جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای سلامت روان

سعید فرح بخش، سیمین غلامرضایی، ایرج نیک پی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده

مقدمه: سلامت روانی یکی از مهمترین عوامل مؤثر در رشد و پرورش استعدادهای دانشجویان محسوب می شود. مطالعات متعدد حاکی از آن است که دانشجویان نیز مبتلا به انواع اختلالات و مشکلات عاطفی هستند. هدف از این مطالعه، مقایسه وضعیت سلامت روانی دانشجویان دانشگاه لرستان در رابطه با برخی متغیرهای فردی و تحصیلی است. مواد و روش ها: در این تحقیق که یک پژوهش توصیفی بوده است، نمونه آماری تحقیق عبارت بود از تعداد ۴۳۶ نفر دانشجو که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای به صورت تصادفی انتخاب شده بودند. برای گردآوری داده های مورد نیاز یک پرسشنامه حاوی سوالات مربوط به ویژگیهای جمعیت شناختی و مقیاس سلامت روانی (Mental Health Scale) مورد استفاده قرار گرفت. به منظور مقایسه میانگین نمرات سلامت روانی دانشجویان، آزمون t-test دو گروهی مستقل به کار گرفته شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه گیری: به طور کلی می توان گفت که دانشجویان دانشگاه لرستان از سلامت روانی بالایی برخوردار نیستند. علاوه بر آن دانشجویان دختر نسبت به پسران آسیب پذیر تر هستند و فعالیتهای گروهی با برخورداری از سلامت روانی ارتباط دارد. یافته ها: بررسی نمرات سلامت روانی کسب شده توسط دانشجویان با میانگین ۱۹/۱۶۴(کمی بالاتر از میانگین پرسشنامه با میانگین ۱۵۰) نشان می دهد که برخی از آنان سلامت روانی پایینی دارند. یافته های پژوهش همچنین روشن ساخت که دانشجویان پسر نسبت به دختران، ۹۹ درصد (۰۱/۰p<) از سلامت روانی بالاتری برخوردار هستند، سلامت روانی دانشجویان، ارتباطی با بومی و یا غیر بومی بودن آنان نداشت و نیز دانشجویانی که در فعالیتهای گروهی درون دانشگاه شرکت می کردند نسبت به دانشجویانی که در این گونه فعالیتها شرکت نمی کردند از سلامت روانی بالاتری برخوردار بودند (۰۱/۰p<).
میترا صفا، ماندانا ساکی، شروین متین روحانی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: بیماری های عروق کرونر یکی از علل عمده مرگ و میر بوده که با اختلالات روانی همراهی دارند. مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که با هدف بررسی سلامت روان بیماران نیازمند آنژیوگرافی عروق کرونر و ارتباط آن با سوء مصرف مواد انجام گرفته است. مواد و روش‌ها: نمونه گیری به روش سرشماری بوده و جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد GHQ و مصاحبه بالینی استفاده شده است. تمام بیماران نیازمند آنژیوگرافی پرسشنامه استاندارد ۲۸ سوالی سلامت عمومی را تکمیل نمودند. پس از محاسبه نمره پرسشنامه تمامی بیمارانی که نمره آنها بیش از ۲۸ بود بر اساس ملاکهای تشخیصی DSM IV- TR توسط روان پزشک مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند. بحث و نتیجه‌گیری: از آنجائی که بیماریهای قلبی به ویژه بیماریهای عروق کرونری اثرات منفی بر سلامت روان بیماران بر جا می گذارند، نیاز است توجهات روانی بیشتری به این بیماران مبذول گردد و راههای کنترل و مدیریت استرس به آنها آموزش داده شود. همچنین می بایست کلیه بیماران قبل از انجام پروسیجرهای اضطراب آور نظیر آنژیوگرافی تحت مشاوره و معاینه روانپزشک قرار گیرند. یافته‌ها: یافته ها نشان داد از ۲۰۰ نمونه ای که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، ۵/۴۹% از لحاظ روانی بیمار بوده و در گروه مورد بررسی به ویژه از لحاظ علائم جسمی و اختلالات اضطرابی و خواب دچار مشکل بودند. در حالیکه از نظر کارکرد اجتماعی و اختلالات افسردگی شدید سالم شناخته شدند. همچنین سوء مصرف مواد به عنوان عامل موثر در نبود سلامت روان این افراد شناخته شد. ثابت گردید که سوء مصرف مواد بخت ابتلا به بیماری روانی را در آنها بالا تر می برد و افراد دارای سوء مصرف مواد ۷ برابر بیشتر از آنها که سوء مصرف مواد ندارند، شانس ابتلا به بیماری روانی را دارا هستند.

دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

مقدمه: بیماری های عروق کرونر یکی از علل عمده مرگ و میر بوده که با اختلالات روانی همراهی دارند. مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که با هدف بررسی سلامت روان بیماران نیازمند آنژیوگرافی عروق کرونر و ارتباط آن با سوء مصرف مواد انجام گرفته است .

مواد و روش‌ها: نمونه گیری به روش سرشماری بوده و جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد GHQ و مصاحبه بالینی استفاده شده است. تمام بیماران نیازمند آنژیوگرافی پرسشنامه استاندارد ۲۸ سوالی سلامت عمومی را تکمیل نمودند. پس از محاسبه نمره پرسشنامه تمامی بیمارانی که نمره آنها بیش از ۲۸ بود بر اساس ملاکهای تشخیصی DSM IV- TR توسط روان پزشک مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند .

یافته‌ها: یافته ها نشان داد از ۲۰۰ نمونه ای که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، ۵/۴۹% از لحاظ روانی بیمار بوده و در گروه مورد بررسی به ویژه از لحاظ علائم جسمی و اختلالات اضطرابی و خواب دچار مشکل بودند. در حالیکه از نظر کارکرد اجتماعی و اختلالات افسردگی شدید سالم شناخته شدند. همچنین سوء مصرف مواد به عنوان عامل موثر در نبود سلامت روان این افراد شناخته شد. ثابت گردید که سوء مصرف مواد بخت ابتلا به بیماری روانی را در آنها بالا تر می برد و افراد دارای سوء مصرف مواد ۷ برابر بیشتر از آنها که سوء مصرف مواد ندارند، شانس ابتلا به بیماری روانی را دارا هستند .

بحث و نتیجه‌گیری: از آنجائی که بیماریهای قلبی به ویژه بیماریهای عروق کرونری اثرات منفی بر سلامت روان بیماران بر جا می گذارند، نیاز است توجهات روانی بیشتری به این بیماران مبذول گردد و راههای کنترل و مدیریت استرس به آنها آموزش داده شود. همچنین می بایست کلیه بیماران قبل از انجام پروسیجرهای اضطراب آور نظیر آنژیوگرافی تحت مشاوره و معاینه روانپزشک قرار گیرند .


مریم قاسمی پور، سحر جهانبخش گنجه،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

دانشجویان در دوران تحصیل ممکن است با مسائل و مشکلاتی مواجه شوند که سلامت روان آنها را تحت تأثیر قرار دهند. حمایت اجتماعی از عواملی محسوب می شود که در حفظ سلامتی افراد تأثیرگذار می باشد. در این مطالعه هدف آن است که به بررسی رابطه بین سلامت روان و حمایت اجتماعی پرداخته شود. مواد و روش ها: جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه لرستان که در سال ۱۳۸۸ مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داده بود. حجم نمونه ۱۵۰ نفر انتخاب شد و داده ها با پرسشنامه مشتمل بر سه بخش مشخصات جمعیت شناختی و سلامت روان و حمایت اجتماعی، جمع آوری گردید. یافته ها: این پژوهش نشان داد بین منابع ساختاری و کارکردهای حمایت اجتماعی با سلامت روان رابطه معنی داری وجود دارد. در بین انواع کارکردهای حمایت اجتماعی، حمایت عاطفی و در بین منابع ساختاری حمایت اجتماعی، عضویت گروهی و پیوند قوی با سلامت روان رابطه معنی دار داشتند. دانشجویان تأثیر گذار باشند. بحث و نتیجه گیری: با توجه به وجود ارتباط بین حمایت اجتماعی و سلامت روان، توصیه می شود، مسئولین برنامه هایی را اتخاذ نمایند که موجبات ارتقای دریافت حمایت اجتماعی برای دانشجویان شوند و به این ترتیب در افزایش سلامت روان
سعید فرح بخش،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: هدف اساسی تحقیق حاضر بررسی هوش هیجانی و رابطه آن با سلامت روانی، جنسیت، مقطع کاری مدیران بود. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه بین هوش هیجانی و سلامت روانی مدیران همبستگی مثبت وجود داشت؛ ضروری است مدیران ارشد آموزش و پرورش به منظور تقویت هوش هیجانی و مؤلفه های مربوط به آن دوره های کوتاه مدت آموزشی در زمینه علوم رفتاری را برنامه ریزی و تدارک نمایند تا از این طریق سلامت روانی مدیران به ویژه مدیران زن افزایش یابد. یافته‌ها: بر اساس یافته های تحقیق بین هوش هیجانی و سلامت روانی مدیران همبستگی مستقیم وجود داشت(۰۱/۰ >P). همچنین نتایج نشان داد که مدیران مرد در مقایسه با مدیران زن از نظر هوش هیجانی بالاتر بودند(۰۱/۰ >P)، اما بین مدیران مدارس ابتدایی، راهنمایی و متوسطه تفاوتی در ارتباط با متغیرهای هوش هیجانی مشاهده نشد. مواد و روش‌ها: نمونه های این تحقیق که توصیفی و از نوع همبستگی می‌باشد، شامل تعداد ۱۳۰ نفر از مدیران مدارس شهر خرم آباد بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شده بودند. برای گردآوری داده های مورد نظر از دو فرم پرسشنامه هوش هیجانی و سلامت روانی استفاده شد. داده های مورد نظر با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تی گروههای مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.
فیض‌اله پورسردار، ذبیح اله عباسپور، سهراب عبدی زرین، علی اکبر سنگری،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: رویکرد روان‌شناسی مثبت‌گرا تبلور تغییر در علم روان‌شناسی از صرف پرداختن به ترمیم آسیب‌ها به سمت بهینه‌سازی کیفیات زندگی است. این جنبش در پی آن است که از نقاط قوت انسان‌ها به عنوان سپری در مقابل بیماری روانی بهره گیرد. در این میان تاب‌آوری به عنوان یکی از زیرطبقات این رویکرد نقش مهمی در مقابله با تنیدگی‌ها و تهدیدهای زندگی و آثار نامطلوب آن دارد؛ به شکلی که در طی یک دهه اخیر جایگاه ویژه‌ای را در حوزه بهداشت روان به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر تاب‌آوری بر سلامت روانی و رضایت از زندگی انجام شد. مواد و روش‌ها: در بررسی مقطعی ۱۷۸ نفر (۸۶ زن و ۹۲ مرد) از شاغلین به تدریس در مراکز آموزش و پرورش شهرستان رامشیر ارزیابی شدند برای گردآوری داده‌ها مقیاس تاب‌آوری (CD-RIS)، مقیاس سلامت عمومی (GHQ-۲۸)، مقیاس رضایت از زندگی (SWLS) و پرسش‌نامه ویژگی‌های جمعیت‌شناختی به کار برده شد. برای تحلیل داده‌ها از رگرسیون چندگانه به روش سلسله مراتبی هم زمان استفاده شد. بحث و نتیجه‌گیری: تاب‌آوری به واسطه افزایش سطح سلامت روانی، رضایت از زندگی را در پی دارد. هم‌چنین متغیر تاب‌آوری دارای اثر غیرمستقیم بر رضایت از زندگی است. به بیان دیگر تاب آوری با تأثیر بر نوع احساس‌ها و هیجان‌های فرد، نگرش مثبت و در نتیجه رضایت از زندگی را در پی دارد. یافته‌ها: نتایج رگرسیون چندگانه به روش سلسله مراتبی هم زمان، بیانگر معنی‌داری نقش واسطه‌ای سلامت روان، در رابطه میان تاب آوری (۰۰۱/۰>p) و رضایت از زندگی (۰۰۱/۰>p) بود. هم‌چنین یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر تأثیر تاب‌آوری در افزایش سلامت روانی و رضایت از زندگی بود. میانگین سنی آزمودنی‌ها ۱۶/۳۲ سال (انحراف معیار۷۰/۵) بود.
افسانه بدری زاده، علی فرهادی، محمد جواد طراحی، ماندانا ساکی، غلامرضا بیرانوند،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: پرستاران به دلیل مشکلات شغلی و شرایط سخت کاری بیشترین استرس شغلی را تجربه می‌کنند و در معرض آسیب بیشتری قرار دارند. پرستارانی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند، قادر نخواهند بود که مراقبت‌های مؤثری از بیماران انجام دهند. با توجه به اهمیت ارتقاء سلامت روان پرستاران و نقش کلیدی آنها بر کیفیت ارائه خدمات پرستاری، محقق بر آن شد تا تحقیقی را در خصوص تعیین وضعیت سلامت روان در پرستاران انجام دهد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به یافته مهم این پژوهش مبنی بر تأثیر مثبت و معنادار فعالیت ورزشی در سلامت روان، ضروری به نظر می‌رسد که پرستاران فعالیت‌های ورزشی منظم را در برنامه زندگی خود قرار دهند و بدین وسیله موجبات ارتقاء سلامت عمومی خود را فراهم آورند. یافته‌ها: در کل ۷۸ نفر (۲/۴۶ درصد) سلامت روان مطلوب و ۹۱ نفر (۸/۵۳ درصد) دارای اختلال در سلامت روان بودند. میزان سلامت روان کلی با میانگین ۹/۲۷ درصد و انحراف معیار ۱/۱۳ بدست آمد. در خصوص ابعاد سلامت عمومی بیشترین نشانه عدم سلامت روان در بعد عملکرد اجتماعی (۵/۹%) بود و کمترین نشانه عدم سلامت در بعد افسردگی (۳%) بود. در بررسی ارتباط بین سلامت روان و ویژگی‌های دموگرافیک ( نوبت کاری، سن، جنس و وضعیت تأهل و سابقه کار و سطح درآمد) هیچگونه ارتباط معناداری مشاهده نگردید. اما بین فعالیت ورزشی با سلامت روان ارتباط معناداری مشاهده گردید. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع همبستگی می‌باشد که در کل ۱۶۹ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان-های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان مورد بررسی قرار گرفتند. گردآوری داده‌ها توسط دو پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت روان (GHQ-۲۸ ) بود انجام گرفت و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش‌های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون‌های chi-squar ، T- test و ANOVA) و با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
هدایت نظری، علی فرهادی، مژگان جاریانی، رضا حسین آبادی، سارا عسگری، مجید مجیدی مهر،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: در طی بارداری، تغییرات جسمی و روحی عمده‌ای در زنان باردار رخ می‌دهد و این دوره به عنوان یک دوره آسیب پذیر در زنان در نظر گرفته می شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سلامت روان زنان در دوران بارداری انجام شد مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی ۲۸۰ زن باردار مراجعه کننده به ۷ مراکز بهداشتی- درمانی شهر خرم آباد بررسی شدند. از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای انتخاب مراکز بهداشتی- درمانی و روش نمونه گیری تصادفی نظام دار برای انتخاب زنان استفاده شد. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود. پس از جمع آوری داده ها با نرم افزار spss و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون t تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که ۶/۴۳% از زنان باردار از نظر سلامت روان مشکوک بودند. بالاترین میانگین نمرات مربوط به اختلال عملکرد اجتماعی(۸۱/۷) و کمترین مربوط به افسردگی(۸۶/۲) بود. در این مطالعه بین بارداری ناخواسته و جنسیت جنین با سلامت روانی زنان باردار ارتباط معناداری وجود داشت (۰۵/۰P<). همچنین میزان اضطراب زنانی که در سه ماهه سوم بارداری قرار داشتند نسبت به زنانی که در سه ماهه اول بارداری بودند به طور معناداری بالاتر بود (۰۵/۰P<). همچنین میزان اضطراب زنانی که در سه ماهه سوم بارداری قرار داشتند نسبت به زنانی که در سه ماهه اول بارداری بودند به طور معناداری بالاتر بود (۰۵/۰P<). بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه و اهمیت سلامت روانی زنان باردار و تأثیرآن بر سلامت جنین و نوزاد، پیشنهاد می‌شود مشاوره روانپزشکی به عنوان جزیی از برنامه معمول مراقبت‌های بارداری مد نظر قرار گیرد.

نوش آفرین صفری، علی‌عباس میرآقایی، شیرین قاضی، کبری مرادی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه تقید به نماز و سلامت روان در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور خرم‌آباد می باشد. مواد و روش‌ها: روش تحقیق تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور خرم‌آباد و نمونه‌ای به حجم ۴۰۰ نفر براساس جدول مورگان با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای متناسب از جامعه فوق انتخاب شد. برای گردآوری داده‌ها درباره تقید به نماز از پرسشنامه تقید به نماز پناهی (۱۳۸۲) و برای سنجش سلامت روان از فرم ۲۸ سوالی پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلیر (۱۹۷۹) استفاده شد. در مطالعه مقدماتی ضریب پایایی برای پرسشنامه تقید به نماز ۹۰۶/۰ و برای پرسشنامه سلامت عمومی ضریب پایایی ۹۵/۰ بدست آمد. در این تحقیق از نشانگرهای توصیفی (فراوانی، درصد و درصد تراکمی) و از آزمون استنباطی همبستگی گشتاوری پیرسون استفاده شد. یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان دادند که ۷/۶۸ درصد از دانشجویان مورد مطالعه به طور خیلی زیاد، ۵/۲۶ درصد به طور زیاد، ۸/۳ درصد به طور متوسط، و فقط ۱ درصد به طور کم و بسیارکم دارای تقید به نماز هستند. براساس یافته‌ها ۵/۴۷ درصد از نمونه مورد بررسی دارای هیچ یا کمترین حد اختلال در سلامت روان، ۳/۳۳ درصد از نمونه دارای اختلال در سلامت روان به طور خفیف، ۵/۱۴ درصد از نمونه دارای اختلال در سلامت روان به طور متوسط، ۷/۴ درصد از نمونه دارای اختلال در سلامت روان به طور شدید بوده‌اند. نتایج همچنین نشان دادند که همبستگی معنی‌داری بین تقید به نماز و سلامت روان هم در مقیاس کلی سلامت روان و هم در هر کدام از خرده مقیاسهای سلامت روان وجود دارد. بحث و نتیجه‌گیری: بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش با اتخاذ روش های مناسب می توان به بالا بردن سطح سلامت روانی دانشجویان کمک نمود. اتخاذ برنامه های فرهنگی جهت تقویت تقیدی به نماز از پایه ابتدایی امکان بالا بردن سلامت روانی دانش آموزان را در سالهای بعد افزایش خواهد داد.

عزت اله قدم پور،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: امروزه عوامل مختلفی مانند پیشرفت فناوری موجب گردیده که انسان کارها را سریع‌تر به انجام رساند؛ اما سرعت و دقتی که در انجام امور بر اثر این پیشرفت عاید بشر شده، موجب بروز برخی بیماری‌ها و ناراحتی‌های روانی و تضعیف روابط و ارزش‌های انسانی گردیده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین عوامل سازمانی با سلامت روانی کارکنان سازمان‌های دولتی استان لرستان بود. مواد و روش‌ها: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. حجم نمونه این پژوهش را ۳۷۹ نفر از کارکنان سازمان‌های دولتی استان لرستان تشکیل داد که با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای نسبی انتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه‌های سلامت عمومی (۲۸-GHQ)، سبک مدیریت باردنز و متزکاس، ابهام نقش و تعارض نقش جمشیدی‌نژاد، جو سازمانی سوسمان و دیپ و پرسشنامه محقق ساخته برای اندازه‌گیری نگرش کارکنان درباره عوامل سازمانی مرتبط با استرس استفاده شد. برای تحلیل داد ه‌ها از شاخص‌های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، آزمون t برای گروه‌های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نرم‌افزار مورد استفاده نیز SPSS ۱۹ بود. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد متغیرهای سازمانی معنی‌دار در پیش‌بینی سلامت روانی کارکنان سازمان‌های دولتی، شرایط کاری، جوسازمانی، سبک وظیفه‌مدار مدیر و ابهام نقش بودند. همچنین نتایج آزمون t‌ گروه‌های مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین کل مقیاس سلامت روانی و مؤلفه‌های آن در کارکنان زن و مرد تفاوت معناداری وجود ندارد. بحث و نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت نقش برخی از متغیرهای سازمانی در پیش‌بینی سلامت روانی کارکنان سازمان‌های دولتی استان لرستان بود.


هدایت نظری، زهرا طاهری، کتایون بختیار، رضا حسین آبادی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: گسترش سریع رسانه ­های جمعی و به ویژه فضای مجازی باعث تغییر در شیوه­ی زندگی مردم شده است. شیوه­ی زندگی متأثر از فضای مجازی از عواملی هست که بر سلامتی افراد تأثیرگذار می­ باشد. لذا در این مطالعه به بررسی شیوه­ی زندگی متأثر از فضای مجازی و تاثیر آن بر سلامت روان پرداخته شد.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش، توصیفی-پیمایشی از نوع هدف کاربردی می­باشد جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ می­باشد. برای نمونه گیری با فرمول کوکران، ۳۶۱ نفر با نمونه گیری تصادفی طبق­ای انتخاب گردید. داده­ها با پرسشنامه مشتمل بر سه بخش مشخصات جمعیت شناختی، شیوه­ی زندگی متاثر از فضای مجازی طاهری و سلامت روان گلدبرگ، جمع­آوری گردید. تحلیل داده ­ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم­افزار SPSS۱۹ و Amos انجام شد.
یافته­ ها: میانگین نمره شیوه­ی زندگی متاثر از فضای مجازی بر حسب جنسیت، پایگاه اجتماعی-اقتصادی و وضعیت تأهل متفاوت نبود. همچنین رابطه معنادار و مستقیم بین شیوه­ی زندگی متاثر از فضای مجازی و سلامت روان وجود داشت. مدل معادله ساختاری نیز، حاکی از  تأیید داده­ های گردآوری شده با چارچوب نظری بود.
بحث و نتیجه ­گیری: با توجه به ارتباط بین شیوه­ی زندگی متاثر از فضای مجازی و سلامت روان، توصیه می­شود که مسئولین برنامه ­هایی را اتخاذ نمایند که موجب تقویت، گسترش و مدیریت رسانه ­های جمعی نوین شوند و به این ترتیب در افزایش سلامت روان دانشجویان تأثیر گذار باشند.
 


احمدعلی ناجی، فریده حسین ثابت، زهره پوراسدی،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: امروزه با افزایش فشارهای زندگی و به سبب آن فشار روانی، سلامت روانی افراد به مخاطره افتاده است. در همین راستا، می‌توان به سبک شخصیتی و میزان استحکام روانی افراد اشاره کرد که بر سلامت روان تأثیرگذار است. هدف این پژوهش بررسی نقش پیش‌بینی کننده استحکام روانی در سلامت روان به دو شکل مستقیم و غیرمستقیم با میانجی‌گری ابعاد شخصیت خواهد بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ای مقطعی ۲۷۳ دانشجوی پردیس مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی ۹۳-۹۲ به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. ارزیابی متغیرها با استفاده از پرسشنامه‌های سلامت عمومی، شخصیت پنج عاملی نئو و استحکام روانی کلاف انجام شد. داده‌ها با روش مدل یابی تحلیل مسیر و با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS ۲۱ و LISREL تحلیل شد.
یافته‌ ها: مجذور خی مدل فرضی برابر با ۴۷/۲ به دست آمد، این شاخص با سطح معناداری ۱۱۶/۰ غیر معنادار بوده که بیانگر متناسب و برازنده بودن مدل هست. شاخص‌های برازندگی دیگر ۹۸/۰=GFI، ۹۷/۰=NFI، ۹۷/۰=CFI، ۹۳/۰=AGFI و ۰۶/۰=RMSEA  است که میزان قابل‌قبول مدل را داراست. متغیر تعهد، کنترل زندگی و اعتماد به نفس در روابط بین فردی به‌صورت غیرمستقیم توانستند سلامت روان را پیش‌بینی نمایند (۰۵/۰P<) و کنترل هیجان و اعتماد به نفس در روابط بین فردی به‌صورت مستقیم توانستند سلامت روان را پیش‌بینی نمایند (۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه‌ گیری: برخی ویژگی‌های استحکام روانی فارغ از اثر شخصیت می‌توانند موجب سلامت روانی شوند که طبق یافته‌ها کنترل هیجان و اعتماد به نفس از اهمیت بیشتری برخوردارند. پیشنهاد می‌شود برای بهبود سلامت روانی این عوامل مورد آموزش قرار گیرند.


محمد صادق آرمان فر، شهناز شهربانیان، سمیه یوسفوند، مهدیه کاظمی، سمیه صبوری،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: در پایان دسامبر ۲۰۱۹ گسترش یک بیماری عفونی جدید در شهر ووهان چین گزارش شد که رسما توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به عنوان کووید-۱۹ نامگذاری گردید. این بیماری همه گیر نه تنها میزان بالای مرگ و میر ناشی از عفونت ویروسی را به همراه دارد بلکه سبب فاجعه روانی در سراسر جهان شده است. عدم قطعیت و پیش بینی ناپذیری این بیماری، پتانسیل بالایی برای ترس روانی از سرایت بیماری دارد. برای پیشگیری از شیوع بیشتر کووید-۱۹ ممکن است به دلیل کمبود واکسن، مداخلات غیردارویی، قرنطینه و رعایت فاصله گذاری اجتماعی لازم باشد، اما اجرای این سیاست های بهداشتی علیرغم پیامدهای مثبت، موجب اثرات منفی روانشناختی در سطح جامعه شده است.ترس از بیماری، ترس از مرگ، انتشار اخبار غلط و شایعات و کاهش روابط اجتماعی، سلامت افراد جامعه را تهدید می نماید. هنوز مشخص نیست که تاثیرات این موضوع بر سلامت روانی در چنین دوری گزینی و انزوای طولانی مدت اجتماعی تا چه اندازه و به چه نحوی خواهد بود. بطوریکه احتمالا در دوران پسا کرونا، با شمار زیادی از افرادی که با مشکلاتی مانند اضطراب، وسواس، خود بیمار انگاری، افسردگی و اختلالات روانی دچار شده اند روبرو خواهیم شد. بنابراین با کمک گرفتن از راه حل های مناسب جهت جلوگیری از این پیامدها باید افراد را از حالت تنهایی و درون گرایی به یک وضعیت فعال و پرتحرک تشویق کرد. تحرک بدنی و انجام ورزش منظم و استفاده از تغذیه مناسب یکی از راههای جلوگیری از این گونه اختلالات روانی می تواند باشد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb