پرویز بهرامی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: میگرن شایع ترین نوع سردرد در سراسر دنیا است و یکی از مهم ترین علل مراجعه بیماران به مطب های تخصصی اعصاب را تشکیل می دهد. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع میگرن در دانش آموزان دبیرستانی خرم آباد بود.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی بود که تعداد ۲۲۱۳ نفر از دانش آموزان دبیرستانی که طی سال تحصیلی ۸۱-۸۰ مشغول به تحصیل بودند به صورت تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود. بخش اول شامل متغیرهای زمینه ای (سن، جنس و…) بود و بخش دوم شامل متغیرهای اصلی تحقیق از جمله سردرد، تهوع ، استفراغ، زمان شروع سردرد، وجود علائم بینایی و… بود. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS ۹,۰ تحلیل شدند.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای سردردها بین تمونه مطالعه شده و مشکلات متعددی که سردرد به دنبال دارد لزوم توجه به درمان انواع سردرد و رفع آنها از اهمیت زیادی دارد .
یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد که ۴۶/۴۴ درصد از افراد مورد مطالعه دارای سردرد بودند. دانش آموزان دختر
(۹/۶۸%) بیشتر از دانش آموزان پسر (۰۹/۳۱%) مبتلا به سردرد بودند. شایع ترین نوع میگرن، میگرن شایع (۴۴/۶۵%) بود. ۴/۰% از سردردها از نوع میگرن افتالموپلژیک بودند. ۵۳/۳۲% از کل سردردها را سردرد تنشی تشکیل می داد.
مصطفی بهرامی، علی فرهادی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: هدف از این تحقیق بررسی میزان ناهنجاری های جسمانی در بین نوجوانان پسر و دختر استان لرستان است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان می دهد که سطح و میزان ناهنجاری های جسمانی در بین پسران و دختران مورد تحقیق بسیار بالاست بنابراین نیاز به یک برنامه ریزی جدی در خصوص ناهنجاری ها و به خصوص تجویز حرکات اصلاحی و فراهم آوردن زمینه های فعالیت بدنی آنان امری لازم و ضروری به نظر می رسد.
یافته ها: با توجه به یافته های به دست آمده ۶۷ /۵۷ درصد از پسران و ۸۹/۶۸ درصد از دختران دچار ناهنجاری جسمانی بوده اند. ضمن این که بین عادات خوابیدن و لوردوز کمری و کیفوز پشتی، بین طریقه حمل کیف و افتادگی شانه ها، بین طریقه نشستن چهار زانو و پای پرانتزی و همچنین بین استفاده از کفش های پنجه باریک وپاشنه بلند با شست کج ارتباط های معنی داری مشاهده گردید.
مواد و روشها: جامعه آماری تحقیق را کل نوجوانان استان لرستان تشکیل می دهند که از این جامعه تعداد ۴۰۰ نفر پسر و ۴۵۰ نفر دختر با دامنه سنی ۱۱ تا ۱۵ ساله به عنوان نمونه تحقیق و به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه و آزمون های عملی همچون صفحه شطرنجی، متر، ترازو و …جمع آوری گردید. بعد از اتمام تحقیق نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
حمید بابایی، حمیدرضا طاهری، محمد علی قره، مصطفی بهرامی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه: علی رغم اهمیت محدودیت های فانکشنال و نقص های اجرایی در ورزشکاران دارای سابقه اسپرین مچ پا مطالعات اندکی در این زمینه انجام شده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی نقص های فانکشنال در ورزشکاران دارای سابقه اسپرین مچ پا انجام گرفت.
مواد و روشها: آزمودنی های تحقیق شامل ۴۰ ورزشکار حرفه ای بودند که به روش نمونه گیری تصادفی از بین بازیکنان تیم های استانی رشته های فوتبال، هندبال، بسکتبال و والیبال استان لرستان جمع آوری شدند. آزمودنی ها به دو گروه آسیب دیده (۲۶ ورزشکار دارای سابقه اسپرین مچ پا) و گروه سالم (۱۴ ورزشکار بدون سابقه اسپرین مچ پا) تقسیم شدند. در این تحقیق توصیفی که به صورت میدانی اجرا شد برای شناسایی نقص های فانکشنال از آزمون های عملکردی جهش به شکل هشت لاتین و جهش جانبی استفاده شد. همه آزمودنی ها در آزمون جهش به شکل هشت لاتین که شامل لی لی کردن در مسیری به طول ۵ متر و به شکل هشت لاتین و جهش جانبی که شامل ۱۰ جهش جانبی رفت و برگشت به طول ۳۰ سانتیمتر بود، شرکت کردند. رکورد انجام آزمون ها توسط کرنومتر با دقت ۰۱/۰ ثانیه ثبت شد.
یافتهها: پس از جمع آوری اطلاعات و بررسی نحوه توزیع داده ها از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه و از t دو گروه مستقل برای تعیین تفاوت بین متغیرهای تحقیق استفاده شد. سطح معنی داری کوچکتر از ۰۱/۰ برای آزمون فرضیه ها در نظر گرفته شد. نهایتاً مشاهده شد که تفاوت معنی داری بین رکورد اجرای آزمون های عملکردی جهش به شکل هشت لاتین و جهش جانبی در دو گروه آسیب دیده و سالم وجود دارد.
بحث و نتیجهگیری: ورزشکاران دارای سابقه اسپرین مچ پا نسبت به ورزشکاران سالم دارای نقص های فانکشنال در حرکات ورزشی می باشند. همچنین با توجه به اسپرین های مکرری که در مچ پای ورزشکاران به وجود آمده و باعث افت عملکرد آنان می شود، می توان ازآزمون های عملکردی جهش به شکل هشت لاتین و جهش جانبی با صرف هزینه اقتصادی و زمانی کمی به منظور شناسایی نقص های فانکشنال و اهدافی چون پیشگیری، درمان و توانبخشی آسیب اسپرین مچ پا استفاده نمود. بنابراین مهمترین کاربرد این تحقیق: پیشگیری از وقوع اسپرین های بعدی به وسیله شناسایی افراد مستعد آسیب و ارائه راهکار های پیشگیرانه تحقق می یابد.
فاطمه بهرامی، سید کمال صولتی دهکردی، علی فرهادی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۸ )
چکیده
درمان های روان شناختی اختلال دو قطبی به مقدار زیادی مورد غفلت قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش فراشناختی پردازش هیجانی همراه با درمان دارویی در مقایسه با درمان استاندارد در افزایش مهارت های عاطفی، شناختی و اجتماعی(MEPT) بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی است. مواد و روش ها: پژوهش از نوع نیمه تجربی با گروه کنترل بوده و نمونه شامل ۳۲ زن (۴۰-۱۶) که بر اساس ملاکهای تشخیصی DSM-IV-R تشخیص اختلال دو قطبی نوع اول گرفتند ، بود. که به طور تصادفی از بین مراجعان بیمارستان ها و کلینیک های روانپزشکی شهر اصفهان انتخاب شده اند. یکی از گروهها تنها دارو دریافت کرد و به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد و گروه دیگر آموزش فراشناختی پردازش هیجانی توام با دارو دریافت کرد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاری براساس معیارهای DSM-IV-R و پرسشنامه مانیا ( Bech و همکاران، ۱۹۷۹) و مقیاس ۱۷ آیتمی افسردگی (Hamilton ، ۱۹۸۰) برای استفاده مانیا و افسردگی استفاده شده است. برای اندازه گیری برخی مهارتهای عاطفی از برخی زیرمقیاس های هوش هیجانی Cooper) و همکاران، ۱۹۹۹) و درمورد مهارت های شناختی از پرسشنامه و نگرش های بدکنشی ( Power و همکاران، ۱۹۹۴) ، خودکنترلی( Rosenbaum ، ۱۹۸۰) و بینش ( David و همکاران، ۱۹۹۲) استفاده شد. برای اندازه گیری عملکرد اجتماعی از پرسشنامه عملکرد اجتماعی ( Hurry و همکاران، ۱۹۸۳)، استفاده گردید. برای کنترل اثرمتغیر وضعیت اقتصادی ، اجتماعی، فرهنگی آزمودنی ها بر متغیر مستقل از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. یافته ها: شیوه (MEPT) برافزایش تمام زیرمقیاس های نمره کل مهارت های عاطفی موثر بوده (۰۵/۰ P<) و در مورد مهارت های شناختی این شیوه درکاهش افکار ناکارآمد (۰۰۰/۰= P) و افزایش بینش (۰۵/۰ P<) و خودکنترلی (۰۰۰/۰= P) موثر بوده است. در مورد مهارت های اجتماعی این شیوه در افزایش مهارت های اجتماعی اثربخش بوده است(۰۲/۰ = P). بحث و نتیجه گیری: استفاده از شیوه آموزشی فراشناختی پردازش هیجانی به انضمام شیوه درمان دارویی اثربخشی درمان را افزایش می دهد. بنابراین لازم است که درمانگران در این زمینه آموزش ببینند.
بهمن حسنوند، فرید بهرامی، اعظم درویشی، کبری کرمی، مسعود چگنی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
شناخت بدشکلیها وحرکات اصلاحی شاخهای از تربیت بدنی به شمار میرود که درصدد اصلاح و برطرف کردن ضعفها و ناهنجاریهای مختلف عضلانی، ارگانیکی و هماهنگی و تعادل با استفاده از حرکات و برنامههای دقیق و اصولی ورزش می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر حرکات اصلاحی منظم بر ناهنجاریهای اسکلتی(اسکولیوز، پایپرانتزی، افتادگی شانه ها و کف پای صاف ) دختران دانشآموز شهر خرمآباد در سال ۸۹-۸۸ بود.
مطالعه حاضر از نوع نیمهتجربی است، تعداد ۱۶۰ نفر از دختران دانشآموز شهرستان خرمآباد به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل صفحه شطرنجی، پودیاسکوپ، تستهای مرتبط با سنجش ناهنجاریها، شاقول و متر نواری بود.پرسشنامه مورد استفاده به صورت پیشآزمون و پسآزمون بررسی تمرینات کششی و قدرتی بمدت ۲۴ جلسه در طول ۲ ماه انجام و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون کوواریانس انجام شد.
تمرینات اصلاحی اعمال شده در این تحقیق میتواند راهحلی مناسب، ارزان و بدون عارضهی جانبی جهت برطرف نمودن ناهنجاریهای اسکلتی عضلانی روشی مفید، ارزشمند و ارزان در درمان افرادی باشد که در سنین پایین به ناهنجاریهای عملکردی ستون فقرات مبتلا می-شوند و میتواند از بروز مشکلات و ناهنجاریهای دوران پیری بکاهد
میزان ناهنجاری افتادگی شانه، کف پای صاف و پایپرانتزی در دختران ۱۲ ساله پس از انجام تمرینات دارای کاهش معنیداری بود( به ترتیب ۰۰۱/۰ p< و ۹۶/۷ = F ، ۰۰۱/۰ p< و ۱/۱۰۰ = F و ۰۰۱/۰ p< و ۶۳/۲۷ = F ) اما در مورد اسکولیوز تفاوت معنیداری مشاهده نشد(۰۰۱/۰ p< و۳۲/۳ = F) . در مورد افتادگی شانه، کف پایصاف و پایپرانتزی در دختران ۱۳ ساله پس از انجام تمرینات دارای کاهش معنیداری بود( به ترتیب ۰۰۱./۰ p< و۹۶/۷= F و ۰۰۱/۰ p< و ۱/۱۰۰ = F و ۰۰۱/۰ p< و ۶۳/۲۷ = F) اما در مورد اسکولیوز تفاوت معنی-داری مشاهده نشد(۰۰۱/۰ p< و۳۲/۳ = F) .میزان ناهنجاری افتادگی شانه، کف پایصاف و پایپرانتزی در دختران ۱۴ ساله پس از انجام تمرینات دارای کاهش معنیداری بود( به ترتیب ۰۰۱/۰ p< و ۹۶/۷ = F و ۰۰۱/۰ p< و ۱/۱۰۰ = F و ۰۰۱/۰ P< و ۶۳/۲۷ = F) اما در مورد اسکولیوز تفاوت معنیداری مشاهده نشد(۰۰۱/۰ p< و۳۲/۳ = F).
معصومه ویسکرمی، محمود بهرامیزاده، فرهاد طباطباییقمشه، رضا وهاب کاشانی، سمانه حسینزاده، مینا کریمی، پونه قاسمی، نگار مومنی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: راکرها یکی از رایج ترین اصلاحات خارجی کفشهای طبی هستند و در درمان مشکلات مفصل مچ و مفاصل میانی پا به کار میروند. هدف از انجام این مطالعه مشخص کردن میزان دقیق محدودیت حرکتی است که راکر پاشنه-تا-پنجه روی مفاصل پا و مچ ایجاد میکند.
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که این کفش طبی دامنه حرکتی مفاصل پا و مچ را در صفحه ساژیتال محدود می کند ولی تا حدودی باعث افزایش دامنه حرکتی این مفاصل در صفحه فرونتال می شود
یافتهها: تفاوت میانگین دامنه حرکتی مفصل مچ با کفش راکر در مقایسه با کفش معمولی در صفحه ساژیتال کاهش( ۰۰۵/۰p= )و در صفحه فرونتال افزایش یافت( ۰۲۸/۰p= ). این تفاوت ها از نظر آماری معنیدار شد ولی در صفحه عرضی اختلاف میانگین( ۲۰۳/۰p= )معنیدار نشد. دامنه حرکتی مفصل میانی پا نیز در صفحه ساژیتال کاهش( ۰۴۷/۰p= )و در صفحه فرونتال( ۰۱۳/۰p= )افزایش یافت . این اختلاف از نظر آماری معنیدار شد. در صفحه عرضی نیز با کفش راکر کاهش دامنه حرکتی از نظر آماری معنیدار شد( ۰۱۵/۰p= ).
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس بود . نمونه آماری ۱۵ دانشجوی دختر در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال ، با شاخص توده بدنی طبیعی و الگوی راه رفتن طبیعی بودند. ابزار مورد استفاده دستگاه تحلیل حرکت وایکان ۴۷۰، با ۶ دوربین مادون قرمز با فرکانس ۶۰ هرتز بود. دامنه حرکتی مفاصل ضمن راه رفتن با استفاده از هر دو نوع کفش محاسبه شد و نتایج حاصل با استفاده از آزمون غیرپارامتری ویلکاکسون تحلیل شد.
پرویز بهرامی، محمد زیبایی، حاتم زبر دست، فرزاد ابراهیم زاده، سمیرا یادگاری، ماه رخ رضایی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: بیماری پارکینسون یک اختلال تحلیل برنده عصبی پیش رونده است و شامل علائم حرکتی و غیرحرکتی متعددی می باشد که هر کدام به نوبه خود سبب ناتوانی و اختلال عملکرد در سطح گسترده در بیماران میشود. این مطالعه با هدف بررسی ناتوانی های بیماران پارکینسونی انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه به صورت سری-موردها بود. افسردگی بر اساس معیار DSM-IV ، میزان اختلالات شناختی بر اساس آزمون کوتاه وضعیت ذهنی MMSE و ناتوانی بیماران بر اساس معیارهوئن و یارتشخیص داده شد. اختلال عملکرد بویایی با چهار ماده آب، گلاب، توتون و قهوه تشخیص داده شد.
بحث و نتیجهگیری: این بررسی نشان داد اختلالات حرکتی و غیرحرکتی با شیوع بالایی در بیماران پارکینسونی وجود دارد. ناتوانی در انجام فعالیتها تحت تأثیر فاکتورهایی چون سن، طول مدت درمان و طول مدت بیماری است. بنابراین تشخیص بیماری و درمان مناسب آن قبل از بروز ناتوانی ها باید مورد توجه قرار گیرد.
یافتهها: در مجموع ۷۹ بیمار مورد مطالعه، بیماری در مردان سه برابر زنان، بیشترین رده سنی درگیر ۷۹-۷۰ سال و شیوع افسردگی و اختلالات شناختی۶/۴۵ و ۹/۳۲ درصد بود. شیوع حملات روشن- خاموش، حملات زمین خوردن و اختلال بویایی به ترتیب ۵/۲۱،۹/۳۲ و ۴/۶۸ درصد و فراوانی بیماران در مرحله سوم نسبت به سایر مراحل بیماری بیشتر بود. بین طول مدت بیماری و نیز طول مدت درمان و میزان ناتوانی ارتباط معنی داری مشاهده شد. ارتباط بین افسردگی و میزان ناتوانی و نیز شدت بیماری با ۰۰۶/۰= Pمعنی دار بود.
اصغر کیانزاده ، مقصود پیری، محمدعلی آذربایجانی، بهمن حسنوند، فرید بهرامی، حسین امیدی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: مطالعه در زمینه تأثیر پروتکلهای مختلف تمرین مقاومتی بر بطن چپ پسران نوجوان محدودیت دارد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین تأثیر تمرین مقاومتی با شدت کم در مقابل تمرین مقاومتی با شدت زیاد بر ساختار و عملکرد بطن چپ پسران نوجوان سالم بوسیله اکوکاردیوگرافی بود.
مواد و روشها: بیست و چهار آزمودنی داوطلب ۱۵ تا ۱۸ ساله به طور تصادفی در سه گروه هشت نفره تمرین مقاومتی با شدت کم (۴۰% تا ۶۰% قدرت بیشینه)، تمرین مقاومتی با شدت زیاد (۷۰% تا ۹۰% قدرت بیشینه) و گروه کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرین به مدت هشت هفته سه جلسهای اجرا شد. متغیرها با استفاده از اکوکاردیوگرافی یک و دو بعدی در وضعیت استراحت و فرمولهای مخصوص اندازهگیری شدند.
بحث و نتیجهگیری: تمرین مقاومتی با شدت کم نسبت به تمرین مقاومتی با شدت زیاد در پسران نوجوانان سالم منجر به برخی تغییرات در ساختار و عملکرد بطن چپ شد، احتمالاً این تغییرات با افزایش بارحجمی و بار فشاری مرتبط میباشند.
یافتهها: در پسآزمون نسبت به پیشآزمون، در گروه تمرین مقاومتی با شدت کم مقادیر میانگینهای ضخامت دیوارۀ خلفی بطن چپ در پایان سیستول (۰۲۸/۰ = P) و ضربان قلب استراحت (۰۱۷/۰ = P) به ترتیب افزایش و کاهش معنیداری نشان داد. در پسآزمون، مقادیر میانگینهای ضخامت دیوارۀ خلفی بطن چپ در پایان سیستول و شاخص توده بطن چپ در گروه تمرین مقاومتی با شدت کم نسبت به گروه تمرین مقاومتی با شدت زیاد (به ترتیب، ۰۰۷/۰ = P و ۰۰۵/۰ = P) و گروه کنترل (به ترتیب، ۰۰۵/۰ = P و ۰۱۵/۰ = P) و مقدار میانگین توده بطن چپ در گروه تمرین مقاومتی با شدت کم نسبت به گروه تمرین مقاومتی با شدت زیاد (۰۰۷/۰ = P) افزایش معنیداری نشان داد.
پرویز بهرامی، علی فرهادی، یزدان موحدی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: هدف اصلی مطالعه حاضر توصیف فراوانی علل تشنج در بیماران تشنجی مراجعه کننده به طور سرپایی به درمانگاه مغز و اعصاب شهرستان خرم آباد بود
مواد و روشها: این مطالعه در شهرستان خرم آباد انجام شد و پرونده بیماران مراجعه کننده در طی ۱۵ ماه از اول فروردین ۱۳۹۰ تا آخر خرداد ۱۳۹۱ مورد بررسی قرار گرفت. از میان متغیرهایی که بررسی شده شیوع سنی و جنسی تشنج، وجود سابقه خانوادگی، وجود اختلال در سطح کلسیم خون، سدیم خون، قند خون، وجود سابقه عفونت مغزی، وجود سابقه تروما و تومور اهمیت ویژه ای داشت.
یافتهها: از ۲۲۱ بیمار مورد مطالعه ۵۴% مرد و ۴۶% زن بودند، شایع ترین گروه سنی درگیر، گروه ۱۹-۱۰ سال بودند که ۳۴% موارد را شامل می شد، ۷/۷% بیماران سابقه خانوادگی مثبت داشتند، ۴۵% بیماران اختلال در سطح کلسیم خون داشتند، ۹۰% بیماران اختلال در سطح قند خون داشتند، هیچ بیماری اختلال در سطح سدیم خون نداشت، ۹۰% موارد دارای سابقه عفونت مغزی داشتند، ۷/۷% بیماران سابقه ای از تروما داشتند، ۶/۷۵% بیماران صرع ایدیوپاتیک داشتند، ۴۵% بیماران سابقه تومور داشتند و در ۳۵/۱% موارد علت تشنج در پرونده آنها ذکر نشده بود.
بحث و نتیجهگیری: گرچه تشنج در بیشتر موارد اختلال خوش خیمی محسوب می شود، ولی فراوانی آن دسته از تشنج ها که نیازمند بررسی، تشخیص و برنامه ریزی درمانی ویژه هستند، آن قدر هست که در هر مورد شرح حال کامل، معاینه دقیق و ارزیابی پاراکلینیک انجام شود، زیرا ارزیابی تشخیصی روی تصمیمات درمانی، مشاوره خانوادگی، نیاز به پیگیری شدن و پیگیری خاص این بیماران تأثیر می گذارد.
کبری مرادی، علیرضا آقایوسفی، احمد علیپور، پرویز بهرامی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر مقایسه سیستمهای مغزی رفتاری افراد دارای بیماری مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) و افرادی عادی بوده است.
مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر از نوع علی مقایسهای بوده است. جامعه آماری شامل تمام افراد عادی و تمام بیماران مبتلا به ام اس میباشد که در تابستان و پاییز سال ۱۳۹۳ به متخصصین مغز و اعصاب در استان لرستان مراجعه نمودهاند. از جامعه آماری گروه نمونهای بهاندازه ۱۱۷ نفر (۷۵ فرد مبتلا و ۴۲ فرد عادی) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، سپس پرسش نامه شخصیتی گری- ویلسون بر روی آنان اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) استفاده شد.
یافته ها: یافتهها نشان داد، در خرده مقیاس فعالساز رفتاری، افراد مبتلا به ام اس بهطور معناداری نمرات پایینتری را در مقایسه با افراد عادی کسب کردند.
بحث و نتیجه گیری: آنچه از یافتهها بر میآید این است که نمره پایین در فعالسازی رفتاری بهعنوان یکی از عوامل آسیب شناختی در بیماریهای مزمن از جمله ام اس مطرح میباشد و نیازمند درمان روان شناختی است.
حیدر صادقی، مصطفی بهرامی، بهروز برجسته محبی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: هدف از این مطالعه شناسایی متغیر الگوی فعالیت عضلانی (آمپلی تود) عضلات پکتورالیس ماژور، بخش قدامی دلتویید و تریسپس پرتابگران نیزه قهرمان جهان و پارالمپیک مرد کشور با استفاده ازEMG بود.
|
مواد و روش ها: فعالیت الکتریکی عضلات پکتورالیس ماژور، بخش قدامی دلتویید و تریسپس ۲۴ نفر پرتابگر نیزه معلول نخبه مرد ایرانی کلاسهای مختلف نشسته و ایستاده با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی سطحی انجام شد. در این مطالعه از تحلیل واریانس یک طرفه (One way ANOVA) و آزمون تی(t) مستقل در سطح معنیداری ۰۵/۰ استفاده گردید.
|
یافته ها: بین الگوی فعالیت عضلانی(آمپلیتود) عضلات پکتورالیس ماژور و دلتویید قدامی کلاسهای نشسته، عضله تریسپس کلاسهای ایستاده و عضله پکتورالیس ماژور کلاسهای نشسته با ایستاده قهرمانان معلول در طی رهایی نیزه تفاوت معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰>p). در حالیکه در آمپلیتود عضله تریسپس کلاسهای نشسته پکتورالیس ماژور و بخش قدامی عضله دلتویید کلاس های ایستاده و بخش قدامی عضله دلتویید و تریسپس کلاس های نشسته و ایستاده تفاوت معنیداری مشاهده نگردید.
|
بحث و نتیجه گیری: به طور متوسط میانگین تمامی متغیرهای مورد نظر در کلاسهای نشسته بیشتر از کلاس های ایستاده بود. بالاترین مقادیر آمپلیتود به ترتیب متعلق به بخش قدامی عضله دلتویید، پکتورالیس ماژور و تریسپس گروه های نشسته بود. این امر نشان دهنده استفاده بیشتر از عضلات مورد نظر بواسطه اختلال و معلولیت و عدم کارآیی عضلات پایین تنه پرتابگران نشسته نسبت به پرتابگران ایستاده میباشد. مقایسه آمپلیتود فعالیت الکترومیوگرافی عضلات مورد نظر در همه کلاس ها و معلولیت ها نشان داد که آنها نقش مهمی در عملکرد پرتابگران معلول ایفا می کنند.
|
عاطفه بهرامی نژاد، افسانه بیرانوند، سودابه زارع، معصومه ارنواز،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هوش هیجانی نوعی پردازش هیجانی اطلاعات است که می تواند باعث محافظت فرد در برابر مصرف مواد شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش توصیفی–تحلیلی تعداد ۲۲۳ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند.اطلاعات از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک ، گرایش به اعتیاد (APS) و هوش هیجانی (berry-graves)جمع آوری و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین امتیاز گرایش به مصرف مواد در دانشجویان ۴۷/۲۸ و میانگین امتیاز هوش هیجانی ۷۲/۸۱ بود.یافته های این پژوهش نشان داد که بین هوش هیجانی و گرایش به اعتیاد ارتباط منفی معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<). همچنین بر اساس نتایج پیرسون، بین گرایش به اعتیاد و خرده آزمون های خودآگاهی ،خود مدیریتی ،آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه ،ارتباط معناداری وجود دارد(۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه گیری: افراد با هوش هیجانی پایین تر ،تمایل بیشتری به سوء مصرف مواد دارند. برنامه های آموزش هوش هیجانی می تواند عامل پیش گیرنده در اعتیاد محسوب شود.
فرید بهرامی، محمد فتحی، حسن احمدوند، ناصر پژوهی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: عضلات اسکلتی از تارهایی با انقباضات مختلف تشکیل شدهاند که به طور عمده به تارهای کند انقباض و تند انقباض تقسیم میشوند. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر هشت هفته فعالیت استقامتی بر بیان ژن فاکتور افزایشدهنده مایوسیت-۲ و هیستون داستیلاز۴ در عضلات اسکلتی نوع کند و تند انقباض موشهای صحرایی نر ویستار است. |
مواد و روش ها: بدین منظور ۲۰ سر موش صحرایی نر ویستار با ۴ هفته سن از مرکز تحقیقات رازی دانشگاه علوم پزشکی لرستان خریداری شد. شرایط آزمایشگاهی یکسان برای موشها تا رسیدن به سن بلوغ فراهم شد. آشناسازی استقامتی ۱۴ روزه برای آشنایی با دویدن روی تردمیل صورت گرفت. در پایان دوره، موشها بهصورت تصادفی به دو گروه تجربی (ده سر) و گروه کنترل (ده سر) تقسیم شدند. یک برنامه استقامتی ۸ هفتهای، ۵ جلسه در هفته برای گروه تجربی اجرا شد. |
یافته ها: این پژوهش نشان داد بیان نسبی ژن هیستون داستیلاز۴ در عضله بازکننده دراز انگشتان پا تمرینی در مقایسه با گروه شاهد به لحاظ آماری تغییر معناداری نداشت و بیان نسبی ژن فاکتور افزایشدهنده مایوسیت-۲ در عضله بازکننده دراز انگشتان پا گروه تمرینی نسبت به گروه شاهد علیرغم کاهش، به لحاظ آماری معنیدار نبود. در عضله نعلی بیان نسبی ژن هیستون داستیلاز۴ در گروه تمرینی نسبت به گروه شاهد از لحاظ آماری تغییر معناداری مشاهده نگردید. اما بیان نسبی ژن فاکتور افزایشدهنده مایوسیت-۲ در گروه تمرینی در مقایسه با گروه شاهد به لحاظ آماری کاهش معنیداری داشت (۰۵/۰P<). |
بحث و نتیجه گیری: بهطور خلاصه نتایج این پژوهش نشان داد که فعالیت استقامتی به مدت ۸ هفته موجب تغییر در بیان ژنهای هیستون داستیلاز۴ و فاکتور افزایشدهنده مایوسیت-۲ در عضله بازکننده دراز انگشتان پا نگردید اما در عضله نعلی، بیان ژن فاکتور افزایش دهنده مایوسیت-۲ کاهش یافت همچنین در میزان بیان ژن هیستون داستیلاز۴ نیز تغییری مشاهده نشد. |
امیر دلشاد، فاطمه تلاشان، ماهرخ بهرامی فر،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: سالمندی با تغییرات آناتومیک و فیزیولوژیک اکثر بافت ها و ارگان های بدن همراه است. از آنجا که فعالیت بدنی می تواند بر عملکرد سیستم همورال و ایمونال تاثیر داشته باشد اهمیت آن در در دوران سالمندی به منظور پیشگیری از بی نظمی پیشرونده دستگاه های بدن بسیار مهم می باشد. |
مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی ۳۰ مرد سالمند سالم در۳ گروه تمرین هوازی، ترکیبی و کنترل قرار گرفتند. تمرینات طی ۸ هفته با تواتر۳ جلسه در هفته انجام شد. تمرینات هوازی با شدت ۷۵-۶۰ % حداکثر ضربان قلب انجام شد. تمرینات ترکیبی با همان درصد حداکثر ضربان قلب و تمرینات مقاومتی شامل ۵ حرکت با شدت ۶۰ درصد ۱RM که در طی هفته های تمرینی به ۷۵ % رسیده بود، انجام شد. برای مقایسه میانگین های درون و بین گروهی، از آزمون تحلیل واریانس آنکوا وT همبسته در سطح معنا داری ۰۵/۰ P≤ استفاده شد. |
یافته ها: نتایج تحقیق حاضرنشان داد تمرین هوازی و ترکیبی باعث تغییرات معنی داری در سطح TGF-β۱ (۰۱۵/۰ (P= و کورتیزول (۰۱۶/۰ (P= در گروه های تمرین نسبت به گروه کنترل می شود . بر اساس نتایج مقادیر پس آزمون، TGF-β۱ در گروه ترکیبی و هوازی افزایش یافته و فاکتور کورتیزول در گروه ترکیبی کاهش معنی داری نسبت به پیش آزمون داشته است. |
بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد انجام فعالیت های ورزشی می تواند باعث افزایش TGF-β۱ و کاهش کورتیزول گردد و فعالیت ورزشی به عنوان راهکاری برای جلوگیری از مشکلات در سنین حساس سالمندی حایز اهمیت باشد. |
فاطمه بهرامی چگنی، غلامرضا گودرزی، پگاه شکیب،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: کلبسیلا پنومونیه یکی از موارد مهم عفونتهای اکتسابی از جامعه و بیمارستان است. افزایش ظهور مقاومت چند دارویی در بین ایزوله های بیمارستانی کلبسیلا پنومونیه، گزینه های درمانی را برای درمان عفونت های ایجاد شده به وسیله این باکتری محدود کرده است. هدف از این بررسی تعیین میزان فراوانی ژن های oqxA و oqxB در ایزوله های بالینی کلبسیلا پنومونیه است. |
مواد و روش ها: در این مطالعه در طی ۶ ماه نمونه ها از افراد مراجعه کننده به بیمارستان های سطح شهرستان خرم آباد در سال ۱۳۹۷ جمع آوری گردید. نمونه های اخذ شده در آزمایشگاه ارزیابی افتراقی و بیوشیمیایی شدند و حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن بررسی گردید. استخراج DNA با روش جوشاندن انجام شد و شناسایی ژنها با پرایمرهای اختصاصی با استفاده از تکنیک PCR صورت گرفت. |
یافته ها: از مجموع ۱۰۰ نمونه اخذ شده، ۶۳ نمونه (۶۳ درصد) مربوط به جنس مذکر و ۳۷ نمونه (۳۷ درصد) مربوط به جنس مؤنث بود. بیشترین مقاومت به ترتیب مربوط به: سفوتاکسیم، آمیکاسین و تتراسایکلین و بیشترین حساسیت مربوط به: لووفلوکساسین، سفتازیدیم و آمپیسیلین بود. از کل جدایه های مورد بررسی ۵۷ جدایه دارای مقاومت بودند که از این میان شیوع ژنهای oqxA و oqxB به ترتیب ۳/۲۶ و ۱/۵۶ درصد گزارش شد. |
بحث و نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان می دهد شیوع ژن oqxB نسبت به ژن oqxA بالاتر است و مشخص گردید که افزایش مقاومت به فلوروکینولونها در جدایه های مورد بررسی وجود دارد. |
وجیهه حاتم وند، سیف الله بهرامی کیا، فاطمه بردی نشین، پرستو شوهانی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: اخیراً تلاشهای رو به رشد زیادی بر روشن ساختن مکانیسم مولکولی تشکیل آمیلوئید و بررسی ترکیبات مؤثر برای مهار ساختارهای آمیلوئیدی صورت گرفته است. بررسی فرایند فیبریلزایی از طریق القا و مهار آن با استفاده از ترکیبات خاص مانند مشتقات آروماتیک اطلاعات مفیدی در جهت پایدارسازی ساختار پروتئین در اختیار می گذارد. در مطالعه حاضر، اثرات ضدآمیلوئیدوژنیکی و ناپایدارکنندگی مریم گلی در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از انسولین گاوی به عنوان پروتئین الگو بررسی شد.
مواد و روشها: برای القای فیبریلزایی، انسولین پانکراس گاوی به مدت ۱۰ روز در بافر گلایسین ۵۰ میلیمولار با ۲/۲=pH در دمای ۵۷ درجه سانتیگراد انکوبه شد. ایجاد آمیلوئید با استفاده از روشهای اسپکتروسکوپی جذب CR، فلورسانس ANS، THT و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FE-SEM) بررسی شد. سپس تأثیر غلظتهای مختلف عصاره مریم گلی (نسبتهای ۱/۰، ۱ و ۵ عصاره تام به ۱ پروتئین) روی مهار فیبریلاسیون و ناپایدارکردن فیبریلهای از پیش شکل گرفته انسولینی بررسی شد.
یافته ها: نتایج حاکی از کاهش قابل توجه تجمعات فیبریلهای آمیلوئیدی در نمونههای انکوبه شده با دارو نسبت به نمونه شاهد بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که عصاره مریم گلی در همه غلظت ها به ویژه در نسبت ۱:۱ دارو به پروتئین، دارای اثر مهاری قوی بر فرآیند فیبریلاسیون و دفیبریلاسیون پروتئین انسولین است.
بحث و نتیجه گیری:نتایج نشان داد که با تخلیص و جداسازی ترکیبات مؤثره گیاه مریم گلی و اثر آن بر فیبریلهای آمیلوئیدی، احتمالاً میتوان از این گیاه برای درمان بیماریهای آمیلوئیدی استفاده کرد.
حدیثه بهرامیان، عاطفه میزاوند، زهرا مددپور، مهرداد تعهدی، سمیه دلفانی، فرانک رضایی، ستاره سروش،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
استافیلوکوکوس لوگدوننسیس کوکسی گرم مثبتی از خانواده استافیلوکوکاسه است که با وجود داشتن فاکتور جمع کننده(کواگولاز دیواره ای)، به دلیل عدم تولید کواگولاز آزاد در گروه استافیلوکوکوسهای گواکولاز منفی (CoNS ) قرار گرفته است. این باکتری اگرچه بخشی از فلور نرمال پوست انسان را تشکیل میدهد ولی از لحاظ قدرت بیماریزایی در رتبه دوم پس از ا. ارئوس قرار گرفته است. ا. لوگدوننسیس عامل طیف گسترده ای از عفونت های قلبی عروقی، استخوانی و مفاصل، خون، پوست و بافت نرم، دسنگاه عصبی مرکزی ، شکمی، چشمی و مجاری ادراری است. این باکتری قادر به تولید سموم مهم ا. اورئوس نیست ولی دارای فاکتورهای بیماریزای مختلفی مانند همولیزین دلتا، لگدولیزین، مقاومت به لیزوزیم، ادهزین های MSCRAMM، اتولیزین atlL، اوپرون ica ، اوپرون آهن و توانایی تولید کلنی های SCV است که ممکن است پتانسیل بیماریزای مشابه با ا. اورئوس را در این باکتری توضیح دهد. خوشبختانه بر خلاف سایر اعضای خانواده استافیلوکوکاسه، ا. لوگدوننسیس حساسیت بالایی به اکثر آنتی بیوتیک ها دارد و به درمان جواب مناسبی می دهد. در دو دهه اخیر میزان جداسازی ا. لوگدوننسیس به عنوان عامل بیماریزا در جهان در حال افزایش است، ولی متاسفانه چون در اکثر آزمایشگاههای ایران شناسایی دقیق گونه ای CoNS در دستورکار آزمایشگاه ها قرار ندارد این گونه ها به صورت CoNS یا آلودگی گزارش می شوند. لذا هنوز اطلاعاتی از میزان شیوع و بیماریزایی این باکتری در ایران وجود ندارد.
صمد دارابیان، فریده ملکشاهی، سارا بهرامی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: بیماری دیابت (۲) بیماری مزمن و ناتوان کننده ای می باشد که عوامل متعددی در بروز آن موثر است از همین رو تلاش در جهت شناسایی این عوامل و تعدیل آن ها امری قابل تأمل می باشد. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه گروههای خونی ABOو Rh با بیماری دیابت ملیتوس تیپ ۲ انجام گرفت. |
مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه موردی –شاهدی است که در شهرستان خرم آباد بر روی ۶۲۰ نفر فرد دیابتی و غیردیابتی که به صورت تصادفی انتخاب شده اند انجام گرفت. اطلاعات مطالعه که شامل متغیرهای دموگرافیک و نوع گروه خونی و Rh بود از طریق پرونده های ثبت شده در مراکز بهداشتی استخراج گردید. برای جمع آوری داده ها از نرم افزار ۲۳ SPSS استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جداول فراوانی آزمون های کای دو، تی تست و رگرسیون لجستیک استفاده شد. |
یافته ها: میانگین سنی کل افراد مورد مطالعه ۴/۱۲± ۲۵/۴۹ بود. ۲/۵۹% از این افراد مونث بودند. در این مطالعه از نظر سن و جنسیت تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نگردید. در متغیرهای سابقه دیابت در خانواده، نمایه توده بدنی و فشار خون بالا، اختلاف معناداری بین افراد دیابتی و غیردیابتی مشاهد شد. از نظر گروه های خونی و Rh تفاوتی از نظر نوع Rh بین دو گروه مشاهده نشد اما در مورد گروه های خونی، گروه خونی A در مقایسه با گروه شاهد درصد بالاتری را به خود اختصاص داد. در حالی که تفاوت آشکاری بین سایر گروه های خونی در دو گروه مورد و شاهد دیده نشد. |
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج ما با توجه به اینکه افراد با گروه خونی A، نمایه توده بدنی بالا، فشار خون بالا و دارای سابقه دیابت در خانواده در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری می باشند. اقدامات لازم در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری برای افراد در معرض خطر باید صورت گیرد تا باعث کاهش شیوع این بیماری در جامعه باشیم. |
سمیه بهرامی، بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، مهین عقدایی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: تحقیقات اثربخشی توهم بینایی بزرگ و تمرکز توجه بیرونی را بر یادگیری حرکتی در افراد مبتدی نشان داده است. با این حال، شواهد پژوهشی در مورد اثر ترکیبی این متغیرها وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ترکیبی توهم بینایی بزرگ و تمرکز بیرونی بر یادگیری مهارت پرتاب دارت در افراد مبتدی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه ۴۰ شرکتکننده مبتدی ۱۸ تا ۴۰ سال به طور داوطلبانه شرکت کرده و به طور تصادفی در ۴ گروه توهم بینایی بزرگ، تمرکز توجه بیرونی، ترکیبی و گروه کنترل قرار گرفتند. تحقیق شامل پیشآزمون، مرحله تمرین، پسآزمون و آزمون یادداری بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل واریانس یکطرفه و تحلیل واریانس اندازههای تکراری و نرمافزار SPSS نسخه ۲۰ تحت سطح معناداری ۰۵/۰ استفاده شد.
یافته ها: نتایج آزمون تحلیل واریانس برای اکتساب عملکرد پرتاب دارت نشان داد که هر سه اثر مرحله، گروه و متقابل معنیدار میباشد (۰۵/۰≥ P). دقت عملکرد در همه گروهها از پیشآزمون تا پسآزمون افزایش یافت. در پسآزمون و یادداری دقت عملکرد گروههای آزمایشی نسبت به گروه کنترل بیشتر بود، اما تفاوت معنیداری بین آنها وجود نداشت (۰۵/۰<P).
بحث و نتیجه گیری: استفاده از دستورالعملهای تمرکز بیرونی و دستکاریهایی که فرآیندهای ادراکی موثرتر را تقویت میکند، ممکن است به عملکرد و یادگیری بهینه منجر شود. یافتههای مطالعه حاضر پیشنهاد میکند که ترکیب توهم بینایی بزرگ و تمرکز توجه بیرونی میتواند به طور مستقل یادگیری حرکتی را بهبود بخشد، اما ترکیب این دستکاریها مزایای افزایشی ندارد. |