جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای مهدوی

سلطانعلی محبوب، منصور شهرکی، رضا مهدوی، جمال قائم مقامی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: از آنجائیکه مقابله مؤثر با سوءتغذیه کودکان, یکی از ابزارهای دست یازیدن به توسعه پایدار بوده و شاخصهای تنسنجی از تکیهگاههای عمده در ارزیابی سلامت و بیماری در جامعه محسوب میشوند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت تغذیهای ۴۸۰ کودک ۱۲ـ۶ سال (۲۶۰ پسر و ۲۲۰ دختر) منطقه اسدآبادی تبریز انجام گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، ۴۸۰ کودک سنین ۱۲-۶ سال (۲۶۰ پسر و ۲۲۰ دختر) به روش تصادفی نظامدار از منطقه اسدآبادی تبریز از ۱۰۰۰ خانوار انتخاب شد. به منظور بررسی وضعیت رشد این کودکان، قد و وزن آنها اندازه گیری شد. کودکان بر اساس نمره Z در سه گروه کم غذایی، کودکان طبیعی و کودکان مبتلا به پرغذایی تقسیم شدند. در هر سه طبقه درجات مختلف سوء تغذیه (خفیف، ملایم و شدید) تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار EPI-Info ۲۰۰۰ تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: تحلیل آماری نشان داد که میزان سوءتغذیه از نوع کم غذایی برحسب نمایه قد برای سن در دختران و پسران یکسان است (۱۸/۱۵درصد که ۳۸/۱۰ و ۳۱/۱۱ درصد از آن به ترتیب برای پسران و دختران مربوط به کم غذایی از نوع خفیف بود). از نظر نمایه وزن برای قد, سوءتغذیه در دختران بیشتر از پسران بود (۵۸ /۳۴ درصد در مقابل ۶۰/۳۲ درصد که حدود ۱۷/۲۶ و ۸۷/۲۸ درصد از آن به ترتیب برای دختران و پسران مربوط به کم غذایی از نوع خفیف بود)، سوءتغذیه از نوع پرغذایی برحسب نمایه وزن برای قد در دختران بیشتر از پسران (۴۱/۸ درصد در مقابل ۶۱/۶ درصد)؛ ولی از نظر نمایه قد برای سن در پسران بیشتر از دختران بود (۲ درصد در مقابل ۷۴/۱۶ درصد). نتیجه گیری: به طور کلی می توان نتیجه گرفت که در ۴۲/۴۰% کودکان بر اساس شاخص وزن برای قد و ۲۳/۳۳ درصد براساس شاخص قد برای سن، مبتلا به سوءتغذیه هستند. بنابراین در جامعه مورد مطالعه مسئله کم غذایی مشکل اصلی تغذیه ای می باشد.


زاهد صفی خانی، سیّدرشیدالدین کلانترمهدوی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: حالب دوگانه یکی از ناهنجاریهای مجاری ادراری است که ممکن است بصورت کامل یا ناکامل پدیدار گردد. حالب دو شاخه ناکامل تحت عنوان حالبBifid معروف است. این ناهنجاری به علت اختلال در تکامل جوانه حالبی که برخاسته از مجرای مزونفریک است، در حدود هفته پنجم زندگی داخل رحمی ایجاد می گردد؛ به طوریکه جوانه حالبی (Uretric Bud) بداخل بافت متانفروز نفوذ می کند؛ اما این جوانه حالبی اگر قبل از نفوذ به درون بافت متانفریک به علت اختلال تقسیم شود حالب دوگانه را ایجاد می نماید که دارای یک دهانه خروجی به درون مثانه می باشد. حالب دو شاخه که در گذشته هم دیده شده با دیگر ناهنجاریهای مادرزادی از جمله سندروم Goltz همراه بوده است. مطالعات اخیر در سال ۲۰۰۰ روی تصاویر Urogram فقط ۳% حالب دو شاخه را گزارش کرده است و در کتاب مرجع Grant's دو شاخه شدن حالب و لگنچه به میزان ۵ صدم درصد گزارش شده است. معرفی مورد: گزارش حاضر مربوط به جسد مرد ۶۵ ساله ای است که در گروه آناتومی دانشکده پزشکی برای دانشجویان پزشکی مورد تشریح قرار گرفت. پس از تشریح حفره شکم، مشاهده شد که علاوه بر بزرگ بودن کبد و طحال و قطور بودن وریدهای کلیوی و بزرگ سیاهرگ زیرین، هر دو کلیه هم بطور غیر طبیعی بزرگ و حالب سمت چپ تا لبه لگن حقیقی دو شاخه شده و بعد از آن بهم پیوسته اند؛ اما در کلیه سمت راست فقط لگنچه دو شاخه شده وحالب از قطب تحتانی کلیه به پایین مسیر طبیعی خود را پیموده است. نتیجه گیری: با توجه به اکثر تحقیقات بعمل آمده این گونه موارد همراه با ناهنجاری بوده اند؛ ولی گزارش حاضر با دیگر ناهنجاریهای مادرزادی همراه نبوده است. البته علل رویان شناسی این امر و تشکیل حالب دو شاخه مورد بحث قرار گرفته است.
مریم رف رف، رضا مهدوی، محمد رضا رشیدی، حسین کوشاور، لعیا فرزدی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: ویتامین A یکی از مهمترین سیستم های دفاعی آنتی اکسیدان غیر آنزیمی به شمار می رود و یک عامل رژیمی مهم برای کاهش وقوع بیماری های قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت سرمی ویتامین A در بانوان مصرف کننده قرص های ضد بارداری خوراکی (OCs) با دوز پائین محتوی mg۱۵/۰ لونورژسترول و mg۰۳/۰ اتینیل استرادیول و نیز در بانوان یائسه تحت درمان جایگزینی هورمون (HRT) و مقایسه آنها با گروه های شاهد انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد ـ شاهدی، ۱۳۹ نفر از زنان سالم غیر باردار و غیر شیرده با میانگین سنی ۳۲ سال (۷۰ نفر استفاده کننده از OCs و ۶۹ نفر از غیر کاربران OCs) و ۶۰ نفر زنان یائسه سالم با میانگین سنی ۵۱ سال (۳۰ نفر تحت درمان HRT و ۳۰ نفر بدون درمان HRT) با استفاده از روش های بیوشیمیایی، تن سنجی و مصاحبه مورد مطالعه قرار شدند. داده ها با استفاده از آزمون t و x۲ تجزیه و تحلیل شد. نتیجه گیری: استفاده ازOCs و تغییرات هورمونی ناشی از آن عاملی مؤثر بر افزایش سطح ویتامین A سرم در بانوان سنین باروری است. درمان با HRT با ترکیب به کار رفته تغییری بر وضع این ویتامین در گروه یائسه ایجاد نکرده است. یافته ها: بر اساس یافته های بدست آمده، اختلاف آماری معنی داری از نظر میانگین BMI، تعداد بارداری، دریافت ویتامین A و فیبر بین دو گروه OCs و غیر OCs و نیز بین دو گروه HRT و غیر HRT وجود نداشت. در گروه مصرف کننده OCs میانگین سطح ویتامین A سرم به طور معنی داری (۰۰۱/۰p<) بیش از گروه غیر OCs (µg/dl۵۶/۲۳±۹۷/۷۹ در مقابل µg/dl ۱۵/۲۲±۵۶/۶۴) بود. بین میانگین سطح سرمی ویتامین A سرم در دو گروه HRT و غیر HRT اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد(به ترتیب µg/dl ۹۱/۱۵±۷۶/۷۱ و µg/dl ۳۹/۲۲±۶۵/۶۷). با استفاده از آزمون x۲ رابطه آماری معنی داری بین وضعیت ویتامین A سرم و استفاده از OCs به دست آمد (۰۰۴/۰p<). این آزمون در گروه های یائسه رابطه معنی داری نشان نداد.
بهروز یاراحمدی، حمیدرضا مهدوی، اعظم مؤیدی نژاد،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: کیفیت اولیه شیر خام متأثر از عواملی همچون تغذیه دام، سلا متی دام، ترکیب شیمیایی شیر و فعالیت میکروب موجود درآن بوده که بر روی محصولات نهایی تأثیرگذ ار می باشد. بنابر این کیفیت شیر خام به مدت زمان و شرایطی که شیر از تولید تا تحویل به کارخانه طی می کند بستگی تمام دارد. دراستان لرستان ۹۷% شیر تولیدی گاوها از واحدهای کوچک و روستایی بد ست می آید. پژوهش فوق با هدف بررسی کانون های آلودگی شیرخام و شناخت نقاط بحرانی آلودگی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در سال۱۳۸۲ انجام گرفت .

مواد و روش‌ها: جهت نمونه گیری از شیرخام مراکز با ظرفیت جمع آوری شیر بیش از ۳ تن، ۵/۱ تا ۳ تن و کمتر از ۵/۱ تن به عنوان مراکز با ظرفیت بالا، متوسط و کم تعیین گردید. مراحل نمونه برداری شامل نمونه گیری از شیر پستان، ظروف جمع آوری و نگهداری شیر، مخرن ماشین سیار جمع آوری، مخزن سردکن مرکز جمع آوری و از تانکر حمل شیر به کارخانه بود. آزمایش شمارش کلی بار میکروبی( (TC وآزمایشهای شیمیایی شامل میزان اسیدیته و pH شیر بود. کل نمونه جمع آوری شده در هر ماه ۴۵ نمونه و در طی ۱۲ ماه ۵۴۰ نمونه جمع آوری گردید. داده ها جهت تجزیه و تحلیل آمار به لگاریتم درپایه ۱۰ تغییر یافته و توسط نرم افزار SPSS ۱۱. ۵ با استفاده از روش GLM ) ) آنالیزواریانس گردید .

یافته‌ها: میانگین بار میکروبی (TC ) در کلیه فصول سال cfu/ml ۳۷/۰ ± ۴۳/۶ بود. اثر ماههای مختلف سال، مراحل مختلف نمونه گیری از شیر و ظرفیت مراکز جمع آوری بر روی بار میکروبی کل، کلی فرم و اشرشیا کلی کاملاً معنی دار بود (۰۱/۰ p< ) . نتایج نشان داد کمترین بار میکروبی در دی ماه با cfu/ml ۳۸/۰ ± ۳۱/۶ و بیشترین بار میکروبی در مرداد ماه بامیزان cfu/ml ۳۱/۰ ± ۵۷/۶ بود. نتایج نشان داد کاهش بار میکروبی از شهریور ماه شروع و در دی و بهمن به کمترین میزان می رسید. نتایج همچنین نشان داد بیشترین میزان باکتریهای کلی فرم و اشرشیا کلی در شهریور ماه بوده و کمترین میزان کلی فرم در شیر خام در دی و بهمن و اشرشیا کلی در بهمن و اسفند ماه بود. ضرایب همبستگی نشان داد بین بار میکروبی با کلی فرم (۹۰/۰ r= ) و با اشرشیا کلی (۷۹/۰ r= ) ، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (۰۱/۰ p< ) .

بحث و نتیجه‌گیری: بطور کلی مشکل مهم جمع آوری شیر در استان لرستان، دوری برخی مراکز جمع آوری شیر و مدت زمان طولانی انتقال شیر از این مراکز تا کارخانه شیر بوده، که بعنوان یکی از علل مهم افزایش بار میکروبی کل از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه می باشد. علاوه بر این امکانات ارتباطی محدود برخی از روستاها باعث افزایش بار میکروبی شیر خام در این مناطق گردیده است .


خاطره عنبری، کورش قنادی، محمدرضا ناظر، فردیس درتاج، عباس مهدویان،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: پرسنل رشته‌های مختلف پزشکی به اقتضای حرفه خود، همواره در معرض آلودگی با خون و مایعات بدن بیماران هستند. هدف این مطالعه بررسی مواجهه شغلی با خون و ترشحات بیماران در پرسنل بیمارستان عشایر شهر خرم آباد بوده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، در طی سالهای ۱۳۸۹و۱۳۹۰ کلیه پرسنل شاغل در بیمارستان شهدای عشایر که با خون و سایر ترشحات بدن بیماران مواجهه یافته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌ای شامل ویژگی‌های جمعیت شناختی افراد مواجهه ‌یافته، علل مواجهه، راه مواجهه، منبع مواجهه و وضعیت واکسیناسیون هپاتیت B بود. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: آموزش شیوه‌های پیشگیری از مواجهه با ترشحات بیماران همراه با استفاده از وسایل حفاظتی و تقویت سطح مهارت‌های بالینی پرسنل بیمارستانی، می‌تواند در پیشگیری از مواجهه‌های شغلی در بیمارستانها نقش بسزایی داشته باشد. یافته‌ها: در فاصله زمانی ذکر شده، ۸۰ نفر از پرسنل بیمارستان با خون و ترشحات بیماران مواجهه یافته بودند. بیشترین مواجهه یافتگان پرستاران (۵/۳۲%) و سپس دانشجویان (۲۰%) و کارورزان پزشکی (۳/۱۱%) بودند. بیشترین مواجهه در بخش اورژانس (۳/۴۱%) رخ داده بود. در ۳/۹۶% موارد مواجهه از طریق پوست بود و اکثر موارد مواجهه (۵/۵۲%) در شیفت صبح گزارش شده بود. بیشترین علت مواجهه رگ گیری (۳/۲۶%) و غلاف کردن سوزن (۵/۲۲%) بود. . منبع آلودگی در ۳/۵۶% موارد نامشخص بود. بین علل مواجهه با ترشحات بیماران بر اساس جنس و نوع حرفه فرد تفاوت آماری معناداری دیده شد (۰۵/۰(P<.
خاطره عنبری، عباس مهدویان، ستار ندری،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: کیفیت ارتباط مادر وکودک نقش بسزایی درشکل گیری شخصیت، عملکرد اجتماعی و بهداشت روان کودک درآینده دارد. این پژوهش با هدف بررسی الگوهای ارتباطی مادر و کودک و عوامل پیشگویی کننده آن طراحی شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی ۱۱۰ مادر مراجعه کننده به بیمارستان کودکان شهر خرم آباد به روش نمونه گیری متوالی وارد مطالعه شدند. ابراز گردآوری اطلاعات پرسشنامه ارزیابی رابطه والد و کودک (MCRE) بود. ابتدا نقطه نظرات مادران را در ۴ حیطه پذیرش فرزند، بیش حمایتگری، سهل‌گیری افراطی و طرد فرزند مورد بررسی قرار گرفت. سپس با توجه به نقطه برش هرحیطه، نوع الگوی ارتباطی تعیین شد. از آزمون دقیق فیشر و تحلیل رگرسیون خطی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. بحث و نتیجه‌گیری: بالا بردن سطح آگاهی مادران از طریق برگزاری کارگاه‌های آموزشی می‌تواند مهارت پرورش صحیح فرزند را افزایش داده و منجر به پرورش مهارت‌های اجتماعی و کاهش مشکلات رفتاری کودکان در آینده شود. یافته‌ها: میانگین سنی مادران ۶۴/۶± ۶/۲۸ سال بود. الگوی ارتباطی۴/۶۶% مادران بیش حمایتگری و ۱/۱۹% آنها سهل انگاری افراطی بود. ۸/۱۲% از الگوی پذیرش فرزند و ۸/۱% ازالگوی ارتباطی طرد فرزند پیروی می‌کردند. بین متغیرهای سن، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل و نوع بارداری و همچنین محل سکونت ماردران با نوع الگوی ارتباطی آنها ارتباط آماری معنادار دیده شد (۰۵/۰< P). در تحلیل رگرسیون خطی مهمترین فاکتور پیشگویی کننده نوع الگوی ارتباطی، تک والدی بودن و بارداری برنامه ریزی نشده بود.
رجب رشیدی، عاطفه رک رک، سکینه مهدوی، زهرا حق شناس دارونه، محمد الماسیان،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: بر اساس تحقیقاتی که اخیراً انجام گرفته است، علت بیش از نیمی از غیبت‌های محیط کار و دلیل یک‌سوم درخواست غرامت‌های ناشی از کار را اختلالات اسکلتی عضلانی تشکیل می‌دهند. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی ریسک ابتلا به این اختلالات در جوشکاران شهر خرم‌آباد انجام شده است.
مواد و روش ­ها: این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش سرشماری بر روی ۱۷۰ نفر از جوشکاران شهر خرم‌آباد انجام شده است. میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک بررسی شد. به منظور ارزیابی خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی از روش QEC استفاده شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از شاخص آمار مرکزی و آزمون t انجام گرفت.
یافته­ ها: نتایج مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب در نواحی کمر (۷۰%)، زانو (۱/۵۴%) و تنه (۵۰%) بالاترین میزان را دارد. نتایج ارزیابی به روش QEC نشان داد که ۸/۸۳% از موارد، سطح ریسک ابتلا به اختلالات بالا و بسیار بالا دارند.
بحث و نتیجه ­گیری: این مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در بین جوشکاران مورد مطالعه بالا است و همچنین ریسک ابتلا به این اختلالات نیز بالا می‌باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، از علل ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی در شغل جوشکاری می‌توان به پوسچر نامطلوب، بلند کردن و حمل دستی بار و خمش و پیچش کمر اشاره کرد. افزون بر این نتایج، این مطالعه نشان داد که روش QEC می‌تواند نتایج قابل اعتمادی را ارائه دهد.


رجب رشیدی، زهرا حق شناس دارونه، سکینه مهدوی، عاطفه رک رک، محمد الماسیان،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: استرس حرارتی یک واکنش فیزیولوژیک در برابر فشار گرمایی محیط است. هدف از این مطالعه بررسی میزان استرس حرارتی در نانوایی های صنعتی و سنتی خرم آباد با استفاده از شاخص(WBGT) Wet-bulb globe temperature می باشد.
مواد و روش ­ها: این مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی مقطعی صورت گرفت. از ۲۶۷  نانوایی خرم آباد ۲۰۲ نانوایی صنعتی و ۶۵ نانوایی سنتی است. تعداد ۸۸ نانوایی به روش تصادفی ساده انتخاب گردید. با استفاده از دستگاه WBGT پارامترهای دمای خشک، تر، گوی سان و رطوبت اندازه گیری شدند. سپس استرس حرارتی با استفاده از شاخصWBGT در مرداد ماه و ساعات کاری (۱۱:۳۰-۱۳) در محل استقرار کارگران اندازه گیری شد.
یافته­ ها: طبق نتایج، نانوایی های سنتی نسبت به صنعتی استرس حرارتی بالاتری را  نشان دادند. میانگین شاخص WBGT به صورت جداگانه در نانوایی های سنتی ºC ۶۹/۶ ± ۴۹/۴۴ و در نانوایی های صنعتی ۸۸/۳۹ ± ۳۸/۴۳ بوده است. میانگین مقادیر شاخص WBGT در نانوایی های سنتی انحراف بیشتری را نسبت به نانوایی های صنعتی از حد مجازدارد. تحلیل نتایج با استفاده از آزمون t مستقل نشان داد که بین میانگین دمای تر محیط، دمای گوی سان، رطوبت وWBGT در نانوایی های صنعتی و سنتی تفاوت معنی دار وجود دارد. (P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه ­گیری: در این مطالعه میزان استرس حرارتی بالاتر از حد استاندارد بوده است. که نشان دهنده وضعیت استرس گرمایی نگران کننده در نانوایی های شهر خرم آباد است. و در نتیجه برنامه ریزی در جهت کنترل استرس های حرارتی در نانوایی های شهر خرم آباد ضروری می باشد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb