عنصر روی( Zn ) درحفظ سلامتی انسان ودر ساختار و عملکرد سیستم ایمنی نقش بارزی دارد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر احتمالی سمیت سلولی عنصر روی بر سلولهای- B (راجی) در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. نتیجه گیری: ترکیبات روی بررده سلولی راجی دارای اثر سمیت سلولی وابسته به دوز بوده واحتمالا بتوان از آن در آینده در تنظیم سیستم ایمنی استفاده نمود. یافته ها: آنالیز داده ها نشان داد که بین میزان زنده ماندن و رشد سلول ها در گروههای آزمون و شاهد تا غلظت‌ ۱۰۰میکرومولار در ساعات ۱۲ تا ۷۲ اختلاف معنی داری وجود ندارد؛ اما در ۲۰۰میکرومولار تا ۵۰۰ میکرومولار بعد از ۱۲و۲۴و... ساعت انکوباسیون ,این پارامترها درگروه آزمون نسبت به گروه شاهدکاهش معنی دار یافت ( ۰۵/۰ < p ). مواد و روش ها: این مطالعه تحلیلی-توصیفی وبنیادی با استفاده از تکنیک کشت سلولی رده لنفوئیدی راجی در شرایط آزمایشگاهی در مجاورت غلظت های مختلف روی در زمانهای متفاوت(۱۲تا۷۲ ساعت) در دمای ۳۷درجه سانتیگراد و۵ درصد Co۲ انکوبه گردید . آنگاه میزان زنده ماندن ورشد سلول ها با رنگ آمیزی فلورسانس ) ۱۰ میکرو لیتر از مخلوط اکریدین اورنج و اتید یوم برو ماید) بررسی شد. نتایج بدست آمده با برنامه نرم افزار Spss (آزمون آنالیز واریانس و دانت) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت.
صفر شمس، حسن تکمه داشی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: عنصر روی (Zn) درحفظ سلامتی انسان ودر ساختار و عملکرد سیستم ایمنی نقش بارزی دارد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر احتمالی سمیت سلولی عنصر روی بر سلولهای- B (راجی) در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. نتیجه گیری: ترکیبات روی بررده سلولی راجی دارای اثر سمیت سلولی وابسته به دوز بوده واحتمالاً بتوان از آن در آینده در تنظیم سیستم ایمنی استفاده نمود. یافته ها: آنالیز داده ها نشان داد که بین میزان زنده ماندن و رشد سلول ها در گروههای آزمون و شاهد تا غلظت‌ ۱۰۰میکرومولار در ساعات ۱۲ تا ۷۲ اختلاف معنی داری وجود ندارد؛ اما در ۲۰۰میکرومولار تا ۵۰۰ میکرومولار بعد از ۱۲، ۲۴ و .... ساعت انکوباسیون ,این پارامترها درگروه آزمون نسبت به گروه شاهدکاهش معنی دار یافت (۰۵/۰p<). مواد و روش ها: این مطالعه تحلیلی-توصیفی وبنیادی با استفاده از تکنیک کشت سلولی رده لنفوئیدی راجی در شرایط آزمایشگاهی در مجاورت غلظت های مختلف روی در زمانهای متفاوت (۱۲تا۷۲ ساعت) در دمای ۳۷درجه سانتیگراد و۵ درصد CO۲ انکوبه گردید. آنگاه میزان زنده ماندن ورشد سلول ها با رنگ آمیزی فلورسانس ) ۱۰ میکرو لیتر از مخلوط اکریدین اورنج و اتید یوم برو ماید) بررسی شد.
قدرت اله شمس خرم آبادی، حمید رضا پورزمان،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: مدیریت مواد زائد عبارتست از مجموعه‌ای از مقررات منسجم و هماهنگ در زمینه کنترل تولید، ذخیره و یا جمع آوری، حمل و نقل، پردازش و دفع مواد زائد جامد که منطبق بر بهترین اصول بهداشت عمومی، اقتصاد، حفاظت از صنایع، زیبا شناسی و سایر الزامات زیست محیطی و مطلوب‌های عمومی است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی و تعیین میزان مشارکت شهروندان خرم آباد در مدیرت دفع مواد زائد جامد بوده است. مواد و روشها: این مطالعه در ۸ محله مختلف شهر خرم آباد به صورت پرسشنامه‌ای انجام شد. در پرسشنامه تنظیم شده مواردی مانند شرایط جمع آوری و نگهداری زباله، خطرات ناشی از جمع آوری و نگهداری زباله، خطرات ناشی از جمع آوری و دفع نادرست زباله و همچنین باز یافت زباله مورد بررسی قرار گرفت. در هر منطقه۵۰ خانوار به صورت تصادفی ساده انتخاب گردید (جمعاً۴۰۰ پرسشنامه). و پرسشنامه‌ها به آنها داده شد. بحث و نتیجه گیری: این تحقیق نشان می‌دهد که در مناطقی که از لحاظ اقتصادی و اجتماعی شرایط بهتری دارند میزان اطلاع آنها از خطرات زباله و آشنایی با واژه بازیافت بیشتر بوده است. ولی به علت آموزش کم در تمام این مناطق مسئله جداسازی در منبع تولید زباله انجام نمی شود و به همین علت هم میزان مشارکت مردم در مدیریت مواد زائد جامد بسیار ضعیف است. یافته ها: نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که در همه محله‌های مورد نظر کلیه خانواده‌ها از کیسه زباله برای نگهداری زباله‌های خود استفاده می‌کنند همچنین عمل جمع آوری به طور روزانه در شهر خرم آباد انجام می‌شود. ولی در هیچ کدام از این محله‌ها عمل جداسازی زباله در منزل انجام نمی‌شود. همچنین میزان اطلاع افراد از محل دفع زباله و اینکه زباله بعد از جمع آوری به کجا منتقل می‌شود خیلی ضعیف است. در این مناطق بین ۳۳ تا ۷۰ درصد مردم اطلاع کامل از خطرات ناشی از جمع آوری و دفع نادرست زباله دارند. درصد بسیار کمی از مردم در حد ۲۰-۵ درصد با واژه بازیافت آشنا هستند. درصد رضایت مردم شهر از عملکرد شهرداری در خصوص مدیریت زباله نیز در حد ۶۰-۱۱ درصد می باشد.
کورس دیوسالار، رامین سراوانی، منظومه شمسی میمندی، مرتضی طائی، آذر شیخ الاسلامی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه: مصرف ترکیبات اپیوئیدی در ایران از شیوع بالایی برخوردار است. آخرین رویکرد های پژوهشی در مورد سوء مصرف مواد نیز متوجه نقش مهم پروتئینها در شناخت ودرمانهای نوین این پدیده است. نظر به تاثیر استفاده طولانی مدت از ترکیبات اپیوئیدی بر عملکردکبد و ترکیب پروتئین های سرم انسان، این مطالعه با هدف بررسی طرح الکتروفورتیک پروتئینهای پلاسما در افراد وابسته به ترکیبات اپیوئیدی (تریاک وهروئین) طراحی واجراء گردید.

مواد و روش‌ها: جمعیت مورد بررسی در این مطالعه مورد-شاهدی، شامل تعداد ۴۲ نفر وابسته به تریاک، ۳۵ نفر وابسته به هروئین و ۳۵ داوطلب غیر وابسته به ترکیبات اپیوئیدی بودند که از نظر سن و جنس تطابق داشتند. مصرف ترکیبات اپیوئیدی در گروه های مورد، توسط تستهای تشخیص آزمایشگاهی ترکیبات اپیوئیدی در نمونه ادرار با استفاده از تست ایمنوکروماتوگرافی سریع و سپس تستهای تکمیلی کروماتوگرافی ستونی جامد- مایع و کروماتوگرافی نازک لایه تائید گردید. پس از خونگیری و تهیه سرم، الکتروفورز ناحیه ای انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS ۱۱,۵ آنالیز و به صورت Mean±SEM ارائه گردید.

یافته‌ها: مقایسه میانگین مقدار آلبومین، - α ۱ گلوبولین، ۲ α گلوبولین و بتاگلوبولین در بین سه گروه، تفاوت معنی داری را نشان نداد. اما مقدار گاماگلوبولین در گروه وابسته به تریاک (۶۱/۳ ± ۳۸/۱۷) و گروه وابسته به هروئین (۴/۴ ± ۴۸/۱۷) بطور معنی داری (۰۱/۰ p< ) بیش از گروه کنترل (۸/۱ ± ۳/۱۳ گرم در لیتر) بود. مقایسه مقادیر مذکور بین دو گروه وابسته به تریاک و وابسته به هروئین تفاوت معنی داری نشان نداد.

بحث و نتیجه‌گیری: افزایش غلظت گاماگلوبولین ها میتواند در نتیجه تحریک سیستم ایمنی پس از اتصال ترکیبات اپیوئیدی و ناخالصیهای همراه با آنها به آلبومین یا به علت تحریک محور هیپوفیز-هیپوتالاموس باشد. هرچند که مصرف مداوم اپیوئیدها نیز تواماٌ بر سیستم ایمنی سلولی و هومورال تاثیر گذار است، معهذا افزایش معنی دار باند گاما میتواند ناشی از مصرف ترکیبات اپیوئیدی توام با رفتارهای پر خطر، ابتلا به بیماریهای عفونی و ناخالصی مواد افیونی باشد.


رضا پیری علم، قدرت اله شمس خرم آبادی، محمدرضا شاهمنصوری، مهدی فرزادکیا،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: بر اساس استاندارد آب آشامیدنی نباید خورنده باشد، آبهای خورنده مواد اولیه لوله ها، اتصالات و شیر آلات شبکه های توزیع شهری و خانگی را در خود حل کرده و مشکلات عدیده بهداشتی، زیباشناسی و اقتصادی را در سیستم های آبی به وجود می آورند و در صورت لزوم خورندگی باید با هدف سالم سازی آب آشامیدنی و حفظ و ارتقاء سلامت و بهداشت شهروندان کنترل گردد. بنا براین تعیین پتانسیل خوردگی آب آشامیدنی با روشهای قابل اعتماد و قابل اجرا ضروری است .

مواد و روش‌ها: این تحقیق با هدف تعیین پتانسیل خورندگی یا رسوب گذاری آب آشامیدنی شبکه های توزیع شهر
خرم آباد با استفاده از اندیس های خوردگی انجام گرفت. در این تحقیق، مقدار اندیس های لانژلیه، رایزنر، خوردگی و پوکوریوس با تعیین پارامترهای درجه حرارت، سختی کلسیم، قلیائیت، کل جامدات محلول و
pH در ۵۰ نقطه در شبکه توزیع در دو مرحله ودر فصول تابستان و پاییز محاسبه گردید .

یافته‌ها: نتایج روش اندیس های خورندگی، شامل اندیس های لانژلیه (۱۵۷/۰-)، رایزنر (۸۶/۷)، خوردگی (۶۲۶/۱۱) و پوکوریوس (۶۵/۷) آب شهر را در شرایط متمایل به خورندگی نشان می دهد .

بحث و نتیجه‌گیری: آزمون های آماری ضریب همبستگی و پیرسون و اسپرمن و t زوج بجز در چند مورد محدود، ارتباط معنی داری بین پارامترهای کیفی با اندیس های خوردگی را نشان می دهد. نتایج روش های خوردگی، اندیس لانژلیه، اندیس رایزنر، اندیس خورندگی و پوکوریوس آب آشامیدنی شهر را در شرایط متمایل به خورندگی نشان می دهد .


محمد ملکوتیان، قدرت الله شمس خرم آبادی، حمیده اکبری،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

Ø مقدمه: اهمیت انتقال عوامل بیماریزا از طریق مصرف یخ کمتر از اهمیت انتقال آن از طریق آب نمی باشد. آلودگی یخ در اثر استفاده از آب آلوده، حمل و نقل، توزیع بهداشتی و نحوه نامناسب نگهداری آن ایجاد می شود. هدف از انجام این مطالعه ارتقاء سطح بهداشت عمومی جامعه از طریق شناخت و کنترل آلودگی میکروبی انواع کلیفرم ، در فرایند تولید یخ در کارخانجات یخ سازی شهرستان کرمان می باشد.

Ø مواد و روش ها: مطالعه مقطعی- توصیفی و روش جمع آوری داده ها سرشماری است. که طی آن وضعیت کل باکتریهای کلیفرم در چهار کارخانه یخ سازی در شهرستان کرمان بررسی شده است. نمونه های آب و یخ از سه نقطه آب ورودی، فرایند، یخ خروجی هر کارخانه برداشت گردید. نمونه برداری در نیمه اول سال ۱۳۸۶ انجام گرفت .نمونه ها در دو ماهه اول و سوم فصول بهار و تابستان سال ۸۶ و در هر ماه ده بار برداشت شد. تعداد کل نمونه ها در مدت بررسی ۱۲۰ نمونه می باشد. برای مقایسه داده ها از آزمون t-test و x۲ و نرم افزار SPSS استفاده شد.

Ø یافته ها: نتایج نشان داد که از ۱۲۰ نمونه جمع آوری شده جمعاً ۲۷ نمونه آلودگی کلیفرم داشته اند. کمترین موارد آلودگی در آب ورودی ۵/۷%، و بیشترین آلودگی مربوط به یخ خروجی ۵/۳۷ % بود. کلیه کارخانجات آلودگی کلیفرم داشته اند. کمترین آلودگی مربوط به کارخانه شماره ۱، ۱۸/۱۸% و بیشترین آلودگی مربوط به کارخانجات شماره ۲ و۴ ، ۲۵% برای هر کدام می باشد. بررسی انجام شده نشان داد که علیرغم عدم آلودگی آب ورودی، یخ تولیدی دارای آلودگی است

Ø بحث و نتیجه گیری : این نتایج حاکی از آن است که آلودگی محیط کارخانه و آلودگی کارکنان به اندازه تصفیه ناکافی آب می تواند در انتشار باکتریها و بیماریهایی منتقله از آب نقش داشته باشد. توصیه می شود که در کلیه کارخانجات با ارتقاء سطح بهداشت محیط، کنترل فرایند تولید و همچنین رسیدگی به وضعیت بهداشت فردی کارکنان درجه آلودگی را تقلیل و رفع نمود. ضمنا در مورد بهداشتی نمودن مراحل حمل و تولید یخ مراقبت بیشتری معمول گردد.


میترا غلامی، سیمین ناصری، رویا میرزایی، قدرت اله شمس خرم آبادی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

Ø

Ø مقدمه: رنگزای راکتیو از جمله رنگزای بکار رفته در صنایع نساجی هستند که به دلیل وزن مولکولی بالا و ساختار شیمیایی پیچیده ای که دارند، قابلیت تجزیه پذیری آن ها ناچیز بوده، و بنابراین با روش های معمول تصفیه حذف نمی گردند . هدف از این پژوهش، مطالعه روی کارایی فرایند صافسازی غشایی درحذف مواد رنگزای راکتیو در پساب حاصل از فرآیندهای نساجی می باشد.

Ø مواد و روش‌ها: روش انجام تحقیق با توجه به ماهیت آن بر پایه داده‌های آزمایشگاهی، از نوع مطالعات بنیادی - کاربردی است . درمرحله اول، قابلیت تجزیه پذیری بیولوژیکی مواد رنگزای راکتیو توسط روش زاهن - والینز ( ایزو۹۸۸۸ مورد ارزیابی قرارگرفت . در مرحله بعد، کارایی فرایندهای صافسازی غشایی با استفاده از غشاهایی با مدول مارپیچی، دو غشاء نانوفیلتر (NF) با MWCO ، ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون به ترتیب از جنس پلی‌آمید (PPT) و سلولز استات بلند (PWB) و غشاء اسمز معکوس (Ro) با MWCO ۵۰ دالتون از جنس پلی‌آمید مطالعه شد . برای انجام این بررسی، ۴ نوع نمونه رنگ راکتیو با غلظتهای ۸۰، ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی‌گرم در لیتر و همچنین نمونه‌هایی از کارخانجات مختلف نساجی، از غشاها عبور داده شد . در هر مرحله، فلاکس جریان عبوری از غشاها در دما و فشارهای مختلف در مدت زمان۳۰ تا ۶۰ دقیقه تعیین گردید . همچنین در هر مرحله نمونه هایی برداشت شده، و توسط دستگاه اسپکتروفتومتر UV-VIS ، به روش ADMI ، میزان رنگ در ورودی وخروجی اندازه گیری گردید . همچنین درصد حذف رنگ نیز محاسبه شد .

Ø یافته‌ها: درصد حذف COD و رنگ در روش تجزیه بیولوژیکی به ترتیب ۲۵ و۵/۱۲درصد، ومیزان ADMI ورودی وخروجی به ترتیب، ۲۳۵۴و۲۲۱۱ به دست آمد . درصد حذف COD و رنگ برای غشاهای نانوفیلتر ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون و غشاء اسمز معکوس به ترتیب برابر بود با(۳۳%و۳۶% : ) ، (۲۹% و۳۳%)، (۴۵%،۹۹%). (۶/۹۹% و۴۵% ) همچنین مقادیر ADMI برای ورودی و خروجی از نانوفیلتر ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون و اسمز معکوس به ترتیب برابر (۱۲۲۰و۱۶۲۵)،(۵۰۲و۱۶۲۵)، (۱۰۳و۱۲۵) بدست آمد.

Ø بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به آزمایش‌های انجام شده، فشار و دمای مناسب جهت داشتن بهترین راندمان حذف برای غشاهای نانوفیلتر ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون فشار ۴ بار و دمای ˚C ۳۵-۳۰ می‌باشد . بر اساس اطلاعات به دست آمده، می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که غلظت نمونه‌گیری تاثیر چندانی درکارآیی غشاء و افزایش فلاکس جریان ندارد . همچنین با کاربرد غشاء اسمز معکوس درصد حذف رنگ بیش از ۹۹%بدست آمد، که نشان دهنده راندمان بالای حذف می‌باش. بنابراین فرایند صافسازی غشایی به کمک اسمز معکوس می تواند روش مناسبی برای حذف مواد رنگزا از فاضلاب صنایع نساجی پس از انجام پیش تصفیه روی فاضلاب این صنایع می باشد.


فرشید شمسائی، فاطمه الحانی، فاطمه چراغی، علی قلعه ایها،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

برای تمامی افراد، سلامت روانی، فیزیکی و اجتماعی اجزای ضروری حیات هستند و به شدت بهم وابسته اند و سلامت روان در رفاه کلی افراد، جوامع و کشورها نقش اساسی دارد. هدف از این مطالعه تعیین نیازهای بهداشت روانی مردم شهر همدان می باشد. مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی – مقطعی است و حجم نمونه شامل ۱۳۰۰ نفربود که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیدند.، ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه و شامل سه بخش الف- مشخصات دموگرافیک ب- سوالات مربوط به نحوه ارائه خدمات بهداشت روانی ج – سوالات مربوط به نیازهای بهداشت روانی بود. روش جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه سازمان یافته انجام گرفت. یافته ها: یافته های حاصل نشان داد که ارائه خدمات بهداشت روانی از دیدگاه مردم شهر همدان ضعیف بوده و اکثرا معتقد بودند در محل زندگی آنها دسترسی آسان به خدمات بهداشت روانی وجود ندارد (۷۶%) و برنامه های آموزشی در مورد بهداشت روان توسط رسانه های گروهی محلی ضعیف است (۳۴%). همچنین اکثرا آموزش بهداشت روان به گروههای مختلف جمعیتی (۷۲%) ، ایجاد مراکز بهداشت روان در مدارس(۸/۵۲%)، کارخانجات (۷/۵۰)، گسترش مراکزجامع روانپزشکی (۸/۵۷۵)، گسترش خدمات بیمه ای در خصوص تامین هزینه های بهداشت روانی (۶/۸۵%)، اصلاح باورهای غلط در مورد بیماری روانی(۶/۴۲%) و اهمیت دادن به سلامت روانی (۹/۵۰%) را از نیازهای بهداشت روانی در شهر همدان بیان نمودند بحث و نتیجه گیری: خدمات سلامت روانی مبتنی بر جامعه باید درمان ها و مراقبت های محلی را ارایه نمایند. این خدمات باید جامع باشند، به نحوی که بتوانند طیفی از تسهیلات را برای رسیدگی به نیازهای سلامت روان کل جمعیت و نیز گروههای خاص از قبیل کودکان، نوجوانان، زنان و سالمندان تامین کنند.
دکتر مهناز مردانی، منوچهر شمس خرم آبادی، علی احمد مصدق، دکتر صادق رضاپور،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

توانمندسازی و کسب مهارت های لازم در دانشجویان پزشکی، بخش اساسی آموزش پزشکی را تشکیل می دهد. وجود هر گونه مشکل در آموزش بالینی، کارآیی و بازده این بخش از آموزش را کاهش می دهد. عدم توانائی دانشجویان پزشکی در این زمینه می تواند از ضعفها و مشکلات آموزشی در دانشگاههای کشور محسوب گردد. در این راستا دانشگاه های علوم پزشکی کشور اقدام به راه اندازی مراکز آموزش مهارتهای بالینی نموده اند. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این بررسی می توان گفت گذراندن دوره های آموزشی تئوری توام باعملی در زمینه اورژانس های شایع بیمارستانی می تواند تاثیرات مثبت معنا داری را در ارتقا سطح علمی و تصمیم گیری و اقدام به موقع و مناسب دانشجویان پزشکی در هنگام مواجهه با بیماران نیازمند خدمات اورژانسی داشته باشد. یافته ها: این تحقیق نشان داد که در کلیه اقدامات بالینی در اورژانس، اعم از سوند گذاری، تزریقات، بخیه زنی، آْتل بندی و دیگر اقدامات ضروری اورژانس، دانشجویان پس از طی دوره آموزشی تئوری و عملی زیر نظر استاد مربوطه، در پس آزمون نمرات بسیار مطلوبی در مقایسه با پیش آزمون کسب نمودند. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مداخله ای از نوع پیش آزمون- پس آزمون بوده و بر روی همه دانشجویان مقطع فیزیوپاتولوژی و مقطع کارورزی که قبلا دوره فیزیوپاتولوژی را گذرانده بودند انجام شد. قبل از شروع دوره آموزشی و پس از طی دوره آموزش تئوری و عملی در زمینه مهارتهای اورژانس از قبیل سوند گذاری، آتل بندی، تزریقات و بخیه زدن، پرسشنامه ای دو بخشی شامل مشخصات فردی و همچنین سوالات مربوط به مهارتهای بالینی اورژانس توسط هر دانشجو تکمیل گردید. در پایان اطلاعات وارد نرم افزار کامپیوتری شده و آنالیز گردیدند. روائی محتوائی پرسشنامه توسط اساتید صاحبنظر تائید شده و پایائی آن پس از انجام مطالعه اولیه در یک نمونه تصادفی ۲۰ نفره با محاسبه ضریب همبستگی آلفای کرونباخ مقدار ۹۳/۰ محاسبه گردید.


دکتر شهرام خادم وطن، دکتر رسول جمالی، جرئیل شمس الدین، دکتر جاسم ساکی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

هدف از برنامه کنترل کیفیت، ایجاد اعتماد در کارکنان آزمایشگاه و پزشکان به نتایج آزمایشگاهی و در نتیجه افزایش اطمینان به دستاوردهای آزمایشگاهی می‌باشد. کنترل و تضمین کیفیت در واقع به معنی بالا بردن سطح کیفیت بوده و در برگیرنده تمام آزمون‌هایی است که منجر به بالا بردن سطح کاری و بازده آزمایشگاه می‌شود و حداقل هزینه برای جامعه و حداقل زمان برای کارکنان آزمایشگاه را در پی داشته باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی و تعیین صحت و دقت نتایج آزمایشگاه‌های تشخیص طبی شهر تبریز بوده است. ‌به منظور ارتقاء کیفیت در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی، پایش مستمر و کنترل کیفی آنها با روش‌های استاندارد امری ضروری است. با حدود اطمینان ۹۵ درصد، حساسیت کلی نتایج آزمایش مدفوع برای تشخیص تخم کرمها ۶۲ درصد، برای کیست تک یاخته‌ها ۲۲ درصد و برای تشخیص تروفوزوئیت تک یاخته‌ها ۸/۰ درصد بود. در این مطالعه که یک مطالعه سنجش مهارت از نوع گذشته نگر می‌باشد، ۷۹۰ نمونه مدفوع به طور تصادفی از نمونه‌های پذیرش شده در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی شهر تبریز با روش‌های استاندارد مورد بررسی مجدد قرارگرفت. نتایج با نرم‌افزار SPSS و آزمون Student t-test ونیز فرمول‌های حساسیت و دقت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.


دکتر قدرت اله شمس خرم آبادی، رضا درویشی چشمه سلطانی، دکتر عباس رضایی، دکتر احمد جنیدی جعفری،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی آلودگی آب و خاک به فلزات سنگین است. در این راستا هدف از این مطالعه حذف زیستی کروم (VI) از محلولهای آبی با استفاده از آلژینات کلسیم و تعیین مدلهای ایزوترم و کینتیک جذب بود. مواد و روش‌ها: با استفاده از راکتور جریان ناپیوسته، ظرفیت جذب زیستی آلژینات کلسیم جهت جذب کروم (VI) تحت تأثیر pH ، زمان اختلاط و غلظت فلز تعیین گردید. جهت تعیین باندهای فعال در جذب و تعیین خصوصیات جاذب از آنالیز اسپکتروفوتومتر مادون قرمز و میکروسکوپ الکترونی استفاده شد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به مدل دوبنین رادوشویچ می توان ابراز داشت که فرآیند جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم مکانیسمی شیمیایی دارد. همچنین با توجه به ماکزیمم ظرفیت جذب بدست آمده می توان ابراز داشت که آلژینات کلسیم جهت جذب زیستی کروم کارآمد و مؤثر است. یافته‌ها: با توجه به آنالیز اسپکتروفوتومتر مادون قرمز نشان داده شد که باندهای کربوکسیل و هیدروکسیل می توانند مهمترین نقش را در جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم داشته باشند. pH بهینه ۴ جهت جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم بدست آمد. تطابق مطلوبی بین داده های آزمایشگاهی و ایزوترمهای مورد مطالعه بدست آمد (۹/۰R۲>). ماکزیمم ظرفیت آلژینات کلسیم جهت جذب زیستی کروم(VI) ۷۵/۸۴ میلیگرم بر گرم بدست آمد. متوسط انرژی آزاد جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم(E) ۱۲۹/۹ کیلوژول بر مول بدست آمد. علاوه بر آن، مدل کینتیکی درجه دوم کاذب نسبت به مدل درجه دوم کاذب جهت تطبیق داده های آزمایشگاهی مناسب‌تر گزارش شد (R۲>۰,۹۷) و در طی ۱۲۰ دقیقه تعادل جذب حاصل گردید.
محمد حیدری، عبدالرضا خیرالهی، سید سعید شاهرخی، منوچهر شمس خرم آبادی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده

مهاجرت نابجای IUD به داخل مثانه وپیشابراه وتشکیل سنگ بر روی آن ازعوارض نادرIUD می‌باشد. در بررسی سیستوسکوپی و گرافی اولیه بر روی دو خانم ۳۸ و۴۵ ساله با سنگ راجعه مثانه به علت IUD که حدود ۶-۵ سال قبل گذاشته شده وبا علائم تحریکی ادراری مراجعه کرده بودند، اثری از IUD ونفوذ آن به داخل سنگ مشاهده نشد. سنگ ها بوسیله الکترو هیدرولیک شکسته شد. در مراجعات بعدی ودقت بیشتر مشخص شد که شاخ IUD حدود ۵/۰ سانتی متر به داخل مثانه نفوذ و موجب ایجاد سنگ شده بود،چون با سیستوسکوپ IUD قابل خارج شدن نبود جهت پیشگیری از عود بعدی وفیستول مثانه به واژن با سیستوستومی IUD سنگ ها بیرون آورده شد که درپیگیری۲ساله هیچ عارضه ای مشاهده نگردید.
زهرا نوری مطلق، قدرت اله شمس خرم‌آبادی، حاتم گودینی، رضا درویشی چشمه سلطانی،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: پسابهای حاوی رنگهای سنتتیک برای سیستم‌های اکولوژیکی و سلامت عمومی خطرناک هستند. متیلن بلو یک رنگ شیمیایی آروماتیک پرکاربرد و مهم در صنایع نساجی است. با توجه به آروماتیک بودن اغلب سمی، سرطان زا و جهش زا است. هدف از انجام این مطالعه بررسی کارایی فتوکاتالیستی نانوذرات اکسید روی جهت رنگبری متیلن بلو توسط پرتوهای UV از فاضلاب سنتتیک نساجی می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش تجزیه فتوکاتالیستی رنگ متیلن بلو با استفاده از نانو ذرات اکسید روی با قطر کمتر از ۵۰ نانو متر و پرتو فرابنفش (UVC) در یک راکتور ناپیوسته از جنس پلکسی گلاس مورد مطالعه قرار گرفت. راکتور از دو قسمت تشکیل شده بود که یک قسمت آن شامل نانو ذرات تثبیت شده بر روی شیشه و محلول حاوی رنگ و قسمت دوم محل قرارگیری لامپ‌های UV بود. زمان تماس، غلظت رنگ، شدت تابش و فاصله لامپ تا سطح کاتالیست از جمله متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق بودند. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به آزمایش های انجام شده، نتایج این تحقیق نشان داد که این روش (فرآیند فتوکاتالیتیکی اکسید روی) با بهینه سازی عوامل عملیاتی موثر، کارایی مناسبی در رنگبری ماده رنگزای متیلن بلو و حذف COD دارد و می توان در مقیاس های بزرگ تر انجام داد. یافته‌ها: خصوصیات مربوط به نانو ذرات اکسید روی بوسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و آنالیز XRD مشخص گردید. تصاویر نشان می دهند که با تثبیت کردن نانو ذرات بر روی شیشه، میزان تخلخل آنها در حد مطلوبی باقی مانده است. زمان تماس ۱۲۰ دقیقه، غلظت بهینه رنگ mg/l ۲۵، شدت تابش بهینه μW/cm۲ ۳۹۵۰ و فاصله بهینه لامپ تا سطح کاتالیست cm۱ حاصل شد. راندمان رنگبری متیلن بلو و حذف COD در مقادیر بهینه کلیه متغیرها به ترتیب ۲/۹۲ و ۷۵ درصد بدست آمد.
عبدالرحیم یوسف‌زاده، قدرت‌اله شمس خرم‌ آبادی، حاتم گودینی، ادریس حسین‌زاده، مهدی صفری،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: رودخانه‌ها جزء کوچکی از آب‌های جاری جهان و به‌عنوان یکی از منابع اساسی تأمین آب برای مصارف گوناگون از جمله کشاورزی، شرب و صنعت مطرح می‌باشند. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت آب رودخانه خرم‌رود خرم‌آباد با استفاده از شاخص کیفیت آب (NSFWQI) و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بوده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، پارامترهای کیفی مورد نیاز جهت محاسبه شاخص (NSFWQI) شامل pH، اکسیژن محلول، کل جامدات، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، کدورت، دما، فسفات، نیترات و کلیفرم مدفوعی در شش ایستگاه انتخابی به مدت شش ماه از سال ۱۳۹۱ با استفاده از روش استاندارد مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. پهنه‌بندی مسیر رودخانه با استفاده از نرم‌افزار GIS صورت گرفت. یافته‌ها: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، بالاترین کیفیت آب در ایستگاه شماره یک با میزان عددی شاخص (NSFWQI) معادل ۸۲ (آب‌های با کیفیت خوب) در مردادماه و آبان‌ماه و بدترین کیفیت آب در ایستگاه شماره شش با میزان عددی شاخص (NSFWQI) معادل ۴۲ (آب‌های با کیفیت بد) در شهریورماه و آبان‌ماه گزارش شد. هرچه از ایستگاه اول به سمت ایستگاه‌های آخر حرکت می‌کنیم آلودگی آب بیشتر و از کیفیت آن کاسته می‌شود. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج بدست آمده، شاخص کیفیت آب (NSFWQI) شاخص خوبی جهت مشخص نمودن اثر منابع آلوده-کننده بر روی آب رودخانه می‌باشد. نتایج نشان داد که بر اساس میانگین شاخص مورد مطالعه کیفیت آب رودخانه در ایستگاه اول خوب، ایستگاه‌های دوم، سوم و چهارم متوسط و در ایستگاه‌های پنجم و ششم بد می‌باشد. نتایج فوق امکان تصمیم‌گیری در خصوص پایش و کنترل منابع آلوده‌کننده آب رودخانه و استفاده مؤثر از آن را جهت مصارف مختلف برای مسئولین ذی‌ربط فراهم می‌آورد.
قدرت‌اله شمس‌خرم‌آبادی، عیسی بلقدر، حاتم گودینی، سید فرزان آل نبی املشی، ستار حاتمی، علی گودرزی، محمدعلی دانش بحرینی، حامد شعبانی، دنیا رحمانی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: حضور آنتی‌بیوتیک‌ها در منابع آبی، نشانگر ناکارآمدی فرآیندهای متداول تصفیه در حذف آ‌ن‌ها می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی روش اکسیداسیون پیشرفته UV/H۲O۲ در حذف سفتریاکسون از محیط آبی در مقیاس آزمایشگاهی است. مواد و روش‌ها: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در مقیاس آزمایشگاهی و در راکتوری با حجم ۵۸۰۰ میلی لیتر انجام شده است. محلول آبی حاوی آنتی‌بیوتیک سفتریاکسون با غلظت‌های ۹، ۱۸ و ۲۷ میلی‌گرم در لیتر ساخته شد. اثر غلظت اولیه آنتی‌بیوتیک، pH، زمان ماند، ولتاژهای مختلف لامپUV و غلظت H۲O۲ بر راندمان حذف این آلاینده از محیط آبی مورد مطالعه قرار گرفت. برای اندازه گیری غلظت سفتریاکسون از HPLC استفاده شد. بحث و نتیجه‌گیری: روش اکسیداسیون پیشرفته با استفاده از UV/H۲O۲ در شرایط مناسب محیطی قادر به حذف مؤثر آنتی بیوتیک سفتریاکسون از محیط‌های آبی می‌باشد. یافته‌ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داده است که روش UV/H۲O۲قادر به حذف ۷۵% سفتریاکسون از محلول آبی حاوی ۹ میلی‌گرم در لیتر، با زمان ماند ۳ ساعت می‌باشد. میزان حذف سفتریاکسون متأثر از پارامترهای pH، غلظت اولیه سفتریاکسون، غلظت H۲O۲ و شدت تابش اشعه UV می‌باشد. به طوری‌که در pHهای اسیدی (pH برابر ۳) و غلظت پایین سفتریاکسون (۹ میلی گرم بر لیتر)، غلظت H۲O۲ برابر ۱۵ میلی گرم در لیتر و شدت تابش بالا (۳۶ وات) راندمان بالاتری در حذف آنتی بیوتیک حاصل شده است.
قدرت اله شمس خرم آبادی، حاتم گودینی، رضا درویشی چشمه سلطانی، زهرا نوری مطلق ،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: یکی از معایب عمده فتوکاتالیست اکسید روی، عدم ثبات نوری این کاتالیزور در محلول های آبی به علت خوردگی نوری است که باعث کاهش عمده ای در فعالیت فتو کاتالیستی اکسید روی شده و کاربرد عملی آن را در پاکسازی محیط محدود می‌کند. در این مطالعه کارایی فرآیند فتوکاتالیستی سیلیکا-اکسید روی (UV/Silica-ZnO) در رنگبری و حذف COD با فرآیند فوتوکاتالیستی اکسید روی(UV/ZnO)مقایسه شد. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج بدست آمده بهترین درصد سیلیس در ترکیب با نانو ذرات اکسید روی ۱۰ درصد بود بنابراین می توان از فرآیند UV/Silica-ZnO به عنوان یک روش موثر و کارآمد برای رنگبری از پساب های نساجی استفاده کرد. یافته‌ها: طیف XRD ، عدم وجود ناخالصی را در نانو ذرات تأیید می نماید. درصدهای مختلف سیلیس ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد در ترکیب با نانو ذرات اکسید روی مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان رنگبری و حذف COD در مدت تابش ۹۰ دقیقه در فرآیند UV/Silica-ZnO با بارگذاری ۱۰ درصد سیلیس به ترتیب برابر با ۱۰۰ و ۸۱ درصد و برای فرآیند فتوکاتالیستی UV/ZnO به ترتیب برابر با ۶۶ و ۴۴ درصد می باشد. مواد و روش‌ها: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. درصدهای مختلف نانو ذرات سیلیس جهت ترکیب کردن با نانو ذرات اکسید روی در فرایند UV/Silica-ZnO بر روی شیشه تثبیت شد. طیف پراکنش اشعه X (XRD) نانو ذرات اکسید روی به تنهایی و نانو ذرات اکسید روی ترکیب شده با سیلیس تهیه شد.
حاتم گودینی، محمدتقی میرزائیان، اصغر سپه‌وند، قدرت‌اله شمس خرم‌آبادی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: ریزگردها ترکیبی از آلاینده‌ها در اتمسفر می‌باشند که بخشی از این ذرات را بیوآئروسل‌ها تشکیل می‌دهند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت باکتری‌ها، قارچ‌ها و بیومس در ریزگرد‌های هوای شهر خرم‌آباد بوده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی در تابستان و پاییز سال ۱۳۹۱ در شهر خرم آباد انجام گرفت. نمونه برداری با استفاده از دستگاه نمونه بردار با حجم بالا انجام گرفت. برای شمارش و شناسایی عوامل قارچی از محیط کشت‌های اختصاصی، برای تعیین باکتری از روش HPC و جهت تعیین بیومس از معیار پروتئین بر اساس روش برادفورد استفاده گردید. همچنین ارتباط این متغیرها با پارامترهای هواشناسی مورد مطالعه قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: با افزایشPM۱۰ غلظت بیومس در هوا افزایش یافته، اما تأثیر چندانی بر غلظت باکتری‌ها و قارچ‌ها در هوا نداشت. فاکتورهای هواشناسی مانند دما، رطوبت، سرعت باد، مدت تابش و میزان تشعشع خورشید تأثیر بسزایی در غلظت بیوآئروسل‌ها در هوا داشت. یافته‌ها: بالاترین و پایین‌ترین مقدار PM۱۰ به ترتیب در تیر ماه با غلظتg/m۳µ ۱۸/۲۷۵ و در شهریور ماه با غلظتg/m۳µ ۴۵/۹۲ بود. بیشترین میانگین ماهانه تعداد کلنی باکتری و قارچ اندازه گیری شده، به ترتیب ۶۰۵ و ۱۲۰ عدد در هر متر مکعب هوا و مربوط به ماه‌های آذر و آبان بود. همچنین بیشترین غلظت میانگین ماهانه پروتئین g/m۳µ ۳۰-۲۷، مربوط به ماه‌های مرداد، شهریور و آذر بود. با افزایش غلظت PM۱۰ غلظت بیومس در هوا افزایش معنی‌داری نشان داد.



صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb