۴۳ نتیجه برای سرطان
حسن حسین زادگان، مرتضی سالاری، عبدالامیر علامه، زهیر محمد حسن، سیمین اصغری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: وروتوکسین ها سمومی با ساختمان دو بخشی هستند که در پاتوژنز سویه های اشرشیا کولی انتروهموراژیک دخالت دارند. مطالعات اولیه درمان برخی تومورهای سرطانی و نیز بررسی اثر سیتوتوکسیسیته این سموم روی رده های توموری در شرایط محیط کشت (In Vitro) وحیوانات آزمایشگاهی نشان دهنده اثر بخشی آنهاست.این سموم به دلیل دارا بودن گیرنده های اختصاصی بر روی رده های توموری مطالعه شده به صورت انتخابی عمل می نمایند.
هدف از این تحقیق بررسی سیتوتوکسیسیته وروتوکسین۱ تخلیص شده از سویه مولد وروتوکسین اشریشیا کولی توأم با منوفسفوریل لیپیدA (MPL) بر روی رده سلولی تومور پستانی انسان به نامMCF-۷ بود.
مواد و روشها: در این تحقیق ابتدا وروتوکسین۱ تولید شده از ۵ سویه مولد وروتوکسین به دست آمده از انستیتو پاستور ایران و آزمایشگاه مرجع بو علی با استفاده از کیت آگلوتیناسیون معکوس (VTEC-RPLA) تأیید و با استفاده از کروماتوگرافی جذبی تخلیص شد. در مرحله بعد رقت های مختلف وروتوکسین۱ و MPL به صورت توأم و یا جداگانه بر روی رده سلولی MCF-۷ اضافه شد و قابلیت زنده ماندن سلول ها Viability) ( با استفاده از تریپان بلو و شکستگی ژنوم آنها با الکتروفورز آگارز بررسی گردید.
یافته ها: مطالعات ما نشان داد که سلول های MCF-۷ مطابق با تحقیقات قبلی حساسیت فوق العاده ای به وروتوکسین۱ دارند و مقدار ۳۳ نانوگرم در هر میلی لیتر اثری معادل دوز سیتوتوکسیک ۵۰ درصد CD۵۰% ایجاد می کند. بررسی های شکستگی ژنوم سلولی الگوی مشخصی از بروز پدیده آپوپتوزیز را نشان می دهد. در حالی که MPL به تنهایی ماده ای غیر سمی است؛ ولی استفاده توام آن با وروتوکسین۱ اثرات سمی آن را تشدید می کند.
نتیجه گیری: اگرچه اثرات ضد توموری وروتوکسین۱ از سال ها قبل روشن شده است؛ ولی کشف و شناسایی عوامل مختلف تشدید کننده اثر سیتوتوکسیک مواد ضد تومورها نیز مورد توجه محافل علمی است.MPL یکی از متابولیت های میکروبی است که اثر سینرژیستی آن با وروتوکسین۱ در مرگ سلول های توموری پستان برای اولین بار در این تحقیق مورد بررسی شده است.
مجید عبدالهیان، مژگان کاویانی، شهاب سلکی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده
نتیجه گیری: سرطان مری در بیماران لرستانی مطالعه شده از شایعترین سرطانهای گوارشی می باشد و پس از آن سرطان معده و کولون قرار دارند.
مواد و روش ها: مطالعه به صورت توصیفی ـ مقطعی انجام شد و کلیه بیمارانی که از خرم آباد و اطراف در این مرکز تحت آندوسکوپی و کولونوسکوپی قرار گرفته و تحت بیوپسی قرار گرفته بودند بر اساس پاتولوژی نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و توزیع سرطانها بر اساس سن و جنس و محل درگیری و نوع پاتولوژی تعیین گردید.
یافته ها: از ۳۰۸۸ بیمار آندوسکوپی ۴۰۸ نفر (۲/۱۳%) به سرطانهای مختلف گوارشی مری و معده و کولون مبتلا بودند. شایعترین محل سرطان در بین بیماران را سرطان مری با تعداد ۲۱۶ نفر (۹۳/۵۲%) تشکیل می داد و سپس به ترتیب سرطان معده و کولون قرار داشتند کلیه سرطانها در مردان شایعتر از زنان بود. شایعترین فرم پاتولوژی در سرطان مری اسکواموس سل کارسینوما (SCC) و در معده و کولون آدنوکارسینوما بود.
مقدمه: سرطانهای گوارشی یکی از علل مهم مرگ و میر بیماران در جهان هستند و در کشور ما نیز یکی از علل مهم موربیدتی و مورتالیتی بیماران بوده و از شیوع نسبتا زیادی برخوردارند. شمال کشور ما در کمربند آسیایی سرطان مری قرار داشته و در مناطق دیگر کشور سرطان معده از شایعترین سرطانهای گوارشی می باشد. با توجه به شیوع نسبتا بالای سرطانهای گوارشی در لرستان و مشاهده موارد زیادی سرطان مری این تحقیق با هدف بررسی فراوانی سرطانهای مختلف گوارشی در یکی از مراکز آموزشی درمانی خرم آباد انجام گرفت.
محمد موحدی، تیم پیشاب، جیمی بارت،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: سرطان روده بزرگ چهارمین سرطان شایع از لحاظ میزان وقوع در جهان است. بعضی تفاوت ها بین وقوع سرطان در سه زیر قسمت آناتومیک روده بزرگ از نظر ارتباط با عوامل خطرزا برای سرطان وجود دارد؛ اما اکثر تحقیقات رابطه بین عوامل غذایی به عنوان عوامل خطر و سرطان در زیر قسمتهای آناتومیک روده بزرگ را (روده راست، روده چپ و رکتال) بررسی نکرده اند. بنابراین مطالعه اکولوژیک حاضر رابطه بالقوه بین بعضی عوامل غذایی و وقوع سرطان در این زیر قسمتهای اناتومیک را بررسی می کند.
مواد و روش ها: اطلاعات موجود درباره میزان وقوع سرطان روده بزرگ به تفکیک زیر قسمتهای آناتومیک و همچنین سرانه مصرف سالانه بعضی عوامل غذایی مشکوک و الکل در ایجاد این نوع سرطان برای ۳۲ کشور مختلف دنیا طی سالهای ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۲ میلادی به دست آمد. رابطه بین الکل و عوامل غذایی و سرطان در زیر قسمتهای آناتومیک روده بزرگ توسط روش آماری رگرسیون خطی مورد آنالیز قرار گرفت.
نتیجه گیری: تحقیق و بررسی بروز سرطان در زیر قسمتهای آناتومیک روده بزرگ به طور جداگانه می تواند ما را در شناخت علل این سرطان و در نتیجه راههای پیشگیری از آن کمک نماید.
یافته ها: بعد از انجام مدل رگرسیون چند متغیره مشخص گردید که مصرف گوشت رابطه معنی داری با بروز سرطان روده راست در مردان دارد) ۰۲/۰ = p). بر عکس مصرف الکل یک عامل مهم و معنی دار برای بروز سرطان روده چپ در مردان (۰۳/۰= p ) و برای سرطان رکتال در زنان (۰۴/۰ = p) و مردان (۰۱/۰ = p) است.
سمیه شاهرخی، زهیر زهیر محمد حسن، طوبی غضنفری، محمدعلی محققی، علی شیخیان،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: غضروف کوسه از جمله مکملهای دارویی مورد استفاده در درمان سرطان است که با مکانیسمهای متعددی سبب مهار رشد تومور میشود. مدارک علمی کمی در خصوص نحوه تأثیر آن بر سیستم ایمنی انسان وجود دارد، لذا در این مطالعه اثر آن را بر سیستم ایمنی سلولی بیماران مبتلا به سرطان پستان بررسی کردیم.
مواد و روش ها: پس از تهیه پودرغضروف کوسه و توزیع آنها در کپسولهای دارو، بستههای دارویی کدگذاری شدند. بیماران مبتلا به سرطان پستان علاوه بر هورمون درمانی، کپسولهای غضروف کوسه (گروه تست) و کپسولهای نشاسته (گروه کنترل) را طبق پروتکل درمانی مصرف کردند. قبل و بعد از دوره درمانی از آنان خونگیری شد. پس از جداسازی سلولهای تک هستهای خون محیطی گروه تست و کنترل و کشت آنها در آزمایشگاه، میزان IL-۴ و IFNγ تولید شده توسط آنها به روش ELISA اندازهگیری گردید. درصد و نسبت سلولهای T-CD۴+ و T-CD۸+ خون محیطی آنها با فلوسایتومتری قبل و بعد از درمان ارزیابی شد.
بحث و نتیجه گیری: غضروف کوسه ماهی میتواند با تقویت سیستم ایمنی سلولی که اهمیت فوقالعادهای در دفاع
ضد توموری در بیماران مبتلا به سرطان پستان دارد، به عنوان مکمل درمانی مناسبی در کنار درمانهای رایج این بیماران عمل کند.
یافته ها: مصرف غضروف کوسه سبب افزایش ترشح IFNγ و افزایش نسبت سلولهای T-CD۸+ به T-CD۴+در بیماران گروه تست در مقایسه با قبل از درمان شد. در حالی که تفاوت معنیداری در این پارامترها در گروه کنترل دیده نشد.
بهرام مفید، مجتبی نواب پور،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : روش جدید فوتو الکترون تراپی قبلاً بر روی فانتوم، محیط های کشت سلولهای سرطانی و حیوانات آزمایشگاهی با موفقیت اجرا گردیده است. در این روش ابتدا داروهای حاوی مواد حاجب پرتو ایکس که عدد اتمی بالایی دارند به بدن بیماران تزریق می شود و پس از تجمع حداقل ده درصد از دارو در محل تومور در یک جلسه تابش پرتو ایکس ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوولت بصورت لوکال به ناحیه تومور انجام می شود. کمیته اخلاق پزشکی اولین گروه بیماران کاندید درمان با روش فوتوالکترون تراپی را هپاتوسلولار کارسینوما تعیین نمود.
هپاتوسلولار کارسینوما یکی از بدخیمی های شایع ناحیه کبد می باشد. طولانی کردن عمر هدف اصلی برای بیشتر این بیماران است و در اغلب موارد این هدف با روشهای غیر جراحی قابل وصول است. این روشها شامل شیمی درمانی، رادیوتراپی، استفاده از امواج RF ( Radio Frequency )، ( TACE ) Trans Artepical Chemo Embolization و ( PEI ) Percutaneous Ethanol Injection هستند. میزان پاسخ این روشها به تنهایی و به صورت توأم ۱۰% تا ۴۷% گزارش شده است .
مواد و روشها: این تحقیق به صورت کارآزمایی بالینی اجرا گردید. در این روش ابتدا داروی لیپیدول که یک ماده حاجب پرتو ایکس با عدد اتمی بالا است از طریق آنژیو کاتتر به شریان مشروب کننده تومور منتقل شده، سپس در یک جلسه پرتو ایکس ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوالکترون ولت بصورت موضعی به محل تومور تابیده می شود. دوز دارو متناسب با حجم تومور بین ۲۰ تا ۶۰ سانتیمتر مکعب و مقدار پرتو بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ سانتی گری بوده است. مقدار جذب پرتو در این دارو نسبت به بافت سالم بدن دهها برابر بیشتر است در نتیجه موجب جذب انرژی پرتو در ناحیه تومور و نهایتاً آسیب خیلی شدید به این ناحیه می شود.
یافتهها: تصاویر سی تی اسکن شش ماه پس از درمان یک جلسه ای هر شش بیماری که فوتوالکترون تراپی شدند نشان دهنده آسیب قابل توجه و اختصاصی به سلولهای تومور بودند.
بحث و نتیجه گیری: اندزه گیریها کاهش اندازه تومور بین ۴۰ تا ۸۰ درصد را نشان می دادند که بطور قطع ناشی از آسیب کشنده به سلولهای تومور بوده است. با توجه باینکه بیماران این تحقیق از سیروز و هپاتیت B نیز رنج می بردند امکان استفاده از تست های کبدی برای ارزیابی وجود نداشت ولی تا همین حد نشان دهنده آسیب رساندن به ناحیه تومور بصورت هوشمند و لوکالیزه بوده اند.
سعید محمدزاده، ل.یو پروخورف، .آ.گربن شیک اف،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
Ø مقدمه: در حال حاضر سرطان توسط شیمی درمانی مهار می شود ولی متاسفانه این روش دارای عوارض شدید جانبی است به همین دلیل محققین در صدند تا با کاربرد ترکیباتی، بروز این عوارض را کاهش دهند. دو نوع آب فعال شده بنام آنولیت و کاتولیت خاصیت الکتروشیمیائی و بترتیب خاصیت اکسید کنندگی و ضد میکروبی دارند. با توجه به نداشتن عوارض جانبی و خاصیت اکسیدکنندگی، هدف تحقیق بررسی تاثیرآنولیت روی رشد و تقسیم سلول های سرطانی بود. |
Ø مواد و روش ها : در دو آزمایش، ۱۲ فلاکن پلاستیکی و۱۵ فلاکن شیشه ای، سلول های سرطانی همستر چینی لاین B۱۱dii-FAF۲۸ کلون۲۳۷ کشت داده شدند. غلظت های مختلف ۷/۱، ۲، ۵، ۳/۸ و ۱۰ درصد آنولیت، وگروه کنترل سرم فیزیولوژیک، با غلظت های ۲ و ۵ درصد روی محیط کشت سلول ها اضافه شد. سلول های سرطانی به کمک لام هموسایتومتر و میکروسکوپ شمارش شدند. داده های بدست آمده توسط آزمون t مقایسه و با نرم افزار Excel نمودار آنها ترسیم شد.. |
Ø یافته ها: نتایج نشان داد که آنولیت در غلظت های مختلف تاثیر معنی داری روی رشد و تقسیم سلول ها داشته در غلظت ۱,۷درصد تقسیم کاهش ولی در غلظت ۸.۳ درصد، رشد و تقسیم سلول های سرطانی متوقف وسلول ها فیکس شدند. |
Ø بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد با توجه به مقدار کم نمک طعام موجود در آنولیت، استفاده از این ماده هیچ گونه تاثیر نامطلوبی روی سلول های سالم ندارد و می توان از بروز عوارض جانبی ممانعت نمود. |
|
بیژن مقیمی دهکردی، عبدالرضا رجائی فرد، سید حمیدرضا طباطبایی، بهرام ضیغمی، آزاده صفائی، سید ضیاءالدین تابعی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۸ )
چکیده
در ایران، سرطان ها به عنوان دومین علت مرگ و میر و بطور خاص سرطان های معده و مری به عنوان یکی از کشنده ترین بیماریهای سرطانی مطرح می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه میزان های بقاء در مبتلایان به سرطان های معده و مری صورت پذیرفت. مواد و روش ها: پس از استخراج اطلاعات کلیه بیماران مبتلا به سرطان های معده و مری ثبت شده در مرکز ثبت تومور استان فارس، پیگیری وضعیت بقاء ایشان به صورت تلفنی انجام شد. آنالیز اطلاعات با استفاده از دو روش آماری کاپلان- میر و جدول عمر صورت پذیرفت. یافته ها: در مجموع ۴۴۲ بیمار مبتلا به سرطان معده و ۱۶۱ مورد مبتلا به سرطان مری مورد بررسی قرار گرفتند. میزان های بقاء کلی ۱ و ۵ ساله در مبتلایان به سرطان معده و مری در روش کاپلان میر به ترتیب ۵۴ و ۱۶ درصد و ۵۳ و۹ درصد بدست آمد. همچنین این میزان ها توسط روش جدول عمر ۵۷ و ۱۶ درصد در سرطان معده و ۵۸ و۱۰ درصد حاصل شد. که در هر دو روش اختلاف معنی داری میان میزان های بقا در دو سرطان مشاهده نشد. بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که علیرغم برخی گزارشات، بین میزان های بقا در دو سرطان اختلاف آماری معنی داری وجود ندارد و تنها تعداد کمی از بیماران ۵ سال پس از تشخیص بیماریشان زنده می مانند. لذا لزوم انجام اقداماتی در زمینه بالا بردن طول عمر و کیفیت زندگی این بیماران ضروری بنظر می رسد.
علیرضا آذرگون، مجتبی احمدی نژاد، صبا سلیمانی، سلیمان حکمتی فر، مجید عبدالهیان،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: با پیشرفت علوم پزشکی و کنترل بیماریهای عفونی، سرطانها در جوامع بشری بیش از پیش جلب توجه می-کنند.سرطانهای بخش فوقانی دستگاه گوارش یکی از مهمترین سرطانها بوده که شیوع بالایی در بسیاری از کشورها دارد. مواد و روشها: یک بررسی کلی بر ۷۳ بیمار مراجعه کننده با دیفساژی، درد اپیگاستر و کاهش وزن در مدت کوتاه که نتیجه بررسی پاتولوژیک آنها موید وجود بدخیمی در بخش فوقانی دستگاه گوارش بود از ۱۵ فروردین ۸۴ تا ۱۵ فروردین ۸۵ انجام شد. متغیرها در این مطالعه شامل سن و جنس، مصرف سیگار، سطح سواد، سابقه فامیلی سرطان، مصرف غذای چرب، مصرف چای داغ ، نوع پاتولوژیک سرطان و محل آناتومیک تومور بود.یافتهها: شیوع سرطانهای بخشهای فوقانی دستگاه گوارش در مردان دو برابر زنان بود. بیشترین شیوع سرطان های بخشهای فوقانی دستگاه گوارش در دهه هفتم و سپس دهه هشتم زندگی بود. در این مطالعه بیشتر بیماران مصرف چای داغ را ذکر میکردند اما مصرف غذای چرب را ذکر نمیکردند. بحث و نتیجهگیری: سرطان مری و معده در استان لرستان و همچنین ایران از شیوع بالایی برخوردار می باشد که حدس زده می شود نقش عوامل تغذیه ای در ایجاد سرطانهای فوق از مصرف سیگار مهمتر باشد.
صادق خدامرادی، محمدعلی بشارت، آزاد همتی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: مکانیسمهای دفاعی، مسئولیت محافظت از (من) در برابر ناملایمات، اضطرابها و کاستیهای محیطی و درونی را بر عهده دارند و تحت تأثیر سازههای مختلف شخصیتی ممکن است کنشوری بهنجار یا نابهنجار داشته باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مکانیسم های دفاعی بیماران مبتلا به سرطان سینه و گروه غیربالینی انجام گرفت.
بحث و نتیجهگیری: این پژوهش – چه از لحاظ گستردگی و چه از لحاظ موضوع – از معدودترین پژوهشهایی بود که در آن برخی از عوامل روانی در مبتلایان به سرطان سینه بررسی و همسو با نظریات قبلی مبنی بر ارتباط تنگاتنگ مؤلفههای روانی و بیماریهای جسمانی، این نتیجه دست آمد که مبتلایان به سرطان سینه از مکانیسمهایی استفاده میکنند که نظریهپردازان روانپویشی آنها را دریچه ای به سوی نابهنجاری جسمی و روانی می دانند.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین مکانیزمهای دفاعی نابالغ و نوروتیک در گروه مبتلا به سرطان سینه بهطور معناداری بیشتر از جامعه غیربالینی است و در مقابل میانگین مکانیزمهای دفاعی بالغ در جامعه غیربالینی بیشتر از افراد مبتلا به سرطانسینه بوده است.
مواد و روشها: در این پژوهش ۲۴۶ نفر از مبتلایان به سرطان سینه و ۲۰۴ نفر از دانشجویان به عنوان نمومه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه DSQ بود.
حجت صادقی علی آبادی، مهرسا صارمی، مینا میریان، علیرضا قنادی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: دود طبی حاصله از منابع طبیعی سلامتی بخش در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده میگردد. یکی از این دودهای دارویی، دود ناشی از سوختن سرگین الاغ ماده با نام «عنبر نسارا» است. عنبر نسارا در طب سنتی و عامیانه ایران برای درمان بیماریهای عفونی باکتریایی و ویروسی، تومورها و کیستهای واژینال کاربرد دارد. بحث و نتیجهگیری: دود دارویی عنبر نسارا، حاوی ترکیبات فرار متعددی است که آثار سیتوتوکسیک مشاهده شده را میتوان به آنها نسبت داد. مطالعات بیشتر روی این نمونهها ترکیبات مؤثره آن را مشخص خواهد نمود. یافتهها: نتایج نشان میدهد دود ناشی از سوختن عنبر نسارا روی ردههای سلولی فوقالذکر در غلظت های معادل ۲/۰ میلی گرم یا کمتر اثر کشنده دارد. مواد و روشها: در این مطالعه، سرگین الاغ ماده از شهرضا در استان اصفهان طی تابستان ۱۳۹۰ جمعآوری و توسط دستگاه طراحی شده، سوزانده شد. دود حاصله در لولهای حاوی آب و n-هگزان که توسط آب و یخ احاطه شده بود، جمع آوری گردید. حلال در مجاورت هوا تبخیر و از نمونه خشک شده برای انجام آزمون سمیت سلولی به روش MTT، غلظت های ۴/۰، ۳/۰، ۲۵/۰، ۲/۰، ۱۲۵/۰، ۱/۰، ۶۲۵% و ۳۲۵% میلیگرم در میلیلیتر محیط کشت حاوی ۱%، DMSO تهیه شد. اثر سمیت سلولی این غلظت ها پس از ۴۸ ساعت انکوباسیون روی دو رده سلولی سرطانی (KB و Hela) و یک رده سلولی نرمال L۹۲۹ از طریق تعیین درصد سلول های زنده بررسی گردید.
کورش قنادی، خاطره عنبری، ضیاء عبیداوی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سرطانهای کولورکتال با سابقه فامیلی سرطانهای دستگاه گوارش و سابقه فردی پولیپهای روده بزرگ در شهر خرمآباد بود. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی در طی سال ۱۳۹۱، تعداد ۵۰ بیمار با تشخیص قطعی سرطان روده بزرگ بر اساس کولونوسکوپی و تایید پاتولوژی و ۵۶ فرد همسان شده به لحاظ سنی و جنسی با بیماران، از بیماران سرپایی مراجعه کننده به درمانگاههای پوست و چشم بیمارستان شهدای عشایر به شرط نداشتن بیماریهای گوارشی بهعنوان گروه کنترل، از نظر سابقه خانوادگی سرطانهای دستگاه گوارش در بستگان درجه اول و نیز سابقه ابتلا به پولیپ کولورکتال توسط یک پرسشنامه خودساخته مورد بررسی قرار گرفتند. از آزمون دقیق فیشر و نیز محاسبه نسبت شانس جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر باید در آینده با مطالعات بیشتر و نمونهگیری در حجم بزرگتر تایید شود تا با تدوین برنامههای جامع پیشگیری بر مبنای غربالگری، زمینه مبارزه هر چه جدیتر با این سرطان فراهم گردد. یافتهها: میانگین سنی بیماران ۵/۱۵±۸/۵۲ سال بود و ۵۶% بیماران مرد بودند. بین سابقه سرطانهای معده و روده بزرگ در بستگان درجه اول با بروز سرطان کولورکتال در خود فرد ارتباط آماری معناداری دیده شد (۰۵/۰P<). نسبت شانس ایجاد سرطان کولورکتال در افراد با سابقه مثبت سرطان معده و سرطان روده بزرگ در بستگان درجه اول، به ترتیب ۹۶/۳ (۶۱/۶-۴۴/۱CI= ) و ۷۵/۶ (۱/۱۱-۴/۲CI=) برابر افراد گروه کنترل بود . بین سابقه سرطان مری در بستگان درجه اول با بروز سرطان روده بزرگ در خود فرد ارتباط آماری معناداری دیده نشد. همچنین ارتباط معناداری بین سابقه فردی ابتلا به پولیپهای روده بزرگ با بروز سرطان کولورکتال دیده شد (۰۰۴/۰P= ).
محمد نبیونی، اعظم یاراحمدی، بهرام دلفان،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: لوسمی حاد پرومیلوسیت بدخیم ترین نوع لوسمی حاد است که با جابجایی کروموزومی (۱۵:۱۷) و توقف سلولها در مرحله پرومیلوسیت مشخص می شود. امروزه از روش تمایز درمانی جهت درمان سرطان استفاده میشود. مطالعات قبلی نشان دادهاندکه ویتامین E سبب مهار تکثیر و القاء تمایز سلولهای HL-۶۰ به سمت مونوسیت میشود. با توجه به اینکه استفاده از غلظتهای بالای ویتامین E دارای اثرات جانبی بوده و استفاده از این غلظتها جهت القاء تمایز امکان پذیر نیست، لذا سعی میشود با استفاده از ترکیبات که دارای خاصیت ضد تکثیری بر روی سلولها هستند، توان تمایزی آن را افزایش داد. از آنجاییکه اثرات ضد تکثیری زهر زنبور عسل بر روی ردههای سلولی گوناگون اثبات شده است، در این مطالعه اثر آن برعملکرد تمایزی ویتامین E بررسی شد. مواد و روشها: در این بررسی از ایمونوسیتوشیمی، تست احیاءNBT و رنگ آمیزی رایت -گیمسا جهت بررسی تمایز سلولی استفاده شد. جهت تحلیل دادهها از نرم افزار Instate ۳ و آزمون آماری one-way ANOVA استفاده گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که زهر زنبور عسل در غلطتهای غیرسمی(۵/۲ میکروگرم در میلی لیتر) میتواند توان تمایزی ویتامین E را افزایش دهد. بحث و نتیجهگیری: با توجه به اینکه زهر زنبور به تنهایی بر روی سلولهایHL-۶۰ دارای اثر تمایزی نیست، مقایسه اثر تمایزی ویتامین E به تنهایی و در ترکیب با زهر زنبور بر روی سلولهای HL-۶۰ نشان داد که زهر زنبور میتواند همراه با ویتامین E در پیشبرد اثر تمایزی آن موثر بوده و توان تمایزی آن را افزایش دهد. امید است در آینده بتوان از این ترکیب جهت افزایش توان تمایزی ترکیبات تمایز دهنده استفاده نمود.
علی فرهادی، یزدان موحدی، معصومه موحدی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: امید از عوامل بسیار مهم و از عناصر ضروری در بیماران سرطانی است که اثرات زیادی در سازگاری بیماران با شرایط زندگی، به خصوص در زمان درد و محرومیت دارد. امید در افزایش کیفیت زندگی بیمار سهم به سزایی داشته و در مراحل مختلف بیماری تاثیرگذار می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی مداخلات ارتقاء دهنده امید در بیماران مبتلا به سرطان بود. بحث و نتیجهگیری: مداخلات ارتقاء دهنده امید در افزایش امید بیماران می باشد. بنابراین بجاست که به منظور افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان، ارائه خدمات آموزشی و برنامه های ارتقاء دهنده امید با روشهای مناسب مانند یادگیری بر اساس حل مسئله یا مشارکت فعال بیمار در فرایند بحث با برنامه ریزی مدون انجام گیرد. یافتهها: تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمره های پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت(۰۱/۰< P)، به نحوی که آموزش روان درمانی گروهی امید محور موجب بهبود ابعاد کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در گروه آزمایش شده است. مواد و روشها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که در سال ۱۳۹۰، در بیمارستان شفای اهواز بر روی ۳۰ نفر از بیماران مبتلا به سرطان انجام شد. قبل و بعد از مداخله برای هر دو گروه آزمایش و کنترل پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت تکمیل شد (هر گروه ۱۵ بیمار). مداخلات ارتقاء دهنده امید برای بیماران گروه آزمایش به صورت مباحثه عمیق و چهره به چهره و با روش یادگیری بر اساس حل مسئله انجام شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
قدرتاله روشنایی، جواد فردمال، ملیحه صفری، علیرضا سلطانیان، صنمبر صدیقی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
بحث و نتیجهگیری: توجه به ویژگیهای دموگرافیک و پاتولوژیک بیماران و تعیین ریسک فاکتورهای مرتبط در موفقیت درمان و افزایش بقا مؤثر است ولیکن برای تعیین اثر علی درمان بایستی از کارآزماییهای بالینی کنترل شده برای حذف اثرات مرتبط با درمان استفاده کرد. مواد و روشها: یک مطالعه همگروهی تاریخی بر روی ۱۸۱ بیمار تحت شیمیدرمانی (گروه ۱) و ۲۰۱ بیمار تحت جراحی (گروه ۲) انجام شد. اثر متغیرهای دموگرافیکی، کلینیکی و پاتولوژیکی بر بقا در دو گروه درمانی با استفاده از آزمون لگ-رتبه و مدل مخاطرات متناسب کاکس ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرمافزارSPSS۱۶ انجام شد. یافتهها: ۵۶ بیمار گروه اول و ۶۹ بیمار گروه دوم تا پایان مطالعه فوت شدند. میانهی بقای بیماران گروه اول و دوم بترتیب ۱۹ و ۲۸ ماه بود. تأًثیر متغیرهای سن تشخیص و درجه تمایزیافتگی تومور بر بقای گروه اول و جنس و مرحله بیماری بر بقای گروه دوم معنیدار شدند (۰۵/۰P<). مقدمه: جراحی به عنوان مهمترین روش درمان بیماران سرطان معده مطرح بوده و شیمیدرمانی و رادیوتراپی نیز به عنوان درمان کمکی پس از جراحی در این بیماران حین عمل و پس از عمل برای کاهش عود موضعی و متاستاز مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این مطالعه مقایسه بقا و ویژگیهای بیماران جراحی شده با بیمارانی که شیمیدرمانی دریافت کردهاند میباشد.
ملیحه ریکی*، امیر توکمه چی، فرح فرخی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: پروبیوتیک ها بهعنوان میکروارگانیسم های گوناگونی تعریف میشوند که دارای اثرات مفید در جلوگیری و درمان شرایط پاتولوژیک ویژه هستند. لاکتوباسیلوس کازیی و پاراکازیی، پروبیوتیکهایی هستند که میتوانند آپوپتوز را در سلولهای سرطانی القاء کنند. لوسمی میلوییدی مزمن از شایعترین بدخیمی های بدن محسوب می شود. بیان پروتئین های جهش یافته p۵۳ در ردههای سرطانی، مقاومت در مقابل آپوپتوز را افزایش میدهند. بنابراین هدف از بررسی حاضر، ارزیابی تأثیر عصاره سیتوپلاسمی و دیواره سلولی این پروبیوتیک ها بر میزان پروتئین جهشیافته p۵۳ در رده سرطانی K۵۶۲ در شرایط آزمایشگاهی بود.
|
مواد و روش ها: برای این منظور ابتدا باکتریها کشت داده شد، سپس به کمک دستگاه سونیکاتور خرد و درنهایت دیواره سلولی و عصاره سیتوپلاسمی آنها جدا شدند. در مرحله بعد غلظت های مختلفی از دیواره سلولی و عصاره سیتوپلاسمی تهیه شدند. سپس میزان پروتئین p۵۳ در سلولهای تیمار شده با عصاره سیتوپلاسمی و دیواره سلولی، به روش الایزا سنجیده شد.
|
یافته ها: یافته های حاصل از آزمون الایزا نشان دادند، عصاره سیتوپلاسمی و دیواره سلولی باعث کاهش معنیدار (۰۵/۰>P) سطح پروتئین حاصل از ژن جهشیافته p۵۳ نسبت به گروه شاهد می شوند.
|
بحث و نتیجه گیری: بنابراین میتوان نتیجه گرفت، بین کاهش میزان پروتئین p۵۳ و القاء آپوپتوز در سلولها با ژن p۵۳ جهشیافته رابطه وجود دارد که این میتواند راهی برای درمان هدفمند سرطان ارائه کند.
|
نیلوفر درستی، ساناز ضرابی، شهلا احمدی، رضا رستمی، مرضیه رشیدی پور،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سرطان یک بیماری پیچیده با تغییرات ژنتیکی می باشد. از جمله روشهای متعددی که برای بهبود و پیشگیری این بیماری بکار میرود شیمی درمانی است که با توجه به مقاومت دارویی، اثرات جانبی داروهای سنتزی و اثبات پتانسیل دارویی بالای گیاهان، هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت دو گیاه پیاز تابستانه لرستانی و پیاز یزدی از دسته لیلیاسه و مقایسه اثرات آنها در برابر دو سلول سرطانی انسان از رده سلول خون K۵۶۲ و گردنه رحم HeLa می باشد.
|
مواد و روش ها: در یک مطالعه تجربی پس از تهیه عصاره متانولی دو گیاه پیاز تابستانه لرستانی و پیاز یزدی، اثر سمیت هر کدام بر روی رشد سلول های سرطانی انسان از نوع خونی K۵۶۲ و گردنه رحم HeLa در مقایسه با داروی استاندارد سیکلوفسفامید در طی زمان های ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت با غلظت از ۲۵/۳۱ تا ۲۵۰ میکروگرم بر میلیلیتر با استفاده از آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت.
|
یافته ها: نتایج بیولوژیکی بدست آمده در محیط آزمایشگاهی حاکی از آن است که سمیت عصاره های متانولی گیاهان مطالعه شده در این تحقیق وابسته به دوز می باشد و افزایش غلظت موجب کاهش معنیدار سلول های سرطانی می شود. بر اساس داده های بدست آمده بیشترین سمیت ۴۸ ساعت پس از افزایش عصاره این گیاهان اتفاق می افتد. همچنین آزمون MTT نشان داد که عصاره متانولی پیاز تابستانه لرستانی اثر سمیت بیشتری در مقایسه با پیاز یزدی بر علیه سلول HeLa داشت. درصورتیکه بر اساس این آزمون حساسیت سلول K۵۶۲ به عصاره پیاز یزدی بیشتر از عصاره پیاز تابستانه بود (۰۱/۰P<). علاوهبراین، عصاره گیاهان سمیت بیشتری در مقابل سلولهای مطالعه شده از داروی سیکلوفسفامید نشان داد.
|
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده عصاره متانولی پیاز یزدی و پیاز تابستانه لرستانی در غلظت های بهکار رفته دارای اثرات سمیت بر روی سلول های K۵۶۲ و HeLa می باشد. لذا میتوان جهت مطالعات بیشتر در محیط بدن موجود زنده از عصاره این گیاهان استفاده نمود.
|
محمد نبیونی، هما محسنی کوچصفهانی، سکینه آذری، بهرام دلفان،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سرطان دستگاه گوارش شایعترین نوع در ایران با فراوانی ۳۸ درصد است. خطر ابتلا به این سرطان تحت تأثیر دو عامل محیطی و فاکتورهای ژنتیکی میباشد. کورکومین از جمله فیتوکمیکالهایی است که در استراتژی chemoprevention در راستای بلوکه کردن، کند کردن و یا برگشت پروسه سرطانزایی نقش دارد. مطالعات نشان داده که کورکومین میتواند مانع بروز سرطان راستروده شده و یا آن را به تأخیر بیندازد. در این پژوهش اثر کورکومین بروی تکثیر سلولهای سرطانی HT_۲۹ بررسی شد. |
مواد و روش ها: در این پژوهش تجربی رده سلولی HT_۲۹ در محیط DMEM کشت داده شد. اثر غلظتهای مختلف کورکومین بر روی رشد سلولهای سرطانی HT_۲۹ با روش MTT بررسی گردید، نوع مرگ سلولی القاء شده توسط رنگآمیزی DAPI سنجش شد. تمامی تجربیات سه بار تکرار شدند و جهت تحلیل دادهها از نرم افزار Instate ۳ و آزمون آماری one-way ANOVA استفاده گردید. |
یافته ها: بقاء سلولی در غلظت μM ۵۰ کورکومین پس از طی ۲۴ ساعت تیمار، ۵۳ درصد محاسبه شد (IC۵۰). بعد از طی ۷۲ ساعت تیمار، واکوئله شدن و کاهش شدید سلولهای زنده در محیط کشت مشاهده شد. همچنین، میزان سلولهای آپوپتوز شده توسط رنگآمیزی DAPI تعیین شد. |
بحث و نتیجه گیری: با توجه به مسیرهای مولکولی دخالت کننده در تکثیر سلولی و توانایی کورکومین در القای پروتئینهای پروآپوپتوتیک و مهار پروتئینهای آنتیآپوپتوتیک و مسیرهای بقا همچون NF-KB و AKT، میتوان آن را بهعنوان یک عامل ضد سرطان معرفی نمود. |
مهرزاد جعفرزاده، سید کاظم موسوی زاده، محمدتقی جغتایی، سید محسن اصغری،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سرطان پستان امروزه مهمترین عامل تهدیدکننده سلامتی در زنان است. در اکثر سرطانها علت اصلی شکست در درمان، متاستاز سلولهای سرطانی است. جراحی و رادیوتراپی در درمان تومورهای موضعی کاربرد مناسب دارد اما در متاستازهای سرطانی کارایی لازم را نداشته و در چنین مواردی روش درمان اغلب بر پایهی شیمیدرمانی استوار است .به دلیل آثار جانبی داروهای شیمیدرمانی و کمتر بودن این اثر در پپتیدها، در حال حاضر پپتید درمانی در دنیا رواج یافته است. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر پپتید آنتاگونیست bFGF طراحی شده بر مهار رشد تومور در مدل سرطان پستان متاستاتیک ۴T۱ و میزان سطح سرمی IL۸ و TNFα میباشد. |
مواد و روش ها: در این تحقیق از موشهای نژاد BALB/C مادهی ۷-۵ هفتهای استفاده شد. تومور به روش پیوند تومور۴T۱ ایجاد شد. پس از گذشت دو هفته و مناسب شدن اندازهی تومورها، تیمار آغاز شد و با پپتید طراحی شده در سه دوز انتخابی به صورت درون صفاقی و به مدت ۱۴ روز تزریق صورت گرفت. در هر بار تزریق از کنترل مثبت و منفی نیز استفاده شده است. به موشهای گروه کنترل منفی PBS و به موشهای گروه کنترل مثبت داروی شیمیدرمانی دوکسوروبیسین تزریق گردید. سایز تومورها به صورت یک روز در میان با استفاده از کولیس دیجیتال اندازهگیری شد و حجم تومور با استفاده از فرمول طول در عرض ۲ در ۵/۰ محاسبه شد. بعد از خونگیری از چشم موشها و جداسازی پلاسما میزان تولید IL۸ و TNFα به روش الایزا انجام شد. |
یافته ها: با استفاده از آزمون One Way ANOVA با کمک نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل آماری صورت گرفت و با توجه به ۰۵/۰P< مشخص شد که تزریق پپتید بر روی کاهش و یا مهار رشد تومور اثر داشته و اختلاف معناداری بین گروه کنترل منفی با گروه کنترل مثبت و گروه تیمار شده با پپتید وجود دارد.میزان سطح سرمی IL۸ و TNFαدر تومورهایی که پپتید دریافت کرده اند نسبت به گروه کنترل منفی اختلاف معناداری دارد. |
بحث و نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که پپتید ضد رگزایی به طور موثری موجب مهار رشد تومور پستان شده و میزان سطح سرمی IL۸ و TNFαدر تومورهایی که پپتید دریافت کرده اند نسبت به گروه کنترل منفی اختلاف معناداری دارد. |
فضل الله فتح الهی شورابه، محمد فرامرزی، روح الله همتی، رضا نوری،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سرطان پروستات دومین سرطان در مردان و هشتمین علت مرگ در ایران می باشد. در شرایط پاتولوژیک رگزایی باعث افزایش متاستاز و گسترش این سرطان می شود. هدف این تحقیق بررسی تآثیر ده هفته تمرین مقاومتی بر برخی عوامل آنژیوژنز در مردان مبتلا به سرطان پروستات بود.
مواد و روشها: ۲۰ مرد مبتلا به سرطان پروستات با دامنه سنی ۵۵ تا ۶۲ سال انتخاب و به صورت تصادفی به دوگروه کنترل ( ۱۰ نفر) و مقاومتی(۱۰ نفر)تقسیم شدند.گروه تجربی به مدت ۱۰ هفته تمرین و هر هفته سه جلسه تمرین مقاومتی را انجام دادند. هر تمرین سه دور با دوازده تکرار و با شدت ۵۰ تا ۶۵ درصد یک تکرار بیشینه انجام شد. ۴۸ ساعت قبل و ۴۸ ساعت بعد از اجرای پروتکل تمرین و پس از ۱۲ ساعت ناشتا نمونه خونی جهت اندازه گیری عامل رشد اندوتلیالی عروق (VEGF )، عامل رشد فیبروبلاست (FGF ) و نیتریک اکساید (NO ) گرفته شد. تغییرات درون گروهی و بین گروهی به ترتیب با استفاده از آزمون تی وابسته و تی مستقل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد انجام ۱۰ هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش معنی داری در سطوح VEGF(۰۰۰۱/۰P=)، FGF (۰۰۰۱/۰P=) و NO (۰۰۰۳/۰P=)، در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در مردان مبتلا به سرطان پروستات شد.
بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد ۱۰ هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش عوامل آنژیوژنز، قدرت و توده عضلانی و کاهش خستگی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات می گردد.
سحر ریخته گر، اردشیر حسام پور،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: سرطان ریه یکی از رایج ترین انواع سرطان ها در سرتاسر دنیا است و یکی از دلایل مهم مرگ و میر است. تغییرات بیانی در ژنهای KRAS و NRAS باعث ایجاد اختلال در انتقال سیگنال های درون سلولی و تغییرات تنظیم سیکل سلولی می شود. |
مواد و روش ها: سطح بیان ژن های KRAS و NRAS در ۵۰ نفر از افراد بیمار در مقایسه با ۵۰ فرد سالم بررسی کمی شد. RNA تام استخراج ، cDNA سنتز و بیان بیومارکرهای KRAS و NRAS در حضور ژن کنترل GAPDH با استفاده از qRT-PCR بررسی شد. |
یافته ها: نتایج آزمون ها حاکی از افزایش بیان بیومارکرهای هدف در افراد سرطان ریه در مقایسه با سالم می باشد به طوریکه برای ژن های KRAS و NRAS به ترتیب ۰۵/۲ و ۴۳/۳ برابر بیان افزایشی مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که grade بیماری با میزان بیان بیومارکرها ارتباط معنی داری نشان داشته است، به طوریکه با افزایش مرحله و درجه شدت سرطان بیان بیومارکرها افزایش می یابد (۰۰۳/۰=P). |
بحث و نتیجه گیری: افزایش معنیدار بیان ژنهای KRAS و NRAS در نمونههای خون مبتلا به سرطان در مقایسه با نرمال، را میتوان به عنوان بیومارکرهای احتمالی هدف جهت غربالگری غیر تهاجمی در تشخیص زود هنگام سرطان ریه استفاده نمود. |