جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای مومن نسب

رقیه جبرئیلی، مرضیه مومن نسب، افشین قنبری ، حسن علی ویسکرمی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : سلاحهای شیمیایی که سابقه آنها به جنگ جهانی اول بر می گردد به کلیه عواملی اطلاق می شود که اثرات مستقیم سمی بر روی انسان , حیوانات و گیاهان دارند. رژیم عراق در طی دوران جنگ تحمیلی از سموم مختلف به خصوص گاز خردل و اعصاب به طور قابل ملاحظه ای استفاده نمود که اثرات آن پس از گذشت سالها همچنان مشهود است. مواد و روشها : این مطالعه توصیفی ـ مقطعی با هدف بررسی ضایعات پوستی در جانبازان شیمیایی استان لرستان در سال ۸۱ انجام شد. اطلاعات به وسیله معاینه بالینی جمع آوری و در پرسشنامه ثبت شد و در مجموع ۹۵جانباز که در دوران جنگ در معرض مستقیم با گازهای شیمیایی بودند, مورد بررسی قرار گرفتند . یافته ها :‌کلیه جانبازان شیمیایی مورد مطالعه , مرد با میانگین سنی ۲۶/۳۹سال و همگی مبتلا به ضایعات پوستی بودند. شایعترین علائم پوستی: خارش ، سوزش ، خشکی و پوسته پوسته شدن بود.از نظر نوع ضایعه, اریتم (۸۱%)، اکسکوریاسیون (۹/۸۷%)و پاپول (۵/۴۹%)فراوانترین ضایعات پوستی بودند. تشخیص نهایی در ۷۸درصد جانبازان شیمیایی مورد مطالعه درماتیت مزمن و ۷/۷درصد درماتیت سبوره ئیک و ۸/۸درصد درماتیت مزمن و سبوره ئیک به صورت توأم بوده است .در هنگام مواجهه با گازهای شیمیایی فقط ۹/۳۷درصد جانبازان از ماسک و ۴۰درصد از لباس بطور کامل و صحیح استفاده کرده و بقیه یا استفاده نکرده یا بطور ناقص این وسایل را به کاربرده بودند . ضایعات اکثراًدر نواحی سینه ، کمر و پشت ، اندام تحتانی ، شکم و سرو صورت بوده و ۷۸درصد جانبازان دارای ضایعات متعدد بودند. نتیجه گیری : با توجه به نتایج این مطالعه, کلیه جانبازان شیمیایی این استان از ضایعات پوستی مختلف و با درجات متفاوت رنج می برند. هر چند پیش از نیمی از آنان نوع گاز را نمی دانستند . لذا پیشنهاد می شود مطالعات گسترده تری بر روی اثرات دراز مدت این گازها انجام شود.
فریبا طرهانی، مرضیه مومن نسب، بهرام دلفان، آذر زنده کار، مهیار زمان،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: هیپربیلی روبینمی یک مشکل شایع و اکثرا خوش خیم نوزادی است که در ۸۰% نوزادهای نارس و ۶۰% نوزادان رسیده رخ می دهد. از روش های درمان زردی، فتوتراپی، تعویض خون و تجویز برخی مواد خوراکی از قبیل شارکول، کلستیرامین و آگار است که با ممانعت از جذب روده ای بیلی روبین سطح سرمی آن را می کاهند. در فرهنگ بومی ایران و بویژه در استان لرستان از ترنجبین به عنوان کاهنده زردی نوزاد به کرات استفاده می شود. هدف این تحقیق بررسی اثر ترنجبین خوراکی در کاستن زردی نوزادان بود. مواد و روشها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی در نوزادان رسیده با وزن بالای ۲۵۰۰ کیلوگرم و بدون هرگونه فاکتور خطر انجام شد. به گروه مورد (۴۱ نوزاد) cc/kg۱ هر ۱۲ ساعت، سوسپانسیون ۳۰ گرم درصد ترنجبین خوراکی علاوه بر فتوتراپی تجویز و در گروه شاهد فتوتراپی به تنهایی انجام شد. سطح بیلی روبین توتال و مستقیم هر ۲۴ ساعت اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون t تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: آزمون t نشان داد بین طول مدت بستری دو گروه تفاوت معنی داری نداشته است. همچنین بیلی روبین توتال و مستقیم دو گروه بعد از ۲۴ ساعت تفاوت معنی داری نداشته است؛ ولی بیلی روبین مستقیم ۴۸ ساعت پس از شروع ترنجبین به طور معنی داری پایین تر از گروه شاهد بود (۰۱۴/۰p=). نتیجه گیری: علیرغم باورهای بومی مبنی بر تاثیر ترنجبین در کاستن زردی نوزادی تجویز این ماده اثر قابل توجهی در درمان زردی نداشته و به عنوان درمان زردی پیشنهاد نمی شود.
مرضیه مومن نسب، سید سعید نجفی، محمد حسین کاوه، فرناز احمدپور،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: رفتار های مخاطره آمیز بهداشتی عامل بروز بسیاری از این بیماریهای مزمن و حوادث است. شیوع اینگونه رفتارها بطور قابل ملاحظه ای به ویژه درمیان نوجوانان وجوانان درحال افزایش است. ازاین رومطالعه حاضرباهدف تعیین میزان شیوع رفتارهای مخاطره آمیزبهداشتی دردانشجویان مراکزآموزش عالی شهرخرم آباددرسال۸۴-۱۳۸۳انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی تعداد ۷۰۰ دانشجوی دانشگاههای لرستان، علوم پزشکی، جامع علمی کاربردی و دانشگاه آزاد شرکت نمودند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش خصوصیات دموگرافیک و ۶۶ سئوال در مورد رفتار های بهداشتی بود. روایی و پایایی پرسشنامه به روش محتوایی و آزمون مجدد تأمین گردید. در هر دانشگاه پس از انتخاب کلاسها پرسشنامه بین کلیه دانشجویان کلاس توزیع و به روش خود ایفایی تکمیل گردید. نتیجه گیری: شیوع رفتار های مخاطره آمیز بهداشتی در دانشجویان ضرورت توجه به این قشر از جامعه و ارائه آموزشهای لازم در این زمینه را نشان می دهد. یافته ها: ۱/۶۷% دانشجویان شرکت کننده در مطالعه زن و ۶/۸۷% مجرد، با میانگین سنی ۲۶/۲۱ سال بودند. در خصوص رفتار های مربوط به ایمنی فردی و خشونت مشخص شد که ۴/۸۴% کسانی که سابقه موتور سواری داشتند هرگز از کلاه ایمنی استفاده نکرده و ۱/۴۴% در اتومبیل از کمربند استفاده نکرده اند. ۹/۱۳% سابقه حمل سلاح و ۳/۲۶% سابقه زد و خورد در یکسال گذشته را بیان نمودند. مصرف روزانه میوه، سبزی و لبنیات در رژیم بسیاری از دانشجویان وجود نداشت در حالیکه شیوع مصرف نوشابه و تنقلات کم ارزش بیش از ۵۰ درصد بود. شیوع رفتار های غلط تغذیه ای در پسرها و دانشجویان خوابگاهی بیشتر بود (۰۰۵/۰p<). از نظر تحرک فیزیکی اکثریت دانشجویان زندگی کم تحرک داشتند که البته فعالیت فیزیکی پسر ها بهتر بود. ۱/۲۵% دانشجویان سابقه مصرف سیگار، ۷/۲۹% قلیان، ۹% مشروبات الکلی، ۳/۸% مواد مخدر و ۳/۴% دارو های غیر مجاز را ذکر کرده بودند. شیوع مصرف این موارد در پسرها بیش از دختر ها بود (۰۰۰۱/۰p=). در خصوص رفتار های پر خطرجنسی مشخص شد که ۳۲% کسانی که سابقه مقاربت جنسی داشته اند دارای بیش از دو شریک جنسی بوده و ۸/۳۹% از هیچگونه وسیله محافظتی در هنگام مقاربت استفاده نکرده اند.
فریده ملکشاهی، مرضیه مومن نسب،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه: رفتارهای پر خطر مهمترین عامل به خطر افتادن سلامت جامعه اند. امروزه شیوع رفتارهای پرخطر بخصوص در نوجوانان و جوانان به یکی از مهمترین و گسترده ترین دل نگرانیهای جوامع بشری تبدیل شده است. علیرغم فعالیتهای پیگیرانه سه دهه گذشته رفتارهای مخاطره آمیز در سطح جهان دارای رشد تصاعدی بوده است. هزینه پزشکی و مراقبتی آن رو به افزایش است. حال آنکه پیشگیری، تنها راه مقابله تشخیص داده شده است.تغییر رفتارهای بهداشتی مردم مستلزم اطلاع و آگاهی آنهاست. در این میان مربیان بهداشتی میتوانند سهم بسیار مهمی در ارتقاء آگاهی سایرین در جهت کنترل و پیشگیری ازرفتارهای پرخطر در مدرسه،خانواده و جامعه داشته باشند. لذا میزان آگاهی و آموزش مستمر آنها حائز اهمیت است. در این راستا پژوهش فوق با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش پیشگیری از رفتارهای پر خطر بر آگاهی و نگرش مربیان بهداشت مدارس ابتدایی خرم آباد در سال ۱۳۸۴ انجام گرفت.

