| مقدمه: مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات پروتوسکولسیدی عصاره اتانولی ریشه گیاه پیاز تابستانه (Nectascordeum koelzi) بر روی پروتوسکولکسهای کیست هیداتید، در دو شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بافتی (ex vivo) طراحی و اجرا گردیده است. مواد و روشها: پروتوسکولکسها ( 103 × 1) با غلظتهای مختلف عصاره گیاه (2.5، 5، 10 و 20 میلیگرم بر میلیلیتر) در زمانهای مختلف (۵، ۱۰، ۲۰، 30، و 60 دقیقه) مواجهه گردید. سپس، میزان زندهمانی (viability) آنها با استفاده از رنگآمیزی با ائوزین ۰٫۱٪ تعیین شد. همچنین اثر عصاره بر فعالیت آنزیم شبه کاسپاز-3 به روش رنگسنجی استفاده مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: در شرایط in vitro عصاره گیاه در غلظت 10 و 20 میلیگرم بر میلیلیتر، پس از تنها 10 و 30 دقیقه مواجهه، موجب کشندگی صد درصدی پروتوسکولکسها شد. از سوی دیگر، نتایجex vivo نشان داد که عصاره در غلظتهای مشابه به ترتیب پس از 20 و 60 دقیقه مواجهه، قادر به القای کشندگی کامل (۱۰۰٪) پروتوسکولکسها بود (001/0P<). عصاره به صورت وابسته غلظت موجب افزایش فعالیت کاسپاز-3 در پروتواسکولکس ها گردید. بحث و نتیجه گیری: با توجه به اثرگذاری سریع و قابل توجه آن بر پروتوسکولکسهای کیست هیداتید، میتوان این عصاره را بهعنوان یک گزینه جایگزین امیدوارکننده برای اسکولیسیدهای شیمیایی مرسوم در حین جراحیهای هیداتید مدنظر قرار داد. |
| بازنشر اطلاعات | |
|
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |