۲۳ نتیجه برای عنبری
صدیقه ندری، سیده مریم ساران، حسن تیموری، محمد سلطانی، خاطره عنبری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه میزان ۱/۵۹ درصد از خون های درخواست داده شده مورد استفاده قرار نگرفت که با توجه هزینه های تولید، نگهداری، جداسازی فرآورده ها، انتقال تا محل بیمارستان و همچنین هزینه های کراسمچ اعم از آزمایشگاهی و نیروی انسانی، واقعی کردن درخواست ها بر مبنای نیازسنجی های علمی توصیه می شود.
مواد و روشها: مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است. تعداد نمونهها ۶۴۸ نفر برآورد شد و بیماران با درخواست خون و فرآوردههای خونی در طی زمان مطالعه بررسی گردیدند. متغیرهای مورد بررسی در چک لیست ثبت و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که در طول مطالعه ۷۷۴۶ بیمار بستری شد. از این تعداد برای ۶۴۸ بیمار خون یا فرآورده خونی درخواست شد (۸ درصد) که از این تعداد ۲۶۵ نفر (۹/۴۰ درصد) تحت تزریق خون و فرآورده های آن قرار گرفتند. بیشترین فرآورده تزریق شده پک سل (۳/۷۱ درصد) بود. میانگین هموگلوبین بیماران قبل از تزریق g/dl۴۹/۹ بود . بیشترین علت تزریق خون کاهش مزمن هموگلوبین و بیشترین عمل جراحی منجر به تزریق خون ، جراحی شکستگی فمور بود. نسبت کراسمچ به تزریق خون معادل ۱/۱ محاسبه شد.
مقدمه: خون یک منبع حیات بخش است که جانشین ندارد. محدودیت مدت زمان نگهداری و همچنین فرآیندهایی مانند آزمون های غربالگری سلامت خون، تعیین گروه و کراسمچ که مستلزم هزینههای پرسنلی و تجهیزات آزمایشگاهی می باشد، بر اهمیت نحوه صحیح درخواست و مصرف مناسب آن میافزاید. این مطالعه با هدف تعیین میزان تزریق خون و فرآورده های آن و اندازه گیری نسبت کراسمچ به تزریق خون انجام شد.
ابوالفضل زندهدل ، فردوس جهانمردی ، خاطره عنبری ، مجتبی گرجی ،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: آنمی یکی از مشکلات شایع جهان و ایران است و همچنین آنمی فقر آهن شایعترین مشکل کم خونی تغذیه ای در دنیا است. مطالعه زیر با توجه به شیوع بالای آنمی فقر آهن و وابستگی شدت آن با سطح فرهنگی-اقتصادی هر منطقه برای دستیابی به آمار شیوع و برنامهریزی و درمان، طراحی و اجرا گردیده است.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای آنمی فقر آهن در جامعه مورد پژوهش، توجه به مداخلات ارتقایی و پیشگیرانه و برنامههای آموزشی جامع در این زمینه ضروری به نظر میرسد.
یافتهها: از کل افراد مبتلا به آنمی شرکت کننده در مطالعه ۴/۴۴% بیماران مبتلا به آنمی فقر آهن بودند. شیوع آنمی فقر آهن در زنان ۳/۵۲% و در مردان ۶/۲۲% بود. ۹/۶۰% افراد ۱۵-۴۹ سال و۵/۲۴% افراد بالای ۴۹ سال مبتلا به آنمی فقر آهن بودند. بین سن و جنس و آنمی فقر آهن ارتباط آماری معنیداری دیده شد(۰۰۴/۰=p). بین سابقه مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروییدی (NSAIDs) و بروز آنمی فقر آهن ارتباط آماری معنیداری دیده نشد(۳۳/۰=p).
مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی و با روش سرشماری صورت گرفته است.کلیه بیماران بالغی که با علائم و نشانه های آنمی به کلینیک داخلی بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد مراجعه کردند، تحت بررسی CBC و ایندکسهای RBC قرار گرفتند.سپس همه افرادی که میزان هموگلوبین خون آنها در محدوده تعریف آنمی بود به عنوان نمونه پژوهش وارد مطالعه شدند. برای تمامی این بیماران سنجش سطح آهن، فریتین سرم وTIBC صورت گرفت و پرسش نامه ای برای هرکدام تکمیل شد. سپس نتایج از نظر آماری بررسی شد.
خاطره عنبری، کورش قنادی، مژگان کاویانی، رضوان منتظری،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: خودمراقبتی فرایندی مهم در کنترل بیماری دیابت محسوب میشود. هدف این پژوهش بررسی وضعیت خودمراقبتی و عوامل مؤثر بر آن در بیماران مبتلا به دیابت ساکن شهر خرم آباد بود.
بحث و نتیجهگیری: به منظور ارتقاء سطح سلامت بیماران دیابتی و کنترل مناسب بیماری برنامههای آموزشی با هدف توانمندسازی بیماران در زمینه مراقبت از خود باید مورد توجه واقع شود.
یافتهها: میانگین نمرات خودمراقبتی در بیماران ۶/۱۲±۷/۳۲ و وضعیت خودمراقبتی در حد متوسط بود. کمترین میانگین نمرات رفتارهای خودمراقبتی مربوط به انجام آزمایش قندخون (۸/۳±۴/۳)، انجام فعالیت فیزیکی (۲/۴±۷/۴) و مراقبت عمومی از پاها (۹/۴±۹/۴) بود. میانگین نمرات خودمراقبتی براساس میزان تحصیلات، محل سکونت، نوع درمان دریافتی و شبکه زندگی بیماران به صورت معناداری متفاوت بود (۰۵/۰(P<.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی۸۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به درمانگاههای دیابت بیمارستانها، پایگاههای شهری و یک مطب فوق تخصصی غدد در سطح شهر خرمآباد به روش نمونهگیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس توبرتگلاسکو بود که وضعیت خودمراقبتی بیماران را در زمینههای مختلف طی هفت روز گذشته مورد ارزیابی قرار میداد. داده ها با استفاده از آزمونهای تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل گردید.
خاطره عنبری، کورش قنادی، محمدرضا ناظر، فردیس درتاج، عباس مهدویان،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: پرسنل رشتههای مختلف پزشکی به اقتضای حرفه خود، همواره در معرض آلودگی با خون و مایعات بدن بیماران هستند. هدف این مطالعه بررسی مواجهه شغلی با خون و ترشحات بیماران در پرسنل بیمارستان عشایر شهر خرم آباد بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، در طی سالهای ۱۳۸۹و۱۳۹۰ کلیه پرسنل شاغل در بیمارستان شهدای عشایر که با خون و سایر ترشحات بدن بیماران مواجهه یافته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامهای شامل ویژگیهای جمعیت شناختی افراد مواجهه یافته، علل مواجهه، راه مواجهه، منبع مواجهه و وضعیت واکسیناسیون هپاتیت B بود. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
بحث و نتیجهگیری: آموزش شیوههای پیشگیری از مواجهه با ترشحات بیماران همراه با استفاده از وسایل حفاظتی و تقویت سطح مهارتهای بالینی پرسنل بیمارستانی، میتواند در پیشگیری از مواجهههای شغلی در بیمارستانها نقش بسزایی داشته باشد.
یافتهها: در فاصله زمانی ذکر شده، ۸۰ نفر از پرسنل بیمارستان با خون و ترشحات بیماران مواجهه یافته بودند. بیشترین مواجهه یافتگان پرستاران (۵/۳۲%) و سپس دانشجویان (۲۰%) و کارورزان پزشکی (۳/۱۱%) بودند. بیشترین مواجهه در بخش اورژانس (۳/۴۱%) رخ داده بود. در ۳/۹۶% موارد مواجهه از طریق پوست بود و اکثر موارد مواجهه (۵/۵۲%) در شیفت صبح گزارش شده بود. بیشترین علت مواجهه رگ گیری (۳/۲۶%) و غلاف کردن سوزن (۵/۲۲%) بود. . منبع آلودگی در ۳/۵۶% موارد نامشخص بود. بین علل مواجهه با ترشحات بیماران بر اساس جنس و نوع حرفه فرد تفاوت آماری معناداری دیده شد (۰۵/۰(P<.
ابراهیم فلاحی، خاطره عنبری ،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: شناسایی الگوهای غذایی دارای اهمیت زیادی است. تا آنجا که ما میدانیم تا کنون مطالعه ای در این زمینه در غرب کشور صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه تعیین الگوهای غذایی غالب در بزرگسالان شهر خرم آباد بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی رژیم غذایی ۹۷۳ نفر( ۷۳۶ زن) از بزرگسالان شهر خرم آباد با استفاده از پرسشنامه تکرر مصرف مواد غذایی۲۰۸ موردی بررسی شد. این اقلام غذایی به ۴۰ گروه غذایی طبقه بندی شدند و با تحلیل عاملی در برنامه SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: سه الگوی غذایی در بزرگسالان ۱۸ تا ۷۰ ساله شهر خرم آباد شناسایی شد. ارتباط این الگوهای غذایی با مشکلات مربوط به سلامت در مطالعه دیگری بحث خواهد شد.
یافتهها: تحلیل عاملی سه الگوی غذایی غالب را مشخص نمود: الگوی غذایی سالم( ماکیان، لبنیات کم چرب و پر چرب، سبزیجات کلمی، زرد و سبز تیره، سایر سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، ماهی، زیتون و میوه)، الگوی غذایی غربی ( گوشت قرمز و فراوری شده، گوشت احشاء، مارگارین، چاشنیها، دسرها، نوشابه، میان وعده، خشکبار، شیرینی و دسر) و الگوی غذایی سنتی(تخم مرغ، چای، آب میوه، غلات تصفیه شده، مغزها، ترشی، روغن جامد، قند و شکر، نمک و ادویه جات). در کل این الگوهای غذایی ۸۸/۲۹% از واریانس را توجیه می کردند. تفاوتی بین مردان و زنان از نظر نوع الگوی غذایی مشاهده نشد.
صدیقه ندری، اردشیر شیخ آزادی، خاطره عنبری، رضا میکائیلی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: شکایت از پزشکان یکی از مشکلاتی است که ممکن است هر پزشکی در طول دوره طبابت با آن روبرو شود. این مسأله سبب اتلاف انرژی و وقت و نیز ایجاد استرس در پزشکان می شود. طبق آمارهای موجود شکایات در ایران رو به افزایش است. شناخت این علل میتواند در پیشگیری از بروز شکایت مؤثر باشد. این طرح با هدف تعیین علل شکایت مطرح شده به سازمان نظام پزشکی شهر خرمآباد از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ انجام گرفت
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی و گذشتهنگر است. برای انجام این مطالعه تمام شکایاتی که از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۳۹۰ در سازمان نظام پزشکی خرمآباد مطرح شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نظر از پروندهها به پرسشنامه منتقل گردید. سپس دادههای جمعآوری شده در نرمافزار آماری وارد شده و با آزمونهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: رعایت اخلاق پزشکی و تعهد حرفهای، برقراری ارتباط مناسب پزشک و کادر درمان با بیمار و همراهان او، توضیح کامل درمان و عوارض احتمالی آن، عدم بزرگ نمایی و اغراق در نتایج درمانی، مطالعه مستمر و به روز کردن دانش پزشکی، مهارت لازم و تجربه کافی پزشک، استفاده نکردن از روش هایی که دوره های آموزشی آن را نگذارنده باشند، انتخاب صحیح بیمار و اخذ رضایت آگاهانه و برائت ممکن است به کاهش شکایت از پزشکان منجر شود.
یافتهها: در این مطالعه ۲۶۰ مورد شکایت بررسی شد. بیشترین شکایات مطرح شده از بیمارستان های دولتی بود (۸/۶۸ درصد) . بیشترین علت شکایات مطرح شده مربوط به بیاحتیاطی (۴/۵۵ درصد) و کمترین آن مربوط به عدم رعایت نظامات دولتی (۲۱ درصد) بود. ازتعداد ۲۶۰ مورد مطرح شده در هیئت بدوی ۸۰ مورد (۸/۳۰ درصد) قصور و ۱۸۰ مورد (۲/۶۹ درصد) به عنوان عدم قصور تشخیص داده شد. بر اساس نتیجه هیئت تجدیدنظر از کل ۲۶۰ مورد، ۶۱ مورد (۵/۲۳ درصد) قصور و ۱۹۹ مورد (۵/۷۶ درصد) عدم قصور تشخیص داده شد.
مژگان کاویانی، مجید عبداللهیان، وحید الماسی، خاطره عنبری، عطاءا... جفرسته،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
کورش قنادی، خاطره عنبری، ضیاء عبیداوی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سرطانهای کولورکتال با سابقه فامیلی سرطانهای دستگاه گوارش و سابقه فردی پولیپهای روده بزرگ در شهر خرمآباد بود. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی در طی سال ۱۳۹۱، تعداد ۵۰ بیمار با تشخیص قطعی سرطان روده بزرگ بر اساس کولونوسکوپی و تایید پاتولوژی و ۵۶ فرد همسان شده به لحاظ سنی و جنسی با بیماران، از بیماران سرپایی مراجعه کننده به درمانگاههای پوست و چشم بیمارستان شهدای عشایر به شرط نداشتن بیماریهای گوارشی بهعنوان گروه کنترل، از نظر سابقه خانوادگی سرطانهای دستگاه گوارش در بستگان درجه اول و نیز سابقه ابتلا به پولیپ کولورکتال توسط یک پرسشنامه خودساخته مورد بررسی قرار گرفتند. از آزمون دقیق فیشر و نیز محاسبه نسبت شانس جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر باید در آینده با مطالعات بیشتر و نمونهگیری در حجم بزرگتر تایید شود تا با تدوین برنامههای جامع پیشگیری بر مبنای غربالگری، زمینه مبارزه هر چه جدیتر با این سرطان فراهم گردد. یافتهها: میانگین سنی بیماران ۵/۱۵±۸/۵۲ سال بود و ۵۶% بیماران مرد بودند. بین سابقه سرطانهای معده و روده بزرگ در بستگان درجه اول با بروز سرطان کولورکتال در خود فرد ارتباط آماری معناداری دیده شد (۰۵/۰P<). نسبت شانس ایجاد سرطان کولورکتال در افراد با سابقه مثبت سرطان معده و سرطان روده بزرگ در بستگان درجه اول، به ترتیب ۹۶/۳ (۶۱/۶-۴۴/۱CI= ) و ۷۵/۶ (۱/۱۱-۴/۲CI=) برابر افراد گروه کنترل بود . بین سابقه سرطان مری در بستگان درجه اول با بروز سرطان روده بزرگ در خود فرد ارتباط آماری معناداری دیده نشد. همچنین ارتباط معناداری بین سابقه فردی ابتلا به پولیپهای روده بزرگ با بروز سرطان کولورکتال دیده شد (۰۰۴/۰P= ).
خاطره عنبری، عباس مهدویان، ستار ندری،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کیفیت ارتباط مادر وکودک نقش بسزایی درشکل گیری شخصیت، عملکرد اجتماعی و بهداشت روان کودک درآینده دارد. این پژوهش با هدف بررسی الگوهای ارتباطی مادر و کودک و عوامل پیشگویی کننده آن طراحی شده است. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی ۱۱۰ مادر مراجعه کننده به بیمارستان کودکان شهر خرم آباد به روش نمونه گیری متوالی وارد مطالعه شدند. ابراز گردآوری اطلاعات پرسشنامه ارزیابی رابطه والد و کودک (MCRE) بود. ابتدا نقطه نظرات مادران را در ۴ حیطه پذیرش فرزند، بیش حمایتگری، سهلگیری افراطی و طرد فرزند مورد بررسی قرار گرفت. سپس با توجه به نقطه برش هرحیطه، نوع الگوی ارتباطی تعیین شد. از آزمون دقیق فیشر و تحلیل رگرسیون خطی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. بحث و نتیجهگیری: بالا بردن سطح آگاهی مادران از طریق برگزاری کارگاههای آموزشی میتواند مهارت پرورش صحیح فرزند را افزایش داده و منجر به پرورش مهارتهای اجتماعی و کاهش مشکلات رفتاری کودکان در آینده شود. یافتهها: میانگین سنی مادران ۶۴/۶± ۶/۲۸ سال بود. الگوی ارتباطی۴/۶۶% مادران بیش حمایتگری و ۱/۱۹% آنها سهل انگاری افراطی بود. ۸/۱۲% از الگوی پذیرش فرزند و ۸/۱% ازالگوی ارتباطی طرد فرزند پیروی میکردند. بین متغیرهای سن، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل و نوع بارداری و همچنین محل سکونت ماردران با نوع الگوی ارتباطی آنها ارتباط آماری معنادار دیده شد (۰۵/۰< P). در تحلیل رگرسیون خطی مهمترین فاکتور پیشگویی کننده نوع الگوی ارتباطی، تک والدی بودن و بارداری برنامه ریزی نشده بود.
غلامرضا شهسواری، خاطره عنبری، نستوه دهکردی، معصومه جلالوند،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: در بسیاری از بیماران با درد حاد قفسه سینه، تشخیص صحیح سکته حاد قلبی وابسته به نشانگرهای قلبی نظیر ایزوآنزیم کراتین کیناز قلبی(CK-MB) و تروپونین I قلبی (cTnI)است چرا که الکتروکاردیوگرام در اغلب موارد غیرتشخیصی است. اندازه گیری نشانگرهای قلبی برای تعیین صدمه کوچک عضله قلب مقدم هستند و صحت تشخیصی بیشتری دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی روش سنجش روتین CK-MB و cTnI در قیاس با روش تست سریع در بیماران مشکوک به سکته حاد قلبی می باشد. بحث و نتیجهگیری: نتایج حاضر نشان داد که تست سریع cTnI جهت تشخیص سکته حاد قلبی بسیار اختصاصی بوده ولی حساسیت پایینی دارد در حالیکه تست سریع CK-MB جهت تشخیص سکته حاد قلبی در بیماران با درد حاد قفسه سینه هم حساسیت و هم اختصاصیت پایینی دارد. یافتهها: نتایج سنجش الایزا cTnI بیماران ۵۲ مثبت و ۹۰ منفی در قیاس با سنجش تست سریع cTnIکیتGolden ۲۷ مثبت و ۱۱۰ منفی، در حالیکه در قیاس با سنجش تست سریع cTnIکیت Acon بیماران ۳۰ مثبت و ۱۱۲ منفی می باشد)۰۰۱/۰(P≤ نتایج سنجش فتومتری CK-MB بیماران ۳۹ مثبت و ۱۰۳ منفی در قیاس با سنجش تست سریع CK-MB کیتGolden ۶۰ مثبت و ۷۷ منفی، در حالیکه در قیاس با سنجش تست سریع CK-MB کیت Acon بیماران ۷۸ مثبت و ۶۴ منفی می باشد) ۰۳۵/۰P≤) حساسیت نسبی و ویژگی نسبی در قیاس با روش های روتین برای تست سریع cTnIکیتGolden بترتیب ۵۰% و ۸/۹۸%، برای تست سریع cTnI بترتیب کیت Acon۹/۵۱% و ۶/۹۶، برای تست سریع CK-MB کیتGolden بترتیب ۲/۶۹% و ۱/۶۳% و برای تست سریع CK-MB کیت Acon بترتیب ۲/۶۹% و ۴/۵۰% می باشد. مواد و روشها: افراد شرکت کننده در این مطالعه ۱۴۲ بیمار با درد حاد قفسه سینه با شروع درد کمتر از ۱۲ ساعت بستری شده در بخش اورژانس بودند. نمونه خون وریدی جهت سنجش تست های سریع CK-MB و cTnI با کیت های Acon و Golden و اندازه گیری cTnI با الایزا و CK-MB با فتومتری گرفته شد.
ساسان ساکت، سید نصراله حسینی، غلامرضا گودرزی، اعظم محسن زاده، خاطره عنبری، ندا بیرانوند،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: هلیکوباکتر پیلوری یکی از عوامل عفونتزای انسانی است که باعث ایجاد گاستریت و زخم پپتیک میشود و با بدخیمی معده در ارتباط میباشد. با توجه به نقش غیرقابل انکار این باکتری در ایجاد ناراحتیهای سیستم گوارشی و فقدان اطلاعاتی در خصوص شیوع این عفونت درکودکان ۱ تا ۱۴ ساله استان لرستان، این مطالعه با هدف تعیین شیوع عفونت سرمی هلیکوباکتر پیلوری در مراجعین به بیمارستان کودکان شهید مدنی شهر خرمآباد و بررسی فاکتورهای خطر مرتبط با آن انجام شد. بحث و نتیجهگیری: بر اساس مقادیر سرمی آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری؛ شیوع این عفونت با سن، قد و وزن فعلی کودک ارتباط خطی مستقیم وجود دارد (۰۵/۰>P). به این معنا که با سن و قد و وزن کودک مقادیر آنتی بادی سرمی عفونت هلیکوباکتر پیلوری افزایش معناداری نشان داد. همچنین فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان، به طور معنی دار، بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود. یافتهها: در این مطالعه تعداد ۲۰۰ کودک زیر ۱۴ سال از نظر فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی کودکان ۹/۲±۱/۵ سال بود. ۶۱% کودکان پسر و ۳۹% دختر بودند. بر اساس سن، بیشترین فراوانی در گروه سنی ۱۴-۱۰ سال (۹/۵۷%) و کمترین فراوانی در گروه سنی زیر ۱ سال (۷/۱۶%) بود و بر اساس آزمون دقیق فیشر؛ معنادار بود (۰۳۲/۰=P). فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود ( ۲/۵۴%) و بر اساس آزمون کای اسکوئر؛ این اختلاف به لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۶/۰=P). بر اساس نتایج این مطالعه تفاوتی در فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در کودکان ساکن شهر و روستا دیده نشد. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع اپیدمیولوژیک تحلیلی بوده که درسال ۹۱-۱۳۹۰ انجام شد. بدین منظور با والدین کلیه بیماران مراجعه کننده به کلینیک ویژه بیمارستان کودکان مدنی خرم آباد مصاحبه شد و پس از تکمیل پرسشنامه و اخذ رضایتنامه کتبی، کودکان جهت اخذ نمونه به آزمایشگاه ارجاع شدند. سپس سطح سرمی IgG علیه هلیکوباکترپیلوری بیماران به روش الایزا تعیین و در پرسشنامه وارد گردید. اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنس، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر نیز وارد پرسشنامه شد سپس تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS انجام گرفت.
بابک هادیان، خاطره عنبری، رقیه حیدری،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: شیوع نارسایی انتهایی کلیه (ESRD) در دنیا در حال افزایش است. با توجه به اهمیت بالینی ESRD و فقدان اطلاعات کامل، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک نارسایی مزمن و انتهایی کلیه در بین بیماران همودیالیزی استان لرستان انجام گردید. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در فاصله زمستان ۱۳۹۰ تا زمستان سال ۱۳۹۱ در مراکز همودیالیز وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گردید. روش نمونه گیری بصورت سرشماری بود. اطلاعات بیماران با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. در پایان، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و آزمون آماری مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بحث و نتیجهگیری: ارتقاء روش های غربالگری و بخصوص ارجاع سریعتر بیماران در معرض خطر به نفرولوژیست، از ابتلای افراد به نارسایی انتهایی کلیه پیشگیری خواهد نمود یافتهها: در این مطالعه، تعداد بیمارانی که به علت نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز قرار میگرفتند ۳۱۸ نفر بود، که از این تعداد ۱۸۲ نفر (۲/۵۷%) مرد و ۱۳۶ نفر (۸/۴۲%) زن بودند. میانگین سنی بیماران ۴/۱۶±۲/۵۳ سال بود. علت نارسایی کلیه در ۱/۳۸% پرفشاری خون و در ۲/۱۹% و ۴/۲۷% موارد به ترتیب دیابت و علل ناشناخته بود. ۹۷/۵% بیماران مبتلا به یکی از عفونتهای ویروسی هپاتیتC، B یاHIV بودند. بین علل نارسایی مزمن کلیه در بیماران مورد مطالعه به تفکیک سن تفاوت آماری معنی داری دیده شد (۰۰۲/۰P= ).
پروین آستی ، سهیلا اکبری، مژگان مسعودی، خاطره عنبری،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: درسال های اخیر، مداخلات پزشکی در لیبر شایع شده است که استفاده از اکسی توسین برای تسریع در زایمان یکی ازآنها میباشد. متأسفانه تجویز بی رویه آن می تواند منجر به عوارض مادری و نوزادی شود. هدف این مطالعه، مقایسه سرانجام زایمان با اکسی توسین و خودبخودی در زنان باردارکم خطرمی باشد. بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سرعت بخشیدن به روند زایمان یک روش امن نیست و میزان عوارض مادری و نوزادی را افزایش می دهد. بنابراین، در صورت وجود دلایل پزشکی می توان از آن استفاده کرد. یافتهها: یافته ها نشان داد اکسی توسین به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش میزان اپی زیاتومی، پارگی کانال زایمان، خونریزی بعد از زایمان، بستری نوزاد در بخش مراقبت های ویژه و کاهش نمره آپگار دقیقه اول و پنجم نوزاد شد که از نظر آماری ارتباط معنی دار بود (۰۵/۰ ˂P). مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقایسه ای، ۳۹۵ زن با جنین تک قل، نمایش سر، زایمان طبیعی ، درمرحله فعال زایمان وارد مطالعه شدند. ۱۹۷ نمونه باتوجه به دستور پزشک اکسی توسین دریافت کردندکه درگروه زایمان با اکسی توسین و ۱۹۸ نمونه بدون دریافت اکسی توسین درگروه زایمان خودبخودی قرارگرفتند. در دو گروه ، برخی از پیامدهای مادری و نوزادی مانند عوارض مادری، نمره آپگار دقیقه اول و پنجم ، ورود به بخش مراقبت های ویژه نوزادان و... بررسی شد.دادهها با استفاده از نرم افزار ۱۵ SPSS و آزمونهای تی، کای دو و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
پیمان آسترکی، غفارعلی محمودی، خاطره عنبری، نیلوفر حسینی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: از جمله مهمترین شاخصهای ارزیابی کیفی ارائه خدمات سلامت بررسی وضعیت رعایت حقوق بیمار و نحوه تعامل ارائه دهندگان و گیرندگان خدمات سلامت است. این مطالعه به منظور بررسی رعایت منشور حقوق بیمار از دیدگاه بیماران بستریشده در بیمارستان شهدای عشایر که مرجعیت آن به عنوان یک مرکزآموزشی درمانی جنرال در سطح استان میباشد در سال ۱۳۹۲ انجام شده است. بحث و نتیجهگیری: در مجموع بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه چنین استنباط میشود که بیماران میزان رعایت منشور حقوق خود را در اغلب موارد متوسط میدانند ولی باید در جهت بهبود عوامل موثر در آن تلاش کرد. یافتهها: نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان دادند که میزان رعایت حقوق بیمار (در تمامی ابعاد به صورت کلی) از دیدگاه ۲/۱۱ درصد بیماران خوب، از دیدگاه ۷/۸۶ درصد بیماران متوسط و از دیدگاه ۱/۲ درصد بیماران ضعیف بود. سن بالاتر، تحصیلات پایینتر، سکونت در شهر، مدت بستری کمتر و بستری در بخشهای داخلی و عفونی از عوامل مؤثر بر بهتر بودن دیدگاه بیماران و نیز میزان رعایت منشور حقوق بیمار بودند (۰۵/۰P<). بین جنسیت بیمار و سابقه بستری قبلی با میزان رعایت منشور حقوق بیمار رابطهی معناداری وجود نداشت. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۲۸۶ نفر از بیماران بستری شده در بیمارستان شهدای عشایر در سال ۱۳۹۲ وارد مطالعه شدند و میزان رعایت منشور حقوق بیمار از دیدگاه آنها به وسیله پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت.
مژگان کاویانی، مجید عبدالهیان، خاطره عنبری، الهام شیخی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: کتواسیدوز دیابتی عارضه حاد دیابت می باشد و ازفوریتهای پزشکی است که معمولاً در بیماران دیابتی نوع I دیده می شود و ممکن است تظاهری از بیماری دیابت تیپ I تشخیص داده نشده مخصوصاً در کودکان باشد و همراه با کمبود انسولین، کاهش حجم و تغییر وضعیت روانی می باشد.هدف از انجام این مطالعه بررسی شدت و عوامل مستعد کننده بیماری کتو اسیدوز دیابتی در بیماران بستری در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد. بحث و نتیجهگیری: عدم آگاهی بیماران و خانوادههای آنان در شناخت علائم حاد بیماری و همچنین عدم پذیرش درمان که منجر به قطع مصرف انسولین میگردد علت احتمالی شدید بودن بیماری در افراد مطالعه ما می باشد. یافتهها: در بایگانی بیمارستان ۳۸ پرونده از افراد که مبتلا به کتو اسیدوز دیابتی بودند موجود بود. از نظر توزیع جنسی در صد زنان مبتلا به این بیماری بیشتر از مردان بود. از نظر سنی بیشترین فراوانی در گروهای سنی ۱۰-۹ سال و ۲۹-۲۰ سال بود. از نظر توزیع فراوانی عوامل مستعد کننده بیشترین عامل منفرد مستعد کننده بیماران عدم مصرف انسولین و قطع صرف انسولین بود. از نظر شدت، بیماری اغلب شدید بود که در زنان بیشتر دیده شده است. مواد و روشها: در این روش که مطالعه اپیدمیولوژیک توصیفی می باشد کلیه بیماران دیابتی که بعلت کتواسیدوز دیابتی در بیمارستان شهدای عشایر از خرداد ۸۸ تا خرداد ۹۲ بستری شده بودند و پرونده های آنها که در بایگانی بیمارستان موجود بود توسط همکار طرح، طبق معیارهای از پیش تعیین شده، اطلاعات آنها استخراج و وارد پرسشنامه شد.
پیمان آسترکی، غفارعلی محمودی، خاطره عنبری، بهزاد محمد سوری، لیلا دوستی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: سقط جنین به معنی سقط درمانی است و با افزایش موارد مجاز انجام سقط جنین درمانی، از انجام سقطهای غیر قانونی کاسته خواهد شد و سبب افزایش سلامت زنان باردار می گردد. با افزایش میزان آگاهی کادر پزشکی از موارد مجاز سقط درمانی و قوانین مربوطه و راهنمایی صحیحتر زنان باردار، میتوان به سلامت جامعه آنها کمک شایانی نمود. و همچنین، از مشکلات متخصصین زنان و زایمان نیز در این زمینه کاسته می شود. مواد و روشها: در این مطالعه بصورت اپیدمیولوژیک، توصیفی- تحلیلی و مقطعی، کل درخواست های سقط جنین استان لرستان که در سال ۱۳۹۲ جهت دریافت مجوز به پزشکی قانونی شهرستان خرم آباد ارجاع شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند، اطلاعات مربوط به این افراد در پرسشنامه ثبت شد و با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید. یافتهها: از میان ۲۰۵ مراجعه کننده در طول یک سال به ۱۴۴ مورد مجوز سقط داده شده که از این میان، ۸۸% به علت ناهنجاری جنینی و ۱۲% به علت بیماری های مادر بود. فراوان ترین بیماری در جنین ها، اختلالات مغز و جمجمه و در مادران بیماری های قلبی عروقی و اختلالات هماتولوژیک بود. در این موارد، بیشترین فراوانی مربوط به گروه سنی ۳۴-۲۵ سال بود. از بین ۶۱ مورد درخواست که موارد مجوز صادر نشده است سن بالای حاملگی با ۲۶ مورد، شایع ترین علت رد درخواست سقط جنین و در بین این افراد نیز، بیماریهای مغز و جمجمه، شایع ترین علت درخواست سقط بود. مقدمه: با صدور مجوز سقط جنین در برخی موارد بیماریهای جنین و مادر که با تصویب قانون در سال ۸۴ عملی شد، تحولی اساسی در سقط جنین درمانی در نظام سلامت ایران صورت گرفت. هر چند ممکن است مواردی از سقط غیرقانونی وجود داشته باشد ولی مطالعه ما بررسی سقط های قانونی استان لرستان، طی سال ۱۳۹۲ می باشد که منجر به افزایش آگاهی کادر پزشکی و درمانی در مورد اندیکاسیون های سقط درمانی، زمان انجام آن و پاسخ به سئوالات مربوطه است.
سپیده وهابی، فاطمه علیشاهی، الهام شیخی، خاطره عنبری،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: از آن جایی که تنها احیاء قلبی ریوی صحیح و مؤثر می تواند احتمال بقاء بیماران دچار ایست قلبی ـ تنفسی را بالا ببرد این مطالعه برای ارزیابی تأثیر آموزش مولفه های احیای قلبی ریوی در بخش بیهوشی بر ارتقاء آگاهی و مهارت های بالینی کارورزان بیهوشی در دانشگاه علوم پزشکی لرستان طراحی شد. بحث و نتیجهگیری: آموزش احیای قلبی ریوی طی دوره کارورزی بیهوشی منجر به افزایش واضح میزان آگاهی و مهارت کارورزان پزشکی میگردد. اضافه کردن این دوره به برنامه آموزشی کارورزان پزشکی در همه دانشگاههای علوم پزشکی ضروری به نظر می رسد. یافتهها: بعد از اتمام دوره کارورزی بیهوشی میانگین نمره آگاهی و مهارت کارورزان به طور واضحی، به ترتیب از ۶۸/۵ به ۹۴/۷ و از ۶۵/۱۰ به ۴۵/۲۳ افزایش یافت (۰۰۰۱/۰= P). همچنین رابطه مستقیمی بین میزان آگاهی قبل از دوره بیهوشی با نمره آزمون پیش کارورزی دیده شد (۰۰۰۱/۰= P) ولی ارتباط واضحی بین میزان مهارت بالینی با نمره آزمون پیش کارورزی مشاهده نشد. مواد و روشها: در این مطالعه ۱۰ ماهه ۳۱ کارورز پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان مورد بررسی قرار گرفتند و همه کارورزان طی دوره ۱۵ روزه کارورزی بیهوشی تحت آموزش تئوری احیای قلبی ریوی شامل BLS و ACLS و مهارت های بالینی مربوطه قرار گرفتند. میزان آگاهی و مهارت کارورزان قبل و بعد از دوره به وسیله پرسشنامه و ارزیابی عملی توسط دانشیار بخش بیهوشی ارزیابی گردید. این پرسشنامه شامل چهار قسمت مجزا ۱- اطلاعات شخصی ۲- سوالات تئوری جهت بررسی میزان دانش و آگاهی ۳- بررسی مهارتهای عملی کارورز از دیدگاه خودش در دو زمان قبل و بعد از آموزش ۴- بررسی مهارتهای عملی کارورز از دیدگاه دانشیار رشته بیهوشی در دو زمان قبل و بعد از آموزش احیای قلبی – ریوی بود.
بهروز فرزان، خاطره عنبری، جعفر رضائیان، سمیه شیرخانی، محمدرضا غلامی،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: ادغام به عنوان یک تحول در آموزش پزشکی در دانشگاههای جهان مطرح است و گذر از سیستم سنتی و تعریف جدید از آموزش پزشکی براساس نیازهای این دوره مطرح است. هدف این مطالعه ارزیابی نظرات و دیدگاههای اعضاء هیات علمی و دانشجویان پزشکی درگیر در پروژه ادغام علوم پایه می باشد. مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه مقطعی بوده که در نیمه دوم سال ۱۳۹۳ در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد. ۱۰ استاد درگیر در اجرای طرح ادغام افقی و نیز ۱۳۰ دانشجوی پزشکی مقطع علوم پایه در این مطالعه وارد شدند و با پرسشنامه هایی که روایی و پایایی آنها تایید شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: حدود ۴۰٪ اساتید ضرورت طرح ادغام جهت تسهیل یادگیری دانشجویان و ضرورت طرح ادغام جهت درک بهتر مطالب و برقراری ارتباط بین دروس عملی و نظری را زیاد می دانستند و ۷۰٪ اساتید ضرورت طرح ادغام جهت تطبیق این دروس با مسائل بالینی را زیاد می دانستند. بر اساس آزمون همبستگی پیرسون بین معدل کل و میزان رضایت از طرح ادغام دروس علوم پایه ارتباط معنادار دیده شد. دانشجویانی که معدل بیشتری داشتند میزان رضایتشان از طرح ادغام نیز بیشتر از سایر دانشجویان بود. بحث و نتیجهگیری: ادغام دروس علوم پایه جهت تطبیق دروس پزشکی در مقطع علوم پایه با مسائل بالینی مهم بوده ولی همچنان با مشکلاتی نظیر جلب رضایتمندی اساتید و دانشجویان در روش و ماهیت ادغام مواجه است که احتیاج به تحقیق بیشتری دارد.
محمدرضا غلامی، حسن احمدوند، خاطره عنبری، زهرا خانی پور، فروزان هادی پور،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: کوارستین یکی از اعضاء خانواده فلاونوئیدها میباشد که در سبزیها، میوهها، چای و در مکملهای غذایی یافت میشود. کوارستین خاصیت ضدالتهابی، آنتی باکتریال و آنتیاکسیدانی دارد. این مطالعه به بررسی اثر کوارستین بر روی شاخصهای آنتیاکسیدانی سرم در آسیب ناشی از ایسکمی-ریپرفیوژن اندام تحتانی در موش بالغ میپردازد. مواد و روشها: ۷۲ موش نر بالغ نژاد ویستار با وزن ۲۵۰-۳۰۰ گرم استفاده شد. آنها به ۹ گروه هشتتایی تقسیم شدند. سپس شریان و ورید فمورال با استفاده از نخ سیلک ۰/۶ و فن Slip-Knot مسدود گردید. همه گروهها به مدت ۳ ساعت ایسکمی و ریپرفیوژن برای زمانهای مختلف ۳، ۷، ۱۴و۲۸ روز اعمال شد. در نیمی از هر گروه تجربی مقدار mg/kg۱۵۰ کوارستین بهصورت درون صفاقی بلافاصله بعد از ایسکمی تزریق شد. طبق زمانهای مختلف برای هر گروه از موشها خونگرفته شده و سپس سانتریفوژ و سرم آنها برای ارزیابی سطح فعالیت آنزیم-های GPX،CAT، NO، POXو MDA تهیه گردید. یافتهها: مقایسه سطح سرمی فعالیت آنزیمهای GPX،CAT، NO، POXو MDA در گروه دریافتکننده کوارستین نسبت با گروه کنترل نشان داد که کوارستین باعث کاهش سطح فعالیت سرمی NO و POXمیشود. بحث و نتیجهگیری: کوارستین با کاهش سطوح فعالیتNO میتواند آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد در فرآیند ایسکمی-ریپرفیوژن اندام تحتانی را بهبود بخشد.
زهرا رحیمی، اکبر پیامنی، خاطره عنبری،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: در بخش بهداشت و درمان، همانند دیگر بخشها، خودارزیابی امری اجتناب ناپذیر است. محدودیت منابع این بخش، ضرورت پایش عملکرد، حیاتی بودن خدمات و مراقبت های ارائه شده توسط بخش، اهمیت ویژه رعایت کیفیت در ارائه خدمات و ... شواهدی دال بر ضرورت خودارزیابی دقیق و صحیح عملکرد این بخش هستند. از همین رو هدف اصلی این مطالعه، ارزیابی عملکرد بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد براساس الگوی تعالی سازمانی می باشد تا راهنمایی عملی برای بهبودخدمات این سازمان، در اختیار دستاندرکاران قرار دهد. مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی در بیمارستان شهید رحیمی خرم آباد و در سال ۱۳۹۳ انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه استاندارد خودارزیابی بر اساس الگوی تعالی سازمانی EFQM بوده که روایی و پایایی آن در مطالعات گذشته ارزیابی شده و ضریب آلفای کرونباخ آن ۹۸ درصد برآورد شده است. یافتهها: درحوزه معیارهای توانمندسازی الگوی سرآمدی سازمانی، بعد رهبری دارای بهترین درصد امتیازی و بعد فرآیندها از کمترین امتیاز برخوردار بوده است که این بعد به همراه ابعاد کارکنان، منابع و شرکا، نیازمند بهبود می باشند. درحوزه معیارهای نتایج الگوی سرآمدی سازمانی، بعد نتایج مشتریان و نتایج کلیدی عملکرد دارای بهترین درصد امتیازی و بعد نتایج جامعه از کمترین امتیاز برخوردار بوده است که این بعد به همراه نتایج کارکنان، نیازمند بهبود می باشند. بحث و نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه در مجموع حاکی از وضعیت مناسب این بیمارستان از نظر معیارهای الگوی سرآمدی است. نتایج این مدل، عموماً برای تحلیل نظام مندسازمان به منظور رسیدن به نگرشی جامع از سازمان و چالشهای آن به کار گرفته می شود.