۱۳ نتیجه برای غلامی
مهرداد غلامی، محمد رضا عابدینی، حمید رضا خسروی، سهیلا اکبری،
دوره ۹، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده
کلیات موضوع: کشف اشعه ایکس توسط رونتگن در نوامبر ۱۸۹۵ میلادی و بدنبال آن نتایج سودمندی که از انجام آزمایشات رادیولوژی تشخیصی، درتشخیص نهایی بیماریها حاصل شد، استفاده روزافزون از اشعه ایکس را بدنبال داشت. از آنجاییکه تابش گیری های پزشکی عمده ترین بخش تابش گیری های مصنوعی را شامل می شود بلافاصله چند ماه پس از کشف اشعه ایکس، ناراحتی های چشمی و درماتیت شدید و پیشرونده در دست های پزشکان و متخصصین فیزیک ایجاد گردید، اما آثاردیررس ناشی از تابش گیری تقریباً ۲۰ سال پس از کشف اشعه ایکس مشخص گردید. |
تاریخچه: برطبق بررسی های بعمل آمده تابش های یونساز خطر بالقوه ای در رشد جنین محسوب می گردند، لذا اجتناب از تابش گیری های غیرضروری در خانم های باردار به جز در مواردی که اندیکاسیون بالینی قوی وجودداشته باشد، توصیه می گردد، در این راستا رعایت استانداردهای رایج حفاظت در برابر اشعه شامل توجیه پذیری عمل، بهینه سازی روش های حفاظتی و محدودکردن دز اشعه دریافتی، با توجه به یکسان نبودن میزان حساسیت جنین درمراحل مختلف رشد و تکامل جهت جلوگیری از بروز آثار ناشی از تابش گیری الزامی است. |
بحث و نتیجه گیری: باتوجه به فوایدغیرقابل انکارپرتوهای ایکس در تشخیص و درمان بیماری ها، گسترش روزافزون بکارگیری این پرتوها را شاهد هستیم در عین حال باتوجه به آثار سوماتیکی و ژنتیکی این پرتوها، لزوم بهره گیری از آخرین روش های حفاظت پرتوی الزامی است. حفاظت دربرابر اشعه نه تنها یک موضوع علمی، بلکه یک بحث فلسفی، اخلاقی وعقلایی است، لذامی بایست جهت جلوگیری از آثار زیانبار تابش گیری در جنین، ازتابش گیری غیر ضروری خانم های باردار اجتناب نمود، مگر اینکه اندیکاسیون بالینی قوی داشته باشد. |
|
میترا غلامی، سیمین ناصری، رویا میرزایی، قدرت اله شمس خرم آبادی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
Ø
Ø مقدمه: رنگزای راکتیو از جمله رنگزای بکار رفته در صنایع نساجی هستند که به دلیل وزن مولکولی بالا و ساختار شیمیایی پیچیده ای که دارند، قابلیت تجزیه پذیری آن ها ناچیز بوده، و بنابراین با روش های معمول تصفیه حذف نمی گردند . هدف از این پژوهش، مطالعه روی کارایی فرایند صافسازی غشایی درحذف مواد رنگزای راکتیو در پساب حاصل از فرآیندهای نساجی می باشد.
Ø مواد و روشها: روش انجام تحقیق با توجه به ماهیت آن بر پایه دادههای آزمایشگاهی، از نوع مطالعات بنیادی - کاربردی است . درمرحله اول، قابلیت تجزیه پذیری بیولوژیکی مواد رنگزای راکتیو توسط روش زاهن - والینز ( ایزو۹۸۸۸ مورد ارزیابی قرارگرفت . در مرحله بعد، کارایی فرایندهای صافسازی غشایی با استفاده از غشاهایی با مدول مارپیچی، دو غشاء نانوفیلتر (NF) با MWCO ، ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون به ترتیب از جنس پلیآمید (PPT) و سلولز استات بلند (PWB) و غشاء اسمز معکوس (Ro) با MWCO ۵۰ دالتون از جنس پلیآمید مطالعه شد . برای انجام این بررسی، ۴ نوع نمونه رنگ راکتیو با غلظتهای ۸۰، ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر و همچنین نمونههایی از کارخانجات مختلف نساجی، از غشاها عبور داده شد . در هر مرحله، فلاکس جریان عبوری از غشاها در دما و فشارهای مختلف در مدت زمان۳۰ تا ۶۰ دقیقه تعیین گردید . همچنین در هر مرحله نمونه هایی برداشت شده، و توسط دستگاه اسپکتروفتومتر UV-VIS ، به روش ADMI ، میزان رنگ در ورودی وخروجی اندازه گیری گردید . همچنین درصد حذف رنگ نیز محاسبه شد .
Ø یافتهها: درصد حذف COD و رنگ در روش تجزیه بیولوژیکی به ترتیب ۲۵ و۵/۱۲درصد، ومیزان ADMI ورودی وخروجی به ترتیب، ۲۳۵۴و۲۲۱۱ به دست آمد . درصد حذف COD و رنگ برای غشاهای نانوفیلتر ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون و غشاء اسمز معکوس به ترتیب برابر بود با(۳۳%و۳۶% : ) ، (۲۹% و۳۳%)، (۴۵%،۹۹%). (۶/۹۹% و۴۵% ) همچنین مقادیر ADMI برای ورودی و خروجی از نانوفیلتر ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون و اسمز معکوس به ترتیب برابر (۱۲۲۰و۱۶۲۵)،(۵۰۲و۱۶۲۵)، (۱۰۳و۱۲۵) بدست آمد.
Ø بحث و نتیجهگیری: با توجه به آزمایشهای انجام شده، فشار و دمای مناسب جهت داشتن بهترین راندمان حذف برای غشاهای نانوفیلتر ۳۰۰ و ۶۰۰ دالتون فشار ۴ بار و دمای ˚C ۳۵-۳۰ میباشد . بر اساس اطلاعات به دست آمده، میتوان چنین نتیجهگیری کرد که غلظت نمونهگیری تاثیر چندانی درکارآیی غشاء و افزایش فلاکس جریان ندارد . همچنین با کاربرد غشاء اسمز معکوس درصد حذف رنگ بیش از ۹۹%بدست آمد، که نشان دهنده راندمان بالای حذف میباش. بنابراین فرایند صافسازی غشایی به کمک اسمز معکوس می تواند روش مناسبی برای حذف مواد رنگزا از فاضلاب صنایع نساجی پس از انجام پیش تصفیه روی فاضلاب این صنایع می باشد.
افسانه بدری زاده، یزدانبخش غلامی، مهدی بیرجندی، غلامرضا بیرانوند، فرشته ماهوتی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
پژوهش روندی است فعالانه و سامان مند برای کشف ، تعبیر و بازنگری پدیده ها ، رخدادها وفرضیه هاست. اولین گام برای سامان بخشیدن به امر پژوهش در جامعه، دستیابی به درک درستی از توانمندی های امکانات موجود و نیز پی بردن به نقاط ضعف و قوت برنامه های تحقیقاتی است. پژوهش حاضر با منظور تعیین موانع انجام پژوهش از دیدگاه اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی به منظور تعیین موانع پژوهش از دیدگاه اعضاء هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل تمامی اعضاء هیات علمی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی لرستان بجز دانشکده پرستاری الیگودرز بودند. ابزار گردآوری داده ها توسط پرسشنامه ای چهار قسمتی بر اساس مقیاس چهار گزینه ای لیکرت صورت گرفت اطلاعات ۹۳ پرسشنامه توسط آزمونهای t مستقل، آنالیز واریانس مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: در رابطه با موانع شخصی، در مجموع، کمبود وقت به دلیل تدریس زیاد (۲/۳۲ درصد) و مسؤلیتهای اجتماعی و اجرائی (۴/۲۱ درصد) بیشترین و عدم علاقه شخصی به امور پژوهش (۷/۶۰ درصد) و نداشتن تبحر کافی در نوشتن مقاله و تدوین پروپوزال (۶/۵۰ درصد) کمترین موانع شخصی بودند. در خصوص موانع سازمانی سختگیری در تصویب طرحهای مورد علاقه پزوهشگر و مقررات دست و پاگیر اداری . با (۲/۴۹ درصد) و پروسه طولانی تصویب طرحهای پژوهشی و کافی نبودن امتیازات پژوهشی جهت ارتقاء پژوهشگران با (۱/۳۹ درصد) بیشترین مانع سازمانی و مشکلات مربوط به استخراج آماری نتایج و محدودیتهای اخلاقی در انجام پژوهش (۹/۳۴ درصد) و اجبار در استفاده پژوهشگر از یک روش و چارچوب خاص (۹/۲۷ درصد) کمترین موانع سازمانی گزارش گردید. در ضمن بین میانگین نمرات موانع شخصی در بین دانشکده ها اختلاف معنی داری وجود نداشت در صورتیکه بین نمرات موانع سازمانی اختلاف معنی دار بود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نقش محوری دانش و پژوهش که از مهمترین مشخصه های نگاه به آینده است دولتها و سازمانها و ملتها باید تغییر و آینده را بهتر و بیشتر درک نماید. چرا که ما همگان در آینده ای زندگی و کار خواهیم نمود که متفاوت از امروز خواهد بود. با توجه به نتایج بدست آمده برطرف کردن موانع اساسی ذکر شده .جهت رسیدن به آینده پژوهشی پربارتر ضروری به نظر می رسد.
کبری رضایی، بهرام دلفان، امیر جوانبخت، طاهره طولابی، محمد غلامی، علیرضا غیاثوند، صبا سلاح ورزی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
پسوریازیس ولگاریس یک بیماری شایع، مزمن و عود کننده پوست است که در هر سن و جنسی دیده می شود. شیوع آن در جامعه ۵/۱ تا ۳ درصد و علت بیماری نامشخص است. ضایعات بیماری به شکل پاپول پوسته ای و خارش دار روی زمینه اریتماتوز بوده و در نواحی سر، سطوح اکستانسور، کف دست و پا و ناخن بیشتر دیده می شود. درمان روتین بیماری، تجویز کرتیکواستروئید موضعی و سیستمیک است. بررسی ها نشان داده اند که این بیماران دچار کمبود اسیدهای چرب آزاد بوده و در صورت رفع این کمبود ، علائم بیماری کاهش و حتی بهبود می یابد. گیاه گاو زبان از منابع غنی گامالینولینک اسید است که تأثیر آن در بهبود بیماریهای مزمن التهابی ثابت شده است. این بررسی به منظور تعیین اثر روغن بذر گاو زبان بر ضایعات پسوریازیس انجام شد
ماندانا ساکی، دکتر مژگان جاریانی، دکتر هدایت نظری، محمدجواد طراحی، محمد غلامی، مژگان ساکی، بهروز عزت پور،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: اختلال افسردگی از شایعترین و ناتوان کنندهترین سندرمهای روانپزشکی است. از آنجا که نتایج تحقیقات حاکی از وجود ارتباط معنیداری بین کاهش سطح امگا ۳ و خلق افسرده است ، بر آن شدیم تا تاثیر امگا۳ بر درمان افسردگی بیماران افسرده را مورد بررسی قرار دهیم .
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک کارآزمائی بالینی است که بر روی۸۰ بیمار افسرده مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی اعصاب و روان انجام گرفت. بیماران بطور کاملا تصادفی یک سوکور در دو گروه تحت درمان با امگا ۳ و نورتریپتلین قرار گرفتند. کلیه بیماران در هفتههای۴ ، ۸ و ۱۲ مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات پس از جمعآوری مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به یافتههای تحقیق مبنی بر تاثیر امگا ۳ و با عنایت به بیضرر بودن استفاده از این داروها پیشنهادمیگردد از داروهای فوق در افسردگیهای غیرسایکوتیک به عنوان خط اول درمان استفاده گردد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد که میانگین نمره افسردگی بک در هر دو گروه تحت مطالعه در هفتههای ۴ ، ۸ و ۱۲ به میزان قابل توجهی کاهش داشته و میزان عملکرد بیماران بهبود یافته است. آزمون آماری Repeted measures تفاوت معنیداری (۰۰۱/۰ >p ) در میانگین نمرات سطح افسردگی و عملکرد بیماران دو گروه قبل از مداخله درمانی و هفتههای ۴ ،۸ و ۱۲ ( ماههای اول ، دوم و سوم ) بعد از شروع درمان، نشان داد. بین تاثیر داروها در دو گروه تفاوت معنیداری بدست نیامد.
قاسم ساکی، سیما نصری، مریم جلالی، محمدرضا غلامی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: سرو صدا نوعی از آلودگی محیطی است که کیفیت زندگی انسان ها را تحت تأثیر قرار می دهد. تحقیقات زیادی روی تأثیر استرس صوتی بر قسمت های مختلف بدن انجام شده ولی تا به حال مطالعات اندکی در زمینه تأثیر این استرس روی سیستم جنسی صورت گرفته است. به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا به بررسی اثر آلودگی صوتی بر میزان هورمون های تستوسترون، LH و FSH پرداخته شود.
مواد و روشها: ۲ گروه ۱۰تایی موش صحرایی نر در ۲ محیط تجربی و معمولی به مدت ۵۰ روز قرار داده شدند که در محیط تجربی صوتی با شدت ۱۲۰-۹۰ دسی بل و فرکانس ۳۵۰ - ۳۰۰ هرتز توسط دستگاهی روزانه از ساعت ۷ شب تا ۷ صبح پخش می شد. بعد از گذشت ۵۰ روز و با استفاده از روش خونگیری از دم، میزان هورمون های تستوسترون، LH و FSH در سرم خون با استفاده از روش الایزا سنجیده شد و نتایج توسط آزمون t با درجه معنی داری ۰۵/۰P< بررسی شدند.
یافتهها: مطالعات آماری نشان داد که میانگین ترشح هورمون های تستوسترون، LH و FSH در موش های صحرایی نر تحت صوت در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری داشته است (۰۵/۰P<).
بحث و نتیجهگیری: در مجموع می توان گفت که استرس های صوتی باعث کاهش میزان هورمون های جنسی می شوند.
معصومه غلامی، امیر حسین مقصود، افشین محمدی، نازنین فلاح، محمد فلاح،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: چون غربالگری خون از نظر توکسوپلاسما در سازمان انتقال خون انجام نمی گیرد، لذا بررسی اهدا کنندگان در سازمان انتقال خون برای جلوگیری از خطرات احتمالی می تواند مورد توجه کارشناسی قرار گیرد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی سرم ۵۴۰ نفر از اهدا کنندگان خون در سازمان انتقال خون همدان به طور تصادفی انتخاب و با روش ELISA عیار آنتی بادیهای IgM و IgG تعیین و فراوانی برخی فاکتورهای خطر آلودگی به انگل با پرسشنامه ای گردآوری و آنالیز شد. یافتهها: طبق نتایج بدست آمده در آزمایش الایزا از مجموع ۵۴۰ نفر که ۵۱۸ نفر آنها مرد و ۱۹ نفر زن (و ۳ نفر ذکر نشده) بودند، ۲۹۴ نفر ) ۴/۵۴% ( دارای آنتی بادی IgG و ۱۰ نفر (۹/۱% ) دارای آنتی بادی IgM بر علیه توکسوپلاسما گوندی بودند. مقدمه: ﺗﻮﻛﺴﻮﭘﻼﺳﻤﻮز ﺑا ﺷﻴﻮع ﺟﻬﺎﻧﻲ، ایجاد سقط و ﻋﻮارض شدید در ﻧﻮزادان ﻣﺘﻮﻟـﺪ ﺷـﺪه از ﻣﺎدرانی ﻛﻪ در دوران ﺑﺎرداری ﺑـﻪ ﺗﻮﻛﺴﻮﭘﻼﺳـﻤﻮز حاد ﻣﺒـﺘﻼ می شوند، ﺑـﻪ ﻋﻨـﻮان ﻳﻜـﻲ از ﺷﺎیع ترﻳﻦ ﻋﻔﻮﻧﺘﻬﺎی ﻓﺮﺻﺖ ﻃﻠﺐ در ﺑﻴﻤﺎران دﭼﺎر ﻧﻘﺺ اﻳﻤﻨﻲ اﻫﻤﻴﺖ وﻳﮋه ای دارد. گرچه راه اصلی انتقال تماس با گربه و خوردن موادگوشتی می باشد، اما چون در مرحله حاد عفونت انگل در تمام مایعات بدن وجود دارد، اگر در این مرحله خون اهدا شود انتقال انگل محتمل است. هدف این مطالعه بررسی شیوع آنتی بادیهای ضد توکسوپلاسما گوندی در اهدا کنندگان خون سازمان انتقال خون همدان بوده است.
بهروز فرزان، خاطره عنبری، جعفر رضائیان، سمیه شیرخانی، محمدرضا غلامی،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: ادغام به عنوان یک تحول در آموزش پزشکی در دانشگاههای جهان مطرح است و گذر از سیستم سنتی و تعریف جدید از آموزش پزشکی براساس نیازهای این دوره مطرح است. هدف این مطالعه ارزیابی نظرات و دیدگاههای اعضاء هیات علمی و دانشجویان پزشکی درگیر در پروژه ادغام علوم پایه می باشد. مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه مقطعی بوده که در نیمه دوم سال ۱۳۹۳ در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد. ۱۰ استاد درگیر در اجرای طرح ادغام افقی و نیز ۱۳۰ دانشجوی پزشکی مقطع علوم پایه در این مطالعه وارد شدند و با پرسشنامه هایی که روایی و پایایی آنها تایید شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: حدود ۴۰٪ اساتید ضرورت طرح ادغام جهت تسهیل یادگیری دانشجویان و ضرورت طرح ادغام جهت درک بهتر مطالب و برقراری ارتباط بین دروس عملی و نظری را زیاد می دانستند و ۷۰٪ اساتید ضرورت طرح ادغام جهت تطبیق این دروس با مسائل بالینی را زیاد می دانستند. بر اساس آزمون همبستگی پیرسون بین معدل کل و میزان رضایت از طرح ادغام دروس علوم پایه ارتباط معنادار دیده شد. دانشجویانی که معدل بیشتری داشتند میزان رضایتشان از طرح ادغام نیز بیشتر از سایر دانشجویان بود. بحث و نتیجهگیری: ادغام دروس علوم پایه جهت تطبیق دروس پزشکی در مقطع علوم پایه با مسائل بالینی مهم بوده ولی همچنان با مشکلاتی نظیر جلب رضایتمندی اساتید و دانشجویان در روش و ماهیت ادغام مواجه است که احتیاج به تحقیق بیشتری دارد.
محمدرضا غلامی، حسن احمدوند، خاطره عنبری، زهرا خانی پور، فروزان هادی پور،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: کوارستین یکی از اعضاء خانواده فلاونوئیدها میباشد که در سبزیها، میوهها، چای و در مکملهای غذایی یافت میشود. کوارستین خاصیت ضدالتهابی، آنتی باکتریال و آنتیاکسیدانی دارد. این مطالعه به بررسی اثر کوارستین بر روی شاخصهای آنتیاکسیدانی سرم در آسیب ناشی از ایسکمی-ریپرفیوژن اندام تحتانی در موش بالغ میپردازد. مواد و روشها: ۷۲ موش نر بالغ نژاد ویستار با وزن ۲۵۰-۳۰۰ گرم استفاده شد. آنها به ۹ گروه هشتتایی تقسیم شدند. سپس شریان و ورید فمورال با استفاده از نخ سیلک ۰/۶ و فن Slip-Knot مسدود گردید. همه گروهها به مدت ۳ ساعت ایسکمی و ریپرفیوژن برای زمانهای مختلف ۳، ۷، ۱۴و۲۸ روز اعمال شد. در نیمی از هر گروه تجربی مقدار mg/kg۱۵۰ کوارستین بهصورت درون صفاقی بلافاصله بعد از ایسکمی تزریق شد. طبق زمانهای مختلف برای هر گروه از موشها خونگرفته شده و سپس سانتریفوژ و سرم آنها برای ارزیابی سطح فعالیت آنزیم-های GPX،CAT، NO، POXو MDA تهیه گردید. یافتهها: مقایسه سطح سرمی فعالیت آنزیمهای GPX،CAT، NO، POXو MDA در گروه دریافتکننده کوارستین نسبت با گروه کنترل نشان داد که کوارستین باعث کاهش سطح فعالیت سرمی NO و POXمیشود. بحث و نتیجهگیری: کوارستین با کاهش سطوح فعالیتNO میتواند آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد در فرآیند ایسکمی-ریپرفیوژن اندام تحتانی را بهبود بخشد.
کریم جوادآبادی، مهرانگیز صدوقی، مجید طوافی، محمدرضا غلامی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: صمغ، در بهبود زخم در برخی بیماریها و اختلالات مزمن یک چالش درمانی محسوب میشود. به لحاظ اثرات ضدالتهاب و ترمیمی عصاره هیدرو اتانولی صمغ درخت زردآلو، این عصاره در ترمیم زخم پوستی در موش صحرایی بررسی شد.
|
مواد و روش ها: ۲۸ موش بزرگ نر نژاد ویستار به ۴ گروه تقسیم شدند. گروه اول: نرمال، گروه دوم: کنترل داری زخم بدون درمان، گروه سوم: دارای زخم درمان با وازلین و گروه چهارم: داری زخم درمان با عصاره صمغ درخت زردآلو. زخمی به ابعاد ۲۸۰ میلیمتر بر پشت موشها در گروههای ۲، ۳ و ۴ ایجاد شد. در گروه ۳ و ۴ به مدت ۲۱ روز درمان ادامه یافت. تجویز داروها بهصورت روزانه و به مقدار نیم گرم بر روی زخم به کار رفت. اندازهگیری یک روز در میان اندازه زخمها با آنالیز تصاویر دیجیتال به مدت ۲۱ روز انجام گرفت. نمونهگیری از پوست تمام حیوانات در روز ۲۱ انجام و نمونه در فرمالین فیکس شدند. برشها به ضخامت ۵ میکرون تهیه و با هماتوکسیلین- ائوزین رنگآمیزی شدند. برشهای بافتی مورد بررسی کیفی و کمی برای بررسی قطر پوشش، میزان رشتههای کلاژن، عروق و سلولهای آماسی مطالعه شدند. دادههای نرمال، با استفاده از آزمون توکی و دادههای با توزیع غیر نرمال با آزمون من ویتنی بین گروهها مقایسه شدند.
|
یافته ها: استفاده از صمغ درخت زردآلو، باعث کاهش عروق خونی از هفته دوم به بعد، کاهش سلولهای آماسی و افزایش رشتههای کلاژن و درنهایت اپیتلیزاسیون بافت شد.
|
بحث و نتیجه گیری: استفاده از عصاره صمغ درخت زردآلو میتواند ترمیم زخم را سریعتر بهبود بخشد.
|
طاهره غلامی برمی، محمدعلی آذربایجانی، حسن متین همایی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: هورمونهای استروئید آنابولیک اغلب از سوی ورزشکاران جهت بهبود عملکرد ورزشی مورد سوء مصرف قرار میگیرد. هدف از این پژوهش، مطالعه همزمان عصاره الکلی عناب، اسیدگالیک و تمرین استقامتی بر تغییرات هیستوپاتولوژی بافت هیپوکامپ در موشهای صحرایی نر مسموم شده با استروئید آنابولیک (بولدنون) میباشد. |
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ۷۰ سرموش نر از نژاد ویستار، در محدوده وزنی ۲۰۰-۲۵۰ گرم انتخاب و به صورت تصادفی به ۱۰گروه تقسیم شدند. شامل گروه: ۱-کنترل، ۲-شم، ۳- مسموم شده با بولدنون (۵ میلیگرم/ بر کیلوگرم)، ۴- عناب+ بولدنون، ۵- اسیدگالیک + بولدنون، ۶- تمرین استقامتی + بولدنون (۵ میلیگرم)، ۷- عناب+ تمرین استقامتی، ۸- اسیدگالیک + تمرین استقامتی، ۹- بولدنون (۲میلیگرم / بر کیلوگرم)، ۱۰- بولدنون ۲ میلیگرم + تمرین استقامتی. پس از هشت هفته تمرین استقامتی و دریافت هفتگی بولدنون به صورت تزریق عضلانی، موشهای صحرایی مورد نمونهگیری بافتی قرار گرفتند و سپس بر روی آنها بررسی هیستوپاتولوژی انجام شد. |
یافته ها: دریافت بولدنون موجب پیکنوز، نکروز، تغییرات نورون های هرمی، نوروژنز و پرخونی در بافت هیپوکامپ می شود. تمرین استقامتی موجب کاهش این آسیب ها شد (۰۱/۰=P). عصاره عناب (۰۲/۰=P) و اسید گالیک (۰۱/۰=P) نیز موجب کاهش این آسیب ها شد. ترکیب تمرین استقامتی و عصاره عناب و یا اسید گالیک اثر سینرژیستی بر میزان کاهش آسیب ها داشت (۰۰۱/۰=P). |
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد تغییرات ساختاری بافت هیپوکامپ در اثر مسمومیت با بولدنون در همه گروهها، نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود. اما در هیچ یک از گروهها التهاب مشاهده نشد. همچنین مشخص شد در این شرایط، تمرین استقامتی و عصاره عناب و یا اسید گالیک بر کاهش آسیب های نورولوژیک ناشی از دریافت بولدنون موثر بوده و اثر سینرژیستی دارد. |
رضا حسین آبادی، محمد غلامی، سمیه میرزایی شریفی، شورانگیز بیرانوند، خاطره عنبری، اکرم تاروردیان،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: ارزشیابی مهارت های بالینی یکی از اجزای مهم فرایند آموزش دوره پرستاری است. این مطالعه با هدف مقایسه عملکرد و بازخورد دانشجویان پرستاری در آزمونهای بالینی ساختارمند عینی (آسکی) و سنتی انجام گردید. |
مواد و روش ها: در این پژوهش نیمه تجربی که در سال ۱۳۹۶ انجام پذیرفت، تعداد ۱۲۴ نفر از دانشجویان ترم ۶ پرستاری به روش سرشماری انتخاب و به روش تصادفی به صورت مساوی به دو گروه سنتی و گروه آزمون بالینی ساختارمند عینی (آسکی) تقسیم شدند. سپس مهارت های بالینی آنها در پرستاری اورژانس با استفاده از چک لیست ارزیابی گردید. پس از آزمون بازخورد آنها در خصوص دو روش ارزشیابی با استفاده از پرسشنامه ارزیابی شد.داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تیمستقل و کایدو تحلیل گردید. |
یافته ها: یافته ها نشان داد نمره مهارت های باز کردن راه هوایی، مانیتورینگ و ارایه شوک، فشردن قفسه سینه و همینطور نمره کل عملکرد دانشجویان گروه آسکی بصورت معنیداری بالاتر بود (۰۵/۰>P ). همچنین، نمره بازخورد دانشجویان در گروه آسکی از نظر مرتبط بودن با اهداف دوره، منصفانه بودن، تاثیر بر قدرت تصمیم گیری در شرایط بحرانی، عادلانه بودن و سنجش سطح وسیعی از اطلاعات در مقایسه با دانشجویان گروه سنتی بالاتر بود (۰۵/۰>P ).
بحث و نتیجه گیری: یافته های این مطالعه حاکی از عملکرد بهتر دانشجویان در گروه آسکی و بازخورد بهتر آنها نسبت به آزمون آسکی در مقایسه با روش سنتی بود. توصیه می شود جهت ارزشیابی مهارت های بالینی دانشجویان پرستاری از آزمون بالینی ساختارمند عینی استفاده شود.
|
سمیه عابدزاده، فرشاد غزالیان، حسین عابدنظری، حجت الله نیک بخت، ماندانا غلامی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: پپتید ناتریورتیک مغزی غیرفعال (NT-proBNP) به طور گسترده به عنوان نشانگر تشخیصی و برای میزان خطر ابتلا بیماران مبتلا به نارسایی قلبی استفاده می شود. نقش آن در ارزیابی بیماران مبتلا به فشار خون کمتر روشن است. هدف تحقیق حاضر اثر ۱۲ هفته ای تمرین هوازی بر روی NT-proBNP در زنان مبتلا به فشارخون بالا بود. |
مواد و روش ها: ۳۵ زن میانسال مبتلا به فشارخون به طور تصادفی به دو گروه تمرین هوازی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه هوازی ۱۲ هفته تمرین را به صورت ۳ جلسه در هفته و با ۳۵ تا ۶۰ درصد حداکثر ضربان قلب انجام دادند. میزان نشانگر NT-proBNP سرم با روش Elecsys تعیین و مقدار پنج میلی لیتر خون از ورید بازویی گرفته شد. |
یافته ها: نتایج نشان داد که ۱۲ هفته فعالیت هوازی بر روی غلظت NT-proBNP در بیماران مبتلا به فشار خون بالا تأثیر مثبت و معناداری دارد(۰۵/۰>p). |
بحث و نتیجه گیری: به طور کلی به نظر می رسد ۱۲ هفته تمرین هوازی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا مفید بوده و موجب بهبود عملکرد عضله قلبی شده است. با این حال، انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می شود. |