علی جنتی، الهام دادگر، جعفر صادق تبریزی، محمد اصغری جعفرآبادی، رعنا غلامزاده نیکجو،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: به منظور عملکرد بهتر مدیران بیمارستان ها نیاز به یک ارزیابی از عملکرد آنها بر اساس معیارهای مشخص وجود دارد. اما متاسفأنه هیچ سیستم ارزیابی عملکرد رسمی و نظام مندی برای ارزیابی مدیران به کار گرفته نشده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین معیارهای ملموس و مناسب جهت ارزیابی عملکرد مدیران بیمارستان ها با استفاده از نظر متخصصین می باشد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به سابقه اجرایی افراد شرکت کننده ، نظرات آنها گام مؤثری برای شناسایی معیارهای تأثیرگذار و مهم برای تدوین ابزاری برای ارزیابی عملکرد مدیران بیمارستان ها خواهد بود. ولی بدیهی است به منظور تدوین چنین ابزاری باید علاوه بر استخراج نظرات متخصصین و مطالعات انجام شده در سایر کشورها، یافته ها با توجه به شرایط بیمارستان های کشور بومی شوند.
یافتهها: هفت درون مایه اصلی در خصوص معیارهای لازم جهت ارزیابی عملکرد مدیران بیمارستان ها از بررسی نظر متخصصین بدست آمد، این درون مایه ها عبارتند از مهارت های مربوط به برنامه ریزی، سازماندهی و مدیریت عملکرد کارکنان، هدایت و رهبری، مدیریت اطلاعات، مدیریت منابع، حاکمیت بالینی و شاخص های عملکردی.
مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش کیفی بود که با روش تحلیل درون مایه ای انجام شد. با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختار یافته با ۲ نفر از صاحبنظران نظام سلامت مصاحبه شد و ۲۰ نفر در جلسات بحث گروهی متمرکز شرکت کردند. بعد از اتمام هر مصاحبه و بحث گروهی، برداشت ها با شرکت کنندگان چک گردید. متن مصاحبه های اولیه همزمان توسط دو نفر از اعضای هیئت علمی تحلیل شد و سپس تلفیق گشت.
حسین جباری بیرامی، رعنا غلامزاده نیکجو، علی جنتی، محمد اصغری جعفرآبادی، الهام دادگر،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: کیفیت مراقبتهای بهداشتی عبارتست از درجاتی از خدمات ارائه شده به افراد و جوامع که احتمال نتایج مطلوب را افزایش داده و مطابق با دانش حرفهای روز باشد. به منظور سنجش کیفیت خدمات ارائه شده در بیمارستان نیاز به شناسایی شاخصها و استانداردهای عملکردی است، چرا که این شاخصها ، اساس ساختار ارزیابی بیمارستانی را تشکیل میدهند. این مطالعه با هدف تعیین شاخصهای عملکردی بیمارستانهای عمومی در حیطه کیفیت - اثربخشی و اولویت بندی این شاخصها انجام پذیرفته است. بحث و نتیجهگیری: شاخصهای عملکردی مربوط به کیفیت - اثربخشی از جایگاهی مهم در ارزیابیهای نظام سلامت و سازمان بیمارستان، برخوردار است. با استفاده از ارزشیابی کیفیت خدمات در مراکز بهداشتیدرمانی میتوان مشکلات و نواقص را بررسی کرد و با تجزیه و تحلیل اطلاعات در جهت کاهش آنها کوشید. یافتهها: در حیطه کیفیت - اثربخشی ۷۳ شاخص عملکردی از بررسی متون مختلف حاصل شد و از این میان شاخصهای عملکردی نرخ بروز عفونت بیمارستانی (۱۰۰%)، میزان شیوع حوادث بیمارستانی (۷۲%)، میزان خالص مرگ و میر بیمارستانی(۶۳%) و درصد رضایت بیماران (۵۳%) به عنوان شاخصهای عملکردی اولویتدار برگزیده شد. مواد و روشها: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی- کیفی و از نوع کاربردی بوده که از طریق بررسی سیستماتیک متون و دریافت اطلاعات از صاحبنظران بیمارستان از طریق پرسشنامه صورت پذیرفته است. به منظور اولویتبندی شاخصهای عملکردی حیطه کیفیت - اثربخشی از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده و نتایج بدست آمده با نرم افزار Expert Choice ۱۱ تحلیل مدیریتی شده است.