۴۷ نتیجه برای رضایی
کبری رضایی، سید سعید شاهرخی، مهنوش داوودزاده، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: بیماری نارسایی مزمن کلیه (CRF) از جمله بیماریهایی است که درمان قطعی ندارد. افزایش عملکرد کلیه، کاهش فشار خون و وزن از استراتژی های مهم کنترل و جلوگیری از پیشرفت این بیماری است. گیاه گاو زبان دارای فواید افزایش دفع ادرار، کاهش فشار خون و تقویت عملکرد کلیه است.
هدف از انجام این مطالعه، تعیین تأثیر مصرف دمکرده گل گاو زبان بر بیوشیمی ادرار و خون مبتلایان به CRF غیر دیالیزی شهر خرم آباد بود.
یافته ها: نتایج نشان داد بعد از مصرف دم کرده گل گاو زبان،حجم ادرار۲۴ساعته، دفع اسید اوریک و پتاسیم ادرار و GFR به طور معنی داری افزایش یافته بود (۰۵/۰p<). وزن و فشار خون بیماران نیز به طور محسوسی کاهش یافته بود (۰۵/۰p<). گرچه شاخص هایی نظیر نیز مثل کراتی نین، اسید اوریک، سدیم و پتاسیم در سرم خون کاهش یافت اما تفاوت آماری معنی دار نبود.
نتیجه گیری: مصرف دمکرده گل گاو زبان بر بیوشیمی ادرار و خون بیماران با نارسایی مزمن تأثیر داشته و باعث کاهش فشار خون و وزن بیماران شده بود.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی یک گروه ۲۵ نفره از بیماران بالغ مبتلا به CRF به طور تصادفی انتخاب و برای آنها دمکرده گل گاو زبان به مدت یک هفته روزی دو بار هر بار ۷۰ گرم تجویز شد. بار اول قبل از مصرف دمکرده و در شروع مطالعه، بار دوم روز پنجم مصرف و بار سوم یک روز بعد از اتمام مصرف گیاه، از بیماران معاینه، مصاحبه و آزمایش های ادرار و خون به عمل آمد. نتایج هر سه بار بررسی ثبت گردید. اطلاعات مرحله اول به عنوان نتایج قبل از مصرف و میانگین اطلاعات مراحل دوم و سوم به عنوان نتایج بعد از مصرف گیاه محسوب گردید. برای تعیین تأثیر گیاه از آزمون های آماری T و مقایسه زوج ها استفاده شد. همین طور، اختلاف میانگین نتایج هر پارامتر آزمون و تفسیر گردید.
فرهاد شاهسوار، عباس رضایی، محمد حسین نصر اصفهانی، عبدالرضا خیرالهی، علی فرهادی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: اگر چه لقاح آزمایشگاهی (IVF) برای برطرف نمودن اثر مهاری سطوح بالای آنتی اسپرم آنتی بادی ها بر حرکت اسپرم ابداع شده است؛ ولی در این روش میزان باروری تقریباً در ۴۰% موارد کاهش می یابد. در این مطالعه ارتباط بین آنتی اسپرم آنتی بادیهای اندازه گیری شده به روش واکنش آگلوتیناسیون مختلط (MAR) مستقیم و درصد لقاح در زوجهای نابارور کاندید IVF بررسی شد.
مواد و روشها: نمونه های سمن از مردان ۸۰ زوج ناباور کاندید IVF مراجعه کننده به مراکز باروری و ناباروری اصفهان به دست آمد. زوج ها بر اساس درصد لقاح به دو گروه دارای درصد لقاح بالا و درصد لقاح پایین تقسیم شدند. ۵۲ زوج درصد لقاح بالا (۶۵%) و ۲۸ زوج درصد لقاح پایین (۳۵%) داشتند. سپس درصد آنتی اسپرم آنتی بادی ها از کلاس IgA وIgG در نمونه های سمن به روش MAR مستقیم تعیین شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های X۲، T مستقل و همبستگی پیرسون انجام گرفت.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه به وضوح نشان می دهد که سطوح بالای آنتی اسپرم آنتی بادی درصد لقاح را کاهش
می دهد. بنابراین پیشنهاد می گردد که زوجها با سطوح بالای آنتی اسپرم آنتی بادی ها، کاندید تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) گردند.
یافته ها: میانگین درصد آنتی اسپرم آنتی بادی ها در گروه های بادرصد لقاح بالا و پایین اختلاف معنی داری داشت
(۰۰۱/۰p <). از نظر آماری ارتباط معکوس معنی داری بین درصد لقاح و سطح آنتی اسپرم آنتی بادی ها از کلاس IgA مشاهده شد (۰۰۱/۰p< و ۵۶/۰r=). همچنین از نظر آماری ارتباط معکوس معنی داری بین درصد لقاح و سطح آنتی بادی از کلاس IgG مشاهده شد (۰۰۱/۰p< و ۴۲/۰-r=).
کبری رضایی، رقیه جبرئیلی، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: درماتیت اتوپیک یک بیماری مزمن ارثی وعود کننده (در ۱۰-۵ درصد کودکان) است که درحا ل حاضر برای رفع ضایعات التهابی و خارش دار بیماران، معمولاً کورتون موضعی تجویزمیگردد. نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهند که مبتلایان به این بیماری ، دچارکمبود اسیدهای چرب ضروری هستند و گیاه گل گاو زبان یکی از منابع غنی این ماده است که به صورت خودرو و به وفور در ایران می روید.
این مطالعه به منظورمقایسه تاثیرکورتون وعصاره گل گاوزبان موضعی بر بهبودی و عود ضایعات کودکان مبتلا به درماتیت اتوپیک مراجعه کننده به درمانگاه و مطب پزشکان متخصص پوست شهر خرم آباد لرستان از بهار تا تابستان ۱۳۸۲ انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که دو گروه ۲۵ نفره ( سن ۱۲-۰ سال) بیمار مبتلا به درماتیت اتوپیک کاملأ تصادفی انتخاب و به صورت یک در میان برای آنها کورتون موضعی یا عصاره گل گاوزبان که در اختیار همکار فارماکولوژیست قرار داشت ، تجویز شد . بعد از ۱۰ روز دوباره بیماران توسط پزشک متخصص معاینه و از نظر شدت بیماری ، میزان بهبودی و عود ضایعات بررسی شدند. هر دو گروه ۲۰ روز بعد از شروع درمان (۱۰ روز بعد از اتمام مصرف دارو وعصاره) برای بار سوم معاینه واز نظر دوام تاثیر درمان ها و عود بیماری بررسی شدند . نتایج هر سه بار معاینه و سایر اطلاعات درپرسشنامه مربوطه ثبت گردید.
یافته ها: یافته های این بررسی مشخص نمودکه میزان بهبودی در پاسخ به مصرف عصاره گل گاوزبان ۷۲% خوب، ۴% متوسط و ۲۴% ضعیف بوده است. در حالیکه با مصرف کورتون ۲۴ درصد خوب،۱۲ درصد متوسط و ۶۴ درصد بهبودی ضعیف داشتند. آزمون آماری X۲ بین این دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (۰۰۳/۰p<). همچنین ، ضایعات بعد از مصرف عصاره و تا ۱۰ روز پس از قطع مصرف آن اصلأ عود نداشته؛ در حالیکه بعد از استفاده کورتون موضعی، ۶۴ درصد عود متوسط و ۳۶ درصد عود کم مشاهده شد. تست آماری فیشر دقیق بین میزان عود بیماری بعد از مصرف عصاره و کورتون تفاوت معنی دار ی را نشان داد (۰۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: به دلیل میزان بهبودی بیشتر و کم عود بودن عصاره گل گاو زبان نسبت به درمان معمول درماتیت اتوپیک، لازم است اقداماتی به منظور جایگزینی و نحوه درمان ابن بیماری صورت گیرد.
علی اکبر رضایی، شهیر مظاهری،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: بیماریهای ایسکمیک مغزی از جمله شایعترین بیماریهای مغز و اعصاب محسوب می شوند که یکی از مهمترین عوامل زمینه ساز بروز آن پرفشاری خون (هیپرتانسیون) سیستمیک است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین دو شاخص مقدار عددی فشار خون و وسعت ایسکمی مغزی در سی تی اسکن بیماران مبتلا به ایسکمی مغزی انجام گرفت.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی ـ مقطعی بود که در نیمه اول سال ۸۲ بر روی ۶۶ بیمار (۳۳ نفر زن و ۳۳ نفر مرد) بستری در بخش نورولوژی بیمارستان سینا همدان انجام گرفت. بیماران با تشخیص ایسکمی مغزی بدون سابقه قبلی و در محدوده ۴۵ سال و بالاتر انتخاب شدند. اطلاعات فردی، سابقه پرفشاری خون، مقادیر عددی فشار خون و مشخصات اندازه و نحوه پراکندگی ایسکمی مغزی آنان در هنگام بستری شدن از طریق سی تی اسکن اخذ و در پرسشنامه درج شدند. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار EPI۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که ۳/۶۳% از بیماران مبتلا در محدوده سنی ۶۵ تا ۷۴ سال قرار داشتند و ۸/۸۱% آنان سابقه پرفشاری خون مثبت داشتند. ۳/۳۶% از بیماران فشار خون سیستولی و ۴/۴۵% از آنان فشار خون دیاستولی طبیعی داشتند. ۵۴ مورد (۸/۸۱%) از ایسکمی های مغزی در سی تی اسکن دارای اندازه و وسعتی بالای ۲ سانتیمتر مربع بودند و ۷/۶۳% ایسکمی ها فرم متعدد داشتند. بین افزایش فشار خون سیستولی و وسعت ایسکمی ارتباط معنی داری وجود نداشت؛ ولی بین افزایش فشار خون دیاستولی و وسعت ایسکمی رابطه معنی داری مشاهده شد (۰۳/۰=P). داشتن سابقه منفی پرفشاری خون در تطابق بین دو شاخص از نظر آماری معنی دار بود (۰۳/۰=P). از نظر جنس بین دو شاخص تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ لیکن از نظر سن در بیماران با میانگین سنی بالاتر از ۷۵ سال این ارتباط معنی دار شود (۰۴/۰=P).
نتیجه گیری: با افزایش فشار خون، وسعت ایسکمی مغزی در کسانی که سابقه پرفشاری خون قبلی ندارند، بیشتر دیده
می شود و سن بالا عامل مهمی در ارتباط بین این دو شاخص است.
امیر عباس رحیمی، محمد حسن شاه حسینی، قاسم آهنگری، فرهاد شاهسوار، سید محسن سید رضایی تهرانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: تعیین جنسیت گذشته از اینکه از نظر والدین دارای ارزش خاصی است، در بیماریهای وابسته به جنس نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین جنسیت جنین در موارد مشکوک به بیماریهای مغلوب وابسته به X در سه ماهه اول بارداری به روش مولکولی بود.
مواد و روشها: بعد از جمع آوری۷۴ نمونه از پرزهای کوریونیک (CV) و جدا کردن آنها از نمونه های مادری، DNA آنها استخراج شد و پس از انجام واکنش زنجیره ای پلیمر از (PCR)، جنسیت آنها تعیین شد. همچنین بعد از افزایش حساسیت، سیستم قادر به تعیین جنسیت یک سلول بیوپسی شده از جنین بود.آنالیز آماری با استفاده از آزمون دقیق فیشر انجام گرفت.
یافته ها: جنسیت نمونه های CV بوسیله PCR تعیین شد. نتایج آن تعداد از نمونه هایی که موفق به ارتباط با خانواده های آنها شدیم، با جنسیت جنینهای متولد شده یکسان بود(p<۰,۰۰۱). بعد از افزایش حساسیت سیستم، جنسیت ۱۳ نمونه جنینی که در مراحل مختلف سلولی بودند تعیین شد. همچنین جنسیت دو نمونه تخمک لقاح نیافته(سلول هاپلوئید) و یک تخمک بارور شده؛ ولی تقسیم نشده(سلول دیپلوئید)، تعیین شد.
نتیجه گیری: تعیین جنسیت جنین قبل از تولد در سه ماهه اول بارداری، از تولد کودکان بیمار جلوگیری کرده و همچنین از ارتباط عاطفی مادر با جنین در موارد سقط می کاهد. همچنین در موارد لقاح آزمایشگاهی(IVF) با شناسایی جنس جنین و انتقال جنین مونث به مادر در بیماریهای مغلوب وابسته به جنس می تواند کاربرد داشته باشد. کاربرد دیگر آن در کنترل جمعیت جوامع در مواردی است که زوجها تمایل به داشتن جنس خاصی از کودک را دارند. سیستم مولکولی اپتیمایز شده فوق که بر اساس ژن آمیلوژنین طراحی گردید، می تواند جنسیت را در نمونه های خون، CV و در مرحله تک سلولی IVF با حساسیت و ویژگی بالا تعیین نماید.
سعید فرح بخش، سیمین غلامرضایی، ایرج نیک پی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: سلامت روانی یکی از مهمترین عوامل مؤثر در رشد و پرورش استعدادهای دانشجویان محسوب می شود. مطالعات متعدد حاکی از آن است که دانشجویان نیز مبتلا به انواع اختلالات و مشکلات عاطفی هستند. هدف از این مطالعه، مقایسه وضعیت سلامت روانی دانشجویان دانشگاه لرستان در رابطه با برخی متغیرهای فردی و تحصیلی است.
مواد و روش ها: در این تحقیق که یک پژوهش توصیفی بوده است، نمونه آماری تحقیق عبارت بود از تعداد ۴۳۶ نفر دانشجو که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای به صورت تصادفی انتخاب شده بودند. برای گردآوری داده های مورد نیاز یک پرسشنامه حاوی سوالات مربوط به ویژگیهای جمعیت شناختی و مقیاس سلامت روانی (Mental Health Scale) مورد استفاده قرار گرفت. به منظور مقایسه میانگین نمرات سلامت روانی دانشجویان، آزمون t-test دو گروهی مستقل به کار گرفته شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه گیری: به طور کلی می توان گفت که دانشجویان دانشگاه لرستان از سلامت روانی بالایی برخوردار نیستند. علاوه بر آن دانشجویان دختر نسبت به پسران آسیب پذیر تر هستند و فعالیتهای گروهی با برخورداری از سلامت روانی ارتباط دارد.
یافته ها: بررسی نمرات سلامت روانی کسب شده توسط دانشجویان با میانگین ۱۹/۱۶۴(کمی بالاتر از میانگین پرسشنامه با میانگین ۱۵۰) نشان می دهد که برخی از آنان سلامت روانی پایینی دارند. یافته های پژوهش همچنین روشن ساخت که دانشجویان پسر نسبت به دختران، ۹۹ درصد (۰۱/۰p<) از سلامت روانی بالاتری برخوردار هستند، سلامت روانی دانشجویان، ارتباطی با بومی و یا غیر بومی بودن آنان نداشت و نیز دانشجویانی که در فعالیتهای گروهی درون دانشگاه شرکت می کردند نسبت به دانشجویانی که در این گونه فعالیتها شرکت نمی کردند از سلامت روانی بالاتری برخوردار بودند (۰۱/۰p<).
کبری رضایی، یداله صحرانورد، مجتبی ناظری، محمد جواد طراحی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: براساس لزوم استفاده از روش های جدید کنترل بیماریهای واگیر و کاهش عفونتهای بیمارستانی، امروزه در کشورهای پیشرفته، اسکراب جراحی تیم استریل اتاق عمل در مدت کوتاه با مواد مؤثر، جایگزین سایر روشهای سنتی گردیده است. درحالیکه، در بیشتر اتاق عملهای کشور ما هنوز از روش سنتی و معمول اسکراب دست(بابتادین و مدت بیش از ۳دقیقه) استفاده می شود. هدف از این کارآزمایی بالینی، بررسی تأثیر بتادین و دکوسپت بر میکروارگانیسم های پوست بود.
مواد و روش ها: این مطالعه در اردیبهشت ماه سال۱۳۸۵ بر روی ۲۰ نفر پرستار اتاق عمل بیمارستان تأمین اجتماعی شهرخرم آباد انجام شد. افراد به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف با توجه به وجود معیارهای موردنظر انتخاب شدند. ابتدا همه افراد دستها را با صابون غیرآنتی باکتریال شسته و خشک کردند. جهت تعیین معیار پایه از دست آنها نمونه گیری در محیط TSB انجام گرفت. سپس، در دو مرحله (بعد از اسکراب با بتادین و یک هفته بعد، با دکوسپت)، جهت تعیین تأثیر فوری و دوام تأثیر دو ماده، بلافاصله بعد از اسکراب دستها با بتادین و دکوسپت و همچنین دو ساعت بعد از پوشیدن و خروج دستکش، از نوک انگشتان افراد، نمونه گیری به عمل آمده و کلنی های رشدیافته در نمونه های کشت شده شمارش شدند. آنالیز اطلاعات با نرم افزار آماریSPSS نسخه ۱۲ انجام گرفت. باتوجه به توزیع نرمال متغیرهای نمونه های تحت بررسی، از آزمون T دوتایی برای مقایسه تفاوت میانگین تعداد کلنی های رشدیافته در هر مرحله استفاده شد.
بحث و نتیجه گیری: به طور کلی، مقایسه نتایج حاصله از کشت نمونه های دست افراد تحت بررسی در دو مرحله (اسکراب با بتادین و دکوسپت) چه در رابطه با تأثیر فوری و چه دوام تأثیر آنها مؤید این بود که ماده الکلی دکوسپت بطور مشخصی تأثیر بیشتر بر کاهش میکروارگانیسمها دارد. ما پیشنهاد می کنیم که جهت اسکراب جراحی به جای سایر مواد، بیشتر از مواد الکلی استفاده شود.
یافته ها: مقایسه فراوانی کاهش کلنی باکتریها بلافاصله بعد از اسکراب با بتادین ودکوسپت تفاوت داشت. مقایسه تفاوت میانگین کاهش کلنی باکتریهای پوست بلافاصله پس از اسکراب با بتادین و دکوسپت اختلاف آماری معنی داری داشت (۰۱۱/۰p=). همچنین، مقایسه میانگین افزایش کلنی باکتری ها از زمان اسکراب تا دو ساعت بعد از پوشیدن دستکش در دو مرحله متفاوت بود (۰۲۳/۰p=). رشد کلنی باکتری ها بعد از اسکراب (از بلافاصله تا دو ساعت بعد) با بتادین، نشاندهنده افزایش ۷/۱ بود. در حالیکه، این افزایش رشد کلنی باکتری ها در مرحله اسکراب با دکوسپت ۱۵/۱ بود که در دو مرحله تفاوت معنی داری مشاهده شد (۰۰۱/۰p=).
رقیه جبرئیلی، کبری رضایی، حسین مطوریان پور، لیلا مرادی، محمد هادی مشکات، محمد جواد طراحی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : زگیل یک بیماری ویروسی پوستی شایع و قابل انتقال است که به وسیله ی پاپیلوما ویروس ها ایجاد و منجر به مشکلات زیبائی، روانی و در صورت بروز در نواحی تحت فشار و تماس، سبب درد و التهاب می گردد. درمان های دارویی و غیر دارویی نیز برای زگیل انجام می شود، مثل تجویز پودوفیلین که یک رزین با منشأ گیاهی حاوی ترکیبات سیتوتوکسیک است و در زگیل ژنیتال استفاده می شود. در این مطالعه، تأثیر گیاهان سیاه دانه، میخک و بید مجنون با روغن زیتون در درمان زگیل و مقایسه آن با درمان معمول مورد بررسی قرار گرفته است
مواد و روشها: این بررسی، یک کارآزمایی بالینی است که افراد مورد مطالعه، دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی و دبیرستان شهر خرم آباد در سال ۱۳۸۶ بودند. نمونه ها با روش تصادفی ( رندوم- کنترل ) باتوجه به وجود معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به سه گروه ۹۷ نفره تقسیم شدند. در پایان، همه پاسخ ها تنظیم و وارد برنامه SPSS نسخه ی ۱۴ شده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها: تعداد کل واحدهای مورد مطالعه در مرحله ی اول بررسی، ۲۹۱ نفر بودند. سن آن ها در محدوده ی ۱۲ تا ۱۸ سال بود. ۴۱/۶۴ % ضایعات بر روی دست ها و بقیه در سایر نواحی بود. ۴% افراد به درمان معمول و ۱% به درمان با داروهای گیاهی با اسید حساسیت موضعی نشان دادند. از کل بیماران، ۱۷۷ نفر درمان ها را به صورت مرتب استفاده کرده بودند ( ۶۱ نفر درمان معمول، ۵۲ نفر درمان گیاهی با اسید و ۶۴ نفر درمان گیاهی بدون اسید ).
بحث و نتیجهگیری: استفاده از داروی گیاهی با و بدون اسید، تأثیر قابل ملاحظه ای بر درمان ضایعات داشت. البته، تفاوت تأثیر درمان معمول نسبت به داروی گیاهی بدون اسید بسیار کم و ازنظر آماری معنی دار نبود. در حالی که، تأثیر درمان معمول نسبت به داروی گیاهی با اسید بیشتر بود. باتوجه به نتایج این مطالعه، می توان از گیاهان فوق به عنوان درمان مکمل یا جایگزین در مبتلایان به زگیل معمولی استفاده نمود.
عباس رضایی، حاتم گودینی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: افزایش غلظت نیترات در منابع آب یک مشکل مطرح در بسیاری از نواحی دنیا می باشد. ورود ترکیبات حاوی نیتروژن به محیط می تواند مشکلاتی نظیر اتروفیکاسیون برای منابع آب و پتانسیل خطر برای سلامتی انسان بدلیل ایجاد بیماری متهموگلوبینما و سرطان را به همراه داشته باشد پس باید نیترات را از منابع آبی حذف کرد. در میان روش های توصیه شده برای حذف این عامل، حذف بیولوژیکی نیترات یک روش موثر برای حذف نیترات از پساب و آب می باشد.
مواد و روشها: در این تحقیق فرآیند حذف بیولوژیکی نیترات با استفاده از منابع مختلف کربن اتانل، متانل و سوکسینات در مقیاس آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، اثر تغییر نوع منبع کربن، غلظت اولیه نیترات، pH و میزان تلقیح اولیه باکتری ارزیابی شده است.
یافتهها: نتایج این تحقیق نشان داده است که از میان منابع کربن مورد آزمایش، باکتری سودوموناس استوتزری قادر به استفاده از متانل به عنوان منبع کربن نمی باشد. با استفاده از سوکسینات این باکتری قادر به حذف کامل نیترات با غلظت ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر بر حسب نیتروژن در دمای ۲۸ درجه سانتیگراد، ۲/۷= pH و میزان تلقیح اولیه CFU/ml ۱۰۸× ۳
می باشد. میزان نیتریت تولیدی در این فرآیند کمتر از ۱ میلی گرم بر لیتر بر حسب نیتروژن بوده است.
بحث و نتیجهگیری: باکتری سودوموناس استوتزری مورد استفاده در این مطالعه می تواند از اتانل نیز به عنوان منبع کربن در حذف بیولوژیکی نیترات استفاده نماید اما روند کاهش نیترات برای سوکسینات بهتر از اتانل بوده است.
علی پوریا، معصومعلی معصومی، عزت الله رفیعی، فریدون سبزی، منصور رضایی، حسن حسین زادگان، ماندانا صالحی، پروین مظفری،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: آترواسکلروزیس شایعترین علت مرگ در کشورهای پیشرفته بوده و عامل حدود یک میلیون مرگ در سال درایالات متحده می باشد. علاوه بر عوامل شناخته شده، عوامل عفونی را در ایجاد آن دخیل دانسته اند و هدف از مطالعه ما، کشف ارتباط این عوامل (کلامیدیا پنومونیه و هلیکوباکتر پیلوری) با آترواسکلروزیس می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه که ازنوع تحلیلی و Case-Control (مورد- شاهدی) می باشد تعداد ۳۰ مورد بیمارکه تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر قرار گرفته هم از نظر سرولوژی وهم ازنظر هیستولوژی از نمونه های بافتی محل پانچ آئورت و۳۰ مورد شاهد که تحت آنژیوگرافی قرارگرفته وعروق کرونر سالم دارند فقط از نظر سرولوژی مورد بررسی قرار گرفته و یافته ها به روشهای آماری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: سرولوژی دو گروه از لحاظ IgA و IgG ضد Cpn و IgG ضد Hp با هم تفاوت آماری معنی داری نداشتند ولی IgA ضد Hp در گروه بیمار بطور معنی داری از گروه کنترل دارای موارد مثبت بیشتری بود (۰۰۳/۰ p< ). در ضمن در گروه بیمار در پانچ بیوپسی از جدار ائورت ۶ مورد باکتری Cpn (۲۰%) و ۸ مورد باکتری Hp (۷/۲۶%) یافت شد و وقتی سرولوژی گروه بیمار با پاتولوژی جدار آئورت با هم مقایسه شد دیده شد که رفتار دوباکتری درتهاجم موضعی و بروز واکنش سیستمیک با هم متفاوت می باشد .
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که Hp ممکن است در بروز واکنش سیستمیک جهت ایجاد آترواسکلروزیس موثر باشد ولی نقش Cpn را رد می کند ولی هردو باکتری قادر به تهاجم موضعی به جدار آئورت هستند.
فرانک رضایی، مریم چلبی، شراره مقیم، احمد مقاره عابد، جمشید فقری،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: پریودنتیت یک بیماری عفونی شایع والتهابی است که باعث تخریب بافت های نگهدارنده دندان و از دست رفتن دندان میشود . یافتههای اخیر نشان میدهد که عفونت پریودنتال به طرز قابل توجهی باعث افزایش خطر ابتلا به بعضی از بیماریهای سیستمیک میگردد. از مهمترین عوامل ایجاد عفونت در پریودنشیوم، باکتریها به ویژه پورفیروموناس ژنژیوالیس و باکتروئیدس فورسیتوس میباشند.در بین روشهای تشخیص باکتریها به نظر می رسد Multiplex PCR از حساسیت و ویژگی بالایی برخوردار است با این روش میتوان چند نوع میکروارگانیسم را به طور همزمان با هم تشخیص داد.
مواد و روشها: نمونه پلاک زیر لثهای از ۶۱ بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن (۳۴ زن، ۲۷ مرد، دامنه سنی ۶۹-۲۴ سال، میانگین سنی ۴۳ سال) و ۴۰ فرد سالم (۲۲ زن، ۱۸ مرد، دامنه سنی ۶۹-۲۱ سال، میانگین سنی ۴۱ سال)که به بخش پریودنتیکس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه کرده بودند، گرفته شد.سپس DNA نمونهها استخراج و Multiplex PCR انجام شد.
یافتهها: باکتروئیدس فورسیتوس ۵۰/۵۲ % از بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن تشخیص داده شد در حالی که در هیچ سایت سالمی دیده نشد و پورفیروموناس ژنژیوالیس در ۶۱/۸۳ % از بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن و ۴۰% از افراد سالم تشخیص داده شد. (۰۵/۰ p < ) .
بحث و نتیجهگیری: به کمک Multiplex PCR میتوان این دو باکتری را به صورت همزمان تشخیص دادو نتایج بدست آمده نشان میدهد پورفیروموناس ژنژیوالیس از اهمیت بیشتری در ایجاد پریودنتیت مزمن برخوردار است . با توجه به این که بیماری پریودنتیت یکی از عوامل مستعد کننده بیماریهای سیستمیک است تشخیص و درمان به موقع این بیماری حائز اهمیت میباشد .
نفیسه نوریه، سیمین ناصری، روشنک رضایی کلانتری، کاظم ندافی، امیرحسین محوی، محمد خزائی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای از مواد شیمیایی بالقوه خطرناک برای محیط زیست بوده و منجر به نگرانی های بهداشتی شوند. این ترکیبات به علت دارا بودن خصوصیاتی همچون سمیت، جهش زایی و سرطان زایی توسطUSEPA در ردیف آلاینده های مقدم قرار گرفته اند. هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای به سختی تجزیه پذیر است. کاربرد فرایند اصلاح زیستی (Bioremediation) برای حذف هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای از خاک های آلوده یکی از گزینه های اقتصادی و مطلوب می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه فنانترن (ترکیب سه حلقه ای از ترکیبات هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای) به عنوان نماینده این ترکیبات انتخاب گردید و در دو دامنه غلظت (mg/kg۱۰۰ و mg/kg۵۰۰) مورد مطالعه قرار گرفت. در ابتدا میکروارگانیسم های تجزیه کننده هیدروکربن های حلقوی جداسازی و پس از سازگاری وغنی سازی، باکتریها شناسایی شدند. آنالیز باکتری به روش تست تأییدی و کیت api انجام گرفت وچهار باکتری سودوموناس spp، باسیلوس، سودوموناس آئروژنوزا و اسینتوباکتر تشخیص داده شد. فنانترن موجود در خاک با استفاده از روش التراسونیک استخراج شد و جهت سنجش میزان فنانترن از دستگاهHPLC استفاده گردید. یافته ها: بررسی مطالعات اصلاح زیستی در خاکهای آلوده به فنانترن نشان داد که حذف موثر فنانترن توسط باکتری سودوموناس بیشتر از باکتری های دیگر است همچنین حذف موثر در ۴۵ روز اول اتفاق می افتد و سپس میزان حذف کاهش می یابد. از یافته های دیگر در این مطالعه این بود که غلظت پایین فنانترن سریعتر از غلظت بالا حذف می شود و همچنین مقایسه تجزیه زیستی فنانترن توسط گونه های خالص و کنسرسیوم نشان داد که سرعت حذف فنانترن توسط کنسرسیوم در ابتدای فرایند از باکتری های دیگر بیشتر است. بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل نشان داد باکتریهای جداسازی شده از محیط کشت غنی شده به جز سودوموناس که تنها توانایی تجزیه نفتالین را دارد، توانایی تجزیه هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقه ای را از خود نشان دادند. جمعیت باکتریها در طول هفته اول کاهش و سپس رو به افزایش گذاشت. کاهش اولیه می تواند به دلیل مواجهه با فنانترن باشد اما باکتریها از محیط هایی که تنها منبع کربن آنها فنانترن بوده توانایی تکثیر مجدد را دارند.
کبری رضایی، بهرام دلفان، امیر جوانبخت، طاهره طولابی، محمد غلامی، علیرضا غیاثوند، صبا سلاح ورزی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
پسوریازیس ولگاریس یک بیماری شایع، مزمن و عود کننده پوست است که در هر سن و جنسی دیده می شود. شیوع آن در جامعه ۵/۱ تا ۳ درصد و علت بیماری نامشخص است. ضایعات بیماری به شکل پاپول پوسته ای و خارش دار روی زمینه اریتماتوز بوده و در نواحی سر، سطوح اکستانسور، کف دست و پا و ناخن بیشتر دیده می شود. درمان روتین بیماری، تجویز کرتیکواستروئید موضعی و سیستمیک است. بررسی ها نشان داده اند که این بیماران دچار کمبود اسیدهای چرب آزاد بوده و در صورت رفع این کمبود ، علائم بیماری کاهش و حتی بهبود می یابد. گیاه گاو زبان از منابع غنی گامالینولینک اسید است که تأثیر آن در بهبود بیماریهای مزمن التهابی ثابت شده است. این بررسی به منظور تعیین اثر روغن بذر گاو زبان بر ضایعات پسوریازیس انجام شد
اکرم بیرانوند، بهرام رسولیان، مسعود علیرضایی، پیمان هاشمی، علی اصغر پیله وریان، بهروز عزت پور، مجید طوافی، سمیرا چاش،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
سیسپلاتین یک داروی مهم ضد نئوپلاسم است که نفروتوکسیسیتی عارضه اصلی آن محسوب میشود و مصرف آن در شیمی درمانی سرطان را محدود می سازد. از آنجائیکه رادیکالهای آزاد اکسیژن تا حد زیادی مسؤول نفروپاتی ناشی از سیسپلاتین هستند، اثرات تجویز خوراکی عصاره اتانولی برگ زیتون (OLE) بعنوان یک آنتی اکسیدان گیاهی بر نفروتوکسیسیتی ناشی از این دارو مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: ۲۱ رت نر بالغ به سه گروه تقسیم شدند: گروه OLE۷۵+CP (تجویز خوراکی ۱۴ روزه mg/kg۷۵ OLE قبل از تجویز داخل صفاقی mg/kg۵ سیسپلاتین) ، گروهWater +CP (تجویز خوراکی ۱۴ روزه آب قبل از تجویز سیسپلاتین) و گروه Water+Saline (مانند گروه قبلی فقط تجویز سالین بجای سیسپلاتین). نمونه های پلاسما ۷۲ ساعت بعد از تزریق سیسپلاتین جمع آوری شدند و نمونه های ادرار از قبل از خونگیری بمدت ۲۴ ساعت جمع آوری گردیدند. کراتینین و اوره پلاسما، کسر دفع سدیم و پتاسیم، کلییرانس کراتینین و وزن نسبی کلیه ها در گروههای مختلف بعنوان شاخصهای عملکرد کلیه مورد سنجش قرار گرفتند. یافته ها: سیسپلاتین منجر به اختلال معنی دار در همه این شاخصهای عملکرد کلیه شد. تجویز خوراکی OLE باعث کاهش معنی دار کراتینین و کسر دفع پتاسیم شد و کاهش میزان اوره پلاسما در گروه OLE۷۵+CP نسبت به گروه Water+CP در مرز معنی داری بود (۰۸/۰p=). سایر شاخصهای عملکرد کلیه بین دو گروه اخیر تفاوت معنی داری نداشتند. بحث و نتیجه گیری: تجویز خوراکی ۱۴ روزه دوز پایین نمونه یی از عصاره برگ زیتون (بطور خاص حاوی اولئوروپئین بالا)، می تواند بطور نسبی نفروتوکسیسیتی ناشی از سیسپلاتین را در رتها کاهش دهد. اثر دوزهای بالاتر عصاره میبایست در تحقیقات بعدی بررسی شود.
میرزا علی نظری نیا، مسعود علیرضایی، محمد بلوچ، علی حائری روحانی، شیما نعمتی،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
دانه های روغنی با داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع و اشباع بر روی فرآیندهای اسپرماتوژنز در بیضه موثرند. مواد و روشها: در این تحقیق از ۲۱ عدد موش صحرایی نر تازه از شیر گرفته شده، هر گروه ( کنترل، روغن ذرت، روغن بادام زمینی) به تعداد ۷ موش در یک قفس به مدت سه ماه استفاده شد. تغذیه موش ها بصورت ۱۰ درصد (w/w) غذای روزانه از روغن ذرت و روغن بادام زمینی در گروهای درمان صورت گرفت. پس از رسیدن به مرحله بلوغ با مشاهدات ماکروسکوپی در پایان ۳ ماهگی، آزمایشات هورمون شناسی، مقاطع بافتی از بیضه تهیه شده و بررسی اندازه گیری های وزنی و حجم بیضه در هر ۳ گروه از موش ها صورت گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که کاهش معنی داری در میزان هورمون تستسترون و FSH درگروههای درمان نسبت به کنترل دیده میشود((P<۰,۰۰۱ در حالیکه این تفاوت معنی دار در مورد هورمون LH و حجم بیضه در گروه روغن ذرت ( (P<۰.۰۰۱ و در گروه روغن بادام زمینی (p< ۰.۰۵) نسبت به گروه کنترل می باشد، هم چنین کاهش وزن بیضه در گروههای درمان نسبت به کنترل مشاهده گردید اما این تفاوت معنی دار نبود. بحث و نتیجه گیری: در مجموع مطالعه حاضر نشان میدهد که مصرف روغن ذرت و بادام رمینی احتمالا بخاطر وجود اسیدهای چرب غیر اشباع بویژه آراشیدونیک اسید که به نوبه خود پیش ساز پروستا گلندین ها می باشد می توانند با تا ثیر بر روی متابولیسم پایه و افزایش فعالیت انسولین در بافت بیضه باعث ازدیاد تکثیر سلولی در لایه اسپرماتوگونی لوله های سمینفر و افزایش روند اسپرماتوژنز شده اما به دنبال آن موجب ایجاد توقف در تبدیل اسپرماتوسیت به اسپرماتوزوئید( مرحله میوتیک اسپرماتوژنز) در لوله های سمینفر گردند.
کیوان شعبانی مقدم، مسعود رحمتی، دکتر فرزاد ناظم، دکتر علی اکبر رضایی، دکتر رحیم میر نصوری،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
ضربههای وارد بر سر میتوانند موجب اثرات حادی بر سیستم عصبی شوند. ازاینرو، در مجامع پزشکیورزشی، گروهی بوکس را همراه با عوارض جسمانی و عصبشناختی میدانند. اما، عدهای نیز معتقدند که پیامدهای جانبی این ورزش بیش از سایر ورزشها نیست. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر حاد ضربههای وارد برسر ناشی از یک مسابقه بوکس آماتور بر نوار مغزی، انجام شد.
میان نوار مغزی بوکسورها و کشتیگیران تفاوت معنیداری مشاهده گردید(۰۰۰/۰=p). به طوریکه پس از انجام یک نوبت مسابقه بوکس، ۸ مورد نوار مغزی غیرطبیعی در بوکسورها مشاهده شد، حال آنکه تمامی نوارهای مغزی گروه کنترل (کشتیگیران) طبیعی بود.
آزمودنیها در دو گروه ۲۰ نفره قرار گرفتند: گروه اول(گروه تجربی): از ۱۱۰ بوکسور آماتور و گروه دوم( گروه کنترل): از ۲۳۰ کشتیگیر شهرستان همدان. برای درک اختلال مغزی، از روش مصاحبه بوسیله پزشک استفاده گردید. سپس قبل و ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پس از انجام مسابقه از آزمودنیها نوار مغزی بعمل آمد.
بنظر میرسد که ماهیت ضربه به سر در ورزش بوکس، موجب اختلال در جریانات الکتریکی بافت مغز میشود. این تنش که با آسیبهای حاد مغزی ملایم همراه است و در ترسیم الکتروآنسفالوگرافی بوکسورها به چشم میخورد، خطرناک بوده و میتواند زمینه بروز عارضههای بعدی را فراهم کند.
دکتر قدرت اله شمس خرم آبادی، رضا درویشی چشمه سلطانی، دکتر عباس رضایی، دکتر احمد جنیدی جعفری،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده
یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی آلودگی آب و خاک به فلزات سنگین است. در این راستا هدف از این مطالعه حذف زیستی کروم (VI) از محلولهای آبی با استفاده از آلژینات کلسیم و تعیین مدلهای ایزوترم و کینتیک جذب بود.
مواد و روشها: با استفاده از راکتور جریان ناپیوسته، ظرفیت جذب زیستی آلژینات کلسیم جهت جذب کروم (VI) تحت تأثیر pH ، زمان اختلاط و غلظت فلز تعیین گردید. جهت تعیین باندهای فعال در جذب و تعیین خصوصیات جاذب از آنالیز اسپکتروفوتومتر مادون قرمز و میکروسکوپ الکترونی استفاده شد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به مدل دوبنین رادوشویچ می توان ابراز داشت که فرآیند جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم مکانیسمی شیمیایی دارد. همچنین با توجه به ماکزیمم ظرفیت جذب بدست آمده می توان ابراز داشت که آلژینات کلسیم جهت جذب زیستی کروم کارآمد و مؤثر است.
یافتهها: با توجه به آنالیز اسپکتروفوتومتر مادون قرمز نشان داده شد که باندهای کربوکسیل و هیدروکسیل می توانند مهمترین نقش را در جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم داشته باشند. pH بهینه ۴ جهت جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم بدست آمد. تطابق مطلوبی بین داده های آزمایشگاهی و ایزوترمهای مورد مطالعه بدست آمد (۹/۰R۲>). ماکزیمم ظرفیت آلژینات کلسیم جهت جذب زیستی کروم(VI) ۷۵/۸۴ میلیگرم بر گرم بدست آمد. متوسط انرژی آزاد جذب کروم (VI) بر روی آلژینات کلسیم(E) ۱۲۹/۹ کیلوژول بر مول بدست آمد. علاوه بر آن، مدل کینتیکی درجه دوم کاذب نسبت به مدل درجه دوم کاذب جهت تطبیق داده های آزمایشگاهی مناسبتر گزارش شد (R۲>۰,۹۷) و در طی ۱۲۰ دقیقه تعادل جذب حاصل گردید.
دکتر مجید طاعتی، دکتر مسعود علیرضایی، دکتر محمدهادی مشکوت السادات، دکتر بهرام رسولیان، دکتر امید دزفولیان، شیما نعمتی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده
به خوبی میدانیم که بیماریزائی اتانول در کبد و کلیهها در ارتباط مستقیم با افزایش رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو است که منجر به اختلالات ساختمانی و عملکردی در این دو ارگان حیاتی میشود.
مواد و روشها: ۵۶ عدد موش بزرگ آزمایشگاهی نر از نژاد ویستار در ۸ گروه قرار گرفته و به ترتیب زیر درمان شدند: گروه کنترل(سالین نرمال)،گروه اتانول (اتانول ۴ گرم بر کیلوگرم وزن بدن)، ۳ گروه سه دوز از عصاره میوه عناب (۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیگرم بر کیلو گرم وزن بدن)، و۳ گروه سه دوز از عصاره میوه عناب و اتانول(با همان سه دوز در کنار اتانول ۴ گرم بر کیلوگرم وزن بدن). همه درمانها روزی یک مرتبه بصورت داخل معدهای به مدت ۶۰ روز پیاپی صورت گرفت. نمونههای سرمی و بافت کبد و کلیه جهت ارزیابی ترکیبات سرمی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان بافتی، و نیز میزان مواد واکنش دهنده با تیوباربیتوریک اسید از موشها اخذ شد.
بحث و نتیجهگیری: عصاره آبی میوه عناب بعنوان پیش درمان، کبد و کلیه را در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از اتانول محفاظت مینماید.
یافتهها: فعالیت کبدی آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز(GPx)در گروه اتانول، در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری کاهش یافت، در حالیکه عصاره میوه عناب(۲۰۰ میلیگرم) توانست تنها فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز را بطور معنیدار افزایش دهد. فعالیت GPxکلیوی در مصرف اتانول به طور معنیداری نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد. همچنین فعالیت GPxدر گروه عصاره میوه عناب و الکل(۲۰۰ میلی گرم و ۴ گرم) نسبت به گروه اتانول کاهش معنیدار نشان داد. در مطالعه حاضر میزان TBARS که نشاندهنده پروکسیداسیون چربی است در بافت کبد گروه اتانول،در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنیدار نشان داد(۰۵/۰ p <).
مسعود علیرضایی، آزاده خونساری، شیما نعمتی، نجمه خلیقیان، کتایون جاوید نیا ،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: مسمومیت با هیستامین به طور مستقیم در ارتباط با نگهداری نامناسب غذاها میباشد. دی آمین اکسیداز، دآمیناسیون اکسیداتیو هیستامین و آمینهای بیوژنیک دیگر مانند کاداورین و پوترسین را کاتالیز میکند. دیآمین اکسیدازهای گیاهی پراکندگی زیادی در خانواده لگومینه مانند نخود، خلر و ماش دارند. به این دلیل، این مطالعه انجام گرفت تا خالصسازی و خواص کینتیکی آنزیم هیستامیناز از جوانههای خلر آزمایش گردد.
بحث و نتیجهگیری: در مجموع آنزیم هیستامیناز گیاهی به عنوان یک آنزیم جدید در پیشگیری از مسمومیت با هیستامین امیدوار کننده است
یافتهها: فعالیت ویژه آنزیم نهایی خالص شده برای سوبسترای هیستامین ۵۰ واحد در میلیگرم پروتئین یادداشت شد و خواص کینتیکی آنزیم (۰۵/۳=Vmax ، ۵/۲=Km) و هموژنوسیتی آنزیم خالص شده بوسیله SDS-PAGE در ناحیه ۷۲ کیلو دالتون نشان داده شد.
مواد و روشها: خالصسازی آنزیم بوسیله روش انجام شده فدریکو و همکاران با یکسری تغییرات بود. به طور کوتاه، با استفاده از رسوب دادن بوسیله سولفات آمونیوم، دیالیز علیه بافر پتاسیم ۵۰ میلی مولار ۷pH= به مدت ۱۸ ساعت، تغلیظ بوسیله کیسههای دیالیز بر روی پلی اتیلن گلیکول، گذاشتن روی ستون DEAE-۵۲ سفادکس که قبلاً با بافر فسفات پتاسیم ۱۵ میلی مولار و ۵/۵pH= به تعادل رسیده بود حاوی یک میکرومول CuCl۲ و در نهایت آنزیم با افزایش شیب نمک در M ۲/۰ خارج گردید. هموژنوسیته آنزیم بوسیله تکنیک SDS-PAGE در هر مرحله تائید شد و فعالیت دیآمین اکسیداز بوسیله اسپکتروفتومتر مشخص گردید.
حاتم گودینی، عباس رضایی، فاطمه بیرانوند، ناهید جهانبانی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: یونهای حاوی نیتروژن نظیر نیترات در برخی منابع آب در غلظتهای بالا موجود میباشد. این آلاینده باعث ایجاد مشکلات بهداشتی مثل سندرم بچه آبی در نوزادان و احتمال تشکیل ترکیبات سرطان زا در آب و ایجاد سرطان دستگاه گوارش میشود لذا حذف آنها از منابع آب ضرورت دارد. دنیتریفیکاسیون بیولوژیکی یکی از روشهای مؤثر در حذف نیترات میباشد که در این راستا میتوان از راکتورهای بستر شناور استفاده نمود. هدف از این مطالعه ارزیابی راکتور بستر شناور با بستر کربن فعال در حذف نیترات از آب میباشد.
مواد و روشها: باکتریهای دنیتریفایر جداسازی شده از فاضلاب کارخانه شیر خرمآباد بر روی کربن فعال گرانولی تثبیت شده و از آن به عنوان بستر در راکتور بستر شناور برای حذف نیترات استفاده شد. وضعیت تثبیت با تهیه تصویر میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفت. حذف غلظت ۲۰۰-۵۰ میلیگرم بر لیتر نیترات از آب با زمان ماند ۳-۱ ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه تحت شرایط آنوکسیک انجام شد. همچنین اثرات شرایط بهره برداری نظیر زمان ماند هیدرولیکی، pH، غلظت اولیه نیترات، بار ورودی و نوع منبع کربن نیز مورد بررسی قرار گرفت.
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که کربن فعال گرانولی میتواند سایت مطلوبی را برای چسبیدن باکتریهای دنیتریفایر تأمین نموده و به عنوان بستر، دنیتریفیکاسیون آب را در راکتور بستر شناور به خوبی انجام دهد.
یافتهها: نتایج آزمایشات نشان داد که بیش از ۹۴ درصد نیترات با زمان ماند ۳-۲ ساعت (غلظت نیترات ورودی ۲۰۰-۵۰ میلیگرم بر لیتر) حذف شده و با این راندمان تجمع نیتریت و آمونیاک وجود نداشت و غلظت نیترات، نیتریت و آمونیاک در آب خروجی در غلظتهای ورودی ۱۰۰-۵۰ میلیگرم بر لیتر در حد استاندارد آب آشامیدنی بود. تا میزان بار ورودی kgNO۳-N•m-۳•day-۱ ۴/۲ کیفیت آب آشامیدنی برای نیترات موجود در آب تصفیه شده فراهم شد. همچنین حداکثر نرخ دنیتریفیکاسیون (kgNO۳-N•m-۳•day-۱۴۵/۳) برای میزان بار ورودی kgNO۳-N•m-۳•day-۱ ۸/۴ ایجاد گردید.