جستجو در مقالات منتشر شده


۱۶ نتیجه برای مردانی

بهرام دلفان، رقیه جبرئیلی، مهناز مردانی، اکبر کردی، حسن نیکنام،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : عوارض ناشی از کمبود ید گریبان گیر میلیونها نفر در سراسر جهان است . نمک ید دار و ید محلول در روغن برای جبران این کمبود مناسب است؛ بطوریکه یک دوز از ید محلول در روغن می تواند کمبود ید را برای ۵-۳ سال تصحیح نماید. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوارض پوستی آمپول لیپیدول در شهر خرم آباد بود. مواد و روشها : در این مطالعه به بررسی عوارض پوستی ناشی از تزریق ید به میزان ۱-۵/۰ میلی لیتر از ید محلول در روغن Lipiodol در ۱۱۶ بیمار که با عوارض پوستی به درمانگاه تخصصی پوست شهر خرم آباد طی نیمه اول سال ۷۶ مراجعه کرده بودند, مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. یافته ها : از ۱۱۶ نفر مراجعه کننده ۱۱۵ نفر زن و ۱ نفر مرد بودند . حدود ۷۸% عوارض پوستی در عرض یکماه پس از تزریق روی داده بود. از نظر سنی نیز بیشتر عوارض در گروه سنی ۳۳-۲۴ سال (۹۶/۴۳%) قرار داشتند . ۸/۲۵% دارای سابقه حساسیت به انواع داروها و غذاها بودند. اکثر ضایعات ۳/۹۱% محدود به ناحیه تزریق بوده (بازو یا باسن) و در بقیه موارد هم (۷/۸%) به صورت ژنرالیزه بوده است . ضایعات عمدتا“ با خارش در ناحیه تزریق شروع شده؛ سپس یکسری راشهای اریتماتو با ادم موضعی نیز به آن اضافه شده بود. در تعدادی از موارد, ادم و اریتم کل اندام را گرفتار کرده بود. نتیجه گیری : بنا به اطلاعات موجود می توان استنباط کرد که مکانیزم احتمال بروز ضایعات پوستی افزایش واکنش حساسیتی تاخیری می باشد (Delayed Hypersensivity) . بنابراین با توجه به بروز بسیار کم عوارض پوستی ناشی از تزریق Lipiodol , هنوز هم این روش ید رسانی در مناطق هیپراندمیک گواتر می تواند مفید باشد؛البته مشروط به اینکه برای افراد پر خطر تمهیدات ویژه در نظر گرفته شود.
مهناز مردانی، اعظم محسن زاده، مصطفی یاری پور،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : شیر مادر به تنهایی تنها منبع تغذیه مناسب در ۶ ماه اول زندگی است و در صورت تغذیه مناسب و کافی مادر در دوران شیر دهی ، انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل شیرخوار تأمین خواهد شد. اطلاعات و دانش ناکافی و یا باورهای غلط راجع به تغذیه شیرخوار ، شاغل بودن مادران و گرایش مادران شاغل به تغذیه شیرخوار با شیر خشک و یا شروع زودتر از موعد تغذیه تکمیلی، افزایش گرایش مادران به سزارین و فاصله افتادن بین نوزاد و مادر در ساعات طلائی اولیه شیر دهی و همچنین تبلیغات فریبنده در مورد شیر خشک همگی بخشی از علل کاهش گرایش به شیر مادر و افزایش استفاده از شیر خشک است . لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی مادران زائو در زمینه اهمیت تغذیه شیرخوار با شیر مادر بوده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، به منظور بررسی آگاهی مادران زائوی مراجعه کننده به بیمارستان حاج کریم عسلی خرم آباد در آذر ماه سال ۱۳۸۵ در زمینه اهمیت و مزایای تغذیه با شیر مادر کلیه زنان زائو در این فاصله زمانی مورد بررسی قرار گرفتند و پرسشنامه ای حاوی ۱۷ سؤال بصورت تستی سه گزینه ای در اختیار مادران قرار می گرفت این سوالات در خصوص فوائد و اهمیت تغذیه شیرخوار با شیر مادر وهمچنین ترکیبات موجود در شیر مادر بود . پس از تکمیل پرسشنامه ها ، کد بندی متغیرها صورت گرفت و در نرم افزار کامپیوتری وارد گردید و میزان آگاهی مادران بر حسب هر یک از متغیرها با بکارگیری تستهای آماری مناسب سنجش گردید. .

یافته‌ها: از مجموع ۵۵۰ نفر مادر زائوی مراجعه تعداد ۳۳ نفر (۶%) میزان آگاهی ضعیف ، ۲۱۶ نفر (۳۹%) میزان آگاهی متوسط ، ۳۰۱ نفر (۵۵%) میزان آگاهی بالا داشتند . همچنین بین سن مادر و میزان آگاهی آنان ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که میانگین سن مادران با میزان آگاهی ضعیف حدود ۲۶ سال ، مادران با آگاهی متوسط حدود ۲۸ سال و مادران با آگاهی بالا حدود ۳۱ سال بود . از طرفی مادران دارای تعداد فرزند بیشتر میزان آگاهی بیشتری داشتند . بین سطح سواد مادران و میزان آگاهی آنها ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش میزان تحصیلات میزان آگاهی مادران در مورد اهمیت تغذیه با شیر مادر افزایش می یافت . در بین مادران شاغل میزان آگاهی بالاتر از مادران خانه دار بود و از نظر محل سکونت نیز مادران ساکن شهر میزان آگاهی بالاتری نسبت به مادران ساکن روستا داشتند . در این پژوهش همچنین مشخص گردید که بین سطح درآمد خانواده و میزان آگاهی مادران ارتباط معنی داری وجود ندارد .

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه مذکور، میزان آگاهی مادران تقریباً خوب می باشد ولی هنوز تعداد زیادی از مادران از آگاهیهای لازم در مورد تغذیه شیرخواران برخوردار نیستند . به ویژه مادران جوان و مادران ساکن روستا . لذا لزوم توجه بیشتر به این گروه از مادران ارائه برنامه های آموزشی مناسب در زمینه شیر مادر معطوف می شود .


اعظم محسن زاده، مهناز مردانی، کوروش شاه کرمی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: شواهد زیادی از فوائد شیر مادر برای سلامت نوزاد و مادر وجود دارد. در بعضی مناطق جهان میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی شیرخوار کاهش یافته است. همچنین مهمترین فاکتورهای مربوط با کاهش میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی عوامل اقتصادی - اجتماعی مانند سن مادر، وضعیت اشتغال مادر، سطح سواد مادرو فاصله بین شیرخوار از فرزند قبلی وبعدی است. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی – توصیفی تحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه مادران دارای کودک ۶ ماهه تا یکساله بودند. حجم نمونه ۳۴۰ نفر بود. متغیرها شامل سن، شغل مادر، رتبه زایمان، جنس کودک،نوع زایمان تحصیلات مادر، علت تغذیه غیر انحصاری،فاصله سنی کودک فعلی با قبلی، وضعیت تغذیه انحصاری با شیر مادرو مدت تغذیه انحصاری به ماه بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار spss جهت آنالیز آماری قرار گرفت. در این تحقیق همچنین از آزمون های مانند آزمون کای- دو، آزمون دقیق فیشر، آزمون من ویتنی، آزمون کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته‌ها: از ۳۴۰ نمونه، ۱۵۱ نفر زایمان به طریق سزازین داشتند. تعداد مادران شاغل ۵۷ نفر و تعداد مادران خانه دار ۲۸۳ نفر بودند.از ۳۴۰ بچه ۱۸۵ نفر پسر و ۱۵۵ نفر دختر بودند که ۱۰ نفر دو قلو بودند. میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی ۱/۷۹% بدست آمد. ۹/۲۰% شکست در تغذیه انحصاری داشتند. از میان ۲۶۸ شیرخوار که تغذیه انحصاری داشتند ۱۴۴ نفر پسر و ۱۲۴ نفر دختر بودند. تعداد مادرانی که تحصیلات دانشگاهی داشتند ۵۳ نفر بودند و تعداد مادرانی که تحصیلات متوسطه داشتند ۱۴۵ نفر و مادرانی که بیسواد یا کم سواد بودند ۱۴۲ نفر بودند. علل شکست تغذیه انحصاری عبارتند از: افت در منحنی رشد، شاغل بودن، چند قلویی و سایر علل بود. بین شغل مادر، سواد مادر، زایمان به روش سزارین و شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی ارتباط معنی داری وجود داشت. دلیل اصلی برای شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر کاهش رشد فرزندان گزارش شده بود. بحث و نتیجه‌گیری: براساس یافته های بدست آمده میزان شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی شیرخواردر شهر خرم آباد ۹/۲۰% بود. بنابراین ما پیشنهاد میکنیم مادران شاغل حداقل ۶ ماه مرخصی زایمان جهت تغذیه انحصاری بنابه توصیه سازمان بهداشت جهانی داشته باشند، محل مناسبی برای شیردهی کودکان درمحل کار فراهم شود یا ساعت کاری کاهش یابد. مادران باید با جدول رشد نرمال بچه ها وعلل کاهش رشد آنها بیشتر آشنا باشند، همچنین با یدبه مادران در مورد فوائد شیرمادر در طی حاملگی، زایمان و در مراکز بهداشتی درمانی آموزش داده شود.


مهناز مردانی، اعظم محسن زاده، قدرت الله دهستانی اردکانی، مهدی بیرجندی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: مطالعات متعدد حاکی از آن است که اسهال در مبتلایان به سوء تغذیه شایع تر است، زیرا سوء تغذیه زمینه ساز عفونت شده و عفونت نیز منجر به اسهال می شود که خود چرخه معیوب شناخته شده ای است با توجه به شیوع بالای گاستروانتریت در کودکان، و تاثیر وضعیت تغذیه ای بر بروز عفونتهای تنفسی و گوارشی، همچنین هزینه های بالای وارده بر دولت و خانواده ها به دلیل دوره های بستری طولانی مدت کودکان، این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین وضعیت تغذیه ای کودکان مبتلا به گاستروانتریت با طول مدت بستری آنها، در بیمارستان شهید مدنی خرم آباد در سال ۱۳۸۶ انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: این تحقیق به صورت مقطعی بر روی ۱۰۰ کودک زیر ۲ سال مبتلا به گاستروانتریت انجام گرفت بیماران به دو گروه ۵۰ نفری، شامل کودکان با «وضع تغذیه مناسب» و کودکان مبتلا به «سوء تغذیه» تقسیم شدند. جهت از بین بردن متغیرهای مخدوشگر، کودکان مورد مطالعه با داشتن : وزن هنگام تولد بالاتر از ۲۵۰۰ گرم، فاصله تولد با نوزاد قبلی بیشتر از ۲ سال، نداشتن سابقه بستری به علت هرگونه بیماری در ۶ ماهه گذشته و محدوده سنی مادران بین ۲۰ تا ۳۵ سال، به روش متوالی انتخاب شده و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید میانگین مدت بستری در دو گروه فوق مقایسه گردید و تاثیر متغیرهای مداخله گر احتمالی با فاصله اطمینان ۹۵ درصد تعیین گردید.

یافته‌ها: در این مطالعه بین میانگین مدت بستری (بر حسب روز) با وضع تغذیه، در دو گروه کودکان مورد مطالعه تفاوت معنی دار آماری مشاهده گردید (۰۰۱/۰ p< )، بطوریکه متوسط مدت بستری در کودکان زیر ۲ سال مبتلا به گاستروانتریت توام با «سوء تغذیه»، ۸۶/۳ روز بود، حال آنکه در کودکان با «وضع تغذیه مناسب» ۵۸/۲ روز بود از بین متغیرهای مخدوشگر موثر بر طول مدت بستری، فقط، تغذیه انحصاری با شیر مادر بر طول مدت بستری تاثیر آماری معنی داری داشت (۰۰۱/۰ < p ) .

بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که درمیان کودکان مبتلا به گاستروانتریت طول مدت بستری در بیمارستان ارتباط معنی داری با وضع تغذیه آنان دارد.


حسن حسین زادگان، بابک بهاروند، مهناز مردانی، فرزاد ابراهیم زاده، محمد مهدی غدیری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

مقدمه: با توجه به نقش آترواسکلروزیس و بیماری های عروق کرونر در مرگ و میر انسان ها در اکثر نقاط دنیا، در این تحقیق نقش عوامل خطر مختلف در بیماران مشکوک به بیماری های قلبی مراجعه کننده به مرکز آنژیوگرافی شهید مدنی شهر خرم آباد مورد مطالعه قرار گرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه ابتدا بیماران مشکوک به بیماری های قلبی، با استفاده از آنژیوگرافی به دو دسته بیمار و غیر بیمار(ظاهرا سالم) تقسیم شدند. پس از پر نمودن پرسشنامه مربوط به مشخصات دموگرافیک و تغذیه ای، مقداری از خون هر دو گروه گرفته شده و تیتر آنتی بادی های IgG و IgM ضد کلامیدیا پنومونیه، و مقادیر انواع چربی، فاکتور روماتوئید، CRP و آنتی استرپتولیزین O در سرم بیماران اندازه گیری شدند. سپس اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تست تی و کای-دو آنالیز شدند. بحث و نتیجه گیری: درصد بالای بیماری قلبی در افراد دارای تیتر مثبت سرمی ایمونوگلبولین M ضد کلامیدیا پنومونیه می تواند نشان دهنده ارتباط بیماری فعال یا تکرار عفونت با بیماری قلبی باشد. از طرفی به نظر می آید الگوهای تغذیه ای نیز در ابتلاء به بیماری های قلبی دخیل هستند. لذا به نظر می رسد هر دو عامل میکروبی و رفتارهای غذایی افراد در گروه مورد مطالعه با بروز بیماری عروق کرونر در ارتباط باشند، که قطعا نیازمند مطالعات بیشتری است. یافته ها: کل بیماران مورد مطالعه ۳۸۰ نفر بودند. حدود ۱۲۰ مورد به علت مخدوش بودن اطلاعات حذف گردید. از ۲۶۰ مورد ۱۶۹ نفر بیمار، و ۹۱ نفر از نظر عروق کرونر سالم تشخیص داده شدند. ۱۴۳ نفر از مراجعین را مردان و ۱۱۷ نفر را زنان تشکیل می دادند. ۶/۷۰% مردان(۱۰۱مورد) و ۵۸% زنان(۶۸مورد) دچار بیماری قلبی بودند. گروه سنی ۶۰-۵۰ سال بیشترین(۶۱ مورد) مبتلایان را داشت. اما گروه سنی ۵۰-۴۰ سال بیشترین درصد ابتلاء(۸/۶۹%) به بیماری را داشتند. مراجعین دارای گروه خونی A بیشترین درصد (۱/۷۴%) ابتلاء به بیماری را داشتند. ۱۰۰ درصد کارمندان مراجعه کننده و بعد از آن ۵/۷۵% افراد مراجعه کننده با شغل دامدار دچار بیماری قلبی بودند. بین مصرف میوه، مصرف کم و زیاد گوشت و بیماری قلبی در افراد دو گروه ارتباط معنی دار بود. در این تحقیق در افراد با تیتر سرمی مثبت آنتی بادی M علیه کلامیدیا پنومونیه درصد بالایی(۵/۸۷%) از بیماری قلبی مشاهده شد.
مهناز مردانی، الهام اسحاقی، صادق رضاپور، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

شیوع چاقی در دنیا به طور قابل ملاحظه ای رو به افزایش است، به طوری که در جوامع علمی دنیا به عنوان یک اپیدمی مطرح گردیده است. چاقی می تواند سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت، فشار خون بالا و برخی سرطان ها گردد. دور کمر و دور باسن نحوه توزیع چربی دربدن را نشان می دهند و تحت تاثیر عوامل مربوط به شیوه زندگی (مصرف سیگار، مصرف الکل و فعالیت فیزیکی) می باشند، و امروزه متداول ترین شاخص مورد استفاده برای شناسایی نحوه توزیع چربی در بدن نسبت دور کمر به دور باسن می باشد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط نسبت دور کمر به دور باسن با فشار خون در افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی و بر پایه جمعیت، ۳۴۰ فرد ۱۸ سال به بالا که طی سال ۱۳۸۷ به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک مراجعه نموده بودند، به طور تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه ای که حاوی اطلاعات دموگرافیک آنان بود جمع آوری گردید. دور کمر، دور باسن و فشار خون افراد مورد بررسی به روش استاندارد اندازه گیری شد. سپس نسبت دور کمر به دور باسن در کلیه افراد محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای توصیف متغیرها از آمار توصیفی نظیر جداول توزیع فراوانی، نسبتها، درصدها، میانگین، انحراف معیار و دامنه تغییرات استفاده شد. سپس جهت ارتباط سنجی‌ها از ضریب همبستگی پیرسون و ضرایب همبستگی جزئی استفاده ‌گردید. در ضمن جهت پیشگویی فشار خون بالا با استفاده از شاخص نسبت دور کمر به دور باسن از منحنی ROC استفاده شد. یافته ها: ۶/۳۲ درصد افراد تحت بررسی مرد و ۴/۶۷ درصد زن بودند. ۲/۱۶ درصد از مردان و ۲/۱۲ از زنان فشار خون بالا داشتند. نسبت دور کمر به دور باسن همبستگی معنی دار مستقیم با فشار خون داشت. سطح زیر منحنی ROC به ازای زنان ۸۰۲/۰ و به ازای مردان ۸۱۵/۰ محاسبه شد و بهترین مقدار بحرانی WHR جهت پیشگویی ابتلا به فشار خون در مردان و زنان به ترتیب ۸۹۵/۰ و ۸۳۰/۰ به دست آمد بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که در جامعه افراد اراکی، WHRشاخص بهتری نسبت به دور کمر و دور باسن به تنهائی، برای پیشگویی فشار خون می باشد.
پریسا نامداری، فرزاد ابراهیم زاده، دکتر مهناز مردانی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

یکی از ارکان ضروری و اجتناب‌ناپذیر بهبود کیفیت نظام آموزشی به ویژه در دانشگاه‌ها، ارزیابی مداوم و مستمر وضعیت روند تحصیلی دانشجویان در مقاطع مختلف آموزشی می‌باشد. دوره‌ آموزشی علوم پایه پزشکی پیش‌زمینه پیشرفت تحصیلی و فهم دقیق مطالب دوره‌های بعدی پزشکی عمومی می‌باشد. دانشجوی پزشکی با استفاده از اطلاعات کسب شده در این دوره به حل مشکلات بالینی و تصمیم بالینی می‌پردازد. بنابراین به منظور شناسائی عوامل مؤثر در موفقیت دانشجویان در امتحان جامع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی لرستان مطالعه کنونی انجام گردید. مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی است . جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پزشکی ورودی سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳ شرکت کننده در آزمون جامع علوم پایه پزشکی بود. روش نمونه‌گیری به صورت سرشماری و تعداد نمونه‌ها ۱۰۲ نفر بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه مجزا است. اعتبار علمی پرسشنامه با استفاده از نظرات اعضاء هیئت علمی و اعتماد علمی پرسشنامه از طریق آزمون مجدد تعیین گردید. اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در این مطالعه علاوه بر روش‌های آمار توصیفی جهت تحلیل اطلاعات از آزمون ANOVA، آزمون t مستقل و رگرسیون خطی استفاده شده است. بحث و نتیجه گیری: به منظور پیشرفت آموزش پزشکی و ایجاد تحول لازم در آن و با توجه به نقش مهم و اساسی دروس علوم پایه در پرورش شایستگی‌های پزشکان آینده، ایجاد گام‌های اصلاحی در آموزش پزشکی ضروری به نظر می‌رسد یافته ها: نتایج نشان داد که عوامل مؤثر بر نتیجه آزمون جامع علوم پایه در دروس مختلف به ترتیب زیر بوده اند: حجم سرفصل واحد درسی، نمره پایان ترم هر درس، نحوه آمادگی جهت آزمون، میزان اختصاص وقت جهت آمادگی برای آزمون، اهمیت تدریس واحد درسی در مقطع علوم پایه، کیفیت تدریس مدرس، میزان علاقمندی به واحد درسی، میزان اهمیت واحد درسی در امتحان جامع و سر انجام نحوه استفاده مدرس از وسایل سمعی و بصری و آزمایشگاهی.
دکتر مهناز مردانی، منوچهر شمس خرم آبادی، علی احمد مصدق، دکتر صادق رضاپور،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

توانمندسازی و کسب مهارت های لازم در دانشجویان پزشکی، بخش اساسی آموزش پزشکی را تشکیل می دهد. وجود هر گونه مشکل در آموزش بالینی، کارآیی و بازده این بخش از آموزش را کاهش می دهد. عدم توانائی دانشجویان پزشکی در این زمینه می تواند از ضعفها و مشکلات آموزشی در دانشگاههای کشور محسوب گردد. در این راستا دانشگاه های علوم پزشکی کشور اقدام به راه اندازی مراکز آموزش مهارتهای بالینی نموده اند. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این بررسی می توان گفت گذراندن دوره های آموزشی تئوری توام باعملی در زمینه اورژانس های شایع بیمارستانی می تواند تاثیرات مثبت معنا داری را در ارتقا سطح علمی و تصمیم گیری و اقدام به موقع و مناسب دانشجویان پزشکی در هنگام مواجهه با بیماران نیازمند خدمات اورژانسی داشته باشد. یافته ها: این تحقیق نشان داد که در کلیه اقدامات بالینی در اورژانس، اعم از سوند گذاری، تزریقات، بخیه زنی، آْتل بندی و دیگر اقدامات ضروری اورژانس، دانشجویان پس از طی دوره آموزشی تئوری و عملی زیر نظر استاد مربوطه، در پس آزمون نمرات بسیار مطلوبی در مقایسه با پیش آزمون کسب نمودند. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مداخله ای از نوع پیش آزمون- پس آزمون بوده و بر روی همه دانشجویان مقطع فیزیوپاتولوژی و مقطع کارورزی که قبلا دوره فیزیوپاتولوژی را گذرانده بودند انجام شد. قبل از شروع دوره آموزشی و پس از طی دوره آموزش تئوری و عملی در زمینه مهارتهای اورژانس از قبیل سوند گذاری، آتل بندی، تزریقات و بخیه زدن، پرسشنامه ای دو بخشی شامل مشخصات فردی و همچنین سوالات مربوط به مهارتهای بالینی اورژانس توسط هر دانشجو تکمیل گردید. در پایان اطلاعات وارد نرم افزار کامپیوتری شده و آنالیز گردیدند. روائی محتوائی پرسشنامه توسط اساتید صاحبنظر تائید شده و پایائی آن پس از انجام مطالعه اولیه در یک نمونه تصادفی ۲۰ نفره با محاسبه ضریب همبستگی آلفای کرونباخ مقدار ۹۳/۰ محاسبه گردید.


ناهید جهانبانی، فرزاد ابراهیم زاده، کتایون سلیم، دکتر مهناز مردانی، فرشته ماهوتی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

تغذیه مناسب از مهم ترین نیازهای تامین سلامت جسمی، فکری و به عبارتی رکن اساسی سلامت جامعه است. ارائه رژیم غذایی مناسب به کودکان، نگهداری و توزیع مطلوب، همچنین کنترل محل نگهداری و توزیع مواد غذایی در مدارس بسیار مهم است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی کنترل و نظارت بر نحوه عرضه و توزیع مواد غذایی به دانش آموزان و میزان آگاهی تغذیه ای بهداشتی اولیاء و مربیان مدارس ابتدایی خرم آباد انجام گرفت. وکارشناسان بهداشت اهمیت دارد. یافته ها: از مجموع ۳۹ مدرسه ۷/۲۹ درصد دارای بوفه بودند از این تعداد تنها ۵/۴۰ درصد دارای مربی بهداشت بودند. تعداد دانش آموزان مدارس مزبور به طور میانگین ۶/۱۰۷±۷/۱۷۵ بوده که از ۵۳ تا ۴۵۴ نفر متغیر بوده است. سطح آگاهی اولیاء و مربیان مدارس نسبت به نحوه نظارت و کنترل بر عرضه مواد غذایی در بوفه ها ۵/۶۱ درصد نسبتا خوب بودند به طوری که بین دارا بودن بوفه و آگاهی اولیاء و مربیان مدارس نسبت به نحوه نظارت و کنترل بر عرضه و توزیع مواد غذایی ارتباط معنی داری وجود داشت (۰۲۵/۰ = P) . نظارت کارشناسان بهداشتی بر عرضه مواد غذایی در بوفه ها ۵/۱۴ درصد در حد ضعیف بوده است. بحث و نتیجه گیری: این بررسی نشان دادداشتن مکانی مناسب وبهداشتی برای عرضه وتوزیع مواد غذائی درمدارس ضروری است .باتوجه به نیاز دانش اّموزان به میان وعده غذائی مناسب در محیط مدرسه نظارت بیشتر مسئولین مدرسه مواد و روش ها: مطالعه حاضر با روش توصیفی- مقطعی روی ۳۹ مدرسه ابتدایی با ۵۶۹۵ دانش آموز دختر و پسر پایه های اول تا پنجم دبستان های ناحیه یک شهرستان خرم آباد انجام شد .برای بررسی وضعیت نظارت بر عرضه و توزیع مواد غذایی به دانش آموزان و سنجش میزان آگاهی های تغذیه ای بهداشتی اولیاء و مربیان سرشماری به عمل آمد و نمونه ها ی والدین از طریق تلفیقی از نمونه گیری طبقه ای، خوشه ای دو مرحله ای و سرانجام سیستماتیک انتخاب شدند.ابزار جمع آوری اطلاعات از طریق دو پرسشنامه خودساخته بود که با مراجعه حضوری, مشاهده و مصاحبه تکمیل گردید . سپس جهت توصیف داده ها از جداول توزیع فراوانی و آزمون های استقلال مجذور کای دو و نیز از نرم افزار SPSS نسخه ۱۵ استفاده شد.


