راحله عصایی، معصوم بشیری، ناصر پژوهی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: تشنج از مهمترین علائم صرع و بسیاری از اختلالات نورولوژیکی است . با توجه به عوارض جانبی داروهای صناعی و عدم پاسخدهی مناسب به درمانهای موجود، امروزه داروهای گیاهی بطور وسیعی در کنترل تشنج به کار میروند. گیاه مرزه خوزستانی((Satureja khuzestanica یک گیاه بومی ایران است که اثرات ضد دردی و ضد اسپاسمی دارد. لذا با توجه به این اثرات و اترات مهاری آن بر کانالهای کلسیمی در این مطالعه اثرات اسانس روغنی این گیاه بر تشنج ناشی از نیکوتین مورد بررسی قرار گرفت.
بحث و نتیجهگیری: نتایج فوق بیانگر این واقعیت است که اسانس گیاه مرزه دارای اثر ضد تشنج می باشد. شناخت مکانیسمهای دقیق آن نیازمندبه مطالعات وسیعتری است.
یافتهها: نتایج حاصل نشان داد که اسانس مرزه وکارواکرول در دوز۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم موجب افزایش زمان شروع تشنج و کاهش شدت و دوام تشنج میشود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از ۴۰ موش سفید کوچک نر استفاده گردید. حیوانات به ۵ گروه ۸ تایی تقسیم شدند. اسانس روغنی مرزه به مقادیر۴۰،۸۰،۱۲۰ میلیگرم بر کیلوگرم وکارواکرول با دوز۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی تزریق شد. گروه شاهد توئین۲۰ (۳%) هم حجم اسانس دریافت نمودند. بعد از ۳۰ دقیقه، به تمام گروهها نیکوتین (۵ میلیگرم بر کیلوگرم) از طریق داخل صفاقی تزریق گردید و زمان شروع، شدت و دوام تشنج مورد بررسی قرار گرفت.