۱۶ نتیجه برای مادر
مهناز مردانی، اعظم محسن زاده، مصطفی یاری پور،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه : شیر مادر به تنهایی تنها منبع تغذیه مناسب در ۶ ماه اول زندگی است و در صورت تغذیه مناسب و کافی مادر در دوران شیر دهی ، انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل شیرخوار تأمین خواهد شد. اطلاعات و دانش ناکافی و یا باورهای غلط راجع به تغذیه شیرخوار ، شاغل بودن مادران و گرایش مادران شاغل به تغذیه شیرخوار با شیر خشک و یا شروع زودتر از موعد تغذیه تکمیلی، افزایش گرایش مادران به سزارین و فاصله افتادن بین نوزاد و مادر در ساعات طلائی اولیه شیر دهی و همچنین تبلیغات فریبنده در مورد شیر خشک همگی بخشی از علل کاهش گرایش به شیر مادر و افزایش استفاده از شیر خشک است . لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی مادران زائو در زمینه اهمیت تغذیه شیرخوار با شیر مادر بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، به منظور بررسی آگاهی مادران زائوی مراجعه کننده به بیمارستان حاج کریم عسلی خرم آباد در آذر ماه سال ۱۳۸۵ در زمینه اهمیت و مزایای تغذیه با شیر مادر کلیه زنان زائو در این فاصله زمانی مورد بررسی قرار گرفتند و پرسشنامه ای حاوی ۱۷ سؤال بصورت تستی سه گزینه ای در اختیار مادران قرار می گرفت این سوالات در خصوص فوائد و اهمیت تغذیه شیرخوار با شیر مادر وهمچنین ترکیبات موجود در شیر مادر بود . پس از تکمیل پرسشنامه ها ، کد بندی متغیرها صورت گرفت و در نرم افزار کامپیوتری وارد گردید و میزان آگاهی مادران بر حسب هر یک از متغیرها با بکارگیری تستهای آماری مناسب سنجش گردید. .
یافتهها: از مجموع ۵۵۰ نفر مادر زائوی مراجعه تعداد ۳۳ نفر (۶%) میزان آگاهی ضعیف ، ۲۱۶ نفر (۳۹%) میزان آگاهی متوسط ، ۳۰۱ نفر (۵۵%) میزان آگاهی بالا داشتند . همچنین بین سن مادر و میزان آگاهی آنان ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که میانگین سن مادران با میزان آگاهی ضعیف حدود ۲۶ سال ، مادران با آگاهی متوسط حدود ۲۸ سال و مادران با آگاهی بالا حدود ۳۱ سال بود . از طرفی مادران دارای تعداد فرزند بیشتر میزان آگاهی بیشتری داشتند . بین سطح سواد مادران و میزان آگاهی آنها ارتباط معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش میزان تحصیلات میزان آگاهی مادران در مورد اهمیت تغذیه با شیر مادر افزایش می یافت . در بین مادران شاغل میزان آگاهی بالاتر از مادران خانه دار بود و از نظر محل سکونت نیز مادران ساکن شهر میزان آگاهی بالاتری نسبت به مادران ساکن روستا داشتند . در این پژوهش همچنین مشخص گردید که بین سطح درآمد خانواده و میزان آگاهی مادران ارتباط معنی داری وجود ندارد .
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه مذکور، میزان آگاهی مادران تقریباً خوب می باشد ولی هنوز تعداد زیادی از مادران از آگاهیهای لازم در مورد تغذیه شیرخواران برخوردار نیستند . به ویژه مادران جوان و مادران ساکن روستا . لذا لزوم توجه بیشتر به این گروه از مادران ارائه برنامه های آموزشی مناسب در زمینه شیر مادر معطوف می شود .
اعظم محسن زاده، مهناز مردانی، کوروش شاه کرمی، فرزاد ابراهیم زاده،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: شواهد زیادی از فوائد شیر مادر برای سلامت نوزاد و مادر وجود دارد. در بعضی مناطق جهان میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی شیرخوار کاهش یافته است. همچنین مهمترین فاکتورهای مربوط با کاهش میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی عوامل اقتصادی - اجتماعی مانند سن مادر، وضعیت اشتغال مادر، سطح سواد مادرو فاصله بین شیرخوار از فرزند قبلی وبعدی است. مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی – توصیفی تحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه مادران دارای کودک ۶ ماهه تا یکساله بودند. حجم نمونه ۳۴۰ نفر بود. متغیرها شامل سن، شغل مادر، رتبه زایمان، جنس کودک،نوع زایمان تحصیلات مادر، علت تغذیه غیر انحصاری،فاصله سنی کودک فعلی با قبلی، وضعیت تغذیه انحصاری با شیر مادرو مدت تغذیه انحصاری به ماه بود. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار spss جهت آنالیز آماری قرار گرفت. در این تحقیق همچنین از آزمون های مانند آزمون کای- دو، آزمون دقیق فیشر، آزمون من ویتنی، آزمون کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافتهها: از ۳۴۰ نمونه، ۱۵۱ نفر زایمان به طریق سزازین داشتند. تعداد مادران شاغل ۵۷ نفر و تعداد مادران خانه دار ۲۸۳ نفر بودند.از ۳۴۰ بچه ۱۸۵ نفر پسر و ۱۵۵ نفر دختر بودند که ۱۰ نفر دو قلو بودند. میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی ۱/۷۹% بدست آمد. ۹/۲۰% شکست در تغذیه انحصاری داشتند. از میان ۲۶۸ شیرخوار که تغذیه انحصاری داشتند ۱۴۴ نفر پسر و ۱۲۴ نفر دختر بودند. تعداد مادرانی که تحصیلات دانشگاهی داشتند ۵۳ نفر بودند و تعداد مادرانی که تحصیلات متوسطه داشتند ۱۴۵ نفر و مادرانی که بیسواد یا کم سواد بودند ۱۴۲ نفر بودند. علل شکست تغذیه انحصاری عبارتند از: افت در منحنی رشد، شاغل بودن، چند قلویی و سایر علل بود. بین شغل مادر، سواد مادر، زایمان به روش سزارین و شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی ارتباط معنی داری وجود داشت. دلیل اصلی برای شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر کاهش رشد فرزندان گزارش شده بود. بحث و نتیجهگیری: براساس یافته های بدست آمده میزان شکست تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه اول زندگی شیرخواردر شهر خرم آباد ۹/۲۰% بود. بنابراین ما پیشنهاد میکنیم مادران شاغل حداقل ۶ ماه مرخصی زایمان جهت تغذیه انحصاری بنابه توصیه سازمان بهداشت جهانی داشته باشند، محل مناسبی برای شیردهی کودکان درمحل کار فراهم شود یا ساعت کاری کاهش یابد. مادران باید با جدول رشد نرمال بچه ها وعلل کاهش رشد آنها بیشتر آشنا باشند، همچنین با یدبه مادران در مورد فوائد شیرمادر در طی حاملگی، زایمان و در مراکز بهداشتی درمانی آموزش داده شود.
زهرا نظری، هدایت صحرایی، مهرانگیز صدوقی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: مکانیسم هایی که زمینه ساز تمایل افراد به مصرف مورفین هستند هنوز به درستی شناخته نشده اند. طی تحقیقات گذشته مشخص شده است که تمایل افراد به مصرف مواد مخدر در هنگام استرس یا بعد از آن افزایش می یابد. در این تحقیق ما با استفاده از استرس بی حرکتی که نوعی از استرس روانی می باشد، تغییر تمایل نسل دوم را به مورفین با استفاده از روش القاء حساسیت رفتاری مورد بررسی قرار دادیم .
مواد و روشها: این پژوهش از نوع تجربی مداخله گر بود.که ابتدا موشهای کوچک آزمایشگاهی نر و ماده با هم جفت شدند. پس از حصول اطمینان از باردار بودن موش های ماده، به آنان توسط دستگاه مخصوصی تا زمان زایمان استرس داده شد. سر تعدادی از جنین ها جهت بررسی های بافت شناسی برش داده شد.پس از رسیدن بقیه جنین ها به سن بلوغ،حیوانات به منظور مشخص نمودن ترجیح چپ و راست توسط ماز – تی شکل ( (T-Maze مورد بررسی قرار گرفته و با گروه کنترل مقایسه شدند. به منظور تعیین اثر بخشی تجویز حاد مورفین،۵ گروه حیوان استرس دیده و ۵ گروه حیوان گروه استرس ندیده، انتخاب شدند. حیوانات هر دو گروه به گروههای کنترل (بدون تزریق)، سالین، مورفین mg/kg ۱، مورفین mg/kg ۱۰ و مورفین mg/kg ۵۰ تقسیم شدند. که پس از تزریق توسط دستگاه (Open Field) مورد آزمایش حرکت سنجی قرار گرفتند.گروههای گفته شده در آزمایش قبلی ۴۸ ساعت پس از تجربه اول به وسیله ی تجویز مورفین mg/kg ۱ به منظور تعیین حساسیت القاء شده توسط تجویز قبلی مورفین، مجدداً مورد آزمایش حرکت سنجی قرار گرفتند .
یافتهها: یافته ها نشان داد که ضخامت قشر ناحیه فرونتال درگروه استرس دیده بسیار کمتر از گروه کنترل بود(۰۱/۰ p< ). هم چنین میزان راست برتری در موشهای نر گروهی که مادرانشان استرس دیده اند بسیار کم وراست برتری در موش های ماده ی این گروه زیاد بود (۰۰۱/۰ P< ) در مورد موش های نر و (۰۱/۰ P< ) در مورد موش های ماده، تجویز مورفین در گروه آزمایش در دوز کم بی اثر و در دوز زیاد باعث القا فعالیت حرکتی گردید اما این فعالیت حرکتی از نظر مقدار بسیار کمتر از گروه کنترل موجود بود. تجویز دوز کم مورفین mg/kg) ۱) در گروههای استرس دیده باعث القا فعالیت حرکتی شد که این فعالیت در دوز mg/kg ۵۰ آن از نظر آماری معنی دار بود.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که القاء یک استرس روانی نسبتاً خفیف (بی حرکتی کوتاه مدت) توانست باعث بروز تغییرات عمده ای اولاً در مغز جنین، ثانیاً در ترجیح چپ و راست و ثالثاً در پاسخگویی به مورفین گردد.
کبری کرمی، شهناز رستمی، فتانه قدیریان،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
Ø مقدمه: تولد نوزاد نارس شوک بسیارزیادی به والدین ایجاد می کند، مادران اضطراب ،عصبانیت، استرس و سوگواری را تجربه می کنند ،متعاقب استرس آسیب دیدگی روانی و افسردگی ایجاد می شود علیرغم آمار بالای تولد نوزاد نارس در کشورمان و استرس بالای والدین ، مطالعه ی ثبت شده ای در زمینه استرس مادران وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مداخلات آموزشی- حمایتی بر استرس مادرانی که نوزاد آنها نارس متولد شده است و طول مدت بستری انجام شده است . |
Ø مواد و روش ها : پژوهش حاضر مطالعه ی نیمه تجربی است که در سال ۱۳۸۶، در بیمارستان آموزشی امام خمینی شهر اهواز انجام شد. در گروه مداخله (۳۰ n= ) و گروه کنترل (۳۰ n= ) از مادران نوزادان نارس تک قلو، بدون سابقه ی تولد نوزاد نارس به روش تصادفی انتخاب و در مطالعه شرکت کردند.سطح استرس مادران در روز اول تولد با پرسشنامه ی محقق ساخته سنجیده شد، گروه مداخله برنامه حمایتی - آموزشی شامل آموزش مراقبت از نوزاد به مادر، مشارکت مادر در مراقبت از نوزاد، پیگیری سیر درمان و اطلاع رسانی به مادر و آموزش ترخیص را دریافت کردند. آموزش برنامه در ۳ – ۲ جلسه با کمک فیلم آموزشی نحوه ی مراقبت از نوزاد نارس (ساخته ی پژوهشگر)و کتابچه ی آموزشی انجام شد در سن یک ماهگی نوزادان،پرسشنامه ی استاندارد تنیدگی والدینی ( PSI ) در اختیار واحدهای مورد پژوهش قرار گرفت. یافته ها از طریق نرم افزار SPSS آزمون کای دو ، من ویتنی و t مستقل مقایسه شدند. |
Ø یافته ها: توزیع میانگین نمرات استرس واحدهای مورد پژوهش قبل از مداخله در گروه مورد و شاهد اختلاف معنی دار آماری نشان نمی دهد (۶۶/۰ p= ) پس از مداخله آزمون آماری من ویتنی بین میانگین نمرات استرس واحدهای مورد پژوهش در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی دار آماری نشان می دهد (۰۰/۰ p= ). طول مدت بستری اختلاف معنی دار اماری در دو گروه مور و شاهد نشان نداد (۹۶/۰ p= ). |
Ø بحث و نتیجه گیری: اجرای برنامه مداخلات آموزشی- حمایتی استرس مادران نوزاد نارس را به میزان قابل توجهی کاهش داده و روی طول مدت بستری به علت کوتاه بودن مدت مطالعه اثرگذار نبود. |
|
کتایون بختیار، مهدی بیرجندی، دکتر محمدحسین قارونی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
ماستیت یا التهاب پستان عارضهای است که در حدود ۱۰% از مادران شیرده مشاهده می شود و شایعترین ضایعهی التهابی پستان در مادران شیرده است . در این عارضه شیر مادر دچار تغییرات شیمیایی و فیزیکی می گردد . این مسئله می تواند منجر به افت شیردهی مادر، کاهش وزن نوزاد و در نتیجه اختلال رشد وی گردد.این تحقیق با هدف تعیین میزان ماستیت بالینی و تحت بالینی بر اساس خصوصیات شیمیایی و فیزیکی شیر مادران صورت گرفت. بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که ماستیت برروی ترکیبات شیمیایی و خصوصیات فیزیکی شیر مادر تاثیرگذار است؛ به طوریکه میزان چربی،پروتئین و قند شیر مادران مبتلا به ماستیت نسبت به شیر مادران سالم کاهش مییابد؛ همچنین pH ، دانسیته و نقطهی انجماد شیر مادران مبتلا نسبت به مادران سالم کاهش نشان میدهد . یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش ، ۱۳ نمونه ( ۷/۵% مادران) مبتلا به ماستیت بودند . نتیجهی کشت نمونههای شیر مادران مبتلا به ماستیت در ۱۲ نمونه ( ۶/۹۹% ) رشد استافیلوکوکهای کواگولاز منفی و در یک نمونه ( ۴/۰% ) رشد اشیریشیا کلی را نشان داد . بین میانهی مقدار قند، پروتئین، pH و دانسیتهی شیر در دو گروه، تفاوت معنی داری وجود دارد مواد و روش ها: مطالعهی حاضر از نوع توصیفی مقطعی می باشد. جامعه مورد مطالعه، ۲۲۹ مادر شیرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد بودند که به طور خوشهای تصادفی انتخاب شدند و نمونهی شیر آنها جمع آوری گردید. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود. اطلاعات کسب شده در نرم افزار آماری SPSS ثبت گردید و جهت ارتباط سنجی از آزمونهای آماری کای اسکوار، من ویتنی و T-testاستفاده شد. نتایج در سطح معنی داری ۵% گزارش شده است.
خاطره عنبری، عباس مهدویان، ستار ندری،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کیفیت ارتباط مادر وکودک نقش بسزایی درشکل گیری شخصیت، عملکرد اجتماعی و بهداشت روان کودک درآینده دارد. این پژوهش با هدف بررسی الگوهای ارتباطی مادر و کودک و عوامل پیشگویی کننده آن طراحی شده است. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی ۱۱۰ مادر مراجعه کننده به بیمارستان کودکان شهر خرم آباد به روش نمونه گیری متوالی وارد مطالعه شدند. ابراز گردآوری اطلاعات پرسشنامه ارزیابی رابطه والد و کودک (MCRE) بود. ابتدا نقطه نظرات مادران را در ۴ حیطه پذیرش فرزند، بیش حمایتگری، سهلگیری افراطی و طرد فرزند مورد بررسی قرار گرفت. سپس با توجه به نقطه برش هرحیطه، نوع الگوی ارتباطی تعیین شد. از آزمون دقیق فیشر و تحلیل رگرسیون خطی جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. بحث و نتیجهگیری: بالا بردن سطح آگاهی مادران از طریق برگزاری کارگاههای آموزشی میتواند مهارت پرورش صحیح فرزند را افزایش داده و منجر به پرورش مهارتهای اجتماعی و کاهش مشکلات رفتاری کودکان در آینده شود. یافتهها: میانگین سنی مادران ۶۴/۶± ۶/۲۸ سال بود. الگوی ارتباطی۴/۶۶% مادران بیش حمایتگری و ۱/۱۹% آنها سهل انگاری افراطی بود. ۸/۱۲% از الگوی پذیرش فرزند و ۸/۱% ازالگوی ارتباطی طرد فرزند پیروی میکردند. بین متغیرهای سن، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل و نوع بارداری و همچنین محل سکونت ماردران با نوع الگوی ارتباطی آنها ارتباط آماری معنادار دیده شد (۰۵/۰< P). در تحلیل رگرسیون خطی مهمترین فاکتور پیشگویی کننده نوع الگوی ارتباطی، تک والدی بودن و بارداری برنامه ریزی نشده بود.
اعظم محسن زاده، ساسان ساکت، شکوفه احمدی پور، بابک بهاروند،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: بیماری های مادرزادی قلب شایع ترین ناهنجاری مادرزادی در نوزادان است. هدف ازاین مطالعه بررسی شیوع بیماری مادرزادی قلبی وانواع آن در نوزادان متولد شده در شهر خرم آباد بود. بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی و نقص دیواره بین دهلیزی شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی قلب بودند و فراوانی جنسیت نوزاد پسر تقریباً دو برابر نوزاد دختر بود. یافتهها: از ۴۳۱۹۵ نوزاد متولد شده ۱۷۷ مورد بیماری مادررزادی قلبی داشتند و میزان شیوع بیماری های مادرزادی قلبی در هر ۱۰۰۰ تولد زنده در این مطالعه ۲/۴ بود. در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی ۴۴ درصد و نقص دیواره بین دهلیزی ۲۱ درصد شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی قلب بودند. ۸/۶۳ درصد از نوزادان پسر (۰۰۵/۰P=)، ۴/۸۰ درصد از نوزادان ترم (۰۰۱/۰< P)، ۵/۹۳ درصد از نوزادان بدون سیانوز، نسبت فامیلی والدین در ۲۸ درصد، سابقه بیماری های مادرزادی قلب در والدین در ۳/۱۰ درصد، سابقه بیماری دیابت در۳/۹ درصد مادران و ۶/۵ درصد از نوزادان آنومالی سایر اعضا از جمله شکاف کام و لب داشتند. مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی و روش نمونه گیری به صورت سر شماری بود. تمام نوزادان متولد شده در شهر خرم آباد از اول اردیبهشت سال۱۳۸۵ تا پایان فروردین ۱۳۹۰ که در اکو کاردیوگرافی آنها بیماری های مادرزادی قلب تشخیص داده شد مورد مطالعه قرار گرفتند. متغیرهای مورد مطالعه شامل جنس، نارسی نوزاد، سیانوز، آنومالی سایر اعضاء، سن بالای ۴۰ سال مادر، نسبت فامیلی پدر و مادر، مصرف دارو در دوران بارداری، سابقه بیماری در مادر و نوع ناهنجاری قلبی بود. اطلاعات مربوط به بیماران از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
پروین آستی ، سهیلا اکبری، مژگان مسعودی، خاطره عنبری،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: درسال های اخیر، مداخلات پزشکی در لیبر شایع شده است که استفاده از اکسی توسین برای تسریع در زایمان یکی ازآنها میباشد. متأسفانه تجویز بی رویه آن می تواند منجر به عوارض مادری و نوزادی شود. هدف این مطالعه، مقایسه سرانجام زایمان با اکسی توسین و خودبخودی در زنان باردارکم خطرمی باشد. بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سرعت بخشیدن به روند زایمان یک روش امن نیست و میزان عوارض مادری و نوزادی را افزایش می دهد. بنابراین، در صورت وجود دلایل پزشکی می توان از آن استفاده کرد. یافتهها: یافته ها نشان داد اکسی توسین به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش میزان اپی زیاتومی، پارگی کانال زایمان، خونریزی بعد از زایمان، بستری نوزاد در بخش مراقبت های ویژه و کاهش نمره آپگار دقیقه اول و پنجم نوزاد شد که از نظر آماری ارتباط معنی دار بود (۰۵/۰ ˂P). مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقایسه ای، ۳۹۵ زن با جنین تک قل، نمایش سر، زایمان طبیعی ، درمرحله فعال زایمان وارد مطالعه شدند. ۱۹۷ نمونه باتوجه به دستور پزشک اکسی توسین دریافت کردندکه درگروه زایمان با اکسی توسین و ۱۹۸ نمونه بدون دریافت اکسی توسین درگروه زایمان خودبخودی قرارگرفتند. در دو گروه ، برخی از پیامدهای مادری و نوزادی مانند عوارض مادری، نمره آپگار دقیقه اول و پنجم ، ورود به بخش مراقبت های ویژه نوزادان و... بررسی شد.دادهها با استفاده از نرم افزار ۱۵ SPSS و آزمونهای تی، کای دو و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
مهناز مردانی، حدیث مجیدی مهر، سمیرا حاجتی، سودابه زارع، اعظم محسن زاده، شادی عبدی بسطامی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: مهمترین عوامل تأثیر گذار بر وضعیت تغذیهای کودک و بهبود آن کودک آگاهی، نگرش و عملکرد مادر در مورد تغذیه صحیح کودک خود است. این پژوهش بهمنظور سنجش میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مادران دارای کودکان ۳۶-۶ ماهه تحت پوشش مراکز بهداشت شهر خرم آباد در مورد نحوه تغذیه صحیح کودکان خود انجام گرفت.
|
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی اطلاعات مربوط به ۳۰۲ مادر دارای کودک ۳۶-۶ ماهه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد از طریق پروندههای بهداشتی مادران و روش مصاحبه جمع آوری گردید و دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS۲۱ و آزمون استقلال مجذور کای و ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسن مورد بررسی قرار گرفتند.
|
یافته ها: بر اساس یافتهها و امتیازات کسب شده توسط مادران ۹/۶۹% زنان دارای آگاهی خوب ۹/۶۹% دارای نگرش خوب و ۶/۶۴% دارای عملکرد خوب در مورد تغذیه صحیح کودکان خود بودند. بین سطح نگرش و تحصیلات مادر، تحصیلات همسر، شغل مادر ارتباط معنی دار وجود داشت. بین سطح عملکرد و تحصیلات همسر، شغل همسر، تعداد فرزند، رتبه تولد ارتباط معنی دار وجود داشت. رابطه معنی داری بین میزان توجه به رسانههای گروهی با نمره آگاهی و نگرش وجود نداشت اما با عملکرد ارتباط معناداری داشت. بین سطح آگاهی و تحصیلات مادر، تحصیلات همسر، شغل مادر، شغل همسر، درآمد، تعداد فرزند و رتبه تولد ارتباط معنی دار وجود نداشت.
|
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه مذکور، میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در سطح خوبی است ولی با توجه به نقش بالقوه پدر خانواده در عملکرد مادر لزوم اجرای برنامههای آموزشی با محوریت خانواده در مراکز بهداشتی درمانی، بیمارستانها و رسانههای گروهی است.
|
سعیده حیدری نژاد، محمود خاکساری مهابادی، رضا رنجبر، حسین حسین نجف زاده ورزی، ، بابک محمدیان،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: دیابت مادری میتواند ناهنجاریهای تکاملی از جمله ناهنجاریهای صورت و کام را ایجاد کند و این اثرات ناهنجاری زایی با مصرف داروهای آنتی اکسیدان کاهش مییابد. در این مطالعه اثر پیشگیری کننده کوارستین در وقوع ناهنجاریهای جنینی ناشی از دیابت ارزیابی شد.
|
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی از ۲۴ سر موش صحرایی ماده ویستار در ۴ گروه استفاده شد. پس از تزریق داخل وریدی ۵۰ میلی گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن استرپتوزوتوسین به دو گروه و تأیید دیابتی شدن، موشهای همه گروهها جفت گیری داده شدند. یک گروه دیابتی و یک گروه غیر دیابتی از موشها، کوارستین را در روزهای صفر، ۷، ۱۴ و ۲۰ آبستنی ۷۵ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و گروههای دیگر سرم فیزیولوژی را بهصورت خوراکی دریافت کردند. جنینها در روز بیستم آبستنی جمع آوری شدند و بعد از تعیین طول و وزن و رنگ آمیزی، ناهنجاریهای اسکلتی با استریو میکروسکوپ بررسی شد.
|
یافته ها: درصد شکاف کام، دنده مواج و چسبیدن دنده در گروه کنترل دیابتی ۰۹/۳۸، ۷۶/۴ و ۲۸/۱۴ درصد بود ولی بهوسیله کوارستین به ترتیب ۱۲/۱۶، صفر و صفر درصد کاهش یافت. همچنین کوارستین ناهنجاریهای جناغ و دندهها را کاهش داد.
|
بحث و نتیجه گیری: کوارستین بهعنوان یک ماده آنتی اکسیدان میتواند ناهنجاریهای ناشی از دیابت شیرین را کاهش دهد.
|
صبا حسنوندی، شیرین قاضی، عزت الله قدم پور،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی برنامه درمانی مثبتنگر بر بهزیستی روانشناختی زنان دارای کودکان مبتلا به بیش فعالی – نقص توجه انجام شد. |
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع شبهآزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش شامل ۵۰ مادر دارای کودک مبتلا به بیشفعالی- نقص توجه در سال ۹۵-۹۴ بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونهگیری سهلالوصول استفاده شد. شرکتکنندگان به صورت کاملاً تصادفی در دو گروه ۲۵ نفره تقسیم شدند. این گروهها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش برنامه درمانی مثبتنگر و گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرد. بسته درمانی مثبتنگر طی ۶ جلسه آموزشی ارائه شد. قبل و بعد از اجرای آزمایش، همه شرکتکنندگان به پرسشنامه بهزیستی روانشناختی پاسخ دادند. سه ماه بعد از آزمایش یعنی در پیگیری، جهت بررسی ماندگاری اثرات برنامه، شرکتکنندگان به پرسشنامه پاسخ دادند. دادههای به دست آمده از طریق آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرمافزار آماری SPSS۱۸ تحلیل شدند. |
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد برنامه مثبتنگر منجر به تأثیر معناداری در همه ۶ مؤلفه بهزیستی روانشناختی شد. لازم به ذکر است که همه نتایج در سطح (۰۵/۰>P) و درجات آزادی (۴۸ و ۲) معنادار بود و تأثیر آن طی سه ماهه پیگیری پابرجا ماند (۰۵/۰>P). |
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده برنامه درمانی مثبتنگر میتواند در کاهش مشکلات روانشناختی و ارتقای سطح زندگی مؤثر باشد. همچنین این برنامه در ترویج سلامت روان در میان مادران دارای کودکان مبتلا به مشکلات روانشناختی ازجمله بیشفعالی مؤثر است. |
مریم هرمزی، پرستو بهاروند،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: ترکیبات آنتی اکسیدان مشتق از گیاهان در کاهش شیوع بسیاری از بیماریهای مزمن و استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد نقش بسزائی دارند. هدف از این بررسی تعیین و مقایسه خواص آنتی اکسیدانی عصاره اتانولی و متانولی بومادران منطقه الیگودرز لرستان بود. |
مواد و روش ها: پس از تهیه عصاره اتانولی و متانولی سرشاخه های گل دار بومادران، توان حذف رادیکالهای آزاد از طریق روش ۲و۲ دی فنیل-۱-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی با استفاده از روش فسفو مولیبدینوم و میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصارهها با استفاده از روش فولین سیوکالتو و زیشن بررسی شد. |
یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد که ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، محتوی فنلی تام و ترکیبات فلاونوئیدی عصارههای اتانولی و متانولی مشابه بوده، میزان IC۵۰ عصارههای اتانولی، متانولی بومادران و بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن به ترتیب برابر ۱۶/۵±۴۳/۶۷، ۹۳/۴±۹۶/۶۴ و ۱±۸۸/۳ میکروگرم بر میلی لیتر بود (۰۵/۰P<). |
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که عصاره های اتانولی و متانولی بومادران از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی مشابه بوده و استفاده از حلال اتانول یا متانول در فرایند استخراج عصاره بر خواص آنتی اکسیدانی این گیاه تاثیری ندارد، به نظر می رسد این گیاه منبع خوب و قابل دسترسی از ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی بوده و می توان از آن در فرآورده های غذایی، دارویی و صنعتی استفاده نمود. |
نسترن زمانی، شهرام ممدوحی، زهره روزبهانی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز و یکی از عمده ترین علت های ناتوانی ذهنی مادرزادی در نوزادان است که با تشخیص زودرس و درمان قابل پیشگیری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان فراخوان و شیوع بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در شهرستان بروجرد می باشد. |
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی با استفاده از مستندات مراکز بهداشت شهرستان بروجرد انجام شده است. بر اساس پروتکل، کلیه نوزادان در فاصله روزهای ۳ تا ۵ بعد از تولد به مراکز نمونه گیری شهرستان ارجاع داده شدند و تحت غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید قرار گرفتند. در این مرحله نوزادان با TSH بیشتر از ۵ فراخوان شدند. با توجه به دستورالعمل کشوری غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید، نوزادان با ۱۰TSH> میلی واحد در لیتر و ۵/۶˂T۴ میکروگرم در دسی لیتر بیمار در نظر گرفته شدند. |
یافته ها: از ۱۳۷۴۱ نوزاد غربالگری شده ۱۲۵۷ مورد فراخوان شدند. میزان فراخوان ۱۴/۹ درصد برآورد گردید که از این تعداد، ۱۱۱۴ نوزاد دارای TSH بین mlu/L ۵ تا mlu/L ۹/۹ و ۱۲۰ نوزاد دارای TSH بین mlu/L ۱۰ تا mlu/L ۹/۱۹ و ۲۳ نوزاد دارای mlu/L ۲۰TSH≥ بودند. در ۲۲ نوزاد کم کاری مادرزادی تیروئید تشخیص داده شد. بدین ترتیب شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید در شهرستان بروجرد ۶/۱ در ۱۰۰۰ تولد زنده بدست آمد. |
بحث و نتیجه گیری: شیوع بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید در شهرستان بروجرد بالاتر از استاندارد جهانی می باشد که ضرورت دارد عوامل مرتبط با شیوع بالای این بیماری مورد بررسی قرار گیرد. |
معصومه غفارزاده، فاطمه جنانی، فاطمه یاری،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: کمبود ویتامین D در طی بارداری و در حین زایمان امری شایع است. یافتههای اخیر نشان میدهد که کمبود ویتامین D با پیامدهای سوء بارداری مرتبط است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین سطوح ویتامین D سرم مادر با پارگی زودرس غشاهای جنینی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد شاهدی ۷۳ نفر از مادران باردار مبتلا به پارگی زودرس غشاهای جنینی به عنوان گروه مورد و ۷۳ نفر از مادران باردار بدون پارگی زودرس غشاهای جنینی به عنوان گروه شاهد از بین زنان باردار ۱۸ تا ۳۵ سال با سن حاملگی ۲۸ الی ۴۱ هفته که در طی ۶ ماه به بیمارستان عسلیان مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. سطح خونی ویتامین D در هر دو گروه سنجش گردید. اطلاعات دموگرافیک، مامایی و یافتههای آزمایشگاهی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۰) و آزمون های کای اسکوئر و تی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافته ها: میانگین سطح ویتامین D در مادران بارداری که پارگی زودرس غشاهای جنینی داشتند ۲۵/۷ ± ۴۹/۲۲ نانومول بر لیتر و در مادران باردار فاقد پارگی زودرس غشاهای جنینی ۷۲/۸ ± ۷۳/۲۸ نانومول بر لیتر بود. با توجه به ۰۰۱/۰p< ارتباط معناداری بین سطح ویتامین D و پارگی زودرس غشاهای جنینی وجود داشت.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از تحلیل داده ها مشخص شد که بین سطح ویتامین D و پارگی زودرس غشاهای جنینی ارتباط معنادار وجود دارد. برای بررسی ارتباط دقیق تر بین سطح ویتامین D مادر و وقوع پارگی زودرس پرده های جنینی، انجام مطالعاتی با حجم نمونه بیشترو در سایر مناطق توصیه می گردد.
شیرزاد فلاحی، مائده چاهیچی اصفهان، فرناز خیراندیش، مهدی بیرجندی، پژمان هاشم زاده،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: توکسوپلاسموزیس مهمترین آلودگی انگلی مرتبط با سیستم اعصاب مرکزی (CNS) است. داشتن آگاهی و اطلاعات کافی در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی و عوامل مؤثر بر آن برای فارغ التحصیلان رشته های بهداشتی در پیشگیری، تشخیص به موقع و درمان بیماری در نوزادان بسیار کمک کننده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی دانشجویان سال آخر رشته های تحصیلی مرتبط با زنان باردار در دانشگاه علوم پزشکی لرستان در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی طراحی و اجرا شد. |
مواد و روش ها: در این مطالعه ۱۷۷ نفر از دانشجویان که در آینده شغلی خود با زنان باردار سر و کار خواهند داشت، انتخاب شدند. میزان آگاهی و اطلاعات دانشجویان در خصوص توکسوپلاسموزیس مادرزادی بر اساس پرسشنامه از قبل طراحی شده بررسی و اندازه گیری شد. آزمون من ویتنی و کای اسکوئر برای مقایسه داده ها استفاده شد. |
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد، آگاهی دانشجویان در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی در محدوده مطلوبی قرار ندارد (٪۱۴/۷۱±۷۲/۴). بر اساس نتایج حاصله میزان آگاهی در دانشجویان رشته های پرستاری و تغذیه (۰۱۳/۰P=)، دارای سنپایین (۰۱۳/۰P=)، ساکن خوابگاه (۰۰۲/۰P=) و در مقطع کارشناسی(۰۰۱/۰>P ) به صورت معنی داری کمتر از دیگر دانشجویان بود (۰۵/۰>P ). |
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر بیانگر میزان اطلاعات ضعیف دانشجویان سال آخر رشته های تحصیلی مرتبط با زنان باردار در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی است. تأکید بیشتر بر اهمیت بیماری و صدمات جبران ناپذیر آن در جنین، برنامه ریزی برای افزایش میزان آگاهی دانشجویان در مورد این بیماری، راههای انتقال و پیشگیری امری ضروری بنظر می رسد. |
|
آرزو فلاح، پریسا سادات سید موسوی، سعید قنبری،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: افسردگی پس از زایمان شایعترین پیچیدگی روانشناختی پس از تولد کودک است. یکی از مهمترین عوامل خطر ایجاد افسردگی پس از زایمان، رابطه مادر و نوزاد و چالش های این رابطه است. با توجه به جایگاه نظریه دلبستگی در تبیین رابطه مادر و نوزاد، مطالعه حاضر با هدف شناسایی مضمون های مرتبط با رابطه مادر و نوزاد به منظور پیشگیری از افسردگی پس از زایمان انجام شد. |
مواد و روش ها: این مطالعه در دو مرحله انجام شد. ابتدا برای شناسایی مضمون های اصلی رابطه مادر و کودک بر اساس روش کیفی و رویکرد تحلیل محتوای استقرایی، با چهار گروه مادران باردار (۶ نفر)، مادران دارای فرزند نوزاد (۵ نفر)، متخصصین اطفال (۳ نفر) و روانشناسان (۳ نفر) مصاحبه انجام شد. داده ها کدگذاری و استخراج شد. سپس ادبیات حوزه دلبستگی با روش کتابخانه ای مرور و مضمون ها استخراج شد و در نهایت بر اساس یافته های این دو مرحله، مضمون های مرتبط با رابطه مادر و نوزاد شناسایی شد. |
یافته ها: مهمترین مضمون های بدست آمده از دو مرحله مطالعه که با یکدیگر هم پوشانی داشت (دلبستگی به جنین، اضطراب و استرس دوران بارداری و پس از زایمان، مراقبت از کودک، دریافت حمایت و تأثیر رابطه با والدین بود که بعنوان مضامین اصلی مرتبط با رابطه مادر و نوزاد شناسایی شد. |
بحث و نتیجه گیری: در این پژوهش تلاش شد با شناسایی مضمون های اصلی رابطه مادر و کودک بعنوان یکی از عوامل خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان از منظر ادبیات پژوهشی در کنار مطالعه کیفی، نیازهای واقعی مادران شناسایی شود تا بعنوان مبنایی در مداخلات بعدی مورد استفاده قرار گیرد. |