۳۳ نتیجه برای حسینی
عارف حسینیان امیری، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: اختلال های انعقادی جزء مهم ترین دسته از بیماری هایی است که انسان به آن مبتلا می شود و هر ساله باعث مرگ و میر قابل توجهی در افراد جامعه می گردد. خونریزی از یک طرف و افزایش انعقادپذیری از طرف دیگر همواره خطراتی است که بیماران مختلف را تهدید می کند. هدف از انجام این پژوهش تعیین مقدار متوسط PTT در جامعه شهری خرم آباد بود.
مواد و روشها: در این مطالعه از بین افراد گروه سنی ۶۰-۲۰ سال تعداد ۲۹۸ مورد که هیچ گونه بیماری در هنگام آزمایش و سابقه بیماری های خونریزی دهنده یا اختلالات انعقادی را نداشتند و در عین حال از هیچ گونه داروی ضد انعقادی نیز استفاده نمی کردند انتخاب و مقدار PTT این افراد اندازه گیری شد. کلیه آزمایش ها به روش Tilt-Tube Test در یک آزمایشگاه مرجع به طریق استاندارد انجام گرفت. در ضمن برای کاهش خطای اندازه گیری تمام نمونه ها را یک نفر آزمایش نمود.
یافته ها: در این مطالعه ۲۹۸ نفر (۱۴۹ نفر مرد و ۱۴۹ نفر زن) مورد بررسی شدند. در مردان تحت مطالعه , مقدار متوسط PTT معادل ۴۴/۱۳ثانیه و حدود اطمینان آن ۹۱/۳۴-۹۷/۳۳ برآورد شد. در زنان تحت مطالعه , مقدار متوسط PTT معادل ۵۹/۳۴ ثانیه وحدود اطمینان آن بین ۱۲/۳۵-۰۶/۳۴ تعیین شد. در کلیه نمونه ها (زن و مرد) مقدار متوسط PTT معادل ۵۱/۳۴ ثانیه و حدود اطمینان آن ۸۶/۳۴-۱۶/۳۴ بود. مقایسه متوسط PTT در خرم آباد با کتب مرجع تفاوت معنی داری را نشان می دهد (PV<۰,۰۰۵).
نتیجه گیری: پیشنهاد می شود که مقدار متوسط PTT حاصل از این مطالعه در آزمایشگاه های شهر خرم آباد استفاده شود.
امیر عباس رحیمی، محمد حسن شاه حسینی، قاسم آهنگری، فرهاد شاهسوار، سید محسن سید رضایی تهرانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: تعیین جنسیت گذشته از اینکه از نظر والدین دارای ارزش خاصی است، در بیماریهای وابسته به جنس نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین جنسیت جنین در موارد مشکوک به بیماریهای مغلوب وابسته به X در سه ماهه اول بارداری به روش مولکولی بود.
مواد و روشها: بعد از جمع آوری۷۴ نمونه از پرزهای کوریونیک (CV) و جدا کردن آنها از نمونه های مادری، DNA آنها استخراج شد و پس از انجام واکنش زنجیره ای پلیمر از (PCR)، جنسیت آنها تعیین شد. همچنین بعد از افزایش حساسیت، سیستم قادر به تعیین جنسیت یک سلول بیوپسی شده از جنین بود.آنالیز آماری با استفاده از آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
یافته ها: جنسیت نمونه های CV بوسیله PCR تعیین شد. نتایج آن تعداد از نمونه هایی که موفق به ارتباط با خانواده های آنها شدیم، با جنسیت جنینهای متولد شده یکسان بود(p<۰,۰۰۱). بعد از افزایش حساسیت سیستم، جنسیت ۱۳ نمونه جنینی که در مراحل مختلف سلولی بودند تعیین شد. همچنین جنسیت دو نمونه تخمک لقاح نیافته(سلول هاپلوئید) و یک تخمک بارور شده؛ ولی تقسیم نشده(سلول دیپلوئید)، تعیین شد.
نتیجه گیری: تعیین جنسیت جنین قبل از تولد در سه ماهه اول بارداری، از تولد کودکان بیمار جلوگیری کرده و همچنین از ارتباط عاطفی مادر با جنین در موارد سقط می کاهد. همچنین در موارد لقاح آزمایشگاهی(IVF) با شناسایی جنس جنین و انتقال جنین مونث به مادر در بیماریهای مغلوب وابسته به جنس می تواند کاربرد داشته باشد. کاربرد دیگر آن در کنترل جمعیت جوامع در مواردی است که زوجها تمایل به داشتن جنس خاصی از کودک را دارند. سیستم مولکولی اپتیمایز شده فوق که بر اساس ژن آمیلوژنین طراحی گردید، می تواند جنسیت را در نمونه های خون، CV و در مرحله تک سلولی IVF با حساسیت و ویژگی بالا تعیین نماید.
بختیار حسینی، علی فرهادی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: عمل جراحی کاتاراکت شایعترین نوع جراحی چشمی است که کیفیت مناسب عمل به بهبود بینایی کمک خواهد کرد. شایعترین عارضه بعد از عمل کاتاراکت، یووئیت است که زمان بروز آن معمولاً اوایل هفته دوم تا اواخر هفته سوم بعد از عمل می باشد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان بروز یووئیت بعد از عمل کاتاراکت با استفاده از مواد ویسکوالاستیک و هوا بود.
مواد و روشها: این کارآزمائی بالینی بر روی ۲۸۰ نفر از بیماران کاندید کاتاراکت چشم انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه A و B تقسیم و تحت عمل جراحی قرار گرفتند. در گروه A برای جایگذاری لنز در داخل کپسول از ژل استفاده شد و در گروه B از هوای معمولی اتاق عمل استفاده شد. کلیه بیماران از روز اول بعد از عمل تا هفته چهارم بعد از عمل به طور مداوم (هفته ای یک بار) ویزیت شدند. هر بار به بیماران توصیه می شد در صورت تاری دید، درد و یا قرمزی شدید چشم فوراً مراجعه نمایند. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: از کل بیماران مورد مطالعه ۱۴۰ نفر زن و ۱۴۰ نفر مرد بودند. دامنه سنی بیماران ۱۱۰-۲۰ سال بود. از مجموع ۲۸۰ نفر که تحت مطالعه قرار گرفتند ۳۳ نفر (۷۸/۱۱%) دچار یووئیت بعد از عمل شدند که میزان بروز یووئیت در گروه A (گروهی که از ژل استفاده می کردند) ۸۵/۱۲% و در گروه B (گروهی که از هوا استفاده می کردند) ۷۱/۱۰% بود. آزمون Z فیشر تفاوت معنی داری بین میزان بروز یووئیت در دو گروه نشان نداد.
نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که بین سایر عوارض عمل از قبیل فشار بالا که از ۲۰، قرار نگرفتن لنز بیرون از کپسول در دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده بین میزان بروز یووئیت در گروهی که ژل استفاده می کردند در مقایسه با گروهی که از هوا استفاده می کردند تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین با توجه به هزینه بالای ژل و در دسترس بودن هوا، توصیه می شود که از هوا در جریان عمل کاتاراکت استفاده شود.
میترا سپهوند، کیمیا کهریزی، احمد دانشی، مرضیه محسنی، یاسر ریاضالحسینی، نیلوفر بزاززادگان، حسین نجم آبادی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: ناشنوایی مادرزادی که علل ژنتیکی و محیطی بسیاری دارد، یک از هر هزار نوزاد تازه متولد شده را تحت تأثیر قرار میدهد. جهش های ژن GJB۲ که رمز کننده کانکسین ۲۶ پروتئین تشکیل دهنده اتصال باز است به عنوان اساس ناشنوایی غیرسندرومی جسمی مغلوب شناخته شده است.
مواد و روش ها: هدف ما در این مطالعه تعیین وفور نسبی جهش های ژن GJB۲ در جمعیت ناشنوای غیرسندرومی جسمی مغلوب استان لرستان با استفاده از تکنیک DHPLC، ARMS، PCR و تعیین توالی مستقیم بود.
یافته ها: در این مطالعه ۱۰۶ کروموزوم (از ۵۳ فرد بیمار) مورد بررسی قرار گرفت، ۱۸ کروموزوم (۱۷%) در ژن GJB۲ جهش داشتند. جهش ۳۵delG در ده کروموزوم (۴/۹%) (چهار بیمار هموزیگوت و دو بیمار هتروزیگوت بود) تشخیص داده شد. سایر جهش هایی که در این منطقه دیده شد، شامل: V۹۵M، W۲۴X، ۳۱۷۰G>A، ۳۵delG ۵۱۲insAACG، ۳۱۴del۱۴ و ۵۱۰insCGAA بودند. همچنین پلی مورفیسم V۱۵۳I در سه فرد بصورت هتروزیگوت دیده شد و آخرین جهش(۵۱۰insCGAA) یک جهش جدید می باشد که وجود آن تاکنون در جمعیتهای دیگر جهان گزارش نشده است،
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه در مقایسه بافراوانی جهش ژن کانکسین ۲۶که عامل بیش از ۵۰% ناشنوایی های
غیر سندرمی در جمعیتهای مختلف جهان می باشد، بسیار اندک بوده و فقط ۱۷% موارد را شامل می شود، ازطرفی دراین مطالعه جهش( ۵۱۰insCGAA) یک جهش جدید می باشد که وجود آن تا کنون در جمعیتهای دیگر جهان گزارش نشده است. این نتایج نشان می دهد که در جمعیت ما احتمالا" ژن های دیگری عامل ایجاد ARNSHL می باشد.
رامین مهرداد، علیرضا حسینی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: ید ۱۲۵ از جمله مواد رادیو اکتیو است که در آزمایشگاههای تشخیص طبی در روش رادیو- ایمونواسی (RIA) برای سنجش های هورمونی مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از آزمایشگاههاتعدادی از شاغلین با این ماده در تماس هستند. در مواجهه با این ماده خصوصاً مواجهه داخلی ، نگرانی از عوارض تشعشعات یونیزان وجود دارد . بنابراین اقدام های حفاظتی در برابر چنین مخاطراتی الزامی است. با توجه به اینکه تاکنون در کشور هیچ بررسی در مورد مواجهه با ید ۱۲۵ انجام نشده این مطالعه طراحی و اجرا گردید.
مطالعه حاضر سعی دارد با نگرشی مقطعی وضعیت رعایت استاندارد های حفاظتی در رابطه با ید ۱۲۵ را در تعدادی از آزمایشگاههای تشخیص طبی بررسی نماید.
مواد و روش ها: مطالعه در ۱۳ آزمایشگاه در سطح شهر قزوین در پاییز سال ۸۴ انجام شده و ۵۱ نفر از پرسنل این آزمایشگاهها که در محیط کار با ید ۱۲۵ سر و کار داشتند مورد بررسی قرار گرفتند. روش کار به صورت استفاده از چک لیست حفاظتی بود که توسط پژوهشگر در محل آزمایشگاه تکمیل شد. برای بررسی میزان رعایت تناسب سلامت و شغل از کلیه نمونه ها سابقه پزشکی،تستهای آزمایشگاهی مانند CBC و TSH ، سابقه خانوادگی سرطان به ویژه در بستگان درجه اول و دوم اخذ گردید، در نهایت از نمونه ها معاینه بالینی به عمل آمد .
یافته ها: از نظر رعایت اقدامات حفاظتی مشاهده گردید که ۸۲ % افراد از دستکش مناسب استفاده کرده و ۶۱% از خوردن ، آشامیدن واستعمال دخانیات ومواد آرایشی در محیط آزمایشگاه پرهیز می کنند ، اقدام فوری در رفع آلودگی های سطوح کاری در ۹۰% وشستشوی دست ها در ۹۴% موارد اجرا می شد. افراد در حین کار در همه موارد با ویالهای باز سر و کار داشتند که امکان ایجاد آئروسل وجود داشت، فقط ۲% افراد از سطوح جاذب بر روی میز کار استفاده می کردند و میزان استفاده از هود مناسب ۵۴% بود. در هیچ موردی ، معاینات بدو استخدام (از نظر تناسب برای شکل) و معاینات ادواری برای حفظ سلامتی انجام نگرفته بود.
بحث و نتیجه گیری: وضعیت رعایت استانداردهای حفاظت فردی در آزمایشگاههای مورد مطالعه مناسبتر از اقدامات حفاظتی مدیریتی بود، انتظار می رود باآموزش کارکنان و مدیران و همچنین جدیت در بازرسی از آزمایشگاهها بتوان شرایط بهتری را به وجود آورد .
فهیمه صحتی شفاعی، وحیده فیروزان، لیدا حیدری، محمد باقر حسینی، مرتضی قوجه زاده ،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: فعالیت ناکافی رحم بعنوان یک علت شایع و قابل اصلاح پیشرفت غیرطبیعی زایمان میباشد که با تجویز اکسی توسین تصحیح می شود. این واقعیت که طولانی شدن بی مورد زایمان، ممکن است در بروز عوارض و مرگ و میر دوره پیش از تولد نقش داشته باشد، استفاده از تزریق داخل وریدی اکسیتوسین در درمان انواع مشخص انقباضات غیر مؤثر را باعث شده است .
مواد و روشها: در این مطالعه ۱۰۰ زن باردار مراجعهکننده به بیمارستان ۲۹ بهمن تبریز در مطا لعهای نیمه تجربی شرکت کردند. به طوریکه بصورت تصادفی در گروه تحریک زایمان به روش ضربانی یا مداوم قرار گرفتند و پیشرفت زایمان تحریک بیش از حد رحم، آپگار و هیپر بیلی روبینمی نوزاد، مدت زمان زایمان و طول مرحله سوم زایمان اندازهگیری شد .
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش، ازنظر پیشرفت زایمان، هیپراستیمولیشن در طی اینداکشن، آپگار و میزان
هیپر بیلی روبینمی نوزاد، تفاوت معنیداری بین دو گروه مشاهده نشد (۰۵/۰ p> ). ولی از نظر مدت زایمان (۰۲۲/۰ p= ) و نوع زایمان (۰۰۸/۰ p= ) و دوز مصرفی اکسیتوسین تفاوت معنیدار بود (۰۰۰۵/۰ p< ).
بحث و نتیجهگیری: اثر تزریق ضربانی اکسیتوسین روش آسان تر و فیزیولوژیک تر برای ایجاد انقباضات موثر رحمی بوده و طول مدت زایمان و میزان زایمان غیر طبیعی (زایمان با واکیوم و سزارین) را کاهش میدهد. همچنین میزان مصرف اکسیتوسین در این روش نسبت به روش مداوم به طور قابلملاحظه کمتر است .
راحله عصایی، هدایت نظری، سمیه حسینی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه : دلیریوم در افراد مسن و بیماران بستری خصوصاً پس از اعمال جراحی به وفور دیده میشود، لیکن درصد بالایی از موارد بدون تشخیص و درمان مانده و بیماران دچار پیامدهایی نظیر افزایش مرگ و میر، عوارض، کاهش بقاء، افزایش مدت بستری در بیمارستان و عوارض ناتوان کنندهی ذهنی بعدی میگردند. متاسفانه علیرغم اهمیت این سندرم، پزشکان و پرسنل تنها قادر به تشخیص کمتر از یک سوم بیماران میباشند.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی تعداد ۲۴۰ نفر بیمار بستری به صورت تصادفی از بخش های داخلی و جراحی (هر یک ۱۲۰ بیمار) بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد انتخاب شده بود.
ملاک تشخیصی دلیریوم آزمون بررسی کننده ی وضعیت شناختی فرد یا MMSE بود وهر بیمار چهار روز متوالی مورد بررسی قرارگرفت.
یافتهها: در بخش داخلی از ۱۲۰ بیمار، ۳۷ مورد (۸/۳۰%) و در بخش جراحی نیز از ۱۲۰ بیمار، ۲۵ مورد(۸/۲۰%) ابتلا به دلیریوم وجود داشت. در بخش داخلی ۲۷ مورد (۵/۲۲%)و در بخش جراحی نیز ۲۷ مورد (۵/۲۲%) مشکوک به دلیریوم وجود داشت. در بخش جراحی بیشترین فراوانی دایریوم در گروه های سنی ۷۷-۵۸ سال و بالای ۷۷ سال و در بخش داخلی بیشترین فراوانی دلیریوم در گروه های سنی بالای ۷۷ سال بود. در بخش جراحی از نظر ابتلا به دیلیریوم بین دو جنس ارتباط معنی داری وجود داشت(۱ ۰/۰ p= ). ولی در بخش داخلی از نظر ابتلا به دلیریوم بین دو جنس تفاوت معنی داری جود نداشت( ۹۲ /۰ p= ).
بحث و نتیجهگیری: با توجه به فراوانی سندرم دلیریوم در بخشهای مختلف داخلی و جراحی جامعه ما، وجود روانپزشک مشاورـ در جهت تشخیص زود رس و کنترل دلیریوم در بیمارستان های داخلی و جراحی ضروری به نظر می رسد .
سید حامد میرحسینی، محسن محمدی، مهدی بیرجندی، بهرام کمره ای، علی جعفری، حسن حسین زادگان، آلاله محرری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: لژیونلا باکتری آبی گرم منفی و از عوامل شایع در بروز عفونتهای بیمارستانی است. محیطهای بیمارستانی از حیث ایجاد زمینه رشد، سیستم انتقال آئروسل و افراد در معرض خطر، مکانی با پتانسیل بالا جهت رشد و شیوع این عامل است. وجود درجه حرارت مناسب در مخازن آب و سیستم توزیع آب رشد این باکتری را تشدید می کند .هدف از این پژوهش بررسی حضور لژیونلا در سیستم توزیع آب بیمارستانهای شهر خرم آباد بوده است. |
مواد و روش ها: نمونه برداری با تناوب ۱۵ روزه از مخازن آب سرد و گرم بیمارستانها و همچنین شیرهای برداشت آب گرم و سرد در بخشهایی از بیمارستان که آسیب پذیری بالاتری دارند انجام شد. هر یک از نمونه ها با استفاده از فیلتراسیون غشایی تغلیظ شدند و از هر نمونه ۲ پلیت بر روی محیط کشت BCYE و انتخابی GVPC کشت داده شدند و رشد باکتریها در روزهای سوم، هفتم و دهم کنترل و ثبت شد. |
یافته ها: در مجموع از بین ۲۴۰نمونه گرفته شده از ۵ بیمارستان شهر خرم آباد ۷/۴۱ درصد نمونه ها مثبت بودند. درصد نمونه های مثبت بیمارستانهای شهدای عشایر، تأمین اجتماعی، توحید، عسلیان و مدنی به ترتیب: ۸/۶۸ ، ۵/۴۵ ، ۳/۳۳ ، ۱/۹ و ۴/۳۶ درصد بود و میانگین کلر باقیمانده نمونه ها به ترتیب برابر ۳۸/۰،۵۲/۰، ۴۶/۰، ۸۲/۰ و ۶/۰ میلیگرم بر لیتر بودند. بیشترین نمونه های مثبت مربوط به سردوش آب گرم و کمترین مقدار مربوط به شیرهای آب سرد بوده اند. |
بحث و نتیجه گیری: با وجود اینکه همه بیمارستانهای شهر خرم آباد از آب تصفیه شده استفاده می نمایند اما از ۲۴۰ نمونه جمع آوری شده ۱۰۰ نمونه در بخشهای مختلف بیمارستان مثبت بودند نتایج بدست آمده ارتباط مستقیمی بین میزان کلر باقیمانده و حضور باکتری لژیونلا نشان می دهد به این ترتیب که در غلظتهای ۶/۰ میلیگرم در لیتر و بالاترکلر باقیمانده هیچ یک از نمونه ها مثبت نبوده اند. بنابراین معمولاً مقادیر کلر باقیمانده موجود در شبکه توزیع آب برای مقابله با لژیونلا کافی نیست. |
|
حسن احمدوند، علی خسروبیگی، شاهرخ باقری، رضا حاجی حسینی، فرشید غضنفری، لیلا نعمتی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
اکسیداسیون لیپیدها و ازجملهLDL نقش مهمی در ایجاد آترواسکلروز دارد. استفاده مواد اکسیدان در مواد غذایی باعث ایجاد LDL اکسید شده و این باعث ایجاد و پیشرفت آترواسکلروز میشود. بااستفاده از مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E ، ساچوریاخوزستانیکا و کوآنزیم Q۱۰ میتوان از اکسیداسیون LDL جلوگیری ودر نتیجه باعث جلوگیری از ایجاد آترواسکلروز شد. دراین مطالعهاثرات عصاره ساچوریاخوزستانیکا، ویتامین E ،کوآنزیم Q۱۰ بر پراکسیداسیون لیپید LDLسرم درمحیط In vitro مقایسه شده است. مواد و روش ها: از افراد سالم نمونه خون تهیه شد و LDL سرم جداشده را در گروههای کنترل ، اکسید شده با مس و اکسید شده با مس وهمزمان اینکوبه باعصاره ساچوریاخوزستانیکا، ویتامین E ،کوآنزیم Q۱۰ مطالعه شد. جهت بررسی اکسیداسیون LDL مقدار دی انهای کونجوگه و TBARS های تشکیل شده اندازه گیری شدواثرات ویتامین E ، ساچوریاخوزستانیکا و کوآنزیم Q۱۰ برمهار اکسیداسیون LDL سرم بررسی شد. یافته ها: نتایج بدست آمده نشان میدهد که ساچوریاخوزستانیکا، ویتامین E ،کوآنزیم Q۱۰ باعث کاهش اکسیداسیون LDL سرم می شود. بحث و نتیجه گیری: نتایج بدست آمده نشان میدهد که ساچوریاخوزستانیکا، ویتامین E ،کوآنزیم Q۱۰ باعث جلوگیری ازاکسیداسیون LDL واین ترکیبات ممکن است اثرات مشابهی در in vivo داشته باشد.
بهرام کمره ئی، سید حامد میر حسینی، علی جعفری، قربان عسگری، مهدی بیرجندی، زینب رستمی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
همگام با رشد صنعتی و اقتصادی و تولید انواع مختلف ترکیبات و مواد شیمیایی و غیره که بشر برای رفاه و آسایش خود با استفاده از منابع طبیعی بدست آورده در این راستا بطورناخواسته موادی چون انواع فلزات سنگین و سمی را به طبیعت وارد می کند که هم برای محیط اطراف و هم برای خود مشکلات و خطرات جدی به همراه دارد. این مطالعه با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین( آرسنیک،باریم،کادمیوم،جیوه،سرب،کرم) در کلیه چاههای تامین کننده آب شهر بروجرد وهمچنین جهت سنجش میزان آلودگی آب رودخانه شهر به این فلزات از بهمن ماه ۱۳۸۷تا تیر ماه ۱۳۸۸ انجام گرفته است. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع بررسی (مقطعی) بوده و به منظور بررسی غلظت فلزات آرسنیک ، جیوه،کادمیوم، کروم ، سرب ، باریم در منابع آب بروجرد بصورت منظم ۵۴ نمونه از ۱۸ چاه تامین کننده آب شرب شهر برداشت گردید. همچنین در دو مرحله از آب رودخانه قبل و بعد ازشهر جمعا ۸ نمونه برداشت گردید. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه مطابق با روش ذکر شده در کتاب استادارد متد ۱۰ برابر تغلیظ شده و سپس عناصر مورد نظر در نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی (WFX ۱۳۰) اندازه گیری شد و با استفاده از نرم افزار های SPSS ، Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین غلظت فلزات کادمیوم ، سرب ، کروم ، جیوه ، آرسنیک وباریم در کلیه چاههای آب شرب به ترتیب ۰۰۱۴/۰ ، ۰۰۵/۰ ، ۰۰۰۲/۰ ، ۰۰۷۷/۰ ،۰/۰، ۳۲۲۲/۰ میلی گرم بر لیتر بود. وغلظت فلزات سنگین آب رودخانه بعد از عبور از شهر افزایش چشمگیری خصوصا در فصول خشک دارد.. بحث و نتیجه گیری: نتایج بدست آمده حاکی از آن است که میانگین غلظت فلزات سنجش شده در کلیه چاههای آب شرب بروجرد پائین تر از حد استاندارد است. و هیچ اختلاف معنی داری بین غلظت فلزات در سه مرحله نمونه برداری شده مشاهده نشد (P value >۰,۰۵). نتیجه اینکه آب این چاهها آلوده به فلزا ت سنگین نیست . ولی به علت ورود فاضلابهای شهری و صنعتی به رودخانه غلظت فلزات سنگین آب رودخانه بعد از عبور از شهر افزایش زیادی داشته است و آب رودخانه را آلوده به این فلزات کرده است.
سیده زهرا حسینی، احمد اسماعیلی، عیدی بازگیر، مصطفی درویش نیا، غفارعلی محمودی،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
جمعیت و تنوع قارچها در شرایط اکولوژیک مناطق مختلف بسیار متغیر است. این موجودات منبع مواد فوقالعاده با ارزشی مانند آنتیبیوتیکها بوده و از دیر باز قارچهای کلاهکدار به عنوان دارو در طب سنتی استفاده شده اند. با توجه به مصارف مختلف قارچها در صنایع داروسازی، شناسایی آنها اولین گام در بهرهبرداری دارویی از این موجودات است. وجود گونههای سمی در بین قارچهای وحشی سبب ایجاد مسمومیتهای خطرناک وگاهی مرگ آور میشود. هدف از این بررسی شناخت قارچ ها و معرفی آنها به مردم و در نتیجه کاهش مشکلات حاصل از مسمومیت ناشی از خوردن قارچهای سمی و کمک به پزشکان درتشخیص مسمومیت و تجویز درمان مناسب است. هدف از شناسایی قارچهای دارویی نیز استفاده از پتانسیل موجود در داروسازی است. مواد و روشها: در بهار و پاییز سال ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ نمونه های از قارچ های کلاهکدار در شهرستان خرم آباد جمع آوری و مشخصات مورفولوژیک ماکروسکوپی و میکروسکوپی آنها در آزمایشگاه بررسی و با منابع علمی موجود مطابقت داده شد. یافته ها: ۸ گونه قارچ دارویی و سمی شناسایی گردید که شامل گونه maculate Collybia ؛ گونه Coprinus atramentarius؛ سه گونه از جنس Boletus شامل (B luridus، felleus .B و (B. satana؛ دو گونه از جنس Lactarius شامل (L. vellereus و L. piperatus ) و گونه Hypholoma capnoides است. بحث و نتیجه گیری: با توجه به وجود چنین تنوعی در این منطقه، می توان از اطلاعات بدست آمده بهره برداری های زیادی در کاربردهای پزشکی نمود.
کامی حسینیان خسرو شاهی، دکتر فاطمه غفاری فر، دکتر زهره شفیعی، دکتر ساشیلا دسوزا، دکتر عبدالحسین دلیمی اصل،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
توکسو پلاسما گوندی یک تک یاخته داخل سلولی میباشد که باعث بیماری توکسو پلاسموزیس در انسان و حیوانات میشود. بیمارانی که نقص سیستم ایمنی دارند، عفونت مزمن این بیماری میتواند دوباره فعال شده و باعث آنسفالیت شود که اغلب کشنده میباشد. پروتئین راپتری ۲ توکسو پلاسما گوندی(ROP۲) یکی از میانجیهای مهم در آمیزش ارگانل-PVM میباشد. پروتئین ROP۲ در بدن انسان توسط کلون Tcell شناسایی میشود . همچنین ROP۲ برای Bcell دارای اپی توپ میباشد. همه این ویژگی های ROP۲ باعث شده که از این پروتئین به عنوان کاندید برای تهیه واکسن های نوترکیبی و کوکتلی علیه توکسوپلاسموزیس استفاده شود. بحث و نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که با موفقیت ژن کامل ROP۲ در داخل پلاسمید pTZ۵۷R/T کلون شده است و از این پلاسمید نوترکیب (pT-ROP۲) می توان برای ساختن DNA واکسن بر علیه توکسوپلاسموزیس استفاده کرد. یافته ها: این پژوهش نشان داد که ژن کامل ROP۲ در داخل پلاسمید pTZ۵۷R/T کلون شده و پلاسمید نوترکیب (pT-ROP۲)را تشکیل میدهد. توالییابی ژن کامل ROP۲ که در داخل وکتور pTZ۵۷R/T کلون شده است، نشان دادکه توالی ژن کامل ROP۲ از سوش بسیار بیماریزای توکسوپلاسما گوندی (معروف به سوش RH)شباهت زیاد ۹۸ درصدی با سوش RH موجود در بانک ژنی دارد. (Gen bank Accession No.Z۳۶۹۰۶,۱). مواد و روش ها: در این مقاله کلونینگ و توالی یابی ژن کد کننده پروتئین کامل ROP۲ از توکسوپلاسما گوندی توصیف خواهد شد. در این تحقیق ، ابتدا DNA ژنومی توکسوپلاسما گوندی استخراج شده و از آن برای تکثیر ژن کامل ROP۲ با استفاده از پرایمرهای اختصاصی طراحیشده استفاده گردید.سپس محصول PCR در داخل وکتور pTZ۵۷R/T کلون شده و متعاقبا پلاسمید کلون شده در باکتری E.Coli ترانسفورم شده و به دنبال آن پلاسمید حاوی ژن کامل ROP۲(pT-ROP۲)که توسط هضم آنزیمی و PCR تایید شده بود، از باکتریهای ترانسفورم شده، استخراج گردید و از آن برای توالییابی ژن کامل ROP۲ استفاده گردید
مهسا جلیلی، دکتر سید رفیع عارف حسینی، دکتر سوسن کلاهی، دکتر مهرانگیز ابراهیمی ممقانی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
آرتریت روماتوئید (RA) یکی از بیماریهای مزمن شایع است. برخی سبزیها و روغنها می توانند التهاب را کاهش دهند و احتمالا مرکبات، گوجه فرنگی، گوشت قرمز و ترشیجات شور درد و سفتی مفاصل را تشدید کنند. هدف این مطالعه، مقایسه دریافت رژیمی برخی غذاها در بیماران زن مبتلا به آرتریت روماتوئید در مقایسه با گروه کنترل می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، ۴۴ زن مبتلا به RA با ۴۱ زن سالم جور شده از نظر سن، مقایسه شدند. پرسشنامه کمی بسامد غذایی به شکل مصاحبه برای دستیابی به الگوی غذایی پر شد. داده ها با آزمون کولموگروف اسمیرنوف و هیستوگرام برای تست نرمال بودن توزیع داده ها و آزمون من یو ویتنی برای تعیین اختلاف بین دو گروه تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: میانگین± انحراف معیار نمایه توده بدنی (BMI) در گروه های بیمار ((RA و کنترل به ترتیب برابر با ۹۵/۳±۸۶/۲۸ و ۳۲/۴±۲۳/۲۸ بود. دریافت هفتگی گوجه فرنگی، طالبی، چای و اسفناج در گروه مورد بیشتر از شاهد بود (۰۰۱/۰ >p)؛ گرچه ماست(۰۰۱/۰ >p)، توتها(۰۱/۰ >p)، هلو(۰۰۱/۰ >p)، قهوه(۰۰۱/۰ >p)، غذاهای آماده(۰۰۹/۰ =p)، سرخ کرده ها(۰۰۳/۰=p) و انبه (۰۰۱/۰ >p) غذاهای با مصرف کمتر در گروه RA نسبت به گروه کنترل بودند. بحث و نتیجه گیری: بیماران RA میزان اضافه وزن بالاتری داشتند، اما تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. دریافت برخی غذاهای آلرژی زا مانند گوجه فرنگی و طالبی در گروه RA بالاتر بود، در حالی که برخی غذاهای آنتی اکسیدان در بیماران RA کمتراز گروه کنترل بود، به همین علت، کاهش وزن و مصرف بیشتر سبزیجات تازه توصیه می شود.
نضال صرافزادگان، کتایون ربیعی، معصومه صادقی، مژگان قاریپور، محمدحسین حسینی، بهزاد ذوالفقاری، مصطفی چراغی، عباس فیضبخش، علی مستوفی، سونیا زرفشانی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: طرح زندگی سالم برای بیماران قلبی (HLCP) یکی از ده طرح برنامه قلب سالم اصفهان (IHHP) بود که با توجه به استراتژیهای پیشگیری ثانویه طراحی و اجرا شد. هدف از اجرای این پروژه کاهش وقایع مجدد قلبی و نیز عوامل خطر، ناخوشی و مرگ و میر در بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی (CVD) بود. در این مطالعه به ارزشیابی فرایند اجرای این طرح و بررسی اثر اجرای آن بر مصرف داروهای پیشگیری ثانویه در مبتلایان به CVD در طول مدت مطالعه پرداختیم.
بحث و نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشان دهنده این است که میتوان با استفاده از امکانات موجود مداخلات پیشگیری ثانویه را در مبتلایان به CVD اجرا کرد.
یافتهها: از بین مداخلات اجرا شده، آموزش بیماران در زمان بستری، زمان ترخیص و پس از آن از مداخلات موفق بودند. به علاوه جلب همکاری مردمی با همکاری یک تشکل غیردولتی از موفقیتهای این طرح در ادغام برنامههای پیشگیری ثانویه در سطح جامعه بود. علاوه بر این مصرف داروهای آسپرین، بتابلوکرها، مهار کنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین Angiotensin Converting Enzyme Inhibitor(ACE-I) و استاتینها در طول مطالعه در مبتلایان به CVD افزایش معنیدار داشت.
مواد و روشها: در این طرح پنج استراتژی اصلی برای دستیابی به اهداف ذکر شده طراحی شد. مداخلات طرح بر اساس آموزش، قانونگذاری و جلب همکاریهای بین بخشی و مردمی طراحی شد. برای بررسی اجرای این مداخلات و میزان موفقیت آنها، ارزشیابی فرایند انجام گرفت. به علاوه پیش از آغاز مداخلات وضعیت موجود مصرف داروها در مبتلایان به CVD بررسی گردید.
مجتبی احمدی نژاد، اصغر عالیه پور، سپیده وهابی، آرام طولابی، ناهید حسینی نژادمیر ، معصومه میثمی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: تراتوم ها جزء تومورهای مادرزادی سلول زایا طبقه بندی شده اند. این تومورها، بافت های اکتوپیکی هستند که از ۳-۲ لایه زاینده ساخته شده و شامل اجزای بالغ، نابالغ یا بدخیم هستند و معمولاً در طول خط وسط بدن یافت می شوند. این تومورها به طور شایع در تخمدان ها، بیضه ها، رتروپریتوئن و ناحیه ساکروکوکسیژئال دیده می شوند. تراتوم های مدیاستن، شیوع بسیار کمی داشته به طوری که فقط % ۱۳-۸ تومورهای این ناحیه را شامل می شوند. اکثریت آن ها در مدیاستن قدامی قرار گرفته و فقط %۸-۳ از مدیاستن خلفی منشأ گرفته اند.
معرفی مورد : دو بیمار مبتلا به تراتوم خوش خیم معرفی می شود.
مورد اول: مرد ۶۵ ساله با شکایت درد قفسه سینه و دیسفاژی مراجعه نموده است که درآن CT اسکن توده کیستیک خوش خیم بسیار بزرگ در مدیاستن خلفی مشاهده و تحت رزکسیون جراحی قرار گرفت، تشخیص نهایی تراتوم کیستیک گزارش شد. علائم بیمار با رزکسیون جراحی از بین رفت.
مورد دوم: خانم ۵۵ ساله با تراتوم خوش خیم مدیاستن قدامی که در بررسی به دنبال ترومای قفسه سینه کشف شد و تحت رزکسیون قرار گرفت و در پیگیری ۳۰ ماهه هیچ کدام از بیماران مشکلی نداشتند.
بحث و نتیجهگیری: این تومورهای با رشد آهسته اغلب بدون علامت اند و به طور تصادفی در تصویربرداری از قفسه سینه و یا به دلیل ایجاد عوارضی چون آتلکتازی، چسبندگی، فشار به ساختمان های مجاور یا پاره شدن و عفونت ثانویه شناسایی می شوند. عمل جراحی تنها درمان قطعی است و حتی وقتی بیمار بدون علامت است به خاطر عوارض بالقوه اش قابل توصیه است.
سمیه صبوری، محمد جواد حسین زاده، مصطفی حسینی، اسماعیل یوسفی راد،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: مطالعات نشان داده اند که غلظت ۲۵- هیدروکسی ویتامین D سرمی که بیانگر وضعیت ویتامین D بدن می باشد، ارتباط معکوسی با وضعیت چاقی داشته و خطر ابتلا به چاقی در افراد با سطوح بالای ۲۵- هیدروکسی ویتامین D کمتر است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین سطح سرمی ۲۵- هیدروکسی ویتامین D با شاخص های تن سنجی، گلوکز ، اجزای لیپیدی ، انسولین سرمی و شاخص مقاومت انسولینی در زنان مبتلا به چاقی می باشد.
بحث و نتیجهگیری: هیچ ارتباط معنی داری بین سطح سرمی ۲۵- هیدروکسی ویتامین D با شاخص های تن سنجی (به استثنای وزن بدن)، گلوکز ، اجزای لیپیدی ، انسولین سرمی و شاخص مقاومت انسولینی در زنان چاق مورد مطالعه دیده نشد.
یافتهها: میانگین سطح سرمی ۲۵- هیدروکسی ویتامین D ، انسولین و همچنین مقاومت انسولینی بر اساس شاخص HOMA-IR در دو گروه چاق و کنترل بترتیب برابر با ۶۶/۱۶ ± ۰۵/۲۸ در مقابل ۰۸/۱۴ ± ۷۲/۲۵ ) ۴۸/۰ (p= ، ۵۳/۷ ± ۹۷/۲۵ در مقابل ۳۲/۹ ± ۹۳/۲۵) ۹۸/۰ (p= و ۶/۲ ± ۳۹/۶ در مقابل ۵/۲ ± ۸۳/۵ ) ۳۰/۰ (p= بود. از بین شاخصهای تن سنجی ، ۲۵- هیدروکسی ویتامین D تنها ارتباط معنی داری را با وزن افراد در گروه چاق داشت (۳۲۶/۰ , r= ۰۳۳/۰ p=) هیچ ارتباط معنی داری بین سطح سرمی ۲۵- هیدروکسی ویتامین D با قند خون، اجزای لیپیدی، سطح انسولین سرمی و شاخص HOMA-IR در زنان چاق دیده نشد.
مواد و روشها: این مطالعه بر روی ۴۳ زن ۵۰- ۲۰ سال مبتلا به چاقی و ۴۳ زن سالم دارای وزن طبیعی صورت گرفت که از نظر سن و فعالیت بدنی با یکدیگر جور شده بودند. از تمامی شرکت کنندگان سه روز یادآمد غذایی ۲۴ ساعته گرفته شد و اخذ نمونه خون به منظور اندازهگیری قند خون ، ۲۵- هیدروکسی ویتامین D، اجزای لیپیدی و انسولین سرمی به عمل آمد.
مهسا جلیلی، سید رفیع عارف حسینی، سوسن کلاهی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، سیامک صبور،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: تجویز روزانه مکمل ترکیبی آنتی اکسیدانی در زنان مبتلا به RA به مدت سه ماه می تواند باعث بهبود وضع چربیهای سرم شده و احتمالا خطر ابتلا به آترواسکلروزیس را در آینده کاهش دهد.
مواد و روشها: در یک مطالعه قبل-بعد، ۴۰ زن مبتلا به آرتریت روماتوئید یک کپسول سلنپلاس (سلنیم ۵۰ میکروگرم، روی ۸ میلیگرم، ویتامین A۴۰۰ میکروگرم، ویتامینC ۱۲۵ میلیگرم و ویتامینE ۴۰ میلیگرم) را روزانه به مدت سه ماه دریافت کردند. قبل و بعد ازمداخله، ۵ میلیلیتر خون وریدی ناشتا از بیماران اخذ و سطح سرمی کلسترولتام(TChol)، تریگلیسرید(TG) و لیپوپروتئین با دانسیته بالا(HDL-c) با کیتهای آنزیمی و سطح لیپوپروتئین با دانسیتهپایین(LDL-c) با فرمول فریدوالد محاسبه گردید. به منظور آنالیز آماری از نرم افزارSPSS نسخه۵/۱۳برای تست توزیع نرمال از Shapiro-wilk test و همچنین از هیستوگرام با منحنی توزیع نرمال و برای اختلاف قبل-بعد ازتست t زوجی استفاده شد.
یافتهها: از ۴۰ بیمار، ۳۹ نفر در مطالعه باقی ماندند. مقادیر سرمی کلسترول تام، تریگلیسرید، نسبتTG/HDL-c و LDL-c در مقایسه به قبل کاهش معنیداری یافتند (بترتیب۰۰۱/۰< P، ۰۰۱/۰< P، ۰۰۱/۰< P،۰۱/۰< P)، در حالیکه HDL-c و HDL-c/LDL-c نسبت اختلاف معنیداری نداشت.
مقدمه: آرتریت روماتوئید(Rheumatoid arthritis) از شایعترین بیماریهای خودایمنی با منشای ناشناخته است که شیوع آن در زنان نسبت به مردان۳ به۱ است. این بیماری رابطه مستقیم با آترواسکلروزیس دارد و بیماریهای قلبیعروقی نصف علل مرگومیر در RA میباشد. براساس تحقیقات اخیر، احتمالا مکملهای آنتی اکسیدانی با کاهش استرس اکسیداتیو در کاهش چربیهای سرمی و پیشگیری از آترواسکلروزیس نقش مهمی دارند. هدف از این مطالعه تعیین اثر مکمل ترکیبی آنتی اکسیدانی بر چربیهای سرمی در RA میباشد.
سید ابراهیم حسینی، داود مهربانی، فاطمه السادات رضوی، مریم رفیعی راد،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: فرزند سالم با جنسیت دلخواه یکی ازبزرگترین آرزوهای هر زوج میباشد. از بخشهای مختلف خرما در طب سنتی برای درمان اختلالات تولیدمثلی استفاده میگردد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره آبی گرده نخل بر نسبت جنسیت نوزادان در موشهای سوری انجام گرفت. بحث و نتیجهگیری: احتمالاً اثر افزایش نوزادان نر نسبت به ماده با تجویز عصاره آبی گرده نخل را میتوان به داشتن املاح معدنی غنی نظیر پتاسیم و سدیم نسبت داد که نیازمند تحقیقات بیوشیمیایی بیشتر در آینده میباشد. یافتهها: با توجه به یافته های ما در این مطالعه عصاره آبی گرده نخل باعث افزایش معنیدار نسبت نوزادان نر نسبت به نوزادان ماده میشود. مواد و روشها: در این پژوهش از موشهای کوچک آزمایشگاهی با وزن تقریبی ۳۵-۳۰ گرم در گروههای کنترل، شاهد و تجربی نر و ماده مورد مطالعه قرار گرفتند. گروههای تجربی نر و ماده خود به سه دسته ۸ تایی تقسیم شدند که به ترتیب دوزهای mg/kg ۱۰۰،۲۰۰ و ۴۰۰ عصاره آبی گرده نخل را در هر روز به مدت ۳۵ روز دریافت کردند و در روز آخر تجویز موشهای نر و ماده از گروههای مختلف با هم جفت گیری نموده و پس از تولد نوزادان نسبت جنسیت آنها مورد بررسی قرار گرفت. دادهها با کمک آزمونهای ANOVA، Duncan وt Wilcox on Tes مورد ارزیابی قرار گرفت.
ساسان ساکت، سید نصراله حسینی، غلامرضا گودرزی، اعظم محسن زاده، خاطره عنبری، ندا بیرانوند،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: هلیکوباکتر پیلوری یکی از عوامل عفونتزای انسانی است که باعث ایجاد گاستریت و زخم پپتیک میشود و با بدخیمی معده در ارتباط میباشد. با توجه به نقش غیرقابل انکار این باکتری در ایجاد ناراحتیهای سیستم گوارشی و فقدان اطلاعاتی در خصوص شیوع این عفونت درکودکان ۱ تا ۱۴ ساله استان لرستان، این مطالعه با هدف تعیین شیوع عفونت سرمی هلیکوباکتر پیلوری در مراجعین به بیمارستان کودکان شهید مدنی شهر خرمآباد و بررسی فاکتورهای خطر مرتبط با آن انجام شد. بحث و نتیجهگیری: بر اساس مقادیر سرمی آنتی بادی هلیکوباکتر پیلوری؛ شیوع این عفونت با سن، قد و وزن فعلی کودک ارتباط خطی مستقیم وجود دارد (۰۵/۰>P). به این معنا که با سن و قد و وزن کودک مقادیر آنتی بادی سرمی عفونت هلیکوباکتر پیلوری افزایش معناداری نشان داد. همچنین فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان، به طور معنی دار، بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود. یافتهها: در این مطالعه تعداد ۲۰۰ کودک زیر ۱۴ سال از نظر فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی کودکان ۹/۲±۱/۵ سال بود. ۶۱% کودکان پسر و ۳۹% دختر بودند. بر اساس سن، بیشترین فراوانی در گروه سنی ۱۴-۱۰ سال (۹/۵۷%) و کمترین فراوانی در گروه سنی زیر ۱ سال (۷/۱۶%) بود و بر اساس آزمون دقیق فیشر؛ معنادار بود (۰۳۲/۰=P). فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در خانواده های با درآمد کمتر از ۲۵۰ هزار تومان بالاتر از کودکان سایر خانواده ها بود ( ۲/۵۴%) و بر اساس آزمون کای اسکوئر؛ این اختلاف به لحاظ آماری معنادار بود (۰۰۶/۰=P). بر اساس نتایج این مطالعه تفاوتی در فراوانی عفونت هلیکوباکتر پیلوری در کودکان ساکن شهر و روستا دیده نشد. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع اپیدمیولوژیک تحلیلی بوده که درسال ۹۱-۱۳۹۰ انجام شد. بدین منظور با والدین کلیه بیماران مراجعه کننده به کلینیک ویژه بیمارستان کودکان مدنی خرم آباد مصاحبه شد و پس از تکمیل پرسشنامه و اخذ رضایتنامه کتبی، کودکان جهت اخذ نمونه به آزمایشگاه ارجاع شدند. سپس سطح سرمی IgG علیه هلیکوباکترپیلوری بیماران به روش الایزا تعیین و در پرسشنامه وارد گردید. اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنس، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر نیز وارد پرسشنامه شد سپس تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS انجام گرفت.
سید محمود رضا طاهریان، محمد حسن کایدی، اسدالله حسینی، احمد بهرهی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: کنه ها انواع عوامل بیماریزا از قبیل آربوویروس ها، باکتری ها و انگل ها را به انسان و حیوانات انتقال می دهند. اهمیت آنها به عنوان ناقل ویروس تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به انسان، به اثبات رسیده است. لذا شناسایی فون کنه ها در یک منطقه، در پایش برنامه های کنترل آن ها و در نتیجه پیشگیری از بیماریها بسیار حائز اهمیت می باشد.
مواد و روشها: دام ها و کنه های روستاهای شهرستان خرمآباد جمعیت مورد مطالعه ما را شامل می شدند. از ۴۰ روستا کنهها از دامهای اهلی جدا شدند و با استفاده از کلیدهای تشخیصی معتبر مانند کلید تشخیصی کنههای سخت روسیه و سایر کلیدهای موجود اقدام به تشخیص نمونه ها در سطح جنس و گونه گردید.
یافتهها: از ۸۰۰ دام مورد بررسی تعداد ۳۱۵۶ عدد کنه سخت جدا گردید از کل کنه های صید شده تعداد ۲۳۱۹ کنه (۷۳%) در گوسفندان، ۸۲۳ عدد (۲۶%) در بزها و ۱۴ کنه (۱%) در گاوها صید شدند. از نظر تنوع کنه های صید شده تعداد چهار جنس هیالوما، درماسنتور، همافیزالیس و ریپی سفالوس از دام ها جدا گردید. از جنس هیالوما سه گونه (هیالوما آناتولیکوم، هیالوما آسیاتیکوم و هیالوما مارژیناتوم)، از جنس درماسنتور گونه مارژیناتوس، از جنس همافیزالیس گونه سولکاتا و از جنس ریپی سفالوس گونه سنگووینوس شناسایی گردیدند.
بحث و نتیجهگیری: در این بررسی چهار جنس و شش گونه از کنه های ایگزودیده از دامها جدا گردید. با توجه به اهمیت این گونه ها در انتقال بیماری ها به انسان، مسئولین بهداشتی و سازمان های ذیربط باید اقدامات بهداشتی مناسب جهت کنترل و مبارزه با این انگل های خارجی را به عمل آورند.