scientific magazine yafte
مجله علمی پژوهشی یافته
yafte
Medical Sciences
http://yafte.lums.ac.ir
72
journal72
1563-0773
2981-0779
10.18869/acadpub.yafte
en
jalali
1387
7
1
gregorian
2008
10
1
10
3
online
1
fulltext
en
بررسی میزان آلودگی ضایعات نان به آفلاتوکسین در استان لرستان
The rate of Aflatoxin contamination of bread losses in Lorestan provinces
پژوهشي
Research
<p> <strong> مقدمه: </strong><strong></strong><strong>آفلاتوکسینها،گروه بزرگی از مایکوتوکسینها هستند که آلودگی به آنها میتواند موجب بروز عوارضی چون سندرم ریه، سرطان مری، تضعیف سیستم ایمنی و سرطانکبدی، جلوگیری از ساخته شدن </strong><strong>RNA </strong><strong>و پروتئین و هموآگلوتیناسیون در انسان میشوند. همچنین آلودگی با آفلاتوکسین عارضههای متعددی در دستگاه تناسلی، گوارشی و تنفسی ایجاد میکند و در اثر داشتن قدرت تومورزایی و مسمومیت، مایهی بروز عوارض متعددی در دامها میگردند. </strong><strong>این تحقیق با </strong><strong>هدف تعیین میزان و فراوانی آلودگی ضایعات نان به آفلاتوکسین در استان لرستان و مقایسه آن با استانداردهای معتبر جهانی اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی( </strong><strong>WHO </strong><strong>) و سازمان خواربار ملل متحد( </strong><strong>(FAO </strong><strong>انجام گردید . </strong></p><p> <strong></strong><strong>مواد و روشها: </strong><strong></strong><strong>این تحقیق مقطعی به روش میدانی وآزمایشگاهی با نمونهگیری از180 نمونه ضایعات نان خشک درسال 1385و با توزیع تصادفی درسطح استان لرستان و تشخیص آلودگی نمونهها به آفلاتوکسین با استفاده از دستگاه </strong><strong></strong><strong>HPLC </strong><strong>فلورسانس انجام گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار </strong><strong>SPSS </strong><strong>و در سطح 5% صورت گرفت . </strong></p><p> <strong></strong><strong>یافتهها: </strong><strong>میزان متوسط انواع آفلاتوکسین </strong><strong>B<sub>1</sub> </strong><strong>، </strong><strong>B<sub>2</sub> </strong><strong>، </strong><strong>G<sub>1</sub> </strong><strong>، </strong><strong>G<sub>2</sub> </strong><strong>و مجموع انواع آفلاتوکسین در ضایعات نان خشک مورد بررسی(آلوده، نیمه آلوده و سالم) درسطح استان لرستان به ترتیب عبارت است از: 5304/22، 4369/2، 1923/0، 1022/0 و( </strong><strong>µg/kg </strong><strong>) 2636/25. میزان متوسط کمترین و بیشترین آلودگی به آفلاتوکسین نوع </strong><strong></strong><strong>B<sub>1</sub> </strong><strong>و مجموع انواع آفلاتوکسین به ترتیب مربوط به شهرهای خرمآباد ( </strong><strong>µg/kg </strong><strong>9403/42 و </strong><strong></strong><strong>µg/kg </strong><strong>7153/47)و بروجرد( </strong><strong>µg/kg </strong><strong>8611/1 و </strong><strong>µg/kg </strong><strong>9833/1)است.میزان متوسط آفلاتوکسین نوع </strong><strong>B<sub>1</sub> </strong><strong>در انواع نانهای آلوده، نیمه آلوده و سالم به ترتیب 0536/64، 9167/1 و( </strong><strong>µg/kg </strong><strong>) 5629/0 و میزان متوسط مجموع انواع آفلاتوکسین در انواع نانهای آلوده، نیمه آلوده وسالم به ترتیب 0257/72، 999/1 و( </strong><strong>µg/kg </strong><strong>)5753/0 است.همچنین میزان آفلاتوکسینِ نوع </strong><strong>B<sub>1</sub> </strong><strong>29 نمونه از180 نمونه، بیش از حد استاندارد و میزان مجموع انواع آفلاتوکسینِ 18 نمونه نیز بیش از حد استاندارد بوده است. </strong></p><p> <strong> بحث و نتیجهگیری: </strong><strong>نتایج مطالعات انجام شده نشان داد شیر گاوهایی که از نان خشک تغذیه می کنند دارای مقادیر فراوانی از متابولیت های آفلاتوکسین است بنابراین تا حد امکان باید از مصرف نانهای خشک در تغذیه دام و مصرف انسانی خودداری کرد. </strong></p><strong></strong>
Azadbakht N1, Khosravinegad K2, Tarrahi MJ3 1. MSc in plant pathology, Khorramabad, Iran 2. BSc in livestock sciences, Khorramabad, Iran 3. Instrustor, Department of Epidemiology, Faculty of Health, Lorestan University of Medical Sciences , Khorramabad, Iran Abstract Background: Aflatoxins belong to a group of toxins called mycotoxins that infection with them can cause complications in humans such as immunity weakness, lung syndrome, liver cancer, esophagus cancer and hemagglutination, and are inhibitor of RNA and protein, as well as cause numorous complications in genital, respiratory and the digestive systems and because of their poisoning and carcinogenic and tumorigenic properties, cause numorous complications in livestock. This research was carried out to determine the rate of Aflatoxine contamination of bread losses in Lorestan province and its comparison with standard levels reported by WHO and FAO. Materials and methods: This study was done by field and laboratory method on 180 samples of losses dried bread in 2009 with randomized distribution in Lorestan provine and detection of samples contamination to aflatoxin was done by HPLC floresence apparatus. Data was analyzed by SPSS software (α=5%). Results: The median rate of types of aflatoxin: B1,B2,G1 and G2 total types of aflatoxin in bread losses (infected, semi-infected and safe) in Lorestan were 22.5304,2.4369,0.1923,0.1022 and 25.2636 (µg/kg). Average of minimum and maximum infection to aflatoxin with all types of aflatoxin belonged to Khorramabad (42.9403 and 47.7153 µg/kg) and Borujerd (1.8611 and 1.9833) respectively. Average rate of aflatoxin type B1 in infected, semi-infected and safe bread are 64.0536, 1.9167, 0.5629 (µg/kg) and average rate of all types of aflatoxin in infected, and safe breads were: 72.0257,1.9990 and 05753 (µg/kg). Also rate of aflatoxin B1 in 29 out of 180 samples are more than standard level and total rate of different types of aflatoxin in 18 samples were more than standard levels. Conclusion: Results of the carried out studies showed that the milk of the cows feeding dried bread contains large amount of Aflatoxin’s metabolites, so the consumption of losses dried bread must be forbidden for livestock and humans too.
آفلاتوکسین، ضایعات نان، آسپرژیلوس و مایکوتوکسینها
87
96
http://yafte.lums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-140&slc_lang=en&sid=1
nader
Azadbakht
نادر
آزادبخت
azadbakht_48@yahoo.com
720031947532846004984
720031947532846004984
Yes
kobra
Khosravinegad
کبری
خسروی نژاد
720031947532846004985
720031947532846004985
No
mohammad javad
Tarrahi
محمدجواد
طراحی
720031947532846004986
720031947532846004986
No