۳۷ نتیجه برای طراحی
منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : اختلال چربیهای خون یکی از مهمترین فاکتورهای خطر ناک در ایجاد آترواسکلروز شریانهای کرونر قلب هستند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت و دانه شنبلیله بر سطوح لیپیدهای پلاسما و ایجاد پلاکهای آترواسکلروزی بوده است.
مواد و روشها : در این مطالعه آزمایشی ۴۵ خرگوش نر سفید در دمای Ċ۱± ۲۲ نگهداری و به ۹ گروه , پنج تایی تقسیم شدند . به گروه ۱و۲ به ترتیب رژیم عادی و پر کلسترول و به گروههای ۳ تا ۹ رژیم پر کلسترول به همراه عصاره های دارویی(بصورت تکی وترکیبی) به مدت ۶۰ روز داده شد. قبل و بعد از مطالعه سطح پلاسمایی لیپیدهاو بعد از مطالعه فشار خون مستقیم حیوانات اندازه گیری شد. همچنین جدار شریان آئورت از لحاظ وجود یا عدم وجود پلاکهای آترواسکلروزی بررسی شد.
یافته ها : نتایج نشان داد عصاره دی اتیل اتری برگ زیتون و برگ شاه توت هر کدام به تنهایی سطح پلاسمایی کلسترول تام و LDL را بطور معنی داری کاهش داده اند ؛ اما اثر عصاره دانه شنبلیله بی تاثیر بوده است. از طرفی مصرف عصاره دانه شنبلیله به همراه عصاره برگ شاه توت و برگ زیتون اثر آنها را روی کلسترول تام و LDL تقویت کرد. عصاره برگ زیتون سطح پلاسماییHDL را بالا برد و تری گلیسرید را کاهش داد؛ اما عصاره برگ شاه توت و دانه شنبلیله هیچ گونه اثری بر HDL نداشتند. عصاره برگ زیتون و برگ شاه توت از تشکیل سریع پلاکهای آترواسکلروزی جلوگیری نمود و اثر این دو با هم قویتر از اثر آنها به تنهایی بود. هیچ کدام از عصاره ها روی فشار خون طبیعی تاثیری نداشتند.
نتیجه گیری : بنا به نتایج بدست آمده مصرف مقادیر مشخصی از برگ زیتون و برگ شاه توت خواص هیپوکلسترولمیک و آنتی آترواسکلروتیک دارد اما هیچ گونه اثری روی فشار خون طبیعی ندارد.
فرناز خیراندیش ، ابراهیم بادپروا ، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : در کشور ما از دیرباز مسئله انگل مورد توجه مردم و پزشکان بوده است و در حال حاضر بیماری های انگلی در جامعه ما هنوز از مسائل مهم بهداشتی است.هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان شیوع انگل های روده ای در کارگران نانوایی شهر خرم آباد بود.
مواد و روشها : در این مطالعه کلیه نانوائی های شهر خرم آباد به تعداد ۲۷۰ مورد و تمامی کارگران شاغل در نانوائی ها به تعداد ۹۳۳ نفر به صورت سرشماری انتخاب شدند و مدفوع آنها به روش فرمل – دترجنت مورد آزمایش قرار گرفت.
یافته ها : نتایج نشان داد که فراوانی کلی انگل های روده ای ۲/۱۳ درصد است. از این تعداد ۴/۱۲% به یک انگل و ۸/۰% به دو نوع انگل آلوده بودند. بیشترین فراوانی در عفونت با تک یاخته ها مربوط به ژیاردیا(۹/۷% ) بود. یافته ها بیانگر این بود که افراد با سطح سواد بالا دارای میزان آلودگی انگلی روده ای کمتری هستند. همچنین اگر چه آگاهی از راه انتقال بیماری باعث کمتر شدن شیوع آلودگی می شود اما این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. از نظر میزان آلودگی , بین دو گروه دارای کارت تندرستی و گروه فاقد کارت تندرستی نیز تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری : جهت کاهش آلودگی در این افراد, مواردی مثل آزمایش مدفوع هر سه ماه یکبار با روش های برتر تغلیظی، نظارت و اعمال ضوابط و مقررات دقیق بهداشتی از سوی کارشناسان بهداشت، آموزش های مستقیم در مورد بهداشت فردی و اجتماعی و آموزش نحوه انتقال انگل ها پیشنهاد می شود.
مهرداد نامداری، ساسان ساکت، بابک بهاروند، محمد جواد طراحی، طاهره زهتاب،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه : بیماری عروق کرونر از شایع ترین، جدی ترین، مزمن ترین و کشنده ترین بیماریها در جهان است. این گروه بیماریها شامل طیفی از بیماریهاست که یک سر آن انفارکتوس حاد و سر دیگر آن ایسکمی بدون علامت است. CRP در تعیین پیش آگهی آنژین صدری ناپایدار و انفارکتوس حاد قلبی اهمیت خاص دارد. هدف از انجام این مطالعه سنجش سطح سرمی CRP در تعیین پیش آگهی بیماران مبتلا به سندرمهای حاد کرونری بود.
مواد و روشها : در این مطالعه مقطعی، بیماران بستری در بیمارستانهای شهر خرم آباد با تشخیص آنژین صدری ناپایدار (۳۲ نفر) و انفارکتوس حاد قلبی (۳۲ نفر) با افراد سالم (۳۲ نفر) مقایسه شدند. کلیه یافته های کلینیکی و آزمایشگاهی در هنگام بستری، ۱۲ ساعت بعد، ۴۸ ساعت بعد و هنگام ترخیص جمع آوری شد. تمام بیماران برای ۱۴ روز پس از ترخیص پیگیری شدند.
یافته ها : در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد قلبی میزان CRP بسیار بالاتر از بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار بود. وقوع حوادث قلبی در طی ۱۴ روز پس از ترخیص با میزان CRP در ۴۸ ساعت اول ارتباط معنی دار داشت (۰۲/۰p=). میزان CRP با کسر تخلیه بطنی ارتباط معکوس داشت (۴۴/۰-r=).
نتیجه گیری : بر اساس این مطالعه میزان CRP در بیماران انفارکتوس حاد قلبی بالاتر از بیماران با آنژین صدری ناپایدار بود و بالا بودن CRP با وقایع خارج بیمارستان در طی ۱۴ روز پیگیری ارتباط داشت..
فرحناز چنگاوی، فاطمه جنانی، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه :.مطالعات نشان داده است میزان بروز عوارض در انواع مختلف آیودی متفاوت است و هر چه اندازه آیو دی کوچکتر باشد، عوارضی مثل خونریزی و درد کمتر است. هدف از انجام این مطالعه تعیین و مقایسه عوارضی مثل خونریزی،درد و دفع خود به خود آیودی در استفاده کنندگان آیودی های cuT ۳۸۰A و cu Safe ۳۰۰ در سه ماهه اول بعد از جایگذاری بود.
مواد و روشها : پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی است که بر روی کلیه خانم های متقاضی آیو دی مراجعه کننده (۲۴۳) به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد طی ۹ ماه انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد.اطلاعات از طریق پرسشنامه و با استفاده از مصاحبه و مشاهده جمع آوری گردید.
یافته ها : نتایج حاصل از پژوهش نشان داد طی سه ماه شدت و شیوع درد و دفع خودبخود در گروه cuT ۳۸۰ A بیشتر از گروه cu safe ۳۰۰ بود و با استفاده از آزمون های آماری تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد؛ ولی از نظر شدت خونریزی بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری : :مطالعه حاضر نشان می دهد که آیو دی های جدید(CU Safe ۳۰۰) که در اندازه ای کوچکتر و سازگار با انقباضات رحم ساخته شده اند، کم عارضه تر بوده و بسیار مورد پذیرش استفاده کنندگان واقع شده اند بنابراین توصیه می شود در صورت امکان استفاده از این آیودی جدید نیز در مراکز بهداشتی درمانی گسترش یابد.
عارف حسینیان امیری، محمد جواد طراحی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه: اختلال های انعقادی جزء مهم ترین دسته از بیماری هایی است که انسان به آن مبتلا می شود و هر ساله باعث مرگ و میر قابل توجهی در افراد جامعه می گردد. خونریزی از یک طرف و افزایش انعقادپذیری از طرف دیگر همواره خطراتی است که بیماران مختلف را تهدید می کند. هدف از انجام این پژوهش تعیین مقدار متوسط PTT در جامعه شهری خرم آباد بود.
مواد و روشها: در این مطالعه از بین افراد گروه سنی ۶۰-۲۰ سال تعداد ۲۹۸ مورد که هیچ گونه بیماری در هنگام آزمایش و سابقه بیماری های خونریزی دهنده یا اختلالات انعقادی را نداشتند و در عین حال از هیچ گونه داروی ضد انعقادی نیز استفاده نمی کردند انتخاب و مقدار PTT این افراد اندازه گیری شد. کلیه آزمایش ها به روش Tilt-Tube Test در یک آزمایشگاه مرجع به طریق استاندارد انجام گرفت. در ضمن برای کاهش خطای اندازه گیری تمام نمونه ها را یک نفر آزمایش نمود.
یافته ها: در این مطالعه ۲۹۸ نفر (۱۴۹ نفر مرد و ۱۴۹ نفر زن) مورد بررسی شدند. در مردان تحت مطالعه , مقدار متوسط PTT معادل ۴۴/۱۳ثانیه و حدود اطمینان آن ۹۱/۳۴-۹۷/۳۳ برآورد شد. در زنان تحت مطالعه , مقدار متوسط PTT معادل ۵۹/۳۴ ثانیه وحدود اطمینان آن بین ۱۲/۳۵-۰۶/۳۴ تعیین شد. در کلیه نمونه ها (زن و مرد) مقدار متوسط PTT معادل ۵۱/۳۴ ثانیه و حدود اطمینان آن ۸۶/۳۴-۱۶/۳۴ بود. مقایسه متوسط PTT در خرم آباد با کتب مرجع تفاوت معنی داری را نشان می دهد (PV<۰,۰۰۵).
نتیجه گیری: پیشنهاد می شود که مقدار متوسط PTT حاصل از این مطالعه در آزمایشگاه های شهر خرم آباد استفاده شود.
کبری رضایی، سید سعید شاهرخی، مهنوش داوودزاده، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: بیماری نارسایی مزمن کلیه (CRF) از جمله بیماریهایی است که درمان قطعی ندارد. افزایش عملکرد کلیه، کاهش فشار خون و وزن از استراتژی های مهم کنترل و جلوگیری از پیشرفت این بیماری است. گیاه گاو زبان دارای فواید افزایش دفع ادرار، کاهش فشار خون و تقویت عملکرد کلیه است.
هدف از انجام این مطالعه، تعیین تأثیر مصرف دمکرده گل گاو زبان بر بیوشیمی ادرار و خون مبتلایان به CRF غیر دیالیزی شهر خرم آباد بود.
یافته ها: نتایج نشان داد بعد از مصرف دم کرده گل گاو زبان،حجم ادرار۲۴ساعته، دفع اسید اوریک و پتاسیم ادرار و GFR به طور معنی داری افزایش یافته بود (۰۵/۰p<). وزن و فشار خون بیماران نیز به طور محسوسی کاهش یافته بود (۰۵/۰p<). گرچه شاخص هایی نظیر نیز مثل کراتی نین، اسید اوریک، سدیم و پتاسیم در سرم خون کاهش یافت اما تفاوت آماری معنی دار نبود.
نتیجه گیری: مصرف دمکرده گل گاو زبان بر بیوشیمی ادرار و خون بیماران با نارسایی مزمن تأثیر داشته و باعث کاهش فشار خون و وزن بیماران شده بود.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی یک گروه ۲۵ نفره از بیماران بالغ مبتلا به CRF به طور تصادفی انتخاب و برای آنها دمکرده گل گاو زبان به مدت یک هفته روزی دو بار هر بار ۷۰ گرم تجویز شد. بار اول قبل از مصرف دمکرده و در شروع مطالعه، بار دوم روز پنجم مصرف و بار سوم یک روز بعد از اتمام مصرف گیاه، از بیماران معاینه، مصاحبه و آزمایش های ادرار و خون به عمل آمد. نتایج هر سه بار بررسی ثبت گردید. اطلاعات مرحله اول به عنوان نتایج قبل از مصرف و میانگین اطلاعات مراحل دوم و سوم به عنوان نتایج بعد از مصرف گیاه محسوب گردید. برای تعیین تأثیر گیاه از آزمون های آماری T و مقایسه زوج ها استفاده شد. همین طور، اختلاف میانگین نتایج هر پارامتر آزمون و تفسیر گردید.
کبری رضایی، رقیه جبرئیلی، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: درماتیت اتوپیک یک بیماری مزمن ارثی وعود کننده (در ۱۰-۵ درصد کودکان) است که درحا ل حاضر برای رفع ضایعات التهابی و خارش دار بیماران، معمولاً کورتون موضعی تجویزمیگردد. نتایج تحقیقات اخیر نشان می دهند که مبتلایان به این بیماری ، دچارکمبود اسیدهای چرب ضروری هستند و گیاه گل گاو زبان یکی از منابع غنی این ماده است که به صورت خودرو و به وفور در ایران می روید.
این مطالعه به منظورمقایسه تاثیرکورتون وعصاره گل گاوزبان موضعی بر بهبودی و عود ضایعات کودکان مبتلا به درماتیت اتوپیک مراجعه کننده به درمانگاه و مطب پزشکان متخصص پوست شهر خرم آباد لرستان از بهار تا تابستان ۱۳۸۲ انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که دو گروه ۲۵ نفره ( سن ۱۲-۰ سال) بیمار مبتلا به درماتیت اتوپیک کاملأ تصادفی انتخاب و به صورت یک در میان برای آنها کورتون موضعی یا عصاره گل گاوزبان که در اختیار همکار فارماکولوژیست قرار داشت ، تجویز شد . بعد از ۱۰ روز دوباره بیماران توسط پزشک متخصص معاینه و از نظر شدت بیماری ، میزان بهبودی و عود ضایعات بررسی شدند. هر دو گروه ۲۰ روز بعد از شروع درمان (۱۰ روز بعد از اتمام مصرف دارو وعصاره) برای بار سوم معاینه واز نظر دوام تاثیر درمان ها و عود بیماری بررسی شدند . نتایج هر سه بار معاینه و سایر اطلاعات درپرسشنامه مربوطه ثبت گردید.
یافته ها: یافته های این بررسی مشخص نمودکه میزان بهبودی در پاسخ به مصرف عصاره گل گاوزبان ۷۲% خوب، ۴% متوسط و ۲۴% ضعیف بوده است. در حالیکه با مصرف کورتون ۲۴ درصد خوب،۱۲ درصد متوسط و ۶۴ درصد بهبودی ضعیف داشتند. آزمون آماری X۲ بین این دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (۰۰۳/۰p<). همچنین ، ضایعات بعد از مصرف عصاره و تا ۱۰ روز پس از قطع مصرف آن اصلأ عود نداشته؛ در حالیکه بعد از استفاده کورتون موضعی، ۶۴ درصد عود متوسط و ۳۶ درصد عود کم مشاهده شد. تست آماری فیشر دقیق بین میزان عود بیماری بعد از مصرف عصاره و کورتون تفاوت معنی دار ی را نشان داد (۰۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: به دلیل میزان بهبودی بیشتر و کم عود بودن عصاره گل گاو زبان نسبت به درمان معمول درماتیت اتوپیک، لازم است اقداماتی به منظور جایگزینی و نحوه درمان ابن بیماری صورت گیرد.
حسن تیموری، سید سعید نجفی، هرمز محمودوند، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: بلوک اعصاب فوق ترقوه ای یک روش متداول در جراحی های اندام فوقانی است. در این روش که معمولاً برای بلوک اعصاب سوپر اکلاویکولار انجام می شود، ماده بی حس کننده به صورت عمود بر دنده اول تزریق می گرددو می تواند با عوارضی همانند پنوموتراکس، فلج عصب فرنیک، عفونت و تزریق داخل نخاعی، تزریق داخل عروقی و سندرم هورنر همراه باشد. در این مطالعه روش تزریق با زاویه ده درجه سفالیک نسبت به دنده اول جهت کاهش این عوارض، مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، تعداد ۱۰۰ بیمار که کاندید بلوک عصب ترقوه ای بودند، به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای بلوک عصب در گروه آزمایش از روش ده درجه سفالیک و در گروه کنترل از روش معمول استفاده شد. سپس عوارض دو گروه با استفاده از آزمون آماری Z مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد در گروه آزمایشی هیچ موردی از پنوموتراکس و فلج اعصاب فرنیک یافت نشد؛ در حالیکه این عوارض در گروه کنترل به ترتیب ۶ و ۶۰ درصد بود. آزمون آماری Z تفاوت معنی داری بین عوارض در دو گروه نشان داد
(۰۰۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود این روش با سایر روشها مورد استفاده نیز مقایسه تا با اطمینان بیشتری مورد استفاده قرار گیرد.
علی مجتهدی، محمد جواد طراحی، اصغر سپهوند، آذردخت خاکپور، اسماعیل رادسری، مریم توسلی، اعظم رضوانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: لیستریا منوسایتوژنز به عنوان یک پاتوژن جدی انتقال یابنده از طریق مواد غذایی شناخته شده است. مشخص شده است که مواد لبنی ممکن است منبع سویه های لیستریا باشند که منجر به لیستریوزیس انسانی شود. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان آلودگی لیستریایی از محصولات لبنی ارسالی به آزمایشگاه اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی لرستان بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی ۷۲۰ نمونه مواد لبنی مختلف ارسالی به آزمایشگاه کنترل مواد غذایی استان لرستان از نظر وجود گونه های لیستریا مورد بررسی قرار گرفت. یک سری تستهایی شامل تولید کاتالاز، CAMP، وگز پروسکوئرVP))، همولیز بتا و تخمیر قندهایی مانند گزیلوز و مانیتول برای تشخیص لیستریا به کار رفت و در نهایت تست آنتی بیوگرام برای تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی انجام پذیرفت.
یافته ها: لیستریا منوسایتوژنز در ۷۲/۹% نمونه ها و لیستریا اینوکوا و لیستریا سیلیگری به ترتیب در ۸۳/۵% و ۱۱/۱%
نمونه ها یافت شد.گونه های دیگر لیستریا در این بررسی ایزوله نگردید. در تست آنتی بیوگرام همه ایزوله ها به پنی سیلین، آمپی سیلین، کوتریموکسازول و جنتامایسین حساس بود و ۵ ایزوله لیستریا منوسایتوژنز به اریترومایسین مقاوم بود.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه مواد لبنی آماده مصرف بوده و امکان آلودگی آنها با گونه های لیستریا زیاد می باشد لذا جداسازی و تشخیص این باکتری در مواد لبنی حائز اهمیت است.
مجید طوافی، عبدالرحمن حاج دزفولیان، محمد هادی کوچک، حیات ممبینی، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: نفروپاتی دیابتی یکی از علل مرحله نهایی بیماری کلیوی است .به علت هیپرگلیسمی در کلیه آنژیوتانسین II بطور موضعی افزایش یافته و موجب القاء ضایعات کلیوی بویژه ضایعات گلومرولی می شود. دراین تحقیق گیرنده نوع۱ آنژیوتانسینII(AT۱)توسط لوزارتان بلوکه وتاثیر این دارو در مهار ضایعات کلیوی بطور کمی ارزیابی گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۲۴ رت نر دوماهه نفرکتومی چپ گردیده و بطور تصادفی به سه گروه ۸ تایی تقسیم شدند. سپس با تزریق آلوکسان(mg/Kg ۱۲۰زیرجلدی)در گروههای دوم و سوم دیابت القاء گردید,۵ روز بعد از القاء دیابت به گروه سوم مدت ۸ هفته لوزارتان(mg/Kg/day ۵)از راه دهان داده شد.سپس کلیه حیوانات تمام گروههابرداشته وفیکس گردید. هر کلیه به اسلایسهایی با ضخامت یک میلی متر بریده (نمونه گیری تصادفی سیستماتیک)وبعداز پردازش بافتی از هر اسلایس زوج برش با ضخامت ۵ میکرون تهیه و با روش PAS رنگ آمیزی شدند. با استفاده از روش کاوالیری و دایسکتور فیزیکی حجم کلیه، حجم گلومرولهاو تعداد گلومرولها در هر کلیه برآورد گردید. تفاوت میانگینهای متغیرهادربین گروهها بانرم افزار SPSS۱۲و روش آماری Mann withneyدر P<۰.۰۵ ارزیابی گردید.
یافته ها: نتایج بدست آمده نشان دادند درمان با لوزارتان در گروه درمانی نسبت به گروه دیابتی بدون درمان در هر سه متغیر حجم کلیه،حجم گلومرولها وتعداد گلومرولها تفاوت معنی داری داشته است (۰۵/۰p<) وتوانسته است در مهار ضایعات مؤثر باشد.
نتیجه گیری: مصرف لوزارتان در دز پایین و دراز مدت در رتهای دیابتی –نفرکتومی یکطرفه توانسته است بطور معنی داری در جلوگیری از افزایش حجم کلیه (حدود ۸۴%) تأثیر داشته و افزایش حجم گلومرولی را ۶۷% مهار ودر جلوگیری از کاهش تعداد گلومرولها حدود ۶۸% مؤثر باشد.برای حصول نتایج بهتر ترکیب درمانی با داروهای دیگر پیشنهاد می گردد.
منصور اسمعیلی دهج، بهرام دلفان، محمد هادی مشکوه السادات، حجت الله اعلائی، اسدالله توکلی، غلامرضا شهسواری، محمد جواد طراحی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: آلکالوئید استروئید های مجزا شده از گونه های گیاهی متعدد به علت خواص فارماکولوژیک متنوع توجه زیادی را به خود جلب کرده اند . در این تحقیق هدف بر این بوده است تا اثرات آلکالوئید استروئید های مجزا شده از برگ زیتون بر ایسکمی مغزی در رت بررسی شود
نتیجه گیری: این نتایج نشان می دهند که آلکالوئید استروئیدهای مجزا شده از برگ زیتون اثرات محافظتی روی آسیب ایسکمی مغزی –خونرسانی مجدد در رت دارند و مکانیسم آن ممکن است با کاهش دادن تجمع کلسیم و پراکسیداسیون لیپیدها ارتباط داشته باشد.
یافته ها: تزریق داخل وریدی آلکالوئید استروئید ها (mg/kg ۵/۰، ۱، ۵/۱) اندکس سکته را کاهش ، دامنه الکتروانسفالوگرام (EEG) راافزایش و غلظت لیپید پراکسیداز (LPO) و محتوی کلسیم قشر مغز را به روش وابسته به دوز کاهش دادند؛ اما هیچ تفاوت معنی داری در غلظت سدیم و محتوی آب قشر مغز مشاهده نشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشی ۴۸ رت نژاد ویستار به شش گروه ۸ تایی تقسیم شدند و ایسکمی مغزی بوسیله مسدود کردن شریانهای کاروتید و مهره ای دو طرف به مدت ۱۰ دقیقه ایجاد شد و سپس به مدت ۵ روز بعد از باز شدن شریانها مورد بررسی قرار گرفتند .
مهرداد نامداری، علی اسماعیلی، بابک بهاروند، صدیقه ندری، ساسان ساکت، محمد جواد طراحی، یعقوب شیرخانی، اصغر سپهوند،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: بیماری عروق کرونر از شایع ترین و مهم ترین علل مرگ در جهان است. زمینه ساز اصلی بیماری، آترواسکلروز عروق کرونراست. این بیماریهای عروق کرونردارای طیف وسیعی است که در یک سر طیف ایسکمی بدون علامت و در سر دیگر طیف، مرگ ناگهانی است. هدف این مطالعه بررسی تفاوت ها و مقایسه تغییرات اجزای c۳ و c۴ کمپلمان در این دو بیماری است. تا شاید بتوان از این اجزا به عنوان شاخص هایی برای تعیین پیش آگهی و عوارض حاد آنها استفاده نمود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی ۳۰ بیمار از هر گروه بیماران دچار انفارکتوس حاد قلبی و آنژین صدری ناپایدار که در بخش مراقبت های ویژه قلبی بستری شده بودند، با ۳۰ فرد سالم داوطلب به عنوان گروه کنترل مقایسه شدند. یافته های بالینی و آزمایشگاهی در زمان بستری، ۱۲ ساعت، ۲۴ ساعت و ۴۸ ساعت بعد جمع آوری شد.
از همه بیماران نوار قلب در بدو ورود و روزانه گرفته شد، اکوکاردیوگرافی به عمل آمد و از همه بیماران نمونه خون برای تعیین سطح سرمی کمپلمان گرفته شد. بیماران تا ۱۴ روز پس از ترخیص پیگیری شدند.نتیجه گیری: در گروه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد قلبی سطح سرمی اجزای کمپمان با بروز نارسایی قلب و انفارکتوس، موج Q و مرگ و میر ارتباط داشت؛ ولی در بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار تنها بیانگر فعال شدن این سیتم است و فقط سطح سرمی C۳ با میزان قدرت انقباضی قلب ارتباط داشت.
یافته ها: در بررسی انجام شده سیستم کمپلمان در هر دو گروه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد و آنژین صدری ناپایدار فعال شده بود. در گروه بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میزان فعالیت شدیدتر از گروه بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار بود (۰۱/۰p<). در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد و نارسایی قلبی متعاقب آن و در بیماران با انفارکتوس حاد با موج Q بالاتر از بقیه موارد بود (۰۱/۰p<). در بیماران با انفارکتوس حاد سطح سرمی اجزا ی کمپلمان به طور مستقیم با بالاترین سطح Cratin phospho kinas (CPK) و به طور معکوس با کسر تخلیه بطنی مرتبط بود (۷۱/۰r=) و از طرفی افزایش سطح سرمی کمپلمان به طور مستقیم با افزایش مرگ و میر بیماران ارتباط داشت. در بیماران مبتلا به آنژین صدری ناپایدار بین سطح سرمی C۳ با کسر تخلیه بطنی ارتباط معنی دار وجود داشت (۷۱/۰r=). مقایسه سطح سرمی کمپلمان دو گروه انفارکتوس حاد و آنژین صدری ناپایدار با گروه کنترل اختلاف معنی داری را نشان داد (۰۱/۰p<).
مجید اکبری، مهنوش داوود زاده، حسین روزبهانی، محمد جواد طراحی، اکبر بیات، اسماعیل رادسری،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت شناسایی مخازن و منابع احتمالی عفونت در عفونت های بیمارستانی و الگوی حساسیت دارویی آنها مطالعه حاضر انجام شده است .
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی و در سال های ۸۲-۸۱ در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد انجام شد از روپوش کارکنان با احتساب سه مرتبه نمونه برداری جمعا ۱۰۲۰ نمونه گرفته شد. نمونه ها در محیط تایوگلیکولات براث به آزمایشگاه حمل و در آنجا روی محیط های تریپتیکیس سوی آگار یا برین هارت اینفیوژن آگار، مک کانکی آگار و سابورودکستروز آگار ایزوله شدند و کلنی های به دست آمده پس از تعیین هویت به روش کربی-بوئر آنتی بیوگرام شدند و نتایج حاصل با نرم افزار SPSS ۷,۵ تحلیل گردید .
نتیجه گیری: در مجموع در بین باکتری های جدا شده، گروه شایع تر باکتری ها به ترتیب: اسینتوباکترها،کورینه باکتریوم ها، انتروباکتریاسه ها، باسیلوس ها و سودوموناسها بودند و نیز نتایج حاصل از آزمایش آنتی بیوگرام حاکی از حساسیت نسبتا خوب به داروهای آمینوگلیکوزیدی و مقاومت نسبتا شایع در برابر داروهای بتا لاکتام بود.
یافته ها: نتایج حاصل از کشت روپوش ها حاکی از آن است که تقریبا ۱۰۰% نمونه ها حداقل در یک تا سه نوبت نمونه گیری مثبت شدند. بیشترین تعداد سویه های ایزوله شده را گونه های اسینتوباکتر به خود اختصاص داده بودند (یعنی ۴۹/۲۷% کل سویه های ایزوله شده) وآلوده ترین روپوش ها، مربوط به بخش اورژانس و اتاق عمل سرپایی بود.
فیض الله اکبری، شهرام توفیقی، امین ترابی، محمد عرب، محمد جواد طراحی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: بیمارستان به عنوان مرکز ثقل سیستم بهداشتی، درمانی و یک سیستم باز با فرآیندهای پیچیده و منابع متنوع (کیفی و کمی)، جهت رسیدن به اهداف اصیل خود نیازمند یک شیوه رهبری اثربخش و استراتژی مناسب در حل اختلافها و تعارضهای سازمانی است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه سبک رهبری و مدیریت تعارض در بین مدیران بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال ۸۳ بود.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی ـ تحلیلی بود. اطلاعات لازم از طریق سه پرسشنامه (مشخصات فردی, سبک رهبری به روش LPC فیدلر و مدیریت تعارض) و نیز مصاحبه، جمعآوری و توسط نرم افزار آماری تجزیه و تحلیل شد. جامعه پژوهش را ۱۷۷ نفر از مدیران ۱۳ بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی لرستان تشکیل می دادند.
یافته ها: یافتههای پژوهش نشان داد که ۲/۵۴ درصد افراد سبک رهبری وظیفهگرا, ۶/۳۵ درصد افراد سبک رابطهگرا و ۲/۱۰ درصد افراد سبک رهبری مستقل ـ اجتماعی داشتند. از نظر استراتژیهای مدیریت تعارض به ترتیب, ۷/۴۹ درصد استراتژی عدم مقابله, ۶/۴۴ درصد کنترلی و ۷/۵ درصد استراتژی راه حل گرایی داشتند. سبک رهبری افراد با میانگین سابقه کار افراد ارتباط آماری معنی داری داشت(۰۴۳/۰ = p). بین استراتژیهای مدیریت تعارض و جنس ارتباط آماری معنیدار وجود داشت (۰۳۶/۰ = p). بین سن و استراتژی کنترلی نیز ارتباط آماری معنیدار وجود داشت (۰۱/۰ = p).
نتیجه گیری: تعیین شیوه رهبری ، مدیریت و روشهای برخورد با اختلافها و تعارضها در بیمارستانها حائز اهمیت است. از آنجا که در این پژوهش تعدادی از عوامل موثر در سبک رهبری و مدیریت تعارض مورد بررسی قرار گرفته است, لذا توصیه می شود که در زمینه تاثیر عوامل دیگر مثل: فرهنگ سازمانی, فرهنگ اجتماعی, نژاد , شخصیت و … در شیوه رهبری افراد تحقیقات جامعتری صورت پذیرد.
مجید طوافی، احمد تمجیدیپور، بیژن نوری، محمد جواد طراحی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: باتوجه به اثر رانی تیدین در مهـار آنـزیـمهای Na+ K+ ATPase ، Ca++ ATPase وMg++ ATPase در بیضهها ، افزایش سطح پرولاکتین ، اختلال در متابولیسم استروژن درکبد و گزارشاتی مبنی بر ژینکوماستی تأثیر مصرف طولانی مدت رانی تیدین بر بیضه مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ۴۰ رت نر بالغ دو ماهه آلبینو به چهار گروه ۱۰ تایی (یک گروه کنترل و سه گروه آزمایشی ۱، ۲ و ۳) تقسیم شدند. حیوانات گروه آزمایشـی ۱ ، ۲ و ۳ برای مدت دو ماه به ترتیب تحت تجویز دهانی رانـیتیدیـن با دوزهای ۱۰ ، ۷۰ و۴۰۰ mg/kg/day قرار گرفتند. بیضـه راست برداشته و در محلول بوئن ثابت گردید. بعد از پردازش بافتی و برش گیری ، برشها با روشهای H&E ، پاس و تریکروم رنگآمیزی و مورد مطالعه کیفی و مرفومتریک قرار گرفتند.متغیرهای کمی با تست توکی و p<۰,۰۵ به کمک نرم افزار spss۱۲ ارزیابی شد.
نتیجه گیری: رانی تیدین دردوز اپتی مم و دراز مدت ضایعه ای درساختار طبیعی بیضه ایجاد نکرده واثر معنی داری بر تغییر قطر و ضخامت پوشش لوله های سمینی فر نشان نمی دهد.
یافته ها: رانی تیدین دردوز اپتی مم(g/kg/day۱۰) و دراز مدت ضایعه بافتی درساختار طبیعی بیضه ایجاد نکرده و بر تغییر قطر و ضخامت پوشش لوله های سمینی فرنسبت به گروه کنترل تأثیر معنی داری نشان نداد. رانی تیدین در دوزهای بالا (۷۰ و۴۰۰ mg/kg/day) موجب ایجاد شکاف در پوشش لوله ها ، حفره دار شدن لوله ها ، آتروفی لوله ها و کاهش معنی دار ضخامت پوشش لوله های سمینی فر شد (۰۵/۰p<)؛ ولی موجب تغییر قطر لوله ها شد.
سلیمان جافریان، امیر خشایار ورکوهی، محمد جواد طراحی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: هایپرلیپیدمی و خصوصاً افزایش کلسترول خون یک ریسک فاکتور مهم بیماریهای قلب و عروق می باشد. انواع مختلفی از داروها، با عوارض فراوان جهت درمان هایپرلیپیدمی وجود دارد.یک دسته از رایج ترین آنها در درمان هایپرکلسترولمی استاتین ها و خصوصا لواستاتین می باشد. سرکه سیب و آبغوره نیز به عنوان دو ترکیب طبیعی در رژیم غذایی می توانند در درمان هایپرلیپیدمی مؤثر باشند.هدف از انجام این مطالعه تعیین کارایی و اثرات درمانی سرکه سیب و آبغوره در مقایسه با لواستاتین، روی هایپرلیپیدمی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی بود سه گروه ۲۵ نفری شامل افراد ۴۰ تا ۶۵ سال با هایپرلیپیدمی که ویژگیهای فردی از جمله وزن، نوع رژیم غذایی غالب، سابقه پزشکی، سطح فعالیت فیزیکی و سطح سرمی چربیهای خون مشابه داشتند، به طور تصادفی در سه گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. قبل از مداخله درمانی، سطح سرمی چربیهای خون پایه در بیماران سنجش گردید. برای گروه اول، سرکه سیب با دوز ۱۰ سی سی دوبار در روز، نیم ساعت قبل از نهار و شام به مدت چهار هفته و برای گروه دوم آبغوره با دوز مشابه و به مدت چهار هفته، برای گروه سوم قرص لواستاتین با دوز۲۰ میلی گرم روزانه به مدت چهار هفته تجویزگردید. در حین درمان، بیماران از هیچگونه دارو یا ترکیب دیگری که روی مقادیر چربیهای خون تأثیر گذار باشد، استفاده نمی کردند. سطح سرمی چربیهای خون در پایان هفته دوم و هفته چهارم در هر سه گروه اندازه گیری شد و درنهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری ANOVA، Bonferroni، TUKEY و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه گیری: سرکه سیب به عنوان جزء ساده ای از رژیم غذایی، در کاهش سطح چربیهای نامطلوب خون و درمان هایپرلیپیدمی تقریبا به اندازه لواستاتین مؤثر است. آبغوره نیز تا حدودی سطح کلسترول را کاهش می دهد ولی تأثیر آن به مراتب کمتر از سرکه سیب می باشد.
یافته ها: در گروه تحت درمان با سرکه سیب، بین سطح سرمی کلسترول، LDL-C و HDL-C قبل از درمان،با سطوح سرمی آنها دو هفته و چهارهفته بعد از درمان، اختلاف معنی داری وجود داشت. در رابطه با گروه تحت درمان با لواستاتین و گروه تحت درمان با آبغوره نیز نتایج مشابه بدست آمد (۰۰۱/۰p<). میانگین سطح سرمی کلسترول دو هفته پس از درمان با سرکه،آبغوره و لواستاتین به ترتیب ۱۶%، ۵% و ۲۱% و چهار هفته پس از درمان به ترتیب ۲۵%، ۸% و ۲۶% کاهش یافته و HDL-C دو هفته پس از درمان به ترتیب ۲۰%، ۷% و ۲۸% و پس از چهار هفته درمان به ترتیب ۷/۳۵%، ۴/۸% و ۵/۳۶% افزایش یافته بود. در هیچ یک از گروهها،تری گلیسرید پس از درمان کاهش معنی داری نداشت.
عبدالرحمن حاج دزفولیان، مجید طوافی، اسدالله توکلی، محمد جواد طراحی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: نفروپاتی دیابتی یکی از علل مرحله نهایی بیماری کلیوی است. در دیابت قندی افزایش IGF-۱ (فاکتور رشد شبه انسولینی –۱) موضعی و افزایش هورمون رشد موجب القاء ضایعات کلیوی بویژه افزایش مزانژیوم داخل گلومرولی ودرنهایت اسکلروز گلومرولی میگردد. در این تحقیق تولید IGF-۱ و هورمون رشد توسط اکتروتید مهار و تأثیر آن بر مهار اسکلروز گلومرولی بطور کمی بررسی گردید.
مواد و روش ها: در این بررسی تجربی۲۱ راس رت نر دوماهه نفرکتومی چپ گردیده و بطور تصادفی به سه گروه ۷ تایی تقسیم شدند. با تزریق آلوکسان(mg/Kg ۱۲۰ زیرجلدی) در گروههای دوم و سوم دیابت القاء گردید,۵ روز بعد از القاء دیابت به گروه سوم مدت ۸ هفته اکتروتید(۱۰ میکروگرم در روز)بصورت زیر پوستی تزریق گردید، سپس تمام حیوانات نفرکتومی شده و کلیه برداشته شده و فیکس گردید. هر کلیه را به اسلایسهایی با ضخامت یک میلی متر بریده وبعداز پردازش بافتی از هر اسلایس برشی با ضخامت ۵ میکرون تهیه و با روش PAS رنگ آمیزی شدند. با استفاده از روش کاوالیری و شمارش نقطه، حجم کورتکس کلیه، حجم گلومرولهاو حجم مزانژیوم برآورد گردید. تفاوت میانگین متغیرها با
نرم افزار SPSS ۱۲ و تست آماری Mann Withney در P<۰.۰۵ ارزیابی گردید.
نتیجه گیری: مهار افزایش حجم کورتکس و مهار افزایش مزانژیوم درمان با اکتروتید بطور معنی داری نسبت به دیابتی بدون درمان مؤثرمی باشد.ولی این درمان نتوانسته است در مهار هیپرتروفی گلومرولی در رتهای دیابتی اثر معنی داری نشان دهد.
یافته ها: مصرف اکتروتید با مقدار پایین و دراز مدت در رتهای دیابتی توانسته است نسبت به دیابتی های بدون درمان در جلوگیری از افزایش حجم کورتکس کلیه حدود ۶۷% و در جلوگیری از افزایش حجم مزانژیوم حدود ۵۳% بطور معنی دار مؤثر باشد. این درمان افزایش حجم گلومرولی را ۲۶% مهار می کند.
کبری رضایی، یداله صحرانورد، مجتبی ناظری، محمد جواد طراحی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده
مقدمه: براساس لزوم استفاده از روش های جدید کنترل بیماریهای واگیر و کاهش عفونتهای بیمارستانی، امروزه در کشورهای پیشرفته، اسکراب جراحی تیم استریل اتاق عمل در مدت کوتاه با مواد مؤثر، جایگزین سایر روشهای سنتی گردیده است. درحالیکه، در بیشتر اتاق عملهای کشور ما هنوز از روش سنتی و معمول اسکراب دست(بابتادین و مدت بیش از ۳دقیقه) استفاده می شود. هدف از این کارآزمایی بالینی، بررسی تأثیر بتادین و دکوسپت بر میکروارگانیسم های پوست بود.
مواد و روش ها: این مطالعه در اردیبهشت ماه سال۱۳۸۵ بر روی ۲۰ نفر پرستار اتاق عمل بیمارستان تأمین اجتماعی شهرخرم آباد انجام شد. افراد به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف با توجه به وجود معیارهای موردنظر انتخاب شدند. ابتدا همه افراد دستها را با صابون غیرآنتی باکتریال شسته و خشک کردند. جهت تعیین معیار پایه از دست آنها نمونه گیری در محیط TSB انجام گرفت. سپس، در دو مرحله (بعد از اسکراب با بتادین و یک هفته بعد، با دکوسپت)، جهت تعیین تأثیر فوری و دوام تأثیر دو ماده، بلافاصله بعد از اسکراب دستها با بتادین و دکوسپت و همچنین دو ساعت بعد از پوشیدن و خروج دستکش، از نوک انگشتان افراد، نمونه گیری به عمل آمده و کلنی های رشدیافته در نمونه های کشت شده شمارش شدند. آنالیز اطلاعات با نرم افزار آماریSPSS نسخه ۱۲ انجام گرفت. باتوجه به توزیع نرمال متغیرهای نمونه های تحت بررسی، از آزمون T دوتایی برای مقایسه تفاوت میانگین تعداد کلنی های رشدیافته در هر مرحله استفاده شد.
بحث و نتیجه گیری: به طور کلی، مقایسه نتایج حاصله از کشت نمونه های دست افراد تحت بررسی در دو مرحله (اسکراب با بتادین و دکوسپت) چه در رابطه با تأثیر فوری و چه دوام تأثیر آنها مؤید این بود که ماده الکلی دکوسپت بطور مشخصی تأثیر بیشتر بر کاهش میکروارگانیسمها دارد. ما پیشنهاد می کنیم که جهت اسکراب جراحی به جای سایر مواد، بیشتر از مواد الکلی استفاده شود.
یافته ها: مقایسه فراوانی کاهش کلنی باکتریها بلافاصله بعد از اسکراب با بتادین ودکوسپت تفاوت داشت. مقایسه تفاوت میانگین کاهش کلنی باکتریهای پوست بلافاصله پس از اسکراب با بتادین و دکوسپت اختلاف آماری معنی داری داشت (۰۱۱/۰p=). همچنین، مقایسه میانگین افزایش کلنی باکتری ها از زمان اسکراب تا دو ساعت بعد از پوشیدن دستکش در دو مرحله متفاوت بود (۰۲۳/۰p=). رشد کلنی باکتری ها بعد از اسکراب (از بلافاصله تا دو ساعت بعد) با بتادین، نشاندهنده افزایش ۷/۱ بود. در حالیکه، این افزایش رشد کلنی باکتری ها در مرحله اسکراب با دکوسپت ۱۵/۱ بود که در دو مرحله تفاوت معنی داری مشاهده شد (۰۰۱/۰p=).
هدایت نظری، پریسا نامداری، محمد جواد طراحی، افسانه بدری زاده،
دوره ۹، شماره ۱ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانپزشکی و از علل شایع ناتوانی و مرگ زودرس است. این اختلال همچنین باعث افزایش هزینههای اقتصادی تحمیل شده به فرد و جامعه میگردد. اختلالهای روانی عامل پانزده درصد ناتوانیها و مرگهای زودرس در کشورهای رو به رشد هستند. بر اساس گزارش مشترک WHO و بانک جهانی، اختلال افسردگی در صدر ده علت مهم ناتوانی و از کار افتادگی در جهان است. بنابر این شناسایی این اختلال در افراد و برخورد صحیح و درمان به موقع افسردگی آنان برای فرد، خانواده و جامعه بسیار ارزشمند است. |
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی با هدف غربالگری اختلال افسردگی در جمعیت ۶۴ ـ ۲۰ ساله شهر خرم آباد بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ساکنین شهری در مناطق دوگانه شهرداری خرمآباد بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد شده بک با ۲۱ پرسش بوده است که اختلال افسردگی را میسنجد. جمعیت هر یک از نواحی سهگانه در مناطق ۲ و ۱ شهرداری بصورت خوشهای و چند مرحلهای انتخاب شدند. روش نمونهگیری مناطق خوشهای و روش نمونهگیری خانوار نمونهگیری سیستماتیک بوده است. اطلاعات جمعآوری شده با روش آماری مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. |
یافته ها: از مجموع ۲۷۴۰ نفر ۴/۳۳% دارای علائم اختلال افسردگی بودند که از این میان ۲۵% دارای افسردگی خفیف، ۱% شدید و ۴/۷% متوسط بودند. بیشترین میزان افسردگی بین ۶۵ ـ ۵۰ سالگی و کمترین میزان ۴۶ ـ ۳۰ سالگی بود. افسردگی در زنان با اختلاف ناچیزی بیشتر از مردان بود (۳/۳۴% در مقابل ۴/۳۲%). بیشترین میزان افسردگی در افراد بیوه ۳/۴۳% و کمترین آن در متأهلین ۲۹% بود. بیشترین میزان افسردگی در مشاغل مختلف، در کارگران ساده ۶/۴۷% و کارگران تخصصی ۲/۴۳% و کمترین آن در کارمندان حرفهای با ۲/۱۶% بوده است. بر حسب تحصیلات بیشترین افسردگی با ۴/۱۷% در مقاطع سیکل و دیپلم و کمترین آن به ترتیب در افراد بیسواد و یا با تحصیلات کم ۱/۷% و ۶/۸% با تحصیلات دانشگاهی بود. کمترین میزان افسردگی با ۵/۳% در افراد با درآمد بالای ۲۰۰ هزار تومان و بیشترین میزان افسردگی با ۷/۲۹% در افراد با درآمد کمتر از ۲۰۰ هزار تومان بوده است. همچنین بین سن، تأهل، میزان تحصیلات، شغل، میزان درآمد خانوار، نوع مسکن و افسردگی ارتباط معنی داری بدست آمد (۰۰۱/۰ p< ) ولی بین جنس، سکونت در مناطق مختلف و افسردگی ارتباط معنی داری وجود نداشت. |
بحث و نتیجه گیری: ارائه خدمات بهداشت روانی مسئلهای است که در کشورها کمتر به آن توجه شده است. اما تجارب پزشکان و مطالعات همهگیرشناسی نشان میدهد که اختلالهای روانی از بسیاری جهات بخصوص از نظر فراوانی و شیوع و همچنین از لحاظ نیروهای انسانی کمتر از بیماریهای عفونی نیستند. بنابر این شناسایی این افراد، برخورد صحیح و درمان به موقع افسردگی آنان برای افراد، خانواده و جامعه بسیار ارزشمند میباشد و منجر به کاهش زیانهای مادی و معنوی ناشی از آن میشود. |
|
هدایت نظری، ماندانا ساکی، پریسا سهرابی، محمد جواد طراحی، محمد موحدی، افسانه بدری زاده، خیراله باقری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( یافته ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: افسردگی اساسی یکی از شایعترین اختلالات روانی در تمام دنیا می باشد. درمان موثر این بیماری موجب حفظ عملکرد بیمار در سطح قابل قبول می گردد. داروهای مختلفی در درمان افسردگی اساسی به کار برده می شود. که هرکدام از این داروها تاثیر درمانی و عوارض جانبی خاص خود را دارد. از آنجا که داروهای SSRI اخیراً برای درمان این اختلال به کار برده می شوند و هنوز مطالعات زیادی در خصوص آنها به عمل نیامده است، بر آن شدیم مطالعه ای در خصوص مقایسه تاثیر درمانی نور تریپتیلین و سیتالوپرام در درمان اختلال افسردگی و مقایسه عوارض جانبی آنها انجام دهیم.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور می باشد. نمونه ها شامل ۸۰ بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (طبق معیارهای DSMIV T-R ) بوده که سابقه قبلی اختلال خلقی یا هر بیماری روانپزشکی شناخته شده قبلی یا سابقه بیماری های جسمی مزمن و سوءمصرف مواد نداشتند. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه تحت درمان با سیتالوپرام و نورتریپتیلین قرار داده شدند. کلیه نمونه ها در هفته های ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۰ و ۱۲ پس از شروع درمان از نظر عوارض دارویی و تاثیر درمانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات پس از جمع آوری از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشانگر تاثیر داروهای سیتالوپرام و نورتریپتیلین در درمان افسردگی اساسی به یک اندازه بود. همچنین تفاوت معنی داری در میانگین نمرات وجود نداشت.در مقایسه عوارض دارویی نتایج نشان داد که بین بروز عارضه های پرخوابی، خشکی دهان، بی اشتهایی و تهوع تفاوت معنی دار بود. در حالی که بین بروز عوارض دیگر مثل اختلالات جنسی، کم خوابی، سردرد، لرزش ناشی از دارو، سرگیجه، چاقی، اسهال، درد شکم و استفراغ تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به یافته های فوق و نتایج مطالعات مشابه داروهای سه حلقه ای به اندازه داروهای SSRI در درمان افسردگی اساسی موثرند اما از نظر پروفایل عوارض جانبی با هم متفاوتند لذا با توجه به کم بودن داروها می توان نسبت به تجویز آنها اقدام نمود