۱۵ نتیجه برای اعتیاد
علیرضا سرکاکی، راحله عصایی، فرشته معتمدی، ناصر پژوهی، محمد بدوی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: شواهد نشان میدهد که اعتیاد یکی از والدین به مورفین منجر به اختلال در فرآیند یادگیری و حافظه فرزندان می شود. از آنجایی که تقویت طولانی مدت (LTP) به عنوان یکی از مکانیسم های سلولی یادگیری و حافظه مطرح می باشد، در این مطالعه اثر اعتیاد والدین بر ایجاد و حفظ تقویت طولانی مدت مسیر نفوذی به ناحیه شکنج دندانهای فرزندان موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ۴۰ سر موش صحرایی ماده و۱۶ سر موش صحرایی نر با مصرف خوراکی مورفین با دوز ۳۲ میلی گرم /کیلو گرم۲ بار در روز به مدت ۵ روز معتاد شدند و سپس حیوانات جهت انجام جفت گیری به صورتهای ماده معتاد و نر غیر معتاد = گروه تست ۱، نر معتاد و ماده غیر معتاد = گروه تست ۲ و نر و ماده معتاد = گروه تست ۳، گروه شاهد ۱ = ماده دریافت کننده دکستروز ۵% و نر دست نخورده و گروه شاهد۲ = نر دریافت کننده دکستروز ۵% و ماده دست نخورده در کنار هم قرار داده شدند. پس از رسیدن فرزندان به سن بلوغ با تحریک الکتریکی مسیر نفوذی، در ناحیه شکنج دندانه ای تقویت طولانی مدت ایجاد شد.میزان تغییرات شیب پتانسیل پس سیناپسی تحریکی (EPSP) و دامنه پتانسیل عمل دسته جمعی نسبت به سطح پایه در فواصل زمانی ۱۲۰-۵ دقیقه پس از تحریک با فرکانس بالا اندازه گیری و نتایج به صورت میانگین ± خطای معیار بیان گردید. نتایج با روش آماری آنالیز واریانس دو طرفه با مدل اندازه گیری مکرر و تست توکی آنالیز شد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه میتوان نتیجهگیری کرد که مصرف مورفین توسط والدین میتواند منجربه کاهش حفظ تقویت طولانی مدت ایجاد شده در ناحیه شکنج دندانهای در فرزندان گردد که به نوبه خود میتواند موجب اختلالاتی در روند حافظه و یادگیری شود. بنابراین باید آگاه کردن افکار عمومی از عواقب اثر اعتیاد بر فرزندان بایستی بیشتر مورد توجه قرارگیرد.
یافته ها: نتایج نشان می دهد که شیب پتانسیل پس سیناپسی و دامنه پتانسیل عمل در فرزندان نر و ماده گروه تست ۱ و گروه تست ۲ در دقایق ۶۰ و ۱۲۰ پس از تحریک تتانیک به ترتیب بطور معنی داری کمتر از گروه شاهد ۱ و۲ است. ولی تفاوت معنی داری بین فرزندان نر وماده در هر گروه و بین گروه های تست ۱ و تست ۲ وجود ندارد.در ضمن در گروه تست ۳ بارداری صورت نگرفت.
ایرج شهرامیان، عبدالوهاب مرادی، عباسعلی معین، مالک رخشانی، مهین بدخش،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: مواد مخدر باعث تغییر در کارکرد ارگانهای جنسی می شود و معروفترین و قدیمی ترین این مواد تریاک
می باشد. اثر این ماده بر اسپرماتوژنز مردان معتاد در منطقه ای بررسی شد که اصلی ترین ماده مورد سو ء مصرف می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد- شا هدی مایع سمن ۲۲۴ نفر که ۱۱۲ معتاد به تریاک و۱۱۲ نفر سالم بودند بررسی و یافته ها جمع آوری گردید، سپس توسط آزمونهای آماری مجذور کای و تی تست تجزیه و تحلیل و دو گروه مقایسه شدند. سطح معناداری اختلاف بین دو گروه ۰۵/۰p< در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج حاکی از تفاوت آماری معنی دار بین دو گروه از نظر تعداد، شکل، تحرک، ویسکوزیته و زمان سیال شدن سمن بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج بررسی نشان میدهد که اعتیاد به تریاک تأثیر پا تولوژیک زیادی بر اسپرماتوژنز دارد و
می تواند منجر به ناباروری و کم باروری افراد گردد که احتمالاً به دلیل کاهش سطح تستوسترون در اثر مصرف تریاک و بالطبع کاهش فعالیت بیضه ها و ارگانهای جنسی وابسته می باشد.
کورس دیوسالار، رامین سراوانی، منظومه شمسی میمندی، مرتضی طائی، آذر شیخ الاسلامی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: مصرف ترکیبات اپیوئیدی در ایران از شیوع بالایی برخوردار است. آخرین رویکرد های پژوهشی در مورد سوء مصرف مواد نیز متوجه نقش مهم پروتئینها در شناخت ودرمانهای نوین این پدیده است. نظر به تاثیر استفاده طولانی مدت از ترکیبات اپیوئیدی بر عملکردکبد و ترکیب پروتئین های سرم انسان، این مطالعه با هدف بررسی طرح الکتروفورتیک پروتئینهای پلاسما در افراد وابسته به ترکیبات اپیوئیدی (تریاک وهروئین) طراحی واجراء گردید.
مواد و روشها: جمعیت مورد بررسی در این مطالعه مورد-شاهدی، شامل تعداد ۴۲ نفر وابسته به تریاک، ۳۵ نفر وابسته به هروئین و ۳۵ داوطلب غیر وابسته به ترکیبات اپیوئیدی بودند که از نظر سن و جنس تطابق داشتند. مصرف ترکیبات اپیوئیدی در گروه های مورد، توسط تستهای تشخیص آزمایشگاهی ترکیبات اپیوئیدی در نمونه ادرار با استفاده از تست ایمنوکروماتوگرافی سریع و سپس تستهای تکمیلی کروماتوگرافی ستونی جامد- مایع و کروماتوگرافی نازک لایه تائید گردید. پس از خونگیری و تهیه سرم، الکتروفورز ناحیه ای انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS ۱۱,۵ آنالیز و به صورت Mean±SEM ارائه گردید.
یافتهها: مقایسه میانگین مقدار آلبومین، - α ۱ گلوبولین، ۲ α – گلوبولین و بتاگلوبولین در بین سه گروه، تفاوت معنی داری را نشان نداد. اما مقدار گاماگلوبولین در گروه وابسته به تریاک (۶۱/۳ ± ۳۸/۱۷) و گروه وابسته به هروئین (۴/۴ ± ۴۸/۱۷) بطور معنی داری (۰۱/۰ p< ) بیش از گروه کنترل (۸/۱ ± ۳/۱۳ گرم در لیتر) بود. مقایسه مقادیر مذکور بین دو گروه وابسته به تریاک و وابسته به هروئین تفاوت معنی داری نشان نداد.
بحث و نتیجهگیری: افزایش غلظت گاماگلوبولین ها میتواند در نتیجه تحریک سیستم ایمنی پس از اتصال ترکیبات اپیوئیدی و ناخالصیهای همراه با آنها به آلبومین یا به علت تحریک محور هیپوفیز-هیپوتالاموس باشد. هرچند که مصرف مداوم اپیوئیدها نیز تواماٌ بر سیستم ایمنی سلولی و هومورال تاثیر گذار است، معهذا افزایش معنی دار باند گاما میتواند ناشی از مصرف ترکیبات اپیوئیدی توام با رفتارهای پر خطر، ابتلا به بیماریهای عفونی و ناخالصی مواد افیونی باشد.
هدایت نظری، سعید فروغی، مرضیه مؤمن نسب، فاطمه ورشوچی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: حدود ۸% جمعیت بالغ کشور اعتیاد دارند و روزانه حدود ۵۰۰ نفر به این جمعیت اضافه می شود. پیامدهای اقتصادی اجتماعی و بهداشتی بسیار سنگین چون طلاق، فحشاء، دزدی و قتل، ابتلای به ایدز و هپاتیت و ضرری معادل ۲۹ درصد درآمد ملی از جمله عوارض اعتیاد برای کشورماست. امکانات محدود فعلی موجود در مراکز بستری و سرپایی درمان اعتیاد و روش های وقت گیر و هزینه بر موجود، باعث شده تا روش های ترک سریع اعتیاد از دیدگاه کارآیی، عوارض جانبی تحمل و عود اعتیاد هر روز بیشتر مورد توجه و امتحان قرار گیرند.
مواد و روشها: از فروردین تا شهریور ماه ۱۳۸۴، ۱۴۰ مرد معتاد به مواد افیونی (هروئین و تریاک) که در دو گروه جداگانه همتاسازی شده بودند به ترتیب تحت سم زدایی سریع با نالترکسون و متادون قرار گرفتند. روند ترک اعتیاد در تمامی بیماران به مدت ۳ ماه تحت نظر بود و در گروه اول کلونیدین، بنزودیازپین و نالترکسون همراه با درمان علامتی در ۴ روز اول و ادامه ی درمان نگهدارنده با نالترکسون و در گروه دوم متادون تراپی به مدت یک ماه انجام شد .
یافتهها: سن مددجویان بین ۷۳ – ۱۸ با میانگین ۳۴ سال و بهره ی هوشی همگی حداقل نرمال بود. میزان موفقیت در روش سریع ۵۵% و در روش متادون ۵۰% بود. عود در روش سریع کندتر رخ داد و کمتر بود (۴۵% در مقابل ۵۰%). گرچه تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. میزان موفقیت بیشتر در روش سریع مربوط به نمونه های دارای سابقه ی اعتیاد کمتر و معتادین به هروئین بود که این مقادیر در روش متادون مربوط به نمونه های با سابقه ی اعتیاد بیشتر و معتاد به تریاک بود. در هر دو گروه ارتباط بین موفقیت در ترک با نوع اعتیاد، شغل، تأهل و سطح تحصیلات معنی دار نبود. مهمترین عارضه ی جانبی درمان افت فشارخون شریانی (در گروه سریع ۱۰% و در گروه متادون ۵%) بود.
بحث و نتیجهگیری: روش سم زدایی سریع با نالترکسون با توجه به میزان موفقیت بالا، زمان کمتر و عوارض ناچیز می تواند روش مناسبی در سم زدایی افیون ها در زمان کمتر و حجم بیشتر داوطلبان ترک باشد.
حسن تیموری، فریدون سبزی، محمد جواد طراحی، ایمان حیدری پور،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
Ø مقدمه: اعتیاد به مواد مخدر علاوه بر زیانهای جسمی، تبعات اجتماعی، اقتصادی بسیاری دارد. روشهای مختلفی برای ترک اعتیاد استفاده می شود، یکی از روشهای جدید سم زدایی فوق سریع (UROD) است که منجر به کاهش علائم و عوارض سندرم ترک می شود. |
Ø مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی با هدف تعیین میزان موفقیت ترک اعتیاد به روش UROD در ۱۱۲ بیمار مراجعه کننده به بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد در سال ۱۳۸۴ انجام گردید. بیماران پس از انجام مصاحبه و اخذ رضایت نامه به مدت ۴ تا ۵ ساعت و با نالوکسان با دوز mg/kg ۰۷/۰-۰۵/۰ به صورت انفوزیون وریدی تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. ارزیابی درمان به صورت ویزیت ماهیانه و سه نوبت تست اعتیاد به صورت تصادفی در مدت ۴ تا ۶ ماه صورت گرفت. در این مدت همه بیماران تحت نظر روان پزشک قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار SPSS ورژن ۵/۱۱ و با استفاده از آزمون آماری x۲ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. |
Ø یافته ها: از ۱۱۲ بیمار تحت درمان، ۱۰۴ نفر در پیگیری شش ماهه شرکت داشتند، میزان موفقیت ترک اعتیاد در این روش پس از گذشت این زمان ۵/۸۶ درصد برآورد گردید. در این مطالعه بین متغیرهای سطح تحصیلات، سن، نوع ماده مصرفی، مدت زمان مصرف و میزان موفقیت رابطه معنی داری به دست نیامد. ولی در خصوص وضعیت اشتغال با موفقیت ترک این رابطه معنی دار بود (۰۰۱/۰ p< ). |
بحث و نتیجه گیری: در مطالعات مختلف میزان عود پس از ۶ ماه بین ۲۵ تا ۶۸ درصد گزارش گردیده است. در حالیکه در این مطالعه ۵/۸۶ درصد پس از ۶ ماه وابستگی به مواد مخدر نداشتند. بنابراین UROD به عنوان یک روش کم عارضه درمان برای قطع وابستگی همراه با روشهای درمانی تکمیلی ضروری به نظر می رسد |
|
لیدا کاکیا،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
ترکیب سنی جمعیت کشور ، اولویت بخشی به راهبردهای پیشگیرانه اعتیاد به مواد مخدر را آشکار می سازد . هدف پژوهش ، بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای اجتماعی بر کاهش اعتیادپذیری دانشآموزان دختر درمقطع پیشدانشگاهی شهر تهران است. بحث و نتیجه گیری: برگزاری دوره های آموزش مهارت های اجتماعی برای مبارزه با گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر باید مطمح نظر گروه های مرجع همچون مشاوران ، مربیان مدارس و برنامه ریزان اجتماعی قرار گیرد. بعلاوه این روش می تواند به منزله رهیافتی مقابله ای در آموزش نوجوانان مورداستفاه قرار گیرد. یافته ها: تحلیل داده ها بیانگر تفاوت معنی دار بین نتایج آزمون ها در دو گروه کنترل و آزمایشی بود و نشان داد که آموزش مهارتهای اجتماعی باعث کاهش اعتیادپذیری ، آمادگی به اعتیاد و کاهش اعتراف به آن در نوجوانان میشود مواد و روش ها: برای جمع آوری اطلاعات تحقیق ، در مرحله پیش آزمون ۳۰۰ دانش آموز دختر و از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردیدند. سپس در مرحله پس آزمون در هریک از دو گروه کنترل و آزمایشی ، ۱۵ دانش آموز شرکت و به منظور جمع آوری داده ها از آزمون t مستقل برای تعیین معناداری تفاوت میانگینها استفاده گردید
دکتر اردشیر شیخ آزادی، دکتر زهره عقابیان، دکتر ماندانا دولتی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
تشخیص پس از مرگ سوء مصرف مواد برای تعیین علت فوت و بررسی عوامل موثر در حوادث منجر به فوت اهمیت ویژه ای دارد. یکی از روشهای تشخیصی، بررسی آسیب شناسی ریه از نظر وجود گرانولوم جسم خارجی است. مواد و روش ها: مطالعه بصورت تحلیلی مقطعی در سالن تشریح پزشکی قانونی تهران روی اجساد دارای علایم خطر انجام شد. در مواردی که آزمایش سم شناسی ادرار یا صفرا از نظر مواد مخدر مثبت شد نمونه بافت ریه تحت آزمایش آسیب شناسی قرار گرفت. بحث و نتیجه گیری: در تعداد قابل توجهی از نمونه های آسیب شناسی ریه معتادین تزریقی گرانولوم جسم خارجی مشاهده می گردد. می توان بعنوان روشی قابل اعتماد برای تشخیص اعتیاد تزریقی از آن استفاده نمود یافته ها: در مجموع ۹۰ جسد مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی قربانیان ۰۵/۳۳ سال با انحراف معیار ۴۵/۹ سال بود . دامنه سنی از ۱۷ تا ۶۰ سال و ۸/۹۷ درصد قربانیان مذکر بودند. نوع ماده مورد استفاده در ۵۳ مورد بر اساس شرح حال مشخص بود که در میان آنها ۳۸/۴۰% قربانیان کراک، ۱۵/۲۱% هروئین، ۹۲/۲۶% تریاک، ۶۹/۷% شیشه، ۸۴/۳% قرص و ۶۱/۹% همگی انواع مواد مخدر را مصرف نموده بودند. ۲/۷۲% موارد صرفاً یک ماده و ۸/۲۷% قربانیان بیش از یک دارو مصرف نموده بودند. نمونه های ریه ۱/۹۱% اجساد از نظر وجود جسم خارجی ریه مثبت بودند. بین سن و جنس قربانی و وجود جسم خارجی در ریه ارتباط معنی داری وجود نداشت.
فرهاد شاهسوار، مهرزاد جعفرزاده، بهنام اسدی فر، توماج سابوته، مینا درند،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: اگرچه تصور می شود که مصرف مواد مخدر سبب تغییر در عملکرد تیروئید می شود ولی مکانیسم دقیق آن هنوز به خوبی مشخص نشده است. بنابراین، در ادامه یک مطالعه مقدماتی،هدف این مطالعه تکمیلی بررسی تأثیر اعتیاد به مواد مخدر بر روی عملکرد تیروئید با اندازه گیری TBG بود. مواد و روش ها: این تحقیق به صورت یک مطالعه مورد-شاهد بر روی ۱۰۶ نفر معتاد به مواد مخدر و ۱۰۶ نفر فرد سالم در تهران صورت گرفت. از نمونه های سرم این افراد برای اندازه گیری TBG استفاده شد. یافته ها: میزان TBG در گروه مورد به صورت معنی داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش داشت(۰۰۵/۰
غفارعلی محمودی، حسن نورمحمدی، یونس عزیزپورفرد، علی فرهادی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: کمتر پدیده ای را میتوان یافت که همانند اعتیاد جوامع بشری را مورد تهدید قرار داده باشد. با وجود خطرات و عوارض ناشی از اعتیاد هر روزه به شمار قربانیان این دام مرگبار افزوده میشود. لذا برآن شدیم که به بررسی علل گرایش به مواد مخدر از نظر بیماران مراجعه کننده با تشخیص مسمومیت مواد مخدر و اعتیاد در بیمارستانهای آموزشی شهر خرم آباد بپردازیم. بحث و نتیجهگیری: عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی اقتصادی به صورت هماهنگ بستر گرایش به سمت مواد مخدر را فراهم میکنند و امید است که نتایج این مطالعه موجبات افزایش آگاهی برنامه ریزان در اجرای سیاستها و اقدامات پیشگیرانه و کنترل کننده اعتیاد جهت جلوگیری از پیامدهای آن را فراهم نماید. یافتهها: ۱۱ بیمار مؤنث و ۸۹ بیمار مذکر مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین فراوانی در گروه سنی ۳۹-۳۰ سال قرار داشت. ۸۱% بیماران شهری و ۱۹% روستایی بودند. کسب لذت و افزایش توان جسمی برای کار، رهایی از مشکلات زندگی، تسکین ناراحتیهای روحی، وجود افراد معتاد در خانواده، همرنگ شدن با دوستان ناباب و همچنین بیکاری و ارزان و در دسترس بودن مواد مخدر از شایعترین علل گرایش به مصرف مواد بود. مواد و روشها: مطالعه در قالب اپیدمیولوژیک توصیفی بر روی ۱۰۰ نفر، تحت رضایت آگاهانه در سال ۱۳۹۳ انجام شد. ابزار پژوهش یک پرسشنامه دو قسمتی بود که قسمت اول در زمینه خصوصیات فردی و قسمت دوم حاوی سؤالاتی در زمینه عوامل شغلی، اقتصادی، تحصیلی، خانوادگی و عوامل اجتماعی گرایش به مواد مخدر بود. پس از گردآوری دادهها، بررسی و تحلیل آماری انجام شد.
مسعود فرهادنیا، فریده ملکشاهی، مانیا جلیلوند، سعید فروغی، سیمین رضائی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: اﻋﺘﻴﺎد به اﻳﻨﺘﺮﻧﺖ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎی اﺳﺘﻔﺎده ﺑﻴﺶ از ﺣﺪ ﻳﺎ ﻧﺎ ﻣﻌﻘﻮل و ﺑﻴﻤﺎرﮔﻮﻧﻪ از اﻳﻨﺘﺮﻧﺖ اﺳﺖ که پیامدهای اجتماعی از جمله تاثیر برسلامت عمومی را به دنبال دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین اعتیاد به اینترنت و سلامت عمومی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان درسال ۱۳۹۲ انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و از نظر نوع بررسی همبستگی می باشد. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان )کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترای) دانشگاه علوم پزشکی لرستان می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول و جدول کرجسی مورگان ۲۴۰ نفر می باشد که به روش نمونه گیری از نوع طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه شامل پرسش نامه اطلاعات فردی، ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ اﻋﺘﻴﺎد ﺑﻪ اﻳﻨﺘﺮﻧﺖ یانگ و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ جمع آوری برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی متناسب و آزمونهای خی ۲ – ضریب همبستگی، آزمون های T مستقل، تحلیل واریانس یکطرفه استفاده گردید. آنالیز با استفاده از برنامه آماری SPSS۱۸ انجام گرفت.
یافته ها: یافته ها نشان داد که بین نمرات اعتیاد به اینترنت با نمرات سلامت عمومی و مولفه های آن با( ضریب همبستگی۴۷۱/۰- r= در سطح ۰۱/۰ P> ) ارتباط معنی داری وجود دارد. از نظر اعتیاد به اینترنت ۸۵/۰ درصد دانشجویان نرمال و ۱۵/۰ درصد در معرض اعتیاد بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به تأثیر اعتیاد به اینترنت بر ابعاد سلامتی دانشجویان، نظارت و کنترل بر استفاده از اینترنت و آگاه نمودن دانشجویان از اثرات مخرب ضروری به نظر می رسد.
علی فرهادی، ، جهانگیر کرمی، آسیه مرادی، حسن مختارپور، محمدجواد بگیان کوله مرز، امید محمدی، اکرم یوسفی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نارسایی شناختی و هیجانی در پیشبینی عضویت در گروه های معتاد و غیرمعتاد انجام شد.
|
مواد و روش ها: این پژوهش یک پژوهش بنیادی و از نظر نوع بررسی پسرویدادی (مقطعی- مقایسه ای) است که بهصورت گذشتهنگر انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را مردان سوءمصرفکننده مواد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد یکی از شهرستانهای استان لرستان در سال ۱۳۹۳ تشکیل میدادند. نمونه انتخابی از این جامعه شامل ۱۰۰ نفر از افراد سوءمصرفکننده مواد و ۱۰۰ نفر از افراد عادی (از میان همراهان بیماران) بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه های نارسایی شناختی (CFQ) و نارسایی هیجانی (TSA-۲۰) را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز استفاده شد. آنالیز با استفاده از برنامه آماری SPSS-۲۰ صورت گرفت.
|
یافته ها: در تحلیل ممیز به روش همزمان، هفت متغیر پیشبین (دشواری در توصیف و شناسایی احساسات، تفکر معطوف به بیرون، مشکلات حافظه، حواسپرتی، اشتباهات سهوی و عدم یادآوری اسامی) و در روش گام به گام سه متغیر پیشبین (نارسایی شناختی، دشواری در توصیف احساسات و مشکلات مربوط به حافظه) برای تنها تابع ممیز از اختلاف بین دو گروه معتاد و غیرمعتاد تبیین می شود.
|
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که افراد معتاد و غیرمعتاد را میتوان از روی نارسایی شناختی و هیجانی تمییز داد.
|
عاطفه بهرامی نژاد، افسانه بیرانوند، سودابه زارع، معصومه ارنواز،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هوش هیجانی نوعی پردازش هیجانی اطلاعات است که می تواند باعث محافظت فرد در برابر مصرف مواد شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش توصیفی–تحلیلی تعداد ۲۲۳ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.اطلاعات از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک ، گرایش به اعتیاد (APS) و هوش هیجانی (berry-graves)جمع آوری و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین امتیاز گرایش به مصرف مواد در دانشجویان ۴۷/۲۸ و میانگین امتیاز هوش هیجانی ۷۲/۸۱ بود.یافته های این پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد ارتباط منفی معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<). همچنین بر اساس نتایج پیرسون، بین گرایش به اعتیاد و خرده آزمون های خودآگاهی ،خود مدیریتی ،آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه ،ارتباط معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه گیری: افراد با هوش هیجانی پایین تر ،تمایل بیشتری به سوء مصرف مواد دارند. برنامه های آموزش هوش هیجانی می تواند عامل پیش گیرنده در اعتیاد محسوب شود.
بنفشه حسنوند، صالحه ایرانمنش، عزت اله قدم پور، مهدی یوسف وند،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: اعتیاد امروزه به یکی از جدی ترین معضلات جامعه بشری تبدیل شده است که منجر به پیدایش فقر و بیکاری و مهم تر از آن بروز مشکلات مکرر شغلی، اجتماعی و قانونی می شود. بنابراین هدف اصلی این پژوهش، تعیین میزان اثربخشی رفتاردرمانی گفتگویی در تغییر سطح باورهای فراشناختی مردان معتاد به حشیش شهرستان خرم آباد بود. |
مواد و روش ها: این پژوهش به صـورت نیمه تجربـی بـود کـه در آن از طـرح پـیش آزمـون - پـسآزمـون بـا گـروه کنتـرل اسـتفاده شـد. نمونـه پـژوهش ۴۰ آزمـودنی بـود کـه از میـان مردان معتاد به حشیش شهرستان خرم آباد انتخـاب و بـه صـورت تصـادفی در گـروههـای آزمـایش (رفتاردرمانی گفتگویی) و گواه گمارده شـدند. در مرحله مداخله گروه آزمایش در ۸ جلسه تحت آموزش رفتاردرمانی گفتگویی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز (۲۰۰۰) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) تجزیه و تحلیل شدند. |
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معناداری بین دو گروه نشان داد (۰۵/۰p<). یافته ها حاکی از آن بود که رفتاردرمانی گفتگویی در تغییر سطح باورهای فرانشاختی اثربخش است. |
بحث و نتیجه گیری: بنابراین چنانچه افرادی که در حوزه مربوط به مبارزه با مواد مخدر و درمان افراد مبتلا به اعتیاد کار میکنند، از روش رفتاردرمانی گفتگویی استفاده کنند میتوانند باورهای فراشناختی مثبتی را در بیماران ایجاد کنند. |
آرش کریمی، مصطفی چراغی، مهرنوش صدیقی، پژمان هاشم زاده،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: اﻣـﺮوزه ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﻣﺨﺪر یﮑﯽ از ﺑﺰرگﺗﺮیﻦ ﻣﻌﻀﻼت ﺑﺴﯿﺎری از ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺟﻬﺎن اﺳﺖ. ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺑﺮﺧﯽ ﺑﺎورﻫﺎی ﻏﻠﻂ در ﺟﺎﻣﻌﻪ، ﻣﺘﺄﺳﻔﺎﻧﻪ ﺗﻮﺻﯿﻪ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف مواد مخدر در ﻣﻮرد ﮐﻨﺘﺮل و ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی ﺑﯿﻤﺎریﻫﺎی ﻗﻠﺒﯽ و ﻋﻮاﻣﻞ ﺧﻄﺮ آن وﺟﻮد دارد. این بررسی مروری، با توجه به تحقیقات انجام شده مبنی بر ارتباط بین اعتیاد و بیماری های قلب و به منظور آشنایی با اعتیاد و بیماری های مرتبط قلبی و درمان انجام شده است. |
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری برای جستجوی مقالات، از پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex, SID, Pubmed, ISI و Scopus طی سال های ۱۹۸۰تا ۲۰۱۷ با تأکید بر مقالات ۱۰ سال اخیر استفاده شد. کلید واژه های مورد استفاده در این بررسی مروری استناد به ۲۰ مقاله، اعتیاد، ﭘﺮاﮐﺴﯿﺪاﺳﯿﻮن لیپیدی، ﭼﺮﺑﯽ و ﻗﻨﺪ ﺧﻮن، آترواسکلروز، سایز انفارکت، آریتمی ها در افراد انجام شده است. |
یافته ها: اطلاعات موجود با تأکید بر مقالات ۱۰ سال اخیر با استناد به ۲۰ مقاله، اطلاعات موجود رابطه مهمی بین اعتیاد و ﭘﺮاﮐﺴﯿﺪاﺳﯿﻮن لیپیدی، ﭼﺮﺑﯽ و ﻗﻨﺪﺧﻮن، آترواسکلروز، سایز انفارکت قلبی، اریتمی ها و بیماریهای قلب در افراد ﻣﻌﺘﺎد ﺑﻪ ﺗﺮیﺎک و شاخص ﻣﺎﻟﻮن دی آﻟﺪﺋﯿﺪ را نشان میدهد. در مطالعات مختلف اثرهای متفاوتی مشاهده شده است. این تفاوت می تواند به علت اثر بیهوشی، دوز دارو، محل اثر در مغز، تغییرات تنفسی و ویژگی گیرنده ها باشد. |
بحث و نتیجه گیری: اعتیاد به مواد مخدر با اثرات متفاوتی بر چربی خون، قندخون، فشارخون، آترواسکلروز، سایز سکته قلبی و آریتمی ها، با بیماری های قلبی همراه است. |
|
جعفر رضاییان، احد فاضلی، علیرضا ملازاده،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: کاربرد همزمان هروئین و آمفتامین طی ده سال گذشته بین معتادان مواد مخدر شیوع پیدا کرده است. سالانه جهت ترک این دو ماده مخدر، افراد بسیاری به مراکز بهبودی مراجعه میکنند اما تنها درصد اندکی از مراجعین بهبود مییابند. با توجه به درصد پایین بهبودی معتادان، به بررسی اثر سه داروی کلونیدین، گاباپنتین و نورتریپتیلین بر میزان بهبودی آنان پرداخته شد.
مواد و روش ها: این مقاله بر آمده از پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی است. در این پژوهش همگروهی، کلیه ۹۱ بیمار معتاد به هروئین و آمفتامین تحت درمان با کلونیدین (۲۹ نفر)، گاباپنتین (۳۱ نفر) و نورتریپتیلین (۳۰ نفر) بستری شده در بیمارستان روانپزشکی مهر خرمآباد طی سال ۱۴۰۲ به روش سرشماری وارد بررسی شدند. اطلاعات مربوط به ویژگیهای جمعیت شناختی و همچنین وضعیت دورههای بهبود سهماهه از پرونده بیماران استخراج شد و ارتباط متغیرها با استفاده از آزمون مجذور کای با یکدیگر بررسی شد و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۳ مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بین سه گروه درمانی ازنظر نسبت بهبود سهماهه تفاوت آماری معناداری وجود داشته است (۰۰۱/۰=P)؛ بهطوریکه نسبت بهبود سهماهه در گروه گاباپنتین بهوضوح کمتر از دو گروه دیگر بوده است. در گروه دریافتکننده گاباپنتین، نسبت بهبودی سهماهه در رده سنی بیشتر یا مساوی ۳۰ سال، بهوضوح بیشتر از رده سنی کمتر از ۳۰ سال بوده است (۳/۳۱ % در مقابل ۱/۷ %).
بحث و نتیجه گیری: دو داروی کلونیدین و نوروترپتیلین برای دوره بهبود و کاهش علائم نشانگان ترک مناسبتر هستند. |