مواد و روش ها : پژوهش فوق بصورت نیمه تجربی است. کلیه مربیان بهداشت مدارس شهر خرم آباد (۵۰ نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه چند قسمتی شامل مشخصه های فردی و سوالات آگاهی و نگرش نسبت به رفتارهای پرخطر بود که بر اساس اطلاعات و منابع موجود در کتب و مقالات معتبر علمی تدوین و پس از باز نگری وانجام پیش مطالعه و پایش مجدد مورد استفاده قرار گرفت.ابزار مداخله در این پژوهش برنامه آموزش پیشگیری از رفتارهای پر خطر بود که بصورت کارگاه در دو جلسه برگزار شد. محتوای آموزشی بیشتر بر ارائه آگاهی و نگرش مثبت به افراد مبتلا و رفتارهای پیشگیرانه در جهت ایجاد و تثبیت رفتارهای بهداشتی تاکید داشت که توسط اساتید صاحب نظر در این رشته اجرا گردید. ۲ ماه پس از اجرای برنامه آموزشی با انجام آزمون دوم، نمونه ها مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفتند. پس از جمع آوری اطلاعات امتیاز سوالات مشخص و از طیف لیکرت برای تعیین آگاهی و نگرش استفاده شد. آگاهی کلی بصورت ضعیف (۱۸-۰، متوسط (۳۵-۱۹)، خوب (۵۵-۳۶) تعیین گردید. اطلاعات در دو مرحله جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی مستقل،تی زوج و انالیز واریانس استفاده شد.

یافته ها: ۷ /۷۸% نمونه هاقبل از آموزش رفتارهای پر خطر را میشناختند و تنها ۴/۳% آنها توانستند رفتار پر خطر را درست تعریف نمایند. منابع اطلاعات اکثریت نمو نه ها در مورد رفتارهای پرخطر متنوع شامل رادیو و تلویزیون و کتب و نشریات کسب نموده بودند. آزمون آماری t زوج بین میانگین نمره های قبل و بعد از آموزش وآزمون آماری ویلکاکسون در نگرش قبل و بعد اختلاف معنی داری(۰۰۱/۰ p< ) نشان داد.

بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که برنامه آموزش بهداشت طراحی شده در ارتقاء سطح آگاهی وتغییر یا ایجاد نگرش مثبت درافراد مورد مطالعه موثر بوده است. لذابا توجه به مسئولیت مهم مربیان در تامین و حفظ سلامت کودکان و جامعه، افزایش آگاهی و آموزش مستمر آنها، گنجاندن مطالب آموزشی در خصوص کنترل و پیشگیری از رفتارهای پرخطر در مواد درسی و تشکیل یک کمیته مشورتی بهداشت در مدرسه ضروری بنظر میرسد.


میترا صفا، رقیه جبرئیلی، مرضیه مومن نسب،
دوره ۹، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده

دریافت مقاله:۱۴/۴/۸۶ ، پذیرش مقاله: ۲۹/۷/۸۶

مقدمه : آلوپسی آره آتا یکی از علل شایع ریزش مو می باشد. این بیماری یک بیماری خود ایمنی است که با زمینه یک اختلال ژنتیکی و تحت تأثیر عوامل برانگیزاننده، عمدتاً استرس منجر به ریزش مو می شود. این بیماری می تواند باعث بروز مشکلات روحی و روانی بخصوص افسردگی و اضطراب گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا در شهر خرم آباد انجام گردید.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی تعداد ۸۰ بیمار مبتلا به آلوپسی آره آتا مراجعه کننده به کلینیکهای تخصصی آموزشی و درمانی پوست و اعصاب و روان به روش در دسترس، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از ارجاع بیماران به روانپزشک با استفاده از تست روانشناسی ۹۰- SCL موارد مشکوک شناسایی و با مصاحبه بالینی طبق معیارهای DSM-IV -IIIR تشخیص اضطراب و افسردگی قطعی می شد. داده ها با نرم افزار آماری ۱۳- SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از تعیین فراوانی مطلق و نسبی، ارتباط متغیرها با آزمون مجذورکای انجام گردید .

یافته‌ها: از مجموع ۹۰ بیمار مورد بررسی ۶۵% مرد، ۸/۵۳% در سنین کمتر از ۲۵ سال و ۵/۶۷% مجرد بودند. ۷۰% بیماران سابقه خانوادگی بیماری و ۵۷% سابقه مصرف دارو نداشتند. در اکثریت موارد (۸/۶۳%) ریزش موی سر اتفاق افتاده بود. اکثریت بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا (۱/۸۰%) مبتلا به اضطراب و ۱/۷۵% مبتلا به افسردگی بودند که هم اضطراب و هم افسردگی در اکثریت بیماران شدید بوده (۳۳% اختلال افسردگی شدید). آزمون آماری مجذورکای بین شیوع اضطراب و افسردگی با جنس ارتباط آماری معنی دار نشان د اد. در حالیکه با متغیرهای تحصیلات، تأهل، سابقه خانوادگی، سابقه مصرف دارو و محل شروع ضایعه ارتباط معنی دار به دست نیامد .

بحث و نتیجه‌گیری: شیوع بالای اختلالات روانی در این بیماران شاخص می باشد. اضطراب، افسردگی، فوبیا، اختلالات خلقی و اختلالات سایکوتیک از جمله این اختلالات هستند که شیوع آنها در بیماران آلوپسی آره آتا از سایر مردم بیشتر بوده است. همچنین به مهارتهای سازگاری و ویژگیهای شخصیتی آنان مربوط باشد.

نتایج نشان داد که شیوع اضطراب و افسردگی بخصوص از نوع شدید در زنان مبتلا به آلوپسی آره آتا بیش از مردان بوده است.این تفاوت را شاید بتوان ناشی از استرس زیبایی شناختی این بیماری به حساب آورد


فاطمه ولی زاده، سیده فاطمه قاسمی، مرضیه مومن نسب،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده

Ø مقدمه: توسعه و پیشرفت شرایط اقتصادی و بهداشتی کشورها از طرفی موجب کاهش مرگ و میربیماریهای عفونی و بیماریهای مرتبط با محیط و از طرف دیگر باعث افزایش سهم بیماریهای ارثی در ایجاد مرگ و میر و معلولیت در کودکان شده است. درازدواج خویشاوندی خطر تولد فرزندی با نقص مادرزادی در هر حاملگی ۸-۶% یا دو برابر این مقدار در کل جمعیت است. نگرش جامعه نسبت به ازدواج فامیلی می تواند تا حد زیادی در پیشگیری از اختلالات ارثی موثر باشد دانش آموزان از مهمترین گروههای موثر در این زمینه هستند، زیرا آنها والدین آینده اند و سلامت فرزندان آینده شان برای آنها مهم خواهد بود. هدف از این مطالعه تعیین نگرش دانش آموزان نسبت به ازدواج فامیلی و اثرات آن بر سلامت فرزندان بوده است.

Ø مواد و روش ها : این مطالعه به صورت توصیفی – مقطعی انجام شد. نمونه شامل ۱۱۱۰ نفر از دانش آموزان دبیرستانی و مراکز پیش دانشگاهی شهر خرم آباد در سال ۱۳۸۴ بودند که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای دو بخشی بود که بخش اول ویژگی های فردی و خانوادگی و بخش دوم در مورد نگرش دانش آموزان نسبت به ازدواج فامیلی و اثرات آن بر سلامت فرزندان بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۵/۱۱ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

Ø یافته ها: والدین دانش آموزان در ۹/۳۵% (۳۹۸ نفر) ازدواج فامیلی داشتند. اکثر واحد های مورد پژوهش۴/۸۱% (۹۰۴نفر) دارای نگرش بی تفاوت نسبت به ازدواج فامیلی و تاثیر آن بر سلامت فرزندان بودند. آزمون مجذور کای بین نگرش دانش آموزان نسبت به ازدواج فامیلی و اثرات منفی آن بر سلامت فرزندان با جنس(۰۳۷/۰= p )، رشته تحصیلی(۰۰۴/۰= p )، تحصیلات پدر (۰۲۷/۰= p )، تحصیلات مادر(۰۲۴/۰= p )، نسبت فامیلی والدین(۰۰۲/۰= p ) و ازدواج فامیلی خواهر و برادر (۰۲۳/۰= p ) ارتباط معنی داری نشان داد.

Ø بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد اکثر دانش آموزان نسبت به ازدواج خویشاوندی و تاثیر نامطلوب آن بر سلامت فرزندان و نیز نسبت به مشاوره ژنتیک و اثرات آن بر سلامت فرزندان نگرش بی تفاوت داشتند و ممکن است در آینده ازدواج خویشاوندی داشته باشند و جهت مشاوره ژنتیک هم مراجعه نکنند. بر اساس یافته های مطالعه برنامه ریزی آموزشی دقیق جهت ارتقاء دانسته ها و تغییر نگرش دانش آموزان در مورد ازدواج فامیلی و اثرات آن بر سلامت فرزندان به خصوص برای دختران دارای والدین با سطح تحصیلات پایین و دخترانی که والدینشان ازدواج خویشاوندی داشته اند پیشنهاد می شود.


مرضیه مومن نسب، راضیه نوذری، سید سعید نجفی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: تشخیص سرطان تجربه­ای ناخوشایند است. اما بیماران ممکن است تجربیات مثبتی نیز داشته باشند که به آن رشد پس از سانحه می­گویند. این مطالعه با هدف تعیین میزان رشد پس از سانحه در بیماران مبتلا به سرطان و ارتباط آن با امید و حمایت اجتماعی انجام شد.
مواد و روش ­ها: مـطالعه حاضر یک مـطالعه توصیفی همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان گوارشی مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به علوم پزشکی شیراز بود. نمونه پژوهش شامل ۱۱۲ بیمار مبتلا به سرطان گوارشی بودند که در ماه­ های اردیبهشت تا مرداد ۱۳۹۷ به مراکز درمانی انکولوژی امیر، درمانگاه شهید مطهری و درمانگاه امام رضا (ع) مراجعه نمودند و به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ­ها با چهار پرسشنامه خصوصیات دموگرافیک، مقیاس رشد پس از سانحه، پرسشنامه حمایت اجتماعی و مقیاس امید میلر جمع ­آوری شدند. تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS ۲۳  و با استفاده از آمـار استنباطی شامل آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و مدل رگرسیون خطی و در مواردی که متغیرها از توزیع نرمان برخوردار نبودند، از معادل ناپارامتری آزمون­ های فوق انجام شد.
یافته­ ها: میانگین و انحراف معیار نمره رشد پس از سانحه ۶۴/۱۵±۳۷/۸۱ بود. میانگین و انحراف معیار نمره امید و حمایت اجتماعی نیز به ترتیب ۹۲/۲۴±۲۰/۱۹۵ و ۷۳/۱۱±۳۹/۹۷ بود. رشد پس از سانحه ارتباط مستقیم و معنا­داری با حمایت اجتماعی (۶۳۶/۰=r) و امید (۶۸۷/۰=r) داشت (۰۰۱/۰>p). امید (۶۱۳/۰=ß) نسبت به حمایت اجتماعی (۱۹۲/۰=ß) تأثیر بیشتری بر رشد پس از سانحه داشت.
بحث و نتیجه ­گیری: بیماران مبتلا به سرطان، از رشد پس از سانحه در سطح خوب برخوردار بودند. با توجه به ارتباط رشد پس از سانحه با حمایت اجتماعی و امید، ارائه دهندگان خدمات سلامت می­توانند با القای امید و فراهم نمودن حمایت اجتماعی به بیماران مبتلا به سرطان کمک کنند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb