۱ نتیجه برای عوامل اجتماعی- اقتصادی
مسعودعلی کرمی، هادی حیاتی،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: سرطان همواره از مهمترین عوامل مرگومیر بیماران بوده است و تأمین داروهای ارزان و دارای اثربخشی مناسب و در دسترس بیماران از مهمترین اهداف نظامهای سلامت بوده است بنابراین در این مطالعه شناسایی مهمترین عوامل تأثیرگذار بر میزان در دسترس بودن داروهای ارزان و دارای توان مالی پرداخت برای بیماران در داروخانههای شهر خرمآباد هدفگذاری شد.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال ۱۴۰۱ انجام شد. در این مطالعه داروخانهها به عنوان خوشه در نظر گرفته شده و سپس ۹۶ نسخه بیماران مبتلا به سرطان مراجعهکننده به داروخانههای سطح شهر خرمآباد که به روش تصادفی ساده انتخابشده بودند موردبررسی قرار گرفت. آنالیز دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ۲۱ انجام گرفت.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که ازنظر دسترسی به دارو بیش از نیمی از بیماران رضایت قابل قبولی از موجود بودن داروهای نسخ آنها در داروخانهها داشتند اما با توجه به درآمد و وضعیت اقتصادی آنها توان مالی پرداخت هزینههای دارویی را نداشتند. همچنین مهمترین عامل اجتماعی-اقتصادی مؤثر بر دسترسی و توان مالی پرداخت هزینههای نسخ دارویی سطح درآمد افراد بوده است هرچند در گروههای با درآمد نسبتاً بالا توانایی مالی پرداخت هزینههای دارویی نسبتاً پایین بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به آنکه بسیاری از درامد خانوارها صرف سایر هزینههای غیر از نظام سلامت و همچنین غیر دارویی میگردد بنابراین جهت افزایش بهرهوری سیاستگذاریهای سلامت دولت باید یارانههای لازم را به دارو اختصاص داده و یا آنکه پوشش بیمهای این داروها را افزایش دهد. |