جستجو در مقالات منتشر شده


۳۸ نتیجه برای لرستان

محمود رضا طاهریان ،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : مطالعات مربوط به بیولوژی و اکولوژی عقربها در ایران با محدودیت شدیدی مواجهه است و این مطالعات می بایست با شناسایی زیستگاهها و فون عقربهای هر منطقه در کشور آغاز و با بررسی خصوصیات زیستی (بیولوژی ) و زیست محیطی (اکولوژی ) آنها کامل گردد. هدف از این بررسی نیز شناسایی و تعیین فون عقربهای استان لرستان بود. مواد و روشها : در این مطالعه توصیفی پنج منطقه از شهرستان خرم آباد تاشعاع بیست کیلومتری از هر طرف شهر انتخاب و در دو فصل بهار و تابستان با تعیین دمای محیط اقدام به صید عقرب گردید . در مجموع ۵۲ عقرب از این مناطق صید شد.جهت تغذیه عقربها از بندپایان مختلف مثل سوسرهای شرقی Blatta orientalis و آلمانی Blatella gremania لارو پروانه , خرخاکی و مگس بالغ خانگی در آزمایشگاه استفاده شد تا تمایل تغذیه ای عقرب ها مشخص شود. یافته ها: بر اساس نتایج بدست آمده, از مجموع ۵۲ عقرب صید شده ۲۹ عقرب آن از خانواده بوتیدهButhidae و ۲۳ عقرب از خانواده اسکورپیونیده Scorpionidae بودند . وفور جمعییت برای خانواده بوتیده در شهرستان خرم آباد ۵۶% و برای خانواده اسکورپیونیده ۴۴% می باشد که برای هر دو خانواده با توجه به مدت زمان محدود نمونه برداری وفور قابل توجه ونسبتا بالایی را نشان می دهد . برای نگهداری عقربها در آزمایشگاه لانه های مصنوعی از مقوا تهیه و در دسترس آنها قرار داده شد که به خوبی مورد استقبال واقع گردید. بیشترین تمایل تغذیه ای عقرب به مگس خانگی بالغ بود. نتیجه گیری : بر اساس نتایج بدست آمده بیشتر عقربها مربوط به خانواده بوتیده و از نوع Buthuthus Snulcyi بود که این عقرب دارای نیش دردناکی است و روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد .در کودکان و افراد مسن بسیار کشنده است. لذا شناخت این گونه راههای مقابله با آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
رقیه جبرئیلی، مرضیه مومن نسب، افشین قنبری ، حسن علی ویسکرمی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه : سلاحهای شیمیایی که سابقه آنها به جنگ جهانی اول بر می گردد به کلیه عواملی اطلاق می شود که اثرات مستقیم سمی بر روی انسان , حیوانات و گیاهان دارند. رژیم عراق در طی دوران جنگ تحمیلی از سموم مختلف به خصوص گاز خردل و اعصاب به طور قابل ملاحظه ای استفاده نمود که اثرات آن پس از گذشت سالها همچنان مشهود است. مواد و روشها : این مطالعه توصیفی ـ مقطعی با هدف بررسی ضایعات پوستی در جانبازان شیمیایی استان لرستان در سال ۸۱ انجام شد. اطلاعات به وسیله معاینه بالینی جمع آوری و در پرسشنامه ثبت شد و در مجموع ۹۵جانباز که در دوران جنگ در معرض مستقیم با گازهای شیمیایی بودند, مورد بررسی قرار گرفتند . یافته ها :‌کلیه جانبازان شیمیایی مورد مطالعه , مرد با میانگین سنی ۲۶/۳۹سال و همگی مبتلا به ضایعات پوستی بودند. شایعترین علائم پوستی: خارش ، سوزش ، خشکی و پوسته پوسته شدن بود.از نظر نوع ضایعه, اریتم (۸۱%)، اکسکوریاسیون (۹/۸۷%)و پاپول (۵/۴۹%)فراوانترین ضایعات پوستی بودند. تشخیص نهایی در ۷۸درصد جانبازان شیمیایی مورد مطالعه درماتیت مزمن و ۷/۷درصد درماتیت سبوره ئیک و ۸/۸درصد درماتیت مزمن و سبوره ئیک به صورت توأم بوده است .در هنگام مواجهه با گازهای شیمیایی فقط ۹/۳۷درصد جانبازان از ماسک و ۴۰درصد از لباس بطور کامل و صحیح استفاده کرده و بقیه یا استفاده نکرده یا بطور ناقص این وسایل را به کاربرده بودند . ضایعات اکثراًدر نواحی سینه ، کمر و پشت ، اندام تحتانی ، شکم و سرو صورت بوده و ۷۸درصد جانبازان دارای ضایعات متعدد بودند. نتیجه گیری : با توجه به نتایج این مطالعه, کلیه جانبازان شیمیایی این استان از ضایعات پوستی مختلف و با درجات متفاوت رنج می برند. هر چند پیش از نیمی از آنان نوع گاز را نمی دانستند . لذا پیشنهاد می شود مطالعات گسترده تری بر روی اثرات دراز مدت این گازها انجام شود.
محمدرضا محمدی، حسین ملک‌افضلی، احمدعلی نوربالا، سیدعباس باقری‌یزدی، مهدی رهگذر، بیتا مسگرپور، میترا صفا، رامین رادفر،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده

مقدمه: بار اختلالات روان پزشکی در کشورهای پیشرفته تا حد زیادی با پرسش‌نامه‌های غربالگری و مصاحبه‌های بالینی ساختاریافته شناسایی شده است؛ ولی بار اختلالات روان پزشکی در کشور ما محدود و تعداد مطالعات انجام شده در این زمینه اندک است. برنامه‏ریزی برای ارائه خدمات اساسی بهداشت روان به افراد، نیازمند آگاهی از وضعیت موجود بیماری های روانی در جامعه است. این مطالعه با هدف بررسی همه‏گیری‏شناسی اختلالات روانی در افراد بالای ۱۸ سال در مناطق شهری و روستایی استان لرستان در سال ۱۳۸۰ انجام گرفت. مواد و روشها: نمونه مورد مطالعه به روش تصادفی خوشه‏ای و منظم از بین خانوارهای موجود استان لرستان انتخاب گردید و با تکمیل پرسش‌نامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS) توسط کارشناسان روان شناسی در استان، جمعاً ۵۴۶ نفر مطالعه شدند و براساس معیارهای طبقه‏بندی DSM-IV، تشخیص‏گذاری اختلالات صورت گرفت. یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد شیوع انواع اختلالات روان پزشکی در استان ۰۵/۱۹ درصد بوده که این شیوع در زنان ۸۱/۲۳ درصد و در مردان ۲۹/۱۴ درصد بوده است. اختلالات اضطرابی و خلقی به ترتیب با ۴۶/۱۲ و ۴۸/۳ درصد، شایع‏ترین اختلالات روانپزشکی در استان بود. شیوع اختلالات روان پریشی در این مطالعه ۴۸/۱ درصد، اختلالات عصبی- شناختی ۴۷/۱ درصد و اختلالات تجزیه‏ای ۱۸/۰ درصد بوده است. در گروه اختلالات خلقی، افسردگی اساسی با ۲/۲ درصد و در گروه اختلالات اضطرابی، اختلال اضطراب منتشر با ۶۸/۵ درصد شیوع بیشتری داشته ‏است. نتیجه گیری: در این مطالعه ۳۶/۱۱ درصد افراد تحت بررسی دچار حداقل یک اختلال روان پزشکی بوده‏اند. شیوع اختلالات روان پزشکی در استان در افراد گروه سنی ۶۰-۲۴ سال با ۵۷/۱۴ درصد، افراد طلاق گرفته یا جدا شده با ۲۵ درصد، افراد ساکن در شهر خرم‌آباد با ۸۵/۱۴ درصد، افراد دارای تحصیلات عالی با ۵۱/۱۹ درصد و افراد بازنشسته با ۷۵/۱۸ درصد بیش از گروه‌های دیگر بوده است. لذا نتایج این تحقیق مسئولیت سیاست گذاران و برنامه‌ریزان بهداشتی استان لرستان و کشور را در رابطه با تدوین برنامه‌های عملی و اجرایی بهداشت روان بیش از پیش روشن می‌سازد.
علی مجتهدی، محمد جواد طراحی، اصغر سپهوند، آذردخت خاکپور، اسماعیل رادسری، مریم توسلی، اعظم رضوانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده

مقدمه: لیستریا منوسایتوژنز به عنوان یک پاتوژن جدی انتقال یابنده از طریق مواد غذایی شناخته شده است. مشخص شده است که مواد لبنی ممکن است منبع سویه های لیستریا باشند که منجر به لیستریوزیس انسانی شود. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان آلودگی لیستریایی از محصولات لبنی ارسالی به آزمایشگاه اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی لرستان بود. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی ۷۲۰ نمونه مواد لبنی مختلف ارسالی به آزمایشگاه کنترل مواد غذایی استان لرستان از نظر وجود گونه های لیستریا مورد بررسی قرار گرفت. یک سری تستهایی شامل تولید کاتالاز، CAMP، وگز پروسکوئرVP))، همولیز بتا و تخمیر قندهایی مانند گزیلوز و مانیتول برای تشخیص لیستریا به کار رفت و در نهایت تست آنتی بیوگرام برای تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی انجام پذیرفت. یافته ها: لیستریا منوسایتوژنز در ۷۲/۹% نمونه ها و لیستریا اینوکوا و لیستریا سیلیگری به ترتیب در ۸۳/۵% و ۱۱/۱% نمونه ها یافت شد.گونه های دیگر لیستریا در این بررسی ایزوله نگردید. در تست آنتی بیوگرام همه ایزوله ها به پنی سیلین، آمپی سیلین، کوتریموکسازول و جنتامایسین حساس بود و ۵ ایزوله لیستریا منوسایتوژنز به اریترومایسین مقاوم بود. نتیجه گیری: با توجه به اینکه مواد لبنی آماده مصرف بوده و امکان آلودگی آنها با گونه های لیستریا زیاد می باشد لذا جداسازی و تشخیص این باکتری در مواد لبنی حائز اهمیت است.
مژگان یادیاب، ربابه شیخ‌الاسلام، مصطفی آزادبخت، لادن مهران، سپیده حج‌فروش، فریدون عزیزی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده

مقدمه: کمبود ید و اختلال‌های ناشی از آن به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی ـ تغذیه‌ای در ایران از سال‌ها قبل شناخته شده است. استان لرستان یکی از مناطقی است که در مطالعات قبل از یدرسانی دارای شیوع بالای گواتر آندمیک بوده است. در ایران برنامه کنترل و پیشگیری از بروز این اختلال‌ها از جمله تولید و توزیع نمک یددار از سال ۱۳۶۸ به مرحله اجرا درآمده است. به منظور پایش برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال ۱۳۸۰ این بررسی در دانش‌آموزان ۷ تا ۱۰ ساله استان لرستان انجام شد. مواد و روش ها: طی یک بررسی توصیفی ـ مقطعی از طریق نمونه‌گیری تصادفی تعداد ۱۲۰۰ دانش‌آموز (به تعداد مساوی دختر و پسر) انتخاب شدند. شیوع گواتر از طریق معاینه بالینی انجام و طبق تقسیم‌بندی سازمان جهانی بهداشت درجه‌بندی شد. نمونه ادرار از یک دهم نمونه‌ها اخذ گردید و اندازه‌گیری ید ادرار به روش هضم انجام شد. نتیجه گیری: یافته‌های این بررسی نشان می‌هد که در مقایسه با بررسی کشوری سال ۱۳۷۵ درصد گواتر در دانش‌آموزان کاهش معنی‌داری داشته و ید ادرار دانش‌آموزان استان لرستان همچنان در حد مطلوب سازمان جهانی بهداشت می‌باشد. بنابر نتایج این پژوهش استان لرستان در زمره مناطق "عاری از کمبود ید "محسوب می‌شود. یافته ها: درصد کلی گواتر در دانش‌آموزان این استان ۸/۷ درصد، به ترتیب در دختران و پسران ۸/۷ و ۷/۷ درصد بود (P=NS). میانه ید ادرار در جمعیت مورد مطالعه ۱۷ میکروگرم در دسی‌لیتر بود. در ۷/۸۵ درصد موارد ید ادرار بیشتر از ۱۰ میکروگرم در دسی‌لیتر بود و سطح ید ادرار کمتر از ۵ میکروگرم در دسی‌لیتر در ۷/۱ درصد موارد وجود داشت. در هیچ یک از موارد ید ادرار کمتر از ۲ میکروگرم در دسی‌لیتروجود نداشت. تفاوتی در میزان ید ادرار بین دو جنس و نیز بین دانش‌آموزان شهر و روستا مشاهده نشد(P=۰.NS).


ناهید لرزاده، معصومه غفارزاده، سپیده وهابی، غلامرضا لشگرآرا،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

مقدمه : هدف از این مطالعه بررسی سرانجام حاملگی در خانم های باردار دریافت کننده واکسن سرخجه ـ سرخک در طی طرح سراسری واکسیناسیون سرخک ـ سرخجه در استان لرستان در پاییز ۸۳ می باشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه اپیدمیولوژیک توصیفی تمام خانم های باردار دریافت کننده واکسن سرخجه ـ سرخک در دوره قبل از لقاح و بعد از لقاح در طی طرح سراسری واکسیناسیون وارد مطالعه شدند. اطلاعاتی نظیر عاقبت حاملگی، سندرم سرخجه مادرزادی، سن حاملگی موقع تولد و وزن موقع تولد از طریق یک پرسشنامه و چک لیست جمع آوری گردید و سپس این اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

یافته ها: از تعداد ۹۲ خانم دریافت کننده واکسن در ۸۸ نفر از آنها عاقبت حاملگی شناخته شد (۹۶%). از این تعداد ۷۳ نفر آنها (۸۳%) ۷۴ نوزاد زنده و سالم بدنیا آوردند ، ۵ نفر (۶%) سقط خودبخود داشتند و ۱۰ نفر (۱۱%) بارداری را به طور اختیاری خاتمه دادند.

در ۷۴ نفر نوزاد زنده، متوسط سن حاملگی هنگام تولد ۱/۲ ± ۵/۳۹ هفته و وزن موقع تولد ۵۳۵ ± ۳۲۵۷ گرم بود. هیچ یک از این ۷۴ نفر نوزاد زنده، ناهنجاری که به عنوان سندرم سرخجه مادرزادی تلقی شود، نداشتند.

بحث و نتیجه گیری: مطالعه نشان می دهد که واکسیناسیون سرخجه در حاملگی در عاقبت حاملگی مؤثر نمی باشد و یا سندرم سرخجه مادرزادی در استفاده کنندگان آن دیده نمی شود. در صورت تزریق اتفاقی واکسن سرخجه در زنان حامله نباید دلیلی برای آنها جهت ختم حاملگی در نظر گرفته شود. ولی هنوز هم حاملگی یک کنتراندیکاسیون برای تزریق واکسن سرخجه می باشد. زیرا از نظر تئوری ریسک ایجاد سندرم سرخجه مادرزادی وجود دارد .


شهلا احمدی، پرویز باباخالو، محمد علی کریمی‌فر،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

این پژوهش در واحد گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان لرستان به مدت ۶ سال به اجرا درآمد. هدف از این کار جمع‌آوری و شناسایی گیاهان دارویی موجود در استان لرستان، تعیین رویشگاهها، پراکنش،فرم رویشی، استفاده‌های سنتی، اندام مورد استفاده، روش استفاده، ویژگی‌های گیاه شناسی،نام محلی، نام فارسی و نام علمی گیاهان مذکور بوده است. مواد و روشها: در همین راستا اقدام به استخراج لیست گیاهان دارویی گزارش شده از استان در منابع مختلف، شناسای افراد بومی صاحب نظر گیاه درمانی در استان و در نهایت جمع آوری و شناسایی گیاهان از سطح استان گردید. یافته‌ها: در مجموعً ۱۵۱ گیاه دارویی از سطح استان جمع آوری و شناسایی گردید، که این گیاهان متعلق به ۶۳ تیره و ۹۰ جنس می‌باشند، بیشترین گونه‌های جمع آوری شده متعلق به تیره هایLabiatae, Compositae, Legominosae , Liliaceae Rosaceae , و Umbelliferae است. بحث و نتیجه‌گیری: طبق بررسیهای بعمل آمده در منابع مختلف ۹۶ گونه گیاهان دارویی از استان گزارش گردیده بود. که در طی این تحقیق ۱۵۱ گونه گیاه دارویی از سطح استان جمع‌آوری و شناسایی گردید. در مقایسه با گیاهان دارویی جمع‌آوری شده در استان‌های بوشهر ۷۰ گونه (۷)، هرمزگان ۱۱۳ گونه (۸)، مرکزی ۱۴۴ گونه (۹)، کردستان ۱۴۴ گونه (۱۰)، تنوع بیشتری نشان می‌دهد اما در مقایسه یا استان‌های زنجان ۱۶۳ گونه(۱۱)، همدان ۳۱۵ گونه (۱۲)، قزوین ۲۵۰ گونه (۱۳)، به نظر می‌رسد که از تنوع کمتری برخوردار است.
فاطمه نادری، پروانه نژادسبزی، بهرام رسولیان،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

از آنجا که برآیند فعالیت های مرتبط با صنعت گیاهان دارویی در راستای حفظ و ارتقاء سلامت جامعه قرار می گیرد، توجه به اهمیت وضعیت گیاهان دارویی موجود در عطاری ها، تعیین گونه های مختلف، میزان مصرف و مناطق عرضه کننده به عنوان اصلی ترین عوامل در بازار گیاهان دارویی، می تواند راهنمای خوبی برای برنامه ریزان و سیاست گذاران صنعت دارویی کشور و استان لرستان که یکی از مهمترین رویشگاه های این گیاهان در کشور است، باشد تا با برنامه ریزی مناسب علمی شاهد اصلاح فرهنگ مصرف گیاهان دارویی و از همه مهمتر ارتقاء سلامت در استان لرستان باشیم. مواد و روش ها: نوع مطالعه در این پژوهش مقطعی است و تکنیک مورد استفاده پرسشنامه سه بخشی است که ویژگی های اقتصادی- اجتماعی، تعداد و انواع گیاهان دارویی و خواص دارویی آنها را مورد سنجش قرار می دهد. جامعه آماری این پژوهش را، کلیه عطاری های استان لرستان تشکیل می دهند. روش نمونه گیری از نوع نمونه در دسترس با حجم نمونه ۶۹ باب می باشد. یافته ها: نتایج نشان داد که تعداد کل گیاهان دارویی موجود در عطاری ها حدود ۳۳۶ گونه و میانگین کل وزن فروش ۴۸/۱۲۸ کیلوگرم در سال است. اکثر گیاهان دارویی(۵/۹۴ درصد) از خارج از استان وارد می شوند و تنها ۵/۵ درصد آنها در استان لرستان تهیه و در اختیار عطاری ها قرار می گیرند. نتیجه گیری: وضعیت خاص آب و هوای استان لرستان و اقلیم متنوع آن سبب تنوع چشمگیر پوشش گیاهی استان شده است. با این حال نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مناطق عمده تأمین کننده گیاهان دارویی خارج از استان می باشند. به نظر می رسد که می توان با برنامه ریزی مناسب در زمینه کشت گیاهان دارویی در استان شاهد اشتغالزایی بیشتر و عرضه فرآورده های این محصولات به عطاری های استان لرستان و سایر استان ها باشیم. و حتی به صادرات فرآورده های گیاهی تولید شده در استان به سایر کشورها بیندیشیم.
امین سلاحورزیان، ساسان علی نیایی فرد، نرگس ابدالی، احمد اسماعیلی ،
دوره ۱۱، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

انجیر از جمله اولین گیاهانی است که بوسیله انسان ها مورد کشت و کار قرار گرفت و بطور گسترده به صورت خشک و تازه مورد مصرف قرار می گیرد. با توجه به عدم وجود اطلاعات در مورد ارزش غذایی ارقام مختلف انجیر استان لرستان این تحقیق در دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان در سال ۱۳۸۸ انجام گرفت. مواد و روش ها: در این تحقیق مقدار عناصر (پتاسیم، کلسیم، فسفر، آهن و روی)، پروتئین، چربی، قند، بریکس (مواد جامد محلول)، اسیدیته، pH، ویتامین ث، نسبت بریکس به اسیدیته و سفتی در سه رقم انجیر متداول در استان لرستان (سیاه، رشه و سفید) و در مناطق خرم آباد (گوشه)، کلات زیودار، معمولان و زوران تل زیودار مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مناطق مختلف انجیرکاری در استان لرستان (گوشه، کلات زیودار، معمولان و زوران تل زیودار) پتانسیل تولید میوه های با کیفیت های متفاوتی را دارند که در بین رقم های کاشته شده در این مناطق رقم سیاه بعنوان یک رقم با کیفیت معرفی می گردد. بحث و نتیجه گیری: مقایسه بین غلظت عناصر در انجیر در این تحقیق با سیب بعنوان یک میوه متداول نشان می دهد که مقدار عناصری مثل کلسیم ، آهن، فسفر، پتاسیم و روی به مراتب بالاتر از غلظت آنها در میوه سیب می باشد. اما تنوع داده ها در سایر مقالات در مورد انجیرو همچنین تحقق حاضر حاکی از آن است که این گیاه با رسیدگی مناسب توانایی دارا بودن مقادیر بیشتری از این عناصر و فاکتورها را داراست.
پریسا نامداری، فرزاد ابراهیم زاده، دکتر مهناز مردانی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

یکی از ارکان ضروری و اجتناب‌ناپذیر بهبود کیفیت نظام آموزشی به ویژه در دانشگاه‌ها، ارزیابی مداوم و مستمر وضعیت روند تحصیلی دانشجویان در مقاطع مختلف آموزشی می‌باشد. دوره‌ آموزشی علوم پایه پزشکی پیش‌زمینه پیشرفت تحصیلی و فهم دقیق مطالب دوره‌های بعدی پزشکی عمومی می‌باشد. دانشجوی پزشکی با استفاده از اطلاعات کسب شده در این دوره به حل مشکلات بالینی و تصمیم بالینی می‌پردازد. بنابراین به منظور شناسائی عوامل مؤثر در موفقیت دانشجویان در امتحان جامع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی لرستان مطالعه کنونی انجام گردید. مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی است . جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پزشکی ورودی سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳ شرکت کننده در آزمون جامع علوم پایه پزشکی بود. روش نمونه‌گیری به صورت سرشماری و تعداد نمونه‌ها ۱۰۲ نفر بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه مجزا است. اعتبار علمی پرسشنامه با استفاده از نظرات اعضاء هیئت علمی و اعتماد علمی پرسشنامه از طریق آزمون مجدد تعیین گردید. اطلاعات جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در این مطالعه علاوه بر روش‌های آمار توصیفی جهت تحلیل اطلاعات از آزمون ANOVA، آزمون t مستقل و رگرسیون خطی استفاده شده است. بحث و نتیجه گیری: به منظور پیشرفت آموزش پزشکی و ایجاد تحول لازم در آن و با توجه به نقش مهم و اساسی دروس علوم پایه در پرورش شایستگی‌های پزشکان آینده، ایجاد گام‌های اصلاحی در آموزش پزشکی ضروری به نظر می‌رسد یافته ها: نتایج نشان داد که عوامل مؤثر بر نتیجه آزمون جامع علوم پایه در دروس مختلف به ترتیب زیر بوده اند: حجم سرفصل واحد درسی، نمره پایان ترم هر درس، نحوه آمادگی جهت آزمون، میزان اختصاص وقت جهت آمادگی برای آزمون، اهمیت تدریس واحد درسی در مقطع علوم پایه، کیفیت تدریس مدرس، میزان علاقمندی به واحد درسی، میزان اهمیت واحد درسی در امتحان جامع و سر انجام نحوه استفاده مدرس از وسایل سمعی و بصری و آزمایشگاهی.
روشنک هدایتی فر، دکتر ابراهیم فلاحی، مهدی بیرجندی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

برنج یکی از اجزاء اصلی سبد غذایی مردم کشور و حدود ۴/۲ بیلیون نفر از جمعیت جهان است، اگر چه از نظر سطح زیر کشت پس از گندم قرار دارد ولی ۸۵% از کل تولید آن به مصرف تغذیه انسان می رسد. در ایران سرانه مصرف برنج ۵/۴۲ کیلوگرم برآورد می شود که در واقع دومین محصول پرمصرف کشور است. هدف از این مطالعه تعیین میزان فلزات سنگین وسمی در برنج های پرمصرف کشت شده در نواحی مختلف استان لرستان بود.مواد و روش ها: دراین مطالعه ۹۹ نمونه برنج طارم و دمسیاه کشت شده در سه ناحیه استان لرستان جمع آوری شدومقادیر سرب و کادمیم بااستفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی مدل BRAIC WFX-۱۳۰ تعیین گردید.پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نتایج با استاندارد های ملی مقایسه شد. بحث و نتیجه گیری: مقادیر سرب و کادمیوم در نمونه های برنج کشت شده در استان لرستان کمتر از حد مجاز می باشد واز این نظر مشکلی برای سلامت انسان وجود ندارد. یافته ها: مقدار کادمیوم و سرب به ترتیب ۰۶/۰±۰۳۷/۰، و۰۸/۰±۰۷۷/۰ میلی گرم در کیلوگرم ماده غذایی بدست آمد.


آناهیتا الماسیان ، امین رحیمی‌کیا،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: از آنجا که شاغلان بیش از ۶۰ درصد زمان بیداری خود را در محیط کار سپری می‌کنند، این محیط نقش مهمی در ارتقای سلامت افراد ایفا می‌کند. امروزه در بسیاری از سازمان‌ها، فشارهای عصبی و روانی به درجات گوناگونی وجود دارد. یکی از پیامدهای فوری استرس و فشارهای روانی، پدیده فرسودگی شغلی است . از طرفی یکی از مهمترین عوامل مولد فرسودگی شغلی در سازمان ، سبک رهبری خاصی است که توسط سرپرستان سازمان اتخاذ می گردد. مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی است که با هدف بررسی رابطه سبک رهبری مدیران با فرسودگی شغلی کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام گرفت. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی- طبقه ای بوده و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین گردیدکه شامل ۱۸۲ نفر از کارکنان و ۴۵ نفر از مدیران می باشد . ابزار گردآوری داده ها ، شامل دو پرسشنامه استاندارد بوده است. ۱- پرسشنامه سبک رهبری فیدلر(LPC) ۲- پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش. اعتبار پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه فرسودگی شغلی ۸۴% و برای پرسشنامه سبک رهبری ۸۱% محاسبه گردید. برای تجزیه وتحلیل داده های آماری از نرم افزار SPSS استفاده گردید. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که بین سبک رهبری مدیران و فرسودگی شغلی کارکنان با اطمینان بالای ۹۹% رابطه معکوس معنی دار وجود دارد ،به عبارت دیگر فرسودگی شغلی بیشتر قربانیان خود را از بین سازمان‌ ها و مؤسساتی می‌گیرد که رفتا‌ر های ملاحظه کارانه و گرم و عاطفی کمتری از طرف مدیران و رؤسای آنها سر می‌زند. وجود ارتباط بین سبک رهبری مدیران و فرسودگی شغلی کارکنان ، توجه هر چه بیشتر مدیران به پرسنل و استفاده از شیوه های علمی مدیریت را می طلبد. یافته‌ها: ۳/۶۴% کارکنان فرسودگی پایین،۲/۳۵ % فرسودگی متوسط و کمتر از یک درصد فرسودگی بالا را نشان داده اند و۳۳/۹۳% از مدیران این دانشگاه در حوزه های ستادی از سبک‌های رهبری وظیفه مدار۴۴/۴ % از سبک‌های رابطه مدار و۲۲/۲ % از سبک‌های بینابین استفاده می‌نمایند، همچنین بین سبک رهبری مدیران و فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی لرستان رابطه معنی‌دار وجود دارد.
ابراهیم فلاحی ، اسفندیار حسنی‌مقدم، سجاد روستا،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: سیب میوه‌ای است که دارای ارزش تغذیه‌ای و درمانی است. هدف از این مطالعه تعیین میزان برخی از ترکیبات مغذی سیب قرمز و زرد لبنانی تولید شده در لرستان بود. مواد و روش‌ها: نمونه‌های مورد نیاز از باغات استان در اواخر شهریورماه سال ۱۳۸۷ جمع‌آوری شد. نمونه ها به مدت ۲ روز در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد خشک شد. نمونه های خشک شده جهت آنالیز مواد مغذی آسیاب گردید. فسفر با روش اسپکتروفتومتری ، کلسیم، آهن و روی با دستگاه جذب اتمی، سدیم و پتاسیم با فلیم فتومتر اندازه‌گیری گردید. سایر فاکتورهای اندازه‌گیری شده شامل انرژی، آب، پروتئین، فیبر، خاکستر و کربوهیدرات‌ها بود. بحث و نتیجه‌گیری: ارزش تغذیه ای سیب استان از نظر مقدار انرژی، کربوهیدرات و کلسیم بیشتر از مقادیر موجود در جدول ترکیبات مواد غذایی ایران و از نظر مقدار آهن کمتراز آهن گزارش شده در این جدول است. یافته‌ها: میزان آب، مواد جامد محلول، خاکستر و فیبر در سیب قرمز به ترتیب ۴۰/۲، ۷۸، ۷۰/۱، و ۹/۱۷ درصد و در سیب زرد به ترتیب ۴۲/۲، ۹۸/۷۷، ۷۲/۱، و ۸۸/۱۷ درصد بود. مقدار انرژی، قند و پروتئین سیب قرمز به ترتیب ۷۳ کالری، ۱۸ و ۲۷/۰ گرم در ۱۰۰ گرم و در سیب زرد به ترتیب ۸۳ کالری، ۶/۲۰ و ۲/۰ گرم بود.مقدار پتاسیم، کلسیم، فسفر، سدیم، آهن و روی در سیب قرمز به ترتیب۸/۶۳، ۶/۲۷، ۹، ۸/۴، ۲۴/۰ و ۱۴/۰ میلی‌گرم و در سیب زرد به ترتیب ۳/۶۶،۷/۲۷ ،۸/۸، ۵/۴، ۲۳/۰و ۱۴/۰ میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم بود.
علی محمدیان، رضا کرمیان، سید پیمان هاشمی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: مریم نخودی گیاهی است از خانواده Lamiaceae متعلق به جنس Teucrium علفی، پایا، کرکدار و معطر با ارتفاع ۴۰-۱۰ سانتی‌متر، این گیاه حاوی مقادیری تانن، ترپنوئید، ساپونین، استرول، فلاونویید و لوکوآنتوسیانین است همچنین واجد اثرات آنتی‌باکتریال بوده ولی اثرات ضد قارچی‌بارزی ندارد . از خواص دارویی این گیاه می توان به اثرات کاهنده کلسترول و تری گلیسیرید و پائین آورنده فشارخون، آنتی‌اکسیدان، ضدتب و ضدمیکروب، ضددرد، آنتی اولسری، و آنتی اسپاسمودیک اشاره داشت. مواد و روش‌ها: در این پژوهش از اکوتیپ های مختلف مریم نخودی سرشاخه های گلدار بصورت نمونه گیری سیستماتیک تصادفی تهیه گردید و به روش تقطیر با آب بوسیله دستگاه کلونجر اسانس آن استخراج شد سپس توسط دستگاه های GC و GC/MS ترکیبات شیمیایی آن شناسایی گردید.داده های بدست آمده توسط نرم افزار آماری Spss ver ۱۹ مورد آنالیز قرار گرفت. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج بررسی انجام شده نشان داد که ۴ گونه از جنس Teucrium در استان لرستان رویش دارد که عبارتنداز:Teucrium orientale ، Teucrium polium، Teucrium melissoides ، Teucrium stocksianum پس از بررسی نتایج بدست آمده مشخص گردید که اکوتیپ خرم آباد از نظر عملکرد اسانس ( ۶/۰ درصد ) همچنین تعداد ترکیبات شیمیایی شناسایی شده موجود در اسانس از سایر اکوتیپ ها برتر می باشد .پس از آنالیز داده های مربوط به ترکیبات شیمیایی شناسایی شده اکوتیپ های مورد بررسی مریم نخودی در استان لرستان مشخص شد چنانچه اولویت تولید ترکیبات شیمیایی نظیر : cavacrol،bicyclogermacrene ، -pinene، -caryophyllene، farnesene-cis-bباشد اکوتیپ خرم آباد نسبت به سایر اکوتیپ ها معرفی و پیشنهاد می گردد.یافته‌ها: نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین مقادیر درصد اسانس اکوتیپ‌های مختلف مورد بررسی گونه دارویی مریم نخودی در سطح یک درصد اختلاف معنی‌داری وجود دارد. همچنین بین مقادیر ترکیبات شناسایی شده موجود در اسانس این گونه در رویشگاه های مختلف (اکوتیپ‌های متفاوت) اختلاف معنی‌داری در سطح یک درصد وجود دارد. ترکیبات اصلی اسانس اکوتیپ های مورد بررسی عبارتنداز: -pinene، bicyclogermacrene، carvacrol، -caryophyllene ،farnesene-cis-b ،germacren-D
زهرا میرآزادی، بابک پیله‌ور، محمد هادی مشکات السادات، رضا کرمیان، مسعود علیرضایی، آزاده خونساری،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: مورد Myrtus communis درختچه همیشه سبزی است که از خانواده Myrtaceae می‌باشد. در نظر گرفتن ویژگی‌های محل رویش و موقعیت گیاه در طبیعت از عمده عواملی است که می‌تواند بر میزان اسانس و مواد موثره گیاه تاثیر زیادی داشته باشد. بحث و نتیجه‌گیری: رویشگاه کرکی کمترین میزان تولید اسانس را در بین رویشگاه های مورد استان لرستان به خود اختصاص داده است. همچنین در مجموع جهت جنوب غربی با جهت‌های شمالی و جنوبی به لحاظ میزان اسانس تفاوت معنی‌داری نشان داد. یافته‌ها: نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون، وجود ارتباط مستقیم معنی‌دار بین ارتفاع از سطح دریا و درصد بازده اسانس (۳۵۸/۰r= و۰۴۹/۰p= ) و همچنین ارتباط معکوس بین میزان سدیم خاک و درصد بازده اسانس (۴۰۵/۰r = و ۰۲۷/۰p = ) را نشان داد. بین درصد بازده اسانس در رویشگاه‌های مختلف و همچنین جهات جغرافیایی مختلف اختلاف معنی‌داری مشاهده گردید. مواد و روش‌ها: به منظور بررسی تاثیر عوامل اصلی اکولوژیکی موثر بر میزان اسانس درختچه مورد، ازچندین رویشگاه اصلی مورد دراستان لرستان نمونه برداری به عمل آورده و از هر منطقه ۴۰ گرم برگ خشک اسانس گیری شد و درصد بازده اسانس برگ های مناطق مختلف به دست آمد. علاوه بر آن مولفه های اصلی فیزیوگرافیک هر کدام از رویشگاه ها (شیب، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا) نیز اندازه گیری شد. از بین عوامل اکولوژیک قابل اندازه گیری نیز عناصر سدیم، پتاسیم، منیزیوم و کلسیم و میزان اسیدیته و شوری خاک مورد اندازه گیری قرار گرفت
مریم رهام، علیرضا آذرگون، ابوالفضل زنده‌دل،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: سل یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان شناخته می شود. ۷/۱ میلیارد نفر از مردم جهان به میکروب سل آلوده بوده و سالانه ۸ میلیون مورد جدید سل و سه میلیون مرگ به دلیل این بیماری در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بالای بیماری سل در استان و گزارش مواردی از شکست درمان و سل مقاوم به دارو، لزوم دقت بیشتر در تشخیص این بیماران و همچنین نظارت دقیق بر مصرف دارو توسط بیماران مشخص می گردد. یافته‌ها: در سال ۱۳۸۸، ۱۹۸ مورد ابتلا به سل در استان شناسایی گردید,۱۰۷ نفر مرد (۵۴ درصد) و ۹۱ نفر زن (۴۶ درصد) بودند. ۱۰۹(۵۵%) نفر سل ریوی اسمیر مثبت ،۳۲ (۱۶%) نفر سل ریوی اسمیر منفی و ۴۵ (۷/۲۲%) نفر سل خارج ریوی و ۷ (۵/۳%) مورد عود سل داشتند. در سال ۱۳۸۷ نیز ۱۴۹ مورد سل شناسایی شد که ۷۹ نفر (۵۴%) مرد و ۷۰ نفر (۴۶%) زن بودند. ۶۸ (۶/۴۵%) نفر سل ریوی اسمیر مثبت و ۳۵ (۵/۲۳%) نفر سل ریوی اسمیر منفی و ۳۵ (۵/۲۳%) نفر سل خارج ریوی داشتند. مواد و روش‌ها: در این مطالعه پرونده افرادی که در سال ۸۸ و ۸۷ به مراکز بهداشتی درمانی استان مراجعه نموده بودند و نمونه‌های آنها از نظر باسیل اسید فاست مثبت بوده و یا دارای علائم منطبق با سل بود و توسط پزشک متخصص تحت درمان سل قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفت.
ابراهیم فلاحی، علیرضا غیاثوند، فرزاد ابراهیم‌زاده، امیرحسین خلخالی‌راد،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: سیب مهمترین میوه مصرفی در تعداد زیادی از کشورهای جهان می باشد و اهمیت بسیار زیادی در رژیم غذایی و سلامت فرد دارد. این تحقیق با هدف تعیین میزان ویتامین ث (اسید اسکوربیک)، اسیدهای آلی غالب (اسید سیتریک و مالیک)، و ترکیبات فرار و معطر میوه سیب ارقام زرد و قرمز لبنانی در شهرستان‌های خرم آباد و بروجرد انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی نمونه‌های میوه مورد نیاز در اواخر شهریورماه سال ۱۳۸۷ جمع آوری شد. برای این منظور از هر درخت که به عنوان یک واحد آزمایشی محسوب شد و تعداد ۵ عدد سیب در مرحله بلوغ فیزیولوژیکی چیده شد. ترکیبات فرار و معطر با استفاده از روش جدید ریز استخراج با فاز جامد از فضای فوقانی – مافوق صوت (SPME GC/MS)، میزان اسید آسکوربیک (ویتامین ث) با استفاده از روش ۲ ،۶- دی کلروفنل اندوفنل و میزان اسیدهای آلی میوه (اسید مالیک و سیتریک) به روش تیتراسیون اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: مقدار اسید اسکوربیک در سیب قرمز و زرد به ترتیب ۴۹/۹ و ۰۹/۹ میلی گرم در ۱۰۰ گرم و در مجموع ۲۹/۹ میلی گرم در ۱۰۰ گرم بود. مقدار اسید مالیک در سیب قرمز و زرد به ترتیب ۲۶/۰ و ۲۷/۰ و اسید سیتریک در هر دو نوع سیب ۲۸/۰ میلی گرم در ۱۰۰ گرم بود . اسیدیته سیب قرمزدر حدود ۴ و سیب زرد ۷/۳ بود. سیب قرمز دارای اسیدیته بیشتری نسبت به سیب زرد بود. از نظر مواد فرار بیشترین فراوانی در بین سیب قرمز و زرد مربوط به فارنسین بود.
بحث و نتیجه‌گیری: در مجموع سیب استان لرستان دارای اسید اسکوربیک در حدود سه برابر مقدار موجود در جدول ترکیبات مواد غذایی ایران است. از نظر اسید مالیک و سیتریک تفاوت معنی داری بین سیب زرد و قرمز وجود نداشت.
امیدعلی پاپی، محمد ساکی، حمید مخیری، اردشیر شیخ آزادی، علی چگنی شرفی، محمود نبوی، روشنک نمازی، فاطمه عظیمیان،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: هپایت یک بیماری است که کبد را متورم کرده و فعالیت آن را مختل می سازد. اغلب از راه تزریق خون آلوده و فراورده های خونی آلوده منتقل می‌شود . این بیماری ممکن است مزمن شود و علائمی شبیه آنفلوانزا داشته باشد. خستگی، ازدست دادن اشتها، درد عضلات و مفاصل، تهوع و استفراغ از علائم بارز آن می باشد . هدف ازاین مطالعه بررسی میزان شیوع هپاتیت ب درجمعیت روستایی مناطق گراب ، چغابل ، پادروند و تنگ پنج بر حسب سن، جنس، شغل..... ومقایسه آن با میزان شیوع در سایر مناطق مشابه استان وکشورمی باشد. مواد و روش‌ها: با هدف تعیین شیوع سرمی عفونت HbsAg در مناطق گراب، پادروند، چغابل و تنگ پنج و تعیین رابطه میان عوامل شناخته شده اپیدمیولوژیک با عفونت، از جمعیت‌های این مناطق پس از تکمیل پرسشنامه ای که علائم بیماری هپاتیت ب در آن لحاظ شده بود نمونه خون گرفته شده و با روش الیزا مورد آزمایش قرار گرفتند . بحث و نتیجه‌گیری: برمبنای نتایج بدست آمده از این مطالعه شیوع هپاتیت ب در مناطق یاد شده به مراتب بیش از میانگین کشوری( ۲ تا ۳ در صد) بوده که با داده های نظام مراقبت بیماری در مناطق یادشده همخوانی دارد . اگرچه یافته های مطالعه الگوی اصلی انتقال بیماری را تعیین نمی کند ولی با توجه به ترکیب سنی و جنسی افراد مبتلا ( نسبت تقریباٌ برابر در مرد وزن و فزونی ابتلاء در افراد متأهل ) می توان ادعا کرد که الگو تاحدی زیاد به نفع انتقال جنسی است . ضمن اینکه کلیه گروههای سنی وجنسی درمعرض خطرآلودگی هستند اما از نظرجنس مردان(۹/۵۱ %) و از نظرسنی گروههای سنی بین ۲۰-۴۰ ساله بیشترین موارد ابتلا راداشته اند. شغل و سابقه تزریق خون ، بعد خانوار وسابقه واکسیناسیون دارای رابطه معنی داری با عفونت HbsAg بودند . یافته‌ها: از ۴۵۴ فرد مورد مطالعه ۲۲۷ نفر مرد و ۲۲۷ نفر زن بودند ( نسبت جنسی برابر ) که از این عده ۲۷ نفر ( ۲/۶ درصد ) از نظر بیماری هپاتیت ب آزمایش الیزا مثبت داشتند .درمیان افراد مبتلا ۱۴ نفر مرد ( ۹/۵۱ در صد ) و ۱۳ نفر ( ۱/۴۸ در صد ) زن بودند . بیشتر موارد مثبت بین گروههای سنی۲۰ تا ۴۰ سال بودند. گروههای شغلی خانه دار ، راننده و دانشجو بیشترین در صد ابتلا را داشتند .
علی شیخیان، خدیجه علی‌آبادی، لیلا رویین، منیجه هوشمندجا،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: امروزه یادگیری الکترونیک به عنوان یکی از بسترهای مؤثر آموزشی محسوب می‌شود و با توجه به قصد دانشگاه علوم پزشکی لرستان برای پیاده‌سازی این نوع آموزش، پژوهش حاضر به بررسی امکان اجرای یادگیری الکترونیک در دانشگاه از دیدگاه اساتید، دانشجویان، مدیران و کارکنان اجرایی در سال تحصیلی ۹۲-۹۱ پرداخته است. بحث و نتیجه‌گیری: در حال حاضر آمادگی لازم برای اجرای پروژه یادگیری الکترونیک در دانشگاه وجود ندارد و برای پیاده‌سازی این شیوه آموزشی باید زیرساخت‌های مربوط فراهم گردد. یافته‌ها: دانشگاه علوم پزشکی لرستان از نظر آمادگی تجربه آموزشی و فنی، آمادگی فرهنگی، آمادگی تجهیزات، آمادگی شبکه ارتباطی، آمادگی نیروی انسانی، آمادگی مدیریت، آمادگی سیاست‌های آموزشی، آمادگی امنیت و آمادگی پشتیبانی در سطح مطلوبی قرار ندارد و فقط از نظر قوانین و مقررات در سطح مطلوبی قرار دارد. مواد و روش‌ها: روش مطالعه، توصیفی-مقطعی بوده است. تعداد ۳۱۶ نفر دانشجو، ۸۴ نفر عضو هیئت علمی و سیزده نفر از مدیران و کارکنان به روش سرشماری انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه چند بعدی داراب (آمادگی تجربه آموزشی و فنی، آمادگی فرهنگی، آمادگی تجهیزات، آمادگی شبکه ارتباطی، آمادگی قوانین و مقررات، آمادگی منابع انسانی، آمادگی مدیریت، آمادگی سیاست‌های آموزشی، آمادگی امنیت، آمادگی پشتیبانی) استفاده شد. روایی و پایایی ابزار مورد استفاده با روایی محتوایی و فرمول آلفای کرونباخ (۸۲/۰) تأیید شد.
فرزاد ابراهیم زاده، مهرزاد قربانی، جواد ناصریان، مهناز مردانی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

 

مقدمه: افت تحصیلی به معنای عدم موفقیت در تحصیل می باشد که در دانشجویان علوم پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است و بصورت بحرانی تری خود را نشان می دهد. این مطالعه به منظور بررسی میزان افت تحصیلی و عوامل مرتبط با آن در دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شده است.

مواد و روش­ ها: در این مطالعه همگروهی، پرونده تحصیلی کلیه ورودی های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ دانشگاه علوم پزشکی لرستان از آموزش کل و معاونت دانشجویی اخذ گردید و اطلاعات جمعیت شناختی و سوابق آموزشی در یک چک لیست وارد گردید. افت تحصیلی بر اساس معدل کل نامطلوب، مشروطی، طولانی شدن مدت تحصیل، اخراج و انصراف از تحصیل تعریف گردید و برای مدل بندی عوامل مرتبط با آن از رگرسیون لوجستیک تحت سطح معناداری ۰۵/۰ استفاده شد.

یافته­ ها: بروز تجمعی افت تحصیلی در دانشجویان مورد مطالعه ۱/۲۵% بود. درضمن عوامل مرتبط با افت تحصیلی شامل دانشکده محل تحصیل، دوره تحصیلی، مقطع تحصیلی، فاصله بین مقاطع تحصیلی قبلی و فعلی، جنسیت و محل سکونت  بوده اند  (۰۵/۰>P). بین بروز افت تحصیلی و سهمیه قبولی ارتباط معناداری مشاهده نگردید.

بحث و نتیجه­ گیری: مهمترین گروه های در معرض خطر شامل دانشجویان دانشکده پزشکی و بهداشت، دانشجویان دوره شبانه، دانشجویان مقطع کاردانی و دکترای حرفه ای، دانشجویان مذکر، دانشجویان دارای فاصله زیاد بین مقاطع تحصیلی و دانشجویان ساکن خوابگاه دانشجویی بوده اند؛ لذا پیشنهاد می گردد تا  این افراد از ابتدای تحصیل به مراکز مشاوره یا اساتید راهنمای آموزشی معرفی گردند و مورد توجه ویژه قرار گیرند.



صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Yafteh

Designed & Developed by : Yektaweb