مهناز مردانی، فاطمه سیفی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: سوء تغذیه یک عامل مهم در افزایش مدت بستری در بیمارستان، عوارض ناشی از بیماری ها، هزینه های درمان و افزایش میزان مرگ و میر می باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت تغذیه ای، حین بستری و زمان ترخیص بیماران بستری در بخش ارتوپدی بیمارستان شهدای عشایر در سال ۱۳۸۹ انجام شده است. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه می‌توان گفت ارتباط آماری معناداری بین طول مدت بستری بیماران در بیمارستان و بروز و حتی شدت سوء تغذیه وجود دارد. یافته‌ها: ۷/۱۲ درصد بیماران سوء تغذیه شدید، ۴/۷ درصد سوء تغذیه متوسط و ۹/۷۹ درصد سوء تغذیه خفیف داشتند. بین مدت بستری، جنس، کاهش وزن یک ماهه اخیر، سابقه جراحی قبلی با شدت سوء تفذیه ارتباط معنا دار آماری وجود داشت (۰۵/۰< P). بین سطح سواد، سن، وضعیت اقتصادی، بیماری زمینه ای، کاهش وزن شش ماه اخیر با شدت سوء تغذیه ارتباطی وجود نداشت (۰۵/۰> P). مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۲۸۳ بیمار بالای ۱۸ سال بخش ارتوپدی مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای که از قبل طراحی شده و حاوی ۱۵ متغیر کمی و کیفی بود برای بیماران در دو مرحله تکمیل شد (حین بستری و حین ترخیص) وزن و قد بیماران حین بستری و در زمان ترخیص اندازه گیری و در پرسشنامه مکتوب گردید. سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
اعظم محسن‌زاده، مهناز مردانی، شکوفه احمدی‌پور، فرزاد ابراهیم‌زاده،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: رشد کودکان یکی از مهم‌ترین منابع اطلاعاتی برای تشخیص در تأخیر روند رشد و سوء تغذیه در کودکان است. هدف از این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با کاهش رشد قد و وزن در شیرخواران زیر ۲ سال شهرستان الشتر لرستان بود. مواد و روش‌ها: این بررسی یک مطالعه مقطعی بود. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه متولدین زیر ۲ سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان الشتر در نیمه اول سال ۱۳۸۶ بود. کلیه اطلاعات توسط پرسشنامه جمع‌آوری و توسط نرم‌افزار آماری SPSS مورد تجزیه قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: در این مطالعه ۸/۲۵ درصد از شیرخواران کاهش در منحنی رشد وزن و ۸ درصد کاهش در منحنی رشد قد داشتند. بین کاهش منحنی قد و وزن با متغیرهایی مانند محل سکونت شیرخوار، بیماری‌های عفونی، سطح تحصیلات مادر، وضعیت اشتغال مادر، شغل پدر، استفاده از مکمل آهن و وزن کم موقع تولد ارتباط معنی‌دار وجود دارد. یافته‌ها: از ۲۹۹ شیرخوار مورد بررسی ۷۷ نفر (۸/۲۵ درصد) کاهش در منحنی رشد وزن و ۲۴ نفر (۸ درصد) کاهش در منحنی رشد قد داشتند. بین کاهش منحنی رشد وزن با متغیرهایی مانند محل سکونت شیرخوار، بیماری‌های عفونی، شیر مصرفی، مدت زمان تغذیه با شیر مادر، زمان آغاز تغذیه تکمیلی، فاصله تولد بعدی، سطح تحصیلات مادر، وضعیت اشتغال مادر، شغل پدر، استفاده از مکمل آهن و وزن کم موقع تولد ارتباط معنی‌دار وجود دارد. بین کاهش منحنی رشد قد با محل سکونت، بیماری‌های عفونی، مدت زمان تغذیه با شیر مادر، استفاده از مکمل آهن و ویتامین آ+د، وزن کم موقع تولد، سطح تحصیلات مادر، وضعیت اشتغال مادر و شغل پدر ارتباط معنی‌دار وجود دارد.
مهناز مردانی، فاطمه سیفی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: سوء تغذیه یک عامل مهم در افزایش مدت بستری در بیمارستان، عوارض ناشی از بیماری ها، هزینه های درمان و افزایش میزان مرگ و میر می باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت تغذیه ای، حین بستری و زمان ترخیص بیماران بستری در بخش ارتوپدی بیمارستان شهدای عشایر در سال ۱۳۸۹ انجام شده است. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه می‌توان گفت ارتباط آماری معناداری بین طول مدت بستری بیماران در بیمارستان و بروز و حتی شدت سوء تغذیه وجود دارد. یافته‌ها: ۷/۱۲ درصد بیماران سوء تغذیه شدید، ۴/۷ درصد سوء تغذیه متوسط و ۹/۷۹ درصد سوء تغذیه خفیف داشتند. بین مدت بستری، جنس، کاهش وزن یک ماهه اخیر، سابقه جراحی قبلی با شدت سوء تفذیه ارتباط معنا دار آماری وجود داشت (۰۵/۰< P). بین سطح سواد، سن، وضعیت اقتصادی، بیماری زمینه ای، کاهش وزن شش ماه اخیر با شدت سوء تغذیه ارتباطی وجود نداشت (۰۵/۰> P). مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۲۸۳ بیمار بالای ۱۸ سال بخش ارتوپدی مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای که از قبل طراحی شده و حاوی ۱۵ متغیر کمی و کیفی بود برای بیماران در دو مرحله تکمیل شد (حین بستری و حین ترخیص) وزن و قد بیماران حین بستری و در زمان ترخیص اندازه گیری و در پرسشنامه مکتوب گردید. سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
مهناز مردانی، امیر حسین خلخالی راد، فرزاد ابراهیم زاده، علی فرهادی، سجاد روستا، سعیده حاجیعلی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: یکی از مهم ترین موقعیت های تنش زا، امتحانات پایان ترم در دوره های دانشگاهی است. تنش و قرار گرفتن در شرایط تنش زا می تواند بر سطح سرمی قند خون و تغییرات وزن نیز مؤثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی امکان استرس زا بودن امتحانات پایان ترم نیمسال اول سال تحصیلی (۹۱-۹۰)، تعیین میزان تأثیر گذاری قرار گرفتن در شرایط تنش زای امتحانات پایان ترم بر روی تغییرات وزن و سطح سرمی قند خون ناشتا (FBS) دو ماه قبل، یک ماه قبل و حین دوره امتحانات بر روی دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه علوم پزشکی لرستان و بررسی رابطه بین این دو بوده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی ۲۲۶ نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در نیمسال اول سال تحصیلی (۹۱-۹۰) دانشگاه علوم پزشکی لرستان صورت گرفت و روش نمونه گیری به صورت تلفیقی از نمونه گیری طبقه ای و خوشه ای چند مرحله ای بود. وزن بدن با دقت ۵/۰ کیلوگرم و همچنین FBS توسط دستگاه گلوکومتر اندازه گیری شد. استرس توسط پرسشنامه بهداشت زندگی کودرون مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: قرار گرفتن در شرایط امتحانات پایان ترم تنش می تواند تنش زا باشد (۰۰۱/۰>P) در حالیکه در این شرایط تنش زا افزایش وزن در گروه های سنی کمتر به طور معناداری بیشتر بود (۰۰۲/۰=P). تغییرات میزان FBS با مقطع تحصیلی در ارتباط بود (۰۳۴/۰=P). میانگین وزن و FBS در مردان بالاتر بود (به ترتیب ۰۰۱/۰>P و ۰۳۷/۰=P). بحث و نتیجه‌گیری: بنابر نتایج این مطالعه تفاوت تغییرات وزن در دوران امتحانات پایان ترم دانشگاه علوم پزشکی لرستان از لحاظ آماری معنا دار نبود. این در حالی است که افزایش سطوح FBS در دوران امتحانات به طور معناداری دیده می شود.
فرزاد ابراهیم زاده، مهرزاد قربانی، جواد ناصریان، مهناز مردانی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

 

مقدمه: افت تحصیلی به معنای عدم موفقیت در تحصیل می باشد که در دانشجویان علوم پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است و بصورت بحرانی تری خود را نشان می دهد. این مطالعه به منظور بررسی میزان افت تحصیلی و عوامل مرتبط با آن در دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شده است.

مواد و روش­ ها: در این مطالعه همگروهی، پرونده تحصیلی کلیه ورودی های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ دانشگاه علوم پزشکی لرستان از آموزش کل و معاونت دانشجویی اخذ گردید و اطلاعات جمعیت شناختی و سوابق آموزشی در یک چک لیست وارد گردید. افت تحصیلی بر اساس معدل کل نامطلوب، مشروطی، طولانی شدن مدت تحصیل، اخراج و انصراف از تحصیل تعریف گردید و برای مدل بندی عوامل مرتبط با آن از رگرسیون لوجستیک تحت سطح معناداری ۰۵/۰ استفاده شد.

یافته­ ها: بروز تجمعی افت تحصیلی در دانشجویان مورد مطالعه ۱/۲۵% بود. درضمن عوامل مرتبط با افت تحصیلی شامل دانشکده محل تحصیل، دوره تحصیلی، مقطع تحصیلی، فاصله بین مقاطع تحصیلی قبلی و فعلی، جنسیت و محل سکونت  بوده اند  (۰۵/۰>P). بین بروز افت تحصیلی و سهمیه قبولی ارتباط معناداری مشاهده نگردید.

بحث و نتیجه­ گیری: مهمترین گروه های در معرض خطر شامل دانشجویان دانشکده پزشکی و بهداشت، دانشجویان دوره شبانه، دانشجویان مقطع کاردانی و دکترای حرفه ای، دانشجویان مذکر، دانشجویان دارای فاصله زیاد بین مقاطع تحصیلی و دانشجویان ساکن خوابگاه دانشجویی بوده اند؛ لذا پیشنهاد می گردد تا  این افراد از ابتدای تحصیل به مراکز مشاوره یا اساتید راهنمای آموزشی معرفی گردند و مورد توجه ویژه قرار گیرند.


مهناز مردانی، حدیث مجیدی مهر، سمیرا حاجتی، سودابه زارع، اعظم محسن زاده، شادی عبدی بسطامی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: مهم‌ترین عوامل تأثیر گذار بر وضعیت تغذیه‌­ای کودک و بهبود آن کودک آگاهی، نگرش و عملکرد مادر در مورد تغذیه صحیح کودک خود است. این پژوهش به‌منظور سنجش میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مادران دارای کودکان ۳۶-۶ ماهه تحت پوشش مراکز بهداشت شهر خرم آباد در مورد نحوه تغذیه صحیح کودکان خود انجام گرفت.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی اطلاعات مربوط به ۳۰۲ مادر دارای کودک ۳۶-۶ ماهه مراجعه کننده  به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد از طریق پرونده‌های بهداشتی مادران و روش مصاحبه جمع آوری گردید و داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS۲۱ و آزمون استقلال مجذور کای و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسن مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته ­ها: بر اساس یافته‌ها و امتیازات کسب شده توسط مادران ۹/۶۹% زنان دارای آگاهی خوب ۹/۶۹% دارای نگرش خوب و ۶/۶۴% دارای عملکرد خوب در مورد تغذیه صحیح کودکان خود بودند. بین سطح نگرش و تحصیلات مادر، تحصیلات همسر، شغل مادر ارتباط معنی دار وجود داشت. بین سطح عملکرد و تحصیلات همسر، شغل همسر، تعداد فرزند، رتبه تولد ارتباط معنی دار وجود داشت. رابطه معنی داری بین میزان توجه به رسانه‌های گروهی با نمره آگاهی و نگرش وجود نداشت اما با عملکرد ارتباط معناداری داشت. بین سطح آگاهی و تحصیلات مادر، تحصیلات همسر، شغل مادر، شغل همسر، درآمد، تعداد فرزند و رتبه تولد ارتباط معنی دار وجود نداشت.

بحث و نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج مطالعه مذکور، میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در سطح خوبی است ولی با توجه به نقش بالقوه پدر خانواده در عملکرد مادر لزوم اجرای برنامه‌های آموزشی با محوریت خانواده در مراکز بهداشتی درمانی، بیمارستان‌ها و رسانه‌های گروهی است.


مهناز مردانی، مریم رضاپور،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ویژه نامه پدافند غیر عامل ۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: امنیت غذایی به معنی دسترسی همه مردم در تمام اوقات به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم است که در سه جنبه موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و پایداری در دریافت غذا قابل بررسی است. از طرفی، اگروتروریسم زیر مجموعه بیوتروریسم است که در آن، فرد یا گروهی از افراد با وارد نمودن عمدی انواعی از باکتریها، ویروس ها و یا قارچها به زمین های کشاورزی و یا محل پرورش و نگهداری دام و طیور باعث آلودگی و بیماری دام و طیور و محصولات کشاورزی می گردند. هدف از این مقاله بررسی خطراتی چون اگروتروریسم، راهکارهایی برای پیشگیری از ارگوتروریسم  و مدیریت امنیت غذایی و بهبود آن در کشور است.
مواد و روش‌ ها: در این مطالعه مروری، مقالات پژوهشی معتبر در مورد اگروتروریسم، بدون محدوده زمانی و زبان انتشار و با استفاده از واژگان کلیدی " اگروتروریسم، بیوتروریسم، امنیت غذائی و ناامنی غذائی، پیشگیری، اثرات " در پایگاه های اطلاعاتیPubMed, Elsevier ,SID, Medlib, Magiran, IranMedex, IranDoc, Google Scholar, Scopus  جستجو شد. در نهایت ۲۰ مقاله کاملاً مرتبط مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که حملات تروریستی علیه کشاورزی تازگی ندارد و در طی تاریخ بوسیله دولتها یا از طریق سازمانهای تروریستی مستقل و تابع دولتهای خاص، انجام شده است.  همچنین، اثرات تخریبی ناشی از اگروتروریسم در اقتصاد و امنیت ملی و فراملی کشورها، به مراتب از اثرات مخرب ناشی از جنگ افزارهای متعارف که در اختیار سازمانهای نظامی و شبهه نظامی قرار دارد، بیشتر می­باشد. بطوریکه می‌تواند منجر به از بین رفتن  زنجیره تولید ﻏﺬایﺟﺎﻣﻌﻪ، خسارت‌های اﻗﺘﺼﺎدی، ﻧﺎﺑﻮدی ﺻﻨﻌﺖ ﮐﺸﺎورزی یﮏ ﮐﺸﻮر، ایﺠﺎد ﻫﺮج و ﻣﺮج و در ‌ﻧﻬﺎیﺖ از ﺑﯿﻦ ﺑﺮدن ﺗﻮان ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﮐﺸﻮر و در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﺷﮑﺴﺖ ﮐﺎﻣﻞ ﮐﺸﻮر ﻫﺪف ﺑﺎ ﮐﻤﺘﺮیﻦ ﻫﺰیﻨﻪ شود.
نتیجه گیری: هدف از حملات اگروتروریستی ایجاد ترس و وحشت در بین مردم، کاهش دسترسی مردم به مواد غذائی سالم و در نتیجه ایجاد نا امنی غذائی در جامعه، بی اعتمادی مردم نسبت به دولتها و در نهایت صدمه زدن به ساختار سیاسی حکومتها و حتی براندازی یک حکومت یا دولت  است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb