۱۲ نتیجه برای قاضی
دکتر علی رضا آقایوسفی، کبری مرادی، نوش آفرین صفری، شیرین قاضی، فاطمه امیری،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
اختلالهای روان فیزیولوژیایی نشانههای جسمی حقیقی هستند که در نتیجه عوامل هیجانی ایجاد شده یا ممکن است در اثر آنها وخیمتر شوند. اگر واکنش به استرس ما را مستعد بیماری جسمانی میسازد پس رویدادهای استرس زای مکرر باید با بیماری در ارتباط باشد. بارداری و زایمان برای اکثر زنان با استرس زیادی همراه است میزان رضایتمندی زناشویی در این دوران می تواند بر شدت استرس مادر تاثیرگذار بوده و مشکلات جسمانی و روانی او را تحت تاثیر قرار دهد به همین دلیل پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین رضایت زناشویی و مشکلات دوران بارداری می پردازد. همچنین ارتباط بین عوامل روان شناختی با شدت مشکلات جسمی دوران بارداری می پردازد.
برای بررسی این پژوهش، روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان باردار شهر خرم آباد می باشد که در تابستان ۱۳۸۸ به مراکز بهداشتی- درمانی مراجعه کرده اند. برای جمع آوری اطلاعات، از بین ۱۵ مرکز بهداشتی- درمانی شهر خرم آباد ۲ مرکز به صورت تصادفی انتخاب شدند و سپس از هر مرکز با کمک ماما ۲۰ نفر (در کل ۴۰ نفر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و همزمان پرسش نامه رضایت زناشویی اینریچ با ۱۱ خرده مقیاس، و پرسشنامه مشکلات جسمی شایع دوران بارداری بر روی آزمودنی ها اجرا شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش همبستگی، رگرسیون، آزمون t و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
۱-بین مشکلات شایع دوران بارداری و نمره کل رضایت زناشویی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.
۲-بین مشکلات شایع دوران دوران بارداری و متغببر هایی از قبیل سن زن و تفاوت سنی بین زن و مرد رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
۳-زنان دارای مقاطع تحصیلی فوق لیسانس و سیکل درمقایسه با زنان دارای مدارک تحصیلی دیپلم و لیسانس از رضایت زناشویی پایین تری برخوردارند.بر اساس نتایج به دست آمده و با توجه به اهمیت تاثیر استرس دوران بارداری بر سلامت جسمانی و روانی مادر، به زوجین توصیه می شود نهایت تلاش خود را در جهت افزایش رضایتمندی زناشویی به منظور کاهش استرس مادران و به دنبال آن مشکلات جسمی دوران بارداری به کار ببرند.
ابراهیم فلاحی، ناهید قاضی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: محصولات گوشتی حرارت دیده از جمله سوسیس یکی از پر طرفدارترین محصولات گوشتی در ایران می باشد. این امر اهمیت کنترل و شناسایی تقلبات را در آنها به منظور تامین امنیت غذایی مشخص می کند.هدف از این مطالعه تعیین میزان هیدروکسی پرولین در سوسیس تولیدی کارخانجات شهر خرم آباد در تابستان سال ۱۳۸۸ بود.
بحث و نتیجهگیری: بعنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت مقدار هیدروکسی پرولین، کلاژن و ازت کلاژنی سوسیس تولید شده در کارخانه گلبهار خرم آباد در تابستان ۱۳۸۸ کمتر از میزان استاندار است .بنابراین احتمال تقلب در آن کم به نظر می رسد.
یافتهها: میانگین هیدروکسی پرولین در۱۰۰ گرم نمونه ۰۱۷/۰ و انحراف معیار آنها ۰۰۹/۰ بود. این مقدار بسیار کمتر از میزان استاندارد است. مقدار کلاژن و ازت کلاژنی به ترتیب ۰۷/۰±۱۳/۰ و ۰۱/۰± ۰۲/۰ گرم در ۱۰۰ گرم نمونه بود.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی تعداد ۳۰ نمونه سوسیس تولید شده در کارخانه گلبهار شهرستان خرم آبادانجام شد.
نمونه ها از یک خط تولید و بر اساس اصول نمونه گیری انتخاب و در شرایط مناسب به آزمایشگاه منتقل شد.سپس بر اساس SOP روش آزمون که در آزمایشگاه موجود بود و با روش اسپکتروفتومتری آزمایش تعیین میزان هیدروکسی پرولین انجام شد. مقدار کلاژن و ازت کلاژنی نیز از طریق فرمول محاسبه شد.روش گرد آوری اطلاعات مشاهده ای بود. داده ها در نرم افزار SPSS وارد و با استفاده از آمار توصیفی و همچنین آزمون t یکطرفه ( مقایسه نتایج با عدد استاندارد) تجزیه و تحلیل شد.
نوش آفرین صفری، علیعباس میرآقایی، شیرین قاضی، کبری مرادی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه تقید به نماز و سلامت روان در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور خرمآباد می باشد.
مواد و روشها: روش تحقیق تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور خرمآباد و نمونهای به حجم ۴۰۰ نفر براساس جدول مورگان با روش نمونهگیری طبقهای متناسب از جامعه فوق انتخاب شد. برای گردآوری دادهها درباره تقید به نماز از پرسشنامه تقید به نماز پناهی (۱۳۸۲) و برای سنجش سلامت روان از فرم ۲۸ سوالی پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلیر (۱۹۷۹) استفاده شد. در مطالعه مقدماتی ضریب پایایی برای پرسشنامه تقید به نماز ۹۰۶/۰ و برای پرسشنامه سلامت عمومی ضریب پایایی ۹۵/۰ بدست آمد. در این تحقیق از نشانگرهای توصیفی (فراوانی، درصد و درصد تراکمی) و از آزمون استنباطی همبستگی گشتاوری پیرسون استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان دادند که ۷/۶۸ درصد از دانشجویان مورد مطالعه به طور خیلی زیاد، ۵/۲۶ درصد به طور زیاد، ۸/۳ درصد به طور متوسط، و فقط ۱ درصد به طور کم و بسیارکم دارای تقید به نماز هستند. براساس یافتهها ۵/۴۷ درصد از نمونه مورد بررسی دارای هیچ یا کمترین حد اختلال در سلامت روان، ۳/۳۳ درصد از نمونه دارای اختلال در سلامت روان به طور خفیف، ۵/۱۴ درصد از نمونه دارای اختلال در سلامت روان به طور متوسط، ۷/۴ درصد از نمونه دارای اختلال در سلامت روان به طور شدید بودهاند. نتایج همچنین نشان دادند که همبستگی معنیداری بین تقید به نماز و سلامت روان هم در مقیاس کلی سلامت روان و هم در هر کدام از خرده مقیاسهای سلامت روان وجود دارد.
بحث و نتیجهگیری: بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش با اتخاذ روش های مناسب می توان به بالا بردن سطح سلامت روانی دانشجویان کمک نمود. اتخاذ برنامه های فرهنگی جهت تقویت تقیدی به نماز از پایه ابتدایی امکان بالا بردن سلامت روانی دانش آموزان را در سالهای بعد افزایش خواهد داد.
حسین زارع، کبری مرادی، شیرین قاضی، نوش آفرین صفری، راضیه لطفی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اینکه ما نمی توانیم همه اطلاعات را پردازش کنیم، باید بتوانیم اطلاعاتی را انتخاب کنیم که بیشترین اهمیت را برای ما دارند. ظاهراً بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی، به صورت انتخابی به محرک هایی که مرتبط با آن اختلال هاست توجه می کنند و از توجه به سایر اطلاعات غافل می مانند. به همین دلیل هدف این پژوهش بررسی مقایسه توجه انتخابی بین بیماران افسرده، وسواسی، اضطرابی و افراد عادی می باشد. بحث و نتیجهگیری: بر اساس نتایج به دست آمده و با توجه به اهمیت و کاربرد توجه انتخابی در زندگی روزمره توصیه میشود برای افزایش توجه انتخابی در این بیماران نهایت تلاش به کار گرفته شود. یافتهها: نتایج نشان داد که افراد افسرده در زمان واکنش سرعت عمل کندتری در مقایسه با سه گروه دیگر دارد. همچنین افراد اضطرابی و افراد وسواسی در مقایسه با افراد عادی، سرعت عمل کندتری دارند، اما سریعتر از افراد افسرده واکنش نشان میدهند. در زمینه تعداد خطا، نتایج نشان داد افراد افسرده در مقایسه با افراد عادی تعداد خطاهای بیشتری دارند، اما بین سایر گروهها در این زمینه تفاوت معناداری مشاهده نشد. مواد و روشها: در این پژوهش از روش علی مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری شامل تمام افراد عادی و تمام بیماران افسرده، اضطرابی و وسواس فکری - عملی می باشد که در سال ۹۱ به کلینیک روانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان مراجعه کرده اند و توسط روان پزشک تشخیص داده شده اند. برای بررسی هدف پژوهشی از بین جامعه آماری گروه نمونه ای به اندازه ۱۲۰ نفر (۳۰ افسرده، ۳۰ اضطرابی، ۳۰ وسواس فکری عملی و ۳۰ نفر عادی) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری دادههای این پژوهش، آزمون استروپ ( آزمون رنگ – واژه) به منظور اندازه گیری توجه انتخابی مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق از نشانگرهای توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و از آزمون استنباطی روش تحلیل چند متغیره و آزمون شفه استفاده شد
صبا حسنوندی، سمیرا صالح اردستانی، شیرین قاضی، باقر حسنوند، فرشته یدی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: هدف این پژوهش بررسی کارکردهای اجرایی شامل حافظه کاری، سازماندهی-برنامه ریزی و استدلال در کودکان با و بدون ناتوانیهای ویژه یادگیری همراه با مشخصه خواندن و نوشتن بود.
|
مواد و روش ها: طرح این پژوهش پسرویدادی بود و جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر پایه سوم مقطع ابتدایی با و بدون ناتوانیهای ویژه یادگیری، در شهر تهران بود. نمونه پژوهش ۹۰ دانش آموز پسر مقطع ابتدایی بود که در سه گروه ۳۰ نفره با ناتوانیهای ویژه یادگیری همراه با مشخصه خواندن، گروه با ناتوانیهای ویژه یادگیری همراه با مشخصه اختلال نوشتن و گروه عادی بر اساس نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، خرده آزمون های حافظه رقمی و تشابهات وکسلر، آزمون آندره ری و آزمون غیررسمی خواندن و نوشتن بودند. داده ها با آزمون ANOVA تحلیل شدند.
|
یافته ها: نتایج نشان داد که کودکان دارای ناتوانیهای ویژه یادگیری در کارکردهای اجرایی حافظه کاری، سازماندهی-برنامه ریزی و استدلال با گروه عادی تفاوت داشتند (۰۵/۰ < P). همچنین بین دو گروه دارای ناتوانیهای ویژه یادگیری همراه با مشخصه خواندن و نوشتن در حافظه کاری و استدلال تفاوت وجود داشت، ولی در مؤلفه سازماندهی-برنامه ریزی بین دو گروه دارای ناتوانیهای ویژه یادگیری تفاوتی مشاهده نشد.
|
بحث و نتیجه گیری: با توجه به این یافته ها، پیشنهاد میشود برای دانش آموزان دارای ناتوانیهای ویژه یادگیری، روشهایی جهت بهبود حافظه کاری، سازماندهی-برنامه ریزی و استدلال اتخاذ شود.
|
صبا حسنوندی، شیرین قاضی، عزت الله قدم پور،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی برنامه درمانی مثبتنگر بر بهزیستی روانشناختی زنان دارای کودکان مبتلا به بیش فعالی – نقص توجه انجام شد. |
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع شبهآزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش شامل ۵۰ مادر دارای کودک مبتلا به بیشفعالی- نقص توجه در سال ۹۵-۹۴ بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونهگیری سهلالوصول استفاده شد. شرکتکنندگان به صورت کاملاً تصادفی در دو گروه ۲۵ نفره تقسیم شدند. این گروهها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش برنامه درمانی مثبتنگر و گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرد. بسته درمانی مثبتنگر طی ۶ جلسه آموزشی ارائه شد. قبل و بعد از اجرای آزمایش، همه شرکتکنندگان به پرسشنامه بهزیستی روانشناختی پاسخ دادند. سه ماه بعد از آزمایش یعنی در پیگیری، جهت بررسی ماندگاری اثرات برنامه، شرکتکنندگان به پرسشنامه پاسخ دادند. دادههای به دست آمده از طریق آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرمافزار آماری SPSS۱۸ تحلیل شدند. |
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد برنامه مثبتنگر منجر به تأثیر معناداری در همه ۶ مؤلفه بهزیستی روانشناختی شد. لازم به ذکر است که همه نتایج در سطح (۰۵/۰>P) و درجات آزادی (۴۸ و ۲) معنادار بود و تأثیر آن طی سه ماهه پیگیری پابرجا ماند (۰۵/۰>P). |
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده برنامه درمانی مثبتنگر میتواند در کاهش مشکلات روانشناختی و ارتقای سطح زندگی مؤثر باشد. همچنین این برنامه در ترویج سلامت روان در میان مادران دارای کودکان مبتلا به مشکلات روانشناختی ازجمله بیشفعالی مؤثر است. |
ابراهیم فلاحی، سمیرا شکری جوکاری، شیرین قاضی،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ویژه نامه پدافند غیر عامل ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: با توجه به نقش نیروی انسانی سالم در توسعه یک کشور و اهمیت تغذیه و غذای سالم در سلامت انسان بعنوان محور توسعه کشور و مقابله با تهدید های خارجی در این مقاله ابتدا به تعریف امنیت غذایی ، وضعیت امنیت غذایی در ایران ونقش آن در مقابله با تهدیدات پرداخته می شود و سپس راهکارهای موجود و استفاده از پتانسیل بومی برای ارتقاء امنیت غذایی مطرح می گردد.
مواد و روشها: در این مطالعه از تجربیات نویسنده و سوابق و متون علمی مرتبط برای واکاوی موضوع و تحلیل آن استفاده شده است.
یافته ها: برای جلوگیری از تهدیدات خارجی در زمینه داشتن غذای سالم و ایمن و در عین حال مغذی نیازمند سیستمی هستیم که به خودمان تکیه داشته باشد و تهدیدات خارجی نتواند بر این دسترسی تاثیرگذار باشد. در کشور ما شرایط اقلیمی متفاوت، تنوع گونه های گیاهی خوراکی وحشی در طبیعت ایران و وجود امکانات و شرایط در استانهای مختلف برای تولید غذای سالم و محلی پتانسیل خوبی را برای مقابله با ناامنی غذایی و داشت جامع های سالم فراهم نموده است.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه در امنیت غذایی، تهیه غذای سالم و مغذی و دسترسی افراد از نظر اقتصادی، اجتماعی در همه زمان ها مدنظر است نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در حال حاضر ناامنی غذایی در کشور بالاست و تهدید کننده می باشد لذا برای تامین امنیت غذایی و افزایش دسترسی به غذای سالم و مغذی استفاده از پتانسیل مواد غذایی بومی و محلی از جمله مواد غذایی کشت شده و خودرو محلی توصیه می شود.
شیرین قاضی، صبا حسنوندی، عزت الله قدم پور،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هدف این مطالعه پیش بینی اضطراب امتحان و خود ناتوانسازی تحصیلی براساس الکسی تایمیا در دانش آموزان با ناتوانی خواندن بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانش آموزان با ناتوانی خواندن شهرستان خرم آباد در سال ۹۴-۹۵ بود. به منظور برآورد حجم نمونه از روش پیشنهادی کوهن استفاده شد و از میان دانش آموزان ارجاع داده شده به هسته آموزش و پرورش خرمآباد براساس تشخیص متخصصان این حوزه، در مجموع ۱۱۲ نفر واجد ملا ک های شرکت در مطالعه بودند. دانش آموزان پرسشنامه های اضطراب امتحان، خود ناتوان سازی و الکسی تایمیا را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه ۱۸ تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد همبستگی بین متغیرهای پژوهش معنادار بود (p>۰,۰۰۱). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد الکسی تایمیا قادر به پیشبینی ۵۴/. از کل واریانس اضطراب امتحان و خودناتوانسازی تحصیلی است(۰۰۱/۰>P).
شیرین قاضی، حسین مهرداد، مهری دارایی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: اخلاق حرفه ای پزشکی، نظامی ساختارمند جهت حل مسائل اخلاقی و ارائه راهکارهای مناسب در حیطه پزشکی است. هدف این پژوهش طراحی الگوی اخلاق حرفه ای در پزشکان بود. یافتن مولفه های موثر در اخلاق حرفه ای با رویکرد کیفی انجام پذیرفت که در آن چارچوبی از پیش تعیین شده مانند نظریه یا مدل وجود نداشت و این چارچوب براساس داده های گردآوری شده طراحی شد. |
مواد و روش ها: برای انجام این پژوهش، ابتدا از طریق مطالعه سوابق پژوهش های پیشین شناخت نسبتا جامعی از ادبیات موجود در این زمینه حاصل شد و بر همین اساس نیز فهرستی مقدماتی از عوامل منابع انسانی اثرگذار بر مولفه های اخلاق حرفه ای با روش دلفی تکمیل و نهایی شد. بدین منظور ۱۴ نفر از خبرگان اخلاق حرفه ای به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی و ترکیبی از روش های هدفدار یا قضاوتی و زنجیرهای برگزیده شدند. |
یافته ها: یافته ها با استفاده از روش پژوهش کیفی و مدل دلفی تحلیل شدند. یافته های به دست آمده حاصل از این پژهش به شناسایی ۱۱ مولفه شامل وظیفه شناسی، تعالی شغلی، درستی و شرافت، احترام به دیگران، نوع دوستی، تعهد به عدالت اجتماعی، مدیریت زمان، هوش هیجانی، رازداری، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی منتهی شد. از بین این مولفه ها، مولفه های مدیریت زمان، هوش هیجانی، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی دستاورد نوین این پژوهش می باشند. همچنین شاخص جدیدی به مولفه رازداری، یعنی الکترونیک شدن پرونده های بیماران افزوده شد.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه می تواند الگویی اخلاقی برای وزارت بهداشت و سایر نهادهایی که اخلاق حرفه ای بخشی از گستره وظایف آنهاست مفید باشد. |
شیرین قاضی، سجاد روستا، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: طرح درس یکی از عوامل مؤثر و کلیدی در فرایند آموزش است. هدف اصلی از تدوین طرح درس، تسهیل در یادگیری فراگیران از طریق برقراری یک بستر ارتباطی مناسب است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی طرح درسهای ارائه شده توسط مدرسین دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ به انجام رسیده است. |
مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی- مقطعی، ۱۳۴ طرح درس ارائه شده توسط مدرسان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در نیمسال اول و دوم سال ۹۵-۱۳۹۴ مورد ارزیابی قرار گرفت. جمع آوری دادهها با استفاده از یک چک لیست که شامل ۱۳ حیطه مؤثر بر طرح درس بود، انجام گرفت. روشهای آمار توصیفی جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد. |
یافته ها: شایعترین ضعف ها مربوط به حیطه وسایل کمک آموزشی (۶/۸۵ درصد)، وظایف و تکالیف دانشجویان (۹/۶۴ درصد)، اهداف کلی(۶/۳۹ درصد) بود. همچنین بیشترین نقصان مربوط به حیطه های برنامه ریزی برای آمادگی دانشجویان قبل از شروع کلاس (۶۲ درصد)، آموزش و طیقه بندی(۶/۴۵ درصد)، رئوس مطالب و اهداف رفتاری (۶/۳۳ درصد) بود. حیطه های مربوط به معرفی منابع (۹/۶۴ درصد)، اطلاعات عمومی (۳/۴۳ درصد) و سیاست ها و قوانین کلاس (۳/۴۳ درصد) واجد بالاترین امتیاز و بهترین وضعیت در نگارش طرح درس های مورد بررسی بودند. |
بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافتهها، وضعیت محتوایی و نگارشی طرح درس های ارائه شده توسط مدرسان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در حد قابل قبولی ارزیابی گردید. پیشنهاد می شود با برگزاری دوره های آموزشی مرتبط و تدوین فرمهای پیشنویس استاندارد، زمینه مناسب برای تدوین هر چه بهتر طرح درس در بین مدرسان فراهم شود. |
شیرین قاضی، حسین مهرداد، مهری دارایی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: اخلاق حرفه ای پزشکی، نظامی ساختارمند جهت حل مسائل اخلاقی و ارائه راهکارهای مناسب در حیطه پزشکی است. هدف این پژوهش طراحی و آزمون الگوی اخلاق حرفه ای در پزشکان بود. |
مواد و روش ها: در این پژوهش، با مطالعه پژوهش های پیشین فهرستی مقدماتی از عوامل منابع انسانی اثرگذار بر مؤلفههای اخلاق حرفه ای با روش دلفی تکمیل و نهایی شد. بدین منظور ۱۴ نفر از خبرگان اخلاق حرفه ای به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی و ترکیبی از روشهای هدفدار یا قضاوتی و زنجیرهای برگزیده شدند. در این الگو، مؤلفهها به عنوان متغیرهای مکنون (پنهان) در نظر گرفته شدند که توسط شاخص های مربوطه (متغیرهای آشکار) سنجش شدند و بر اساس مدلیابی معادلات ساختاری تأثیرشان بر اخلاق حرفهای دانشجویان تعیین گردید. قبل از برازش مدل، با استفاده از نرمافزار آماری SPSSV۲۲، مفروضه نرمال بودن توزیع دادهها با آزمون ناپارامتری کولموگروف- اسمیرنف مورد بررسی قرار گرفت. |
یافته ها: یافته ها با استفاده از روش پژوهش کیفی و مدل دلفی تحلیل شدند. یافته های به دست آمده حاصل از این پژوهش به شناسایی ۱۱ مؤلفه شامل وظیفهشناسی، تعالی شغلی، درستی و شرافت، احترام به دیگران، نوعدوستی، تعهد به عدالت اجتماعی، مدیریت زمان، هوش هیجانی، رازداری، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی منتهی شد. از بین این مؤلفهها، مؤلفههای مدیریت زمان، هوش هیجانی، دانش اخلاقی و حساسیت اخلاقی دستاورد نوین این پژوهش می باشند. همچنین شاخص جدیدی به مؤلفه رازداری، یعنی الکترونیک شدن پرونده های بیماران افزوده شد. |
بحث و نتیجه گیری: برازش مناسب مدل پیشنهادی پژوهش حاضر میتواند در تدوین الگوهای اخلاقی و برنامههای ملی در سطح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مفید واقع شود. |
شیرین قاضی، فاطمه قاسمی، افشین بازگیر، سجاد روستا،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: گستردگی پاندمی بیماری کووید-۱۹، سلامت همه افراد را به خطر انداخته است. کارکنان مراقبتهای بهداشتی، به خصوص کارکنان اورژانس و بخش های ویژه بیمارستان همواره در خط اول مبارزه با اینگونه بیماریهای عفونی هستند. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان آگاهی و خودمراقبتی کارکنان بخشهای اورژانس و مراقبتهای ویژه در پیشگیری از بیماری کرونا ویروس جدید (کووید ۱۹) در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود. |
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد انجام شد، ۱۶۲پرستار مورد مطالعه قرار گرفتند. شرکت کنندگان با استفاده از نمونه گیری به روش سرشماری، پرسشنامه آنالین طراحی شده را تکمیل کردند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل و تفسیر شدند. |
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان ۱۲/۵ ± ۲۸/۳۲ سال بود که ۸۷ درصد از آنها زن بودند. میانگین نمره آگاهی در بین افراد حاضر در مطالعه ۶/۲± ۵/۲۱ و میانگین نمره خودمراقبتی ۱/۴± ۱/۳۶ بود. ۹/۸۷ درصد از افراد شرکت کننده از آگاهی مطلوبی در زمینه پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ برخوردار بودند. ۲/۸۵ درصد از شرکت کنندگان نیز عملکرد مناسبی در زمینه خودمراقبتی از بیماری کووید-۱۹ داشتند. |
بحث و نتیجه گیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان میدهد، وضعیت آگاهی و خودمراقبتی پرسنل اورژانس و بخشهای مراقبت ویژه بیمارستان شهدای عشایر در زمینه پیشگیری از کووید-۱۹ وضعیت خوبی دارد. هرچند در برخی از موارد، برای عملکرد بهتر در زمینه پیشگیری از کووید-۱۹، نیاز به آموزش های بیشتر احساس می شود. |