جستجو در مقالات منتشر شده


۲۱ نتیجه برای عصاره

غلامرضا طالعی، محمد هادی مشکوه السادات، بهرام دلفان ،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : با توجه به افزایش روز افزون مقاومت باکتریها نسبت به آنتی بیوتیکها و عوارض جانبی آنها استفاده از گیاهان داروئی و عصاره های گیاهی مورد توجه زیادی قرار گرفته اند . در این پژوهش اثرات آنتی باکتریال عصاره های سماق لرستان ، الف و درمنه (جوشن ) و همیشه سبز بر روی شش باکتری گرم منفی و گرم مثبت استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند ، مواد و روشها : برای انجام این پژوهش آزمایشی ابتدا برگ یا میوه تازه گیاه در سایه خشک و تبدیل به پودر شد، سپس در چند مرحله عصاره آن درحلالهای آلی بدست آمد. با تبخیر نمودن حلال ، عصاره در سرم فیزیولوژی استریل بازسازی شده آزمایش دیسک دیفیوژن (DD) و تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC) به روش برات میکرودایلوشن انجام گرفت. پس از آماده شدن حداقل غلظت کشندگی باکتریها (MBC )، مورد استفاده قرار گرفتند . یافته ها : نتایج نشان داد که عصاره سماق لری (وحشی لرستان ) اثر قوی آنتی باکتریال دارد؛ بطوریکه در رقت بسیار پایین ( μg/ml۵MIC=) رشد باسیلوس سروس رامتوقف نمود و در غلظتml /μg۷۸= MBC موجب مرگ این باکتری شد . اثر عصاره سماق بر باکتریهای گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود؛ به عنوان مثال اثر باکتریواستاتیک و باکتریوسیدال این عصاره بر روی انتروکک فکالیس برابر با μg/ml۳۰MBC=MIC= بود .در حالیکه همین اثر برای سودوموناس و اشرشیاکلی μg/ml۶۰۰ یا بیشتر بود. همچنین عصاره گیاه الف در غلظت های پائین برباسیلوس سروس اثر آنتی باکتریال داشت و در غلظت μg/ml۶۰۰ بر استاف اپیدرمیدیس و اشرشیاکلی موثر بود .اثر آنتی باکتریال عصاره همیشه سبز بر باکتریهای مورد آزمایش بسیار کم و یا در غلظت مورد آزمایش بی اثر بود . عصاره گیاه جوشن نیز به همین ترتیب بر بعضی از باکتریهای مورد آزمایش موثر بود . نتیجه گیری : با توجه به نتایج فوق می توان امیدوار بود که عصاره سماق را می توان در درمان بعضی از باکتریهای مقاوم مانند انتروکک فکالیس استفاده نمود .همچنین در صنایع غذائی نیز بعنوان محافظت کننده مواد غذائی قابل استفاده می باشند .
کبری رضایی، رقیه جبرئیلی، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: درماتیت اتوپیک یک بیماری مزمن ارثی وعود کننده (در ۱۰-۵ درصد کودکان) است که درحا ل حاضر برای رفع ضایعات التهابی و خارش دار بیماران، معمولاً کورتون موضعی تجویزمیگردد. نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهند که مبتلایان به این بیماری ، دچارکمبود اسیدهای چرب ضروری هستند و گیاه گل گاو زبان یکی از منابع غنی این ماده است که به صورت خودرو و به وفور در ایران می روید. این مطالعه به منظورمقایسه تاثیرکورتون وعصاره گل گاوزبان موضعی بر بهبودی و عود ضایعات کودکان مبتلا به درماتیت اتوپیک مراجعه کننده به درمانگاه و مطب پزشکان متخصص پوست شهر خرم آباد لرستان از بهار تا تابستان ۱۳۸۲ انجام گرفت. مواد و روشها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که دو گروه ۲۵ نفره ( سن ۱۲-۰ سال) بیمار مبتلا به درماتیت اتوپیک کاملأ تصادفی انتخاب و به صورت یک در میان برای آنها کورتون موضعی یا عصاره گل گاوزبان که در اختیار همکار فارماکولوژیست قرار داشت ، تجویز شد . بعد از ۱۰ روز دوباره بیماران توسط پزشک متخصص معاینه و از نظر شدت بیماری ، میزان بهبودی و عود ضایعات بررسی شدند. هر دو گروه ۲۰ روز بعد از شروع درمان (۱۰ روز بعد از اتمام مصرف دارو وعصاره) برای بار سوم معاینه واز نظر دوام تاثیر درمان ها و عود بیماری بررسی شدند . نتایج هر سه بار معاینه و سایر اطلاعات درپرسشنامه مربوطه ثبت گردید. یافته ها: یافته های این بررسی مشخص نمودکه میزان بهبودی در پاسخ به مصرف عصاره گل گاوزبان ۷۲% خوب، ۴% متوسط و ۲۴% ضعیف بوده است. در حالیکه با مصرف کورتون ۲۴ درصد خوب،۱۲ درصد متوسط و ۶۴ درصد بهبودی ضعیف داشتند. آزمون آماری X۲ بین این دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (۰۰۳/۰p<). همچنین ، ضایعات بعد از مصرف عصاره و تا ۱۰ روز پس از قطع مصرف آن اصلأ عود نداشته؛ در حالیکه بعد از استفاده کورتون موضعی، ۶۴ درصد عود متوسط و ۳۶ درصد عود کم مشاهده شد. تست آماری فیشر دقیق بین میزان عود بیماری بعد از مصرف عصاره و کورتون تفاوت معنی دار ی را نشان داد (۰۰۱/۰p<). نتیجه گیری: به دلیل میزان بهبودی بیشتر و کم عود بودن عصاره گل گاو زبان نسبت به درمان معمول درماتیت اتوپیک، لازم است اقداماتی به منظور جایگزینی و نحوه درمان ابن بیماری صورت گیرد.
اکرم بیرانوند، بهرام رسولیان، مسعود علیرضایی، پیمان هاشمی، علی اصغر پیله وریان، بهروز عزت پور، مجید طوافی، سمیرا چاش،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

سیسپلاتین یک داروی مهم ضد نئوپلاسم است که نفروتوکسیسیتی عارضه اصلی آن محسوب میشود و مصرف آن در شیمی درمانی سرطان را محدود می سازد. از آنجائیکه رادیکالهای آزاد اکسیژن تا حد زیادی مسؤول نفروپاتی ناشی از سیسپلاتین هستند، اثرات تجویز خوراکی عصاره اتانولی برگ زیتون (OLE) بعنوان یک آنتی اکسیدان گیاهی بر نفروتوکسیسیتی ناشی از این دارو مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: ۲۱ رت نر بالغ به سه گروه تقسیم شدند: گروه OLE۷۵+CP (تجویز خوراکی ۱۴ روزه mg/kg۷۵ OLE قبل از تجویز داخل صفاقی mg/kg۵ سیسپلاتین) ، گروهWater +CP (تجویز خوراکی ۱۴ روزه آب قبل از تجویز سیسپلاتین) و گروه Water+Saline (مانند گروه قبلی فقط تجویز سالین بجای سیسپلاتین). نمونه های پلاسما ۷۲ ساعت بعد از تزریق سیسپلاتین جمع آوری شدند و نمونه های ادرار از قبل از خونگیری بمدت ۲۴ ساعت جمع آوری گردیدند. کراتینین و اوره پلاسما، کسر دفع سدیم و پتاسیم، کلییرانس کراتینین و وزن نسبی کلیه ها در گروههای مختلف بعنوان شاخصهای عملکرد کلیه مورد سنجش قرار گرفتند. یافته ها: سیسپلاتین منجر به اختلال معنی دار در همه این شاخصهای عملکرد کلیه شد. تجویز خوراکی OLE باعث کاهش معنی دار کراتینین و کسر دفع پتاسیم شد و کاهش میزان اوره پلاسما در گروه OLE۷۵+CP نسبت به گروه Water+CP در مرز معنی داری بود (۰۸/۰p=). سایر شاخصهای عملکرد کلیه بین دو گروه اخیر تفاوت معنی داری نداشتند. بحث و نتیجه گیری: تجویز خوراکی ۱۴ روزه دوز پایین نمونه یی از عصاره برگ زیتون (بطور خاص حاوی اولئوروپئین بالا)، می تواند بطور نسبی نفروتوکسیسیتی ناشی از سیسپلاتین را در رتها کاهش دهد. اثر دوزهای بالاتر عصاره میبایست در تحقیقات بعدی بررسی شود.
حسن احمدوند، حمزه امیری، سعیده اکباتان همدانی، شاهرخ باقری،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: آنتی اکسیدان ها باعث محافظت بدن در برابر تنش اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد می شوند. هدف از این مطالعه مقایسه ویژگی های آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی و اسانس برگ گیاه ویتکس است. مواد و روش‌ها:در این مطالعه عصاره هیدروالکلی و اسانس برگ گیاه ویتکس تهیه شد وویژگی های آنتی اکسیدانی نمونه ها با استفاده از روش های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. توان حذف رادیکال های آزاد از طریق روش ۲و ۲ دی فنیل - ۱- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. ظرفیت تام آنتی اکسیدانی با استفاده از روش فسفومولیبدات اندازه گیری شد. همچنین میزان ترکیبات فنلی وفلاونوئیدی نمونه ها با استفاده از روش فولین سیوکالتو و زیشن بدست آمد. یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان داد که ظرفیت تام آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی و اسانس برگ ویتکس به ترتیب برابر با (۲۵/۰±۷۶/۱ ۶۰/۰±۱۲/۲)، میزان فنل عصاره هیدروالکلی و اسانس برگ ویتکس به ترتیب برابر با (۲±۲۲ ۳±۱۱/۱۳۳)، میزان فلاوونویید عصاره هیدروالکلی و اسانس برگ ویتکس به ترتیب برابر با (۱±۱۸ ۴±۵/۵) است. میزان IC₅₀ عصاره هیدروالکلی، اسانس و بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن (BHT) به عنوان کنترل مثبت به ترتیب برابر با (۵۲/۴±۷۵/۲۲۴ ۳± ۰۰/۱۳۳ ۱±۸۸/۳ میکروگرم برمیلی لیتر) است. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده نشان داد که ویتکس منبع خوب و قابل دسترسی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است و می‌توان از آن در صورت مفید بودن در فراورده‌های غذایی، دارویی و صنعتی استفاده کرد.
سمیه سبزعلی، سالار بختیاری، آرمان رستم زاد، کریمه حقانی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: در طب باستانی اعراب و چین از گیاه خرزهره برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. در این تحقیق خواص ضد باکتریایی عصاره هیدروالکلی خرزهره بومی ایلام بر روی باکتری‌های بیماری‌زا مورد بررسی قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که باکتری‌های گرم مثبت نسبت به عصاره خرزهره حساس‌تر از باکتری‌های گرم منفی می‌باشند. و با توجه به قطرهاله‌های عدم رشد باکتری‌ها می‌توان عنوان کرد که عصاره هیدروالکلی خرزهره اثر باکتری کشی قابل توجه بر باکتری‌های تحت مطالعه دارد. یافته‌ها: بیشترین تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاه خرزهره در غلظت ۷۶ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد در غلظت ۷۶ میلی‌گرم مربوط به باکتری ۲۳۲۱E. faecalis (۰۵/۰p<) و کمترین قطر در همین غلظت مربوط به P. aeruginosa بود. نتایج نشان داد که کمترین میزان MIC مربوط به باکتری ۱۸۸۵S. aureus در غلظت ۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بوده و بیشترین میزان MIC مربوط به باکتری E. coli و P. aeruginosa در غلظت ۷۶ میلی‌گرم می‌باشد (۰۵/۰p<). مواد و روش‌ها: گیاه مذکور از کوههای زاگرس شهر ایلام جمع آوری و پس از شناسایی و نامگذاری، عصاره به روش ماسراسیون تهیه شد. غلظت‌های مختلف عصاره با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بر روی باکتری‌ها تاثیر داده شد. از آنتی بیوتیک‌های تشخیصی به عنوان کنترل مثبت و از DMSO به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. میزانMIC و MBC نیز مشخص شد.
مریم رضایی، مژگان آزادپور، رضا رومیانی، حمید معادی، مرضیه رشیدی پور، غلامرضا طالعی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: در سال های اخیر، استفاده از مواد طبیعی به جای داروهای شیمیایی سنتتیک دارای عوارض جانبی، در پیشگیری و کنترل عفونت های مختلف تاکید شده است. با افزایش روز افزون مصرف گیاهان دارویی در درمان طبی، این شاخه از طب مکمل، جایگاه ویژه‏ای در درمان بیماری‏ها پیدا کرده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ضد میکروبی عصاره آبی بذر یونجه در مقایسه با آنتی بیوتیک های جنتامایسین، پنی سیلین و سیپروفلوکسازین بر روی سویه های استاندارد باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز صورت پذیرفت. مواد و روش‌ها: آزمایشات با استفاده از روش های دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن انجام شد و MIC (حداقل غلظت مهارکننده رشد) و MBC (حداقل غلظت کشنده) گیاه شناسایی شدند. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس یافته های این تحقیق عصاره آبی گیاه مذکور می تواند کاندید مناسبی برای بررسی های آزمایشگاهی و تکمیلی جهت جداسازی ترکیبات فعال موجود در آن برای دستیابی به داروهای ﻣﺆثر ضد میکروبی باشد. یافته‌ها: حداقل غلظت مهارکننده رشد عصاره آبی گیاه یونجه بر باکتری های گرم مثبت لیستریا منوسایتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب ۲۵/۲۰۶ و۶۶۰۰ میکروگرم بر میلی بوده و بر باکتری های گرم منفی تست شده در این مطالعه تاثیری نداشت.
سید ابراهیم حسینی، داود مهربانی، فاطمه السادات رضوی، مریم رفیعی راد،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: فرزند سالم با جنسیت دلخواه یکی ازبزرگترین آرزوهای هر زوج می‌باشد. از بخش‌های مختلف خرما در طب سنتی برای درمان اختلالات تولیدمثلی استفاده می‌گردد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره آبی گرده نخل بر نسبت جنسیت نوزادان در موش‌های سوری انجام گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: احتمالاً اثر افزایش نوزادان نر نسبت به ماده با تجویز عصاره آبی گرده نخل را می‌توان به داشتن املاح معدنی غنی نظیر پتاسیم و سدیم نسبت داد که نیازمند تحقیقات بیوشیمیایی بیشتر در آینده می‌باشد. یافته‌ها: با توجه به یافته های ما در این مطالعه عصاره آبی گرده نخل باعث افزایش معنی‌دار نسبت نوزادان نر نسبت به نوزادان ماده می‌شود. مواد و روش‌ها: در این پژوهش از موش‌های کوچک آزمایشگاهی با وزن تقریبی ۳۵-۳۰ گرم در گروه‌های کنترل، شاهد و تجربی نر و ماده مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه‌های تجربی نر و ماده خود به سه دسته ۸ تایی تقسیم شدند که به ترتیب دوزهای mg/kg ۱۰۰،۲۰۰ و ۴۰۰ عصاره آبی گرده نخل را در هر روز به مدت ۳۵ روز دریافت کردند و در روز آخر تجویز موش‌های نر و ماده از گروه‌های مختلف با هم جفت گیری نموده و پس از تولد نوزادان نسبت جنسیت آنها مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با کمک آزمون‌های ANOVA، Duncan وt Wilcox on Tes مورد ارزیابی قرار گرفت.
سمیه سبزعلی، سالار بختیاری، کریمه حقانی، آرمان رستم زاد، کیانا شاهزمانی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: درمان بیماری‌های باکتریایی توسط آنتی بیوتیک‌های سنتتیک با بروز مشکلاتی از قبیل ایجاد عوارض جانبی در انسان‌ها و ایجاد مقاومت در میکروارگانیسم‌ها همراه است. اخیراً به استعمال گیاهان در درمان بیماری‌های باکتریایی توجه زیادی شده است. از آنجایی که استفاد از گیاه تیمبرا اسپیکاتا در طب سنتی ایران مرسوم است، در این تحقیق اثر ضد باکتریایی عصاره این گیاه بر روی تعدادی از باکتری های بیماری‌زا بررسی شد. مواد و روش‌ها: گیاه مذکور از کوههای زاگرس شهر ایلام جمع آوری و پس از شناسایی و نامگذاری، عصاره به روش ماسراسیون تهیه شد. غلظت‌های مختلف عصاره با استفاده از روش دیسک دیفیوژن بر روی باکتری‌ها تأثیر داده شد. از آنتی‌بیوتیک‌های تشخیصی به عنوان کنترل مثبت و از DMSO به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. میزانMIC و MBC نیز مشخص شد. یافته‌ها: بیشترین تأثیر عصاره در باکتری های گرم مثبت دیده شد. بیشترین قطر هاله در غلظت mg/ml ۷۶ مشاهده، و در این میان S. aureus و S. epidermidis بیش از سایر میکروارگانیسم‌ها حساس بودند (۰۵/۰P<). کمترین میزان MIC مربوط بهS. aureus ۱۸۸۵ با میزان mg/ml۵/۲ و S. epidermidis ۲۴۰۵ با mg/ml۵ بوده و E. coliو K. pneumonia با ۱۵ میلی‌متر قطر هاله عدم رشد، حساس-ترین باکتری‌های گرم منفی به عصاره بودند (۰۵/۰P<). بحث و نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی تیمبرا تأثیر ضد باکتریایی قابل ملاحظه‌ای داشت. بررسی قطر هاله‌های عدم رشد نشان داد که عصاره در غلظت‌های مورد استفاده بر باکتری‌های گرم مثبت مؤثرتر بوده است.

مهرنوش مقدسی، مریم هرمزی، بهرام دلفان، مجید طاعتی، سهیلا پورخداداد، مریم رضایی، لیلا تواضع،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

بحث و نتیجه‌گیری: در این مطالعه عصاره برگ زیتون با دوز mg/kg ۳۰۰ موفق گردیده که از کاهش معنی دارغلظت کورتیکوسترون در نتیجه هیپوپرفیوژن مغزی جلوگیری کند و این نشان دهنده اثر حفاظتی عصاره برگ زیتون بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز – آدرنال می باشد و از آنجایی که عصاره برگ زیتون دارای اثرات مفید با طیف وسیع می باشد برای یافتن مکانیسم دقیق آن پیشنهاد می‌گردد در تحقیقات آینده عناصر موثره عصاره برگ زیتون بکار برده شود. مواد و روش‌ها: در این تحقیق از ۳۵ راس رت ویستار نر استفاده گردید که به طور تصادفی به ۵ گروه کنترل، هیپوپرفیوژن و گروههای هیپوپرفیوژن گاواژ شده با عصاره برگ زیتون بترتیب با دوزهای ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوان تقسیم شدند. در گروه هیپوپرفیوژن حیوانات فقط تحت عمل جراحی بستن دائم دو رگ کاروتید به فاصله یک هفته قرار گرفتند و در گروه کنترل حیوانات تحت عمل جراحی کاذب، باز شدن غلاف کاروتید بدون بستن رگ ها، قرار گرفتند. عمل گاواژ حیوانات بمدت ۲۵ روز صورت گرفت. در انتها با ایجاد بیهوشی عمیق در حیوانات نمونه خونی آنها را گرفته و غلظت هورمونهای کورتیکوسترون و DHEA موجود در سرم توسط کیتهای الیزا اندازه گیری گردید. یافته‌ها: هیپوپرفیوژن مغزی سبب کاهش معنی داری در غلظت کورتیکوسترون سرم در مقایسه با گروه کنترل گردید (۰۱/۰< P)، اما تیمار با عصاره برگ زیتونmg/Kg ۳۰۰ قادر بوده است که میزان کورتیکوسترون را به مقدار طبیعی ( گروه کنترل) برگرداند. تفاوت معنی داری در غلظت DHEA بین گروهها مشاهده نشد. مقدمه: هیپوپرفیوژن مزمن مغزی یک مورد پاتوفیزیولوژیک شایع می باشد که معمولاً در شرایطی نظیر دمانس رگی و آلزایمر اتفاق می افتد که هر دوی این بیماریها توسط اختلالات حافظه تشخیص داده می شوند. تشخیص مکانیسمهای مشخص که در سلسله وقایع موجود از هیپوپرفیوژن مزمن تا کاهش حافظه نقش دارد می توانند هدف بالقوه ای برای درمان های موثر باشد هدف از مطالعه حاضر با توجه به اثرات مفید آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عصاره برگ زیتون، بررسی اثرات عصاره برگ زیتون بر غلظت هورمونهای کورتیکوسترون و دئیدرواپی آندروسترون (DHEA) سرمی بعد از ایجاد هیپوپرفیوژن مغزی در رت می باشد.


محمدرضا نصیرزاده،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: کاهش تستوسترون در نرها یکی از عوارض ایسکمی کلیوی است. برگ زیتون یک منبع قابل ملاحظه ترکیبات فنلی است که به لحاظ بیولوژیکی فعال هستند و ظرفیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و قدرت پاک کنندگی رادیکالی بهتری دارند. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره برگ زیتون (OLE) بر تغییرات سرمی گنادوتروپین‌ها و تستوسترون بود.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه تعداد ۴۹ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به‌صورت تصادفی انتخاب و به ۷ گروه تقسیم‌ شدند: ۱) کنترل: حیوانات سالم دست نخورده ،۲) ایسکمی- خون رسانی مجدد ۱ ساعت، ۳) ایسکمی- خون رسانی مجدد ۱ ساعت + OLE، ۴) ایسکمی- خون رسانی مجدد ۲ ساعت، ۵) ایسکمی- خون رسانی مجدد ۲ ساعت + OLE، ۶) ایسکمی- خون رسانی مجدد ۲۴ ساعت، ۷) ایسکمی- خون رسانی مجدد ۲۴ ساعت+ OLE. حیوانات در گروه‌های ۳،۵ و ۷ به مدت ۲۸ روز قبل از ایسکمی عصاره برگ زیتون را به میزان mg/kg۱۰۰ از راه خوراکی و از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان دوره، نمونه خون اخذ و سطح سرمی اوره، کراتینین، گنادوتروپین‌ها و تستوسترون اندازه گیری شد.

یافته ­ها: نتایج نشان داد که غلظت سرمی اوره و کراتینین در گروه کنترل نسبت به سایر گروه‌ها به‌طور معنی داری پائین است. همچنین مشخص گردید که در گروه ۶ در مقایسه با گروه ۷ غلظت سرمی تستوسترون به‌طور معنی داری کاهش یافت (۰۵/۰>P).

بحث و نتیجه­ گیری: این مطالعه نشان داد که تجویز خوراکی عصاره برگ زیتون در گروه ایسکمی- خون‌رسانی مجدد ۲۴ ساعت توانست از کاهش سطح سرمی تستوسترون جلوگیری نماید.


نوشین میررضایی، محمد دخیلی، شهین مهرپور،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: افزایش مقاومت باکتری‌ها به عوامل ضد باکتری یکی از مشکلات مهم در پزشکی است. گیاهان دارویی در طب سنتی و منابع غنی گیاهی در دسترس، عاملی برای بررسی دقیقتر داروهای گیاهی بوده است. برخی از اسانسهای گیاهی از جمله گیاه سداب دارای اثرات ضد قارچ بوده و از آن می‌توان به‌عنوان عوامل ضد میکروب در درمان عفونتها استفاده کرد. این مطالعه با هدف تعیین اثرات ضد قارچی اسانس حاصل از گیاه سداب انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، گیاه سداب از مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان قم جمعآوری شد. سپس اسانس و عصاره گیری شدند. قطر هاله مهاری و حداقل غلظت مهارکننده از رشد و حداقل غلظت کشندگی (MIC، MFC)، ۱۴۰ جدایه کاندیدا آلبیکنس از زنان مراجعه‌کننده به کلینیک زنان مورد مطالعه قرار گرفت.
یافته­ ها: میانگین هاله عدم رشد در روش دیسک دیفیوژن اسانس و عصاره اتانولی سداب در فصل بهار بر روی جدایه‌ها به ترتیب برابر با    mm ۵/۲±۷۱/۱۹ و mm ۹/۱±۱۹/۱۶ و در زمستان به ترتیب برابر با mm ۷/۳±۱۶/۲۱ و mm ۲/۲±۳۲/۱۸ بود.
نتیجه گیری: طبق نتایج این مطالعه، اسانس این گیاه بر رشد قارچ کاندیدا آلبیکنس اثر مهار کنندگی دارد.

فاطمه نبی پور، بهروز دوستی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: با توجه به عود عفونت‌های کاندیدائی و مقاومت آن‌ها به داروهای ضدقارچی در طی درمان و نیز عوارض شناخته شده داروهای شیمیایی و وجود بعضی تحقیقات مبنی بر اینکه جنس Onosma حاوی مشتقات آلکانین و شیکونین بوده که دارای خواص ضدقارچی می‌باشند، برای اولین بار خواص ضد قارچی گیاه Onosma Chlorotricum در مقایسه با آنتی‌بیوتیک‌ مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ­ها: گیاه مذکور در اواسط تیرماه از شهرستان کوهدشت جمع‌ آوری و پس از شناسایی و خشک کردن، عصاره‌های ان-هگزانی، متانولی و آبی به روش خیساندن تهیه شد. اثرات ضدقارچی غلظت‌های مختلف عصاره‌ها با استفاده از روش انتشار دیسک و MIC (حداقل غلظت ممانعت از رشد)، MFC (حداقل غلظت قارچ‌کشی) به روش میکرودایلوشن بررسی شد. آنتی‌بیوتیک فلوکونازول و نیستاتین به عنوان کنترل مثبت، DMSO به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. داده‌ها توسط آزمون t و واریانس یک‌ طرفه ANOVA آنالیز شدند.
یافته­ ها: میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره ان-هگزانی در غلظت ۱۰ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بیشتر از قطر هاله عدم رشد آنتی‌بیوتیک نیستاتین برای کاندیدا آلبیکنس و گلابراتا می‌باشد (۰۵/۰˂P). کمترین میزان MIC مربوط به عصاره ان-هگزانی برای کاندیدا آلبیکنس و گلابراتا به ترتیب برابر با μg/μl ۶۲/۱۵ و μg/μl ۲۵/۳۱، کمترین میزان MFC مربوط به عصاره ان-هگزانی برای کاندیدا آلبیکنس و گلابراتا به ترتیب برابر با μg/μl  ۲۵/۳۱ و  μg/μl۵/۶۲ می‌باشد.
بحث و نتیجه­ گیری: عصاره‌های این گیاه اثر ضدقارچی مناسبی بر کاندیدا آلبیکنس و گلابراتا نشان داد. بررسی احتمال کاربرد این عصاره در درمان عفونت کاندیدایی نیاز به اتمام مطالعات تکمیلی دارد.

مریم هرمزی، پرستو بهاروند،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: ترکیبات آنتی اکسیدان مشتق از گیاهان در کاهش شیوع بسیاری از بیماریهای مزمن و استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد نقش بسزائی دارند. هدف از این بررسی تعیین و مقایسه خواص آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی و متانولی بومادران منطقه الیگودرز لرستان بود.
مواد و روش­ ها: پس از تهیه عصاره اتانولی و متانولی سرشاخه های گل دار بومادران، توان حذف رادیکالهای آزاد از طریق روش ۲و۲ دی فنیل-۱-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی با استفاده از روش فسفو مولیبدینوم و میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره­ها با استفاده از روش فولین سیوکالتو و زیشن بررسی شد.
یافته ­ها: نتایج بدست آمده نشان داد که ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، محتوی فنلی تام و ترکیبات فلاونوئیدی عصاره­های اتانولی و متانولی مشابه بوده، میزان IC۵۰ عصاره­های اتانولی، متانولی بومادران و بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن به ترتیب برابر ۱۶/۵±۴۳/۶۷، ۹۳/۴±۹۶/۶۴ و ۱±۸۸/۳ میکروگرم بر میلی لیتر بود (۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه ­گیری: نتایج نشان داد که عصاره های اتانولی و متانولی بومادران از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی مشابه بوده و استفاده از حلال اتانول یا متانول در فرایند استخراج عصاره بر خواص آنتی اکسیدانی این گیاه تاثیری ندارد، به نظر می رسد این گیاه منبع خوب و قابل دسترسی از ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی بوده و می توان از آن در فرآورده های غذایی، دارویی و صنعتی استفاده نمود.
 

نسیم غیور نجف آبادی، محبوبه مدنی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: کاندیدیازیس بیماری قارچی شایع است که به وسیله ی گونه های مختلف جنس کاندیدا ایجاد می شود و قسمت های مختلف بدن را درگیر می نماید. این عفونت ها با توجه به وضعیت سیستم ایمنی میزبان می تواند در حد مهلک پیش روند. به دنبال پیشرفت علم و اهمیت بخش سلامت در جوامع، استفاده از داروهای شیمیایی افزایش یافته است و با توجه به عوارض جانبی، قیمت بالا و مراحل پیچیده ی تولید داروهای شیمیایی، گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته اند. هدف این مطالعه بررسی مکانیسم اثر عصاره متانولی گیاه رومکس آلوئولاتوس بر غشاء برخی گونه های کاندیدا است.
مواد و روش­ ها: ابتدا عصاره متانولی ساقه و برگ گیاه رومکس آلوئولاتوس با روش سوکسله تهیه شد. سپس اثر ضد قارچی عصاره متانولی با روش انتشار در چاهک و MIC  تعیین شد. به منظور مقایسه مکانیسم اثر این گیاه با آمفوتریسین B، مقدار گلوکز با دستگاه اتوآنالیزور، سدیم و پتاسیم با دستگاه فلیم فتومتری و اسیدآمینه با روش HPLC در محیط حاوی عصاره گیاه و قارچ تعیین شد.
یافته ­ها: بیشترین قطر هاله عدم رشد مخمر کاندیدا توسط عصاره متانولی در غلظت ۲۵۰ میلی گرم بر میلی لیتر بود. نتایج نشان داد که میانگین غلظت سدیم، پتاسیم و گلوکز در گونه های مختلف کاندیدا بر اثر عصاره متانولی در مقایسه با آمفوتریسین B تغییر معناداری دارد. بیشترین اسیدآمینه های آزاد شده گلوتامین، تره اونین و آلانین بودند.
بحث و نتیجه­ گیری:  این عصاره گیاهی مکانیسم مشابهی با مکانیسم آمفوتریسین B دارد و می تواند جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی با عوارض جانبی بالا شود. هرچند بررسی عوارض جانبی احتمالی گیاه باید انجام شود.

فاطمه نبی پور، محمد فضیلتی، بهروز دوستی، رضا میردریکوند،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: کاندیدیازیس شایع‌ترین عفونت انسانی در جهان است که در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف جزء بیماری‌های خطرناک محسوب می‌شود و با توجه به مقاومت آن‌ها به داروهای ضدقارچی و عود مکرر و عوارض شناخته شده داروهای شیمیایی، برای اولین بار خواص ضدقارچی بخش‌های مختلف گیاه Echium italicum در مقایسه با آنتی‌بیوتیک‌ها‌ مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش­ ها: پس از جمع‌آوری گیاه، شناسایی و خشک کردن آن، عصاره‌های آبی، ان-هگزانی و متانولی از بخش هوایی و ریشه گیاه به روش خیساندن تهیه شد. اثرات ضدقارچی غلظت‌های مختلف عصاره‌ها با استفاده از روش انتشار دیسک و MIC (حداقل غلظت ممانعت از رشد)، MFC(حداقل غلظت قارچ‌کشی) به روش میکرودایلوشن بررسی شد. آنتی‌بیوتیک نیستاتین و فلوکونازول به عنوان کنترل مثبت، DMSO به عنوان کنترل منفی استفاده گردید. داده‌ها توسط آزمون t تست و واریانس یک طرفه ANOVA آنالیز شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که عصاره‌های آبی، ان-هگزانی و متانولی بخش‌های مختلف گیاه E.italicum فعالیت ضدقارچی را بر علیه کاندیدا آلبیکنس نشان دادند به طوری‌که عصاره متانولی و ان-هگزانی ریشه در غلظت ۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بیشتر از میانگین قطر هاله عدم رشد آنتی‌بیوتیک نیستاتین برای کاندیدا آلبیکنس می‌باشد (۰۵/۰˂ P). کمترین میزان MIC و MFC مربوط به عصاره متانولی ریشه گیاه مذکور با مقدار مساویμg/μl ۶۲/۱۵ می‌باشد.
بحث و نتیجه­ گیری:  عصاره‌های این گیاه می‌تواند برای درمان عفونت‌های ناشی از کاندیدا آلبیکنس مورد استفاده قرار گیرد.


حسین محمودوند، مژگان میرزایی، مهرداد خاتمی، هرمز محمودوند، فرناز خیراندیش، معصومه نیازی، مریم سپهوند، صدیقه ندری،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ضد پروتواسکولکسی عصاره گیاه بلوط بر روی پروتواسکولکس های کیست هیداتید در شرایط In vitro و ex vivo می باشد.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه کبد گوسفندان آلوده به کیست هیداتید از کشتارگاه شهرستان خرم آباد جمع آوری شده و پس از جداسازی پروتواسکولکس های کیست هیداتید، جهت بررسی اثر ضد پروتواسکولکسی گیاه بلوط در شرایط in vitro و ex vivo، غلظت های ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم بر میلی لیتر از عصاره گیاه بلوط را با سوسپانسیونی از پروتواسکولکس ها (۱۰۳ × ۱ در هر میلی لیتر)  مجاور کرده و در زمان ۴۰-۵ دقیقه میزان مرگ و میر آنها محاسبه گردید.
یافته­ ها: یافته های in vitro مطالعه حاضر نشان داد که میزان کشندگی پروتواسکولکس ها پس از ۵ دقیقه مواجهه با غلظتmg/mL  ۱۰۰۰ عصاره گیاه بلوط ۱۰۰ % بود. این در حالی است که در نتایج ex vivo، %۱۰۰ پروتواسکولکس ها پس از ۱۰ و ۲۵ دقیقه مواجهه به ترتیب با غلظت های ۱۰۰۰ و ۵۰۰ میلی گرم بر میلی لیتر عصاره بلوط از بین رفته بودند، که بیانگر این موضوع است که عصاره نیاز به زمان بیشتری برای نشان دادن اثرات ضد پروتواسکولکسی خود در شرایط ex vivo دارد (p< ۰,۰۵).
بحث و نتیجه­ گیری:  علاوه بر این نتایج، مطالعه حاضر بیانگر آن است که عصاره گیاه بلوط دارای اثرات ضد پروتواسکولکسی قابل توجهی در شرایط in vitro و ex vivo می باشد بنابراین می توان با انجام آزمایشات تکمیلی از آن به عنوان داروی جایگزین جدید در هنگام جراحی هیداتید استفاده کرد.

حسن سهرابیان کفراج، عبدالحسین شیروی، ویدا حجتی، مجتبی خاکساریان، مریم علی پور،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: گلیوبلاستوما (GBM) متداول ­ترین تومور بدخیم مغزی در افراد بزرگسال است. زنجبیل دارا­ی خواص ضد تومور­ی، ضد قـارچی، حـشره­ کـشی و ضد سرطانی است. با این حال تاثیرات ضد تومور­ی آن بر رو­ی رده­ی سلول ­ها­ی گلیوما­ی  C۶ انجام نشده است. لـذا در ایـن مطالعـه اثـرضد تومور­ی عصاره هیدروالکی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روش ­ها: عصاره هیدروالکی زنجبیل تهیه گردید. پس از کشت و تکثیر سلول های گلیوما­ی، آن ­ها در معرض غلظت۱۰۰ تا۱۰۰۰ میکرو­گرم در میلی لیتر از عصاره بـه مـدت ۲۴ ،۴۸ و ۷۲  ساعت قرار داده شدند و موجودیت سلول­ ها به روش) MTT ۳-(۴و۵ دی متیل-تیازول۲- ایل)-۵ و۲ دی فنیل تترازولیوم برماید) تعیین گردید. در نهایت داده­ ها­ی حاصل با روش آنالیز واریانس یک طرفه بررسی شدند.
 یافته ­ها: نتایج تست MTT  نشان داد که عصاره هیدروالکی زنجبیل اثر ضد تومور­ی وابسته به دوز و زمان برا­ی روی سلول­ ها­ی تومور­ی دارد. به طوریکه با افزایش غلظت عصاره و دوره انکوباسیون تا ۷۲ ساعت بیشترین درصد مرگ سلولی مشاهده شد. غلظت مهارکنندگی رشد سلول­هاIC۵۰)  ) برای سلول­ ها­ی تومور­ی برا­ی ۲۴ و۴۸ و ۷۲ ساعت به ترتیب  ۳۳/۷۳۳ ،۱۱۸/۶۱۱  و ۲۵/۵۳۲ میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد.
بحث و نتیجه­ گیری:  با توجه به اینکه عصاره هیدروالکلی زنجبیل به صورت وابسته به دوز و زمان موجب مهار رشد سـلول­ ها شد، لذا می­توان احتمال موثر بودن آن را در درمان­ ها­ی تومور­ها­ی مغزی مطرح نمود.  

مریم محلوجی، آسیه احمدی دستگردی، رضا شرافتی چالشتری،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: از آنجا که کاربرد روش­ هایی به منظور به حداقل رساندن فساد اکسیداتیو و میکروبی در محصولات گوشتی از نظر اقتصادی و بهداشتی دارای اهمیت می­ باشد، انجام مطالعات بیشتر در زمینه ارزیابی فعالیت آنتی­اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره گیاهان طبیعی در گوشت و محصولات گوشتی ضروری به نظر می­رسد.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش خواص ضد میکروبی عصاره اتانولی سماق بر جمعیت میکروبی گوشت چرخ شده تلقیح شده با ایکلای مقاوم به چند دارو بررسی شد. عصاره میوه سماق به روش خیساندن استخراج شد. اندازه­ گیری محتوای فنل کل عصاره با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو و اندازه­ گیری محتوای فلاوونوئید کل عصاره بر اساس روش کلریمتری آلومینیوم کلراید انجام شد. فعالیت آنتی­اکسیدانی با آزمون احیاء آهن (FRAP) بررسی شد. بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره گونه مورد نظر با استفاده از روش چاهک انجام شد. بعد از تزریق عصاره و تلقیح میکروب به گوشت چرخ شده، نمونه ­ها به یخچال با دمای ۴ درجه سانتی­گراد منتقل و دوره نگهداری شش روزه برای آزمایشات میکروبی شامل شمارش کل، سودوموناس، اشرشیاکلی، کپک و مخمر آغاز گردید.
یافته ­ها: میزان کل ترکیبات فنلی معادل ۸۵۲/۲۹۰ میلی­ گرم گالیک اسید بر گرم عصاره و همچنین میزان فلاوونوئید موجود در عصاره ۵۰۸/۴ میلی­ گرم کوئرستین بر گرم عصاره بود. توانایی احیاکنندگی عصاره از ۷۹/۳۸۰ تا ۰۴/۷۴۴ میکرومول آهن بر میلی ­گرم عصاره گزارش گردید. نتایج آزمایشات ضد میکروبی نشان داد که حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی رشد عصاره سماق به تریتب ۶۶/۱۶۶ و mg/ml ۳۳/۳۳۳ بود. افزودن عصاره سماق به نمونه ­های گوشت چرخ شده به طور معنی ­داری توانست از رشد تمام میکروارگانیسم­ها جلوگیری کند. با افزایش غلظت عصاره این توانایی افزایش یافت.
بحث و نتیجه­ گیری: بنابراین می­توان نتیجه گرفت عصاره سماق منبع قابل ملاحظه­ای از ترکیبات آنتی باکتریال و آنتی­اکسیدان است و احتمالاً می­ توان از آن در فرآورده­ های غذایی مانند گوشت و فرآورده ­های گوشتی استفاده کرد.

امیر هوشنگ منظمی، ظاهر اعتماد، افشین نظری، محسن محمدی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: بیماری دیابت ممکن است با فقدان تعادل بین تأثیر دفاعی آنتی اکسیدان­ها و افزایش تولید رادیکال­های آزاد ارتباط داشته باشد. از طرفی استرس اکسیداتیو عاملی مهم و تأثیرگذار در بیماریزایی عوارض دیابت است. در این مطالعه اثرات ترکیب ورزش استقامتی و عصاره هیدروالکلی پوست دارچین بر فعالیت آنتی اکسیدانی و اندکس قلبی در موش­های صحرایی نر دیابتی بررسی گردید.
مواد و روش ­ها: ۵۰ رت نر نژاد ویستار با وزن بین ۲۰۰ تا ۲۳۲ گرم به صورت تصادفی به ۵ گروه ده تایی تقسیم شدند: ۱- گروه کنترل سالم  ۲- گروه کنترل دیابتی۳-گروه دیابتی + مصرف عصاره دارچین ۴-گروه دیابت + فعالیت ورزشی ۵-گروه دیابت + عصاره دارچین + فعالیت ورزشی. در گروه آخر حیوانات بعد از دیابتی شدن، به مدت ۸ هفته تمرین استقامتی انجام دادند و هم­زمان هر حیوان mg/kg ۲۰۰ عصاره هیدروالکلی پوست دارچین به صورت گاواژ دریافت نمود.
یافته­ ها: دیابت در گروه کنترل دیابتی و نیز گروه دیابت + عصاره به تنهایی باعث کاهش وزن قلب گردید درصورتی که فعالیت ورزشی چه به تنهایی و نیز توأم با عصاره دارچین از کاهش وزن قلب ناشی از دیابت جلوگیری نمود. فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان کاتالاز در گروه دیابت+ عصاره دارچین+ ورزش افزایش معنادار نسبت به گروه کنترل داشت. سوپراکساید دسموتاز نیز در تمام گروه­ها نسبت به گروه کنترل افزایش معنی­ داری داشت. فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز نیز در گروه­ های دیابت+ عصاره دارچین+ ورزش و دیابت+ عصاره دارچین نسبت به گروه کنترل افزایش معنادار نشان داد.
بحث و نتیجه ­گیری: یافته ­های پژوهش حاضر نشان داد، استفاده هم­زمان از فعالیت ورزشی استقامتی و عصاره هیدروالکلی دارچین، ضمن جلوگیری از کاهش وزن قلب و احتمالاً عملکرد آن و همچنین افزایش فعالیت آنزیم ­های آنتی اکسیدان GPX، CAT و SOD، ممکن است از اثرات تخریبی دیابت جلوگیری نماید.

زهرا نظری، مریم خسروی، هدایت صحرایی، مریم بنانج، مجتبی خاکساریان،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: افسردگی به عنوان یک بیماری روانی عوارض زیادی در جوامع بشری ایجاد کرده است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر عصاره آبی زعفران بر افسردگی ناشی از استرس مزمن راندن اجتماعی (CSDS) در موش‌های صحرایی بود.
مواد و روش­ ها: برای القای استرس، موش های نر مزاحم ویستار (۲۳۰-۲۲۰ گرم) روزانه بیست دقیقه به مدت دوازده روز متوالی در قفس موش های صحرایی نر ساکن (مقیم) ویستار (۳۰۰-۲۸۰ گرم) قرار گرفتند. پنج دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض، موش‌های مزاحم عصاره زعفران (mg/kg ۱۰و۵ ،۱) یا سالین (  mg/kg۱) دریافت کردند. پس از قرار گرفتن در معرض استرس، وزن حیوانات، تمایل آنها به محلول ساکارز و فعالیت حرکتی آنها ثبت شد. بعلاوه پس از قرار گرفتن در معرض استرس؛ طی سه مرحله، نمونه‌های خونی از سینوس رترو- اوربیتال حیوانات برای ارزیابی سطوح کورتیکوسترون پلاسما جمع‌آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و آزمون کولموگروف-اسمیرونوف(KS)  و آنالیز-واریا نس تکراری دو طرفه ( ANOVA) استفاده شد.
یافته­ ها: بررسی نتایج حاصل از تحلیل آماری در حیوانات گروه استرس کاهش وزن شدید (۰۵/۰>P)، کاهش میل به نوشیدن محلول ساکارز (۰۵/۰>P)، کاهش تحرک (۰۵/۰>P)، و افزایش کورتیکوسترون پلاسما را نشان دادند. تجویز عصاره آبی زعفران با دوزهای (mg/kg ۱۰و۵ ،۱) این علائم را بهبود بخشید (۰۱/۰>P).
بحث و نتیجه­ گیری: نتایج پژوهش ما نشان داد عصاره آبی زعفران نقش مهمی در کاهش افسردگی در مدل حیوانی استرس مزمن راندن اجتماعی دارد، که این اثر از طریق کاهش ترشح کورتیکوسترون در پاسخ به استرس اعمال می شود.


صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb