جستجو در مقالات منتشر شده


۲۸ نتیجه برای فلاحی

ابراهیم فلاحی، جواد مهتدی نیا ، سلطانعلی محبوب ،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از مهمترین و شایعترین مشکلات تغذیه ای دنیاست .این مطالعه به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر شاخصهای خونی آهن انجام شد. مواد و روشها : این تحقیق بصورت کارآزمایی صحرایی و بصورت دوسوکور بر روی دو روستای تجرق و خانقاه (به عنوان تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت. تعداد ۳۵۰ نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هر روستا براساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در مرحله اول خونگیری cc۵ خون از هر فرد اخذ شد. ۲۵۷ نفر از روستای تجربی و ۲۶۸ نفر از روستای شاهد در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش ۲۴ ساعت یادآمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هرفرد انجام شد.آزمایشات Hb (هموگلوبین)، آهن،TIBC (ظرفیت باند شدن آهن)، فریتین برای هر یک از نمونه ها بعمل آمد. درصد اشباع ترانسفرین نیزمحاسبه گردید. گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت ۴ ماه به اهالی روستای تجربی داده شد. روستای شاهد نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس همان شاخصهای ذکر شده اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله ۱۶۰ نفر در روستای تجربی و ۱۵۲ نفر در روستای شاهد بود. برای مقایسه یافته های بین گروههای تجربی و شاهد (در هر گروه سنی) از آزمون Independent t test و برای مقایسه یافته ها در آغاز و پایان مطالعه از paired t test استفاده شد. در مورد فریتین سرم از تستهای غیر پارامتری استفاده شد. یافته ها : نتایج در گروههای مختلف سنی بصورت زیر بود: تفاوت معنی داری بین مصرف نان و دریافت مواد مغذی در هر دو روستا دیده نشد.Hb در گروه سنی ۱۲- ۵ سال روستای تجربی و شاهد نسبت به آغاز مطالعه افزایش معنی داری داشت (۰۵/۰>p)؛ ولی در سایر گروههای سنی تغییر معنی داری مشاهده نشد. درصد اشباع ترانسفرین در همه گروههای سنی روستای تجربی افزایش معنی داری داشت (۰۵/۰>p ). این مقادیر در پایان ماه چهارم در روستای تجربی نسبت به روستای شاهد تفاوت معنی داری داشت (۰۵/۰>p). در روستای شاهد گروه سنی ۱۲ و ۱۳ سال حتی کاهش درصد اشباع ترانسفرین را نشان داد (۰۵/۰>p ). شاخص فریتین سرم در همه گروههای سنی روستاهای تجربی و شاهد کاهش معنی داری داشت ( ۰۱/۰>p ). نتیجه گیری : بجز در گروه سنی ۱۲-۵ سال تفاوت معنی داری در نتایج حاصل از دو نوع گندم بدست نیامد. مصرف هر دو نوع گندم نیز باعث کاهش فریتین سرم شد. برای اظهار نظر در مورد مصرف این نوع گندم نیاز به مطالعات بیشتری است.
ابراهیم فلاحی، جواد مهتدی نیا، سلطانعلی محبوب،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: نظر به اهمیت کمبود روی و تلاش برای یافتن راه حل های مناسب جهت مبارزه با آن و به منظور تعیین اثر مصرف نان کامل حاصل از گندم غنی شده با کودهای میکرو بر روی سرم این مطالعه در سال ۱۳۸۱ انجام گرفت. مواد و روشها: این تحقیق به صورت کارآزمایی صحرایی دو سو کور در دو روستای تجرق و خانقاه(تجربی و شاهد) از توابع شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت.تعداد ۳۵۰ نفر از گروههای مختلف سنی و جنسی از هریک از روستاهای مورد بررسی بر اساس نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ۲۵۷ نفر از روستای تجرق و ۲۶۸ نفر از روستای خانقاه در این مرحله شرکت نمودند. بررسی مصرف غذایی با روش ۲۴ ساعت یاد آمد (یک روز) و دو روز ثبت مواد غذایی برای هر نمونه انجام شد. ۵ سی سی خون از هر فرد اخذ شد. اندازه گیری روی سرم با روش جذب اتمی برای هر یک ازنمونه ها به عمل آمد. ۵۰ تن گندم حاصل از خاک غنی شده با کودهای میکرو به آرد کامل تبدیل گردید و به مدت ۴ ماه به اهالی روستای تجرق داده شد. اهالی روستای خانقاه نیز آرد کامل حاصل از گندم معمولی را در همین مدت دریافت نمودند. سپس روی سرم مجددا اندازه گیری شد. تعداد افراد شرکت کننده در این مرحله ۱۶۰ نفر در روستای تجرق و ۱۵۰نفر در روستای خانقاه بود. یافته ها: میزان آهن و روی موجود در نانهای غنی شده و معمولی (شاهد) تفاوت معنی دار داشت (۰۱/۰p<). نسبت مولی اسید فیتیک به روی در نان غنی شده کمتر از نان شاهد بود ولی نسبت مولی آهن به روی و برعکس در دو نوع نان تفاوتی نداشت. روی دریافتی در گروههای شاهد و مورد باهم تفاوت معنی داری داشت؛اما آهن دریافتی تنها در گروه های سنی مردان و زنان۶۰-۱۳سال باهم تفاوت معنی دار داشت و در سایر گروهها تفاوتی مشاهده نشد.روی سرم در همه گروههای سنی روستای تجربی و شاهد(بجز مردان) افزایش یافت(۰۱/۰ p<سنی). نتیجه گیری: به نظر می رسد برای تولید گندم مناسب باید ترکیب عناصر در کود به صورتی که تداخلی بین آنها ایجاد نشود اصلاح گردد ونسبت مولی اسیدفیتیک به روی نیز به زیر ۱۵ وحتی پایین ترکاهش یابد.
ابراهیم فلاحی، مهرداد سیفی، افشین نظری،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: کمبود ریزمغذیها یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی جهان است. در بین ریزمغذیها کمبود آهن و روی شیوع بیشتری داشته و تداخل این دو ماده معدنی با ویتامین آ از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف ازاین مطالعه مقایسه تأثیر مکمل یاری آهن و روی به تنهایی و همراه باهم بر وضعیت ویتامین آ در کودکان ابتدایی است. مواد و روش ها: در این مطالعه که بصورت کارآزمایی بالینی دو سوکور انجام گرفت، ۸۱ دانش آموزپایه پنجم ابتدائی شهر خرم آباد به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول مکمل آهن(۲۰ میلی گرم آهن در روز)، گروه دوم مکمل روی(۲۰ میلی گرم روی در روز) و گروه سوم مکمل آهن+ روی(۲۰ میلی گرم آهن+۲۰ میلی گرم روی) را به مدت ۴ ماه دریافت نمودند. در آغاز و پایان مداخله رتینول پلاسما با روش HPLC اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS نسخه ۵/۱۱ تجزیه و تحلیل شدند. از آزمونهای ANOVA برای مقایسه میانگین بین گروهها و تی تست دوتایی برای مقایسه قبل و بعد از مداخله استفاده شد. در مورد فریتین پلاسما با توجه به اینکه توزیع غیر نرمال بود، از آزمون کروسکال والیس برای مقایسه استفاده شد.نتیجه گیری: رتینول پلاسما در هر سه گروه کاهش یافت. با توجه به اهمیت و نقش مهمی که رتینول در بدن بر عهده دارد پیشنهاد می شود در برنامه های مکمل یاری وضعیت ویتامین آ نیز در نظر گرفته شود. یافته ها: تغییرات رتینول پلاسما در گروههای دریافت کننده آهن به تنهایی، روی به تنهایی و توأم آنها به ترتیب ۲/۰±۱/۰-،۱/۰±۱/۰-،۱/۰±۱/۰- میکرومول بر لیتر بود. این تغییرات به تفکیک جنس و به ترتیب دختر و پسر در گروه آهن۲/۰±۱۸/۰- و ۱/۰±۰۳/۰-، روی ۱/۰±۱/۰- و ۰۹/۰±۰۸/۰-، آهن+روی ۲/۰±۱۴/۰- و ۱/۰±۰۶/۰- میکرومول بر لیتر بود. تفکیک گروهها بر اساس کمبود یا کفایت روی اولیه تأثیری بر نتایج نداشت.
شیرزاد فلاحی، ابراهیم بادپروا، حسین نهروانیان، علی چگنی شرفی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

Ø مقدمه : انگلهای گوارشی از مهمترین عوامل بیماریهای روده ای در افراد مبتلابه ویروس HIV هستند. این پاتوژنهایکی از علل اصلی مرگ و میر در این بیماران به شمار می روند. مطالعات اندکی در مورد شیوع این انگلها در افراد HIV مثبت و مبتلا به ایدز در ایران انجام شده است. بنابراین برای تعیین میزان شیوع این پاتوژنهای فرصت طلب در بیماران HIV مثبت و مبتلا به ایدز ساکن شهرستان خرم آباد مطالعه ای بر روی ۳۰۶ نفر از این بیماران انجام گرفت.

Ø مواد و روشها : پس از انتخاب نمونه ها پرسشنامه های طراحی شده، تکمیل گردید و از هر فرد ۳ نمونه مدفوع گرفته شد. بر روی هر نمونه دو تکنیک گسترش مستقیم و تغلیظ فرمالین- اتر و دو روش رنگ آمیزی اسید فست اصلاح شده (کینیون) و تریکروم اصلاح شده انجام گرفت. در ضمن جهت توصیف و تحلیل آماری داده ها از جداول توزیع فراوانی و آزمون استقلال کای-دو و نیز آزمون مستقل t استفاده شد.

یافته ها : پس از انجام آزمایشها مشخص شد که شیوع انگلهای گوارشی در بیماران HIV مثبت و مبتلا به ایدز شهرستان خرم آباد در سال ۱۳۸۵ بطور کلی ۵/۲۲ % بوده که این میزان در بیماران مبتلا به ایدز به وضوح بالاتر بوده است.در ضمن نشان داده شد که بین متغیرهای مرکزی نمونه گیری، گروه سنی، میزان تحصیلات، شغل، نوع علائم گوارشی، وضعیت ابتلا به HIV و ایدز و آلودگی به انگلهای گوارشی ارتباط معنی داری وجود دارد. لازم به ذکر است که میان متغیر وضعیت ابتلا به HIV و ایدز و نوع انگل گوارشی نیز ارتباط معنی داری وجود داشت.

بحث و نتیجه گیری : شیوع نسبتاً بالای انگلهای گوارشی در بیماران HIV مثبت و مبتلا به ایدز شهرستان خرم آباد لزوم اجرای برنامه های پیشگیری، غربالگری، تشخیص به موقع و درمان بیماران را ایجاب می کند.


افسانه بیرانوند، مسعود فلاحی، حسن عشایری، مهدی رهگذر،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : معمولا میزان بروز دلیریوم بعد از جراحی مفصل ران در سالمندان بالاست و باعث عوارض متعدد، پیش آگهی بد وحتی مرگ و میر می شود. با توجه به عوارض مختلف داروها، موسیقی می تواند یک روش غیر داروئی بی خطر جهت پیشگیری از دلیریوم باشد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر موسیقی بر دلیریوم بعد از جراحی مفصل ران در زنان سالمند بستری در بخش ارتوپدی بوده است.

مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی می باشد. نمونه های این پژوهش را ۱۰۰ نفر اززنان سالمند دارای شکستگی مفصل ران بیمارستان شهدا خرم آباد در مدت ۴ماه تشکیل می داد. با توجه به معیارهای ورود و روش نمونه گیری تصادفی به دوگروه ۵۰ نفری آزمون و گواه تخصیص داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه دموگرافیک و آزمون مختصر وضعیت روانی بود. در این پژوهش ابتدا با آزمون مختصر روانی وضعیت شناختی بیماران بررسی گردیده و برای افراد گروه آزمون، یک روز قبل از عمل، موسیقی باخ پخش شد. پخش موسیقی با استفاده از ضبط صوت مجهز به گوشی، هر بار بیست دقیقه ، سه بار در روز به مدت پنج روز برای افراد گروه آزمون انجام شد. گروه کنترل فقط مراقبت های معمول بخش را دریافت می کردند. بعد از انجام مداخله، در طی مداخله روزی دوبار آزمون مختصر وضعیت روانی از بیماران به عمل می آمد و وضعیت شناختی هر دو گروه بوسیله این آزمون سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و زوجی ،آنالیز کوواریانس وآزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون انجام گردید.

یافته ها: نتایج نشان می داد که میانگین نمره کل شناختی قبل از مداخله در گروه آزمون ۷۸/۲۱ و بعد از مداخله۹۴/۲۳ بود. مقایسه میانگین نمره کل شناختی بعد از مداخله در دوگروه نشان می دهد که بین میانگین نمره کل شناختی بعد از مداخله در دوگروه اختلاف معنی داری وجود دارد (۰۱۸/۰= p ). این اختلاف حتی با تعدیل اثر نمره کل شناختی قبل از مداخله (۰۰۱/۰ p< ) و تعدیل اثر سن (۰۰۱/۰ p< ) نیز معنی دار بود.

بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که موسیقی می تواند یک روش موثر و بی خطر غیر داروئی و رفتاری جهت پیشگیری از دلیریوم بعد از جراحی مفصل ران در سالمندان باشد.


شیرزاد فلاحی، محمد جواد غروی، بهناز قره گزلو، اصغر سپهوند، فرشته ماهوتی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : با توجه به شیوع بالای ژیاردیازیس در کودکان مدارس ابتدایی در اکثر مناطق کشور و لزوم تشخیص دقیق و سریع بیماری در آزمایشگاهها، مطالعه ای به منظور مقایسه روشهای معمول انگل شناسی در تشخیص ژیاردیازیس با روش نوین آنتی ژن یابی به کمک الایزاانجام گرفت. ضمن اینکه در کنار آن شیوع بیماری در منطقه دلفان از شهرستانهای استان لرستان نیز اندازه گیری شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه یک مطالعه تحلیلی مقایسه ای است که بر روی ۵۰۰ کودک دبستانی ۱۲-۶ ساله مدارس ابتدایی شهرستان دلفان انجام گرفت. پس از انتخاب نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک به هر کدام از آنها فرم دعوتنامه اولیاء و مربیان داده شد تا ضمن شرح پروژه برای اولیاء، پرسشنامه های مربوطه نیز پر شده و روش نمونه گیری آموزش داده شود. از هر کودک سه نمونه مدفوع در سه نوبت متوالی گرفته شد. بر روی تمامی نمونه ها آزمایش گسترش مستقیم با سرم فیزیولوژی یا ید و تغلیظ فرمالین اتر انجام شده و نتایج حاصله ثبت گردید. سپس تکنیک الایزا بر روی نمونه ها انجام گرفته و نتایج بدست آمده با هم مقایسه گردید.

یافته‌ها: از ۵۰۰ کودک ۶ تا ۱۲ ساله دختر و پسر مدارس ابتدایی شهرستان دلفان در سال تحصیلی ۸۳-۱۳۸۲ در مجموع ۹۷ نفر در نتیجه انجام سه تکنیک گسترش مستقیم، تغلیظ فرمالین اتر و الایزا از نظر آلودگی به ژیاردیا لامبلیا مثبت شناخته شدند (۴/۱۹ %) که از این تعداد ۶۸ نمونه (۱/۷۰ درصد) در تست گسترش مستقیم، ۸۸ نمونه (۷۲/۹۰ درصد) در تست تغلیظ فرمالین اتر و ۹۵ نمونه (۹۳/۹۷ درصد) با تکنیک الایزا مثبت شناخته شدند.

بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج حاصله از مطالعه حاضر تکنیک الایزا نسبت به روشهای روتین انگل شناسی در تشخیص ژیاردیا بسیار دقیق تر و سریع تر بوده، نیازی به افراد مجرب نداشته، در حضور کمترین مقادیر آنتی ژنهای انگل در مدفوع جواب داده و نیازی به ارگانیسم سالم نیز ندارد. با این تکنیک تعداد بیشتری نمونه را در مدت زمان کمتر می توان آزمایش نمود. شیوع بدست آمده از این مطالعه در مورد ژیاردیازیس در شهرستان دلفان نمایانگر لزوم آموزش بیشتر نکات بهداشتی در مدارس ابتدایی و تخصیص امکانات بهداشتی بیشتر در این منطقه می باشد.


محسن محمدی، حسن حسین زادگان، شیرزاد فلاحی، مهدی بیرجندی، مژگان آزادپور، فتح الله موحدی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه: شیوع HIV و HCV در کشورهای مختلف با توجه به ریسک فاکتورهای اختصاصی و دیگر فاکتورها متفاوت است. به ویژه زمانی که عفونت همزمان وجود داشته باشد که این خود می تواند تاثیرات خاصی را روی روند عفونت، بقا و نیز میزان شیوع آن ها داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع این عفونت ها به خصوص عفونت همزمان می باشد.

مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که در سال ۱۳۸۶ بر روی مراجعین مشکوک به بیماری های HIV و HCV ‌ انجام گرفت که از نظر وجود آنتی بادی با استفاده از آزمون الایزا مورد بررسی قرار گرفتند و پس از جمع آوری داده ها و وارد کردن آنها در نرم افزار آماری SPSS نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از آزمون دقیق فیشر و با در نظر گرفتن سطح خطای ۵ ٪ برای تعیین ارتباط بین میزان ابتلا به بیماری ها و جنس استفاده گردید.

یافته ها: دراین مطالعه ۳۰۴ نفر مرد و۱۱۶ نفر زن بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که تعداد موارد HIV مثبت ۴۵ نفر ۷/۱۰٪ (۱۰ ٪ مرد، ۷/۰ ٪ زن) و HCV مثبت ۱۱۵ نفر ۸/۲۴٪ (۳/۲۰% مرد و ۵/۴% زن) بودند.میزان ابتلا به عفونت همزمان HCV+/HIV+) ) درکل افراد جامعه مورد مطالعه ۱/۸٪ بودند. که در این میان ۶/۷۵% افرادی که HIV مثبت بودند نیز HCV مثبت بودند.همچنین بین میزان ابتلا به HIV و HCV ارتباط معنی داری مشاهده گردید(۰۰۱/۰ (p< .

بحث و نتیجه گیری : با توجه به بالا بودن میزان ابتلا به HCV در افرادی که HIV مثبت هستند و ارتباط معنا داری که وجود دارد به نظر می رسد افرادی که HIV مثبت هستند بیشترین احتمال و خطر را برای کسب و یا انتقال HCV را داشته و دارند. در ضمن تفاوت قابل ملاحظه ای بین میزان ابتلا به عفونت همزمان در کشور ما با دیگر کشور ها وجود دارد.


ابراهیم فلاحی، الهام خزائلی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

چاقی یکی از مهمترین مشکلات تغذیه ای دنیاست. رژیمهای کم کالری مناسب بهترین راه برای کاهش وزن محسوب می شود. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر دو نوع رژیم غذایی محدودیت انرژی در کاهش وزن بود مواد و روش ها: ۷۶زن ۵۵-۲۲ ساله سالم به طور تصادفی در دو گروه : ۳۷ نفردریافت کننده رژیم استاندارد (۵۵% کربوهیدرات، ۱۵% پروتئین، ۳۰% چربی) و ۳۹ نفر دریافت کننده رژیم پرپروتئین- کم چربی (۵۵% کربوهیدرات، ۲۵% پروتئین و ۲۰% چربی) به مدت ۳ ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان محدودیت کالری در هر دو گروه ۱۰۰۰ کالری کمتر از نیاز روزانه بود. در پایان هر ماه بیماران ویزیت گردیده و انرژی رژیم غذایی تعدیل می گردید. متغیرهای نمایه توده بدنی، دور کمر، دور باسن و وزن در ابتدا و انتهای مطالعه محاسبه و اندازه گیری شد. یافته ها: مقدار BMI در گروه استاندارد و پرپروتئین به ترتیب :۹۶/۰±۴۳/۴ و ۷۶/۰±۱۵/۴ کیلوگرم بر متر مربع کاهش داشت. میزان کاهش وزن در گروه استاندارد ۰۴/۲ ۸۹/۱۰ و در گروه پرپروتئین ۷۳/۱ ۴۸/۱۰ بود. نسبت دور کمر به باسن در دو گروه استاندارد و پرپروتئین به ترتیب ۰۱۴/۰±۰۲۰/۰ و ۰۱۴/۰±۰۱۸/۰ کاهش داشت. این تفاوتها بین دو گروه معنی دار نبود. بحث و نتیجه گیری: هر دو نوع رژیم غذایی در کاهش نمایه توده بدنی، وزن، دور کمر، دور باسن و نسبت دور کمر به باسن موثر بودند. بنابراین می توان از رژیم پرپروتئین –کم چربی نیز بعنوان جایگزین رژیم استاندارد استفاده نمود.
روشنک هدایتی فر، دکتر ابراهیم فلاحی، مهدی بیرجندی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

برنج یکی از اجزاء اصلی سبد غذایی مردم کشور و حدود ۴/۲ بیلیون نفر از جمعیت جهان است، اگر چه از نظر سطح زیر کشت پس از گندم قرار دارد ولی ۸۵% از کل تولید آن به مصرف تغذیه انسان می رسد. در ایران سرانه مصرف برنج ۵/۴۲ کیلوگرم برآورد می شود که در واقع دومین محصول پرمصرف کشور است. هدف از این مطالعه تعیین میزان فلزات سنگین وسمی در برنج های پرمصرف کشت شده در نواحی مختلف استان لرستان بود.مواد و روش ها: دراین مطالعه ۹۹ نمونه برنج طارم و دمسیاه کشت شده در سه ناحیه استان لرستان جمع آوری شدومقادیر سرب و کادمیم بااستفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی مدل BRAIC WFX-۱۳۰ تعیین گردید.پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نتایج با استاندارد های ملی مقایسه شد. بحث و نتیجه گیری: مقادیر سرب و کادمیوم در نمونه های برنج کشت شده در استان لرستان کمتر از حد مجاز می باشد واز این نظر مشکلی برای سلامت انسان وجود ندارد. یافته ها: مقدار کادمیوم و سرب به ترتیب ۰۶/۰±۰۳۷/۰، و۰۸/۰±۰۷۷/۰ میلی گرم در کیلوگرم ماده غذایی بدست آمد.


ابراهیم فلاحی، ناهید قاضی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: محصولات گوشتی حرارت دیده از جمله سوسیس یکی از پر طرفدارترین محصولات گوشتی در ایران می باشد. این امر اهمیت کنترل و شناسایی تقلبات را در آنها به منظور تامین امنیت غذایی مشخص می کند.هدف از این مطالعه تعیین میزان هیدروکسی پرولین در سوسیس تولیدی کارخانجات شهر خرم آباد در تابستان سال ۱۳۸۸ بود. بحث و نتیجه‌گیری: بعنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت مقدار هیدروکسی پرولین، کلاژن و ازت کلاژنی سوسیس تولید شده در کارخانه گلبهار خرم آباد در تابستان ۱۳۸۸ کمتر از میزان استاندار است .بنابراین احتمال تقلب در آن کم به نظر می رسد. یافته‌ها: میانگین هیدروکسی پرولین در۱۰۰ گرم نمونه ۰۱۷/۰ و انحراف معیار آنها ۰۰۹/۰ بود. این مقدار بسیار کمتر از میزان استاندارد است. مقدار کلاژن و ازت کلاژنی به ترتیب ۰۷/۰±۱۳/۰ و ۰۱/۰± ۰۲/۰ گرم در ۱۰۰ گرم نمونه بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر روی تعداد ۳۰ نمونه سوسیس تولید شده در کارخانه گلبهار شهرستان خرم آبادانجام شد. نمونه ها از یک خط تولید و بر اساس اصول نمونه گیری انتخاب و در شرایط مناسب به آزمایشگاه منتقل شد.سپس بر اساس SOP روش آزمون که در آزمایشگاه موجود بود و با روش اسپکتروفتومتری آزمایش تعیین میزان هیدروکسی پرولین انجام شد. مقدار کلاژن و ازت کلاژنی نیز از طریق فرمول محاسبه شد.روش گرد آوری اطلاعات مشاهده ای بود. داده ها در نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از آمار توصیفی و همچنین آزمون t یکطرفه ( مقایسه نتایج با عدد استاندارد) تجزیه و تحلیل شد.
ابراهیم فلاحی ، اسفندیار حسنی‌مقدم، سجاد روستا،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: سیب میوه‌ای است که دارای ارزش تغذیه‌ای و درمانی است. هدف از این مطالعه تعیین میزان برخی از ترکیبات مغذی سیب قرمز و زرد لبنانی تولید شده در لرستان بود. مواد و روش‌ها: نمونه‌های مورد نیاز از باغات استان در اواخر شهریورماه سال ۱۳۸۷ جمع‌آوری شد. نمونه ها به مدت ۲ روز در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد خشک شد. نمونه های خشک شده جهت آنالیز مواد مغذی آسیاب گردید. فسفر با روش اسپکتروفتومتری ، کلسیم، آهن و روی با دستگاه جذب اتمی، سدیم و پتاسیم با فلیم فتومتر اندازه‌گیری گردید. سایر فاکتورهای اندازه‌گیری شده شامل انرژی، آب، پروتئین، فیبر، خاکستر و کربوهیدرات‌ها بود. بحث و نتیجه‌گیری: ارزش تغذیه ای سیب استان از نظر مقدار انرژی، کربوهیدرات و کلسیم بیشتر از مقادیر موجود در جدول ترکیبات مواد غذایی ایران و از نظر مقدار آهن کمتراز آهن گزارش شده در این جدول است. یافته‌ها: میزان آب، مواد جامد محلول، خاکستر و فیبر در سیب قرمز به ترتیب ۴۰/۲، ۷۸، ۷۰/۱، و ۹/۱۷ درصد و در سیب زرد به ترتیب ۴۲/۲، ۹۸/۷۷، ۷۲/۱، و ۸۸/۱۷ درصد بود. مقدار انرژی، قند و پروتئین سیب قرمز به ترتیب ۷۳ کالری، ۱۸ و ۲۷/۰ گرم در ۱۰۰ گرم و در سیب زرد به ترتیب ۸۳ کالری، ۶/۲۰ و ۲/۰ گرم بود.مقدار پتاسیم، کلسیم، فسفر، سدیم، آهن و روی در سیب قرمز به ترتیب۸/۶۳، ۶/۲۷، ۹، ۸/۴، ۲۴/۰ و ۱۴/۰ میلی‌گرم و در سیب زرد به ترتیب ۳/۶۶،۷/۲۷ ،۸/۸، ۵/۴، ۲۳/۰و ۱۴/۰ میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم بود.
ابراهیم فلاحی، خاطره عنبری ،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: شناسایی الگوهای غذایی دارای اهمیت زیادی است. تا آنجا که ما می‌دانیم تا کنون مطالعه ای در این زمینه در غرب کشور صورت نگرفته است. هدف از این مطالعه تعیین الگوهای غذایی غالب در بزرگسالان شهر خرم آباد بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی رژیم غذایی ۹۷۳ نفر( ۷۳۶ زن) از بزرگسالان شهر خرم آباد با استفاده از پرسشنامه تکرر مصرف مواد غذایی۲۰۸ موردی بررسی شد. این اقلام غذایی به ۴۰ گروه غذایی طبقه بندی شدند و با تحلیل عاملی در برنامه SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. بحث و نتیجه‌گیری: سه الگوی غذایی در بزرگسالان ۱۸ تا ۷۰ ساله شهر خرم آباد شناسایی شد. ارتباط این الگوهای غذایی با مشکلات مربوط به سلامت در مطالعه دیگری بحث خواهد شد. یافته‌ها: تحلیل عاملی سه الگوی غذایی غالب را مشخص نمود: الگوی غذایی سالم( ماکیان، لبنیات کم چرب و پر چرب، سبزیجات کلمی، زرد و سبز تیره، سایر سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، ماهی، زیتون و میوه)، الگوی غذایی غربی ( گوشت قرمز و فراوری شده، گوشت احشاء، مارگارین، چاشنی‌ها، دسرها، نوشابه، میان وعده، خشکبار، شیرینی و دسر) و الگوی غذایی سنتی(تخم مرغ، چای، آب میوه، غلات تصفیه شده، مغزها، ترشی، روغن جامد، قند و شکر، نمک و ادویه جات). در کل این الگوهای غذایی ۸۸/۲۹% از واریانس را توجیه می کردند. تفاوتی بین مردان و زنان از نظر نوع الگوی غذایی مشاهده نشد.
ابراهیم فلاحی، علیرضا غیاثوند، فرزاد ابراهیم‌زاده، امیرحسین خلخالی‌راد،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: سیب مهمترین میوه مصرفی در تعداد زیادی از کشورهای جهان می باشد و اهمیت بسیار زیادی در رژیم غذایی و سلامت فرد دارد. این تحقیق با هدف تعیین میزان ویتامین ث (اسید اسکوربیک)، اسیدهای آلی غالب (اسید سیتریک و مالیک)، و ترکیبات فرار و معطر میوه سیب ارقام زرد و قرمز لبنانی در شهرستان‌های خرم آباد و بروجرد انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی نمونه‌های میوه مورد نیاز در اواخر شهریورماه سال ۱۳۸۷ جمع آوری شد. برای این منظور از هر درخت که به عنوان یک واحد آزمایشی محسوب شد و تعداد ۵ عدد سیب در مرحله بلوغ فیزیولوژیکی چیده شد. ترکیبات فرار و معطر با استفاده از روش جدید ریز استخراج با فاز جامد از فضای فوقانی – مافوق صوت (SPME GC/MS)، میزان اسید آسکوربیک (ویتامین ث) با استفاده از روش ۲ ،۶- دی کلروفنل اندوفنل و میزان اسیدهای آلی میوه (اسید مالیک و سیتریک) به روش تیتراسیون اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: مقدار اسید اسکوربیک در سیب قرمز و زرد به ترتیب ۴۹/۹ و ۰۹/۹ میلی گرم در ۱۰۰ گرم و در مجموع ۲۹/۹ میلی گرم در ۱۰۰ گرم بود. مقدار اسید مالیک در سیب قرمز و زرد به ترتیب ۲۶/۰ و ۲۷/۰ و اسید سیتریک در هر دو نوع سیب ۲۸/۰ میلی گرم در ۱۰۰ گرم بود . اسیدیته سیب قرمزدر حدود ۴ و سیب زرد ۷/۳ بود. سیب قرمز دارای اسیدیته بیشتری نسبت به سیب زرد بود. از نظر مواد فرار بیشترین فراوانی در بین سیب قرمز و زرد مربوط به فارنسین بود.
بحث و نتیجه‌گیری: در مجموع سیب استان لرستان دارای اسید اسکوربیک در حدود سه برابر مقدار موجود در جدول ترکیبات مواد غذایی ایران است. از نظر اسید مالیک و سیتریک تفاوت معنی داری بین سیب زرد و قرمز وجود نداشت.
آذین علوی، سامیه کریمی، صغری فلاحی، سهیلا اکبری، امیره وفایی پور،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثربخشی دو رژیم درمانی نگهدارنده و انفوزیون پیوسته سولفات منیزیم در درمان زایمان زودرس در زنان حامله ۳۴-۲۶ هفته بود. مواد و روش‌ها: این کارآزمایی بالینی یک سو کور بر روی ۷۰ زن باردار با تخصیص تصادفی انجام گرفت. در هر کدام از گروه ها با gr۴ سولفات منیزیوم وریدی، در cc۲۰۰ دکستروز ۵% طی ۲۰-۱۵ دقیقه gr ۲۰ سولفات منیزیوم وریدی طی ۱۰ ساعت (با سرعت gr/hr۲) بصورت انفوزیون وریدی (گروه A) و یا به مدت ۱۲ ساعت سولفات منیزیوم gr/hr ۲ به عنوان درمان نگهدارنده (گروه B) تجویز شد. اطلاعات بیماران جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS ۱۳ و با تست های آماری T test و Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل واقع شد. P کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: توقف دردهای زایمانی بعد از ۲۴ و ۴۸ ساعت، یک هفته، هفته ۳۴ در گروه B در مقایسه با گروه A به طور معنی داری بیشتر بود. اما بین توقف دردهای زایمانی تا هفته ۳۷ در دو گروه تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. تعداد روزهای حاملگی و آپگار دقیقه ۵ نوزاد در گروه B بیشتر از گروه A بود و میزان بستری نوزادان در NICU در گروه B کمتر از گروهA بود. بحث و نتیجه‌گیری: رژیم درمانی نگهدارنده با سولفات منیزیوم از رژیم درمانی تزریق پیوسته آن در متوقف کردن دردهای زایمانی مؤثرتر است که برای جلوگیری از زایمان زودرس توصیه می شود.

ابراهیم فلاحی، فرزاد ابراهیم زاده، انیس میرزازاده، عاطفه فلاح،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: شیوع سندرم متابولیک در حال افزایش است و شناسایی عوامل مرتبط با آن در بحث پیشگیری اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط فریتین سرم و سندرم متابولیک در بزرگسالان شهر خرم آباد است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی مورد شاهدی تعداد ۲۰۱ فرد غیر مبتلا به سندرم متابولیک (گروه شاهد) و۱۷۷ فرد مبتلا به سندرم متابولیک (گروه مورد) مورد بررسی قرار گرفت. فریتین سرم با روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شد. سندرم متابولیک بر اساس معیارهای ارائه شده از طرف برنامه ملی آموزش کلسترول پانل ۳ درمان بزرگسالان تعریف شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای کوواریانس، کای اسکور و تی مستقل استفاده شد. بحث و نتیجه‌گیری: شیوع سندرم متابولیک در افرادی که سطح فریتین سرم بالایی داشتند نسبت به افراد با سطح فریتین پایین و طبیعی بیشتر بود. نتیجه گیری کلی اینکه ارتباط مستقیمی بین سطح فریتین و شیوع سندرم متابولیک وجود دارد. یافته‌ها: از ۳۷۸ نفر شرکت کننده در مطالعه ۹/۷۴% زن و ۲/۷۱% متاهل بودند. ۶/۵۲% تحصیلات دیپلم یا کمتر داشتند. مهمترین شاخص هایی که با سندرم متابولیک ارتباط معنی داری داشتند. سن(۰۰۱/۰=P)، وضعیت تأهل(۰۰۱/۰=P)، میزان تحصیلات (۰۰۱/۰=P) و فریتین سرم (۰۰۶/۰=P) بودند. بین متغیرهای میزان درآمد، جنس، وضعیت مصرف سیگار با سندرم متابولیک ارتباط معنی داری دیده نشد.
ابراهیم فلاحی، جعفر فرهادی، فواد عبدالله پور، مریم قاسمی، زینب کاکایی، زهرا کریمی،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: گونه های فعال اکسیژن(ROS) می توانند برای سلول کشنده باشند.گیاهان خوراکی بعلت دارا بودن آنتی اکسیدان خطر بیماری و صدمات ناشی ازROS را پایین می آورد. هدف از این مطالعه تعیین اثر انتی اکسیدانی و سیتوتوکسیسیتی عصاره آبی و الکلی میوه نسترن کوهی بر لاین سلولیU۹۳۷ است. مواد و روش‌ها: لاین سلولی U۹۳۷ (سلول های لوکمیای انسانی) خریداری شده از انستیتو پاستور برای۲۴ ساعت در انکوباتور قرار داده شد. سلول ها توسط آهن(۵۰ میکرومولار) یا مس(۵۰ میکرومولار) و H۲O۲(mM۱%) دچار استرس اکسیداتیو شدند و به آن ها از هر کدام از مواد آنتی اکسیدان مورد نظر (عصاره ابی و الکلی) به طور جداگانه۱۵ میکرو مول از غلظت های ۱۰۰،۵۰و۲۵ میکرومولار اضافه شد (بجز نمونه های کنترل). سطوح گلوتاتیون توسط روش Tietze اندازه گیری شد. برای سنجش پراکسیداسیون لیپید از روش اندازه گیری مالون دی آلدیید و برای سنجش سیتوتوکسیتی از کیت LDH استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آنالیز واریانس و توکی انجام شد. یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار غلظت مالون دی آلدیید در عصاره الکلی به ترتیب ۶۳۳۸/۰ و۰۰۱۲/۰میکرومول بر میلی گرم پروتیین و در عصاره آبی به ترتیب ۶۳۸۹/۰ و ۰۰۱۷/۰ در مقابل ۶۵۷۰/۰ و ۰۰۲۳/۰ برای کنترل بود(۰۵/۰ p< ) غلظت گلوتاتیون در غلظت های مختلف عصاره آبی و الکلی با کنترل تفاوت معنی داری نداشت. عصاره آبی و الکلی ۲۵٪ نسبت به سایر غلظتها باعث کاهش بیشتر و معنی دار مالون دی آلدیید شد. عصاره الکلی ۱۰۰ درصد دارای بیشترین (۶۲/۱۵%) و ۲۵ درصد دارای کمترین (۲۴/۱%) سمیت بود. بحث و نتیجه‌گیری: عصاره الکلی و آبی میوه نسترن کوهی باعث کاهش پراکسیداسیون لیپید می شود و غلظت های بالای آن بیشترین سمیت را دارد.


ابراهیم فلاحی، آیدا نجفی، پوریا تندکار، معصومه کرمی، سجاد روستا،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: مطالعات گذشته نشان داده اند که دریافت لبنیات با سندروم متابولیک رابطه معکوسی دارد. گرچه مکانیسم اصلی آن کاملاً روشن نیست، به نظر می رسد کلسیم و ویتامین D دو عامل اصلی مسئول این تأثیرات مثبت باشند. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط  بین دریافت کلسیم و ویتامین D رژیمی و سندروم متابولیک و اجزای آن می‌باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، ۹۷۳ نفر( ۲۳۷ مرد و ۷۳۶ زن) از ساکنین شهر خرم آباد به روش نمونه گیری خوشه‌ای چند مرحله ای و به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک (۲۰۱ آیتمی) ارزیابی و با استفاده از نرم افزار Nutritionist ۴ تجزیه و تحلیل شد، نمونه خون سیاهرگی جهت اندازه¬گیری سطح متغیرهای متابولیکی جمع آوری و فشار خون اندازه گیری شد. سندروم متابولیک طبق معیارهای انجمن قلب آمریکا (AHA) تعریف شد.
یافته ها: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بین وضعیت تأهل و سندروم متابولیک ارتباط معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰=P). همچنین بین تحصیلات و ابتلا به سندروم متابولیک ارتباط معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰=P). بین دریافت ویتامین D و افزایش سطح قند خون ناشتا، تری گلیسرید و HDL-کلسترول، ارتباط معکوس معناداری مشاهده گردید (به ترتیب ۰۱۸/۰P=، ۰۴/۰ P=، ۰۲۶/P= ) اما بین کلسیم و اجزای سندروم متابولیک ارتباطی مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری: ارتباط معناداری بین ویتامین D رژیمی و سندروم متابولیک دیده نشد هرچند بین دریافت ویتامین D و خطر بالا بودن سطح قند خون ناشتا، تری گلیسرید و HDL-کلسترول ارتباط معکوسی مشاهده شد. همچنین طبق نتایج به دست آمده بین کلسیم دریافتی و سندروم متابولیک ارتباط معناداری وجود نداشت.


آذین علوی، سامیه کریمی، سهیلا اکبری، صغری فلاحی، فاطمه عالی نژاد،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: آدنومیوز یکی از اختلالات شایع خوش‌خیم در میان زنان سنین پری منوپوزال است. این بیماری می‌تواند بدون علامت باشد یا با علائمی چون بزرگی رحم، درد لگنی، خونریزی‌های زیاد قاعدگی و دیس منوره ظاهر شود. هدف اصلی این مطالعه بررسی سابقه جراحی قبلی به عنوان یک ریسک فاکتور برای آدنومیوز بود.

مواد و روش ­ها: این مطالعه توصیفی مقطعی به بررسی زنانی پرداخت که طی سال‌های ۱۳۸۵- ۱۳۸۰ در بیمارستان شریعتی بندرعباس تحت هیسترکتومی غیر اورژانسی قرار گرفته بودند. اطلاعات شامل سن، تعداد حاملگی و زایمان، اندازه رحم، سابقه سقط خود به خود، سابقه جراحی قبلی رحمی (سزارین و کورتاژ) و میومکتومی از پرونده‌های پزشکی افراد و وجود آدنومیوز نیز از دفاتر ثبت پاتولوژی جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS ۱۶ و آزمون‌های آماری T و ANOVA استفاده شد. ۰۵/۰>P معنی دار در نظر گرفته شد

یافته­ ها: از ۱۹۱ زن مورد مطالعه، ۷۲ نفر (۷/۳۷ درصد) پاتولوژی مثبت داشتند. شیوع آدنومیوز در این مطالعه ۷/۳۷ درصد بود. زنان مبتلا به آدنومیوز به‌طور واضح سابقه قبلی جراحی رحمی بیشتری داشتند (۰۳/۰=P). ولی سن، منارک، سابقه سقط، سایز رحم، تعداد حاملگی و بارداری در هر دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند.

بحث و نتیجه­ گیری: این مطالعه نشان داد که سابقه جراحی قبلی رحمی یک ریسک فاکتور برای آدنومیوز است. با کاهش جراحی‌های رحمی غیرضروری می‌توان از ایجاد آدنومیوز و عوارض ناشی از آن کاست.


فریده ملکشاهی، شیرزاد فلاحی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: کودک معلول ذهنی، خانواده را در معرض مشکلات زیادی قرار داده که بیشتر بر روی والدین احساس می‌گردد. لذا درک و شناسایی صحیح از مشکلات و عوامل مرتبط با آن جهت یاری و حمایت آن‌ها ضروری است. در این راستا این مطالعه باهدف تعیین مشکلات روانی اجتماعی والدین کودکان عقب‌مانده ذهنی تحت پوشش مرکز بهزیستی خرم‌آباد انجام گرفت.

مواد و روش­ ها: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی بود که نمونه‌های ما را والدین کودکان عقب‌مانده ذهنی تشکیل می‌دادند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، مشکلات روانی و مشکلات اجتماعی بود. ۱۴۴ پرسشنامه توسط والدین به روش مصاحبه و در منزل تکمیل گردید، روایی و پایایی با استفاده از اعتبار محتوا کسب و اطلاعات  با ۱۶ SPSS  تجزیه ‌و تحلیل شدند.

یافته­ ها: نتایج نشان داد که کلیه والدین دارای مشکلات روانی و اجتماعی بودند؛ اما مادران به علت تعدد نقش‌ها در خانواده از میانگین مشکلات بیشتری (مشکلات اجتماعی مادر ۶۹/۰±۵۴/۱، مشکلات روانی ۵۵/۰±۴۶/۱ و مشکلات اجتماعی و روانی پدر ۷۴/۰±۴۳/۱، ۵۵/۰±۳۶/۱) برخوردار بودند. بین تحصیلات والدین و جنس فرزند معلول ارتباط معنادار (۰۵/۰ P<) مشاهده شد.

بحث و نتیجه ­گیری: تأثیر معلولیت بر والدین بستگی به توان و ظرفیت آن‌ها دارد. به نظر می‌رسد جهت کاهش مشکلات والدین دارای کودک معلول ذهنی، نیاز به حمایت‌های همه‌جانبه هست.


سعیده خرم آبادی، نسیم سعیدی فرد، فرزاد ابراهیم زاده، ابراهیم فلاحی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: چاقی و اضافه وزن با فاکتورهای بیولوژیکی، عوامل فردی، اجتماعی، اقتصادی و فاکتورهای مختلف فرهنگی و رفتارهای تغذیه‌ای در ارتباط است. شناخت این عوامل می­ تواند راهنمایی در جهت مداخلات مرتبط با پیشگیری و کنترل چاقی در کودکان و نوجوانان باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل تعیین­ کننده اضافه وزن و چاقی در دانش ­آموزان شهر خرم ­آباد انجام شد.

مواد و روش­ ها: در این مطالعه مقطعی،۳۳۸۷ دانش ­آموز ۶ تا ۱۹ ساله با روش نمونه ­گیری تلفیقی طبقه­ ای و خوشه ­ای چند مرحله ­ای انتخاب شدند. قد و وزن دانش­ آموزان اندازه­گیری شد. همچنین شاخص توده بدنی (BMI) محاسبه گردید. جهت تعیین شیوع، از شاخص BMI استفاده شد و صدک بالای ۹۵، به‌عنوان «چاق» و بین ۸۵ تا ۹۵، به‌عنوان «دارای اضافه وزن» در نظر گرفته شدند.

یافته­ ها: ارتباط اضافه وزن و چاقی در دانش­ آموزان با نوع مدرسه، بعد خانوار، تحصیلات والدین و درآمد خانواده بسیار معنادار بود (۰۰۱/۰>P). چاقی و اضافه وزن در مدارس غیرانتفاعی و در خانواده ­های با درآمد بیشتر، شیوع بیشتری داشت. در دانش ­آموزانی که والدین آن­ها تحصیلات بالاتر داشتند، شیوع اضافه وزن و چاقی بیشتر بود. بین اضافه وزن و چاقی با وضعیت بلوغ ارتباط معناداری دیده نشد.

بحث و نتیجه­ گیری: اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان مورد بررسی با برخی عوامل فردی و بیرونی ارتباط معناداری داشت. از این عوامل می‌توان به جنسیت، رتبه تولد، بعد خانوار و میزان تحصیلات والدین اشاره کرد.



صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb