نصرت الله سربندی فراهانی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: تالاسمی شایعترین اختلال خونی در جهان است. این کم خونی ارثی که ناشی از یک دگرگونی بنیادی در تعادل زنجیره های آلفا و بتا در ساختمان هموگلوبین بالغین (Hb.A) است, در فرم ماژور خود دارای عوارض جدی و تهدید کننده حیات (توام با همولیز و تغییرات استخوانی) است, در تحقیق حاضر عملکرد سلولهای ایمنی غیر اختصاصی (نوتروفیل ها) این بیماران مورد بررسی قرار گرفته است, همچنین ارتباط بین عملکرد نوتروفیل ها با سطح فرتینین سرم, طحال برداری, تزریق دسفرال و تعداد دفعات تزریق خون نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.
مواد و روشها: مطالعه به روش مورد ـ شاهدی روی ۳۰ بیمار مبتلا به بتا ـ تالاسمی ماژور و ۳۰ فرد سالم به عنوان گروه کنترل انجام شده است. برای نوتروفیلها از خون کامل حاوی ضد انعقاد هپارین (u/ml۱۵) در حضور دکستران ۶% و به کمک سانتریفوژ یخچالدار، برای جداسازی کاندیدا آلبیکنس از کلنی های قارچ روی محیط SDA و به منظور تهیه سوسپانسیونهای نوتروفیل و قارچ از محیط ۱۶۴۰RPMI و بافر PBS استفاده شده است. عملکرد نوتروفیلها (پس از تعیین تعداد مطلق)، با تستهای احیاء NBT، کموتاکسی، بلع، اپسونیزاسیون و کشتن داخل سلولی بررسی شد. اطلاعات حاصله به کمک آزمون های آماری t-student و X۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
یافته ها: نتایج این بررسی نشان می دهدکه نوتروفیلهای بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور از نظر تعداد و فعالیتهای بیگانه خواری (بلع)واتصال به میکروارگانیزم (اپسونیزاسیون )واحیاء NBTمشابه گروه کنترل می باشند؛ درحالیکه ازنظر قدرت حرکت هدفدار بسوی ارگانیسم (کموتاکسی )وکشتن ارگانیسم نسبت به گروه کنترل فعالیت کمتری نشان می دهند.
نتیجه گیری: با انجام این تحقیق مشخص شد که بیماران مبتلا به تالاسمی ماژوردر مقایسه با گروه کنترل (سالم) حساسیت بیشتری نسبت به عفونت نشان می دهند.
نصرت اله سربندی فراهانی، شهین رئوفی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: بیماری عروق کرونریک بیماری شایع میانسالی به بعد است. مطالعات اپیدمیولوژیک قوی گواه اینست که آهن
می تواند یک فاکتور مهم درایجاد بیماری عروق کرونر باشد. بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی ارتباط بین وضعیت آهن وبیماری عروق کرونرانجام گردید.
مواد و روش ها: شرکت کنندگان دراین مطالعه ۲۰۸ نفردارای بیماری قلبی بودند. ابتدا مشخصات فردی آنان توسط پرسشنامه جمع آوری شد. سپس نمونه خون آنان جهت اندازه گیری آهن-فریتین و Hb-HCT-TIBC گرفته شد.
بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان می دهد که با افزایش سن میزان ذخیره آهن بدن افزایش می یابد و این امر میتواند در بیماریزایی برخی بیماریهای شایع مثل بیماریهای قلبی-عروقی مؤثر باشد، بنابراین نتایج ما از نقش ذخایرآهن بعنوان یک عامل خطر در ایجاد بیماری عروق کرونر حمایت میکند.
یافته ها: ۱۱۰ نفر (۹/۵۲%) از شرکت کنندگان زن و ۹۸ نفر (۱/۴۷%)آنان مرد بودند. میانگین سنی آنان ۵/۶۳ سال بود. میانگین سطح فریتین آقایان ۰۴۱/۱۲۷ و ۲۱۴/۱۰۸ میکروگرم درمیلی لیتر در خانم ها بود. میانگین سطح آهن بدن مردان ۷۰/۹۳ و در خانمها ۷۱/۸۴ میکروگرم در میلی لیتر بود. نتایج نشان داد که بین سن و سطح آهن و فریتین ارتباط وجوددارد